Îngrijirea tenului și pielii corpului la menopauză

Ce este menopauza?

Deși oficial menopauza începe după 12 luni de la ultimul ciclu menstrual, procesul prin care nivelul hormonal scade este de obicei unul de durată, iar simptomele apar cu mult timp înainte de încheierea funcției ovariene și sfârșitul ovulației.

În unele cazuri menopauza se instalează brusc (din motive naturale sau în urma unor intervenții chirurgicale), dar cel mai frecvent menopauza se instalează progresiv, cu o perioadă de premenopauză care poate dura până la 2-3 ani. Simptomele menopauzei, inclusiv problemele pielii se manifestă treptat în premenopauză și se agravează progresiv la menopauză.

Menopauza presupune în principal scăderea cantității de estrogen secretată de ovare, iar simptomele clinice ale menopauzei (22 recunoscute de medicină) afectează toate organele și sistemele corpului, inclusiv pielea. Vârsta de debut a premenopauzei se consideră ca fiind normală la 40-45 de ani, iar vârsta medie la care majoritatea femeilor sunt la menopauză este 50-55 de ani.

Factorii genetici sunt importanți în cazul menopauzei (și mulți alți factori), dacă vă apropiați de vârsta la care mama, sora sau bunica au avut menopauza, e bine să acordați mai multă atenție corpului și să observați eventualele schimbări care pot fi simptome ale menopauzei.
Vă încurajez să discutați cu medicul acest subiect, menopauza este o parte importantă în viața unei femei și cred că multe dintre noi avem idei preconcepute și temeri, în special când este vorba despre tratamentele care pot fi de folos pentru a reduce pe cât posibil unele din simptomele menopauzei. Din păcate pentru femei, 5 din cele 22 de simptome ale menopauzei pot cauza decesul – de exemplu bolile de inimă sunt cauza decesului la una din două femei aflate la menopauză.

Ce se întâmplă cu pielea corpului în timpul menopauzei?

Revenind la schimbările observate pe piele, menopauza poate fi interpretată ca sfârșitul procesului de maturizare a pielii și începerea procesului de degradare accelerată.

În primii 5 ani de la instalarea menopauzei, pielea pierde 30% din colagen, iar rata de degradare continuă cu 2% în următorii 20 de ani.

Cele mai importante schimbări studiate clinic care apar o dată cu lipsa estrogenului sunt uscăciunea și atrofierea pielii, slăbirea barierei naturale a pielii și predispoziție spre erupții acneice. Aceste schimbări produc o cascadă de efecte negative în structura pielii care degradează progresiv sănătatea și aspectul pielii.

Menopauza și tenul uscat

Nu toate femeile la menopauză suferă de uscăciunea pielii, însă majoritatea semnalează reducerea cantității de sebum produse de glandele sebacee. Deși pentru femeile care toată viața au avut ten gras, această scădere a secreției de sebum cauzată în special de reducerea nivelului de testosteron sună ca o soluție interesantă, vă asigur că nu este așa.

Fiecare dintre noi are un anumit număr de glande sebacee, o dată cu menopauza activitatea acestor glande se reduce treptat cu până la 60%, iar acest proces aduce câteva schimbări nefavorabile pielii: bariera naturală de lipide este afectată, pielea este mai puțin rezistentă la mediul extern, mai puțin tolerantă și mai sensibilă.

În plus, ritmul de regenerare și exfoliere naturală a celulelor din stratul cornos scade considerabil, iar acidul hialuronic produs în mod natural în epidermă se degradează într-un ritm accelerat. Între timp pH-ul și microbiomul pielii se schimbă, iar factorii naturali de hidratare, sinteza lipidelor în piele cât și felul în care funcționează celulele pielii suferă o degradare accelerată.

Aceste schimbări în epidermă sunt factori cauzatori pentru următoarele probleme ale pielii la menopauză:

  • scăderea progresivă a nivelului de hidratare (Natural Moisturizing Factors) și a fermității pielii
  • pierderea abilității de a reține moleculele de apă (crește Transepidermal Water Loss / cantitatea de apă care se transferă din epidermă în mediul extern)
  •  sensibilizarea și scăderea toleranței pielii
  • îngroșarea stratului cornos, acumularea de celule moarte în exces în straturile superioare ale pielii
  • regenerarea celulară încetinește considerabil
  •  senzația de piele care ’strânge’
  •  piele descuamată, aspră, iritată
  •  mâncărimi și predispoziția pielii spre afecțiuni care apar pe pielea uscată și iritată
  • agravarea afecțiunile prezente deja piele: eczeme, dermatite, rozacee, acnee
  • pielea are textură moale și culoare gălbuie/cenușie, fără luminozitate naturală

Cred că este evident că senzația de uscăciune a pielii mature nu se rezolvă cu o cremă hidratantă emolientă pentru că nu lipsa lipidelor este cauza principală a pielii uscate.

Ce putem face pentru a remedia pe cât posibil aceste probleme dacă o singură cremă hidratantă nu este suficientă?

Putem aborda o rutină de îngrijire care să fie concentrată pe repararea și întărirea barierei naturale a pielii, protejarea pielii de factorii care promovează iritația și de radiațiile UV, îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces și sigilarea moleculelor de apă în piele. Produsele cosmetice alese trebuie să susțină integritatea barierei naturale și funcțiile pielii și să mențină microbiomul pielii în echilibru.

Cea mai simplă rutină de îngrijire a tenului la menopauză pe care o puteți încerca poate să arate așa:

Dimineața: curățarea tenului cu un cleanser blând, aplicarea protecției solare (crema hidratantă de zi cu SPF 30 sau mai mare).
Seara: curățarea tenului în doi pași (double cleansing), aplicarea unui exfoliant cu AHA sau BHA, aplicarea unei creme hidratante (fără SPF!)

Pornind de la această rutină simplă și de la tipul de ten putem folosi produse care să conțină ingrediente cu efectele menționate mai sus. Pentru repararea barierei naturale avem nevoie de ceramide, aminoacizi, acizi grași (ex: acizii Omega), pentru protejarea pielii avem nevoie de antioxidanți și filtre solare, de preferat filtre minerale pentru că sunt mai bine tolerate de piele.

Pentru a reduce sensibilitatea pielii avem nevoie de ingrediente calmante și anti iritanți cum sunt: ceaiul verde, mușetelul (Chamomille), gălbenele (Calendula), colloidal oatmeal, Avena Sativa, probiotice (Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces), acidul azelaic, extractul de salcie (Willow Bark), centella asiatica, licorice, curcumin, sea whip, algele, cannabidiol (CBD), niacinamide, epigallocatechin gallate, decarboxy carnosine HCL, aloe vera, bisabolol, beta glucan, allantoin, etc.

