Proceduri cosmetice faciale și rezultatele lor
Laura întreabă:
„Ce parere ai despre acest articol?
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2133583/The-facials-ruin-skin-They-promise-leave-looking-peachy–expensive-anti-ageing-facials-wreck-looks.html
Se susține că stratul de celule moarte pe care îl îndepărtăm prin exfoliere are rol de protecție și de „legare” a cremelor cu barieră solară. În plus, folosirea frecventă a exfoliantilor ar subția pielea prea mult și ar duce la alte probleme.
Eu folosesc în fiecare seară un exfoliant BHA 2%, dar mă gândesc serios să îl utilizez numai o dată pe săptămână, mai ales că nu am observat nicio îmbunătățire în cele două luni de când îl folosesc.”
Bună Laura,
În primul rând rog pe oricine citește acel articol (chiar și pe tine) să îl citească cu mare atenție. Este scris de un redactor al unui ziar comun în Marea Britanie, iar subiectul abordat nu este despre exfolianții folosiți zilnic ci despre tratamentele de microdermoabraziune și peelinguri cu acid glicolic efectuate în saloanele de înfrumusețare.
Dr. Lowe, cel care răspunde la întrebări ne sfătuiește la sfârșitul articolului: „If you fear your skin is already damaged from use of facial treatments, don’t worry. ‘You can even out the appearance of pigmentation and broken veins with a gentle Fraxel laser or intense pulsed light treatment — known as IPL — carried out by a dermatologist”. Același medic ne recomandă ca rutină zilnică de îngrijire un ser cu vitamina C dimineața, un derivat de vitamina A seara pentru exfoliere, curățarea blândă a tenului și bineînțeles protecție solară zilnică.
Nu știu cine este Dr.Lowe, dar știu foarte bine că pielea are nevoie de mai mult decât vitamina C zilnic și că derivatele de vitamina A nu sunt exfoliante. Da, vitamina C este un antioxidant foarte bun pentru piele, dar nu este singurul. Imaginați-vă că mâncați zilnic doar spanac; e foarte sănătos, dar nu este tot ce are organismul nevoie. In acest articol (https://pasagera.ro/nu-exista-un-singur-ingredient-miraculos.html) am explicat detaliat de ce un singur ingredient nu poate da pielii tot ce are ea nevoie.
Despre derivatele de vitamina A am scris un articol, sunt multe persoane care nici măcar nu pot tolera acele derivate care fac cu adevărat diferența în aspectul pielii și cu siguranță derivatele nu au proprietăți exfoliante. Oricum, dacă tenul nostru nu arată bine după tratamentele efectuate în saloane ar trebui să consultăm un dermatolog pentru a efectua alte tratamente și mai invazive? Să fim serioși!
Cred că fiecare tratament efectuat asupra pielii trebuie făcut în cunoștință de cauză și doar în limitele de timp impuse de ingredientul respectiv. Cu siguranță sunt persoane care au efecte adverse chiar de la primele aplicări de acizi, retinoizi sau tratamente cu microdermoabraziune, iar acele persoane ar trebui să își asculte instinctul și să renunțe la tratamente ,nu să își asculte cosmeticiana și să regrete faptul că au plecat din salon cu pielea roșie și iritată.
Din punctul meu de vedere orice produs/tratament efectuat acasă sau în saloane care duce la înroșirea și iritația pielii este IRITANT și nu ar trebui repetat. Nu sunt de acord nici cu tratamentele cu laser efectuate în cabinetele dermatologilor decât în cazul în care chiar este nevoie de aceste proceduri. Femeile duc frumusețea tenului lor la extrem și își aplică produse sau urmează proceduri invazive în dorința de a arăta cât mai bine, iar în multe cazuri rezultatele sunt dezastruoase pentru că fiecare om este diferit și pielea reacționează diferit și nimeni nu poate ști cum va reacționa pielea la anumite proceduri înainte ca ele să fie efectuate.
