Dermatita cortizonică – Simptome și tratament

În ultimul timp am văzut tot mai multe cazuri de dermatită cortizonică, iar în urma unui comentariu de pe blog m-am gândit că e mai bine să răspund la întrebări într-un articol dedicat.

Ce este cortizonul?

Cortizolul este un hormon glucocorticosteroid secretat de glandele suprarenale cu o acțiune puternică anti inflamatorie și imunosupresivă. În 1952, doi medici americani (Marion Sulzberger și Victor Witten) au scris o lucrare prin care au prezentat un anume ingredient numit în acel moment Compound F și redenumit ulterior hidrocortizon, cu acțiuni puternice anti inflamatoare, lucrare care practic a introdus glucocorticosteroizii în dermatologie și a dat naștere la corticoterapia locală.

Acest hidrocortizon este de fapt un corticosteroid, iar corticosteroizii sunt derivați sintetici ai hormonilor glucocorticosteroizi (care se secretă natural în corp), încorporați într-un excipient adecvat (cremă, unguent, etc) pentru a-i face potriviți aplicării lor la nivelul pielii. De atunci farmacia și medicina a evoluat și au apărut o mulțime de alți corticosteroizi destinați aplicării locale, cum ar fi: metilprednisolon, tixocortol, beclometazona, dexametazona, flumetazona, fluocortolona, fluocinolon, triamcinolon, mometazona, budesonid, clobetasol.

Indiferent de afirmațiile despre produsele prezente pe piața cosmetică sau în industria farmaceutică, nu există cortizon natural în creme, loțiuni, geluri, etc. ‘Cortizonul natural’ este de fapt cortizol și este secretat de glandele suprarenale, nu există sub formă naturală în produse.

Cum actionează cortizonul?

Principala acțiune a corticosteroizilor este anti inflamatorie și antiproliferativă asupra celulelor epidermice și dermice. Corticosteroizii cu aplicare locală sunt denumiți prescurtat cortizoni și indicația de bază este ameliorarea afecțiunilor cutanate gen dermatite alergice, inflamatorii și pruriginoase.
Cortizonul nu este un tratament pentru afectiunile cutanate, este însa un ingredient care amelioreaza imediat efectele cauzate de afecțiuni cutanate diverse (simptome), cum ar fi: prurit, inflamație, etc, însă nu tratează cauza apariției afecțiunilor cutanate.

De exemplu, cortizonul folosit pentru ameliorarea dermatitei de contact nu va vindeca dermatita de contact, doar va ameliora simptomele ei. Simptomele vor reapărea și vor persista după oprirea cortizonului dacă nu se elimină factorul care declanșează dermatita de contact.

Care sunt efectele secundare?

În mod normal, cortizonul, aplicat corect, nu are efecte secundare nedorite. Însă, majoritatea persoanelor care au semnalat probleme în urma aplicării cortizonului pe piele au folosit ingredientul pe timp îndelungat, iar după o vreme pielea, în loc să reacționeze pozitiv la tratament începe să reacționeze negativ. Cele mai frecvente efecte secundare sunt: apariția atrofiei pielii (pielea se subțiază și prezintă striații), apariția telangiectaziilor (dilatarea permanentă a capilarelor), pierderea elasticității pielii, apariția eritemului facial grav (roșeața pielii), usturime, uscăciune a pielii.

Din păcate, deși s-a încercat evitarea apariției efectelor nedorite cauzate de cortizon prin cercetare și creare de corticosteroizi de ultimă generație, acest lucru nu s-a putut realiza datorită faptului că efectele nedorite sunt de fapt generate de aceiași receptori, care la începutul tratamentului ameliorează imediat dermatitele inflamatorii și pruriginoase și după un timp cauzează tot felul de probleme cutanate.

Practic, cortizonul are două efecte majore: efectul benefic care durează o anumită perioadă de timp și efectul negativ care se instalează imediat după ce efectul benefic dispare. În momentul în care cortizonul se transformă din ingredient benefic în ingredient nociv, pe suprafața pielii apare (de cele mai multe ori), dermatita cortizonică, iar efectele acestei dermatite sunt efectele secundare ale cortizonului.

În afară de dermatita cortizonică, pe suprafața pielii, cortizonul poate cauza: dermatită periorală (se manifestă în jurul gurii), pustule, zone de piele hipopigmentate, întârziere în vindecarea plăgilor, imunosupresie (cortizonul atenuează sau suprimă reacțiile imunitare ale pielii, ducând la accentuarea înmulțirii agentului infecțios; pe piele acest lucru se vede prin apariția diverselor infecții cutanate, cum ar fi foliculite stafilococice, candidoză, etc), hipertricoză (creșterea anormală a părului pe o anumită zonă a corpului). Mai mult decât atât, produsele pe bază de cortizon pot provoca dermatită de contact alergică la produsul cu cortizon aplicat pe piele.

Din păcate multe medicamente cu cortizon nu necesită prescripție medicală și sunt recomandate de multe ori chiar de farmacistă. Atenție: citiți prospectul unui medicament înainte de a-l cumpăra și nu folosiți cortizon la recomandarea altcuiva decât a medicului (un medic responsabil vă va spune exact timpul de aplicare a unui cortizon, în funcție de mai mulți factori).

Cum se previne apariția dermatitei cortizonice și a altor alte efecte secundare?

Dermatita cortizonică este o afecțiune a pielii care apare în urma aplicării îndelungate pe piele a produselor pe bază de cortizon. În general, toate efectele secundare apar doar în urma aplicării îndelungate a cortizonului pe piele. De aceea, cea mai bună metodă de prevenire a acestor probleme este să folosiți cortizonul doar la recomandarea medicului, să informați întotdeauna medicul despre produsele pe care le-ați aplicat deja pe piele (sunt multe persoane care aplică produse cu cortizon și nu știu ce este cortizonul sau că acesta ar putea cauza neplăceri; sunt multe persoane care folosesc cortizon fără recomandarea medicului, în general la recomandarea farmacistului), să nu aplicați cortizon mai mult de 2-3 săptămâni (se poate face puază și apoi se poate relua aplicarea).

Întrebați întotdeauna medicul care este ingredientul activ din produsul recomandat și alegeți întotdeauna să începeți tratamentele cu cortizoni mai puțin potenți, în concentrații mici. În funcție de potența lor, cortizonii se clasifică astfel:

1. Cu potență mică: hidrocortizonul

2. Cu potență medie: prednisonul, metilprednisolonul, triamcinolona

3. Cu potență mare: dexametazona și betamatazona

Nu uitați, cortizonii sunt medicamente, nu sunt produse cosmetice pentru îngrijirea pielii. Citiți întotdeauna prospectul medicamentelor înainte de a le aplica pe piele.

