Totul despre curățarea tenului și produsele destinate curățării tenului

Ce înseamnă curățarea tenului și de ce ar trebui să ne curățăm tenul?

Majoritatea oamenilor nu concep să treacă o zi fără să facă duș, dar totuși doar o parte din această majoritate se spăla pe ten, deși tenul este cel mai expus mediului extern nefiind acoperit de haine. Curățarea tenului este primul pas în rutina de îngrijire, cel mai simplu și mai puțin costisitor. Produsele de curățare au rolul de a îndepărta excesul de sebum de pe ten, transpirația, impuritățile, anumite ingrediente din produsele cosmetice aplicate anterior care nu au fost asimilate în totalitate în piele (în special ingredientele care formează peliculă pe suprafața pielii, numite film forming).

Curățarea tenului îndepărtează într-o anumită măsură celulele moarte (a nu se confunda cu exfolierea), previne blocarea porilor (cauzată de acumularea în exces de sebum, impurități și celule moarte) și pregătește tenul pentru aplicarea produselor cosmetice. Tenul care nu este curățat regulat ajunge să aibă, în timp, un aspect tern, cenușiu și nesănătos.

Cel mai rău lucru pe care îl puteți face tenului vostru este să nu îl curățați, dar să aplicați produse cosmetice zilnic.

De câte ori pe zi trebuie curățat tenul?

Curățarea tenului se face obligatoriu de două ori pe zi: dimineața și seara, iar curățarea doar cu apa nu este eficientă, este necesar un produs pentru curățarea tenului. Întotdeauna trebuie să ne spălam pe mâini înainte de a ne spăla pe ten!

Ce nu poate face un produs pentru curățarea tenului?

Indiferent de tipul produsului, nici un produs pentru curățarea tenului (nici măcar scrub-ul) nu poate îndepărta punctele negre (pentru acest lucru aveți nevoie de un exfoliant chimic), nu poate vindeca acneea și nici o altă afecțiune cutanată, nu hidratează și nu echilibrează cantitatea de sebum produsă de glandele sebacee. Produsele nepotrivite sau care conțin iritanți pot chiar să ducă la iritarea, înroșirea, descuamarea pielii, la exces de sebum, blocarea porilor și apariția pustulelor (ca și efecte are dereglării barierei naturale a pielii).

Ce înseamnă pH fiziologic sau pH echilibrat?

pH-ul este numărul ce exprimă aciditatea sau bazicitatea unei substanțe și are valori între 0 (zero) și 14.
pH cu valoare între 0 și 7 exprimă o soluție acidă, pH 7 exprimă o soluție neutră, iar pH între 7 și 14 exprimă o soluție bazică (alcalină).
Apa are pH puțin mai mare decât 7, o putem considera neutră, iar pielea (mai precis straturile superficiale) are pH aproximativ 5.5, are deci pH ușor acid. Datorită pH-ului ușor acid bacteriile nu se dezvoltă în voie pe suprafața pielii. Acest pH 5.5 este marketat ca fiind pH fiziologic sau echilibrat, dar sunt doar termeni de marketing și uneori produsele care sunt etichetate în acest fel nici măcar nu au scris pe etichetă, în clar, pH-ul produsului.

De ce produsele de curățare trebuie să aibă aproximativ pH 5.5?

Un produs de curățare are, în mod ideal, pH între 5 și 6, deoarece un pH mai mare (cum este pH-ul săpunurilor) poate duce la dereglarea barierei naturale a pielii. Dereglarea barierei naturale a pielii duce la deshidratarea, iritarea, înroșirea pielii sau, în unele cazuri, chiar la apariția pustulelor deoarece bacteriile nu mai sunt oprite de aciditatea naturală a pielii. Din fericire, majoritatea produselor pentru curățarea tenului (mai puțin săpunurile) au pH între 5 și 6.

Am ten gras și vreau un produs de curățare care să îmi îndepărteze complet sebumul.

Produsele pentru curățare dure care lasă pielea atât de curată încât lucește sau chiar “scârțâie” afectează barierea naturală a pielii și duc la uscarea tenului, iar glandele sebacee percep această uscăciune producând și mai mult sebum. Curățarea excesivă a tenului, cu produse dure sau de multe ori pe zi, cu scopul de a îndepărta complet sebumul poate transforma un ten mixt/gras într-un ten gras la suprafață și uscat în profunzime. Produsele de curățare blânde îndepărtează excesul de sebum, dar nu lasă pielea uscată, iar glandele sebacee nu vor produce mai mult sebum decât în mod normal.

Cum se alege produsul pentru curățarea tenului?

Indiferent de tipul de produs folosit pentru curățarea tenului (produse solubile în apă, demachiante, soluții micelare sau chiar scrub-uri) este foarte important ca produsul să curețe blând, dar eficient și să nu conțină iritanți. Este foarte simplu să verificați lista de ingrediente pentru a observa prezența iritanților sau a surfactanților duri, dar nu veți ști cât de eficient curață un produs decât după ce îl folosiți.

Mai multe despre alegerea produselor pentru curățare, în funcție de tipul de ten.

Surfactanți duri, surfactanți blanzi

Surfactanții din produsele pentru curățat tenul au rolul de agenți de curățare.

Exemple de surfactanți blânzi: ammonium laureth sulfate, coco-glucoside, cocamidopropyl dimethylamine, cocamidopropyl hydroxysultaine, cocamidopropyl betaine, decyl glucoside, disodium cocoyl glutamate, disodium cocoamphodiacetate, disodium lauraminopropionate, lauramphocarboxyglycinate, lauryl glucoside, lauryl alcohol, magnesium laureth sulfate, magnesium oleth sulfate, PEG-120 methyl glucose dioleate, PEG-80 sorbitan laurate, poloxamer 184, potassium cetyl phosphate, sodium cocoyl isethionate, sodium cocoyl glutamate, sodium methyl cocoyl taurate, sodium lauroamphoacetate, sodium lauroyl sarcosinate, sodium cocoamphoacetate, sodium laureth sulfate (SLES), sodium methyl taurate, steareth-20, sodium laureth-13 carboxylate, sodium trideceth sulfate, sodium myreth sulfate, sodium lauryl glucose carboxylate, sodium PEG-7 olive oil carboxylate, sodium cetearyl sulfate, etc.