Evitați produsele care conțin alcool denat, parfum, uleiuri esențiale și alți iritanți – acestea contribuie la sensibilizarea și uscăciunea pielii și pot cauza iritații și inflamații, în special la menopauză. Evitați factorii care pot afecta bariera naturală a pielii: apa fierbinte sau rece, scruburile cu particule dure, orice produs care produce usturime și roșeață pe piele, expunerea la radiațiile solare, fumul, poluanții, etc.

Pentru a reține moleculele de apă în piele avem nevoie de umectanți (glicerină, glicoli, aloe vera, electroliți în forma PCS, acid hialuronic, sodium hyaluronate, peptide, acid lactic, panthenol, extracte marine, miere, sorbitol, propylene/butylene glycol, etc).

Prebioticele sunt o categorie de ingrediente care reduc pierderea moleculelor de apă din piele: zaharuri (xylitol, rhamnose, pectin, fructooligosaccharides, galactooligosaccharides) sau extracte din plante (inulin/cicory root, onion).

Pentru a sigila moleculele de apă în piele avem nevoie de ingrediente diferite în funcție de tipul de ten, cele mai ocluzive cum sunt dimethicone, unt de shea, esterii de jojoba, polimerii, 10-Hydroxydecanoic acid, uleiul mineral, petrolatum, sunt potrivite pielii uscate, iar cele care sunt mai puțin ocluzive sunt mai potrivite pentru tenul mixt sau gras: algele, triethylhexanoin, alcoolii grași și esterii acestora (cetyl esther, cetyl alcohol etc), colesterol, squalane, uleiurile vegetale cu indice oleic mic.

Pentru reducerea stratului cornos putem folosi un exfoliant, AHA pentru tenul normal sau uscat, BHA dacă pielea prezintă exces de sebum și puncte negre. Acidul lactic este în special de ajutor în acest caz pentru că îndepărtează celulele acumulate în exces în stratul superior și pentru că ajută pielea să păstreze nivelul optim de hidratare, fiind un bun umectant. Exfolianții au beneficii multiple, inclusiv stimularea regenerării celulare. Ajustați frecvența de aplicare a exfoliantului în funcție de toleranța pielii.

Tot pentru a reduce excesul de celule moarte vă recomand ca seara să luați în considerare curățarea pielii în doi pași. Combinația ulei hidrofil (sau balsam) + cleanser solubil în apă are avantajul de a curăța pielea eficient fără a afecta prea mult bariera naturală de lipide.

De asemenea scruburile cu particule dizolvabile de jojoba, o lavetă facială sau o perie de silicon (gen Foreo), folosite cu frecvență redusă, cu atenție pentru a nu agresa pielea, ajută la îndepărtarea celulelor moarte din straturile superioare ale pielii. Diversele metode de exfoliere mecanică (scrub, perie de silicon, etc) se folosesc doar dacă pielea are beneficii de pe urma exfolierii – roșeața, usturimea, iritația și inflamația pielii sunt semne că trebuie să reduceți frecvența exfolierii mecanice sau chiar să renunțați complet.

O dată cu declinul hormonal este posibil ca doar anumite zone de piele să se simtă mai uscate, de obicei pielea din jurul ochilor si din jurul gurii. Acest lucru se întâmplă de obicei femeilor care au avut ten gras în adolescență și la maturitate. În acest caz este necesar ca pe zonele de piele uscată să folosiți produse mai emoliente, care să hidrateze suficient.

Pentru femeile cu ten gras, sensația de uscăciune simțită pe piele la menopauză este o schimbare radicală, însă pentru femeile care au avut ten normal sau puțin uscat înainte de menopauză schimbarea nu este atât de dramatică la început. Pentru a îmbunătăți hidratarea puteți adăuga la rutina zilnică un ser cu antioxidanți și ingredientele de sigilare (în special siliconi), iar în timp puteți înlocui produsele zilnice cu unele mai emoliente, în funcție de cât de uscată devine pielea.

Nu toate femeile au ten foarte uscat la menopauză și cu siguranță nu de la început, însă după 20 de ani de menopauză prea puține femei mai pot spune despre tenul lor că este gras. Din păcate porii dilatați nu dispar o dată cu lipsa excesului de sebum de pe piele, însă din fericire există mai multe ingrediente cu potențial în reducerea porilor dilatați cum sunt niacinamidele și retinolul.

Temperatura mediului ambiental și umiditatea relativă influențează nivelul de molecule de apă din piele. În perioadele cu umiditate scăzută, în special iarna în încăperile încălzite, un umidificator este de mare ajutor nu doar pentru piele ci pentru întregul organism.

Cât de mult se pot remedia problemele pielii deshidratate și iritate din cauza menopauzei?

Din fericire, cu ingredientele potrivite, deshidratarea, sensibilizarea, acumularea de celule moarte și lipsa luminozității naturale sunt probleme care au soluții reale. Puteți avea pielea hidratată și luminoasă la menopauză fără prea mult efort și fără creme parfumate, la borcan, etichetate pentru ten matur.

Alegeți întotdeauna formule complexe, cu multe ingrediente active, chiar dacă folosiți mai multe produse în rutina zilnică – nu are nici un sens să folosiți 3 seruri cu formule simple, când puteți să alegeți un singur ser cu o formulă complexă. Asigurați-vă că toate produsele folosite (mai puțin produsele de curățare) conțin antioxidanți pentru a reduce daunele cauzate de radicalii liberi.

Pe scurt aceștia sunt pașii pe care îi poate urma o femeie la menopauză pentru a avea pielea hidratată și luminoasă:

  • Repară bariera naturală – ceramide, aminoacizi, antioxidanți, postbiotice
  • Redu stratul cornos – exfoliere manuală + chimică – nu uita că epiderma este mai subțire
  • Crește abilitatea pielii de a reține apa – umectanți, electroliți în forma PCA, prebiotice
  • Scade pierderea moleculelor de apă din piele – ingrediente care sigilează: dimethicone, untul de shea, uleiurile vegetale, algele, petrolatum, ceara, etc.
  • Compensează pierderea lipidelor naturale, alege emolienții în funcție de tipul de ten
  • Stimulează regenerarea celulară și neocolagenul – exfolianți AHA/BHA, retinoizii, vitamina C
  • Protejează pielea de factorii care provoacă iritații și inflamații pe piele – antioxidanți, protecție solară zilnic SPF 30 sau mai mare, double cleansing seara pentru a îndepărta protecția solară (și machiajul) fara a afecta bariera naturala a pielii, ingrediente calmante pentru piele
  • Fii extrem de blândă cu pielea ta, chiar mai blândă decât ai fost înainte de menopauză – nu agresa pielea mecanic și chimic, nu trage de piele, nu freca energic, nu folosi produse cu parfum, alcool denat, uleiuri esențiale, nu folosi produsele care la prima aplicare provoacă usturime și roșeață.