Cum se tratează dermatita cortizonică?

În cazul în care suferiți de dermatită cortizonică există două variante de tratament.

1. Oprirea treptată a aplicării cortizonului pe piele.

2. Oprirea imediată și definitivă a aplicării cortizonului pe piele.

Personal recomand a doua variantă, mai ales că în cazul în care s-a aplicat cortizon pe piele timp de mai mulți ani, oprirea treptată și vindecarea pielii poate dura chiar mai multe luni. Împreună cu o rutină de îngrijire care conține produse extrem de blânde, protecție solară minerală, hidratare corespunzătoare, multe ingrediente reparatoare, mulți anti iritanți și mulți antioxidanți, dermatita cortizonică se poate trata într-un timp relativ scurt (30 – 60 zile). În tot acest timp nu trebuie să încercați să tratatati alte afecțiuni cutanate care au apărut pe piele ca efect secundar (cum ar fi foliculita sau acneea) ci să vă focusați pe repararea pielii.

Ce se întâmplă când se oprește aplicarea cortizonului pe piele?

Din păcate tratarea dermatitei cortizonice și altor efecte secundare grave pe care le observați pe suprafața pielii nu sunt un lucru ușor de realizat. În momentul în care se oprește aplicarea cortizonului pielea reacționează, pentru că în acel moment cortizonul nu mai este un ingredient benefic pielii, este pur și simplu un ‘drog’ pentru piele, iar pielea intră în sevraj. În toate cazurile, aspectul pielii se înrăutățește atunci când se oprește cortizonul, iar tendința celor mai multe persoane este să încerce să repare acest lucru reaplicând cortizon, care temporar ameliorează starea pielii, însă în cel mai scurt timp efectele adverse devin vizibile pe ten, tot mai accentuate.

Unele din efectele neplăcute ale cortizonului, cum ar fi spargerea capilarelor, din păcate nu pot fi ameliorate prin oprirea cortizonului și nici cu ajutorul altor produse cosmetice.

Este important să fiți consecvenți și determinați să nu mai aplicați cortizon pe ten, indiferent de felul în care reacționează pielea. Cu răbdare și produse potrivite se poate vindeca dermatita cortizonică. Tratați-vă tenul ca unul foarte sensibil, deshidratat, intolerant și puternic iritat. Alegeți doar produse fără parfum, alcool sau iritanți, cu concentrații mari de anti iritanți, antioxidanți și ingrediente reparatoare. Protecția solară este obligatorie.

Înainte de a încerca orice alt tratament medicamentos cu aplicare locală sau nu, cu scopul de a trata efectele secundare ale cortizonilor (și nu numai) cereți părerea unui dermatolog. În nici un caz nu încercați să tratați efectele unui produs cu cortizon cu un alt produs cu cortizon. Cereți întotdeauna dermatologului să vă spună care sunt ingredientele active are medicamentelor recomandate.

Nu aplicați cortizon dacă aveți pe ten acnee, dermatită seboreica, Demodex, infecții fungice, dermatită periorală. Nu aplicați cortizon dacă sunteți însărcinată. Nu aplicați cortizon pe pielea copiilor minori fără să fie recomandat de medic.

Cele mai cunoscute medicamente cu aplicare locală ce conțin cortizon sunt: Elocom, Locoid, Fluocinolon, Advantan, Advantan Milk, Fucidin H (sunt multe alte creme cu H în denumire, în general acel H este de la hidrocortizon), Pivalat, Triderm, Pimafucort.

Notă: Acest articol este informativ! Nu începeți un tratament medicamentos înainte de a vizita medicul dermatolog! Informațiile prezentate sunt obținute în urma interacțiunii cu persoane care au afecțiuni cutanate și în urma studierii jurnalelor medicale.

54 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna Corina,
  Felicitari pentru articol!
  De curand am fost diagnosticata cu astm bronsic infectoalergic si mi s-a prescris Seretide 50/250 ce contine Salmeterol (bronhodilatator) si Propionat de fluticazonă (corticosteroid). M-am ingrozit cand mi s-a spus ca voi folosi toata viata acest medicament, gandindu-ma la efectele adverse pe care le au corticosteroizii, dar mi-a explicat dna doctor ca o doza inhalata are 250 micrograme (din care doar 12% ajunge in plamani), o cantitate prea mica pentru a cauza probleme. Este adevarat? Cantitatile mici folosite pe perioade indelungate nu dau efecte adverse?

  • Din pacate si inhalatorii cu cortizon pot cauza dermatita cortizonica. E si cazul meu. Dupa o bronsita urata mi s-a prescris 5 zile de aerosol cu dexa 1 ml+2 ml.ser timp de 5 zile dupa care mi s-a dat un spray in nas AVAMIS . La 4 zile de AVAMIS mi s-a declansat dermatita. E oribila. Mancarimi, usturimi, acnee, fata care strange. Groaznic.

   • Monica,
    Acest tip de inhalare poate cauza mai mult decat dermatita cortizonica si nu inteleg de ce medicii si mai rau pediatrii recomanda dexa de parca ar fi ceai de musetel.

 • Buna! In legatura cu articolul tau, ai mentionat ca nu ar trebui utilizat cortizon pentru dermatita seboreica/demodex. Dermatologul la care am fost mi-a pus diagnostic de dermatita seboreica si mi-a vorbit si despre demodex, iar ca tratament mi-a
  dat Fucicort si Fucidin. In masura posibilitatii, imi poti oferi un sfat cu privire la tratamentul dat, sa il urmez sau sa mai cer o parere? Multumesc anticipat
  !

  • Madalina,
   Eu ti-as recomanda sa alegi tratamente specifice pentru dermatita seboreica. Iar daca vrei neaparat sa aplici Fucicort si Fucidin, nu aplica mai mult de 2 saptamani pe ten. Dermatita seboreica se poate agrava in urma aplicarilor de cortizon.

 • Buna Corina,

  Stiu ca din lipsa de timp nu analizezi produse insa pt ca ai postat acest articol si intamplator am vazut o crema noua de la Eucerin, iar producatorul afirma ca utilizarea acestei creme are rezultate comparabile cu produsele ce contin 1 % hidrocortizon, as vrea sa te intreb daca ingredientele continute de AtopiControl Cremă Acute,pot avea cu adevarat acest efect? Ingredientele sunt :
  Aqua
  Glycerin
  Caprylic/Capric Triglyceride
  Dimethicone
  Pentaerythrityl Tetraisostearate
  Triisostearin
  Oenothera Biennis Oil
  Cetyl Alcohol
  Glyceryl Stearate
  PEG-40 Stearate
  Glycyrrhiza Inflata Root Extract
  Ceramide 3
  Decylene Glycol
  Sodium Citrate
  Citric Acid
  Tocopherol
  Ascorbyl Palmitate
  Trisodium EDTA
  BHT
  1,2-Hexanediol
  Phenoxyethanol
  Piroctone Olamine

  Multumesc.