Rezultatele tratamentelor urmate în saloane depind și de factorul uman. Cosmeticientele lucrează cu anumite produse, nu toate sunt fără iritanți, iar procedurile gen microdermoabraziune cu siguranță depind de cât de pricepută este cea care le efectuează. Peelingurile depind de timpul cât sunt lăsate pe piele, de concentrația lor, de tipul de piele pe care se aplică, de cât de des se efectuează și de priceperea celui care le aplică pe piele. Sunt foarte mulți factori care trebuie luați în considerare înainte de a blama tratamentele de acest gen. Să nu uităm că efectele adverse pe care le descrie vedeta respectivă sunt datorate mai ales faptului că le efectua mai des decât ar trebui și că s-a expus soarelui după ce a făcut peelinguri.
Sfatul meu pentru tine este să îți asculți înstinctul mai mult decât ziarele și să hotărăști pentru tine, având informații din surse sigure, de exemplu jurnale medicale. Dacă ești convinsă că acizii exfolianți pe care i-ai folosit aveau concentrația și PH-ul potrivit, erau potriviți tipului tău de ten și nu ai avut nici un rezultat după ce i-ai folosit două luni, cu siguranță nu e nevoie de un ziar pentru a-ți pune anumite semne de întrebare și a hotărî să îi folosești mai rar sau deloc. Este pielea ta și tu știi cel mai bine.
Sfatul meu pentru cititorii blogului este să nu abuzeze de nici o procedură sau ingredient în dorința de a-și îmbunătăți aspectul tenului. Drumul spre un ten frumos este încet și sigur, grăbirea procesului poate avea efecte nedorite. Și mai ales nu vă lăsați influențate de articole din ziare, încredeți-vă în senzațiile și rezultatele pe care le observați la nivelul pielii.
Buna Corina,
apropos de rezultate si efecte, cum putem fi sigure ca produsele cu SPF (chiar si in perioada de valabilitate) asigura protectia pe care o promit?
Buna Dana,
Daca citesti articolele din sectiunea de protectie solara o sa gasesti multe informatii despre produsele cu SPF. In primul rand ar trebui sa contina ingrediente necesare protectiei solare care sa acopere intreg spectrul solar (https://pasagera.ro/ingredientele-produselor-cu-factor-de-protectie.html), apoi sa fie in termen de valabilitate. Pentru multe alte detalii citeste te rog articolele urmatoare: https://pasagera.ro/category/ingrijire-ten/protectie-solara-ingrijire-ten
Buna, in postarea ta despre produse de protectie solara pt corp si fata ai trecut in lista NIVEA baby cream spf 30 ,linkul indicat in dreptul cremei http://www.nivea.ro/Produse/Protectie-solara/for-kids/Crema-de-protectie-solara-pentru-bebelusi, ai spus ca este water resistant si vreau sa te intreb daca pot folosi aceasta crema pentru protectie solara si sa mai iau alt produs pt hidratare,fara spf sub aceasta crema.Este potrivita pentru un ten mixt, cu acnee aceasta crema NIvea??Multumesc!
Buna Mada,
Te rog sa incerci sa pui intrebarile la articolele cu subiectul care te intereseaza, multumesc pentru intelegere.
Citeste te rog articolul despre hidratare, vei intelege ce anume inseamna hidratare.
Produsul respectiv nu este hidratant, el doar protejeaza de soare. In cazul tenului mixt acneic nu este indicat sa folosesti alt produs hidratant aplicat sub produsul cu SPF decat daca produsul hidratant este in forma lichida, iar in forma lichida sunt putine produse hidratante.
Poti sa te bazezi pe hidratare seara si sa folosesti ziua un produs cu SPF, chiar acesta. Produsul despre care ma intrebi contine ca ingrediente pentru protectia solara titanium dioxide si zinc oxide, aceste sunt cele mai putin iritante pentru piele, dar pot bloca porii. Citeste te rog articolul acesta (https://pasagera.ro/ingredientele-produselor-cu-factor-de-protectie.html) pentru a intelege ingredientele SPF si efectele lor neplacute. In cazul produselor de acest gen nu vei sti niciodata cum reactioneaza pielea la ele inainte sa le folosesti.
