Analiza produselor cosmetice propuse de cititori

În urmă cu câțiva ani, o bună prietenă mi-a spus că un ingredient care se află în produsele cosmetice (mi l-a dictat pe litere, era vorba de methylisothiazolinone) e cancerigen și că ar trebui să nu mai folosesc nici un produs care îl conține. Citise într-o revistă și era convinsă de acest fapt. Am constat cu stopoare că aveam câteva produse care îl conțineau, în special șampoanele și gelurile de dus. A fost primul ingredient de care m-am speriat. Tot atunci m-am întrebat cum este posibil să existe produse cosmetice care conțin ingrediente cancerigene.

Îmi aduc aminte și de primul ingredient care am crezut că o să îmi facă tenul de porțelan, așa cum promiteau revistele și reclamele: acidul hialuronic din produsele cosmetice.

Când am început să citesc despre ingredientele conținute în produsele cosmetice mi-am dat seama că, de fapt tot ce știu eu este exact ce vrea industria cosmetică să cred și că realitatea este cu totul alta. Am aflat cu stupoare că majoritatea reclamelor sunt exagerări ridicole uneori și că multe din ingredientele trecute pe lista neagră sunt inofensive. Majoritatea femeilor își achiziționează produsele cosmetice bazându-se pe informațiile oferite de producător, pe reclame, pe recomandarea vânzătorilor (în special a celor care vând ‘dermatocosmetice’ în farmacii), etc.

Sunt puține femei care își bazează achizițiile cosmetice pe studierea cu atenție a listei de ingrediente, pentru că nu ne-am născut chimiste și nu cunoaștem studiile care s-au făcut cu ingredientele cosmetice și rezultatele lor.

Dacă doriți să achiziționați un produs cosmetic și doriți să știți mai multe despre posibilele efecte benefice/negative ale produsului, puteți scrie un comentariu despre produs care să conțină: nume produs, producător, lista corectムde ingrediente (eventual verificatムîn magazine, dacă e posibil), link spre o fotografie cu produsul sau spre site-ul oficial al producătorului, iar în cazul în care produsul conține exfolianti chimici trebuie sムștiu concentrația de acizi (pe care o pot aproxima din lista de ingrediente, dar aproximarea nu este întotdeauna corectăƒ) și PH-ul produsului, pe care nu îl pot ghici.

Voi alege în fiecare săptămâna două produse cosmetice și le voi analiza din punct de vedere chimic, cu descrierea efectelor ingredientelor asupra pielii, tipul de piele pentru care sunt potrivite și comentariu la descrierea produsului făƒcută de producător.

Notă: Comentariile care nu conțin toate detaliile cerute despre produs vor fi ignorate.

Momentan comentariile pentru acest articol sunt închise, datorită volumului mare de produse propuse. După ce le voi analiza pe toate veți putea propune alte produse pentru analiză. Vă încurajez să folosiți dicționarul de ingrediente și informațiile din site pentru a încerca să analizați produsele cosmetice.

Mulțumesc pentru înțelegere.

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.