Soluții pentru pielea uscată și iritată a copiilor și adulților

În special în anotimpul rece, pielea copiilor este afectată de deshidratare și uneori pe suprafața pielii apar scuame (denumite popular coji), mâncărimi (prurit) și roșeață. Vă propun 3 pași pentru a remedia această situație și câteva produse accesibile în magazine, cu prețuri mai mici de 100 lei.

Informațiile de mai jos nu au rolul de a diagnostica sau trata afecțiunile cutanate, au rolul de a vă ajuta să hidratați și să protejați pielea copiilor. Pentru a menține pielea hidratată este nevoie de hidratare zilnic, nu doar atunci când observați că pielea este uscată. Este mai simplu să hidratați zilnic decât să reparați deshidratarea pielii.

Dacă deshidratarea pielii, scuamele și mai ales iritația persistă pe piele indiferent de măsurile luate, cereți ajutor medicului pediatru. Dacă pe pielea deshidratată apar erupții, pete roșii sau vezicule cereți ajutor medicului pediatru.

Toate informațiile de mai jos despre hidratarea și repararea pielii sunt valabile și pentru adulți, toate produsele recomandate se pot folosi și pentru adulți.

Din punctul meu de vedere, produsele necesare zilnic pentru îngrijirea pielii copiilor sunt: gelul de duș, crema hidratantă și crema cu protecție solară. Dacă este nevoie, puteți alege un șampon pentru păr, un produs pentru zona scutecului și un balsam/unguent pentru buze sau alte zone uscate.

1. Oprește factorii care cauzează sau agravează uscăciunea și iritația pielii

Cei mai comuni factori care pot irita și deshidrata pielea copiilor sunt:

Surfactanții (agenții de curățare) din gelurile de duș

Agenții de curățare cu putere mare de degresare nu sunt cei mai potriviți pentru pielea copiilor, în special dacă este uscată și iritată. E adevărat că uneori copiii se murdăresc de noroi, mâncare etc, dar în acest caz puteți folosi un produs foarte blând de două ori, nu este nevoie de detergenți puternici.

Alegeți geluri de duș cu surfactanți blânzi, cum sunt glucosidele (ex: decyl glucoside), cu textură cremoasă sau și mai bine, alege uleiuri de duș, acestea au conținut ridicat de lipide și afectează mai puțin bariera naturală.

Nu folosiți săpun solid și nici săpunuri lichide pentru a spăla pielea copiilor! Nu folosiți geluri de duș cu sulfați, sulfonați sau olefin sulfonați. Detalii despre surfactanți găsiți în articolul Soluții pentru double cleansing, la sfârșit, la paragraful denumit Alegerea produselor în funcție de agenții de curățare și tipul de ten.

Alcoolul degresant (alcool denat), parfumul, uleiurile esențiale și alți iritanți și alergeni cunoscuți

Nu folosiți pe pielea copiilor produse cosmetice care conțin alcool denat și molecule aromate – atenție la scutece, șervețele umede și uscate, hârtie de toaletă, geluri de duș, creme hidratante etc, pot să conțină molecule aromate/parfum.

Nu folosiți balsam pentru hainele și lenjeria de pat a copilului, alegeți detergenți neparfumați pentru a spăla hainele sau puteți chiar să renunțați la detergenți sintetici și să alegeți soluții naturale fără potențial iritant și alergen. Există mulți detergenți bio, atenție însă la lista de ingrediente, majoritatea conțin uleiuri esențiale și surfactanți degresanți. Vă propun două variante complet inofensive pentru piele:

Terra Wash este un substitut pentru detergentul de haine, 100% ecologic și non reactiv pentru piele, fiind format din perle de magneziu. Săculețul cu perle costă 238 lei și este eficient pentru un an de zile, cu spălări zilnice. Este fabricat în Japonia utilizând o tehnologie brevetată.

Perlele de magneziu sunt o soluție bună pentru pielea alergică, intolerantă, uscată, iritată, cu dermatite sau eczeme și pentru persoanele care au astm sau intoleranță la mirosul detergenților. Spală destul de bine, pentru hainele familiei mele este la fel de eficient ca detergentul sintetic.