Am vazut o crema care se pretinde a fi naturala.Se numeste Q4U crema hidratanta cu extract de tataneasa, arnica, pt tenuri acneice.Ingrediente Crema Hidratanta de Zi pentru tenuri grase si acneice:
Extract de arnica, extract de tataneasa, extract de coada-soricelului, ulei de germeni de grâu, ulei de levantica si excipienti.
Crezi ca este ok dpdv al compozitiei pt ten mixt, cu tendinta acneica?
Buna Madalina,
In primul rand te rog sa citesti pasajul scris deasupra de comentarii, iti multumesc pentru intelegere.
Apoi te rog sa folosesti motorul de cautare din blog si mai ales dictionarul de ingrediente pus la dispozitie.
Nu este potrivit nici unui tip de ten acest produs, contine iritanti majori.
Buna Corina, multumesc pentru ceea ce faci pt noi, pentru toate postarile care imi sunt de mare ajutor.Te rog sa ma ajuti cu un raspuns, eu am ten mixt,sensibil,cu tendinte acneice si vroiam sa te intreb despre gelul de curatare HIMALAYA daca este safe pentru tenul meu, are urmatoarele ingrediente :AQUA,SODIUL LAURETH SULFATE,PROPYLENE GLYCOL,ACRYLATES/C10-C30 ALKYL ACRYLATE CROSS POLYMER,TRIETHANOLLAMINE,FRAGRANCE,METHYLPARABEN,PROPYLPARABEN,SODIUM EDTA, CI.NO 42090. te pup!
Buna Cristina,
Produsul contine fragrance si un ingredient controversat inca (triethanollamine). Nu l-as recomanda tenului sensibil.
TRIETHANOLLAMINE (sau TEA) este folosit pentru neutralizarea polimerului ACRYLATES/C10-C30 ALKYL ACRYLATE CROSS POLYMER (folosit ca agent de ingrosare si care necesita neutralizare in formulari). Nu stiu exact cat de iritant este TEA, dar oricum pentru acesti polimeri este nevoie de neutralizare cu o baza. Putea sa fie TEA sau o solutie de NaOH sau alta baza. Banuiesc (dar nefiind chimist nu pot sa pun stampila pe aceasta afirmatie) ca in compusul final nu mai exista TEA in forma libera, a fost consumat in reactia sa cu polimerul. Cred ca e similar cu NaCl. Ambii compusi (sodiu si clor) sunt de neutilizat libere, dar compusul lor este banala sare de bucatarie.
Repet – cred, nu stiu sigur. Chiar o sa mai caut pe personalcaretruth , poate au scris vreun articol 🙂
Buna Simona,
Triethanollamine poate duce la crearea nitrosaminelor care au potential cangerigen. Exista inca dezbateri pe acest subiect dat fiind faptul ca nitrosaminele nu pot penetra pielea si ca oricum, TEA, ca un stabilizator de PH (pentru asta e folosit in general in produsele cosmetice) oricum se regaseste in formulele chimice in concentratii foarte mici.
Raman la parerea ca acest produs nu este recomdat tenului sensibil datorita ingredientului fragrance, iar despre TEA trebuia sa spun ca il contine, e alegerea fiecaruia ce isi aplica pe piele.
Corina in articolul tau ai perfecta dreptate:am abuzat de exfoliante de mai multe feluri
pe tot corpul cu o perie speciala pentru asa-ceva! Rezultatul,dupa yn timp destul de lung de asemenea abuz,pielea de pe maini si picioare se descuameaza singura ,de cateva ori s-a si suprainfectat si mai grav este ca niciun medic nu mi-a gasit inca un remediu ;toti imi explica sa am grija ca pielea afectata sa fie tot timpul umeda si hidratata altfel ma ustura sau am un prurit destul de greu de suportat.Testele efectuate intr0un cabinet de specialitate adica in special 3 biopsii nu au relevat nici psoriazis,nici eczema nici micoza;concluzia a fost abuzul excesiv de exfoliante .Mi s-a mai spus sa incerc o terapie UV insa pe riscul meu!!!!
