Demodex Folliculorum. Demodex Brevis – descriere, simptome, tratament, rutină de îngrijire a pielii

Ce este Demodex?
Demodex Folliculorum și Demodex Brevis (pe care îi voi numi în continuare Demodex) sunt acarieni care trăiesc pe pielea umană. Sunt semitransparenți, au corp alungit și măsoară 0.1-0.4 mm, cu patru perechi de picioare scurte în partea anterioară a corpului. D. Folliculorum este mai mare decât D. Brevis.

D. Folliculorum trăiește în foliculul pilos, iar D. Brevis trăiește în glandele sebacee. Preferă zonele feței cu mult sebum (nas, frunte, bărbie, obraji), dar se pot înmulți pe toată suprafața corpului, inclusiv pe scalp sau pleoape (multe cazuri de blefarită sunt cauzate de Demodex).

Durata de viață a acarianului este de 15 zile, înainte de sfârșitul vieții se împerechează la suprafața pielii, iar femela depune ouă în foliculul pilos sau glandele sebacee. După trei, patru zile larvele ies din ouă (au trei perechi de picioare în acel moment) și se transformă în adulți în aproximativ șapte zile.

Demodex nu are sistem excretor, dar atunci când moare, acarianul se descompune în foliculul pilos sau glanda sebacee și împrăștie în locul respectiv toate rezidurile acumulate în corp pe durata vieții, inclusiv bacteria Bacillus Oleronius.

Demodex preferă să se miște în timpul nopții, nu îi place lumina și parcurge aproximativ 16 mm/oră. În timpul deplasării pe piele, persoanele infectate cu Demodex simt mâncărimi ale pielii. Se hrănește cu sebum și celulele pielii pe care le găsește în foliculul pilos. Pentru a se hrăni stimulează glandele sebacee.

În afară corpului Demodex poate trăi în mediu umed, cald și întunecos timp de 10 de zile, pe prosoapele ude trăiește 5-6 zile, în apă trăiește aproximativ o luna, iar în aerul uscat moare după 2,3 zile.

Simptome
În 90% din cazurile de Demodex nu există simptome, există persoane care trăiasc o viață întreagă cu Demodex pe piele fără să știe și fără să fie deranjate de prezența acarianului.

În unele cazuri însă, acarianul se îmnulțeste rapid și poate provoca demodicoză (numitムși demodecidozムsau demodecie). Mai toate cazurilor de demodicoză sunt persoane cu sistem imunitar scăzut (cauzat de stres sau boli) sau cu sistem imunitar al pielii scăzut (cauzat în special de lipsa protecției solare și folosirea produselor care conțin iritanți).

Acarianul afectează fizic și chimic pielea, reducându-i puterea de vindecare și sistemul imunitar, cauzând reacții alergice, prurit, papule, pustule, inflamații și iritații grave, dermatite, eritem (înroșirea pielii), erupții cutanate, scuame.

În cazuri grave foliculul pilos și porii se dilată, textura pielii începe să semene cu a unei portocale, pielea devine groasă datorită instalării hiperplaziei (creșterea excesiva a țesutului, datorită înmulțirii rapide a celulelor), nasul devide extrem de roșu, pielea prezintă cicatrici și capilare sparte. Demodex poate duce și la căderea părului și a genelor/sprâncenelor.

Acarianul se dezvoltă pe pielea persoanelor cu ten gras, iar activitatea lui duce la stimularea glandelor sebacee și implicit la o cantitate de sebum și mai mare. Unul din efectele prezenței Demodexului pe piele poate fi dermatita seboreică, că urmare a excesului de sebum și a pielii iritate.

Majoritatea efectelor descrise mai sus sunt cauzate de stimularea continuă a glandelor sebacee și iritarea/lezarea constantă a pielii de către acarian, dar Demodex poate transporta pe corpul lui organsme mai mici cum ar fi viruși, bacterii și fungi, iar deplasarea acarianului pe suprafețe mari de piele poate duce la proliferarea acestora pe întreaga suprafață infestată de Demodex ceea ce rezultă în apariția pustulelor.

Bacillus Oleronius, bacteria care este eliminată pe piele în urmă descompunerii corpului acarianului poate să stimuleze apariția inflamării pielii în cazul persoanelor cu rozacee papulopustuloasa. S-a asociat astfel acneea rozacee cu această bacterie, dar încă nu există date concludente care să ateste că acneea rozacee este provocată de Demodex (indirect, după descompunere).

În multe cazuri de dermatită periorală, blefarită, erupții faciale papuloveziculare, erupții papulopustulare pe scalp și acnee rozacee s-a depistat prezența coloniilor de Demodex.

Totuși, nici până acum nu se știe cu exactitate dacă Demodexul a cauzat acele afecțiuni cutanate sau numărul de acarieni crește datorită inflamării foliculilor afectați, inflamare caracteristică respectivelor afecțiuni.

În orice caz, dacă pielea este infestată cu Demodex, este necesar să începeți un tratament specific pentru a putea videca pielea de efectele produse de acarian și pentru a vindeca afecțiunea cutanată de care suferă pielea.

În general infestarea cu Demodex care prezintă simptome are la bază un număr mai mare de 5 acarieni pe centimetru pătrat, de aceea e foarte important să faceți analiza de depistare a Demodexului în laboratoarea specializate care pot detecta nu doar prezența acarianului ci și prezența coloniilor.