Exemple de surfactanți duri: sodium palm kernelate, sodium lauryl sulfate (SLS), sodium cocoate, sodium palmate, sodium C14-16 olefin sulfonate, sodium coco sulfate, potassium cocoate, TEA-lauryl sulfate, etc.

Detalii despre surfactanții din produsele de curățare a pielii în articolul Detergenții din șampoane și efectele lor asupra părului și scalpului.

Iritanții din produsele pentru curățarea tenului

Industria cosmetică nu a renunțat încă la ingredientele care conferă miros plăcut produselor cosmetice (și nu va renunță curând). Din păcate majoritatea acestor ingrediente sunt iritante, iar ingredientul pe care îl veți găsi în lista de ingrediente listat ca ‘parfum’ sau ‘fragrance (parfum)’ este în realitate una sau mai multe substanțe parfumate. Producătorii nu sunt obligați să specifice ce substanțe folosesc pentru a obține acel miros plăcut.

În produsele pentru curățat tenul (mai puțin în produsele destinate ochilor), substanțele iritante cum ar fi parfum, alcool, limonene, linalool, alpha-isomethylionone, citral, coumarin, geraniol, hydroxycitronellal, etc nu sunt foarte problematice dacă au concentrații mai mici de 1-2%, deoarece sunt îndepărtate de pe pielii o data cu limpezirea tenului. Personal cred că ar trebui să evităm aplicarea iritanților pe ten, indiferent de concentrația lor.

Detalii în articolul Dermatita alergică de contact – parfum, iritanți și alergeni în produsele cosmetice.

Excepția de la această regulă o fac persoanele cu ten sensibil, intolerant, cu rozacee sau eczeme, persoane care pot suferi o reacție alergică și/sau iritare de la orice ingredient iritant, indiferent de concentrația lui. Totuși, indiferent de concentrația lor, ingredientele gen menthol, camphor, peppermint, pot fi iritante și vă recomand să le evitați.

Ce avantaje au produsele de curățare care conțin antioxidanți sau alte ingrediente benefice?

Nu vă irosiți banii pe produse pentru curățat tenul care conțin antioxidanți sau care promit efecte anti aging sau hidratante datorită conținutului de ingrediente benefice. Pur și simplu este imposibil ca un produs cosmetic care stă pe ten mai puțin de un minut să aibă aceste efecte, practic toate ingredientele benefice pe care le conțin produsele pentru curățarea tenului sunt îndepărtate de pe piele atunci când se limpezește tenul.

Produse pentru curățarea tenului care conțin acizi exfolianți

Există produse pentru curățarea tenului care conțin acizi exfolianți (acid salicilic, acid glicolic) și promit îndepărtarea punctelor negre și prevenirea acestora. Un consumator neavizat ar putea crede că este posibil să obținem efectele respective în urma folosirii produsului pentru ca are în compoziție acizii necesari pentru ameliorarea/îndepărtarea și prevenirea punctelor negre.

Din păcate nu este posibil și orice producător care pretinde că un produs pentru curățarea tenului acționează ca exfoliant chimic sau habar nu are cum acționează acizii exfolianți sau minte cu nerușinare. Ca să exfolieze cu adevărat, acizii trebuie să fie absorbiţi în piele, să intre în pori şi să rămână acolo. Când se găsesc într-un produs pentru curățat tenul, acizii sunt limpeziţi cu mult înainte să aibă efect asupra pielii. Am văzut cazuri în care se care recomandă să se lase aceste produse câteva minute pe ten pentru a acționa. În afară de faptul că este ridicol să aştept 10-15 minute cu spumă pe ten doar ca să îşi facă efect exfoliantul (în timpul ăsta spuma s-a uscat, surfactanții au stat prea mult pe piele și ajung să usuce și să irite pielea), exfolianții nu acționează în 10-15 minute și nu se limpezesc de pe ten după aplicare.

Mai mult, ca un produs să fie eficient exfoliant trebuie să aibă pH între 3 și 3.8, iar produsele pentru curățat tenul nu au acest pH. Iar daca totuși ar exista un produs pentru curățarea tenului cu pH atât de scăzut (nu există!), la simplul contact cu apa (care are pH peste 7) aciditatea acizilor este neutralizată, acizii devin ineficienți.

Acidul salicilic în produsele pentru curățarea pielii are proprietăți anti inflamatoare și antibacteriene.

Cum procedăm atunci când mergem la sală sau la bazin?

Niciodată nu mergeți la sală sau la bazin cu machiaj pe ten, în special cu machiaj pentru ochi!

În funcție de ora la care faceți mișcare sau înotați trebuie să demachianți dacă aveți machiaj pe ten, dar nu este neapărat necesar să vă spălați pe ten.

Astfel, dacă preferați să faceți sport dimineața la prima oră, e mai indicat să curățați tenul cu o soluție micelară și să aplicați protecție solară (necesară în fiecare zi din an, indiferent de anotimp) urmând ca după sport sau bazin să curățați tenul adecvat și să continuați rutina de îngrijire a tenului pe care ați ales-o pentru dimineață.

Dacă preferați să faceți sport după masa și pe ten nu aveți machiaj puteți să nu curățați tenul înainte de a face mișcare și să curățați tenul cu o soluție micelară după ce ați făcut sport, apoi să reaplicați protecția solară. Seara veți urma rutina de îngrijire normal, începând cu produsul de curățare.

Dacă preferați să faceți sport seara și pe ten nu aveți machiaj puteți să nu curățați tenul înainte de a face mișcare (sau dacă simțiți nevoia să curățați tenul folosiți o soluție micelară), iar după ce ați făcut sport începeți rutina de îngrijire de seară, cu pasul de curățare al tenului.