Nucile de săpun (nuci Sapindus mukorossi) conțin saponină, care în contact cu apa caldă acționează ca un agent de curățare. Nucile sunt naturale, biodegradabile și non reactive pentru piele. Se găsesc în magazinele naturiste și online, cu instrucțiuni de folosire. Sunt ieftine și eficiente, cel puțin pentru haine nu foarte murdare. Nu adăugați uleiuri esențiale pentru spălarea hainelor, chiar dacă veți găsi această recomandare pentru folosirea nucilor de săpun.

Detalii despre moleculele aromate care pot cauza dermatită alergică de contact și care pot cauza iritații și descumări și despre produsele pentru copii care le conțin, puteți citi în articolul despre dermatită alergică de contact.

Clorul și substanțele dezinfectante din piscină și apa dură de la robinet

Puteți căuta piscine dezinfectate cu oxigen activ în loc de clor și puteți cere un buletin de analiză pentru apa de la robinet pentru a monta un filtru special care să echilibreze pH-ul apei și să elimine dacă este necesar fierul și calciul din apă.

Aerul uscat din încăperi, în special iarna când pielea este afectată de temperaturile scăzute și aerul rece de afară

Cu ajutorul unui umidificator puteți obține umiditatea ideală în casă, acest lucru fiind extrem de important pentru a evita pierderea moleculelor de apă din piele. Aerisiți zilnic camera copilului și monitorizați umiditatea și temperatura.

Umidificatoare se găsesc pe net, multe variante, citiți review-uri înainte să cumpărați. Când baiatul meu era mai mic am folosit un umidificator de la Chicco. Dacă sunteți active în grupuri de mămici puteți cere recomandări de umidificatoare.

Atunci când copilul este expus la mediul extern protejați pielea în funcție de anotimp: iarna protejați mâinile cu mănuși și fața cu fular pe cât posibil (atenție, copilul nu ar trebui să aibă nasul acoperit și nici nu ar trebui să respire pe gură atunci când poartă fular).

Vara protejați pielea copiilor de radiațiile solare – umbra copacilor, umbrelă cu protecție UV, haine (daca se poate cu protecție UV), pălărie, ochelari de soare, cremă cu protecție solară pe pielea neacoperită de haine.

Hainele de bumbac deschide la culoare și transparente sunt cele mai puțin eficiente pentru protecție UV. Hainele sintetice, cu țesătură compactă și culoare închisă sunt cele mai eficiente. Pentru copii există haine cu UPF 50+, eu am găsit în magazinele Decathlon și Auchan tricouri, se pot purta în timpul zilei, nu doar la mare.

Bronzul este reacția naturală de apărare a pielii împotriva radiațiilor solare. Modificările de ADN la nivelul celulelor pielii cauzate de radiațiile UV pot duce la apariția cancerului de piele, vă rog să luați acest lucru în serios atunci când îngrijiți pielea copiilor.

2. Calmează iritația și repară bariera naturală a pielii

Integritatea barierei naturale a pielii este esențială pentru a elimina și preveni deshidratarea. Cele mai importante ingrediente care ajută la repararea barierei naturale a pielii sunt ceramidele și aminoacizii.

Pentru a reduce iritația și roșeața există multe ingrediente calmante, cele mai cunoscute sunt: ceai verde, mușețel, aloe vera, extract de salcie, bisabolol, colloidal oatmeal, centella asiatica, allantoin, avena sativa (oatmeal extract).

3. Restabilește nivelul optim de hidratare

Pentru hidratare, pielea are nevoie de umectanți care să rețină moleculele de apă, dintre aceștia cei mai comuni sunt glicerina, vitamina B5 (panthenol), sorbitol, propylene glycol, butylene glycol, și mai rar incluși în produsele pentru corp, acidul hialuronic și peptidele .

De asemenea pielea are nevoie de ingrediente care să atragă, să rețină și să ajute la asimilarea apei și nutrienților. Aceste ingrediente sunt mineralele și electroliții minerali, cum ar fi Calcium PCA, Magnesium PCA, Potassium PCA.

Pielea uscată are nevoie de lipide, ingrediente emoliente care se asimilează în epidermă și oferă hidratare: uleiurile și unturile vegetale, acizii grași (acid linoleic, acid oleic etc), esterii, squalane, colesterol.

Pentru a forma o peliculă invizibilă pe suprafața pielii, care să sigileze apa și nutrienții în piele și care să prevină pierderea moleculelor de apă din piele este nevoie de ingrediente ocluzive. Aceste ingrediente nu blochează porii și nici nu sufocă pielea, blochează moleculele de apă în piele.