Cum se răspândește
Demodex se transmite de la om la om prin contact direct cu pielea infestată, din saune sau dușuri unde au fost persoane infestate sau prin folosirea prosoapelor, hainelor și a lenjeriei persoanelor infestate. Purtătorii de Demodex care nu prezintă simptome pot transmite acarianul oricui prin contact fizic. După infestare, apariația simptomelor poate dura luni sau chiar ani, iar în rare cazuri (în general în cazul persoanelor cu boli cronice sau cu sistem imunitar extrem de slăbit) simptomele apar în câteva săptămâni.

Tratament
Abordarea unui tratament corect presupune doi pași foarte importanți:
1. Igiena – este necesar să spălați hainele personale și lenjeria la temperaturi foarte mari, cu detergenți fără parfum și fără să folosiți balsam de rufe. În compartimentul de detergent adăugați câte 10 picături de ulei de tea tree la fiecare spălare. Călcați toate hainele și lenjeria.

Nu folosiți prosoape de bumbac pentru a vă șterge pe ten, folosiți doar prosoape de unică folosință. Nu vă atingeți fața cu mâinile, doar dacă aplicați produse cosmetice pe ten. Folosiți prosoape pentru corp separat de alți membri ai familiei. Schimbați lenjeria de pat foarte des, iar fața de pernă în fiecare seară.
Sunt interzise sauna, masajul facial și tratamentele cosmetice.

Dacă aveți Demodex nu ar trebui să folosiți produse de machiaj, iar dacă ați fost diagnosticată cu Demodex și ați folosit produse de machiaj în care ați introdus pensule sau chiar degetele e necesar să le dezinfectați, iar dacă sunt produse de tip cremă/lichid este mai bine să le aruncați.

Indiferent dacă membrii familiei prezintă sau nu simptome ar fi bine să își facă analize pentru a nu va infesta din nou după tratament.

Dacă aveți animale de companie evitați contactul cu blana lor pe ten și după ce le-ați atins spălați-vă pe mâini.

2. Tratamentul local
Pentru a vindeca demodecia este necesar în primul rând să ameliorați iritația tenului, să nu stimulați în nici un fel glandele sebacee și să îndepărtați celulele moarte cu ajutorul unui exfoliant chimic (exfolierea mecanică – scrubul este interzis).

Există câteva substanțe care aplicate local duc la distrugerea acarianului, dar fiecare persoană reacționează diferit, uneori este necesar să folosiți mai multe ingrediente tratament. Bineînțeles consultul unui dermatolog care vă va face recomandările necesare este obligatoriu!

Substanțe care pot trata demodecia:
Metronidazol – oral sau aplicat local. În ultimii ani există tot mai multe studii care arată că doar concentrațiile mari de metronidazol mai au efect asupra Demodexului (2-4%).
Crotamiton – aplicat local. Acest medicament este un insecticid a cărui acțiune nu este cunoscută în detaliu, dar omoară acarienii de pe piele și are efecte anti prurit.
Permethrin – aplicat locat, este tot un insecticid care omoară acarienii.
Benzyl Benzoate – aplicat local, lichid incolor cu efecte antiparazitare.
Ivermectin – aplicat local, oral sau injectabil. Este un ingredient cu efecte antiparazitare. (Soolantra este un medicament cu aplicare locală produs de Galderma, cu acest ingredient).
Sulf – există rapoarte care arată că sulful omoară acarianul, dar concentrația de sulf necesară este foarte mare, iritația provocată pielii poate fi gravă în acest caz, se folosește extrem de rar acest ingredient pentru tratamentul demodeciei.
Soluții naturale – uleiul de tea tree în concentrații mari are efect asupra Demodexului, aceste concentrații însă duc la iritarea gravă a pielii. Există multe alte soluții naturale propuse și testate de persoane afectate de Demodex, cu efecte slabe sau notabile (depinde de la persoană la persoană), dar nu există studii și rapoarte oficiale pentru aceste soluții.

Rutină de îngrijire propusă:
Dimineața: curățare ten cu produs solubil în apă, toner, exfoliere cu acid salicilic (BHA 1-2%), protecție solară.
Seara: curățare ten cu același produs solubil în apă, aplicare produs cu anti iritanți, toner, aplicare substanță tratament, hidratare.

Este foarte important să tratați pielea corect, iar în cazul în care aveți pustule tratați-le cu antibacterian și retinoid, Demodexul tratându-l cu substanțe specifice.
In loc de produs special care sa contina anti iritanti puteti folosi orice ingrediente anti iritante, câteva dintre acestea sunt prezentate în articolul despre ten iritat.

Extrem de important este să nu folosiți produse care conțin emolienți, să nu folosiți produse cu textură grasă. Indiferent dacă pielea este descuamată, folosiți creme hidratante cu textură lejeră, ideal ar fi să aiba textură de gel și să fie absorbite foarte repede de piele.

Protejați-vă în fiecare zi pielea de radiațiile solare deoarece acestea agravează efectele provocate de Demodex. Folosiți tonere bine formulate, cu concentrații mari de antioxidanți pentru a ajuta pielea să se vindece.

Nu folosiți produse care conțin iritanți, nici măcar concentrații foarte mici de iritanți.

Exemplu de rutină atunci când pe piele există pustule și Demodex:
Dimineața: curățare ten, toner, antibacterian (de preferat Skinoren 15% gel) aplicat pe zonele cu pustule/ alternativ cu BHA 2% aplicat pe tot tenul, protecție solară.
Seara: curățare ten, toner, retinoid (de preferat Differin)/ alternativ cu un produs tratament pentru Demodex (de exemplu metronidazol 2-4%), hidratare ten.

