Demodex Folliculorum. Demodex Brevis – descriere, simptome, tratament, rutină de îngrijire a pielii
Ce este Demodex?
Demodex Folliculorum și Demodex Brevis (pe care îi voi numi în continuare Demodex) sunt acarieni care trăiesc pe pielea umană. Sunt semitransparenți, au corp alungit și măsoară 0.1-0.4 mm, cu patru perechi de picioare scurte în partea anterioară a corpului. D. Folliculorum este mai mare decât D. Brevis.
D. Folliculorum trăiește în foliculul pilos, iar D. Brevis trăiește în glandele sebacee. Preferă zonele feței cu mult sebum (nas, frunte, bărbie, obraji), dar se pot înmulți pe toată suprafața corpului, inclusiv pe scalp sau pleoape (multe cazuri de blefarită sunt cauzate de Demodex).
Durata de viață a acarianului este de 15 zile, înainte de sfârșitul vieții se împerechează la suprafața pielii, iar femela depune ouă în foliculul pilos sau glandele sebacee. După trei, patru zile larvele ies din ouă (au trei perechi de picioare în acel moment) și se transformă în adulți în aproximativ șapte zile.
Demodex nu are sistem excretor, dar atunci când moare, acarianul se descompune în foliculul pilos sau glanda sebacee și împrăștie în locul respectiv toate rezidurile acumulate în corp pe durata vieții, inclusiv bacteria Bacillus Oleronius.
Demodex preferă să se miște în timpul nopții, nu îi place lumina și parcurge aproximativ 16 mm/oră. În timpul deplasării pe piele, persoanele infectate cu Demodex simt mâncărimi ale pielii. Se hrănește cu sebum și celulele pielii pe care le găsește în foliculul pilos. Pentru a se hrăni stimulează glandele sebacee.
În afară corpului Demodex poate trăi în mediu umed, cald și întunecos timp de 10 de zile, pe prosoapele ude trăiește 5-6 zile, în apă trăiește aproximativ o luna, iar în aerul uscat moare după 2,3 zile.
Simptome
În 90% din cazurile de Demodex nu există simptome, există persoane care trăiasc o viață întreagă cu Demodex pe piele fără să știe și fără să fie deranjate de prezența acarianului.
În unele cazuri însă, acarianul se îmnulțeste rapid și poate provoca demodicoză (numită și demodecidoză sau demodecie). Mai toate cazurilor de demodicoză sunt persoane cu sistem imunitar scăzut (cauzat de stres sau boli) sau cu sistem imunitar al pielii scăzut (cauzat în special de lipsa protecției solare și folosirea produselor care conțin iritanți).
Acarianul afectează fizic și chimic pielea, reducându-i puterea de vindecare și sistemul imunitar, cauzând reacții alergice, prurit, papule, pustule, inflamații și iritații grave, dermatite, eritem (înroșirea pielii), erupții cutanate, scuame.
În cazuri grave foliculul pilos și porii se dilată, textura pielii începe să semene cu a unei portocale, pielea devine groasă datorită instalării hiperplaziei (creșterea excesiva a țesutului, datorită înmulțirii rapide a celulelor), nasul devide extrem de roșu, pielea prezintă cicatrici și capilare sparte. Demodex poate duce și la căderea părului și a genelor/sprâncenelor.
Acarianul se dezvoltă pe pielea persoanelor cu ten gras, iar activitatea lui duce la stimularea glandelor sebacee și implicit la o cantitate de sebum și mai mare. Unul din efectele prezenței Demodexului pe piele poate fi dermatita seboreică, că urmare a excesului de sebum și a pielii iritate.
Majoritatea efectelor descrise mai sus sunt cauzate de stimularea continuă a glandelor sebacee și iritarea/lezarea constantă a pielii de către acarian, dar Demodex poate transporta pe corpul lui organsme mai mici cum ar fi viruși, bacterii și fungi, iar deplasarea acarianului pe suprafețe mari de piele poate duce la proliferarea acestora pe întreaga suprafață infestată de Demodex ceea ce rezultă în apariția pustulelor.
Bacillus Oleronius, bacteria care este eliminată pe piele în urmă descompunerii corpului acarianului poate să stimuleze apariția inflamării pielii în cazul persoanelor cu rozacee papulopustuloasa. S-a asociat astfel acneea rozacee cu această bacterie, dar încă nu există date concludente care să ateste că acneea rozacee este provocată de Demodex (indirect, după descompunere).
În multe cazuri de dermatită periorală, blefarită, erupții faciale papuloveziculare, erupții papulopustulare pe scalp și acnee rozacee s-a depistat prezența coloniilor de Demodex.
Totuși, nici până acum nu se știe cu exactitate dacă Demodexul a cauzat acele afecțiuni cutanate sau numărul de acarieni crește datorită inflamării foliculilor afectați, inflamare caracteristică respectivelor afecțiuni.
În orice caz, dacă pielea este infestată cu Demodex, este necesar să începeți un tratament specific pentru a putea videca pielea de efectele produse de acarian și pentru a vindeca afecțiunea cutanată de care suferă pielea.
În general infestarea cu Demodex care prezintă simptome are la bază un număr mai mare de 5 acarieni pe centimetru pătrat, de aceea e foarte important să faceți analiza de depistare a Demodexului în laboratoarea specializate care pot detecta nu doar prezența acarianului ci și prezența coloniilor.
Cum se răspândește
Demodex se transmite de la om la om prin contact direct cu pielea infestată, din saune sau dușuri unde au fost persoane infestate sau prin folosirea prosoapelor, hainelor și a lenjeriei persoanelor infestate. Purtătorii de Demodex care nu prezintă simptome pot transmite acarianul oricui prin contact fizic. După infestare, apariația simptomelor poate dura luni sau chiar ani, iar în rare cazuri (în general în cazul persoanelor cu boli cronice sau cu sistem imunitar extrem de slăbit) simptomele apar în câteva săptămâni.
Tratament
Abordarea unui tratament corect presupune doi pași foarte importanți:
1. Igiena – este necesar să spălați hainele personale și lenjeria la temperaturi foarte mari, cu detergenți fără parfum și fără să folosiți balsam de rufe. În compartimentul de detergent adăugați câte 10 picături de ulei de tea tree la fiecare spălare. Călcați toate hainele și lenjeria.
Nu folosiți prosoape de bumbac pentru a vă șterge pe ten, folosiți doar prosoape de unică folosință. Nu vă atingeți fața cu mâinile, doar dacă aplicați produse cosmetice pe ten. Folosiți prosoape pentru corp separat de alți membri ai familiei. Schimbați lenjeria de pat foarte des, iar fața de pernă în fiecare seară.
Sunt interzise sauna, masajul facial și tratamentele cosmetice.
