De ce trebuie să realizăm exfolierea pielii
Cea mai bună comparaţie a exfolierii tenului (la o scară mult exagerată) este comparaţia cu îndepărtarea stratului cornos de pe călcâie. Dacă observaţi călcâiul, pielea este decolorată, uscată, liniile sunt pronunţate, neplăcută la pipăit. Iar tot acest aspect este dat de grupurile de celule moarte acumulate în stratul superior al pielii. Când se îndepărtează aceste celule (procesul poate fi agresiv, dar nu este dăunător cu nimic), călcâiul arată mult mai bine. Mai mult decât atât, acum crema hidratantă aplicată chiar poate intra în piele, nemaifiind împiedicată de celulele moarte. Rezultatul: o piele care arată mai tânără, este catifelată, liniile au dispărut.
De aceleaşi rezultate beneficiază pielea, oriunde pe corp, diferă doar metoda de exfoliere, restul corpului nu are nevoie de un tratament agresiv.
Totuşi, cel mai important beneficiu al exfolierii este îmbunătăţirea structurii pielii şi stimularea producţiei de colagen şi a ceramidelor.
Exfolierea pielii este benefică pentru cei care au acnee pentru că îndepărtând excesul de celule moarte se eliberează porii, sebumul format ajunge la suprafaţa fără probleme (acest sebum, dacă întâmpină o barieră de celule moarte care au blocat porul respectiv, produce inflamarea porului – acneea) în acest fel se reduc punctele negre şi pustulele. Iar dacă porii nu sunt blocaţi, atunci agenţii anti-bacterieni (vezi articolul despre Brevoxyl ) care luptă împotriva acneei pot pătrunde mai repede şi mai aproape de bacteria care cauzează acneea (Propionibacterium acnes).
Bibliografie
Experimental Dermatology
Molecular Carcinogenesis
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
International Journal of Cosmetic Science
Eu imi exfoliez fata cam de doua ori pe saptamana, dar nu am observat vreo schimbare semnificativa in ceea ce priveste acneea. Mai des nu am vrut s-o fac de teama de a nu-mi chinui pielea, desi pe gelul exfoliant pe care il detin spune ca ar fi destinat utilizarii zilnice, ma rog. Intr-un mod paradoxal, de cand am inceput sa folosesc produse de curatare si ingrijire pentru fata, au inceput sa apara si cosuri care parca se vindeca din ce in ce mai greu.
Draga Dia,
Nu stiu ce produs pentru exfoliere folosesti, ar trebui sa ii stiu ingredientele ca sa iti spun daca acest produs chiar exfoliaza. Acizii au nevoie de anumite conditii pentru a fi activi, altfel degeana ii aplici pe fata; daca urmaresti posturile o sa ajungem si la asta (astazi sper). Iar ca exfolierea sa fie vizibila este nevoie sa fie efectuata in fiecare zi.
Cred ca se poate sa ai probleme datorita produselor de curatare si ingrijire pentru ca tendinta pietei cosmetice este sa castige cat mai mult si nu sa ajute cat mai mult, cremele sunt pline de ingrediente iritante si alergeni. Despre cum sa iti vindeci pustulele am mai scris un articol si o sa ma ocup mai mult saptamana viitoare de capitolul acnee. Intre timp este binevenita cu orice intrebare.
Folosesc un gel exfoliant de la Elmiplant. Suspiciuni am destule legate de produsele de curatare si ingrijire, dar multe dintre ele le-am incercat pentru prima data si intentionam sa le consum de tot. Problema cea mai mare mi se pare ca nu prea avem acces la produse care sa contina ingrediente care sa faca bine tenului sau sa trateze anumite probleme. Supermarketurile sunt pline de produse ce contin chimicale, iar produsele bune, fie se gasesc in putine locuri, fie sunt suficient de scumpe cat sa nu permita buzunarului sa le cumperi regulat.