  • Dana,
   Nu exista alte ingrediente care sa aiba aceleasi efecte ca si cortizonul. In produsul de mai sus exista un ingredient anti fungic si anume piroctone olamine, care are efecte pe dermatitele seboreice.

 • Corina, este interesant si folositor articolul tau. Mie mi-a recomandat medicul Locoid pt scalp foarte uscat. Am fost surprinsa sa il gasesc in lista ta cu produsele care contin cortizon. Crezi ca nu ar trebui sa il folosesc? Intr-adevar simptomele dispar dar pentru foarte scurt timp, apoi reapar.
  Oana

  • Oana,
   Pentru scalp foarte uscat poti incerca masti saptamanale, cu un mix de uleiuri: cocos, ricin si jojoba. Lasi pe scalp uleiul cateva ore, apoi speli parul ca de obicei, cu un sampon foarte bland. Poti folosi cortizonul daca vrei, dar aplica-l 1-2 saptamani, apoi fa pauza cateva luni. Asa cum spuneam, cortizonul nu trateaza problema.

 • Buna ma numesc Irina si am o fetita de 8 ani care are dermatita atopica mi_a spus doctorul dermatolog nu stiu de ce face un fel de scoarta pe pielea capului si are asa cosuri mici pe coate si genunchi i dupa urechi ce as putea face.

 • Buna Corina, iti multumesc din suflet pentru informatiile pe le-ai impartasit cu noi, datorita tie am reusit sa scap de Demodex ( cu uleiul din arbore de ceai) mentionez ca aproape 4 ani m-am chinuit sa scap de cosurile de pe fata, la toti dermatologi care am mers imi recomandau numai creme si soluti pt acnee care imi distrugeau fata si mai rau de cat o aveam. In urma acneei am ramas cu cicatrici care as vrea sa le acopar pana o sa isi revina fata imaculata cum o aveam, am inteles ca fondul de ten de la Lavera este bun si natural, tu ce parere ai despte el? Si mai am o problema: de aproximativ 8 luni incerc sa tratez o dermatita cortizoica periorala (cred ca am facut-o de la tratamentele pentru acnee) dar tot nu scap de ea, dermatologi imi tot recomanda Elocom unguent dar cum ai spus si tu mai sus doar amelioreaza cauza nu o trateaza. Tu ce tratament imi poti recomanda pentru Dermatita?
  Intrebarile mele sunt:
  1) Ce parere ai despre fondul de ten lichid Lavera?
  2) Ce tratament imi poti recomanda pentru dermatita cortizoica?
  3) Ce crema hidratanta imi poti recomanda ( dupa ce ma demachez s-au ma spal pe fata, tenul ramane uscat si simt cum ma strange)
  Multumesc foarte foarte mult
  Loredana

  • Loredana,
   Nu cunosc ingredientele fondului de ten Lavera, imi pare rau. Nu inteleg de ce un fond de ten trebuie sa fie natural pentru a fi bun, dar daca preferi machiajul natural am scris deja articol despre acest tip de machiaj.
   In articolul de mai sus am scris care este tratamentul, citeste te rog cu atentie.
   Dimineata ai nevoie de protectie solara dupa produsul de curatare care trebuie neaparat sa fie extrem de bland. Incearca o crema pentru tipul tau de ten, iar pe zonele uscate poti aplica un strat subtire din crema ta hidratanta de seara. Seara ai nevoie de o crema hidratanta. Poti alege Moisture Boost Hydrating Treatment Cream.

  • Buna, Loredana
   Ne spui si noua, te rog, reteta si modul in care ai folosit Tea Tree Oil si ai scapat de Demodex? Foarte exact, daca se poate, rutina si tot ce este important de spus? Ai face un mare bine celor cu probleme de genul, pentru ca tratamentul cu „Insecticid” mi se pare barbar si horror. Am citit si unele comentarii despre efectele sinistre ale acestuia.
   Multumesc.

 • Dermatita cortizonica (sau sevrajul cortizonic) e o problema extrem de complicata si greu de tratat… si o spun din proprie experienta, la mine a trecut mai bine de un an si jumatate de cand nu mai folosesc produsul cu corticosteroizi si pielea tot nu si-a revenit. Asta desi folosesc numai produse pentru ten intolerant/reactiv/hipersensibil/atopic etc. Culmea e ca eu stiam foarte bine ce efecte secundare au corticosteroizii si m-am ferit mereu sa-i aplic pe fata, insa din pacate am folosit timp de un an o crema care continea triamcinolon si hidrocortizon fara ca aceste ingrediente sa fie mentionate pe undeva (in lista INCI erau numai „substante naturale”, uleiuri etc.). Am folosit crema respectiva pentru ca am tenul foarte sensibil, si cat timp am folosit-o (numai pe obraji) totul a fost ok. Insa cand am terminat crema s-a produs catastrofa: eritem (obrajii extrem de rosii, sau mai degraba fuchsia), telangiectazii, iritatii ingrozitoare, si o mancarime care nu ma mai lasa sa dorm noaptea. L-am lasat masca si pe medicul dermatolog, care n-a stiut sa-mi prescrie altceva decat ceea ce foloseam deja…

  La momentul respectiv nu am stiut nici macar ce problema am, pentru ca nu stiam ca acea crema continea corticosteroizi, asa ca am presupus ca am facut o reactie la produsele folosite dupa „crema-minune”. Insa tot cautand pe Internet am aflat despre Topical Steroid Withdrawal Syndrome (daca vreti sa va speriati puteti cauta pe net pozele asociate acestui sindrom) si am gasit chiar o discutie in care mai multe persoane se plangeau ca au avut aceste reactii dupa incetarea acelei creme – e vorba despre o crema de la Mario Badescu, si intre timp cei afectati de sindromul asta si aflati in SUA au dat compania in judecata (unele persoane care au folosit crema pentru foarte mult timp, 10 ani sau mai bine, au avut inclusiv reactii sistemice si au fost spitalizate).

  In fine, la mine situatia s-a mai imbunatatit (intr-un an si jumatate…), nu mai am acel eritem si nici mancarimile ingrozitoare, insa am ramas cu o rozacee cortizonica si un ten extrem de fragilizat, sensibil, reactiv, deshidratat, pentru ca pielea nu mai are practic nicio imunitate si nu mai poate lupta singura cu factorii care o afecteaza negativ. Iar sensibilitatea asta extrema s-a extins si in zonele unde nu am folosit crema (frunte, nas). Si cel mai rau ma deranjeaza ca destul de des imi apar pe obraji niste bubite foarte pruriginoase pe care nu stiu cu ce sa le tratez (am inceput sa iau Claritine din cauza asta).