Buna Mariana,
Abuzul de exfoliere mecanica este la fel de periculos ca cel de exfolierile chimice.
Nu inteleg de ce pielea sa fie umeda. Prea multa apa nu este benefica pielii. Eu as incerca o crema hidratanta cu multi anti iritanti si peste ea un mix de uleiuri. Mie mi-a placut mult crema aceasta:http://www.iherb.com/Jason-Natural-Hand-Body-Lotion-Fragrance-Free-8-5-oz-241-g/23616, poate o gasesti undeva online. Am avut o eczema foarte urata pe dosul palmelor, cu prurit si descuamari puternice si a fost singurul produs care m-a ajutat. Observa compozitia ei: anti iritanti foarte multi si uleiuri grase.
In Stock : No, Discontinued 🙁 mai cunosti alt site pe care sa ni-l recomanzi cu livrare internationala?
Buna Carmen,
Nu, din pacate. Dar un search pe google te poate ajuta, sper. Eu sper sa il vanda din nou, au facut la fel si cu gelurile de dus cand au schimbat ambalajul produselor.
Multumesc pentru raspuns,deci nu folosesc decat spf ziua si hidratare seara,aceasta hidratare poate fi facuta doar cu uleiuri vegetale fara sa iau alta crema?Imi cer scuze ca scriu din nou aici, dar probabil nu iti dadeai seama despre cine este vorba daca iti lasam la alta postare comentariul.De azi dimineata am observat o iritatie foarte urata pe tenul meu, accentuata pe obrazul drept,problema este ca nu am folosit nici machiaj,nici crema,nimic pentru ten decat ceai verde cu galbenele si o crema de curatare pe care o folosesc de ceva timp ,care are ingredientele:Aqua,Zea mays oil,Sorbitol,Coco-glucoside,Loess,Sodium cocoyl glutamate,Disodium cocoyl glutamate,Cetearyl Alcohol,Glycerin,Parfum,Sweet Almond Oil,Xanthan Gum,Cimicifuga Racemosa Root Extract,Vaccinium myrtillus,Saccharum officinarum,Citrus aurantium dulcis,Acer saccharum,Sunflower,Alcohol,Tocopherol,Citric acid,Citronellol. Iti multumesc pentru ajutor!
Buna Mada,
Crema de curatare pe care o folosesti contine iritanti in concentratie mare, care, in combinatie cu iritatia provenita de la razele UV, irita tenul. In cele mai multe cazuri actiunea iritantilor nu este vizibila, dar asta nu inseamna ca nu exista.
Foloseste SPF neaparat. La intrebarea despre hidratarea doar cu uleiuri am raspuns intr-un articol separat de curand, cauta-l te rog (poti cauta usor in arhive, l-am scris anul acesta).
Buna Corina,
Referitor la articolul din link, si eu cred ca trebuie sa ne documentam bine inainte de a face o procedura invaziva si sa nu credem tot ce ni se spune. Care sunt sursele citate? Cine este autorul articolului? Ce alte dovezi/articole coroboreaza cele spuse? Intrebari pe care trebuie sa ni le punem. La urma urmei e vorba de pielea noastra – cel mai mare organ al omului, de sanatatea noastra. O rutina complexa, cu toate ingredientele benefice pielii, este esentiala. Totul e sa incerci pe propria piele si nu pe a altuia. In doze mici si pe portiuni mici de piele, la distanta de cateva zile, pentru a minimaliza potentialele iritatii. Si nu uitati de alimentatia corecta si sanatoasa. Fara ea, nu exista o piele sanatoasa.
Buna, m-am hotarat si cumpar cleanser-ul de la BOOts expert sensitive, si as vrea sa te intreb si eu ce parere ai despre fondul de ten mineral Pure Touch cu urmatoarele ingrediente: Titanium dioxide,zinc oxide,Mica,iron oxide,kaolin clay,ultramarine blue.Crezi ca este safe pentru tenul meu sensibil si momentan foarte iritat?Multumesc mult pentru raspuns.