Cele mai comune ingrediente ocluzive sunt siliconii (dimethicone), copolimerii, uleiul mineral, petrolatum (petroleum jelly), ceara de albine (beeswax), lanolina, untul de shea. Siliconii, uleiul mineral și petroleum nu sunt dăunătoare pielii, dimpotrivă, sunt ingrediente pure care au o mulțime de studii care le atestă eficiența și faptul că nu blochează porii și nu irită pielea.

Bineînțeles, fiecare dintre noi alege așa cum crede de cuviință ingredientele pe care le aplică pe pielea copiilor. Vă recomand doar să nu vă speriați de ingrediente și să fiți atente la parfumul și uleiurile esențiale din produsele cosmetice, chiar etichetate pentru copii.

Recapitulând, pentru hidratarea pielii afectatate de deshidratare avem nevoie de ingrediente reparatoare, ingrediente calmante, umectanți, emolienți și ingrediente ocluzive.

Produsele cu protecție solară rezistentă la apă conțin copolimeri și/sau siliconi și formează o barieră ocluzivă care ajută la reținerea moleculelor de apă în piele.

Rutina de îngrijire a pielii copiilor ar trebui să fie destul de simplă – curățare și hidratare + protecție solară pe pielea neacoperită de haine.

Produsele recomandate în acest articol nu conțin parfum, alcool, uleiuri esențiale, molecule aromate, coloranți, sulfați, sulfonați, olefin sulfonați și alte ingrediente cunoscute ca iritanți și alergeni. Majoritatea se găsesc în mai multe variante de gramaj, am menționat în paranteză gramajul doar pentru cele mai mici de 100 ml.

Linkurile din articol sunt către site-urile oficiale și cu bucurie am constatat că toate produsele au lista completă de ingrediente pe site-urile românești, chiar și Dove. Cred că online prețurile sunt mai bune, dar toate produsele de mai jos se găsesc în farmacii și magazine, dacă aveți nevoie urgentă de ele.

Curățarea pielii

Mâinile, zona gurii (după fiecare masă) și zonele genitale (dacă copilul folosește scutec) se spală de mai multe ori pe zi cu apă călduță și produs de curățare. În fiecare seară spălați copilul pe tot corpul, pe față, pe urechi și chiar pe păr dacă este nevoie.

Produsele de curățare se folosesc pentru îndepărtarea sebumului, transpirației și murdăriei. Puteți curăța pielea copilului cu apă caldă, folosiți gelul de duș doar pe zonele genitale, axilă, pliuri și oriunde există sebum, transpirație sau murdărie.

Indiferent de cât de blândă este formula produsului de curățare, dacă are în compoziție agenți de curățare, afectează mai mult sau mai puțin bariera naturală a pielii. Nu spălați pielea copiilor cu scrub, perie, burete aspru, puteți folosi lavete faciale moi cu apă caldă și gel de duș, pentru a curăța pielea foarte murdară.

După curățare, clătiți pielea cu multă apă călduță, tamponați ușor cu un prosop moale pentru a îndepărta apa și aplicați crema hidratantă pe pielea puțin umedă.

Nu este nevoie să folosiți produse diferite pentru mâini, corp și ten, puteți folosi același cleanser blând.

(Copilul meu are 11 ani, l-am spălat/se spală în fiecare seară pe tot corpul, iar pe păr l-am spălat în funcție de cât de murdar a fost – dacă transpiră la sport sau se joacă în nisip, îl spăl imediat).

Propuneri de produse pentru curățarea pielii copiilor – Fără sulfați, sulfonați, olefin sulfonați, fără alcool denat, fără parfum, uleiuri esențiale sau alți iritanți.

Cerave Hydrating Cleanser – pentru pielea uscată. Cerave Foaming Cleanser – pentru pielea normală sau vara pentru situațiile când pielea este murdară și transpirată.

Cleanserele de la Cerave conțin glicerină, emolienți și ceramide, ingrediente care protejează pielea în timpul curățării și conțin agenți de curățare blânzi, ingredientele le găsiți pe site-ul lor, link pe produse.