  Ce m-ar interesa pe mine sa aflu este daca printre produsele Paula’s Choice se afla unele potrivite pentru un ten extrem de fragilizat/intolerant/cu rozacee/deshidratat. Si mai caut si o crema cu factor de protectie maxim (tenul meu a devenit foarte sensibil si la soare dupa toata povestea, si are tendinta de a face pete brune, din pacate), dar care sa fie si hidratanta – am cumparat anul trecut nici nu mai stiu cate creme solare – de la Avene, La Roche Posay, Uriage la Elta MD, CoTZ, branduri organice etc. si toate imi deshidrateaza pielea si mai rau. Am incercat si filtre chimice si minerale, si am impresia ca produsele care contin filtre minerale deshidrateaza mai tare (desi am inteles ca aceste filtre ar fi mai potrivite pentru un ten foarte sensibil). M-am uitat si pe site-ul PC, insa mai toate produsele fotoprotectoare sunt „light”, „mattifying”, „shine free” etc. iar cele care par a fi mai hidratante au factor de protectie mai mic (eu vreau sa folosesc tot timpul anului o protectie maxima ca sa evit melasma). Din disperare de cauza ma batuse gandul inclusiv sa folosesc doua creme fotoprotectoare :D, dar nu stiu daca e o idee foarte buna…

  Inchei aici mesajul meu lung cat o zi de post, si multumesc anticipat pentru orice recomandare/idee. O seara frumoasa!

  • Liv,
   Imi pare tare rau sa aud ca o companie nu listeaza corect ingredientele folosite si ca ai avut neplaceri din cauza acestui aspect.
   Da, la Paula’s Choice exista multe produse pe care ai putea sa le incerci, avantajul este ca exista mostre pentru a nu fi nevoie sa cumperi produsul full size inainte sa te asiguri ca iti este de folos. Chiar de curand am avut la cabinet un caz grav de dermatita cortizonica tratat cu succes cu Paula’s Choice (dupa 8 ani de aplicat Elocom, cu recomandarea medicului, din pacate).
   Da, filtrele minerale sunt mai potrivite pentru tenul afectat de orice fel de dermatita, dar aceste filtre (mai precis titanium dioxide si zinc oxide) sunt prin definitie absorbante de sebum de aceea tu ai senzatia ca deshidrateaza pielea.
   Pentru protectia solara este important sa iei in considerare aceste aspecte: https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html
   Punctual, nivelul de protectie este puternic influentat de:
   1. Cantitatea de produs aplicat – 1.25 ml de produs este necesar pentru o protectie corecta. Scrie data la care ai deschis produsul si asigura-te ca folosesti in fiecare dimineata 1.25 ml. 60ml iti ajung 48 de zile!!!
   2. Cand aplici SPF-ul – Cel mineral nu conteaza, cel chimic se aplica cu 20 de minute inainte de a iesi din casa
   3. Doua SPF-uri aplicate unul peste altul nu creste protectia. SPF 50 este maxim, asigura protectie de 98.5% din radiatiile solare, cu conditia sa aplici corect cantitativ.
   4. Practic SPF 50 este necesar vara, daca iti petreci mai mult de 3-4 ore afara din casa. In rest SPF-ul 30 este ok.
   Poti incerca de la noi mostre din: Skin Recovery SPF 30, Extra Care SPF 50, Resist Daily Fluid SPF 50. Poti sa aplici o crema hidratanta inainte de a aplica SPF-ul.
   Incearca: Skin Recovery Moisturizer combinat cu cateva picaturi de Resist Moisture Oil Booster.

   • Iti multumesc mult pentru raspuns, Corina! E foarte incurajator pentru mine sa citesc despre o persoana tratata cu succes de dermatita cortizonica, mai ales ca in cazul ei presupun ca lucrurile stateau foarte rau dupa opt ani (!!!!) de Elocom (incredibil ca un medic a putut prescrie Elocom pentru fata si pentru o perioada atat de lunga) – daca la mine a fost asa dezastru dupa un an, nici nu vreau sa ma gandesc (dupa cum am citit si despre crema folosita de mine, dupa o vreme indelungata compusii astia cortizonici incep sa se absoarba si sa dea reactii sistemice, unele persoane facusera sindrom Cushing si altele)… Daca nu te deranjeaza, ai putea sa-mi spui cat a durat pana la o ameliorare substantiala si ce produse s-au folosit?

    Cat despre faptul ca sunt companii (si inca mari, recunoscute, apreciate) care pun ingrediente medicale periculoase in cosmetice fara a le mentiona pe eticheta, iarasi e ceva incredibil… Norocul nostru, al celor afectati de aceasta problema, a fost ca o institutie coreeana (echivalentul FDA-ului din Coreea de Sud) a analizat aceste produse si a gasit corticosteroizii, iar lucrul asta a fost publicat de o revista, cineva a citit si informatia s-a raspandit. Eu am aflat citind review-uri despre produsele respective pe amazon. Altfel habar nu am/as fi avut – pana sa aflu cauza am mers la 3 dermatologi care s-au uitat lung la mine si au dat neputinciosi din umeri (nu mai spun ca la unul am facut si niste fotografii cu nu stiu ce tehnica-minune, bineinteles foarte scumpe, si care nu m-au ajutat la nimic, doar sa aflu ca am eritem si sensibilitate, de parca eu nu stiam).

    In fine, ca sa vezi pana unde poate merge oroarea corporatista, compania in cauza (Mario Badescu daca nu era clar) ofera celor care au dat-o in judecata cupoane de 45 $ (unul sau maxim doua) cu care sa cumpere produse din magazinele lor (de parca oamenii astia ar mai vrea sa cumpere vreodata de la ei sau sanatatea/tenul distrus se recupereaza cu acest cupon de trei lei…). Sper ca justitia americana sa faca dreptate, o companie cu o atitudine atat de ne-etica nu merita sa existe pe piata.