Dacă aveți Demodex nu ar trebui să folosiți produse de machiaj, iar dacă ați fost diagnosticată cu Demodex și ați folosit produse de machiaj în care ați introdus pensule sau chiar degetele e necesar să le dezinfectați, iar dacă sunt produse de tip cremă/lichid este mai bine să le aruncați.
Indiferent dacă membrii familiei prezintă sau nu simptome ar fi bine să își facă analize pentru a nu va infesta din nou după tratament.
Dacă aveți animale de companie evitați contactul cu blana lor pe ten și după ce le-ați atins spălați-vă pe mâini.
2. Tratamentul local
Pentru a vindeca demodecia este necesar în primul rând să ameliorați iritația tenului, să nu stimulați în nici un fel glandele sebacee și să îndepărtați celulele moarte cu ajutorul unui exfoliant chimic (exfolierea mecanică – scrubul este interzis).
Există câteva substanțe care aplicate local duc la distrugerea acarianului, dar fiecare persoană reacționează diferit, uneori este necesar să folosiți mai multe ingrediente tratament. Bineînțeles consultul unui dermatolog care vă va face recomandările necesare este obligatoriu!
Substanțe care pot trata demodecia:
Metronidazol – oral sau aplicat local. În ultimii ani există tot mai multe studii care arată că doar concentrațiile mari de metronidazol mai au efect asupra Demodexului (2-4%).
Crotamiton – aplicat local. Acest medicament este un insecticid a cărui acțiune nu este cunoscută în detaliu, dar omoară acarienii de pe piele și are efecte anti prurit.
Permethrin – aplicat locat, este tot un insecticid care omoară acarienii.
Benzyl Benzoate – aplicat local, lichid incolor cu efecte antiparazitare.
Ivermectin – aplicat local, oral sau injectabil. Este un ingredient cu efecte antiparazitare. (Soolantra este un medicament cu aplicare locală produs de Galderma, cu acest ingredient).
Sulf – există rapoarte care arată că sulful omoară acarianul, dar concentrația de sulf necesară este foarte mare, iritația provocată pielii poate fi gravă în acest caz, se folosește extrem de rar acest ingredient pentru tratamentul demodeciei.
Soluții naturale – uleiul de tea tree în concentrații mari are efect asupra Demodexului, aceste concentrații însă duc la iritarea gravă a pielii. Există multe alte soluții naturale propuse și testate de persoane afectate de Demodex, cu efecte slabe sau notabile (depinde de la persoană la persoană), dar nu există studii și rapoarte oficiale pentru aceste soluții.
Rutină de îngrijire propusă:
Dimineața: curățare ten cu produs solubil în apă, toner, exfoliere cu acid salicilic (BHA 1-2%), protecție solară.
Seara: curățare ten cu același produs solubil în apă, aplicare produs cu anti iritanți, toner, aplicare substanță tratament, hidratare.
Este foarte important să tratați pielea corect, iar în cazul în care aveți pustule tratați-le cu antibacterian și retinoid, Demodexul tratându-l cu substanțe specifice.
In loc de produs special care sa contina anti iritanti puteti folosi orice ingrediente anti iritante, câteva dintre acestea sunt prezentate în articolul despre ten iritat.
Extrem de important este să nu folosiți produse care conțin emolienți, să nu folosiți produse cu textură grasă. Indiferent dacă pielea este descuamată, folosiți creme hidratante cu textură lejeră, ideal ar fi să aiba textură de gel și să fie absorbite foarte repede de piele.
Protejați-vă în fiecare zi pielea de radiațiile solare deoarece acestea agravează efectele provocate de Demodex. Folosiți tonere bine formulate, cu concentrații mari de antioxidanți pentru a ajuta pielea să se vindece.
Nu folosiți produse care conțin iritanți, nici măcar concentrații foarte mici de iritanți.
Exemplu de rutină atunci când pe piele există pustule și Demodex:
Dimineața: curățare ten, toner, antibacterian (de preferat Skinoren 15% gel) aplicat pe zonele cu pustule/ alternativ cu BHA 2% aplicat pe tot tenul, protecție solară.
Seara: curățare ten, toner, retinoid (de preferat Differin)/ alternativ cu un produs tratament pentru Demodex (de exemplu metronidazol 2-4%), hidratare ten.
Notă: Acest articol este informativ! Nu începeți un tratament cu medicamentele prezentate în articol înainte de a vizita medicul dermatolog! Rutinele prezentate sunt construite în urma experienței cu persoane care au afecțiuni cutanate si Demodex și în urma tuturor informațiile pe care le am despre Demodex. Din păcate, singurele tări care tratează cu seriozitate demodecia sunt Rusia și China. Prezența unor simptome prezentate mai sus nu implică neapărat prezenta Demodexului pe piele.
Citiți articolele din categoria protecție solară și exfoliere și articolele despre rozacee, acnee, antibacteriene, retinoizi și introducerea corectă a produselor cosmetice în rutina zilnică.
Buna seara,
Am speranta ca-mi veti raspunde. Acum cateva zile mi-au depistat in urma analizelor acest acarian. De 4 ani am fost diagnosticat cu dermatita seboreica. Am citit la d-voastra ca cele doua merg mana-n mana ca un cerc vicios, acest parazit producand (si) dermatita seboreica. As vrea sa stiu unde si cand as putea sa va gasesc in Timisoara. Povestea mea, ca a tuturor de altfel, cu problemele dermatologice e destul de lunga si n-as vrea sa va rapesc din timp aici, pe blog.
Ionut,
Poti suna la 0733 098 360 pentru programare la consultanta. Cabinetul este pe str. Putna la numarul 15.
Buna,
De aprox 2 ani au inceput sa imi apara pustule purulente in zona gurii (desi am trecut de mai bine de 10 ani de varsta pubertatii), am fost diagnosticat cu dermatita periorala si mi s-a dat tratament cu moxifloxacin cu rezultate vizibile dar la scurt timp recidiva(de 2 ori am urmat tratamentul) .Am facut analiza secretiei in mediu aerob si nu a iesit negativ staf si streptococ.
Pentru demodex ce analiza trebuie sa fac si unde pot merge pentru efectuarea ei?
Multumec anticipat pentru raspuns!
Toate cele bune!
Xulescu,
Nu e cazul de analiza de Demodex. Renunta la pasta de dinti cu fluor.
Buna seara,
Multumesc ca mi-ati raspuns. Saptamana care vine voi suna si voi face programare neaparat.