Notă: Acest articol este informativ! Nu începeți un tratament cu medicamentele prezentate în articol înainte de a vizita medicul dermatolog! Rutinele prezentate sunt construite în urma experienței cu persoane care au afecțiuni cutanate si Demodex și în urma tuturor informațiile pe care le am despre Demodex. Din păcate, singurele tări care tratează cu seriozitate demodecia sunt Rusia și China. Prezența unor simptome prezentate mai sus nu implică neapărat prezenta Demodexului pe piele.

Citiți articolele din categoria protecție solară și exfoliere și articolele despre rozacee, acnee, antibacteriene, retinoizi și introducerea corectă a produselor cosmetice în rutina zilnică.

210 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna!
    Cum se numeste analiza de depistare a acarianului Demodex, pt ca la mine in oras se uita toata lumea ciudat la mine cand le spun ca ar exista asa ceva, pana si medicul de familie se uita ciudat.

  • Infricosator articol:)!sper ca intrebarea mea sa se lege de el.am ten gras foooarte sensibil, tendinte acneice.Acnee manifestata bubite albe ,puncte negre si rar cosuri .aici am citit ca brevoxil nu actioneaza decat pe cosurile rosii, neavand nici un efect pe cele albe.Insa, de cate ori il folosesc, fata mi se curata.sunt acele bubite albe subcutanate, care aproapedispar de tot la folosirea brevoxilului.Care e explicatia? Si care se accentueaza daca nu folosesc spf.multumesc

    • Buna Elena,
      In mod normal Brevoxyl are efect asupra pustulelor cu puroi, el fiind un antibacterian. Pentru ca nu stiu ce numesti tu cosuri albe si cosuri rosii nu iti pot raspunde la intrebare, mai ales ca nici nu te vad ca sa pot intelege despre ce e vorba.
      Sfatul meu: nu incerca sa explici cum reactioneaza tenul tau la ingrediente, observa doar si tine seama de observatii. Daca Brevoxyl iti face bine aplica-l, iar daca lipsa protectiei solare iti face rau vizibil (pentru ca rau oricum iti face), atunci nu iesi din casa fara protectie solara zilnica.

    • Buna Andreea,
      Dupa cum am scris si in articol, 90% din persoanele care au Demodex nu stiu si nu e nici o problema.
      Nu e cazul sa iti faci griji pentru ceva ce nu se manifesta, cel putin nu pentru Demodex.

  • Buna Corina,

    Intrebare: peelingul chimic nu afecteaza demodexul? sunt rezistenti la concentratii mai mari de AHA sau BHA?
    Saptamana trecuta am ajuns in sfarsit la dermatolog, este un doctor recomandat de o amica pe care a ajutat-o sa-si rezolve o afectiune cutanata serioasa. Ii apareau pustule dureroase pe fata, din analiza unor mostre luate de pe fata a reiesit ca avea un virus/bacterie. A luat un antibiotic 2 sau 3 luni si a rezolvat problema (din pacate nu am detalii exacte). Cand i-am cerut coordonatele doctorului, mi-a zis ca mai are cunostinte care aufost la el si le pe care le-a ajutat.
    Ideea e ca mi-a recoltat de pe fata si cand vorbea cu asistenta a mentionat ca ar putea fi demodex. Nu stiu, voi afla miercurea aceasta cand merg din nou la el cu rezultatele anelizelor.
    Vom vedea ce iese.
    Multumesc
    Nicoleta

      • Buna Corina,

        La cei la care am fost a durat cateva zile, azi am luat analizele.
        Examen direct parazitologic – negativ, absente elemente demodex folicullorum.
        Examne cultura pe medeii: flora bacteriana patogena absenta, absente colonii de natura candidozica.

        Mi-a recomandat unidox tableta 100mg, 1 pe zi, pentru efect imunostimulator, 30 zile.
        In paralel zynerut pe pustule dimineata si la pranz + o solutie facuta in farmacie cu neomicina 2g, metronidazol 10tb si mixtura simpla 200ml cu care sa ma dau seara inainte de culcare.

        I-am zis ca folosesc BHA si differin pentru a ma asigura ca nu e incopatibilitate de substante active si a zis ca este ok, ca sunt complementare. Stia de differin si a zis ca e ok ca-l folosesc.

        tu ce crezi?
        multumesc

        • Buna Nicoleta,
          Eu nu inteleg de ce ti s-a recomandat Metronidazol daca Demodex nu e prezent si de ce ti s-a recomandat antibiotic daca nu exista flora patogena.
          In plus, dimineata aplici SPF, nu poti aplica produse tratament la pranz.

          • Buna Corina,

            Recoltarea pentru analiza mi s-a parut superficiala, i-am zis si doctorului. Nu aveam o pustula gata sa erupa pentru a colecta de acolo, asa ca mi-a dat pe frunte si obraz cu un betisor in genul celor de urechi (dar mai mare) dupa ce a curatat zona in prealabil.
            I-am mai mentionat la prima intalnire ca am facut analiza de testosteron care a iesit ok.
            Doctorul mi-a zis sa vin sa-mi colectezet dintr-o pustula cand se va putea pentru inca un set de analize. Din pacate, ultimele 2 aparute au o evolutie ciudata, se comporta altfel decat ce aveam pana acum, in sensul ca nu evolueaza sa ajunga la un stadiu sa pot elimina sebumul.
            El a zis ca e o doza mica care ar trebui sa ajute dezechilibrul gladelor care secreta sebum.

    • Buna seara.Suntem din Suceava .Ne confruntam și noi cu o asemenea afecțiune .As dori ,dacă. Se poate sa îmi dați și mie adresa și contactul medicului respectiv .Va mulțumesc !