Menopauza și atrofierea celulelor pielii

O dată cu declinul estrogenului, se observă o pierdere progresivă a elasticității pielii, reducerea producției de colagen, reducerea densității și scăderea volumului de colagen, fibrele de elastină se rarefiază, își pierd elasticitatea și se rup.

De asemenea scade cantitatea de glicozaminoglicani (GAGs) prezenți în straturile profunde ale pielii. Glicozaminoglicanii sunt molecule care rețin moleculele de apă în piele, în lipsa acestora crește evaporarea moleculelor de apă din piele (Transepidermal Water Loss), iar pielea își pierde luminozitatea naturală. GAGs sunt molecule hidrofilice, atrag și rețin moleculele de apă în piele și ajută la menținerea integrității structurii pielii, importante în special pentru menținerea fibrelor de elastină hidratate pentru ca pielea să aibă volum, elasticitate și fermitate.

Cantitatea de glicozaminoglicani este importantă pentru epidermă – am menționat mai sus consecințele pierderii acidului hialuronic din piele – și este importantă pentru straturile profunde ale dermului, pentru integritatea proteinelor pielii. Matricea extracelulară a pielii este formată în principal din cele două proteine structurale (colagen și elastină), glicozaminoglicani și proteoglicani. Glicozaminoglicanii împreună cu moleculele de apă din piele formează un gel fluid care umple spațiul dintre fibrele de colagen și elastină din epidermă.

Îm dermă există mai mulți glicozaminoglicani (acid hialuronic, heparină, chondroitin sulfate, keratin sulfate, dermatan sulfate, etc). Pentru a îmbunătăți cantitatea de GAGs în piele putem folosi produse cu AHA – alpha hydroxy acizi, în special acidul lactic și putem folosi umectanți, au proprietarea de a atrage și reține moleculele de apă în piele.

Degradarea proteinelor (colagen și elastină), lipsa GAGs și atrofierea celulelor pielii duc la modificarea structurii dermice și la apariția acestor probleme:

  • subțierea pielii (straturile profunde ale epidermei)
  • liniile fine se transformă în riduri profunde
  • pungile de sub ochi (dacă există) devin mai evidente
  • zonele de sub ochi se adâncesc
  • crește numărul pliurilor cutanate pe tot corpul, în special pe ten, decolteu și alte zone expune la soare
  • pielea se lasă, devine flască, fără fermitate și elasticitate
  • porii dilatați devin mai evidenți, pielea afectată de pori dilatați la maturitate are, de cele mai multe ori, aspect de coajă de portocală la menopauză
  • ritmul de vindecare al pielii scade, vânătăile apar mai ușor și se estompează mai greu
  • scade volumul pielii, la fel se întâmplă cu masa osoasă și masa musculară, iar aceste schimbări afectează vizibil trăsăturile feței, aspectul mâinilor, decolteului, brațelor, genunchilor, etc.

Ce putem face pentru a stimula neocolagenul, a îmbunătăți fermitatea pielii și a reduce liniile fine și ridurile?

Ați înțeles probabil că atrofierea celulelor pielii și degradarea colagenului și elastinei nu sunt probleme pe care să le putem rezolva cu produse cosmetice. Putem însă urma o rutină anti-aging cu ingrediente active pentru a reduce semnele de îmbătrânire care devin tot mai vizibile o dată degradarea proteinelor.

Împreună cu toți ceilalți pași necesari pentru a menține pielea hidratată, ingredientele active mențin pielea cât mai tânără și sănătoasă atunci când sunt aplicate consecvent. În rutina anti-aging cel mai important produs este crema de zi cu protecție solară, acesta este produsul fără de care nu putem vorbi despre fermitate, luminozitate și sănătatea pielii.

Pentru cele mai bune rezultate ingredientele active trebuie zilnic, indiferent de anotimp. Retinolul, vitamina C, antioxidanții, folosiți de 2-3 ori în fiecare săptămână și folosiți doar în anotimpul rece, nu vor avea niciodată rezultatele dorite!

Ingrediente active cu efecte anti-aging

Împreună cu ingredientele de bază menționate mai sus pentru hidratarea pielii, în produsele cosmetice, de obicei seruri, boostere sau tratamente sunt incluse o mulțime de ingrediente cu efecte anti-aging. În concentrații mai mici, aceste ingrediente sunt incluse și în cremele hidratante, însă în general un produs cu retinol 1% este formulat ca un ser sau tratament, iar în cremele hidratante veți găsi concentrații mai mici 0.01% – 0.1%, același lucru fiind valabil pentru toate ingredientele active.

Retinoizii farmaceutici – Differin, Retin-A – sunt eficienți pentru reducerea semnelor de îmbătrânire a pielii, despre aceste ingrediente am scris mai multe articole: Sunt cei mai potenți retinoizi și au reguli speciale de aplicare. Pentru cele mai bune rezultate, retinoizii trebuie aplicați în fiecare seară, însă pentru a putea aplica un retinoid farmaceutic zilnic este necesar să introduceți produsul în rutină treptat și cu atenție, începând cu 1-2 aplicări/ săptămână și crescând progresiv frecvența de aplicare.

Retinolul este cel mai cunoscut și studiat ingredient cosmetic anti-aging, care stimulează regenerarea celulară, stimulează neocolagenul, reduce ridurile, petele, erupțiile, porii dilatați, îmbunătățește fermitatea, textura și culoarea pielii. În funcție de concentrație, retinolul are efecte diferite și se poate folosi de la orice vârsta, cu rol antioxidant. Despre retinol am scris mai multe articole, iar pentru menopauză recomand (dacă pielea tolerează), concentrații medii sau mari: 0.3% – 1%, cu 3-7 aplicări săptămânale, în funcție de concentrația retinolului și toleranța pielii.

Vitamina C (în special acidul ascorbic la concentrația 15%, în combinație cu vitamina E și acid ferulic) este un ingredient anti-aging potent, care uniformizează culoarea pielii, estompează petele, restabilește luminozitatea și fermitatea pielii. Vitamina C este esențială pentru sinteza neocolagenului. Am scris un articol dedicat vitaminei C, pe Cosmobeauty, aici.

Antioxidanții, în special cei obținuți din plante cum este extractul de ceai verde, resveratrol, diferite fructe de pădure, ar trebui să fie prezenți în toate formulele, cu cât mai mulți și mai diferiți cu atât mai bine. Antioxidanții formează prima linie de apărare a pielii și sunt cei care reduc stresul oxidativ și efectele fotoîmbătrânirii. Toate vitaminele au rol antioxidant și este bine să aplicăm antioxidanții dimineața pentru a proteja pielea în timpul zilei.