Problemele dermatologice sunt grave/agravate in masura in care dermatologia a ramas si astazi o stiinta total necunoscuta, in ciuda numerosilor medici. Multe articole sunt contradictorii, iar problemele de piele sunt nerezolvate. De cand mi s-a gasit acest acarian am citit mai multe articole, ca in final sa ajung la o confuzie totala. Asa-numitii specialiasti, care se numesc doctori, nu au cazut de comun acord daca acest demodex provoaca sau nu acnee (multi spun ca ar incuraja doar aparitia bacteriei P. acnes). Inca e o disputa pe tema asta. De asemenea, nu au cazut de comun acord ca el provoaca dermatita seboreica. Nu mai spun ca nimeni n-a gasit un tratament/cauza pentru acneea rozacee sau dermatita seboreica. In momentul in care se va gasi cauza, atunci se poate vorbi si de un tratament. In nicio alta latura a medicinei nu exista asemenea „nebuloase”. Pe forumuri, mai mult sau mai putin serioase, citesti „disperarile” oamenilor care si-au distrus stomacul, ficatul, fata cu niste tratamente-experiment date de niste „specialisti”. Nici nu stiu de ce inca mai exista specializarea asta. Totul e o loterie. Dai o gramada de bani pentru a ajunge mai apoi sa te tratezi cu galbenele sau musetel. Ajungem tot la Evul Mediu. Un caz concret, de exemplu, cautand pe net (ca, deh, tot se practica) informatii despre aceasta problema a demodexului, am dat de un articol de pe blogul unei doamne (cu talent in a povesti) care a facut „excursii” intregi pe la medici, a fost depistat cu demodex, s-a bucurat ca i s-a gasit ceva, ca spre final, la sectiunea comentarii, ea insasi sa mentioneze ca nu era vorba despre niciun demodex in acneea ei si ca problemele s-au „remediat” in timpul sarcinii. Imi cer scuze pentru aceasta parte mai lunga de mesaj (luati-l ca pe un of), insa cred ca multi oameni sunt in asentimentul meu.
Ionut,
Din pacate dermatologia si endocrinologia pun mari probleme medicinei, iar eu cred ca acest fapt se datoreaza mai ales tendintei medicinei de a separa corpul de suflet. Noi nu suntem roboti, corpul nu este doar o entitate separata, el functioneaza doar datorita celorlalte componente la fel de importante pentru om: mintea si sufletul. Aici se impotmoleste medicina. Eu am avut probleme extreme cu tenul si le-am tratat doar atunci cand am incetat sa mai separ tenul meu si problemele mele de mine, de viata mea de zi cu zi, de fiecare gand si fiecare emotie simtita.
Din pacate in Romania Demodex este o nebuloasa dupa cum bine zici. In Rusia si China acest acarian e studiat si exista tratamente specifice pentru el. Demodexul duce la formarea pustulelor si la aparitia iritatiei din cauza modului in care se manifesta, din cauza modului in care se hraneste si a felului in care moare, iar dermatita seboreica vine sau nu vine la pachet cu excesul de sebum si iritatia cauzata de Demodex.
Buna seara (din nou!)
Azi am ajuns in Timisoara si maine dimineata, in jurul orei 10-11, voi suna la d-voastra pt ca sunt disperat. Am facut cura de 3 zile cu benzoat de benzil, ieri a fost a3-a zi, iau 3 pastile de metrodinazol pe, iar fata mi-e toata iritata si mananca de mor. Am niste eczeme cat tot obrajul. Inainte nu era asa. O fi de la benzoat, de la antibiotic, nu stiu de la ce, dar acest tratament nu cred ca e bun. Cu orice dau pe fata, ma ustura ingrozitor.
Ionut,
Te astept la cabinet. Nu iti mai aplica nimic pe ten in afara de protectie solara. Incearca sa iti urmezi pasii din acest articol: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html.
Buna ziua,
Astazi la ora 16:30 sunt programat. Am urmat cele indicate in articol (2 plicuri de musetel si ceai verde+2 aspirine netamponate pe care le-am presat) si totul a fost. Eczemele si „cosurile” au disparut in cateva zile. A avut efect. Numai ca… am sunat-o pe doctorita, i-am povestit patania cu benzoatul si mi-a zis sa fac si-a 2-a tura, caci alta sansa nu am. Daca mai am iritatii, sa folosesc musetel sau alte creme pe care nu cred ca le pot enumera, pt a nu face reclama. Am facut intocmai. Aseara am inceput a2-a tura. Nu numai ca astazi iarasi sunt iritatiile la loc, dar am si varsat din cauza benzoatului. Prietena mea e si ea iritata de la benzoat.
Voi veni astazi la cabinet si voi detalia.
Ionut,
Exista si alte variante de tratament. Povestim la cabinet.
buna…sunt din Chisinau si am probleme cu demodexul si stafilococul dupa un curs de tratament de 14 zile cu azot lichid, masca si fizio terapie +medicamentoza (Aevit 1 luna, Levosil 1 luna, orcipol 10 zile)+ benzin-bonzoat (la inceput), dupa care mi a prescris alte cremuri aquaruboril, metroruboril, tyrosur gel….peste o luna trebuia sa ma prezint la control la dermatolog timp in care a fost ceva schimbari cu fata , eu la control mam dus in o luna jumate putin mam retin si din nou a inceput sami apara rozacee si cosuri ma gindesk ca sa schimbat timpul afara si este un soare puternic….adica sa fie piele alergica la caldura….am venit la control medicul ma trimis din nou la analiza si demodexul nu mia trecut si kiar mia aparut si la gene ce la prima analiza am avut doara pe fata la gene nu am avut nimic))…dermatologul mia spus ca mai trebuie de facut un curs de tratament si din nou fix acelasi cu azot si masti, fara medicamentoza….spunetimi va rog am dat peste omul care ii plac doar banii sau recetile prescrise sunt ceva reale si poate sa nu fie efect din rpima oara??
Dan,
Nu stiu daca ii plac sau nu medicului tau banii, mai sus exista variantele de tratament recomandate de mine. Despre alte tratamente nu exista studii, din pacate. Cred ca tot ce ai reusit sa obti cu tratamentele respective a fost sa sensibilizezi foarte mult tenul, bariera naturala a pielii este afectata, iar Demodexul se dezvolta in voie. Nu esti alergic la caldura, reactia este datorita radiatiilor solare. SPF 50 aplici in fiecare dimineata, in cantitate generoasa?
Buna, Corina!
Am avut mari probleme cu acneea, inca din adolescenta. Am facut autovaccin si am reusit sa scap de aceasta problema. Tenul meu a suferit foarte mult pana atunci, din cauza produselor variate care mi-au fost recomandate. Au inceput, de ceva timp, sa imi apara pe obraji (pe cel drept in mod special) niste „bubite” rosii care provoaca prurit si usturime; au o „coaja” grunjoasa, iar daca aceasta se rupe, curge un lichid galbui. Am fost la dermatolog (la altul) , mi-a spus ca este o foliculita si mi-a prescris urmatorul tratament : 10 zile pastilute Borenar; 7 zile Fucidin (care mi-a facut bine), apoi aplicat la 2 zile, alternand cu Skinoren, urmand sa ajung sa folosesc numai Skinoren, pe toata fata. Este normal? Avand in vedere ca eu, in afara de niste puncte negre, nu am alte probleme. De asemenea, am inceput sa urmez rutina descrisa de tine. Urmeaza sa imi comand BHA2%. Este recomandat sa folosesc si Differin, chiar daca nu am acnee? Tonerul este indicat si daca pielea este usor uscata?