  • Ale naibii scarbe mici!!! numai gandul la ele si ma face sa ma cutremur.

    Sa inteleg ca putem fi purtatori de demodex si fara a se manifesta simptomele, corect? Nu cred ca am nici unul din acestea, dar m-ar bate gandul ca data viitoare cand ma duc la analizele anuale sa cer si asemenea investigatii…

  • Oh … demodex! L-am avut, a fost ceva ODIOS si l-am tratat cu ajutorul dermatologului nr. 4 la care am ajuns. Primii trei s-au grabit sa-mi prescrie Roaccutane de cum am intrat pe usa, fara sa-mi faca o amarata de analiza de vreun fel, iar eu i-am refuzat mai mult sau mai putin politicos :)))
    L-am tratat complet cam in 4 luni cu antibiotic, o reteta preparata pe baza antibiogramei, produse Uriage si cu un mare accent pe igiena si protectie solara. Acum tenul meu arata incredibil de bine, nu exista termeni de comparatie. Am ramas totusi cu cateva semne, poate ma sfatuiesti tu cum sa scap de ele?! Microdermabraziune? Laser? Merci 🙂
    PS – Ma inscriu si eu pentru intalnirea de la Bucuresti.

      • Scuze, de-abia acum am vazut intrebarea ta 🙂
        Deci, din cate imi aduc aminte (asta a fost anul trecut in primavara) am luat 3 luni doxicilina, ma dadeam seara cu o reteta preparata pe baza antibiogramei (nu mai stiu exact ce anume continea, oricum asta e individuala), foloseam demachiant lapte, apa termala, crema cu SPF 50 toate uriage si fond de ten SVR.
        Dupa asta ea a mai jonglat putin cu produsele, dar toate erau de la uriage.
        In rest, mi-am aruncat tot ce insemna creme, farduri, mascara, chestii lichide pentru ca erau infestate, am dezinfectat toate pensulele si nu foloseam absolut nimic din ce nu era aprobat de dr.
        Mi-am cumparat cativa metri de finet, l-am taiat bucati si in fiecare seara imbracam fata de perna in alta bucata de finet. Le spalam separat, puneam ulei de tea tree odata cu detergentul si le si calcam. De atunci nu mai folosesc prosop ptr fata, doar servetele de hartie.
        Sper sa-ti fie de folos 🙂
        Multa bafta!

    • Buna Elena!
      Ai putea sa imi spui la ce dermatolog ai fost?(dermatologgul nr 4).Eu caut pe cineva in bucuresti sa imi trateze aceeasi problema pe care ai avut-o si tu. Mail-ul meu este:claudia.claudia_92[@]yahoo.com
      Multumesc anticipat!
      Editat de Pasagera: am pus eu paranteze patrate la adresa de mail pentru a evita spamul.

      • Buna seara, vin si eu disperata sa va cer ajutorul. Am acest parazit de 3 ani pe fata, am schimbat medici si tratamente in continu, va rog sa ma ajutati cu un doctor bun in Timisoara. Astept raspunsul dvs.

        • Buna Mihaela,
          In Timisoara exista doi medici ‘faimosi’, dna dr. Zaharia si dl dr. Darie. Nu ii cunosc si nici rezultatele lor cu Demodex, le cunosc doar reputatia ca dermatologi.

          • Buna ziua si multumesc mult pentru ajutor. Voi trece si pe la voi sa ma consult. Felicitari pentru blog! Este o adevarata comoara pentru noi, cel putin pentru mine. Ma ajuta foarte mult. Mult succes in continuare si tinem legatura!

          • Florin,
            Din fericire eu nu am avut demodex. Am scris despre el pentru ca sunt consultant cosmetic.

    • Buna, Elena.
      Imi permit si eu o intrebare. Care este numele dermatologului care te-a ajutat sa scapi de problema? Intreb pentru ca am si eu nevoie cu adevarat de un dermatolog bun si implicat din Bucuresti, pentru o problema foarte suparatoare a tenului care ar putea fi rosaceea (desi dermatologul la care deja am fost a zis ca nu este, dupa ce a aruncat o privire superficiala a concluzionat ca este keratoza pilara rosie si mi-a recomandat crema-tratament antiroseata de la Avene si supliment de vitamina A, tratament care de 3 luni nu are niciun efect; a fost chiar un pic hilar, pentru ca mi-a dat si citeva tubulete cu mostre de creme Avene, semn ca un reprezentant al companiei o vizitase).
      Daca nu vrei sa faci public numele dermatologului pe blog, adresa mea de email este: monaa_dumitru@yahoo.com.
      Multumesc anticipat pentru raspuns, multumesc si Pasagerei pentru ca mi-a permis sa pun intrebarea si mai ales ii multumesc pentru acest blog minunat.
      Mona

        • Draga Anamaria, eu am fost la dna dr Mirela Cherciu la Arcadia si maine implinesc o luna de tratament! 😀 Nici nu credeam ca va trece atat de repede si cu rezultate atat de frumoase. Am modificat putin recomandarile dumneaei, iar acum este super bine, tenul meu isi revine la forma frumoasa de odinioara! 😉

    • Buna! recent mi-a fost pus si mie acest diagnostic. Ma umplusem de cosuri mici rosii si albe pe obraji si nu stiam de la ce. Dermatologul m-a trimit la endo+gino+micologie. Rezultatele de la primele doua le voi primii in urmatoarele saptamani, inca cele de la micologie sunt gata: minunatul demodex. Nici nu stiu cu ce sa incep, mi-am comandat deja ulei de arbore de ceai si sampon si astept sa imi dea dermatologul in tratament. Ai fost in Bucuresti la medic? daca da, imi poti recomanda pe cineva? Multumesc frumos!