Tipuri de produse pentru curățarea tenului

1. Produse de curățare solubile în apă

Numite și cleansere, acest tip de produse pot sau nu să producă spumă și se limpezesc complet de pe ten, nu lasă peliculă pe suprafața pielii. Atenție: cantitatea de spumă produsă de un cleanser nu are nici o legătură cu puterea lui de curățare, este doar o percepție greșită că produsele care spumează abundent curăță mai bine.

Produsele solubile în apă se aleg în funcție de tipul de ten. Extrem de important este ca după curățare să nu simțiți tenul uscat, dar nici să nu îl simțiți încărcat, produsul de curățare trebuie să fie blând pentru a nu afecta bariera naturală a pielii, dar în același timp eficient pentru a îndepărta de pe ten excesul de sebum, transpirația, impuritățile acumulate pe piele în special în timpul zilei.

Produsele solubile în apa pot fi sub formă de gel, spumă, loțiune sau chiar cremoase.

Cum se folosesc: Aplicați o cantitate mică de produs pe mâinile ude, spumati ușor în palmă, apoi spălați tenul cu mișcări circulare blânde. Limpeziți cu multă apa călduță, tamponați tenul cu un prosop curat (sau de unică folosință) pentru a-l usca.

Produse de curățare solubile în apă, speciale

Există o mulțime de produse solubile în apă care conțin ingrediente pentru ameliorarea diverselor afecțiuni cutanate, unele dintre ele sunt eficiente, unele nu, iar unele pot chiar duce la iritarea și descuamarea pielii. Dintre cele eficiente amintesc produsele care conțin un ingredient antibacterian cum ar fi triclosan (ajută la ameliorarea acneei, atunci când face parte dintr-o rutină de îngrijire dedicată acestei afecțiuni). Cele care nu sunt mai mult decât produse de curățare sunt produsele care au în compoziție acizi exfolianti, din păcate aceștia chiar nu au cum să exfoliezi chimic, dar au totuși alte beneficii.

Produsele care pot afecta bariera naturală a pielii, pot irita și chiar sensibiliza tenul sunt cele care sunt etichetate ca tratamente și conțin ingrediente antibacteriene extrem de iritante cum ar fi: sulf, mentol, camfor, ulei de tea tree.

Există produse solubile în apă care conțin particule abrazive, vă recomand să nu folosiți acest tip de produse zilnic.

2. Demachiante

În această categorie există o mulțime de tipuri de produse, singurul rol al demachiantului este de a îndepărta machiajul, el se folosește doar pentru acest scop și este un pas anterior produsului de curățare a tenului. Demachiantul, indiferent de tipul lui, nu curăță tenul și lasă peliculă pe suprafața tenului, chiar dacă este limpezit cu apă.

Spălați tenul cu un produs solubil în apă, după demachiere!

Tipul de demachiant se alege în funcție de tipul de ten și preferințe.

A. Lapte demachiant – Cel mai cunoscut tip de demachiant, are textura unei loțiuni.

Se folosește astfel: Aplicați o cantitate generoasă pe degete apoi aplicați demachiantul pe ten, cu mișcări circulare blânde. Udați o dischetă demachiantă cu apă, stoarceți-o bine, apoi îndepărtați cu ajutorul ei demachiantul de pe ten, cu mișcări de netezire de această dată. Împreună cu demachiantul va fi îndepărtat și machiajul, acordați atenție deosebită liniei părului.

B. Ulei demachiant – Un tip de produs devenit popular în ultimul timp, poate fi un produs cosmetic special formulat (numit ulei pentru curățarea pielii sau ulei hidrofil) sau chiar un ulei vegetal pe care să îl folosiți cu rolul de demachiant.

Uleiurile demachiante se aplică pe ten cu mișcări circulare, apoi se adaugă apă și pentru a forma o emulsie lăptoasă care curăță pielea. Uleiurile hidrofile se îndepărtează de pe piele cu apă, apoi se folosește produsul de curățare pentru îndepărtarea reziduurilor de machiaj și ulei. Pot fi folosite și pentru îndepărtarea machiajului ochilor.

Uleiurile vegetale (cum ar fi jojoba) pot fi folosite cu rol de demachiant pentru ochi și ten aplicate pe dischetă demachiantă sau direct pe piele. Se întinde uleiul pe ten cu mișcări circulare (cu degetele curate și uscate), apoi se limpezește cu apă sau nu (în funcție de preferințe). Tenul se curăță cu produsul pentru curățare după demachiere.

Demachierea cu prosop cald și uleiuri vegetale.

C. Demachiant pentru ochi – Puteți sau nu să folosiți acest tip de produs, depinde foarte mult de preferințe. Demachiantul pentru ochi îndepărtează machiajul ochilor, nu are alt rol. El poate fi bifazic – necesită agitarea recipientului pentru ca cele două faze să se omogenizeze (de obicei fazele sunt colorate diferit, cel mai des o fază este albă și cealalaltă este albastră); sau poate să fie simplu (colorat sau transparent).

Extrem de important este ca demachiantul de ochi să nu conțină iritanți. În cazul în care simțiți usturime sau disconfort când folosiți un demachiant pentru ochi încetați imediat folosirea lui.

Se folosește astfel: aplicați o cantitate generoasă de demachiant (sau soluție micelară sau ulei vegetal dacă alegeți aceste opțiuni) pe o dischetă demachiantă, aplicați discheta pe pleoape și așteptați câteva secunde pentru ca rimelul să înceapă să se dizolve. Cu mișcări extrem de delicate, din colțul intern al ochiului spre colțul extern, îndepărtați tot machiajul. Întotdeauna curățați tenul cu un produs solubil în apa după demachiere.

D. Șervețele umede, demachiante – Sunt șervețele îmbibate cu substanțe de curățare, de cele mai multe ori lasă peliculă pe suprafața tenului după folosire. Majoritatea persoanelor folosesc presiune prea mare pe suprafața tenului și mișcări dure atunci când folosesc șervețelele demachiante, ceea ce poate duce la iritarea și înroșirea pielii. În cazul în care aveți ten acneic, cu rozacee sau altă afecțiune cutanată nu folosiți șervețele demachiante.