Niacinamide – vitamina B3 – concentrație minim 5% are efecte anti-aging în special pentru protecție antioxidantă, reducerea hiperpigmentărilor, porilor dilatați și a liniilor fine. Această vitamină este specială pentru că ajută la decongestinarea porilor, îmbunătățind calitatea sebumului și este un ingredient antiinflamator care reduce iritația și întărește bariera naturală a pielii.

Cel mai frecvent veți întâlni formule cu 5 și 10%, însă există formule și cu 15% sau 20% niacinamide care teoretic au efecte mai bune pentru a reduce aspectul de coajă de portocală a pielii, frecvent întâlnit în cazul tenului gras. Porii dilatați nu dispar o dată cu reducerea sebumului la menopauză și nu dispar nici atunci când tenul devine uscat, dimpotrivă, o dată cu pierderea fermității, porii dilatați se lasă și dau pielii aspect asemănător cu coaja de portocală.

Peptidele sunt ingrediente cu efecte diverse, fiecare peptidă are acțiuni diferite asupra pielii și toate peptidele au proprietăți umectante. Cele mai folosite în produsele cosmetice sunt: pentapeptide, copper peptide, palmitoyl dipeptide-10, palmitoyl oligopeptide, palmitoyl tetrapeptide-7 (Matrixyl 3000), palmitoyl tripeptide-38 (Matrixyl Synthe’6), palmitoyl hexapeptide-12. Concentrația acestor peptide este importantă, o cremă cu o singură peptidă la sfârșitul listei de ingrediente nu este o cremă cu peptide – în general este nevoie de un cocktail de peptide în concentrație mare pentru a avea rezultate mai bune.

Bakuchiol – un ingredient natural mai nou inclus în produsele cosmetice, acționează mai bine în combinație cu retinolul. Este un antioxidant puternic care reduce stresul oxidativ și daunele cauzate de radicalii liberi, în timp ce calmează iritațiile și inflamația.

Nu este o alternativă naturală la retinol așa cum este prezentat uneori, dar are câteva efecte comune cu retinolul și câteva efecte diferite: este antibacterian, reduce erupțiile, reduce inflamația și iritația pielii, reduce porii dilatați și hiperpigmentările (mai eficient decât retinolul pentru hiperpigmentările cauzate de acnee și mai puțin eficient pentru hiperpigmentările cauzate de soare). Concentrația bakuchiolului în produsele cosmetice este de obicei 0.5 – 2%, ingredientul este fotostabil și se poate aplica dimineața și/sau seara.

Fitoestrogenii (substanțe obținute din plante) incluși în produsele cosmetice au proprietăți moleculare și funcționale similare cu estrogenii. Studierea acestor ingrediente în contextul încercării de a mima efectele estrogenului asupra pielii a avut rezultate promițătoare, în anii următori se vor lansa tot mai multe produse cu fitoestrogeni destinate îngrijirii pielii la menopauză. Momentan există câteva formule interesante la Ren, Murad și alți producători, dar nu am găsit nici măcar un produs fără parfum, care să nu fie ambalată la borcan.

Cele 3 clase de fitoestrogeni sunt isoflavone, lignani și cumestani, iar dintre aceștia cei mai studiați sunt isoflavonele, în special genisteina. Fitoestrogenii se atașează de receptorii estrogenici din piele și promovează efecte anti-aging: protecție antioxidantă pentru încetinirea fotoîmbătrânirii pielii, stimularea sintezei colagenului pentru îmbunătățirea elasticității și fermității pielii și reducerea ridurilor, restabilirea abilității pielii de a reține apa pentru îmbunătățirea nivelului de hidratare.

Cei mai cunoscuți fitoestrogeni folosiți în produsele cosmetice sunt isoflavonele din soia (genisteină, daidzeină, equol – metabolit al daidzeinei), extract de Black Cohosh, extract de linte, semințe de in, rodie, diosgenin din extractul de Wild Yam. Concentrația acestor ingrediente în produsele cosmetice contează, de exemplu studiile pentru genisteină sunt realizate cu o concentrație de 4%.

Fitoestrogenii incluși în produsele cosmetice nu au efecte sistemice și nu au efectele secundare pe care le are estrogenul în unele cazuri. Cu siguranță voi continua căutarea unui produs cu fitoestrogeni fără parfum, cu formulă complexă, sunt foarte curioasă de aceste ingrediente.

În funcție de nevoile tenului puteți integra ingredientele active în rutina exemplu de mai sus sau puteți aborda o rutină mai complexă la care să adaugați unul sau mai multe produse cu ingrediente active în concentrații mai mari.

De exemplu, rutina la menopauză poate să arate așa, cu mențiunea că toate produsele au formule complexe și conțin antioxidanți:

Dimineața: curățarea tenului cu un cleanser blând, aplicarea unui ser cu vitamina C, aplicarea protecției solare (crema de zi cu SPF 30 sau mai mare).
Seara: curățarea tenului în doi pași (double cleansing), aplicarea unui exfoliant cu AHA sau BHA, aplicarea unei creme hidratante (fără SPF!), aplicarea unui ser cu peptide și retinol.

Puteți integra retinol 1% sau un retinoid farmaceutic în orice rutină, cu răbdare, pentru a reduce potențialele efecte adverse.

Ce rezultate pozitive se pot obține cu ajutorul ingredientelor anti-aging?

Depinde foarte mult de starea de sănătate a pielii, de câți ani ați protejat pielea de radiațiile solare, de stilul de viață și de felul în care ați îngrijit pielea înainte de menopauză.

Așa cum bine a spus un medic din SUA, cea mai bună cremă anti-aging la 50 de ani este crema cu protecție solară pe care ați aplicat-o la 20 de ani. Peste 70% din distrugerile celulare cauzate de radiațiile solare în piele sunt cumulate în primii 25 de ani din viață.

Pentru multe dintre noi, protecția solară nu era un produs accesibil sau nu cunoșteam importanța protecției solare la vârsta de 20 de ani. Rezultatele anti-aging pe care le puteți obține cu produsele cosmetice depind de formulele alese, de consecvența aplicării și de felul în care aveți grijă de piele zilnic.

Ridurile profunde din jurul ochilor sau de pe frunte, șanțurile nazolabiale, pielea flască, pungile de sub ochi, nu au soluții reale în industria cosmetică, însă o rutină cu formule complexe potrivite pentru tipul de ten, este primul pas spre a obține o piele sănătoasă, cu aspect cât mai tânăr.

Ce putem face pentru a preveni și reduce semnele de îmbătrânire a pielii, în afară de rutina zilnică de îngrijire?