Buna Cris,
Boots Expert Sensitive nu se mai produce, se numeste altcumva acest produs si anume Boots Simply Sensitive, gama nu se gaseste in Romania, dar se gaseste in UK.
Fondul de ten contine minerale, nu contine iritanti. Daca nu iti blocheaza porii e ok, dar acest lucru il poti sti doar dupa ce il folosesti o vreme, este valabil pentru toate fondurile de ten minerale sau nu. Nu afecteaza tenul sensibil si iritat acest produs.
buna,
as vrea sa te intreb ce parere ai despre microdermabraziune, peeling chimic, ipl si laser si care crezi ca are rezultatele cele mai bune asupra pielii pentru tratarea cicatricilor post acneice.
multumesc mult
Buna Ella,
Despre tratamentul cicatricilor post acnee am scris un articol. Despre microdermoabraziune, peelinguri chimice am scris articol.
Depinde de profunzimea cicatricilor. Poti incepe cu metode mai putin invazive cum ar fi peelingurile si daca nu ai rezultatele dorite poti incerca altceva.
Bună seara, Corina. În primul rând te felicit pentru munca depusă si iti multumesc pentru timpul pe care îl acorzi cititoarelor tale, printre care mă număr şi eu. Am nevoie de părerea ta, în limita disponibilităţii tale. Am avut probleme cu tenul de la 14 ani şi am încercat asemenea multor fete, multe creme, geluri, care funcţionau pe perioada cât le foloseam sau deloc, Am luat o perioadă contraceptive, la recomandarea medicului de specialitate şi rezultatele nu au întarziat să apară dar nu mă puteam bucura de un ten perfect. După întreruperea lor, problemele au reapărut. Pe perioada cat am folosit contraceptivele am început folosirea produselor marca Paula s choice. După întreruperea contraceptivelor, problemele apăruseră, sub o formă mai severă, pe maxilar şi pe gât, unde nu avusesem niciodată. Foloseam produsele Paulei în continuare dar nu era suficient. Am început sa folosesc un tratament naturist ce consta din zmeur, coacaz, donavital, specific pentru reglarea hormonala. Minunea s-a produs si cosurile de pe pe maxilar au inceput sa treaca in mai putin de o saptamana. Concordant cu rutina mea de ingrijire; gel de curatare, tonic, acid exfoliant bha si uneori aha, crema hidratanta, crema protectie solaram toate corect aplicate, Toate marca Paulei. Dupa doua saptamani tenul meu este mai curat si il simt si la atingere. A urmat sa o cunosc pe cosmeticiana mea, care m-a sfatuit in repetate randuri sa fac un peeling cu acid tartric, marca Natural Difference, daca ai auzit de aceasta. A zis ca tenul meu arata rau si ca peelingul asta ma scapa de probleme. Am cateva cosulete si cateva urme si puncte negre pe alocuri, in prezent. Ti-am povestit istoricul meu, in cazul in care tot acest parcurs ar avea relevanta in expunerea parerii tale. Intrebarea mea ar suna in felul urmator: In conditiile in care folosesc produsele Paulei, la care am adaugat si brevoxyl si skinoren, si tratamentul este si intern, crezi ca un astfel de peeling imi este de un real folos? Stiu ca sustii ca fara o rutina corecta si constanta, nu putem avea tenul sanatos, dar nu stiu ce optiune sa aleg? Cosmeticiana imi spune ca peelingul scoate la suprafata toate problemele si le vindeca, dar ma intreb ce se scoata la suprafata? Crezi ca acest peeling m-ar vindeca definitiv de probleme sau e doar un efect temporar? Trebuie sa mentionez inca un lucru. Seara dupa ce aplic bha-ul pe ten ma trezesc cu fata incarcata de sebum. De asemenea mentionez ca am alimentatia sanatoasa, Multumesc anticipat. Numai bine iti doresc.