Cleanserele de la Cerave se găsesc și în varianta 1000 ml (53 lei), eu le cumpăr de la Farmacia Tei, pe cel spumant îl folosesc pentru spălarea mâinilor. Se găsesc și la Sensiblue și în alte farmacii. Pot fi folosite și cu rol de șampon pe părul copiilor.

A-Derma Exomega Emollient Foaming Gel conține glicerină, extract de ovăz (avena sativa), uleiuri vegetale și surfactanți blânzi, potrivit pentru toate tipurile de piele, în special pielea uscată. Se găsește în farmacii și online.

Jonzac Reactive Gentle Fragrance Free Shower Gel conține surfactanți blânzi, glicerină, bisabolol, este potrivit pentru toate tipurile de piele. Se găsește online și în magazinele Kendra.

Mustela Baby Soothing Cleansing Gel – formulă simplă, cu glicerină și surfactanți blânzi, potrivit pentru toate tipurile de piele. Se găsește la DM, în farmacii, online și la Farmacia Tei.

Dove Baby Head to Toe Wash – l-am văzut la DM, dar bănuiesc că există și la hypermarket. Are formulă simplă, cu surfactanți blânzi și glicerină, este potrivit pentru toate tipurile de piele, este cel mai degresant dintre toate și cred că cel mai ieftin.

Hidratarea pielii

După curățare, pe pielea umedă, aplicați o cremă hidratantă în strat generos, masați ușor cu miscări circulare pentru o mai bună asimilare în piele. Puteți aplica crema hidratantă de mai multe ori in fiecare zi dacă pielea este foarte uscată, iar în acest caz puteți umezi pielea cu o dischetă demachiantă îmbibată în apă călduță sau în ceai de mușețel călduț și proaspăt.

Propuneri de creme hidratante pentru pielea copiilor

Cremele de la Cerave sunt o opțiune accesibilă, loțiunea Cerave Moisturizing Lotion există și în varianta de 473 ml și este ideală pentru hidratarea zilnică. Pentru pielea foarte uscată puteți alege crema Moisturizing Cream, are textură mai consistentă. Formulele hidratante Cerave conțin glicerină, alcooli grași, ceramide, dimethicone, sodium hyaluronate și emolienți.

Cerave SA Foot Creme (88ml) este potrivită pentru pielea foarte uscată și aspră de pe corp, conține glicerină, ulei mineral, alcooli grași, niacinamide, ceramide, dimethicone și emolienți. Conține și acid salicilic, dar efectul de exfoliere este minim, în acest produs acidul salicilic acționează ca anti inflamator.

La Roche Posay Lipikar Baume AP+ este un balsam hidratant cu o formulă complexă: unt de shea, glicerină, niacinamide, dimethicone, ulei mineral, alcooli grași, uleiuri vegetale, sorbitan, mannose etc.

Uriage Xemose Emollient Milk conține unt de shea, glicerină, squalane, dimethicone, alcooli grași, steroli din plante, uleiuri vegetale. Uriage Xemose Lipid Replenishing Anti Irritation Cream are formulă aproape identică cu varianta Emollient Milk, dar are textură mai hidratantă și în plus conține ulei mineral.

Bioderma Atoderm Creme (varianta fără parfum) conține ulei mineral, glicerină, umectanți, siliconi, alcooli grași, acizi grași, umectanți și este potrivită pentru pielea uscată.

A-Derma Exomega Control Emollient Lotion, Emollient Cream și Emollient Balm – au formulă asemănătoare, loțiunea are textura cea mai lejeră, apoi crema, iar cel mai hidratant este balsamul. Conțin glicerină, niacinamide (antiinflamator), extract de ovăz (avena sativa), alcooli grași, ulei de luminița serii și vitamina E.

A-Derma Dermalibour Repairing Cream (100 ml) conține glicerină, extract de ovăz, zinc oxide și săruri – acest produs este de ajutor în special dacă pielea este afectată de prurit (mâncărimi) și scuame.

Jonzac Nutrivite Body Cream Second Skin Effect conține unt de shea, glicerină, sodium PCA, emolienți, squalane, alcooli grași, ulei de floarea soarelui și este potrivită pentru toate tipurile de piele.

Jonzac Reactive Miraculous Cream (100 ml) este potrivită în special pentru pielea uscată și iritată, conține unt de shea, ulei de floarea soarelui și de soia, alcooli grași, acizi grași, emolienți, gluco-oligo-zaharide (prebiotice), conține Lactobacillus Ferment (probiotic), acid hyaluronic.

