Importanța protecției solare
Vă rog să observați cum arată distrugerile celulare cauzate de radicalii liberi generați de radiațiile solare. Observați și pielea copiilor care nu a fost expusă la soare atât de mult și pielea unor persoane care se protejează. De asemenea, atenție la cantitatea de SPF necesară pentru ca produsul să formeze un strat compact de protecție solară. Aplicarea protecției solare este primul lucru care poate ajuta pielea să râmănă sănătoasă și este obligatorie, indiferent de anotimp. Radiațiile solare sunt prezente în atmosfera în fiecare zi din an și afectează pielea din primul minut de expunere fără protecție.
Mulțumesc Alexandra pentru link.
Bună, Corina,
Eu te citesc și îți urmez sfaturile de vreo doi ani, înainte de tine habar nu aveam despre îngrijirea corectă a tenului. Am însă o nedumerire. Nu te supăra că o expun aici, pur și simplu nu știu cum să încadrez lucrul ăsta.
Am urmărit emisiunea unui medic invitat la un post tv, care spunea că în ultima vreme sunt tot mai mulți copii cu rahitism latent, din cauza lipsei de expunere la soare. El zicea că un factor de protecție de numai 16 (și cine aplică FPS 16 la copii?!) împiedică sintetizarea vitaminei D cu până la 99% și că vitamina D artificială e administrată foarte necorespunzător și fără efect copiilor. Prin urmare, el recomanda să lăsăm copiii la soare neprotejați cu loțiuni, creme etc., firește, în orele „permise” – în special dimineața, pe dimineață punea accent, până în 11. Dar spunea că și după-amiaza, după 5, intră în categoria perioadelor ok pentru expunere la soare. Presupun că nu se referea la zilele de caniculă, când la 5 nici nu poți respira.
Eu am copii… Și problema asta cu rahitismul, care poate să se manifeste agresiv în perioadele de creștere intensivă, m-a cam îngrijorat.
Ce părere ai?
Helenna,
Subiectul despre vitamina D si expunerea la radiatiile solare este complex si dezbatut indelung pe internet.
Parerea mea am scris-o aici: https://pasagera.ro/ma-bronzez-sau-ma-protejez-de-soare.html.
Mai mult decat atat, ca produsul cu protectie solara sa protejeze corect (de exemplu SPF 50 sa protejeze de 98% din radiatiile solare) trebuie aplicat corect: in strat generos, cu 20 de minute inainte de a iesi din casa. Doar pentru ten cantitatea corecta este de 1.25ml. Sunt extrem de putine persoane (mai precis doar 5% dupa cum afirma cercetarile in domeniu) care aplica protectie solara corect.
In cazul in care totusi convingerea ta este ca este necesara expunerea la soare, atunci expune la soare parti ale corpului unde daunele cauzate de radiatiile solare nu vor fi atat de evidente, de exemplu coapsele. La ora 5 radiatiile sunt inca foarte puternice, dupa cum bine spui, alege prima ora sau ultima ora luminata din zi.
Eu studii despre rahitism cauzat de lipsa vitaminei D, cauzata de protectia solara nu am citit si nu cred ca exista. Chiar si 2% din radiatiile solare care ajung pe suprafata pielii pot sintetiza vitamina D, din fericire.
L-am vazut acum 2 zile si direct la mine m-am gandit. Ma bucur ca l-ai postat!
Ma adresez nu doar Corinei, ci si cititoarelor blogului: care e motivul pentru care efectele nocive ale radiatiilor solare (pentru persoanele din clip) se pot observa numai sub lumina speciala? Cu alte cuvinte, de ce nu „ies la iveala” sub forma de pistrui/melasma, ca in cazul altor persoane?
Anna,
Efectele daunelor cauzate de radiatiile solare sunt prezente pe tenul fiecarei persoane care nu foloseste SPF, in primul rand prin aparitia prematura a ridurilor. Efelidele nu sunt cauzate de soare, radiatiile sunt doar elementul declansator. Melasma este deja un semn al afectarii straturilor profunde ale pielii. In functie de cat timp pielea a fost expusa la soare fara protectie, efectele negative devin vizibile mai devreme sau mai tarziu, din pacate.
Buna, am observat in video ca sticla blocheaza razele UV? Cum e posibil? Se refera la cea cu protectie ca in cazul ochelarilor de soare?