Pentru semnele avansate de îmbătrânire există o mulțime de soluții și proceduri estetice, de la cele mai simple despre care am scris aici la cele mai complexe, recomandate de medicul estetician.

Pentru pliurile pielii observate dimineața pe zona decolteului, în jurul ochilor, pe frunte sau pe alte zone alte feței, pliuri cauzate de poziția corpului în timpul somnului, care se ameliorează treptat pe parcursul zilei, există câteva soluții destul de simple: dormiți pe spate, daca se poate pe o pernă mai înaltă.

Pentru femeile care dorm pe o parte există perne speciale care reduc formarea pliurilor pe ten, având o formă care previne atingerea feței de pernă în timpul nopții. În teorie aceste perne cu formă specială (cum este Sleep & Glow Omnia) pot fi de ajutor pentru a reduce pliurile formate în timpul nopții, puteți afla dacă sunt eficiente doar testându-le câteva zile.

În ultimii ani dispozitivele cu microcurent (NuFace, Ziip și Foreo Bear sunt cele mai cunoscute), care stimulează mușchii feței, au devenit tot mai populare pentru îmbunătățirea fermității mușchilor feței. Deși aceste aparate chiar stimulează mușchii feței, nu există studii clinice care să arate eficiența microcurentului pentru a îmbunătăți semnele de îmbătrânire a pielii, iar scăderea masei musculare la nivel facial în timpul menopauzei este mult redusă comparativ cu restul corpului și nu este atât de importantă pentru aspectul general al pielii, comparativ cu degradarea colagenului, elastinei și glicozaminoglicanilor.

Totuși, există o mulțime de persoane care susțin că dispozitivele cu microcurent oferă un efect vizibil imediat – mușchii faciali sunt vizibil mai definiți, pielea se simte mai întinsă. Acest lucru este foarte posibil și este un efect care se menține doar pe perioada folosirii zilnice a dispozitivului, nu oferă beneficii anti-aging pentru epidermă – cel puțin nu există până acum nici măcar un studiu clinic pe oameni care să explice efectele microcurentului asupra epidermei.

Cred că vă puteți decide dacă aceste dispozitive vă sunt de ajutor sau nu doar după ce le testați cel puțin 2-3 săptămâni, cu folosire zilnică.

Tot în categoria dispozitive anti-aging au apărut măști faciale cu tehnologie LED care deși sună interesant și există o mulțime de studii pentru dispozitivele medicale cu tehnologie LED, măștile care pot fi cumpărate pentru a fi folosite acasă nu se compară cu panourile LED folosite în clinicile medicale. Este posibil ca în viitor să existe măști LED cu adevărat eficiente, care să includă și ochelari pentru protecția ochilor.

Fiecare dintre noi alege felul în care îmbătrânește, procedurile estetice și dispozitivele cosmetice sunt o alegere personală și sunt opționale. Doar alimentația sănătoasă, hidratarea și protecția solară zilnică sunt esențiale pentru a avea o piele sănătoasă, cu aspect cât mai tânăr.

Menopauza și tendințele acneice

Probabil vă întrebați de ce acneea este o problemă frecventă în cazul femeilor la menopauză, în contextul declinului estrogenului, progesteronului și testosteronului. Din păcate, deși nivelul celor 3 hormoni este scăzut, dintre cei trei, testosteronul este dominant și este un factor principal în apariția erupțiilor.

Pe fondul unei bariere naturale dezechilibrate, cu microbiom și pH în schimbare, cu o rezistență și toleranță scăzută a pielii, bacteriile găsesc un mediu propice pentru a se dezvolta, iar acest lucru are ca rezultat apariția papulelor, pustulelor cu puroi sau chiar chisturi și noduli dureroși în straturile profunde ale pielii.

Majoritatea femeilor care s-au confruntat cu acneea în adolescență sau chiar la maturitate, vor avea cel puțin un episod de erupții acneice, de obicei la începutul menopauzei. Există și femei care se confruntă cu erupțiile hormonale mulți ani după instalarea menopauzei.

Ce putem face pentru a reduce acneea la menopauză?

Indiferent de motivul apariției pustulelor (numite popular coșuri), există câteva ingrediente care pot reduce erupțiile: acid salicilic (BHA), acid azelaic, benzoyl peroxide, retinol. Despre acnee am scris mai multe articole, puteți începe cu Am acnee, cum procedez?.

Există totuși câteva particularități ale pielii la menopauză de care trebuie să nu uitați atunci când alegeți ingredientele anti-acnee, concentrația ingredientelor active și frecvența de aplicare: pielea este mai sensibilă, mai puțin tolerantă și are nevoie de ingrediente calmante și reparatoare.

Dacă aveți pielea uscată și erupții acneice lucrurile se complică puțin, este posibil ca emolienții necesari pentru hidratare să favorizeze apariția erupțiilor. Alegeți produse hidratante cu texturi lejere, fără unturi și uleiuri cu indice oleic mare, alegeți exfolianți în bază de gel sau loțiune cu textură hidratantă, evitați tratamentele anti-acnee care au ca efecte secundare uscăciunea pielii. De multe ori un produs de curățare blând, cu acid salicilic, este de preferat în locul unui exfoliant cu acid salicilic, dacă pielea este uscată.

Puteți folosi produsele anti-acnee doar pe zonele afectate de erupții (vă rog să urmați indicațiile medicului pentru tratarea acneei, recomandările din acest articol se referă la folosirea produselor cosmetice cu ingrediente active care pot ameliora simptomele acneei).

Din fericire, cele mai multe femei la menopauză nu au probleme cu tendințele acneice prea mult timp și nu au erupții la fel de severe ca în adolescență.

Menopauza și căderea părului

Testosteronul dominant nu favorizează doar episoadele acneice, este și factorul care duce la creșterea pilozității faciale – fire de păr groase, apar de obicei pe bărbie, sau fire de păr mai subțiri care apar pe zona maxilarului și deasupra buzei superioare.

Din păcate, menopauza are ca simptom subțierea firelor de păr de pe scalp și scăderea numărului de foliculi piloși activi (densitatea firelor de păr de pe scalp scade). Căderea părului se manifestă mai târziu comparativ cu alte simptome și durează o perioadă limitată – în rare cazuri, tot din cauza testosteronului dominant, femeile la menopauză sunt afectate de alopecie androgenică.

Șampoanele nu rezolvă problema căderii părului în acest caz, singurul ingredient care are studii ce îi atestă eficiența este minoxidilul. La recomandarea medicului puteți folosi produse cu minoxidil formulate pentru femei. Detalii despre creșterea și căderea părului puteți citi în acest articol.