Eucerin Eczema Relief Body Cream – preferata mea pentru pielea uscată, cu scuame și mâncărimi, o folosesc de câțiva ani și am menționat-o în multe articole, o cumpăr de pe iherb, nu am gasit-o în România, o amintesc aici, în caz că faceți cumpărături pe iherb. Conține 1% colloidal oatmeal pentru calmarea pielii, glicerină, ulei de ricin, ulei mineral, ceramide și emolienți.

Propuneri de unguente și balsam solid pentru pielea copiilor

Pielea din jurul gurii poate să fie foarte uscată, iar în acest caz este mai bine să folosiți un balsam sau un unguent pe care să îl aplicați în strat generos, în special seara. Unguentele se pot aplica după aplicarea unei creme hidratante sau direct pe piele umedă, acestea formează o barieră protectoare pe piele.

Vaseline sau orice alt brand care vinde petrolatum (la DM există Vaseline, dar există și petrolatum de la Balea), este cel mai simplu unguent care formează o peliculă protectoare pe suprafața pielii. Se poate aplica și pe mucoasa nazală daca e uscată, iar când copilul e răcit și suflă nasul, aplicați Vaseline în jurul nasului pentru a preveni pe cât posibil iritarea și deshidratarea pielii.

Cerave Healing Ointment este un unguent fără uleiuri vegetale, cu formulă emolientă care oferă hidratare și protecție, având o concentrație foarte mare de petrolatum (46.5%) și alte ingrediente ocluzive, umectanți, emolienți și ingrediente reparatoare: dimethicone, acid hyaluronic, ulei mineral, parafină, 3 tipuri de ceramide, colesterol, panthenol. L-am cumpărat de pe iherb, dar văd că nu îl au momentan, poate îl găsiți online.

Îl folosesc în fiecare zi, pe pielea puțin umedă: pe buze și pe mâini, iar când am fost răcită și mi-a curs nasul, l-am aplicat pe pielea uscată din jurul nasului și a fost singurul produs care nu a cauzat usturime pe pielea iritată de la șervețelele de nas. Chiar și cele mai calmante produse pe care le-am aplicat, cum este extractul de centella asiatica, din cauză că este un extract apos, a cauzat usturime.

Pe pielea foarte iritată apa cauzează usturime pentru câteva secunde sau chiar minute de la aplicare, la fel și toate produsele cosmetice în bază de apă. Unguentele fără apă sau cu foarte puțină apă în formulă, vaselina, uleiul mineral, unturile și uleiurile vegetale nu ar trebui să cauzeze usturime.

La Rochey Posay Lipikar Stick AP+ (15 ml) este un balsam solid, sub formă de baton, cu unt de shea, ulei mineral, ceară, madecassoside (obținut din Centella Asiatica, este antiinflamator), uleiuri vegetale. Ideal pentru reaplicări repetate, pe zone mici de piele – buze, mâini, coate, genunchi etc.

Lip & Body Treatment Balm (14 g) este un balsam cu formulă compusă în principal din uleiuri și unturi vegetale, conține și ingrediente ocluzive și este potrivit pentru pielea foarte uscată și aspră de pe corp. Aplicați pe coate, genunchi, cuticule și chiar pe pielea uscată din jurul nasului sau a gurii o cantitate generoasă de balsam, în special seara înainte de culcare. Balsamul are textură onctuoasă, aplicați pe pielea puțin umedă.

ECooking Multibalm Fragrance Free (75 ml) este un unguent cu unt de shea, ulei de ricin, migdale dulci, argan, conține aminoacizi pentru reparare, ceară, vitamina E și emolienți. Are textură onctuoasă, lasă peliculă grasă pe piele și este potrivit pentru pielea foarte uscată și aspră de pe corp. Eu o folosesc iarna pe mâini, seara, pe cuticule, pe coate și oriunde am pielea foarte uscată. Îl găsiți online și în magazine, eu l-am cumpărat de la Douglas.

Protecția solară

După ce crema hidratantă s-a asimilat în piele, aplicați un strat generos de cremă cu protecție solară pe zonele de piele expuse la lumina soarelui și reaplicați dacă ați șters pielea cu prosopul, dacă copilul a transpirat sau a fost nevoie să curățați pielea.