    Acum ca am depasit momentul „rant-ului”, ca sa zic asa (de, am frustrarile mele cand vine vorba despre acest subiect), multumesc pentru recomandarile de produse si pentru sfaturile legate de protectia solara. Chiar intrasem de curand pe site-ul Paula’s Choice EU si am vazut acest nou produs care mi-a atras atentia, Moisture Oil Booster, o sa comand de pe site-ul romanesc o mostra. O sa iau mostre si pentru produsele solare recomandate de tine, si ma mai interesa Clinical Ultra-Rich Soothing Body Butter, crezi ca ar fi potrivit pentru un ten agresat? Eu am si pielea corpului problematica si as impusca doi iepuri dintr-o lovitura… Cat despre deshidratarea tenului meu, ea e foarte acuta, am zone pline de scuame in ciuda hidratarii permanente (mai ales fruntea si nasul), si crema solara agraveaza toata povestea (efectiv ma apropii cu teama de oglinda dimineata, cand trebuie sa aplic FPS-ul).

    Mai vazusem un produs PC nou si interesant, cel cu vitamina C (am niste mici pete solare de care vreau sa scap) – dar concentratia de vit. C este foarte ridicata si ma intrebam daca poate fi oare tolerat de un ten hiper-mega-ultra-sensibil, si daca vitamina C este fotosensibilizanta? A propos de produse fotosensibilizante, am tot studiat creme naturale cu FPS (cu filtre minerale), unele au niste compozitii foarte bune, dar hop apar acolo si niste uleiuri esentiale de citrice (pentru parfum, banuiesc), despre care se stie ca sunt fotosensibilizante. Sa pui ingrediente fotosensibilizante intr-un produs fotoprotector mi se pare asa, total contra-productiv (iar de parfum ne putem lipsi cu totii, cred, daca vine la pachet cu efecte adverse).

    Multumesc inca o data pentru tot, Corina, si imi cer scuze pentru mesajul meu cat o zi de post 🙂 , cred ca m-a apucat defularea aici… Succes in toate!

    • Liv,
     Doamna care a venit la mine dupa 8 ani de cortizon nu a primit recomandarea de la un singur medic ci de la toti medicii la care a fost pentru ceea ce dansa numea: o iritatie cauzata de soare. Chiar asa se si manifesta: roseata, prurit, uscaciunea profunda a pielii, pe ten si decolteu si se agrava vara desi dansa folosea SPF.
     Dupa 4 luni pielea ei arata foarte bine, i-am construit rutina doar cu Paula’s Choice. In prima luna iti spun sincer ca m-am speriat cand am vazut-o, a facut o reactia destul de urata la oprirea cortizonului.
     Am recomandat: Resist Optimal Cleanser, Clinical Redness Relief, Skin Recovery SPF 30, Skin Recovery 1% BHA Lotion (de 2x saptamana), Skin Recovery Mask cu rol de crema hidratanta.
     Iar pentru corp All Over Hair and Body Shampoo, Clinical Ultra Rich Body Butter (cu care s-a dat si pe ten pentru ca avea cel mai uscat, deshidratat si descuamat ten). In acel moment nu exista Resist Oil Booster pe piata, i l-as fi recomandat pentru ten, e perfect pentru tenul extrem de afectat, intolerant, uscat, dar impreuna cu o crema hidratanta. Da, poti incerca Clinical Body Butter.
     Eu as zice sa te focusezi pe a repara pielea si sa lasi petele pe mai tarziu.
     La partea cu uleiurile esentiale si alti iritanti – pentru asta ar trebui ca toti producatorii sa renunte la iritanti, dar mai intai ar trebui ca femeile sa nu mai cumpere cu nasul ci cu capul. De fapt aici este problema: lipsa de educare a consumatorului cu privire la produsele cosmetice. Industria cosmetica profita de consumatori. Poti citi articole mele din seria ‘La cumparaturi de produse cosmetice’.

     • Buna ziua,
      Pana acum am fost convinsa ca sunt singura victima din Romania a folosirii cremelor Mario Badescu: Control Cream si Healing Cream. Eu le-am folosit timp de 2 ani, pana la epuizarea stocului personal in octombrie 2013, ei sistand productia din martie 2013, cu explicatia ca lucreaza la o noua formula. Dupa ce nu am mai folosit aceste crème fata mea a intrat in sevraj si am ajuns la UPU, cu edem si eritem facial, deoarece, credeam eu, am folosit avene-piele intoleranta, si pentru ca m-a iritat am dat cu ulei de catina. Desi le-am scris si le-am explicat ce mi s-a intamplat, cei de la MB mi-au recomandat sa merg la un dermatolog, fara a ma “lumina” privind ingredientele celor doua crème miraculoase. Mult prea tarziu am aflat cauza stoparii productiei acestor crème si a sevrajului tenului meu. Aceasta cauza era prezenta a 2 corticoizi: hydrocortisone si triamcinolone acetonide. mario-badescu-control-cream-healing-cream. Dar, intre timp, am cumparat toate gamele de crème din Sensiblu completand cu cele din farmaciile naturiste, ajungand la epiuzarea tuturor solutiilor, tuturor resurselor financiare si psihice, fara a intelege cauza reactivitatii exagerate. Asa incat, in cele din urma, Hidrocortizon intravenos devenise un mod de viata pentru mine. Acum sunt pe antibiotic(minociclina), metronidazol si elidel, pentru tratarea dermatitei periorale. Si ma uit la zecile de crème pe care le am fara a putea alege una care sa-mi hidrateze fata. Am avut un ten sensibil si intolerant dintotdeauna si, de regula, imi apareau cateva cosuri inflamate, dar pana imi treceau, apareau altele noi. Solutia fiind Yasmine, avand in vedere ovarele polichistice si ciclul neregulat. As vrea sa cred ca exista o schema de tratament pentru un ten atat de sensibil acum…

 • P.S.: acum am vazut ca vii in Bucuresti, ura, o sa vin si eu la intalnirea de luna aceasta, presimt ca e inceputul unei frumoase prietenii intre mine si produsele PC (de altfel am vazut ca si sora mea e fana, tot comanda produse si culmea, a inceput sa foloseasca si un produs cu FPS, ea care era impotriva 🙂 )!

  • Liv, spune-mi te rog frumos, daca ai gasit niste produse compatibile cu tenul tau dupa experienta cu Mario Badescu. Nu esti singura victima din Romania. Eu le-am folosit doi ani. Tot pentru ca am un ten sensibil si intolerant. Si am trecut si trec prin niste experiente greu de explicat si de inteles. Toate produsele incercate ulterior au fost doar bani aruncati la cos. Tenul se dovedeste a fi in continuare foarte reactiv, desi testez creme incepand cu octombrie 2013. Practic, nu mai am ce testa. Iar disconfortul fizic, psihic si financiar e maxim… Multumesc frumos!