Menopauza și hiperpigmentările cauzate de soare

Hiperpigmentările (petele) solare nu sunt un simptom direct al declinului hormonal și nici nu apar peste noapte. În cazul hiperpigmentărilor, menopauza este ca un buton de Start care începe un proces accelerat de dezvăluire a daunelor cauzate de stresul oxidativ, acumulate pe parcursul vieții.

Înainte de menopauză, cu suficient estrogen, pielea este într-o stare de sănătate mult mai bună și are abilitatea de a ‘ascunde’ petele și ridurile, efectele directe ale distrugerile celulare cauzate de radicalii liberi. Indiferent că vedeți sau nu pete pe piele înainte menopauză, o dată cu menopauza pielea suferă transformări radicale și pierde abilitatea de a-și menține culoarea uniformă și textura netedă.

În plus, la menopauză pielea este mai predispusă la hiperpigmentare pentru că reducerea antioxidanților prezenți în mod natural în piele scade rezistența pielii la stresul oxidativ provocat de radiațiile solare.

Cele două cauze principale – rezistența scăzută la efectele radiațiilor UV și apariția semnelor de îmbătrânire cauzate de radiațiile UV pe parcursul vieții (fotoîmbătrânire) – au ca rezultat nu doar hiperpgimentări pe piele, decolorări și culoare în general neuniformă, dar pot avea ca rezultat cancerul de piele.

Pentru a reduce hiperpigmentările și a uniformiza culoarea pielii trebuie să aplicați și să reaplicați în fiecare zi o cremă cu protecție solară SPF 30 sau mai mare. Ingredientele active eficiente în reducerea hiperpigmentărilor au în general acțiune diferită asupra pielii, puteți folosi unul sau mai multe: retinol, vitamina C, niacinamide, acid azelaic, arbutin, acid tranexamic, acid kojic, licorice, acetyl glucosamine, resveratrol, acidul lactic, glicolic, hidroquinone (în EU nu este inclusă în produsele cosmetice), etc.

După cum observați multe din aceste ingrediente active au efecte multiple, nu sunt de ajutor pielii doar pentru a reduce hiperpigmentările. Mai multe detalii despre reducerea hiperpigmentărilor puteți citi în aceste articole.

O dată cu menopauza trebuie să luați în serios vizitele anuale la dermatolog pentru dermatoscopie (examinarea imperfecțiunilor pielii – nevi/alunițe, răni care nu se vindecă, pete, etc). Riscul apariției cancerului de piele crește cu vârsta, iar descoperirea celulelor precanceroase sau cel puțin primul stadiu al cancerului de piele este importantă pentru tratarea problemei.

Probleme secundare cauzate pielii de simptomele menopauzei

Bufeurile sunt creșteri ale temperaturii corpului urmate de transpirație în exces și sunt percepute ca valuri de căldură cu durată de câteva secunde sau minute. Bufeurile se pot repeta de mai multe ori pe zi, iar în timpul nopții schimbările bruște de temperatură duc la transpirații nocturne abundente.

Nu toate femeile la menopauză suferă din cauza bufeurilor. Bufeurile sunt asociate cu creșterea tensiunii arteriale și disconfort termic, iar pe piele pot apărea iritații din cauza căldurii și transpirației excesive.

Pentru a preveni iritația pielii din cauza bufeurilor trebuie evident să reducem incidența bufeurilor, iar acest lucru se poate obține pe mai multe căi. Discutați cu medicul despre tratamentele alopate, puteți consulta și un medic naturist care poate recomanda diverse produse naturale care pot reduce bufeurile.

Pe timpul nopții puteți reduce temperatura aerului din dormitor, iar în timpul zilei puteți folosi diverse soluții pentru a reduce senzația de val de căldură: de la banalul evantai până la bile metalice care se păstrează în frigider pentru a fi reci și se folosesc de obicei pe gât și pe decolteu. (Nu sunt atât de reci cât să afecteze negativ pielea).

Există chiar și aplicații și dispozitive care monitorizează bufeurile, există haine special concepute pentru femeile care transpiră abundent din cauza bufeurilor, există dispozitive care se plasează pe centrii care reglează temperatura corpului, există așternuturi speciale și tot felul de produse pentru femeile la menopauză.

Menopauza și problemele unghiilor

Nu doar părul, pielea (și mucoasele) sunt afectate de declinul hormonal, unghiile și cuticulele sunt afectate în același fel: unghiile devin mai fragile, se rup și crapă mai ușor, iar cuticulele și pielea din jurul unghiilor sunt tot mai uscate.

Pentru hidratarea cuticulelor puteți folosi produse cu unturi și uleiuri pe pielea puțin umedă, iar seara puteți aplica o cremă de mâini onctuoasă, un balsam sau unt cremos pe cuticule și mănuși care să mențină pielea hidratată pe timpul nopții.

Pot obține întinerire și efect de lifting cu produsele cosmetice?

Nu. Cu o rutină de îngrijire corectă și produse cu ingrediente anti-aging putem obține o piele cu aspect sănătos, care să își păstreze fermitatea și luminozitatea chiar și la vârstă înaintată, însă ridurile profunde și pielea lăsată nu se pot corecta cu produsele cosmetice și uneori nu se pot corecta nici cu ajutorul procedurilor estetice simple cum sunt Botoxul și fillerele.

Să nu vă lăsați păcălite de reclame și de ultimul nou ingredient care promite lifting facial, produsele cosmetice nu pot da timpul înapoi și nu pot corecta semnele avansate de îmbătrânire a pielii.

Crema pentru ochi – marea păcăleală anti-aging

Primul produs nou pe care îl cumpără femeile la menopauză este o cremă etichetată special pentru ochi. Hidratarea pielii din jurul ochilor este importantă la menopauză, dar nu este mai puțin importantă înainte de menopauză.

Hidratare și anti-aging nu înseamnă o cremă de ochi cu unturi și uleiuri emoliente care înmoaie stratul cornos și dau pielii senzația de hidratare. Dacă ai impresia că eticheta cremei de ochi garantează efectele anti-aging te înșeli, majoritatea cremelor de ochi sunt banale creme hidratante.

Nu contează dacă pe etichetă scrie sau nu scrie ‘cremă pentru ochi’, contează lista de ingrediente și nevoile pielii tale. Dacă pielea din jurul ochilor este mai uscată ai nevoie de o cremă mai hidratantă, dar nu trebuie neapărat să fie etichetată special pentru ochi.

Dacă pielea din jurul ochilor prezintă semne de îmbătrânire asigură-te că produsul ales pentru hidratare conține ingrediente anti-aging cum ar fi retinol, vitamina C, peptide, ceramide, acid hialuronic, etc și nu uita de aplicarea protecției solare cu filtre minerale în zona ochilor, inclusiv pe pleoape.