Protejați fața copilului, urechile, gâtul și mâinile în fiecare anotimp, chiar și iarna. Vara trebuie să acordați atenție deosebită la protecția solară, e mai indicat să folosiți SPF 50 rezistent la apă, iarna puteți folosi SPF 30 sau mai mare. Puteți citi mai multe detalii despre protecția solară în acest articol.

Pielea corpului se poate proteja de radiațiile solare și cu haine cu protecție UPF 50+, este o metodă mai eficientă și mai ieftină comparativ cu cremele care trebuie reaplicate în timpul zilei. Cremele cu protecție solară trebuie aplicate în strat generos, după ce credeți că ați aplicat suficient puteți să mai aplicați un strat de SPF pe tot corpul.

Propuneri protecție solară pentru pielea copiilor

Pentru corp personal recomand protecție solară sintetică după vârsta de 2 ani și protecție solară minerală înainte de 2 ani. Vă rog să cereți sfatul medicului pentru protecția solară a copilului cu vârsta mai mică de 2 ani și chiar pentru copiii mai mari dacă nu aveți încredere în produsele cu SPF etichetate pentru copii.

Problema cu protecția solară minerală este textura produselor: de obicei SPF-urile minerale, mai ales cele etichetate pentru copii și bebeluși au textură lipicioasă sau uleioasă, nu se întind ușor pe piele și oricât ai încerca să masezi pielea, la final vei obține o peliculă destul de albă și opacă.

De aceea este mai simplu să folosiți protecție solară sintetică, iar pentru pielea uscată aveți chiar mai multe opțiuni. (Știu că există produse cu protecție solară minerală pentru corp, care nu sunt atât de neplăcute pe piele, dar nu există în România).

Protecție solară minerală

Purito Comfy Water Sunblock SPF 50+ (60 ml) este un produs cu zinc oxide și titanium dioxide (non nano) pe care l-am descoperit de curând și care are cea mai fluidă textură pe care am aplicat-o pe piele, comparativ cu alte SPF-uri minerale necolorate pe care le-am folosit.

Nu lasă peliculă albă, nici măcar pe sprâncene și linia părului, nu este lipicios și nici uleios. Nu este rezistent la apă, dar se aplică foarte ușor și se reaplică fără să formeze aglomerări de cremă pe piele (denumite popular scame).

Protecție solară sintetică

Pentru pielea uscată de pe corp puteți alege produsele cu protecție solară pentru copii de la Bioderma, A-Derma, Vichy sau chiar produse românești de la Elmiplant. În acest articol veți găsi mai multe recomandări, nu toate produsele pentru copii sunt fără parfum, alcool denat sau uleiuri esențiale.

Pentru persoanele care folosesc produse Paula’s Choice

Deși produsele PC nu sunt etichetate pentru copii (mai puțin gama Earth Sourced care este recomandată și pentru copii), multe din produse pot fi folosite pe pielea uscată și deshidratată a copiilor. Dacă aveți deja aceste produse, le puteți folosi și pe pielea copiilor.

Pentru zona uscată din jurul gurii sau pe toată fața dacă pielea este uscată: Clinical Ultra Rich Moisturizer, Clear Oil Free Moisturizer (puternic reparator, trebuie însă combinat cu o cremă mai emolientă pentru hidratare), Omega+ Complex Moisturizer, Calm Moisturizer pentru ten uscat, Skin Recovery Replenishing Mask, Skin Recovery Moisturizer, Calm Serum (în special dacă pielea este iritată).

Lip & Body Treatment Balm este un produs pe care l-am folosit de multe ori cu succes pentru a hidrata buzele, pielea din jurul gurii și din jurul nasului, în special iarna sau când copilul a fost răcit. Aplicați pe pielea puțin umedă, masați cu miscări circulare.

Pentru corp puteți folosi de la Paula’s Choice, Ultra Rich Soothing Body Butter, Daily Replenishing Body Cream și protecția solară Extra Care Non Greasy Sunscreen SPF 50.

Produsele cu protecție solară minerală Calm Mineral SPF 30 pentru ten uscat și Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30 pot fi folosite pe tenul copiilor.

