Cum aleg produse cosmetice pentru petele solare
Când alegi produse cosmetice pentru petele solare, trebuie să iei în considerare că estomparea petelor presupune câţiva paşi esențiali:
- Protecţia solară – Primul pas şi de altfel cel mai important este protejarea zilnică și corectă de radiaţiile solare, cauza apariţiei petelor.
- Oprirea producerii excesive de melanină (pigmentul natural al pielii) – cu ajutorul ingredietelor inhibitoare de melanină
- Îndepărtarea celulelor moarte (hiper pigmentate) şi stimularea regenerării celulare pentru a aduce la suprafaţa pielii celule sănătoase – cu ajutorul exfolianţilor chimici
- Uniformizarea culorii pielii și îmbunătățirea funcțiilor celulare – cu ajutorul ingredientelor cell communicating
Deşi ne-am dori ca un singur produs să estompeze petele în cel mai scurt timp, trebuie să avem aşteptări realiste de la produsele cosmetice. Nu este posibil să reparăm într-o lună sau două distrugerile celulare cauzate de radiaţiile solare de-a lungul anilor în care nu am aplicat SPF 30 sau mai mare în fiecare dimineaţă, indiferent de anotimp.
Pentru mulţi dintre noi cauzele petelor nici măcar nu pot fi oprite (ex: pete apărute ca efecte secundare ale unor medicamente cu potenţial fotosensibilizant), iar obţinerea unui ten cu o culoare uniformă în acest caz înseamnă nu numai protejarea diligentă de radiaţiile solare ci şi folosirea constantă a produselor pentru estomparea petelor.
Exemplu: Pentru hidroquinonă există studii care arată că estompează petele treptat, după ce s-a aplicat de două ori pe zi timp de 8 săptămâni. Din experienţă ştiu că hidroquinona 2% are potenţial iritant mediu şi că puţine vor fi persoanele care pot aplica produsul atât de des, mai ales că cei mai mulţi dintre noi folosesc şi alte produse cu ingrediente active care au potenţial iritant – ex: tratamentele anti acnee.
Inhibitoare de melanină
Cele mai cunoscute produse cosmetice pentru petele solare cu efecte dovedite, denumite uneori şi produse pentru albirea pielii (skin lightening) sunt produsele care conţin ingrediente inhibitoare de melanină.
Aceste ingrediente au potenţial în a opri melanocitele din a produce melanină în exces, exces care pe piele se vede sub formă de pată maro sau efelidă (pistrui).
Pentru a fi eficiente, ingredientele inhibitoare de melanină trebuie să fie ambalate în recipiente opace de tip tub cu capac sau pompă airless.
Alege inhibitoare de melanină în funcţie de:
- tipul tău de ten, texturile mai lejere sunt potrivite tenului mixt, gras şi normal (pot fi aplicate şi pe tenul uscat), iar cremele cu textură mai emolientă sunt potrivite doar tenului uscat.
- toleranţa pielii tale – nu uita, inhibitoarele necesită multe aplicări săptămânale, ia în considerare şi restul ingredientelor active pe care le foloseşti zilnic
- rezultate – alege combinaţii de inhibitori pentru a avea cele mai bune rezultate
Hidroquinona – cel mai eficient inhibitor, în Europa este încadrat în categoria ingrediente farmaceutice şi este disponibil doar în medicamente preparate în farmacii după reţetă recomandată de medicul dermatolog.
În SUA hidroquinona poate fi inclusă în produsele cosmetice (multe dintre ele conţin şi un acid exfoliant), în acest articol am povestit despre produsele care m-au ajutat în estomparea petelor.
Eficientă în concentraţii de 1-2%, toleranţa pielii la aplicare este medie. Nu se aplică în timpul sarcinii şi alăptării.
Arbutin – derivat din hidroquinonă, poate înlocui hidroquinona, mai ales dacă ai tenul sensibil şi nu tolerezi inhibitori mai potenţi. Avantajul acestui ingredient este că poate fi aplicat pe toată faţa pentru a obţine un ten mai luminos şi o culoare mai uniformă, indiferent dacă ai pete solare sau nu.
Eficient în concentraţii 1-2%, toleranţa pielii la aplicare este bună, poate fi aplicat chiar de două ori pe zi, nu interacţionează cu alte ingrediente active. Nu se aplică în timpul sarcinii şi alăptării.