  • Buna Corina, ar fi gresit daca am folosi un produs pentru demodex fara a fi siguri ca suferim de asa ceva?
    Mi-ar placea sa particip la intalnirea de la Cluj, sper sa reusesc :). Multumesc!

    • Buna Narcisa,
      Da, ar fi gresit. Produsele care au efecte asupra Demodexului nu sunt cele mai blande produse, nu sunt usor tolerate si pot cauza si iritatii. E ca si cum nu te-ar durea capul, dar ai lua ibuprofen. Ce crezi, e bine?
      Sper sa ajungi, te astept cu drag.

  • Buna, Corina,
    Mie pentru dermatita seboreica mi s-au recomandat o data crema Nizoral si alta data Locoid, deci ketoconazol si corticosteroizi si niciuna nu a avut efecte. 🙁 Doctorul nu a facut nicio analiza, doar privindu-ma, a dat verdictul si acum ma gandesc sa merg la un alt dermatolog. Dar pana gasesc unul bun (grea sarcina), ce mi-ai recomanda din lista de tratamente propuse de tine?
    La mine pielea pe frunte este uscata si prezinta mancarimi si spre seara se ingrasa usor, dar se si descumeaza in acelasi timp. Multumesc frumos pt orice sfat.

  • Buna Corina,

    am avut demodex cu mai bine de 6 luni in urma, l-am tratat cu antibiotic si o solutie cu antibiotic pentru fata preparata in farmacie, recomandata de dermatolog, acum cred ca a revenit, am aceleasi mici cosuri in zona T, putin rosii, care nu au mai disparut de 2 saptamani, par sa fie din ce in ce mai multe, ma mananca fata! E posibil sa nu il fi tratat corect sau sa fi reaparut? O perioada de cateva luni nu am mai avut nimic pe fata!

    Mai am inca o intrebare legata de cosmeticele mele(pudra si blush) si de pensule-cum le pot dezinfecta? Pudrele sa le arunc? Cum dezinfectez pensulele? E in regula daca folosesc fond de ten in perioada tratamentului? Nu pot sa nu ma machiez din cauza cosurilor, muncesc front-office!

    Multumesc frumos!

    • Buna Lidia,
      Da, e posibil sa reapara, chiar daca l-ai tratat corect.
      Ideal ar fi sa nu folosesti produse de machiaj, dar poti folosi fond de ten daca trebuie neaparat. Pensulele se pot dezinfecta cu alcool, la fel si pudra si blush-ul, dar din pacate alcool-ul nu omoara acarianul.

  • Pasagera draga,

    As fi foarte curioasa ce studii de specialitate ai absolvit, incat sa iti permiti sa contrazici un dermatolog ?

    • Buna Luana,
      Eu sunt la fel de curioasa unde am contrazis un dermatolog. Si chiar daca as fi contrazis un dermatolog nu inteleg de ce as avea nevoie de studii de specialitate pentru a o face. Parerile exprimate liber sunt un drept al fiecarui om. Dermatologii nu sunt zei! Orice om poate contrazice un dermatolog, un presedinte, un profesor, e dreptul lui.
      Repet, nu am contrazis nici un dermatolog in comentariile de mai sus, citeste inca o data si intreaba-te daca nu cumva ai interpretat cuvintele mele asa cum ai dorit tu.

    • Ce creme si schema de tratament mi a prescris mie un dermatolog de mi s a iritat toata fata, fara ca macar sa ma atinga sau sa ma demachieze la consult, nu numai ca mi as permite eu sa l contrazic, dar pot spune ca unii sunt mai prosti si dezinteresati decat mine care nu am studii in domeniu. si e valabil in toate domeniile, draga Luana!

  • Corina,

    Mama a fost diagnosticata cu demodex la gene. Urmeaza un tratament de 1 luna de zile cu niste picatorui locale (antibiotic). I-am zis deja sa nu se mai fardeze pe pleoape si sa schimbe zilnic fata de perna sau eventual sa foloseasca un finet, pe care la fel sa-l schimbe. Ce rutina ar trebui sa aiba ea, anume in cazul ei cu demodex localizat la radacina genelor. Nu are pustule, ci doar ochii iritati si pleoapele inrosite. Multumesc.

    PS Pe fata se poate farda cu fond de ten si ruj?

    • Buna Ella,
      Daca demodexul e localizat doar pe gene poate folosi ruj si fond de ten, dar sa dezinfecteze pensula dupa fiecare folosire si sa nu bage degetele in recipientul fondului de ten (nu stiu ce fel de recipient este).
      In rest poate avea o rutina normala de ingrijire (cleanser, toner, spf, hidratare, exfoliant daca foloseste). Important este sa urmeze indicatiile oftalmologului/dermatologului.

  • Buna Corina! Locuies in UK si nu am gasit Metronidazol, Crotamiton sau Permethrin. Imi poti spune niste alternative? Sau daca aceste produse le gasesc sub alta denumire? Multumesc anticipat.

  • Buna Corina!
    Astept cu nerabdare sa treaca sarbatorile ca sa ajung sa imi fac o analiza microbiologica din pustule. Recent mi-am mai facut pt ochi si in gat. In gat mi-a iesit streptococ beta-hemolitic (nu stiu ce grupa pt ca nu mentioneaza) iar la ochi stafilococul auriu. Am mari sanse sa am si pe fata asa-i, acum vazand analizele acestea si faptul ca pe mine ma si mananca pustulele?
    Acest acarian (Demodex)se poate depista si prin analiza microbilogica din pustule?
    Multumesc

    • Buna Delia,
      Demodex se depisteaza la microscop, nu la analiza bacteriologica.
      Nu stiu ce ai pe fata, ai nevoie de analiza, nu e ok sa imi dau cu presupusul.