Multumesc anticipat si scuze pentru mesajul lung!
Ali,
Citeste te rog articolul ‘Am acnee, cum procedez?’. Diagnostic de foliculita se pune in urma unor analize, vezi articolele despre foliculita.
In acest moment ai doar puncte negre sau exista inca pustulele respective?
Daca ai doar puncte negre ai nevoie doar de BHA si bineinteles protectie solara.
Daca ai pustule cu puroi ai nevoie de BHA, Skinoren. Differin poate fi folosit. Daca e vorba despre foliculita diagnosticata corect ai nevoie de un dermatolog bun care sa iti prescrie medicamentele necesare.
Am citit articolul respectiv. Cand mi-a spus acest diagnostic nu mi-am dat seama pe moment despre ce este vorba. Cand am ajuns acasa am inceput sa citesc diferite articole si mi-am dat seama ca ceva nu este in regula. Data viitoare cand voi merge la consult voi intreba despre diagnostic, si voi cere sa fac analizele de rigoare. Momentan am puncte negre pe nas si barbie, si pustule doar pe obrazul drept. Am aplicat Skinoren aseara si astazi au trecut marea majoritate a pustulelor. As vrea sa imi comand BHA. Ar fi ok Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant? Multumesc pt raspuns si rabdare!
Ali,
E ok, aplica o seara BHA o seara Skinoren. Aplica Skinoren doar pe pustule/pete.
Multumesc pentru amabilitate! Multa sanatate!
Buna ziua de curand am fost diagnosticat cu demodext si am vazut ca spui despre rutina zilnica poti sa ma ajuti sincer nu stiu despre produse adica tonere etc nu am pustuli doar ca e tenu rosu si iritat si deshidratat ajutama cu ce produse sa folosesc multumesc
Adrian,
Demodex este o afectiune cutanata serioasa care nu se trateaza cu un raspuns simplu, pe blog. Te invit la cabinet pentru o consultatie.
Salut! Am tratat si eu demodex acum doua saptamini.. era totul bine, insa acum trei zile observ iarasi aparitia punctuletelir rosii!
Rezultatul analizei: demodex poziitiv si stafilacoc de gr.4!am trecut tretament si proceduri… Dar uite ce intrebare am.. medicul mi-a zis e din cauza stomacului si trebuie sa urmez dieta stricta pina la tratarea stomacului… este adevarat?are legatura demodex cu stomagelul?
Nu prea stiu ce se permite din lactate, dulce,ce tip de ceai, legumele si fructele doar fierte sau coapte?
Buna ziua,
Demodexul si stafilococul de pe piele nu au legatura cu afectiunile stomacului. Daca insa exista o afectiune la nivelul stomacului bineinteles ca trebuie tratata cu seriozitate, ca orice alta afectiune a ogranismului.
Pentru indicatii privind dieta necesara tratarii afectiunilor stomacului trebuie sa iei legatura cu medicul tau, eu nu am cunostinte despre acest lucru, imi pare rau.
Buna ziua, am demodex si ma tratez cu ulei de tea tree si cu o crema care contine tea tree si nu am scapat de acarieni. Ar trebui sa iau si un antibiotic dar nu stiu care e cel mai bun. Ce imi recomandati? Am fost la toti medicii din Bucuresti , si la Zalupca, totul e o loterie. Ajungi sa cauti sa te tratezi singur
Carmen,
Te rog sa citesti cu atentie articolul de mai sus. Antibioticele nu au efect asupra demodexului.
Buna Corina. Am si eu un Demodex de care incerc sa scap. Dermatologul mi-a prescris 2 sapt Metronidazol (2 pastile/zi), Metrocreme dimineata si seara si Physiogel crema. Am luat pastilele, aplic in continuare cremele, vad imbunatatiri in sensul ca s-au redus zonele cu puncte rosii de pe obraji dar nu au trecut de tot. Vreau sa imi comand un exfoliant BHA 2 % gel si vreau sa te intreb ce imi mai recomanzi sa incerc pe langa ce aplic acum. Tenul meu e mixt. Multumesc mult!
Claudia,
Alege si Clinical 1% Retinol, aplicat seara, o data pe saptamana. Poti incepe cu varianta de mini produs.
Buna ziua, va salut cu toata admiratia si imi permit sa pun si eu o intrebare. Am demodex care e vizibil doar pe barbie si timp de 3 luni am folosit Benzoat de benzil 25%, crema care mi-a priit . Cand am renuntat la crema pielea prezenta din nou scuame. Intrebarea mea este daca pot sa mai folosesc acesta crema? nu dauneaza? o aplic doar pe barbie si nu ma irit. Multumesc
Alina,
Este imposibil ca Demodex sa se localizeze doar pe barbie si ca efectele actiunii lui sa fie scuamele.
Daca tu crezi ca aceasta crema te ajuta poti sa o folosesti cat doresti, desi eu cred ca e placebo 100%. Poti insa consulta si medicul care ti-a recomandat acest medicament.
Buna,
Am o problema cu tenul, de cativa ani am cojite langa coltul gurii si sub buza inferioara, zone in care am si mancarimi, timp in care foloseam crema de galbenele , alteori crema nivea, atunci cand crema de galbenele nu-si mai facea efectul si anume cojitele apareau la o ora de la aplicarea cremei de galbenele.
Acum cateva luni am fost la dermatolog (deoarece aceeasi problema era si cu scalpul) si mi-a spus ca am dermatita seboreica. Mi-a dat o reteta cu un preparat din farmacie (pe baza de oxid de zinc , glicerina etc) pentru aplicare seara, iar pentru aplicare ziua, crema de fata Kerium marca La Roche Posay. 2 saptamani a durat povestea , reactiile pielii au fost aceleasi sub tratament;
Intre timp imi cumparasem sampon cu sulf iar cu scalpul n-am mai avut probleme
M-am dus la alt dermatolog , i-am aratat retetele si tenul, desigur, care arata jalnic. Mi-a dat sa folosesc lotiune micelara pentru demachiere Sensibio de la Bioderma, crema Sensitelial pentru aplicare ziua. A fost foarte buna crema, efectele s-au resimtit dupa prima aplicare, insa dupa 3 saptamani iarasi au inceput sa apara coji.
M-am prezentat din nou medicului, mi-a dat alta crema, Kelual de la Ducray, de care nu am fost prea multumita; aceeasi problema ca si la Kerium, imi dadea senzatie de usturime la aplicare, pentru cateva secunde.