Vitamina C – alege doar produse cosmetice cu vitamina C (sub formă de ascorbic acid) stabilizată, alte variante de vitamina C cum ar fi fiolele injectabile, nu au efectele aşteptate şi pot irita pielea.
Majoritatea produselor cu vitamina C conţin mai puţin de 1%, asigură-te că ai achiziţionat un produs cu concentraţie specificată în lista de ingrediente.
Eficientă în concentraţii peste 10%, cu efecte foarte bune pentru concentraţii între 15-25%, toleranţa pielii la aplicare depinde de concentraţie, pentru 25% toleranţa pielii este medie.
Acid azelaic – cel mai puţin eficient inhibitor, are avantajul de a estompa şi petele cauzate de acnee şi este un bun antibacterian pentru tenul acneic. Pentru efecte mai bune sunt necesare aplicări zilnice pe zonele afectate.
Acidul azelaic în concentraţii de peste 14% este considerat ingredient farmaceutic în Europa, în România acest ingredient este disponibil în produsele cosmetice şi în farmacii (Skinoren 15% Gel).
Eficient în concentraţii 10-15%, toleranţa pielii este bună în general, însă există cazuri de intoleranță.
Exfolianţii chimici
Ca parte din rutina de îngrijire a pielii, exfolianţii chimici (nu scrub-urile) îndepărtează celulele moarte (colorate) acumulate în exces pe suprafaţa pielii şi stimulează regenerarea celulară, două procese fără de care nu se poate obţine un ten cu o culoare uniformă.
Pentru acizii exfolianţi concentraţiile şi pH-ul sunt extrem de importante!
- Acid salicilic (Beta hydroxy acid) – Eficient în concentraţii mai mari de 1-2%. Potrivit tenului gras sau mixt.
- Acid glicolic (Alpha hydroxy acid) – Eficient în concentraţii de 5-10%. Potrivit tenului normal şi uscat.
- Acid lactic (Alpha hydroxy acid) – Eficient în concentraţii mai mari de 5%, este potrivit tenului normal şi uscat, sensibil sau cu toleranţă mică la acid glicolic.
Toleranţa pielii la acizii exfolianţi este în general bună la concentraţii normale (max 2% BHA, max 8% AHA) şi scade o dată cu creşterea concentraţiei şi numărului de aplicări săptămânale.
Dacă eşti alergică la aspirină (acid acetilsalicilic) evită produsele care conţin acid salicilic.
Ingrediente cell communicating
Dacă nu ai obţinut rezultatele sperate după 10 – 12 săptămâni de aplicare consecventă a unuia sau mai multor inhibitori de melanină şi a unui exfoliant chimic este bine să iei în considerare adăugarea unui ingredient cell communicating cu potenţial în estomparea petelor (indiferent de cauză).
Aceste ingrediente au capacitatea de a spune celulelor pielii să se comporte cât mai normal, iar acest comportament normal duce la îmbunătățirea funcțiilor celulare și la uniformizarea culorii pielii. Sunt potrivite pentru orice tip de ten, iar cele pentru care există studii ca potențial în estomparea petelor sunt:
- Retinol – chiar şi în concentraţii foarte mici (0.1%) acest ingredient are potenţial în estomparea petelor, însă pentru petele mai vechi care recidivează, sunt necesare concentraţii mai mari.
Retinol 1% poate fi aplicat o dată sau de două ori pe săptămână, seara. Nu se aplică alte ingrediente active în serile respective. Pentru a fi stabil retinol 1% trebuie ambalat în recipient cu pompă airless. Interzis în timpul sarcinii şi alăptării.
- Niacinamide – în concentraţii mai mari de 2-3%, niacinamide este un ingredient cu toleranţă foarte bună, singurul dintre toate ingredientele menţionate în acest articol care nu cauzează fotosensibilizare.
Alege concentraţii mari, niacinamide 10% poate fi aplicat chiar şi de două ori pe zi dacă pielea ta tolerează bine ingredientul.
Pentru toate ingredientele de mai sus studiile arată că sunt mult mai eficiente atunci când sunt folosite împreună cu alte ingrediente (din articol) și sunt aplicate cât mai des posibil. Excepție: hidroquinona, care este de altfel singurul ingredient aprobat în SUA ca tratament pentru hiper pigmentările pielii.
Notă: Nivelul de toleranţă specificat pentru fiecare ingredient de mai sus este cel general valabil. Fiecare dintre noi poate să nu tolereze un anumit ingredient (sau combinaţie de ingrediente), indiferent de nivelul de toleranţă rezultat din studiile medicale.