 • MULTUMIM DIN SUFLET PENTRU SFATURI!!!
  Ma chinui de un an cu acest tip de dermatita fara sa stiu ca exista si TOTI doctorii , 8 la numar, mi-au prescris crème cu cortizon. Eu le tot spuneam ca imi fac rau cremele cu cortizon si ei spuneau „EXCLUS”.
  M-au distrus fizic si psihic…
  Acum sper sa scap.
  Care sunt cremele cu antioxidanti?
  Mulrumesc

 • Multumesc mult de tot penru sfaturi.Am folosit la indicatia doctorilor, Gerovital H3 dermo reparatoare.
  A fost un dezastru, mi-a ars si farama de piele care a mai ramas….

 • Buna ziua,
  Un blog extraordinar de util si bine pus la punc. Felicitari!
  Acest tip de dermatita poate aparea oriunde pe corp? Am vazut ca va referiti strict la problemele aparute pe fata.
  Va intreb pentru ca am o astfel de problema aparuta la picior.
  Multumesc frumos.

  • Carmen,
   Poate aparea oriunde s-a aplicat cortizon. Si atentie, apare si dupa ce s-a administrat cortizon oral sau injectabil.

 • Multumesc din suflet!
  De 6 luni sunt disperata si umblu din doctor in doctor.
  Toate analizele sunt perfecte, mi-au facut si biopsie si a iesit eczema, iar medicii spun ca este psoriazis pustulos…intr-un singur loc unde am aplicat cortizonul.
  Multumesc mult.

 • Buna ziua,am si eu o problema,ma confrunt cu o dermatita cortizonica de ceva timp,problema este ca sufar de astm bronsic si neavand incotro folosesc zilnic symbicort care contine acesti hormoni,am fost la dermatolog si mi-a spus sa intrerup tratamentul cu symbicort insa nu am cum,ce este de facut? la inhalator nu pot renunta,am folosit niste creme de la dermatolog cu antibiotic insa nu au avut nici un rezultat.ce tratament ar putea da rezultate?
  Multumesc !

  • Ana,
   Daca nu poti intrerupe medicamentele care mentin dermatita cortizonica nu ai cum sa tratezi aceasta afectiune cutanata, din pacate.

 • Buna ziua, am fost diagnosticată şi eu cu acest tip de dermatită. Am folosit cortizoni timp de mai bine de 2 luni. La al 5lea doctor mi s-a spus ce am. Am urmat un tratament ,dar roşeaţa mi-a dispărut doar în zona obrajilor,nu şi a nasului. Exista vreo metodă sau vreun tratament de a grăbi procesul de vindecare?Mulţumesc anticipat.

 • Buna tuturor! Corina, spun de la inceput ca daca as fi in tara as veni pana la tine la cabinet, fiindca doctorii m-au dezamagit sistematic. de un an si jumatate ma lupt cu „ceva” pe ten, si nu mai stiu ce este. Daca ma poti ajuta cu un sfat, ti-as fi extrem de recunoscatoare. A fost dermatita seboreica, tratata destul de bine cu Ivadermaseb, dar a revenit dupa finalizarea tratamentului, si mai urata, cu roseata puternica si mici denivelari pe ten. Apoi a fost cuperoza si dermatita seboreica, dermatita atopica, reactie alergica la acid azelaic, si acum din nou dermatita seboreica. Am incercat mai multe variante de tratament, cortizon am aplicat de cateva ori pe perioade scurte in ultimele 4 luni (reprize de cateva zile), acum nu mai aplic. Nu stiu daca este dermatita cortizonica, in plus fata de orice era inainte. Acum am tenul foarte rosu, si pielea ingrosata si usor umflata pe frunte, pometi si mergand in jos pe lateralele gurii pana sub barbie. Am mancarimi si usturimi destul de puternice. Am denivelari pe suprafata pielii care nu devin pustule, dar nici nu se retrag. Am portiuni extrem de uscate, ce mai urcata arata ca o julitura care se vindeca, pe pometul stang. Restul zonelor inrosite se simt umflate si „ma tin”, sunt uscate. Acum folosesc PC 98% Natural Cleanser, PC Clinical Redness Relief toner, Mirvaso (contine brimonidina3%, imi potoleste pentru cateva ore roseata groaznica), PC Resist Super Light Moisturizer SPF 30 mineral, seara nu mai aplic Mirvaso, dar aplic Bioderma Crealine DS, si nu mai aplic SPF. Ce ma sperie este aspectul ingrosat al pielii, care persista de vreo cateva zile (dupa ce am facut prostia de a aplica Econazole crema fara reteta o singura data timp de 3-4 ore, apoi am spalat-o, nu am vazut ca are ingrediente iritante…). Seara mai pun ceai de musetel+verde sa calmez „nebunia”. Iti multumesc pentru acest site, chiar daca nu ai timpul necesar sa-mi raspunzi momentan, am invatat macar de ce sa ma feresc, de la tine, si ce sa cer medicilor de-acum incolo.

  • Roxana,
   Mergi in continuare cu rutina, fa seara neaparat ceai de musetel + verde, aplica o seara da, o seara nu Clear Regular Strength BHA 2% (ia mini produsul) daca nu esti alergica la aspirina. Dimineata aplica Resist Hyaluronic Acid dupa Clinical Redness Relief pentru a repara bariera naturala a pielii care acum este afectata grav. Incearca te rog Resist Barrier Repair, aplicat seara ca hidratare. Acum este foarte important sa repari bariera naturala a pielii. Fa pauza de Mirvaso 2-3 saptamani pana te asiguri ca acesta nu contribuie la starea actuala. Dimineata aplica pe zonele uscate Resist Barier Repair inainte de SPF, poti chiar combina acidul hialuronic cu Resist Barrier Repair.

 • Timp de 17 ani am folosit Advantan (cortizon) ,iar în ultimii 3 ani am folosit Cutivate (propionat de fluticazonă). Țin să precizez că nu le-am folosit niciodată zilnic, cel mult 4 zile, cu pauze chiar de o lună între aplicări. Am avut și perioade mai lungi,de exemplu vara trecută,când nu am folosit creme pe bază de corticosteroizi. Am vorbit și cu dermatologul la care merg și mi-a recomandat să folosesc cremele pe bază de corticosteroizi cât mai rar.Așadar am decis să renunț la ele.

  Timp de 2 săptămâni pielea mea a fost ok, cu puține porțiuni uscate.De câteva zile a luat-o iar razna.Pe ten,am reușit să o țin sub control cât de cât, însă pe corp nu prea reușesc.Mă gândeam să cumpăr această cremă http://ro.iherb.com/Neoteric-Cosmetics-Inc-Alpha-Hydrox-Silk-Wrap-Body-Lotion-12-oz-340-g/52345 , poate mă ajută. Nu știu sigur dacă pot folosi AHA pe pielea deja iritată. Am folosit o singură dată AHA pe tenul iritat și surprinzător (cel puțin pentru mine) nu m-a iritat mai tare,ci chiar a grăbit vindecarea.