Pentru cine însă preferă acest tip de produse pentru curățarea pielii sau demachiere și le folosește corect, șervețelele umede pot fi folosite în diverse situații. Alege șervețele umede fără parfum.

Se folosesc astfel: În cazul în care preferați acest tip de produs ar trebui ca șervețelul să fie suficient de îmbibat cu substanțe de curățare, să îl aplicați pe ten, să așteptați câteva secunde, apoi cu mișcări foarte blânde să îndepărtați machiajul sau impuritățile de pe ten. Puteți chiar să aplicați lapte demachiat pe șervețel dacă doriți. Întotdeauna curățați tenul cu un produs solubil în apă după demachiere.

Șervețelele umede cu formule blânde, fără parfum, pot fi folosite cu rol de curățare a tenului în mai multe situații:

 • demachierea tenului și ochilor, seara
 • în avion
 • după vizita la dentist
 • demachiere înainte de sport/înot
 • curățarea pielii după sport/înot
 • oricând pielea devine murdară în timpul zilei, din cauza prafului, perspirației, etc
 • la mare, pe plajă sau la piscină, pentru a îndepărta sarea și protecția solară de pe ten, în timpul zilei
 • după aplicarea produsele de stilizare a părului, pentru a îndepărta ingredientele din produsele pentru păr, care pot forma peliculă pe piele și pot bloca porii

3. Soluții micelare

Foarte popular în Europa, acest tip de produs poate fi de mare ajutor în multe situații. Este un bun demachiant pentru ochi și poate fi folosit chiar cu rol de produs pentru curățare, dimineața, în cazul în care aveți tenul foarte sensibil, mai ales dacă prezintă cuperoză, dermatită sau deshidratare profundă.

Se folosesc astfel: Aplicați o cantitate generoasă pe o dischetă demachiantă, curățați tenul cu mișcări blânde de netezire. Limpeziți soluția micelară cu apă întotdeauna, indiferent de afirmațiile producătorului. În cazul în care soluția micelara este demachiantul vostru preferat,  curățați tenul cu un produs solubil în apă după demachiere, în acest caz nu mai este nevoie să limpeziți tenul după ce ați folosit soluția micelara.

Mai multe informații despre soluțiile micelare.

4. Săpun

Primul produs inventat pentru curățarea tenului, din păcate nu este recomandată curățarea tenului cu săpun, în special cu săpunurile solide. Săpunurile solide sunt extrem de iritante pentru ten, în special din cauza ph-ului mare (între 9 și 12). Săpunurile pot cauza uscarea excesivă, iritația, înroșirea pielii pentru că afectează bariera naturală a pielii. În unele cazuri săpunurile pot chiar duce la apariția pustulelor. Săpunurile pot fi solide, lichide sau emulsii.

Săpunurile clasice conțin surfactanți agresivi. Săpunul este realizat prin combinarea unei baze alcaline cu un ulei vegetal (sau o substanță grasă de origine animală) într-un proces numit saponificare. Există mai multe tipuri de săpun, în funcție de procesul de manufacturare sau de ingredientele pe care le conțin, astfel:

Săpun clasic: Are ph peste 9, în timp afectează grav bariera naturală a pielii, provocând iritare, uscarea și înroșirea tenului.

Săpun ‘superfatted’: Acest tip de săpun conține o cantitate mare de grăsimi sau ulei vegetal și este obținut printr-un proces numit saponificare incompletă. Sunt mai puțin iritante decât săpunurile clasice.

Săpun transparent: Este de fapt săpun clasic la care s-a adăugat glicerină (sau alte ingrediente, pentru a modifica procesul de saponificare). Datorită glicerinei acest tip de săpunuri sunt ușor mai blânde decât săpunurile clasice.

Săpun Syndet: Săpunuri solide realizate din surfactanți sintetici, surfactanți proveniți din uleiuri vegetale și grăsimi, procesați altfel decât prin saponificare care uneori au în formulă și ingrediente obținute prin saponificare. Acest tip de săpun e cel mai blând dintre toate, primul săpun syndet a fost Dove. Surfactantul cel mai des folosit este sodium cocoyl isethionate.

Săpunurile naturale sunt tot săpunuri, iar adăugarea de uleiuri esențiale în săpun nu ajută cu nimic pielea, dimpotrivă. În România există o mulțime de ‘producători’ de săpunuri home made, dar din păcate dintre aceștia doar câțiva respectă legislația în vigoare, care presupune analize fizico-chimice, obținerea avizelor, notificărilor și certificatelor de calitate pentru fiecare ingredient din rețetă, ceea ce formează dosarul cosmetic al fiecărui produs.

Este ușor să faci un săpun cu aspect și miros plăcut (sunt o mulțime de rețete pe internet), dar săpunul nu este o alegere potrivită pentru curățarea tenului, indiferent cât de scump este sau cât de bine miroase.

Sfatul meu în legătură cu săpunul, în cazul în care folosiți un săpun de care sunteți extrem de mulțumiți: cumpărați hârtie de testare a ph-ului și verificați ph-ul săpunului vostru. Doar pentru că nu este vizibilă momentan, nu înseamnă că iritația tenului și dereglarea treptată a barierei naturale a pielii nu se întâmplă.

5. Scrub

Acest tip de produs conține particule abrazive care îndepărtează cu succes descuamările de pe suprafața tenului și chiar o parte din celulele moarte acumulate în exces pe suprafața tenului. Nu ameliorează punctele negre și este complet interzis în cazul în care aveți ten sensibil, acnee, rozacee sau orice altă afecțiune cutanată pe suprafața tenului.

Extrem de important este ca particulele abrazive ale scrub-ului să fie fine, evitați complet particulele provenite din sâmburi de fructe pentru că pot cauza microleziuni pe suprafața pielii. Nu folosiți scrub-ul mai mult de o dată pe săptămână.

Se folosește astfel: Pe tenul curat aplicați o cantitate mică de scrub și întindeți-l pe piele cu mișcări circulare ușoare. Limpeziți cu multă apă călduță. În cazul în care scrub-ul pe care îl folosiți lasă peliculă pe suprafața pielii, folosiți-l înainte de curățarea tenului, dar după demachiere (dacă ați avut machiaj).