Buna, Corina!
Am inceput sa folosesc produsele PC in urma cu 6 ani, citindu-te pe tine.Un an folosisem numai produsele PC si incepusem sa fiu multumita de rezultate, insa, din prostie am inceput sa le schimb cu alte marci, unele prost formulate, pana am ajuns de nu am mai folosit nimic. Rezultat: tenul meu arata incredibil de rau, acnee, pete solare, pete posta acnee, pori dilatati.
In urma cu vreo doi ani mi-a aparut si o pata pe frunte, extinsa pe o portiune mare a fruntii.La inceput nu i-am dat importanta pentru ca era doar usor vizibila.Cu trecerea timpului, lipsa acordarii atentiei cuvenite, pata mea s-a pigmentat tot mai mult. Ajunsesem sa ma intrebe multa lume, ce am in frunte.Atunci am reluat din nou, la recitit tot blogul tau si alte bloguri.Am iarasi o rutina de ingrijire a pielii cu rezultate multumitoare.Pentru pata de pe frunte folosesc hidroquinona de 5 saptamani.S-a deschis mult de tot.Initial am spus ca mai mult de 2 luni nu o voi folosi, tinand cont de faptul ca unde locuiesc eu, soarele e puternic si mi-e cam frica.Oricum mi s-a recomandat 3 luni si apoi o luna pauza.Are hidroquinona efect advers urat daca e folosita pe termen lung si asta ma sperie la maxim.Zilnic ma uit sa nu-mi apara pete albe sau mai rau sa nu se faca neagra.Folosesc protectie solara Hydralight de la PC, astept cateva minunte si imi pun si una cu filtru solar chimic.
Pentru pata solara folosesc tot ce ai scris tu in acest articol, protectie, hidroquinona, niacinamide, tretinoina, vitamina C, o data pe saptamana folosesc si exfoliantul PC AHA 10%.
Ce vreau sa te intreb e ca am si CE Ferulic de la SKinceuticals, insa nu stiu ce nu fac bine, sau nu il tolerez? Imi apar puncte negre de la el. 🙁
Daca peste o luna intrerup tratamentul cu Hidroquinona, indiferent de cum va arata pata la momentul respectiv si voi adauga arbutina pe perioada verii e bine? Sau acidul azelaic? Care zici ca ar fi mai bun? Sau pana in toamna sa renunt la tratamente despigmentante?
Multumesc mult!
Tuturor prietenelor mele le recomand dintotdeauna sa te citeasca!
Yyoanaa,
Am avut o pata pe obraz in urma cu 8 ani si cu ajutorul hidroquinonei am scapat de ea definitiv, din fericire nu a revenit si pielea nu a devenit sensibila. Am folosit cateva luni hidroquinona, toamna/iarna. Da, e posibil ca orice produs sa iti blocheze porii, probabil este un ingredient cu care nu te impaci. Eu in timpul verii folosesc arbutin si am suplimentat SPF-ul cu EltaMD SPF 47 UV Pure Broad-Spectrum Sunscreen pe care il aplic peste Calm SPF 30 Ten Mixt/Gras (formula identica cu Hydralight SPF 30). EltaMD este mult prea albicios pentru a aplica cantitate generoasa pe piele.
Un overview foarte bun!
Am o curiozitate. Ce se intampla cu retinolul (PC 1%) dupa 12 luni de la deschiderea produsului? Pur si simplu incepe sa-si piarda din eficienta?
Multumesc!
Ina,
Da, dupa 12 luni de la deschidere retinolul incepe sa nu mai fie stabil si trebuie sa opresti folosirea produsului.
Aștept cu nerăbdare rutina ta de îngrijire pentru lunile de vară…..am urmărit cu atenție produsele folosite în anii trecuți incluse în rutina si am folosit si eu. Am fost mulțumită….petele au început să se diminueze…..
buna ziua, folosesc de ceva vreme Retinol 1% o data la 2 zile, si vreau sa stiu cum pot introduce folosirea acidului salicilic 2%, daca le pot folosi simultan (adica sa le folosesc pe ambele in aceeasi seara, prima data acidul si apoi retinol). Multumesc.
Adina, te rog citeste indicatiile de folosire pentru ambele produse. Retinol 1% se aplica de obicei o data pe saptamana si nu se poate aplica in acelasi timp cu BHA 2%.