  Mai am o singură o întrebare.Pot folosi BHA pentru reducerea iritației pe ten? Știu că pentru roșeață este bun.

  O zi bună !

  • Luana,
   Poti folosi acizi, nu e problema (daca respecti indicatiile de aplicare). Pentru reducerea iritatiei ai nevoie de si de anti iritanti, nu doar de BHA (acesta este anti inflamator). Incearca Clinical Redness Relief de exemplu.

 • Buna Corina. Ti-am descoperit blogul acum cateva zile cautand disperata o solutie pentru problema mea. As veni la o consultatie la tine dar nu sunt in tara, din in acest motiv m-ar ajuta foare mult un sfat din partea ta.
  Povestea mea a inceput in urma cu 12 ani cand mi-au aparut cateva puncte rosii in zona periorala. Am mers la un dermatolog, acesta m-a diagnosticat cu reactie adversa la fluorul din pasta de dinti si mi-a prescris Advantan crema. Tenul meu s-a vindecat in cateva zile, dar la scurt timp roseata a aparut din nou. Aceasta m-a determinat sa folosesc crema in continuare, aproape 6 ani, pana cand nu am mai suportat cosuletele(nu stiu daca erau exact cosuri, mai mult niste puncte albe de grasime)care imi aparusera intre timp in aceeasi zona. Am mers pentru a doua oara la dermatolog. Evident i-am povestit istoria mea cu Advantan, dupa care am fost imediat diagnosticata cu dermatita postcortizoidala. Am urmat un tratament cu produse preparate la centrul respectiv. Soarta a facut ca dupa cateva cateva luni sa plec din tara, asa ca dupa finalizarea tratamentului nu am mai avut posibilitatea sa merg la un al doila control. Evident fata mea arata oribil, fara cortizon tenul meu era foarte iritat in zona gurii, rosu si usor acneic. Pentru ca nu am avut alta solutie am ales sa acoper aceasta problema cu fond de ten (din comert).
  Dupa cateva luni aflandu-ma pentru o saptamana in concediu in tara, am mers din nou la dermatolag. Acesta mi-a recomandat un test pentru Helicobacter, presupunand ca acesta ar fi motivul. Testul a iesit pozitiv, fapt care ma linistise momentan, stiiam cel putin cauza problemei. Mi-a prescris o crema pentru refacere- Cicastim pe care ar fi trebuit sa o folosesc pana la refacerea completa a tesutului. Dupa 1 an eu inca foloseam aceasta crema fara schimbari majore(roseata inca persista). In vara anului 2015 am renuntat la aceasta crema, satula de tratament fara rezultat. Pentru ca pielea din zona periorala era uscata am incercat tot felul de creme –Avene, La Rosche Posay si altele. M-am oprit la Nivea, originala crema in cutiuta albastra, era singura crema cu care tenul meu se intelegea perfect, ba chiar mai mult, nu mai eram atat de rosie in zona problema. Totul bine si frumos pana cand in decembrie 2015 m-am trezit intr-o dimineata cu obrajii si zona periorala plina de puncte rosii. Speriata am mers la centrul de sanatate la care am asigurarea medicala. Am fost trimisa la un medic generalist (in Elvetia indiferent de cat de grava ar fi situatia, ai nevoie sa-ti faci programare cu 3-4 luni inainte). Acesta m-a diagnosticat cu dermatita periorala, mi-a prescris o crema si mi-a interzis orice alt produs pentru ten. Am folosit in acea seara crema iar a doua zi dimineata situatia s-a inrautat si mai mult. Toata fata imi era parca intepata de urzica iar singura zona in care nu aveam acele puncte rosii, erau pleoapele. Pana seara fata mea s-a umflat foarte mult, toate punctele au devenit o acnee pruruita, ma manca si imi simteam fata gata sa explodeze. M-am speriat si am mers la urgente. Am primit o pastila pe loc si 1 pentru a doua zi dimineata, o crema si explicatii precum ca tot ce se petrecea cu fata mea era o reactie adversa la crema pe care am folosit-o cu o seara inainte. Am mers acasa si am incercat sa imi traduc in liniste prospectul cremei dar si a pastilei pe care o primisem. Evident ambele aveau un continut ridicat de cortizon. A doua zi situatia s-a imbunatatit, roseata si pruruitul s-au retras. Am luat si cea de-a doua pastila, iar crema la fel ca si cea de la care am facut reactia adversa am aruncat-o. Am renuntat sa mai folosesc orice tip de crema, fond de ten sau produse cosmetice. Ma spalam seara si dimineata, asa cum am facut multi ani la rand (de cand a aparut Dove pe piata romaneasca)cu sapunul Dove si imi clateam apoi fata cu ceai negru. Dupa sarbatorile de iarna, disperata, am cautat mult informatii pe internet, am aflat multe lucruri pe care nu le stiiam. Am renuntat la Dove, mi-am cumparat un demachiant si o crema doar din ingrediente organice, fara parfum si consevanti. Am scapat de roseata aia acuta si de pruruit, tenul meu insa este inca departe de vindecarea completa. Am renuntat insa si la aceste doua produse, deoarece imi aparusera in zona gurii multe puncte albe si mai nou cosuri pe frunte. Momentan folosesc gelul de curatare cu apa micelara de la La Rosche Posay si atat. Nu stiu cum sa iti explic exact, pielea mea este uscata, ridata si nisipoasa. Punctele rosii mai persista pe pometi iar tenul meu a devenit usor acneic.

  O zi buna.

 • Buna! Foarte interesant articolul. Ma aflu in situatia in care m-am autodiagnosticat cu dermatita cortizonica pe maini, mai exact pe degete, dupa aproape 10 luni de utilizare a diverse creme cu cortizon ( initial am avut dermatita de contact – de la apa foarte fierbinte si sapun, spalat foarte des, apoi dermatita cronica , confirm doctorilor).
  Acum 3 saptamani am primit tratament cu Locoid & Fucicort 1 sapt, Fucidin & Fucicort 1 sapt ( pe langa roseata, prurit, vezicule cu lichid, descuamare am avut si infectie cu stafilococ auriu).
  Am terminat tratamentul si nu as mai vrea sa folosesc creme pe baza de cortizon insa deja vad piele rosie, care ” tine”, degetele se umfla si o senzatie usoara de mancarime.
  Te rog frumos sa imi spui daca imi poti recomanda o rutina de ingrijire din gama PC pentru maini, astfel incat sa scap de aceasta dermatita .
  Multumesc frumos,
  Mihaela

 • Buna,ma confrunt cu aceeași boala,dermatita periorala.Am fost la medic si mi-a prescris Metronidazol comprimate,crema cu zinc,crema antiroseata si degeaba.De 2 ani aceste papule persista.Va rog ajutați-ma!Multumesc mult!