Alternative pentru scrub:
La fel de bine puteți folosi un prosop de bumbac curat, ud, pe care ați aplicat un produs de curățare solubil în apă sau materiale textile destinate special curățării tenului.

6. Perii abrazive

Există două tipuri de perii abrazive: electrice sau manuale. Indiferent de tipul lor, cel mai important este să rețineți că perii periilor trebuie să fie extrem de moi pentru că altfel pot produce iritații, descuamări, înroșirea pielii și pot afecta grav bariera naturală a pielii. Indiferent de afirmațiile producătorului, periile pentru ten nu ameliorează punctele negre și sunt complet interzise în cazul în care aveți ten sensibil, acnee, rozacee sau orice altă afecțiune cutanată pe suprafața tenului. Nu folosiți periile mai des de o data pe săptămână.

Se folosesc astfel: Aplicați o cantitate mică de produs de curățare solubil în apă pe perie, umeziți ușor tenul, apoi, cu mișcări circulare blânde, curățați tenul cu peria. Nu apăsați peria pe suprafața tenului! După curățare limpeziți foarte bine tenul cu multă apă călduță, tamponati ușor tenul pentru a-l uscă, folosind un prosop curat sau cu un prosop de unică folosință.

77 comentarii

Scrie un comentariu
 • M-am bucurat mult sa te vad la emisiune, sper sa fii cat mai des invitata, poate in felul asta vor deschide ochii cat mai multe persoane. Asta e legat de afirmatia ta ca producatorii nu vor renunta curand la parfumul din cosmetice. Nu vor renunta, pentru ca din pacate asta se cere. Peste tot vad femei care cauta borcanase colorate si primul lucru pe care il fac atunci cand le deschid este sa miroasa continutul… Sper sa vina vremea cand lumea se va feri de astfel de produse, asa vor fi si producatorii obligati sa recurga la alt fel de formule…

 • Buna. Am urmarit cu mare interes emisiunea la care ai fost invitata,foarte bune sfaturi ! As dorii te rog sa-mi recomanzi un produs care sa-mi curete punctele negre. Am tenul mixt-sensibil cu pistrui si 23 de ani. Multumesc anticipat !

 • Te-as ruga sa ne povestesti mai mult de ce nu e ok sa faci sport purtand machiaj. Acum ca ai scris in articol ma pot gandi la o gramada de motive pt care nu e ok dar nu mi-e clar daca nu e pt ochi sau nu e ok pt pielea din jurul ochilor. Dar cand merg la sala mai toate femeile din jurul meu sunt machiate, inclusiv rimel.

  • Ina,
   In timpul efortului sustinut pielea transpira, iar machiajul, in special cel al ochilor poate duce la o serie de probleme cum ar fi: blocarea porilor, iritatie sau conjuctivita.

 • Ceva solutii naturale de curatare a tenului ?M-am saturat sa imi curat fata cu tot felul de chimicale , cu riscul de a-mi face fata sa cade pe la varsta de 40 de ani , incerc sa fiu cat mai bio .
  Mentionez ca am ten gras /acneic .Si in curand dupa o lunga asteptare o sa ma indrept spre dermatolog.

 • Un articol foarte util, trebuie sa recunosc ca obisnuiesc sa ma demachiez punand demachiant pe discheta umeda, si abia apoi sa il aplic pe ten. Dar neaparat trebuie sa schimb metoda, ca imi simt tenul putin agresat…Oricum, de vreun an imi curat si eu tenul de doua ori pe zi, fara exceptie, si se simte mereu ataat de curat! 🙂
  Legat de obiceiul femeilor de a mirosi produsele, pot sa zic ca am vazut femei care miroseau inclusiv fondurile de ten, concealerele pt a le alege 🙂

 • Buna,
  De ce nu sunt ok solutiile micelare pentru curatarea tenului dimineata, in cazul in care acesta este gras? (al meu cred ca este mixt.. si foarte sensibil). Multumesc.

  • MihaelaN,
   Este posibil ca solutia micelara sa nu indeparteze tot sebumul produs in timpul noptii insa iti recomand sa experimentezi cu solutiile micelare. In cazul tenului mixt si sensibil e ok.

 • buna seara,
  imi cer scuze pentru ca postez aici.miercuri am fost la pensat.m-au facut cu ceara.din pacate,m-au ars.a doua zii,eram roşu,se simţeau ca nişte julituri,se vedeau urme cum au smuls,şi am la frunte deasupra ochiilor doua umflaturi.ca şi tratament mi s-a recomandat derma zin.deja arsurile,dispar.se simt foarte puţin.dar raman acele umflaturi.ce sa fac?mi-e tare frica…

 • Am mare nevoie de ajutor.Am un ten gras dar il tineam sub un oarecare control.am 35ani.Brusc de trei saptamani au inceput sa mi iasa cosuri mari rosii f f dureroase care se vindeca foartr greu!!si oricum apar altele mereu!nu e dramatic, insadeja sunt cateva si foarte deranjante!sunt vegetariana, lactate consum foarte rar si oricum de capra.Folosesc spf, deci nu inteleg ce se poate intampla.Cosurile astea le potolesc cu brevoxil , insa apar altele in alte locuri si cele iesite raman tot mari dureroase.Care e solutia? Ce trebuie sa fac?multumesc, Lili

 • Am mare nevoie de ajutor. Cred ca am tenul foarte uscat pentru ca mi se cojeste fata foarte tare mai ales pe pometi, in jurul gurii si pe frunte. Si asta fara sa folosesc nici un produs de curatare, fara sa am vreo rutina de curatare. Am incercat mostra de Paula’sChoice SkinRecovery soft cleanser si dupa folosire am senzatia de piele care tine. As vrea sa imi construiesc o rutina de ingrijire a tenului si daca se poate sa imi recomanzi ce produse sa folosesc.Multumesc

  • Lidia,
   Incearca urmatoarele produse, alege mostre:
   Dimineata: Resist Cleanser, Resist Toner, Skin Recovery Mask in strat foarte subtire, mai ales pe zonele uscate, Moisture Boost SPF 30
   Seara: Resist Cleanser, Resist Toner, Resist Daily Smoothing Treatment AHA 5%, Skin Recovery Mask aplicata in strat subtire, cu rol de crema hidratanta.