Citez ce ingrediente are gelul exfoliant:
AQUA, SODIUM LAURETH SULFATE, ACRYLATES/PALMETH-25 ACRYLATE COPOLYMER, COCAMIDOPROPYL BETAINE, BABMUSA ARUNDINACEA STEM EXTRACT, PHENOXYETHANOL, PARFUM, MANNITOL, SODIUM HYDROXIDE, CELLULOSE, ETHYLHEXYGLYCERIN, CAPRYLOYL GLYCINE, TETRASODIUM EDTA, TOCOPHERYL ACETATE, CYMBOPOGON FLEXUOSUS OIL, HYDROXYPROPYL METHYLCELLULOSE, CI 77289.
Voi urmari indeaproape tot ce vei posta pentru ca mi se pare interesant si mai ales ca tratezi unele probleme care ma privesc si pe mine.
Te pup!
Draga Dia,
Cu regret iti spun ca acest gel exoliant nu exfoliaza nimic 🙂 Nu are nici un acid sau alta substanta capabila sa exfolieze, are vitamina C – TETRASODIUM EDTA in proportie 0,1-0,2%, prea putin ca aduca un beneficiu vizibil pielii, are un ingredient anti-bacterian CYMBOPOGON FLEXUOSUS OIL care este potential iritant, iar restul este umplutura: agenti de ingrosare, agenti de curatare, conservanti.
Problema cea mai mare, zic eu, este ca in industria cosmetica este posibil sa existe produse pe care sa dai banii degeaba sau care si mai rau, sa dai banii si sa te alegi cu iritatii sau alergii. Ceea ce doresc eu sa fac este sa invat d-nele (si domnii) ce sa aleaga de pe raft pentru ca exista produse bune la pret decent.
De la Elmiplant folosesc un singur produs: Sapun Crema Hidratant (pentru maini si corp), acum il am pe cel cu floarea pasiunii. Nu e cine stie ce descoperire, dar este ok calitate/pret.
Folosesc si eu gelul minune precum si crema hidratanta + tonicul din aceeasi gama. Gelul l-am folosit timp de 2 saptamani, dimineata si seara, am observat imbunatatiri vizibile (piele catifelata, cosuri iesite mai rar -am un ten mixt- dar in nici un caz reducerea numarului de puncte negre) insa nu m-a convins s-o mai cumpar a 2-a oara. Crema hidratanta e destul de ok, se absoarbe bine in piele cu o usoara senzatie de piele lipicioasa dupa o vreme. In ceea ce priveste tonicul (s-a terminat primul), ma declar multumita cu singura exceptie ca isi pierde din proprietati daca e folosit un timp indelungat (m-a tinut cam o luna jumatate).
Bioderma inca n-am incercat dar urmeaza.
Deci e un fel de frectie la picior de lemn acest gel. :))
Daca inainte nu obisnuiam sa intorc recipientul si pe partea cealalta ca sa citesc ingredientele, acum o fac destul de des si gasesc aceleasi ingrediente daunatoare pe multe dintre produse, mai exact majoritatea pe care le avem in baie si nu numai.
Cea mai mare teama a mea este ca cu cat o sa aflu mai multe despre aceste ingrediente si efectele lor o sa ajung sa nu mai am ce sa aleg de pe rafturile magazinelor. 😀
Eu folosesc ca si exfoliere (cred ca efectul asta il are) o combinatie de zeama de lamaie cu zahar. Imi face bine, desi imediat dupa ce o aplic, mi se inroseste toata fata, dar calmez tenul cu o crema hidratanta.. Mi-ar placea totusi sa alternez, sa mai am si o alta varianta de exfoliere, dar tot naturala 🙁 Am incercat tarate cu malai, dar nu-mi face bine, am impresia ca imi accentueaza acneea mai mult si creeaza un mediu propice dezvoltarii ei.. 🙁
Draga Lauren,
Ceea ce faci tu este exfoliere mecanica – manuala si se datoreaza granulelor de zahar. Lamaia este un iritant puternic, nu inteleg de ce folosesti in continuare un produs care iti inroseste toata fata. Aici este articolul despre scrub, sper sa te ajute.
Taratele sau malaiul nu accentueaza acneea, dar faptul ca tu plimbi bacteria care produce acneea pe toata fata (cand freci fata transferi bacteria dintr-un loc intr-altul) cu siguranta agraveaza problema ta.