  • Buna ziua! Am ramas putin ingrozita dupa ce am citit articolul. Am dat peste el in cautarea informatiilor despre Demodex. In ultima vreme (in jur de 2 saptamani) mi-au aparut niste bubite rosii cu capul transparent predominant in jurul gurii insa din loc in loc si pe intreaga fata (mai mult pe obrazul drept) . Totodata an observat si ingrasarea tenului mult mai accentuata ca inainte, insa am pus acest fenomen pe baza schimbarii exfoliantului BHA , care din cate stiu are efect asupra sebumului, cu AHA. Am vazut pe internet si cateva poze cu persoane ce au Demodex si apareu unele poze cu pleape umflate. Am patit si eu asta de 2 ori la ambii ochi, umflaturi care insa nu aveau capul alb, asa cum am vazut in poza, nici nu erau rosii , pur si simplu erau umflaturi care dispareau dupa 2-3 zile. Igiena mea este ireprosabila de cativa ani buni: nu concep sa-mi ating fata cu nimic neigienizat, imi schimb fata de perna in fiecare seara si pentru ca am suferit de acnee rutina mea de ingrijire a tenului este de asemenea foarte stricta.
    Dupa ce i-am explicat simptomele dermatologului meu mi-a spus de acest Dermodex si asa am ajuns sa caut informatii despre el. Mi-a recomandat un examen micologic. O sa descopar asa cauza? Ce alte analize ar fi necesare? Dupa ce ti-am zis crezi ca e vorba despre Demodex? Sunt foarte speriata in acest moment …

    • Am uitat sa mentionez de fierbinteala fetei care a aparut cam de o saptamana si ceva . Fierbinteala care apare cand am emotii puternice si dipare destul de greu, in jur de cateva ore. Nu mi se intampla asa ceva inainte. Are si asta legatura cu Demodex?

      • Buna Bianca,
        Descrierea ta nu seamana cu Demodex. Nu stiu ce produse cu AHA si BHA folosesti, dar ar trebui sa intrerupi folosirea lor o vreme. Da, fa-ti un examen pentru depistarea Demodexului, dar cere sa stii daca exista colonii, nu daca sunt doar cativa prezenti pe piele.
        Ai schimbat cumva pasta de dinti sau alte produse cosmetice? Ai mancat ceva deosebit? De la o simpla alergie la o dermatita serioasa poate fi orice, dar ma indoiesc ca e vorba de Demodex.

  • Buna Corina,
    Dupa mai multe cautari pe Internet, am observat ca o concentratie de minim 2% metronidazol ar avea efect asupra Demodexului.Cremele care se gasesc in Romania sunt Metrocreme si Metro-Ruboril, dar ambele au o concentratie doar de 0,75%. In afara de acestea doua, cunosti vreo alta crema cu 2% care sa se gaseasca si la noi in farmacii ? Se poate prepara o solutie de min 2% dupa o reteda de la un dr ? Multumesc

    • Buna Bogdan,
      Eu stiu ca metronidazol 2% nu este eficient pentru Demodex. Nu cunosc creme care sa contina aceasta concentratie din pacate. In Romania este considerat medicament, cu o reteta vei putea prepara un produs farmaceutic. Atentie: sa nu contina alcool.

  • BUNA ZIUA
    SUNT INSARCINATA IN 8 LUNI SI AM FOST DIAGNOSTICATA CU ACEST PARAZIT ,AS VRE SA STIU DACA IMI POATE AFECTA BEBELE
    MULTUMESC

    • Buna Dana,
      Demodexul sta pe piele, nu afecteaza fatul in nici un fel. Nu stiu insa ce se va intampla la nastere, trebuie sa discuti cu medicul care te asista la nastere si sa ii spui ca ai demodecie.

  • Salut!
    Sunt diagnosticata cu demodex si stafilococ de gr.III.
    Produsele paula’s choice albastre Clear sunt destinate pt astfel de probleme sau pot cumpara si produsele din gama balancing verzi?
    Va multumesc mult!

    • Buna Irina,
      Poti folosi gama Clear si Skin Balancing. Gama Clear contine doar produsul de curatare si exfoliantii in Europa, iar in SUA contine si produsul cu antibacterian. Protectie solara, hidratare si toner trebuie sa alegi din alta gama, Skin Balancing este o optiune.

  • buna! sunt din chisinau si mi-au depistat demodex fac proceduri cu AZOT LICHID …cineva mi-a spus ca el doar agraveaza situoatia. rog sa-mi spuneti ceva daca stiti