 • Buna! Tocmai am achizitionat gelul de curatare de la bioderma (500 ml) pentru l-am avut pe cel in varianta mica (200 ml parca) dar cand am ajuns acasa am constatat ca m-am pacalit.L-am luat pe cel de 500 ml ca sa il tin aproximativ un an pe cel mic l-am tinut cam 5 luni, dar am vazut ca pe eticheta este un semn 6M (cred ca imi indica dupa cat timp expira??) si mai sus scrie EXP 02/16.Intrebarea e cand expira ?Dupa 6 luni sau in 2016? Daca expira dupa 6 luni am dat banii degeaba, mai bine il luam pe cel mic 🙁 .

 • Am invatat mai multe din acest articol. Aveam impresia ca dupa curatare tenul care luceste si “scârțâie” e curatat bine. Avea sora mea un clearskin de la avon care curata punctele negre; acum e clar, pe langa faptul ca imi usca si facea pielea sa luceasca si nu indeparta punctele negre, imi deregla bariera naturala a pielii si ma trezeam cu iritatii si tot felul de probleme mentionate in articol.
  Am incercat eu sa imi curat tenul de doua ori pe zi (sapun lichid :))) si m-am dat cu o crema hidratanta Nivea Creme (Cea mai cumparata crema hidratanta din lume :)))) dar avand un ten gras il facea si mai gras si lucios + ca are si ceva alergeni (Parfum, Limonene, Geraniol, Hydroxy-citronellal?, Linalool, Cinnamyl alcohol). Acum cateva zile m-am trezit cu o iritatie urata pe nas, frunte si ochiul drept dar nu as da vina direct pe nivea.

  Am dat din intamplare peste o crema ieftina si laudata -Panthenol Forte Crema-
  Ai folosit aceasta crema? Din cate am vazut acum folosesti mult Paula’s Choice.

  Recomandata tenului gras şi problematic folosita ca o crema de zi.
  Ingrediente:
  Continut mare de D-Panthenol si complex de vitamine A, E, F si alantoin
  Aplicat noaptea, este unul din cele mai bune tratamente pentru antiimbatranire, etc.
  … …

  • Flo,
   Ma bucur ca ti-a fost de ajutor articolul de mai sus.
   Din pacate nu cunosc produsul depsre care ma intrebi, dar daca imi scrii lista de ingrediente completa pot sa iti spun cate ceva despre ea.

 • Buna Corina,
  Iti scriu cu cateva rugaminti, am un inceput de cuperoza pe care o tratez, de o zi doar, dar nu ma opresc si trebuie sa folosesc si o crema cu protectie pentru ten, medicul mi-a zis 20-30 spf, ce crema imi recomanzi avand in vedere ca am tenul gras cu tendinta acneica care luceste la doar 2-3 ore dupa aplicarea fdt?
  Si inca o intrebare, am voie sa fac microdermabraziune? Pt.ca imi propusesem pt. aceasta primavara sa fac cateva sedinte.
  Multumesc mult!
  Succes in ce faci pt.ca esti minunata!!!

 • Multumesc mult Corina! Am citit articolele recomandate foarte utile.Din pacate imi doream sa merg la microdermabarziune tocmai pentru porii mei vesnic dilatati,dar se pare ca nu o voi mai face. Nici la plaja nu voi mai putea sta, cu toate ca este f posibil sa si facut afectiunea de la prea mult stat la plaja cu o protectie de doar 15 spf pe ten.
  Seara frumoasa sa ai!!!

 • Buna.as vrea s ate intreb,ce parere ai despre EDTA?am observat ca acest ingredient se afla in fooooartee multe produse de ingrijire si pe diferite site-uri am auzit lucruri foarte urate despre el,dar pana acum nu am vazut pe blog lucruri despre el. (spun pana acum pt ca nu prea am timp si frunzaresc blogul doar cand am timp,de aceea e posibil sa nu obsrv unele lucruri discutate ).

  • Delia,
   EDTA sunt ingrediente safe. EDTA inseamna ethylenediaminetetraacetic acid si exista in mai multe variante, de exemplu: tetrasodium EDTA, disodium EDTA, etc.
   Acest ingredient are rolul de a preveni schimbarea texturii, culorii si mirosului produselor cosmetice, este denumit si agent chelatic.

 • Chiar voiam sa-mi cumpar noua perie electrica de la Philips, Visa Pure, dar din ce citesc aici trebuie folosita o data pe saptamana, ei recomanda folosirea zilnica, la fel si Clarisonic. Ce ma sfatuiesti sa fac?

  • Ale,
   Depinde de toleranta tenului, sunt persoane (putine ce e drept) care pot folosi si Clarisonic zilnic. Poti incerca la inceput sa o folosesti o data pe saptamana, apoi de mai multe ori. Nu cunosc peria respectiva, sfatul se refera la perii in general.

 • Buna Corina,

  Poti sa ma ajuti te rog cu un raspuns. Sunt insarcinata in 6 luni. Nu am probleme mari cu tenul dar inainte de sarcina incepusem un ritual de ingrijire cu Paula’ s choice CLEAR Pore Normalizing Cleanser, BHA si AHA pt imbunatatire. De cand cu sarcina am renuntat la exfolianti desi am citit ca in cazul AHA chiar exista studii ca nu sunt contraindicați. Am continuat doar cu solutia de curatare Clear, pt ca oricum nu intra in contact mult cu pielea si clatesc oricum. Intrebarea mea este daca totuși vreunul fin ingrediente ar putea fi contraindicat? De asemenea, AHA si BHA cam in cat timp ar trebui folosite de la deschidere? Mi-ar parea rau de ele sa se strice. Ar fi mai bine sa le ofrr cadou? 🙂 Multumesc!