Tocmai din cauza asta foloseam lamaia, pentru ca citisem ca ajuta mult si distruge si bacteriile (exact asa se exprimasera dermatologii in articolul respectiv, dar nu stiu daca lamaia chiar are proprietatile astea..). Tenul mi se inroseste in special din cauza zaharului pentru ca se irita putin, dar dupa cateva secunde se calmeaza si fata arata curata 😕
O sa citesc articolul despre scrub si sa vad ce pot face 🙁 Multumesc de raspuns 😀
Lamaia (sucul de lamaie) este anti-bacterian, dar asta nu inseamna ca este cel mai bun in combaterea bacteriei care produce acneea, pentru asta ai nevoie de brevoxyl. Lamaia este un potential iritant si poate sensibiliza pielea. Nu vad de ce este nevoie sa folosim substante anti-bacteriene care sunt iritante si care nici macar nu sunt cele mai eficiente pentru lamaie. Toti acesti iritanti fac foarte mult rau pielii in timp.
Ce parere ai despre acest articol?
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2133583/The-facials-ruin-skin-They-promise-leave-looking-peachy–expensive-anti-ageing-facials-wreck-looks.html
Se sustine ca stratul de celule moarte pe care il indepartam prin exfoliere are rol de protectie si de „legare” a cremelor cu bariera solara. In plus, folosirea frecventa a exfoliantilor ar subtia pielea prea mult si ar duce la alte probleme.
Eu folosesc in fiecare seara un exfoliant BHA 2%, dar ma gandesc serios sa il utilizez numai o data pe saptamana, mai ales ca nu am observat nicio imbunatatire in cele doua luni de cand il folosesc.
Buna Laura,
Ti-am raspuns aici: https://pasagera.ro/proceduri-faciale-rezultate.html. Multumesc pentru intrebare.
Ai scris in articlo ca exfolierea este benefica tenului acneic.insa e ok daca folosim si pentru tenul normal??din ce am inteles eu din articol raspunsul este afirmativ insa am nevoie de confirmarea ta 😀 of,of sunt stresanta stiu 🙁
Buna Andreea,
Citeste te rog frumos toate articolele din categoria Ingrijirea tenului – Exfoliere. Vei afla raspunsul la intrebarea ta (este da, bineinteles) in detaliu si vei afla tot ce trebuie sa stii despre exfoliantiii chimici.
Stii cumva daca Bravura London expediaza si in Romania? Nu gasesc informatii pe site-ul lor. Sorry for being off-topic. 😀
Buna Maria,
Da, expediaza. Citeste te rog articolul numit Ghidul de folosire al blogului, acolo gasesti o metoda de cautare in comentarii, am primit multe intrebari despre Bravura.
Buna ziua Corina,
Da-mi te rog un sfat. Am gasit aici: http://www.dasolutii.ro/ingrijirea-tenului/912-janssen-cosmeceutical-masca-profesionala-pentru-controlul-excesului-de-sebum-pentru-ten-gras-acneic-75-ml.html
un ser cu AHA 30%. Nu se poate vedea lista totala de ingrediente. Eu am tenul mixt, cu ceva puncte negre si pigmentatie de la acnee. Nu am mai folosit peelinguri chimice de nici un fel, in schimb am folosit timp de cativa ani setul acesta: http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/mary-kay/timewise/_/TimeWise-Microdermabrasion-Set
Nu il mai folosesc ca l-am terminat acum jumatate de an si am zis sa incerc si altceva.
Intrebarea mea e: pot sa folosesc direct AHA 30% de 2 ori pe saptamana (pentru pete), asa cum spun ei?
Ce parere ti-ai facut, citind descrierea?
Eu nu am o rutina foarte riguroasa de ingrijire, ma spal de obicei cu un gel de curatare pentru ten mixt, ca hidratare folosesc Gerovital pentru ten mixt cu fitoceramide, iar ca fond de ten Radiant cu spf 15 (imi scapa denumirea exacta, dar scrie ca nu e comedogen si ca e potrivit pt ten mixt) si uneori Brevoxil , pe noapte. Sa fiu sincera, mi-e frica sa nu fac mai mult rau decat bine exagerand cu creme si exfolieri (cine a folosit in studentie mult Skinoren, stie) si de aceasta am simplificat poate prea mult rutina de ingrijire, dar petele totusi nu-mi dau pace.