Intr-un final , dupa alte 3 saptamani de aplicare a cremei Kelual, mi-a dat trimitere pentru examen micolitic- Demodex- care a iesit pozitiv. Mi-a prescris o reteta : un preparat de la farmacie (pe baza de oxid de zinc, glicerina, de data asta adaugandu-se metronidazol, eritromicina , sulf precipitat etc) si o crema Metroruboril de la Isis Pharma – pe care nu am gasit-o in Bucuresti , si pe care am inlocuit-o (tot la recomandarea dumneaei) cu Metrocreme de la Ivaterm
Primele 3 zile a fost… ca si cum as fi batut pasul pe loc. Apoi au inceput sa mocneasca mancarimile (care s-au transformat in bubite ) si usturimile pana cand, azi dimineata, dupa 6 zile de aplicare , m-am trezit cu pielea din jurul gurii ca si cum ar fi fost arsa . Momentan nu mai am incredere in niciun dermatolog, am impresia ca vor sa aiba activitate, testand diverse produse pe pacienti. Desi doamna doctor stia ca am tenul sensibil , mi-a inrautatit si mai mult situatia. De usturimi nu mai vorbesc… Nu stiu ce sa fac acum …Ai putea sa ma ajuti cu cateva sfaturi, te rog? Intai trebuie sa-mi rehidratez pielea, apoi ar trebui sa scap si de demodex. Nici nu pot zambi, manca, fara sa am senzatia de strangere si fara sa ma usture zona respectiva.
Multumesc frumos.
Dee-dee,
Problema cu Demodex este una serioasa. Sfaturile generale sunt in articolul de mai sus. Daca doresti voi incerca sa te ajut cand vin la Bucuresti, in noiembrie. Trebuie sa te programezi la consultanta, eu voi anunta in curand datele pentru consultanta si seminarii.
Ce au uitat toti acesti medici sa iti recomande (in primul rand) este protectia solara, acidul salicilic si anti iritantii.
buna ziua o intrebare am va rog.unde as putea gasi ,in romania crotamiton.am vazut ca in uk se cheama eurax si in state altfel,dar in romania nu il gasesc pe nicaieri.acusi termin tratamentul cu substanta preparata in farmacie si trebuie sa o dau pe crotamiton.va multumesc anticipat
Stefan,
Un medic te poate sfatui.
Pai tocmai asta e problema,ca medicul meu nu stie de unde pot face rost si toate farmacistele s-au uitat la mine ca si cum vorbeam alta limba.O sa incerc sa fac o comanda online de pe un site de afara.multumesc,o zi buna.ps:daca gasesc o sa va anunt ,in cazul in care mai sunt si altii interesati
Stefan,
Eu cred ca un medic care recomanda un medicament ar trebui sa stie si de unde se poate achizitiona. Imi pare rau ca nu te pot ajuta.
Buna,sunt Mihaela am 43 de ani si de 20 ma „insoteste”acneea.Ba mai mult pe langa ea, duc si pe „domnul Demodex”.Ca arat ca un monstru nu mai vorbim.Locuiesc in Uk dar fabuloasa descoperire a facut o in Rom .dermatologul a luat pur si simplu lama” de pe fata din zonele infectate.Fac tratament cu Lymeciclyne 408 mg, bennzoat de benzyl, Croamiton(Eurax uk),Epiduo(adapalene, benzoyl peroxide),La Roche-Posay produse pt rozacee…si nu ma ajuta cu nimic.Perseverenta sunt, calc fetele de perna, curatenie de zic toti ca sunt dusa cu capul…Mi a mai zis bunica sa incerc un leac babesc da …ma abtin ca sa nu va ingretosez:).Acum mi a mai ramas doar sa iau manastirile la rand.Asa ca purtatorilor de demodex si acnee va spun ca e loterie..scapi , norocul tau, nu scapi ghinion.Am facut haz de necaz in urma unor sedinte la pshiholog:)))
Misu,
Imi pare tare rau de situatia in care te afli. Nu e o loterie, este o alegere pe care o faci cu fiecare gand si fiecare actiune din viata ta. Multa sanatate si liniste iti doresc!
Buna ziua. Citesc cu mult interes articolele dumneavoastra, dar totusi, nu m-as risca sa aplic substante pe fata fara sa ma vada in prealabil un dermatolog. Am 23 de ani, si de mai mult timp am probleme cu acneea, dar in ultimul an s-au intensificat. As vrea daca se poate, sa imi recomandati un dermatolog bun in Buzau. Multumesc!
Adriana,
Imi pare rau, nu cunosc nici un dermatolog in Buzau. Cel mai bine este sa ceri recomandari de dermatolog de la persoane care au avut experiente pozitive.
Buna am si eu ceva intamplati cu acest parazit dar sa detaliez: acum un mi-au aparut multe cosuri pe fata , speriandu- ma m-am dus la dermatologul 1 care dupa examinare vizuala a spus acnee vulgara si tratament cu maxgel effaclar duo … Nu a dat rezultat apoi a urmat dermatolog2 care m-a trimis sa fac testul cu scuama unde a iesit demodex si tratament solutie reductoare mite plus o crema preparata intr-o farmacie … A functionat o perioada dar a reaparut ceea ce m-a tris la dermatolog3 ( am crezut ca diagnosticul cunoscandu-l trebuie alt tratament) aici i-am spus istoricul si a venit tratament cu minoz 30 zile plus benzoat de benzil 3 zile la rand cu pauza 7 zile apoi repetare si duacgel tot 30 zile … Am revenit la control eu nevazand nici o imbunatatire si a zis ca trebuie urmat duacgel inca 30 zile concomitent cu sedinte dermatocosmetice … Evident ca nu am mai continuat si m-am dus la dermatolog 4 cu tot istoricul … El a recomandat iaraso testul ptr demodex si spoi sa revin cu rezultatul , surpriza testul a iesit negativ deasenea testul la sange e in limite normale extrudat nazal si faringian fara stafilococ auriu … Dar tot apar pustule si msncarimi si pete rosii , la derm4 chiar m-am dus de urgenta in toata splendoarea eruptiei , si el s-a mirat si a zis ca e un stafilococ ceva sa ma dsu cu diprogenta pe pustule doar … Si uite asa sm ajuns la dermatolog 5 :)) am fost si cu toate cremele achizitionate printre care si eurax teatree oil … I-am povestit s- a uitat la toate cremele si a zis acnee vulgara :))) sa ma dau cu maxgel si o crema de la uriage 🙂 in prezent ma gandesc sa repet testul demodex poate l-a gresit sau poate nu a iesit ptr ca in sapt aia m-am dat cu metrocreme si eurax?!… Dar simptomele sunt la fel ca prima data papule care rar se transforma in pustule ( doar dacs sunt maltratate) si pe langa papule bubite mici rosii in stratul adanc al pielii care lasa urme si msncarimile ca si cum te gadila cineva cu un fir de par … Ceva sugestii va rog . O zi buna
Adrian,
Poti repeta testul de demodex. Ai nevoie de o rutina complexa cu acid salicilic care sa curete sebumul (cel cu care se hraneste Demodexul), de antibacterian sa omoare bacteriile care se pot dezvolta excesiv pe piele, de un retinoid si solutii targetate pentru Demodex. Mai mult trebuie sa incepi sa urmezi toti pasii de igiena descrisi in articolul de mai sus, este foarte important. Si sa cauti dermatologul numarul 6, din pacate.