 • Buna, doresc sa introduc in rutina mea un toner, in prezent folosesc cleanserul si exfoliantul regular din seria CLEAR de la PC , o crema cu protectie si o alta hidratanta de la Avene, la nevoie aplic Brevoxyl. Mentionez ca tenul meu a avut probleme mari in ultimul an, acum revenindu-si cat de cat la starea initiala, am un ten normal, cu cateva semne de pe urma pustulelor si o cicatrice de pe urma unei interventii chirugicale. Am tot citit despre tonere, am inteles ca nu e obligatoriu, dar vreau sa imi stabilesc incet si sigur o rutina cat mai CORECTA de ingrijire, pentru ca am constientizat in ultimul an importanta aspectului sanatos al tenului. Multumesc anticipat pentru sfaturi in alegerea tonerului potrivit si felicitari pentru activitate 🙂

 • Buna Corina. Astazi ti-am descoperit blogul, iar acesta e primul articol pe care il citesc. Mi se pare ca ai un stil foarte interesant de a scrie, iar tot ce scrii tu aici este de foarte mare ajutor pentru multe doamne si domnisoare. Abia astept sa citesc si resstul articolelor.
  Mult succes in continuare.

 • Buna Corina,
  Spune-mi te rog ce parere ai despre Gelul spumant purifiant de la Gerovital H3 Derma+ . Pe site-ul Farmec apare urmatoarea descriere a produsului :
  Gelul curăţă şi purifică pielea, lăsând-o optim hidratată.

  Acidul lactic şi acidul salicilic natural, prin efectul exfoliant ajută la curăţarea şi eliberarea porilor şi stimulează procesele de reînnoire celulară.
  Sebarylul reglează secreţia de sebum. Porii sunt diminuaţi, pielea este purifiată şi capătă un aspect matifiat.
  Aquaxylul este un ingredient hidratant de excepţie.Hipoalergenic. Fără parabeni.

  Curăță eficient și blând tenul. Purifică și reglează producția de sebum

  Ingredientele produsului
  Aqua, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Xylitylglucoside, Anhydroxylitol, Xylitol, Salix Nigra (Willow) Bark Extract, PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Laureth Sulfate, Niacinamide, Yeast Ferment Extract, Aesculus Hippocastanum Seed Extract, Ammonium Glycyrrhizate, Panthenol, Propylene Glycol, Zinc Gluconate, Caffeine, Biotin, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Lactic acid, Sodium Benzoate, Parfum, Tetrasodium EDTA, Sodium Hydroxide.

  Multumesc anticipat!

 • Buna, Corina!
  Eu ti-am descoperit minunatia de blog in rezultatele cautarii. Eram disperata sa aflu pareri despre anumite produse si asa am ajuns la tine ^_^ din fericire. Am rasfoit pe nerasuflate putin site-ul si am tot vazut ca mentionai de melissa officinalis.
  Te rog frumos sa oferi un verdict asupra unei lotiuni de curatare de la TIS 🙂
  Ingrediente: Propolis cera, glycerin, aqua, melissa officinalis, Arnica montana, sodium borate, Achilea millefolium, Chamomilla recutita, cocamidoppropyl betaine, sodium lauroyl sarcosinate, lactic acid, sodium hyaluronate.
  Am sufletelul putin strans din cauza la melissa officinalis. Eu acum sunt la al III-lea tub :)) si toate bune si frumoase. Asa arata produsul http://www.farmaciastejara.ro/images/tis%20derm.JPG?osCsid=b7de16c531272f62382edee47434f84a
  Intentionez sa tocesc acest site 😀
  Solutia de curatare e pe terminate si ma gandeam sa formulez o intrebare aici inainte de a-mi lua al IV-lea tub :P.

 • Multumesc frumos pentru raspuns! ^^ Ma simt incurajata de bunavointa ta, de aceea te-as ruga frumos sa-mi recomanzi ceva pentru curatarea fetei si o crema hidratanta ( daca se poate si cu SPF). Sper sa existe ceva si pentru bugetul meu 😛 Mai nou ma plimb pe la plafare si am zis ca produsele romanesti ar trebui sa fie ok, apoi m-a ademenit cel mai tare si pretul lor 😀 Mi s-a parut chiar amuzant si am fost putin sceptica din cauza asta si am incercat sa caut pareri pe net si asa am avut norocul sa aflu aici ca m-am amagit mai ceva ca-n filmele horror.
  Ma simt putin cuprinsa de panica, avand in vedere ca niciodata nu m-a preocupat citirea etichetei cu ingrediente si numai vara, la plaja, foloseam ceva cu SPF si nici nu stiu daca era ok :O Pana recent ( cand am descoperit locul acesta ) am aflat ca tot ce foloseam era nociv, nu incorect. Chiar ma mir ca mai am piele pe fata :P. Tenul meu este gras de cand ma stiu si chestia asta m-a enervat mereu. Ma spalam cu tot soiul de sapunuri de mai multe ori pe zi!!! N-am folosit niciodata demachiante pentru ca nu pot sa aplic nimic pe fata stiind ca o sa am fata incarcata in cateva ore. Cateodata tenul meu are tendinte acneice. In mare n-am probleme, Cred ca pielea fetei e rezistenta din moment ce a rezistat atator valuri de iritanti. :))
  Ma bucur mult ca existi si oferi atatea informatii pretioase^^ Sa ai mult spor la toate!
  Multumesc anticipat:)

   • Am cercetat linkul. Am gasit pentru curatare si SPF, dar nu am gasit o crema hidratanta pe care sa mi-o pot permite 🙁 [ nici in liste, nici in reviewuri, nici in comentarii ]. Am vizitat magazinele dm cu acel dictionar al Paulei, pe care l-am printat 😛 Marea dezamagire este ca nu exista pe raft nici un produs cu pompa sau la tub (unele au tubul transparent o.O ), apoi nu exista nimic fara parfum sau alti iritanti strecurati :((( Nu mai stiu ce sa fac. 🙁

    • Elena,
     Pe site sunt recomandate si produse de curatare care costa maxim 20 de lei (de la Balea de exemplu). Si multe SPF-uri cu pret pana in 60 RON. Citeste te rog review-urile de la Avene, Bioderma, etc.