Multumesc dinainte pentru raspuns.
Buna Ana,
Citeste te rog articolele despre peelinguri, apoi toate articolele despre exfolianti chimici si protectie solara. Vei gasi raspunsul la intrebare.
Buna. Crezi ca este suficient sa imi exfoliez tenul cu masti din argila o data pe samtamana? Tenul meu este mixt dar foarte sensibil, am putini pistrui ,deschis la culoare. Am avut si probleme cu acneea, dar acum s-au rezolvat. Imi dai te rog frumos si un sfoat in legatura cu ingrijirea tenului , folosesc gel spumant purifiant de la Roche Posay, o lotiune micelara si o crema hidratanta pe baza de apa, toate de la acelasi brand. Mentionez ca am 19 ani si nu am un ten perfect, in zona T am pori dilatati si puncte negre. Te rog recomanda-mi un produs care sa exfolize si sa isi faca treaba. P.s. Ma gandeam sa imi cumpar si ulei de argan sa il folosesc. Te rog mi-ar prinde bine cateva sfaturi de ingrijire a tenului.
Buna Andreea,
In cele peste 250 de articole vei gasi o multime de sfaturi despre ingrijirea pielii, te incurajez sa le citesti.
Argila nu exfoliaza. Uleiul de argan nu este potrivit tenului mixt – vei gasi detalii despre mastile cu argila si uleiurile vegetale pe blog.
Iti recomand Paula’s Choice Skin Perfecting BHA 2% Gel.
Iti multumesc foarte mult pentru raspuns. In rest produsele de la Roche Posay sunt ok, cred eu. Iar produsul de la paula’s choice se gaseste doar pe internet, sunt din bucuresti eu, oare nu exista in nici-un magazin?
Buna Andreea,
Scrie un mail la info@paulaschoice.ro pentru lista de preturi. In 27-29 septembrie vor fi produsele disponibile in Bucuresti, citeste te rog articolul despre seminariile din Bucuresti, e scris zilele trecute.
De o saptamana am reintrodus in rutina zilnica exfoliantul BHA (dimineata si seara), inlocuit, ocazional, de AHA 10%.
ambele sunt produsele Paula’s Choice pentru corp, iar tenul meu este deosebit de gras. Foloseam inainte fie BHA 2% lichid de la PC, fie un exfoliant similar facut de mine. Sunt foarte incantata de tratamentele pentru corp, mai ales ca tenul meu gras le tolereaza admirabil si nu sesizez nici o diferenta in eficienta fata de gel sau lichid – tratementele speciale pt ten! Ba din contra, senzatia pe piele post aplicare este MULT mai buna atunci cand aplic cremele. Lichidul si gelul imi lasau o oarecare senzatie de lipicios (de la solventii folositi). In emulsie, cred ca existenta unei faze grase (acidul salicilic e solubil in ulei) amelioreaza textura si senzatia pe care o lasa pe piele.
In plus, am fost surprinsa sa recunosc un subtil parfum de pepene galben atunci cand aplic tratamentul cu acid salicilic. Banuiesc ca ori e doar la mine in cap si asociez ceva din mirosul combinatiei de ingrediente cu acest parfum, fie chiar extractul de pepene este usor parfumat, prin natura lui.
De obicei sunt carcotasa – mai ales pentru ca am ambitia sa imi fac singura produse la fel de faine ca PC, dar de data asta n-am ce zice, n-am ce carcoti! Cei doi exfolianti pt corp sunt minunati, textura si efect! Intr-o saptamana mi-am recapatat luminozitatea si textura tenului, intr-o perioada de varf hormonal in care cu siguranta ma trezeam cu 2-3 pustule. cum zice americanul? Kudos!
protectia solara este spray-ul de corp (super super super pe timp de iarna, frig si vant!), iar crema hidratanta este …. tratamentul cu retinol pentru corp.
ten gras, lucios, insa pustule-free. Exfoliati responsabil si constiincios! Si, mai ales, corect!!