Ina,
In primul rand acidul tartric nu este potrivit tenului acneic, cu exces de sebum. In al doilea rand acizii nu scot nimic la suprafata, indiferent de concentratie. Acestia doar indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii si stimuleaza regenerarea celulara, producerea de colagen si elastina. Mai mult decat atat, peelingurile nu pot vindeca acneea. Toate problemele tenului tau au o cauza, iar peelingurile pot actiona doar pe efectele vizibile pe suprafata tenului, nu asupra cauzei. Da putin timp tratamentului pe care il folosesti pentru a observa ce se intampla cu tenul tau, iar daca vrei sa faci peelinguri incearca BHA, nu acid tartric.
ce parere ai despre ingredientele astea :aqua/water, kaolin, glycerin, butylene glycol, zea mays starch/corn starch, cl77891/titanium dioxide, decyl glucoside, polyethylene, sodium laureth sulfate, chondrus crispus (carrageenan), peg-7 glyceryl cocoate, benzyl salicylate, cl42090/blue 1 lake, eucalyptus globulus extract/eucalyptus globulus leaf extract, limonene, linalool, menthol, menthol, propylene glycol, pumice, salicylic acid, smithsonite/smithsonite extract, sodium hydroxide, tetrasodium edta, xanthan gum, zinc gluconate, parfum/fragrance..Multumesc frumos
Buna Corina. Iti mutumim ca existi si ca ne acorzi din timpul tau, sunt convinsa, pretios. Am nevoie si eu de un sfat. Intrucat ma confrunt cu un fel de acnee care se incapataneaza sa ma descurajeze in folosirea simplelor creme antiacneice, am cumparat azi din farmacie o crema pe baza de Miconazolenitra(a)t/nitrate de miconazole 20 mg/g si Benzoylperoxyde(e)/peroxyde de benzoyle 50 mg/g. Mentionez ca am tenul combinat si ma confrunt cu acnee in zona barbiei si in zona T. Cum ma sfatuiesti sa o folosesc? Iti multumesc.
Larisa,
Te rog sa citesti cu atentie acest articol: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
Crema cumparata de tine este anti fungica si anti bacteriana si nu cred ca este pentru uz facial.
Despre benzoyl peroxide poti citi aici: https://pasagera.ro/brevoxyl.html
Acneea nu este cauzata de fungi, eu nu mi-as pune miconazole pe ten.
Bună din nou. Multumesc pentru rapiditatea cu care mi-ai raspuns.. Crema despre care iti ziceam mai sus se numeste ACNEPLUS, am folosit-o aseara iar in dimineata aceasta, zona inflamata de acnee s-a retras in proportie de 70%. Sunt in Belgia acum, deci habar nu am spre ce altceva sa ma orientez.. Astept sa ma intorc in tara si intentionez sa comand de la PC o crema cu exfoliant. Ce imi recomanzi? Iti doresc o zi frumoasa si…inca o data, multumesc!! God bless you!
Larisa,
Si in Belgia gasesti Paula’s Choice. Poti incerca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/resist-daily-pore-refining-treatment-2-bha.html
Dar citeste acel articol despre acnee asa cum spuneam.
buna ! am tenul putin incarcat de puncte negre si cosuri.dermatologul mi a recomandat un peeling superficial la cabinet.ce parere ai?
Ioana,
Peelingul poate fi de folos, dar pentru a mentine rezultatele este necesar sa ai o rutina de ingrijire care sa includa folosirea unui exfoliant cu acid salicilic. https://pasagera.ro/totul-despre-exfolierea-pielii-indepartarea-celulelor-moarte.html
Buna, am 23 de ani si as dori sa stiu daca este indicat sa incep sa fac tratamente faciale la salon. Si daca da, ce tratamente sunt recomandate la varsta mea?
Multumesc
Aura,
Sper sa iti fie de ajutor acest articol: https://pasagera.ro/tratamente-faciale-pro-si-contra.html