     • Da 🙂 Cum spuneam, pentru protectie solara imi luasem de la Bioderma Photoderrm AKN Mat SPF 30 – pentru ten gras. Pentru curatare – sapun facial cu extract de albastrele de la Herbagen ( pe care l-as inlocui data viitoare cu altceva, numai sa gasesc cu ce – mi se pare mirosul de albastrele prea puternic, insa nu imi deranjeaza pielea ).
      Ramasesem blocata doar la hidratare. Ajunsesem sa ma plimb prin farmacii si sa intreb daca au vreo crema hidratanta fara parfum, alcool si alti iritanti, iar la urma ramanea sa vad daca-i la borcanel sau tub :))
      Pana sa primesc raspunsul tau eram in cautare si de-un exfoliant. Din lista cu produse recomandate, pentru ten gras era disponibil doar Paula’s Choice – 2 % Beta Hydroxy Acid Liquid, for All Skin Types si am avut norocul sa gasesc o editie limitata de 30 ml la 33 ron 😀 Citisem prin comentarii cum ca ar fi gratuit transportul, ma gandesc ca de atunci si pana acum si-au schimbat politica interna. Insa pot fi linistita ca nu-mi dau pe fata cu cine stie ce amestecuri.
      Cu toate astea, produsele inca asteapta, pentru ca mi-e frica sa le folosesc fara o crema hidratanta. Doar imi curat fata, deocamdata 😀
      Am sa recitesc review-urile cu tot cu comentariile aferente – ziua 😛 Poate ca din cauza neatentiei mi-o fi scapat vreun produs, mai ales de la Balea. Stiu ca era vorba de ele, dar cred ca nu gasisem ceva pentru ten gras.
      Multumesc mult si iti doaresc multa sanatate 🙂

 • Buna. O intrebare legata de ph. Un produs cosmetic destinat tenului gras este bine sa aiba un ph usor acid, de 5.5-6 sau unul alcalin la fel ca cel al tenului gras?

  • Indiferent de tipul de ten, produsul de curatare trebuie sa aiba pH intre 5 si 6. Tenul gras nu este alcalin neaparat, pH-ul pielii depinde de foarte multi factori cum ar fi: produsele aplicate pe piele, alimentatia, stilul de viata, afectiunile cutanate prezente pe piele.

 • Buna, Corina! Ce parere ai despre Physiogel gel dermatologic de curatare? Tenul meu este mixt, predispus la acnee, cred ca e si sensibil, dar cea mai mare problema, care se agraveaza in sezonul rece, e faptul ca e deshidratat, se descuameaza. Momentan, folosesc gelul spumant Bioderma sensibio DS+, dar, desi curata bine, simt ca e prea mult pentru tenul meu in perioada asta. De aceea as vrea sa-l schimb, pentru o vreme, cu unul mai bland. Gelul Physiogel contine: AQUA, PEG-75, CETEARYL ALCOHOL, DISODIUM PHOPHATE, SODIUM COCOYL ISETIONATE, CITRIC ACID, METHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN, PARFUM. Cautand solutii, mi-am cumparat Solutia micelara de la Garnier si o folosesc dimineata, in loc de gel( o limpezesc cu apa), si e mai bine, cat de cat, dar problema inca persista. Daca nu ai o parere buna despre gelul Physiogel, ai putea sa imi dai alte alternative (eventual, ceva accesibil)?

 • Buna Corina,
  Poti sa-mi recomanzi, te rog, ceva pentru ten de folosit inainte si dupa intrarea in bazinul de inot?
  Precizez ca am un ten mixt, f sensibil cu o usoara tendinta acneica. Am inceput sa merg de trei ori pe saptamana la bazin, iar clorul din apa imi usuca f tare pielea.
  Multumesc anticipat.

  • Anca,
   Aplica SPF mineral rezistent la apa, in strat generos. Incearca Bioderma ABC Derm SPF 50.
   Dupa bazin iti cureti tenul cu produsul tau de curatare, daca mai este lumina afara trebuie sa aplici un SPF, la fel, mineral. Incearca Paula’s Choice Hydralight SPF 30. Daca nu este lumina poti sa aplici orice produse ai in rutina ta de seara.

 • Buna Corina.
  Am invatat foarte multe de la tine. Te-am descoperit cu vreo doi ani in urma si de atunci am profitat de tot ce ai impartasit cu noi. Vreau sa-ti multumesc din suflet pentru asta.
  O mica/mare nelamurire am si sper sa ma ajuti, daca se poate. Am incercat sa folosesc produse
  corect formulate pentru spalat fata, dar ma umplu de cosuri. In schimb, daca ma spal cu sapun nu am nimic (nici ten deshidratat/iritat) si nu inteleg care este cauza. Mentionez ca sufar de hiperhidroza. Mai folosesc un produs cu BHA si unul cu retinol de la Paula’s Choice (fara reactii adverse), protectie solara din gama Nivea Baby si uneori folosesc si Brevoxyl. Retin-A am incercat cu un an in urma, dar ma umplu de cosuri.
  Multumesc anticipat.

 • Buna ziua. As vrea sa achizitionez un alt gel de curatare pentru ten,dupa o incercare esuata cu Bioderma Sensibio DS,care imi usuca tenul. Intrebarea mea este daca ar fi potrivit La Roche Posay Lipikar Syndet,ce contine,printre celelalte ingrediente si glicerina 10% si „PEG-75 SHEA BUTTER GLYCERIDES”?mi-ar bloca porii,avand in vedere ca am un ten gras si acneic? M-am orientat la acesta fiindca nu are alcool,parfum sau alti iritanti.

  • Catalina,
   In mod normal nu, dar nu stiu cum va reactiona tenul tau la acest produs. Mare atentie, acesta este un sapun totusi, un syndet mai precis.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.