De la ce apare? Cum se inbolnaveste un om sanatos cu asta? Animale? 🙁
Cristina,
Acarianul poate fi luat si de pe un prosop care a fost folosit de cineva care a are Demodex. Cunosc o persoana care l-a luat din tren, de pe perna de la vagonul de dormit. In general sistemul imunitar al pielii este suficient de puternic pentru a nu da voie acarianului sa ‘invadeze’, dar in unele cazuri pielea este grav afectata de prezenta lui.
Buna,te rog din suflet sa imi recomanzi un dermatolog bun din bucuresti sau iasi,care sa nu tina pacientii doar pt bani..multumesc anticipat.
Adina,
Imi pare tare rau, dar nu cunosc dermatologi pe care sa ii recomand.
Buna Corina, de cand ti- am descoperit blogul citesc tot timpul disperata sa gasesc ceva , am o acnee in jurul gurii cu cosuri mari dureroase purulente, crezi ca e posibil sa am demodex? Te – as ruga sa imi recomanzi un dermatolog bun din bucuresti…multumesc anticipat
Adina,
Nu, cred ca e posibil sa ai dermatita periorala. Citeste https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html.
Nu stiu la cine sa te trimit, imi pare rau.
Buna ziua,am fost diagnosticata cu dermodex acum o saptamana si urmez un tratament care consta intr-un gel de curatare ivadermaseb .metronidazol solutie perfuzabila,benzoat de benzil,si metrocreme de la ivatherm,problema e ca gelul imi usca foarte tare fata pur si simplu se face ca o crusta,mai ales in zona obrajilor si nu am nici o crema grasa in tratament iar la control merg de abia peste doua saptamani si nu stiu ce sa fac pana atunci.Ce parere aveti despre tratament?Va multumesc!
Mira,
Parerea mea este ca dermatologul trebuie sa iti recomande protectie solara, nu inteleg de ce nu a facut acest lucru. Alege un SPF mineral neaparat, pentru ten normal ( nu uscat, tenul tau este deshidratat si bariera pielii este afectata grav, dar nu folosi produse pentru ten uscat pe Demodex) si o crema hidratanta pentru seara sau uleiuri hidratante cu indice oleic mic.
Din punctul meu de vedere ar trebui sa sunati dermatologul si sa ii explicati situatia aparuta pentru ca este posibil sa aveti intoleranta la unul din ingredientele active si poate ar fi bine sa rariti aplicarile de metronidazol si benzoat de benzil pana cand pielea isi revine.
Stiu ca esti extrem de ocupata,dar indraznesc sa te mai rog sa imi recomanzi niste produse de ingrijire( si un fond de ten,momentan folosesc clarins),de asemenea foloseam brevoxyl dar nu se mai gaseste,imi este frica sa pun orice pe fata pt ca ma mananca.Am tenul perfect curat pe frunte pe obraji,mai putin in jurul gurii unde am cosuri dureroase.Iti multumesc nespus pt toata munca pe care o depui,este de apreciat,Corina!
Adina,
Te rog citeste acest articol: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
Este foarte posibil sa ai o dermatita perioarala. Ia legatura cu un dermatolog pentru a-ti prescrie un tratament.
Sau incearca Skinoren 15% Gel in loc de Brevoxyl, Hydralight SPF 30 (protectia solara este obligatorie), Clear Regular Strenght BHA 2% (daca nu esti alergica la aspirina), Hydralight Moisture Infusing Lotion si Best Face Forward Foundation SPF 30 – produsele sunt de la Paula’s Choice, mai putin Skinoren.
Alege pentru igiena dentara o pasta de dinti fara fluor.
mi sa depistat demondex primesc tratament cu metrogil pastile nexan spuneti va rog in cit timp se trateaza
Ina,
Te rog sa pui aceasta intrebare medicului care ti-a recomandat tratamentul respectiv.
Buna! De vreo 3 ani ma confrunt cu un ten rosiatic,cosuri sub piele la nivelul barbiei,iar diferenta dintre gat si fata fiind destul de vizibila. dar pana acum 2 saptamani cand am renunt la machiat,am mascat tot timpul cu diferite fonduri de ten si pudre,insa situatia agravandu se, respectiv venele mi se observa destul de accentuat pe fata am luat hotararea sa ma duc la un medic dermatolog.s a uitat pur si simplu la fata mea si mi a dat tratament timp de 6 luni cu o apa demachianta Sensibio H2o de la Bioderma cu care ma dau dimineata si seara, si mixtura cu metronidazol pe care o aplic seara si dorm cu ea, iar dimineata o sterg cu acea apa. In rest nu folosesc nimic pe fata.Momentan sunt plecata din tara si ma intorc in vara.Tin acest tratament insa fata imi este din ce in ce mai uscata si mai rosie, iar pielea fetei ma mananca ingrozitor de tare. Ce pot face in aceasta situatie? ma sperie aceasta mancarime si pielea din ce in ce mai uscata,ca si cand ar fi aread…Continui tratamentul ca isi face efectul sau sa l opresc? Multumesc anticipat
Magda,
In primul rand mergi la farmacie si cumpara-ti o crema cu protectie solara, pielea ta este iritata si de la lipsa protectiei solare (chiar daca nu e vara).
In al doilea rand – este posibil sa nu tolerezi metronidazolul. Daca as fi in locul tau as opri acest tratament pentru ca o sensibilizare a tenului este cel mai greu lucru de tratat si pentru ca reactiile de acest gen nu sunt normale. Cel putin ai observat si aspecte pozitive sau doar negative?
Iar in al treilea rand – de ce nu iei legatura cu medicul dermatolog care ti-a prescris acest tratament, ii explici ce se intampla si il intrebi cum ar trebui sa procedezi.