  • Buna, tin sa impartasesc cu voi experienta mea cu acest parazit 🙂 Avem o relatie de lunga durata de deja… In fine…povestea a inceput in urma cu ceva ani, timp in care am fost la diversi dermatologi, am urmat diverse tratamente, am folosit diverse creme si solutii….El a mai disparut dar in ultimul timp…cam de jumatate de an este intr-un stadiu foarte avansat dupa ce nu am mai folosit nici un tratament (deoarece nu se mai gaseste in Romania acea crema care il tinea sub control -Metroruboril de la Isis). Apoi in urma cu o luna am zis sa merg din nou la dermatolog sa vad ce altceva imi recomanda. Mi-am facut testul pt demodex sa vad daca e vorba tot despre asta si a iesit pozitiv. Am mers la un dermatolog cu trimitere de la medicul de familie si mi-a recomandat tot o crema cu metronidazol – Metrocreme de la Ivatherm si tot de la Ivatherm o crema pentru piele sensibila cu apa termala de la Herculane-Ivadermaseb. Nu mai folosisem aceste produse sau aceasta gama dar sunt foarte incantata de cum actioneaza. Crema cu metronidazol a facut ca pielea sa nu mai fie imflamata, rosie, chinuita iar cealalta a facut sa nu se mai descuameze si a si hidratat-o. Apoi am citit aproape tot site-ul tau, am aflat multe despre rutina cosmetica, despre exfoliere si ingrediente. Apoi neavand de unde sa cumpar repede cosmetice bune am hotarat sa folosesc ceva natural si eventual sa invat sa imi prepar singura cosmeticele. Momentan rutina mea zilnica este asemanatoare cu cea sugerata de tine pe site + cosmeticele naturale care am crezut eu ca fac bine si anume:
    Dimineata:
    – produs de curatare solubil in apa – folosesc ceva de la oriflame cu aloe vera care vad ca nu irita
    -toner – am descoperit apa de trandafiri – pulverizata pe fata simplu – este antiiritanta si hidrateaza tenul
    -produs tratament – crema Metrocreme
    – Hidratare – crema Ivadermaseb
    – fond de ten
    Seara
    – demachiere -mai nou ma demachez cu ulei de jojoba
    -cleanser
    -toner-apa de trandafiri
    -produs tratament – crema Metrocreme
    – Hidratare – crema Ivadermaseb
    In plus , daca apare vreo rana , roseata mai mare aplic local provitamina B5 – cicatrizant foarte eficient
    Nu recomand aceleasi lucruri pe care le-am folosit, doar v-am expus ce functioneaza la mine. Spre surprinderea mea, acum ca nu mai folosesc cosmetice din comert aproape deloc tenul meu arata chiar bine, mai e putin rosu si la caldura sau praf ma inrosesc tare, dar in mare este foarte bine, chiar pot sa imi permit sa ies din casa nemachiata. Foarte rar folosesc o crema colorata din comert. Pe viitor vreau sa imi prepar singura si creme hidratante sau de maini, corp. Am deja un arsenal de ingrediente naturale cumparate:cantar de precizie,, conservant, uleiuri, unturi, vitamine, etc 🙂
    Multumesc pentru sfaturi si informatii Pasagera.

  • Buna,am si eu o problema seriaosa de acnee,acum ca soarele nu mai straluceste așa tare pe cer am început sa am din nou niște cosuri urate si niște mancarimi…Deși de-a lungul anilor am fost la diversi dermatologi ata in tara cât si in străinătate (eu locuind in Italia) nimeni ni mi-a spus ceva de o asemenea ipoteza.In schimb m-au umplut de antibiotice (doxiciclina,tetralysal)si o soluții pr fata ( zineryt,duac gel)nimeni nu mi-a spus sa folosesc si o crema hidraranta deși îmi simt in permanenta fata uscata,am făcut absolut toate analizele hormonale cât si cele gibecologice,totul e ok.Am vrut sa specific aceste lucruri pentru a scoate in evidentă farul ca oricum greseli s- au făcut in cazul meu.Adevarul este ca după 2 luni de tratament cu antibiotice si soluție infectia se operate si fata este un pic mai bine dar după o pauza reînvie .As vrea sa îmi explicit un pic mai bine exemplele pe care le-ai făcut.Spre exemplu nu pot sa îmi dau seama ce înseamnă toner.Momentan sunt in continuare in Italua si nu vad cum pot face sa iau legătura cu cineva care deja are cunoștință in asemenea cazuri..Multimesc frumos.

    • Buna Ornelia,
      Despre tonere si hidratare poti citi pe blog. Pentru acnee insa importanti sunt exfoliantii si antibacterienele, vei gasi articole si despre acestea. Eu iti recomand sa incepi cu articolul ‘Am acnee, cum procedez?’ si sa citesti toate celelalte articole din categoria acnee si ingrijirea tenului.
      Pentru recomandari am nevoie sa imi specifici tipul de ten si cat este de sensibil. Aceasta mancarime e asociata si cu roseara, iritatie?
      Protectie solara folosesti?

  • Îmi cer scuze pentru greselile de ortografie,scriind de pe tel îmi este puțin cam greu sa controlez.As dori doar sa știu ce tip de crema hidraranta pot folosi si ce toner.Eu momentan folosesc produse de la gama avene.Multumesc

  • Protectie solara nu folosesc in fiecare zi,nu știam ca este așa de importantă.Mancarimea o am in special seara,roseata nu este asociata mancarimi,doar in cazul in care mă scarpin,dar cred ca este normal,țin sa precizez ca evit pe cât posibil sa îmi ating fata.Tenul meu este foarte sensibil de aceea am ales produse din gama avene.Uneori am senzatia ca Tenul îmi este foarte uscat ,alteori este foarte uns, de aceea nu știu ce crema sa folosesc.In prezent folosesc o crema hidraranta pe baza de iris.Multumesc de răspuns,sper ca am putut da destule informații.

  • Printre altele am fost la un laborator sa întreb dacă mi se poate face analiza pentru demodex explicand ca din care știu este o analiza destul de ușor de făcut într-un laborator,vrand sa elimin aceasta probabilitate.S-au uitat puțin cam ciudat la mine dar mi-au spus sa merg vineri ca este si de dermatolog,poate știe el vreun loc unde pot sa îl fac.