Nu am nimic împotriva cremelor etichetate pentru ochi și înțeleg de ce femeile cumpără creme pentru ochi, am scris un articol dedicat acestui subiect care vă poate fi de ajutor când alegeți un produs pentru hidratarea zonei ochilor.

O altă păcăleală în industria cosmetică este (din punctul meu de vedere) prețul exagerat al unor produse, care sunt prezentate ca miraculoase – fiecare dintre noi are un buget pentru produsele cosmetice, dar realist vorbind, nici o cremă nu poate avea efectele Botoxului pe riduri și dacă trebuie să alegeți între o cremă de 700 – 1000 de lei și o ședință de Botox (900 – 1300 lei) vă garantez că Botoxul este cel care oferă rezultate reale care se mențin cel puțin 6 luni.

Nici un produs cosmetic nu poate justifica un preț exagerat, iar despre cremele la borcan care costa 2000 – 3000 de lei nici nu are rost să mai vorbim, cu suma respectivă puteți avea cele mai complexe formule pentru o rutină completă și chiar o procedură anti-aging gen Botox, fillere, Hydrafacial, etc.

Întrebări despre piele și menopauza

Eu am deja o rutină anti-aging, folosesc retinol 1%, exfolianți și protecție solară de mulți ani. Ce fac la menopauză?

În primul rând te felicit pentru aceste alegeri, tot ce ai făcut pentru sănătatea pielii tale înainte de menopauză contează. Este adevărat că toate consecințele declinului hormonal se întâmplă indiferent de produsele folosite, însă anii în care ai aplicat protecție solară zilnic, ai folosit retinol, exfolianți și alte ingrediente active, sunt de fapt ‘fundația’ pe care te poți baza în primii ani de menopauză, când degradarea structurii pielii este accelerată.

Continuă rutina anti-aging urmărind schimbările pielii în timpul menopauzei, ajustând frecvența de aplicare a ingredientelor active dacă pielea devine mai sensibilă și schimbând produsele hidratante în funcție de cât de uscată devine pielea în timp.

Dacă dorești poți alege retinoizi mai puternici și aplicare mai frecventă dacă ai toleranță bună la retinoizi, iar dacă dorești poți alege diferite proceduri estetice pentru stimularea colagenului și repararea semnelor avansate de îmbătrânire.

Să nu uităm că menopauza durează până la sfârșitul vieții, iar pielea fără fermitate la 70 de ani nu se repară cu retinol 1% sau cu retinoizi farmaceutici. Recomandarea mea este să te concentrezi pe hidratarea și sănătatea pielii, în acest fel vei întârzia pe cât posibil apariația semnelor de îmbâtrânire a pielii, cu mențiunea că sănătatea pielii este influențată și de alimentație și stilul general de viață.

Ce se întâmplă dacă urmez un tratament de substituție hormonală recomandat de medic?

În acest caz multe din simptomele menopauzei sunt reduse, în special cele mai simple cum sunt bufeurile sau deshidratarea pielii. Pentru că 5 din cele 22 de simptome clinice asociate cu menopauza pot duce la deces, scopul medicamentelor de substituție hormonală este de a reduce pe cât posibil cele mai severe simptome.

Tratamentele de substituție hormonală nu opresc îmbătrânirea cronologică a pielii, nu opresc fotoîmbătrânirea pielii și nu opresc reducerea sebumului și cantității de apă din piele. Mai mult decât atât, unele din aceste tratamente au ca efecte adverse apariția erupțiilor pe piele. (Acest lucru nu înseamnă că nu sunt de ajutor la menopauză!!!)

Urmărește cu atenție reacția pielii tale la tratamentul recomandat de medic și ajustează rutina de îngrijire a pielii în funcție de observații. Nu ai nevoie de creme consistente, uleiuri și unturi dacă pielea ta nu devine uscată, dar rutina anti-aging concentrată pe protecție solară, repararea barierei naturale și hidratare este esențială indiferent dacă urmezi un tratament de substituției hormonală sau nu.

Eu nu am folosit prea multe produse cosmetice până acum, dar îmi doresc să încep o rutină care să îmi ajute tenul la menopauză. Mă simt copleșită de toate aceste produse și ingrediente și nu știu ce să aleg și cum să folosesc antioxidanți, retinoizi, acizi exfolianți, peptide, ceramide, acid hialuronic, etc?

La fel de copleșită s-ar simți și pielea ta dacă ai începe să folosești toate aceste ingrediente. Niciodată nu este prea târziu să începi o rutină de îngrijire și poți începe cu începutul: un produs blând pentru curățare, o cremă hidratantă de zi cu protecție solară SPF 30 sau mai mare și o cremă hidratantă de seară cu ingrediente reparatoare.

Dacă îți este greu să alegi aceste 3 produse îți propun o variantă destul de simplă care cere puțină implicare din partea ta. Este foarte posibil să nu fi pasionată de ingrediente și totuși să ai o rutină potrivită tenului tău. Majoritatetea brandurilor de cosmetice au consultanți special instruiți pentru a face recomandări potrivite celor interesați.

Alege 3 branduri care se încadrează în bugetul tău și care respectă valorile și preferințele tale (de exemplu dorești să folosești produse naturale sau dorești să susții brandurile românești sau dorești produse asiatice sau dorești să folosești produsele unui brand care investește în informarea clienților sau dorești un brand care are un program de returnare și reciclare a ambalajelor, sau dorești produse cruelty free, etc). Bineînțeles asigură-te că brandurile alese au produse fără parfum și uleiuri esențiale.

Scrie câteva paragrafe care să descrie cât mai bine tenul tău, include detalii despre ce rutină ai urmat/nu ai urmat de-a lungul timpului și detalii despre ce textură preferi să aibe produsele folosite și cere recomandarea celor 3 produse de care ai nevoie pentru a începe o rutină zilnică.

Ideal ar fi să scrii un mail și să nu ceri rutine pe canalele de social media – persoanele care gestionează canalele de social media au de cele mai multe ori ca specializare principală social media, nu consultanța cosmetică și mai mult decât atât, îți dorești să primești un mail cu detalii despre produsele alese, nu un mesaj scurt cu 3 linkuri către 3 produse.

Majoritatea brandurilor au siteuri românești, în secțiunea de contact există întotdeauna o adresa de mail sau un formular de contact. Foarte multe site-uri chiar au formulare online pentru recomandarea produselor (de exemplu Paula’s Choice România oferă acest serviciu) și foarte multe magazine de cosmetice care vând mai multe branduri au consultanți care pot face recomandări de produse.

Pot să opresc sau să întârzii menopauza și implicit efectele negative asupra pielii?

Nu putem opri și nici nu putem întârzia menopauza așa cum nu putem opri îmbătrânirea cronologică. Există însă cercetători care susțin că menopauza este o anomalie și că există posibilitatea ca în viitor să fie eliminată complet cu ajutorul unor proceduri chirurgicale.