Foarte util articolul. Eu am fost diagnosticata de vreo 3 ori cu demodex foliculorum pe fata si trunchi si de fiecare data doctorul dermatolog mi-a recomandat o solutie alba pe baza de metronidazol, hidrocortizon si apa oxigenata cu care ma faceam seara. M-a ajuta dupa vreo 2-3 sapt de utilizare dar apoi iar imi aparea. Acum ma pot diagnostica si singura deoarece imediat imi dau seama cand se instaleaza coloniile pe fata mea dupa textura pielii si dupa roseata tipica care o dau. Ma demachiez in fiecare seara cu lotiune miicellara de la Avene si folosesc tonic microbiotic de la Guinot. Cand e mai grav folosesc si Zineryt insa nu am observat nici o imbunatatire. Exista vreo substanta care sa o cumpar direct din farmacie atunci cand observ ca apare demodexul? Multumesc
Nico,
In articolul de mai sus sunt prezentate solutii pentru ameliorarea aspectului pielii si pentru eliminarea acarianului.
buna dimineata,
ieri am fost la dermatolog in urma unei alergii,diagnosticata cu dermatita de contact,am primit tratament 10 zile cu aerius (doar seara 1 pastila),advantan milk doar pe zonele rosii o data pe zi timp de maxim 5 zile,apa termala dimineata si seara iar cand termin cele 5 zile de advantan sa folosesc toleriane ultra pana la urmatorul consult adica sapt viitoare.
oare ar trebui sa imi fac analiza demodexului?
tenul meu este unul uscat,iar daca dupa baie daca nu aplic crema hidratanta in primele 3 minute incepe sa ma manance pielea,mai am problema inrosiiri lui de la emotii sau diferente de temperatura,in zona gurii am cosuri sub piele adanci.
am uitat sa mentionez ca alergia ,sustine medicul,a fost de la folosirea cremei ivaderm metrocreme (luata din farmacie la indrumarea farmacistului) crema am folosito de 2 ori (seara si dimineata),dar eu am facut testul alergic si am aplicat crema pe mana si nimic
multumesc mult.
Alexandra,
Nu ai demodex. Se poate sa ai cuperoza si dermatita periorala din descrierea ta, dar daca nu te vad nu pot sti ce anume ai. Se poate si sa fie o alergie, dar alergia nu se manifesta cu roseata la emotii. Cred ca ar trebui sa stai de vorba cu un medic dermatolog care sa ia in seama ce ii spui si sa iti prescrie o rutina de ingrijire corecta. Apa termala e apa, nimic mai mult si nu te poate ajuta cu nimic.
Citeste daca doresti informatiile despre rutina de ingrijire si cele despre rozacee.
Buna,
Multumesc din suflet pentru timpul acordat ,eu am fost consultata de acelasi dermatolog de 4 ori,i-am explicat de apa termala ca ma strange fata de la ea si ca nu o mai folosesc,i-am explicat ca am tenul foarte sensibil si evit iritantii,parfumul din creme etc. (tot ce ai scris in articolele tale),am vorbit chiar de exfoliere chimica pentru cicatricile din jurul gurii si a spus ca nu imi recomanda pentru ca am tenul foarte sensibil si daca doresc imi face cu laser,iar cu problema cosurilor sub piele din jurul gurii ,am facut analize si mi-a iesit o infectie la nas cu bacteria S Aureus +++ si am aplicay local(la nivelul narilor)Fucidin crema timp de 7 zile(doar seara) iar pentru fata mi-a prescris Dermalibour + de la A-Derma.
Cosurile nu mi-au disparut mai mult m-am apucat sa le strang ,nu ies si dupa 3 zile se transforma in cosuri mari.
De trei saptamani mi-am creat singura o rutina zilnica de curatare alegand produsele recomandate de tine ca ar fi ok pentru tenul meu.
Imi doresc enorm sa ajung la Timisoara la tine la cabinet ,eu sunt din Sibiu si in timpul saptamanii nu as putea decat cand voi fi in concediu,dar voi suna inainte.
Multumesc
Alexandra,
Poti incerca sa vii la Bucuresti, sambata, in 20 iunie. Uite: https://pasagera.ro/intalnire-cu-pasagera-in-bucuresti-iunie-2015.html
Salut..am probleme cu fata si spatele..am fost la deramtolog si am dat analize si s-a depistat Demodex..am primit tratament general si local , cu metronidazol si solutie de kleon …cit am urmat tratamentu era bine dupa terminarea lui iarasi mia aparut pe fata..nstiu ce sa mai fac, ca mam saturat atita ..datimi va rog un sfat..
Elena,
Te rog urmeaza pasii din articolul de mai sus, e foarte explicit. Construieste rutina corecta, ia toate masurile de igiena necesare.
Buna ziua!
Ma alatur si eu celor cu probleme legate de ten…
Pana la 30 de ani am avut tenul perfect, cateva cosuri care apareau din cand in cand, treceau repede si ma intelegeam bine cu tenul meu, pe care il consideram normal.
Dupa o nunta, mi-a aparut un cluster de bubite mici pe barbie, in partea dreapta. Dupa care au disparut fara sa le fac nimic, si au reaparut in partea stanga. Dupa care m-am dus la medic si in fuga mare, acesta mi-a recomandat fucicort. Dupa o luna de tratament, era oarecum mai bine.
Si acum urmeaza ceea ce a declansat schimbarea tenului meu: am fost la un spa cu salina si sauna, si dupa acestea, pentru ca mi se terminase crema pe care o foloseam de obicei (Vichy Idealia) am folosit o crema care statuse mult timp in dulap (L’Oreal). M-am iritat si am zis ca trebuie sa curat tenul bine, asa ca am folosit o masca cu argila verde. Dupa ce am aplicat masca, am simtit ca fata mea arde, dar m-am gandit ca astfel isi face efectul! Si am lasat-o 15 min! Dupa a fost dezastru – piele arsa, iritata si un ten problematic.
Am incercat multe variante de creme care sa imi aline iritatia, dar nu am gasit. Ceea ce foloseam eu pana atunci nu mai era tolerat de piele, aceasta fiind ultra-sensibila. Am dat foarte foarte multi bani de uleiuri naturale dar nu am reusit sa ajung la tenul meu initial.
Apoi am fost la dermatolog 2, care, dupa ce s-a uitat la mine a spus ca am asa: dermatita periorala, candidoza bucala, dermatita de contact si demodecidoza. Mi-a spus ca nu trebuie sa mai folosesc creme cu hidrozortizon si mi-a spus sa iau un antibiotic (azitrox 500) si mi-a prescris o crema cu metronidazol de 1,5 si inca ceva dar nu inteleg ce scrie). Am luat antibioticul, a fost cat de cat bine, dar crema nu am putut sa o folosesc pentru ca ma irita foarte tare, si granulele din piele erau prea abrazive si ma usturau.
Dupa care am incercat sa uit si sa o iau de la capat cu ingrijirea mea obisnuita – din nou o gramada de bani pe fondul de ten care sa acopere fata ca de portocala, petele rosii, iritatia de pe frunte, etc.