6 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna Corina,

  acum cu toata nebunia din China, ce parere ai despre cumparaturile de pe yesstyle? Tot de acolo am comandat si eu (inca nu mi-a venit comanda, si am folosit codul de reducere dat de tine) Purito spf varianta chimica/sintetica. Si crema asta e foarte buna (am folosit deja dar cumparata scump din Romania), nu ustura ochii (desi pentru o formulare chimica ar parea imposibil) si poti folosi o cantitate suficienta/recomandata. Sunt putin speriata la gandul de a prelua comanda. Eram tentata sa comand si varianta minerala a cremei Purito, dar nu ma vad in stare de a cumpara produse coreene, via China, Asia sau Amazon pana nu se termina epidemia actuala cu coronavirusul asta.

  • Laura,
   Am cumparat si varianta chimica de la Purito, Centella Green Level varianta fara parfum si da, are textura la fel de fluida, usor de intins pe piele. Nu toate filtrele provoaca usturime ochilor, conteaza si concentratia si sensibilitatea persoanei care aplica. Nici eu nu am simtit usturime la aplicare, dar dupa 2-3 ore cand pleoapele mele devin uleioase, simt usturime care persista si se amplifica pe parcurusul zilei.
   Inteleg ingrijorarea ta si ar trebui sa alegi asa cum consideri de cuviinta. Eu nu cred ca virusii se pot transmite prin colete, iti dai seama ca s-ar afla imediat daca s-ar intampla acest lucru, China exporta un numar urias de colete zilnic care ajung pe tot globul. De la agentii de curierat, factorii postali, vama, pana la consumatorul final, toata lumea ar fi bolnava daca bolile s-ar raspandi usor prin colete.
   Afla cum anume se transmite coronavirus si ce mediu are nevoie pentru a trai – coletul tau calatoreste 20 de zile, nu imi imaginez ca un virus se poate atasa de carton/hartie/plastic si poate trai 20 de zile. Poti sa te inarmezi cu manusi sterile si masca de respirat cand iei coletul, poti sa il dezinfectezi si sterilizezi, poti face acelasi lucru pentru produsele din colet.

 • Buna! Iti. Multumesc pentru articolele tale foarte complexe.

  De ce e bun dimethicone in cremele hidratante chiar si pt copii (dar si in solutiile de curatre)?
  Desi in metoda cgm siliconul este de evitat

  • Marina, raspunsul il gasesti in articolul despre detergentii din produsele de curatare si in articolul despre metoda CG. Dimethicone formeaza o pelicula pe suprafata pielii care protejeaza pielea de mediul extern, motivul pentru care este folosit chiar si pe pielea copiilor. Siliconii sunt molecule sintetice sterile. Pe par formeaza tot o pelicula si este folosit de multe persoane cu rezultate foarte bune. Siliconii se ataseaza pe lungimea firului de par formand acumulari in timp. Aceasta pelicula de pe lungimea firului de par impiedica hidratarea parului si in timp, depunerile pot afecta scalpul si radacina firului de par. Pentru indepartarea siliconilor de pe par este nevoie de surfactanti cu putere mare de curatare, surfactanti care sunt ‘interzisi’ in metoda CG pentru ca degreseaza prea bine 🙂 Practic daca nu folosesti sulfati nu ai cum sa folosesti siliconi si sa ai par sanatos, lucios si usor de descalcit. Siliconii nu se depun pe piele la fel cum se depun pe par, nu ai nevoie de sulfati pentru a-i indeparta.

 • Creme Miraculeuse de la Jonzac chiar functioneaza tare bine, anul trecut am fost in vacanta in Grecia cu un grup de prieteni, fiecare a mai patit cate o boacana, gen arsura solara mica, iritatii, intepaturi etc si crema Miraculeuse circula pe la toata lumea. ,,Miracol” a fost cand a ajutat un bebe mic de 4 luni sa scape de o iritatie la care nu ii dadusera de cap cu nimic.
  De la Purito am acum si eu o crema cu SPF, am si inceput sa o folosesc de ieri si imi place.
  De la La Roche Posay chiar mi-e dor de ceva, o sa iau in calcul recomandarile tale. Desi parca tot Paula’s Choice ma paste mai degraba….

 • Nu stiu de unde vin coletele de pe Yesstyle ca nu am comandat dar eu imi iau Purito de pe Jolse. Vine din Koreea si nu vine via China. Virusii nu supravietuiesc zile in sir pe niste colete oricum, la cat se importa ar fi fost deja epidemia in floare peste tot in lume daca era asa. 🙂Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.