    • Buna Ornelia,
      Este foarte probabil ca roseata sa fie cauzata de fotosensibilizarea tenului, iar protectia solara o intretine. Sunt zeci de articole pe blog despre rozacee, ten iritat, acnee, protectie solara pe care te rog sa le citesti, iar in cazul in care nu gasesti raspunsuri la intrebari te ajut cu drag.
      Demodexul este o afectiune grava care da anumite simptome clare, le-am descris mai sus.

  • buna ziua,

    Eu am o problema cu caderea genelor si a sprancenelor, cadere insotita de prurit insuportabil generalizat pe intreg corpul, in special pe fata (cum este mentionat in articol-in zonele cu sebum) dar si in cele cu par si mucoase).
    Nu am rozacee, porii erau foarte dilatati pana sa folosesc un produs care sa le reduca dimensiunea, am niste umflaturi pe fata ce cred ca seamana cu acneea chistica, doar ca de cele mai multe ori puroiul nu este prezent.

    Este posibil sa fie dermodex sau o alta infectie, alergie etc? Am mancaimi intense cand intru in contact (in magazine)cu textile (noi), cu detergenti, dar rar se intapla sa stranut.

    Va cer ajutorul deoarece nu sunt in Romania si nu pot merge la doctor deocamdata, dar am mare nevoie de un medicament pe care il pot cumpara de aici.

    Imi amintesc ca problemele au aparut acum 3 luni cand am intrat in contact cu un mediu pliiiin cu pisici… si s-au agravat cand am probat un hanorac nou.

    Analizele la sange nu au depistat nici o infectie. Este posibil sa fi dezvoltat si o alergie?
    Daca este cineva intr-o situatie asemanatoare va rog sa ma ajutati ca sunt in ceata.

    Va multumesc anticipat.

    • Buna Elena,
      Fa-ti analiza de toxoplasmoza.
      Foarte probabil sa ai o dermatita si acnee chistica, dar trebuie sa ajungi la un medic pentru ca din descrierea ta eu nu ma hazardez sa iti recomand nimic, mai ales ca nu sunt medic. Fereste-te de cortizoni.

  • am cuperoa dupa ce am nascut dupa un timp orice tip de crema hidratanta imi provoaca alergii sub forme de bubite purulente inflamate si macarimi ce mi recomandati

  • Stiu ca a trecut ceva vreme de cand ai postat acest articol si sper din tot sufletul sa imi mai raspunzi. Am 31 ani si din 2009 ma confrunt cu acest oribil demodex folliculorum caruia nu mai stiu cum sa-i fac fata din cauza ca a erupt din nou, insa acum sunt mamica, alaptez si am nevoie de un tratament adecvat. Daca in trecut dupa multe incercari esuate (Retin-A, Metroruboril, etc) am reusit sa scap pt 2 ani cu Isotrexin si Unidox, acum am nevoie de un tratament care sa nu fie nociv, sa nu treaca in laptele matern si am dificultati in a gasi acest tratament. Acne Out de la Biotrade aplicat de 2 ori pe zi pare sa tina in frau eruptia, insa nu o elimina. Sper din suflet sa ma poti ajuta cu recomandari potrivite din experienta si cunostintele tale. Multumesc mult si Sarbatori fericite alaturi de cei dragi.

  • Buna. Un doctor dermatolog bun din Constanta stii? Am fost diagnosticata cu acnee rozacee, am urmat tratamentul prescris, dar efectul a fost de scurta durata, mi-au reaparut in scurt timp bubitele, impreuna cu roseata. Am facut toate analizele dar mi-au iesit bune. Cautand pe internet am aflat despre demodex si inca o bacterie responsabila de acneea rozacee, si anume Helicobacter pilori. As dori sa imi fac analize si pentru acestea, dar pentru demodex nu stiu unde as putea sa fac analizele in Constanta…

    • Cristina,
      Din pacate nu stiu spre cine sa te indrum. Ai nevoie de un laborator care sa faca aceste analize, nu de un dermatolog. Analiza de helicobacter se face din scaun si sange, orice laborator face aceasta analiza.

  • buna ziua , ma lupt cu acneaa de 8 ani ( am 27 ) si de 2 ani am depistat ca am demodex . am folosit benzoat de benzil 1 an dar doar tinea acnea sub control . Treaba e ca nu vrea sa mai folosesc pt ca mi se pare prea periclos atat timp , acum folosesc produse de la hymalaia . Intrebarea ar fi daca este bine sa vizitez si un endocrinolog , si ce parere aveti de brevoxil . ms

    • Cristi,
      Despre Brevoxyl am scris, este antibacterian. Poti vizita un endocrinolog daca problema este datorata testosteronului marit. Tratamentul pentru Demodex este de lunga durata si nu se face doar cu antibacteriene.

  • Buna ziua.. Acum 3 saptamani mi-a aparut o roseata pe fata ,ca un fel de iritatie care ma mananca si acum 2 zile mi-au depistat in urma analizelor ca am dermodex…As dori sa va intreb daca Metrocreme de la Ivatherm este de ajuns sa folosesc ca sa imi dispara dermadexul avand doar 75% metronidazol in continut.

    • Evelyne,
      Metrocreme nu contine metronidazol 75% si nici un alt produs cosmetic sau medicament nu contine acest procent de metronidazol.
      Din pacate Demodex este rezistent la concentratiile sub 2% din produsele cosmetice. Poti incerca insa concentratia din acest produs (0.75%) este mult prea mica pentru a avea rezultatele dorite.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.