  • Alina,
   Afectiunea despre care vorbesc eu in acest articol nu este dermatita periorala ci este dermatita cortizonica. Cortizonul poate cauza dermatita periorala, nu stiu daca dermatita ta a aparut in urma aplicarii medicamentelor cu cortizon sau nu. Tratamentul dermatitei periorale difera de la caz la caz si trebuie construit in functie de elementul cauzator. Pentru acest lucru ai nevoie de un dermatolog care sa ceara un set de analize si sa aiba rabdare sa descopere cauza problemei tale. Sau poti sa incerci tu sa descoperi cauza.
   Poti citi acest articol, cred ca te va ajuta, am scris si despre dermatita periorala: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html

 • Am patit-o si eu. Anul trecut mi-au aparut niste bubite mici si rosii pe fata, in zona obrajilor mai mult. Aveam mancarimi oribile si pielea incepea sa se descuameze. Nu m-am dat cu nimic, doar cu uleiuri : ulei natural de masline si migdale. Dupa un timp din nou, aceleasi bubite. Am mers la medicul de familie si mi-a dat niste medicamente a caror denumire nu o mai tin minte si crema elocom. Crema a fost minune, cum am inceput s-o folosesc problemele au disparut…medicul nu mi/a specificat insa cat timp s-o folosesc iar in decursul unui an am intrerupt-o foarte putin. Cand mi s-a terminat crema am mers la farmacie sa/mi iau alta iar farmacia m/a atentionat asupra efectelor sale si aupra faptului ca nu/mi vindeca dermatita si o sa-mi reapara cand incetez aplicarea cremei. Asa a si fost. Am mers urgent la dermatolog. Mi-a prescris prednison 5mg si doxicilina cu micsorarea dozei. Mi/a zis ca am acnee cortizona. Deja sunt sub tratament de o luna, doza e mai mica decat la inceput insa de o saptamana incoace mi-au aparut plin de cosuri pe fata. Incep sa fiu tot mai ingrijorata, depresiva. La inceputul tratamentului totul a decurs bine, aveam fata foarte curata insa acum, dezastru. Cel mai rau e ca nu ma pot abtine sa ne storc cosurile. Mi-a prescris si toleriane, de la roche possay de care sunt foarte multumita, e hidratanta. Peste cosuri ma mai dau cu cu efaclar duo tot de la roche possay pentru ca il mai foloseam si inainte cand imi mai aparea cate un cos. Mi s/a spus de la bun inceput ca tratamentul dureaza, cam 3 luni o sa trebuiasca sa tot iau medicamente. Cosurile ma ingrijoreaza teribil insa, nu stiu daca sunt datorate micsorarii dozei de prednison sau doxicilina . Urmeaza sa merg peste 4 zile iar la dermatolog, pentru ca i-am specificat ca au inceput sa apara cosuri. Daca imi mareste iar doza probabil tratamentul o sa dureze si mai mult.

 • Buna ziua, si eu, ca si multe altele, ma confrunt cu o dermatita periorala indusa de cremele cu cortizon recomandate de dermatologi. As vrea sa stiu care este opinia ta cu privire la tratamentele laser in ceea ce priveste aceasta problema. multumesc frumos!

   • Buna ….cred ca vorbeste de laser terapie….am facut si eu pt tratarea dermatitei periorale…dar cum am oprit tratamentul…a reaparut dermatita…mentionez ca am facut laserterapie 2 luni, concomitent cu prednison, famotidina si un preparat de farmacie cu neomicina….

 • Buna,ma confrunt cu o dermatita periorala,am fost la dermatolog si la alergolog. Dermatologul a încercat sa trateze doar efectul. Văzând ca s’a agravat in urma aplicării cremelor cu hidrocortizon am mers la alergolog. Mi’am facut o serie de analize dar nu am aflat încă cauza. Ce as putea sa fac sa identific cauza apariției dermatitei periorale? La analize mi’a ieșit pozitiv helicobacter pilori dar alăptez si nu il pot trata deocamdată. Mulțumesc!!

  • Claudia, medicul dermatolog este cel care trebuie sa te ajute sa identifici cauza dermatitei periorale. Atentie mare la pasta de dinti pe care o folosesti zilnic, sa nu contina fluor sau sodium fluoride. Atentie la orice iti atinge pielea in zona respectiva.

 • Buna dimineata! De o saptamana am fost diagnosticata cu dermatita periorala dobandita ca urmare a folosirii unui unguent cu cortizon (Diprogenta). Medicul mi-a recomandat crema Vitella Ictamo ( cu ichtyol alb si oxid de zinc) si gel de curatare Vitella ictogel, care dau rezultate bune, s-au uscat pustulele, dar pilea a ramas iritata si rosie, parca ar avea arsuri. Intrebarea mea este daca as putea folosi pentru vindecarea acestora Cicaplast de la La Roches Posay, aceasta crema contine oare cortizon? Sau daca nu, ce altceva as putea folosi pentru vindecarea ranilor? Multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc o zi minunata!

  • Camelia, Cicaplast nu contine cortizon. Pentru ingrijirea pielii alege o crema hidratanta reparatoare potrivita tenului tau si o crema cu protectie solara SPF 30 sau mai mare.

 • Buna ma confrunt si eu cu o rozacee provocata de cortizon ,fac yatament cu antibiotic azitromicina iar pe ten ma spal cu phisiogel dupa care ma dai cu apa termala si aplic crema ultra toleriane( roche posay) si de cate ori ies afara aplic factor de protectie50+. As vrea sa stiu daca aceasta se vindeca iar tenul meu va fi ca inainte sa folosesc cortizon. Mentionez cortizonul l-am folosit din martie pana in iulie dar cu pauze si cateva zile din August la recomandarea medicului .Iar mie mi-au aparut pe ten o iritatie ft urata in noiembrie cu roseata si acnee. Tare mi-as dori sa se vindeve pare voi scapa de aceasta rozacee vreodata. Va multumesc si astept rasp dv.

  • Delia, nu stiu ce efecte vor avea produsele respective pe pielea ta afectata de dermatita cortizonica. Nu conteaza daca iesi afara din casa sau nu, trebuie sa aplici in fiecare dimineata protectie solara. Daca folosesti produse potrivite este posibil ca pielea sa isi revina la normal, insa ai nevoie de o rutina de ingrijire corecta. Nu poti vindeca pielea cu apa termala si antibiotice. https://pasagera.ro/construirea-rutinei-de-ingrijire-a-tenului.htmlTe rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.