Menopauza este un proces complex care s-a schimbat pe parcursul evoluției rasei umane și care este în continuare schimbare – acest lucru se datorează în special femeilor care aleg să aibă copii mai târziu în viață.

Există o mulțime de soluții naturale (fitoestrogenii) sau alopate care stimulează producția de estrogen, puteți discuta acest subiect cu medicul, însă nici una din aceste soluții nu poate schimba factorii care produc menopauza. O dietă echilibrată, bazată pe alimente cu antioxidanți și acizi omega este de ajutor femeilor înainte și în timpul menopauzei.

Alimentația, moștenirea genetică, stilul de viață, mediul extern, sunt doar câțiva din factorii care influențează momentul apariției menopauzei.

Să nu uităm că menopauza durează până la sfârșitul vieții, iar pentru majoritatea femeilor menopauza durează cel puțin jumătate din viață. Dacă aveți răbdare să aflați mai multe despre menopauză vă recomand canalul de YouTube și site-ul Barbarei Taylor, medic ginecolog și autor al cărții Menopauze: Your Management Your Way. Mai jos am inclus câteva linkuri.

Articole despre menopauză
Documente care se pot descărca
Video, în ordinea în care sunt postate pe YT, sunt numerotate

Puteți afla mai multe despre dr. Taylor în primele videoclipuri, iar informațiile pe care le oferă despre menopauză includ detalii despre ce presupune menopauza, alimentație, sport, tratamentele alopate, opțiunile naturale și efectele acestora și multe, multe altele.

Concluzie

Rezolvarea problemelor pielii la menopauză nu este simplă și nu trebuie să uităm că la menopauză pielea nu este afectată doar de lipsa estrogenului, ci este afectată de efectele îmbătrânirii cronologice, de fotoîmbătrânire și alți factori care accelerează degradarea structurii pielii: consumul de zahăr (glicarea), cantitatea de radiații solare la care expusă pielea zilnic, poluații din aer, fumatul, consumul de alcool, etc.

Vârsta nu este un tip de ten și nici menopauza nu are întotdeauna legătură cu vârsta. Pentru a pune menopauza în contextul întregii vieți, aceasta este perioada în care observăm consecințele factorilor care au afectat negativ sau pozitiv pielea în copilărie, adolescență și la maturitate.

Principala preocupare când vine vorba de îngrijirea pielii la menopauză este întârzierea apariției semnelor de îmbătrânire, prevenirea agravării acestora în ritm accelerat și repararea pe cât posibil a semnelor deja prezente pe piele. Practic încercăm să păstrăm sănătatea pielii (funcționarea cât mai normală a celulelor și integritatea barierei naturale) și aspectul tânăr al pielii (integritatea structurii pielii).

Îngrijirea pielii la menopauză este act de echilibru între nevoile pielii și toleranța pielii. Acesta este momentul când pielea are cea mai mare nevoie de ingrediente active în concentrație mare, aplicate consecvent, dar în același timp acesta este momentul când straturile profunde ale pielii se subțiază și pielea devine mai fragilă, mai sensibilă și mai reactivă.

Pielea este cel mai mare organ al corpului și deși majoritatea femeilor se gândesc la ten când spun piele, efectele menopauzei se manifestă pe tot corpul, nu doar pe ten. Decolteul, gâtul, mâinile, brațele, coatele și genunchii sunt primele care sunt afectate de declinul estrogenului.

Toată pielea corpului are nevoie să fie curățată, să fie hidratată și să fie protejată de radiațiile solare în fiecare zi din an (protecția solată se aplică pe pielea neacoperită de haine, însă nu uitați că haine nu oferă protecție solară eficientă – mai multe detalii în acest articol).

Pe scurt, pentru a avea o piele sănătoasă toată viața:

  • Renunță la fumat și limitează consumul de alcool.
  • Aplică protecție solară în fiecare zi din an.
  • Urmează consecvent o rutină de îngrijire care să includă antioxidanți, ingrediente reparatoare și ingrediente calmante pentru piele.
  • Adoptă o dietă alimentară sănătoasă și echilibrată.
  • Stabilește o rutină zilnică de mișcare în aer liber.

Experiență personală

Pentru că acest articol este destul de lung vă povestesc despre schimbările observate pe pielea mea în ultimii 2 ani în articolul dedicat rutinei mele de îngrijire în 2020. Nu cunosc momentul exact în care a început menopauza în cazul meu, însă în martie 2020, la 40 de ani, am aflat că sunt la menopauză.

Gândindu-mă la schimbările observate pe piele presupun că perioada de premenopauză a fost foarte scurtă și înțeleg acum de ce zona ochilor a devenit brusc foarte uscată comparativ cu restul feței. Vă amintiți probabil că în rutina din 2019 am menționat cât de uscată este zona ochilor și am început să folosesc creme foarte emoliente în jurul ochilor, deși zona T avea în continuare exces de sebum.

Pentru că am scanări ale tenului înainte de menopauză și în timpul menopauzei am comparat aspectul pielii și am observat felul în care a scăzut treptat cantitatea de sebum de pe piele și cum s-a stabilizat o dată cu începerea tratamentului de substituție hormonală. Despre reducerea sebumului, tendințele acneice, schimbările din rutina de îngrijire și felul în care încerc să reduc problemele pe care le observ pe piele de la începutul menopauzei vă povestesc în următorul articol.

6 comentarii

Scrie un comentariu
  • Un articol corect si frumos scris…felicitari, Corina! Confirm faptul ca substitutia hormonala are eficienta incontestabila (eu o folosesc de 25 ani deja…acum am 55 🙂

  • Multumim pentru informațiile oferite si vă așteptăm si cu alte articole interesante pe tot parcursul acestui an !!

  • Buna, multumesc pentru informatiile pe care le pui pe site! Si as vrea sa transmit si eu ca, inainte cu 1-2 ani de instalarea menopauzei, am inceput sa transpir noaptea foarte mult, in special in zona capului. Nu stiam ce se intampla, uneori trebuia sa fac 2 dusuri dimineata, ca pana ma imbracam ma apucau iar transpiratiile. Am dedus abia cand s-a instalat menopauza, si aparusera bufeurile si ziua, ca de fapt acele transpiratii erau „bufeuri de noapte”…Din fericire, o farmacista de la magazinul de naturiste mi-a recomandat ceva incredibil de eficient, pe baza de salvie – Menomarin. Nu numai ca mi-a rezolvat bufeurile si transpiratia, dar dupa cateva saptamani am rarit pastilele, le-am mai reluat putin dupa vreun an, iar acum, la 5 ani de menopauza nu mai am nicio problema de felul asta.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.