Am gasit blogul acesta si am inceput sa caut info despre produsele Paula’s Choice. Dupa ce am tot citit si iar am citit, am comandat mostre si asa, prin trial and error, am gasit cateva care sa nu ma irite si care sa imi aline putin pielea super uscata pe care o am acum, cu aspect de portocala pe langa nas, cu bubite (nu sunt cosuri, pentru ca nu au puroi) pe langa nas si pe frunte: Skin Recovery Essential Set si Skin Recovery Super antioxidant Concentrate Serum with Retinol. Mai folosesc acum si Metrocreme care are doar 0.75 metronidazol, dar mai are si tea tree extract si sper sa isi faca efectul, cat de cat.
Si acum vine si rugamintea mea, draga Pasagera… Sunt din Iasi si nu pot ajunge la Timisoara, desi mi-as dori tare mult sa discut cu cineva fara sa simt ca ma da afara din cabinet… Ai putea, te rog din suflet, sa imi spui in ce mod sa folosesc produsele de la Paula’s Choice, cele din setul de baza Skin Recovery si antioxidantul? Spuneai in articol de produs anti-iritant si de produs tratament. Care ar trebuie sa fie acestea?
Multumesc din suflet pentru ajutor si pentru posibilitatea de a ne informa in mod corect despre afectiunile pielii!
Still me…
Am revenit cu vesti bune – major improvement in ceea ce priveste tenul meu!
Am gasit o rutina care sa mi se potriveasca:
Dimineata – Skin Recovery Cleanser, BHA 1%, Skin Recovery Moisturiser + SPF (nu sunt 100% incantata de crema cu factor de protectie, inca mai am zone in care pielea este descuamata, pe frunte de exemplu si crema nu pare sa hidrateze suficient. Are cativa emolienti, nu stiu daca e cea mai buna alegere acum… Poate va fi mai ok dupa tratamentul pentru demodex).
Seara – Skin Recovery Cleanser, crema tratament (metronidazol 1,5 g si alte cateva ingrediente printre care uree si lanolina. Cred ca are si cloramfenicol, dar nu sunt sigura).
Schimb fata de perna in fiecare seara, detergent fara parfum, fara balsam, 10 picaturi de ulei de tea tree la fiecare spalare. Exact cum ne-ai sfatuit in articol! 😉 Fara fond de ten, ca oricum nu arata bine niciunul pe pielea descuamata.
Astept rezultatul analizei pentru demodex, dar urmez deja tratamentul, just in case! Fotografiile cu acarianul asta m-au speriat de moarte si nu suport gandul ca sta pe fata mea bine-mersi…. 😛
Abia astept sa folosesc Skin Recovery Moisturiser si Serum-ul cu antioxidanti, dar daca nu am voie sa folosesc emolienti, trebuie sa fiu cumintica si sa mai astept!
Inca o data multumesc pentru un blog extrem de folositor!
Oana,
Asa cum spuneam, eu nu cred ca ai Demodex. Ce ti-as propune ar fi sa incerci Resist Hyaluronic acid, aplicat seara, impreuna cu crema ta hidratanta pentru a te scapa de descuamari. De altfel vad ca tu nu ai deloc crema hidratanta seara si trebuie neaparat sa ai. Incearca eventual Resist Barrier Repair. Sau incearca Skin Recovery Moisturizer si serul.
Oana,
Te rog sa imi spui daca medicul a facut si analiza de Demodex sau doar a pus acel diagnostic? Pentru ca Demodexul nu traieste pe tenul uscat, niciodata – el se hraneste cu sebum.
Despre rutina iti scriu in comentariul tau urmator.
Draga Corina,
Am facut analiza de Demodex zilele trecute si mi-a iesit „prezent Demodex folliculorum”.
Teoria mea este ca demodexul se hranea cu pielea mea, care devenea uscata, eu o hidratam, el traia mai bine, pielea tot uscata era. Uscata in ce sens – lasata fara nicio crema, pielea este ok, dar atunci cand folosesc de ex crema hidratare + spf si peste ma dau cu fond de ten, se vede clar ca pielea este descuamata pe frunte si pe obraji, de-a lungul nasului.
Acum sunt destul de disperata – rutina de care ziceam, cu metronidazol seara, nu prea isi face efectul. A fost o schimbare pozitiva la inceput, dupa care pielea a degenerat la aspectul de portocala si bubite rosii… again…
Acum incerc benzoatul de benzyl. M-am dat aseara din disperare pe tot corpul, ca sa fiu sigura ca distrug tot, si ma voi da si in seara aceasta. Dupa nu stiu ce o sa mai fac. Poate saptamana viitoare repet cu benzoatul. Dermatologul nr 3 este in concediu si am programare abia lunea viitoare. E o saptamana pe care nu as vrea sa o pierd.
M-as duce la o farmacista sa o rog sa prepare crema aia cu metronidazol de 4 g in loc de 1,5 cum e acum, si as lua si metronidazol pe cale orala. Ma mai dau si cu tea tree oil + macadamia oil 50-50…
Problema e ca nu stiu cum sa pun la punct un plan de bataie pe termen lung…
Oana,
Demodex se hraneste cu sebum, nu cu celulele pielii.
Eu inca nu cred ca problema ta este Demodexul, imi pare rau. Si mai cred ca daca te vei reface analiza la alte laboratoare vei avea alte rezultate. Mai degraba tenul tau este afectat de metronidazol si de faptul ca ai aplicat cortizon.
Sper sa gasesti un dermatolog care stie ce face.
Multumesc din suflet pentru raspuns si pentru sfaturi!
Ma duc maine sa repet analiza la alt laborator, sper sa ma primeasca fara trimitere. As vrea sa reped si exudat lingual si nazal.
Cred ca din tot ce am folosit pana acum, Cleanserul din gama Skin Recovery si BHA 1% au avut cele mai frumoase rezultate – piele care radiaza de curatenie!
Ti-as trimite poze cu tenul meu, poate asa e mai usor sa identifici ce-i cu el…
Oana,
Poti sa imi scrii pe formularul de contact si iti raspund sa imi poti trimite imagini.
Buna ziua,
Am dat din intamplare peste acest articol si m-a pus pe ganduri.. Am avut intotdeauna un ten gras, puncte negre, ocazional o usoara dermatita seboreica si cam de un an de zile(eram insarcinata in 7 luni) imi apar mici cosulete rosii cu un punct alb, nu sunt numeroase dar sunt insotite de usoare mancarimi. Se trec repede, cam de pe o zi pe alta, dar apar altele. Mancarimile le simt de multe ori in cursul noptii. Desi am tenul gras, dupa ce il curat, il simt uscat si se descuameaza usor. Folosesc gel de curatare balea med ultra sensitive, toner PC skin balancing, gel hidratant din aceeasi gama, protectie solara Bioderma .Crezi ca ar trebui sa-mi fac o analiza pt acest demodex?
Multumesc mult!
Ana,
Poti sa iti faci o analiza, dar in primul rand trebuie sa incepi sa folosesti acid salicilic seara si o data pe saptamana Clinical 1% Retinol. Si sa respecti toate indicatiile de igiena si alimentatie de aici: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html.