Agnes,
In mod normal sticla blocheaza radiatiile de tip UVB, prin ea trec doar cele de tip UVA. Nu suntem protejati de soare nici in casa si nici in masina. Insa exista multi producatori de ferestre care au geamuri cu protectie UV. Sticla se poate trata pentru a proteja de soare, la Paula’s Choice exista un produs (momentan doar in SUA) ambalat in sticla, iar sticla este tratata pentru a fi protejata de UV.
Pe acest domn l-ai vazut? http://www.nydailynews.com/life-style/health/truck-driver-face-prematurely-aged-due-sun-damage-truck-driver-face-altered-unilateral-dermatoheliosis-article-1.1089706
As vrea sa te intreb ceva, daca se poate, legat de o crema. Am primit cateva mostre de la Avene „Creme hydratante Light hydrating cream” cu spf 20. Imi place foarte mult, este singura crema care nu-mi lasa filtru gras, nu mi se albeste fata de la ea, ce sa mai, o minune, insa e gresit daca o folosesc tot timpul anului? Mai exact as vrea sa o folosesc pe asta mereu, poate mai putin vara, cand o sa cresc nr spf-ului. Eu de regula o folosesc cam de 2 saptamani, o combin cu fdt si mi-o aplic pe fata si imi place mult, insa in timpul zilei nu am cum sa o reaplic.. Iti multumesc mult.
Maria,
Da, am vazut acel articol de multa vreme.
Daca combini SPF 20 cu un fond de ten fara SPF practic scazi capacitatea produsului de a te proteja de soare. SPF 20 este minim recomandat pentru a te proteja (dupa ultimele studii), iar daca il combini cu fond de ten ai pe fata protectie solara mult prea mica. Mai mult, SPF-ul se aplica in strat generos, cu 20 de minute inainte de a iesi din casa. Vara ai nevoie de SPF 30 sau mai mare (ideal 50, rezistent la apa). SPF 20 fara reaplicare e ok doar in zilele de iarna.
Incearca sa alegi un fond de ten cu SPF 20 sau mai mare pe care sa il aplici peste crema cu SPF 20 si o pudra cu SPF 15 sau mai mare. In acest fel tenul poate fi protejat corect.
Iti multumesc din suflet pentru lamuriri, nici macar deramotogul nu mi-a explicat atat de in amanunt. O alta intrebare, daca aplic spf 20 pe ten, iar apoi aplic aceeasi crema cu spf(mai putin decat cel aplicat initial) amestecat cu fdt, e ok? Sau scad capacitatea de protectie?Sau e o varza? Ideea e ca fdt pe care il am e perfect doar daca il combin cu crema si il aplic, aplicate pe rand nu arata bine fdt.
Maria,
Daca aplici SPF 20 in cantitate corecta (1,25ml) si peste 5 minute aplici un amestec intre fond de ten si acelasi SPF 20 va fi ok, dar nu vara.
Sarut mana! Foarte interesante si utile informatile pe care le oferiti. Multumesc! Nu am reusit sa parcurg toate postarile, citesc doar de cateva zile!! Imi recomandati, va rog, o crema coloranta cu spf50,hidratanta, pt tenul gras, daca e si matifianta cu atat mai bine, care se poate gasi si in romania si nu are un pret exorbitant! Am 25 de ani. Ma bucur ca am gasit atatea informatii utile! Sa aveti o zi frumoasa! MULTUMESC
Alina,
Eu nu cunosc un astfel de produs pe care sa il gasesti in Romania, imi pare rau. Eventual poti incepe o cautare in farmacii, dar nu cred ca ai mari sanse de reusita.
La farmacii se gaseste aceasta crema de la Vichy : EMULSIE MATIFIANTA COLORATA – BB; vezi mai multe aici: http://www.vichy.ro/solaires/Emulsie-matifianta-colorata-BB-Nuanta-Bronz-natural-IP50-CAPITAL-SOLEIL/p12299.aspx
Singura nuanta disponibila este putin cam inchisa pentru cineva cu piela deschisa, de aceea trebuie verificat testerul inainte. Pretul nu e mic, dar acum sunt reduceri cam la toate farmaciile la produsele de protectie solara, in Sensiblu este 40% reducere.
Moni,
Sunt doua nuante, dar din pacate nu sunt matifiante asa cum se lauda. Concentratia de iritanti este relativ mica.
Nu fac parte din tabara scepticilor, dar am o nelamurire: din videoclip se poate vedea cum crema de protectie solara „actioneaza” blocand razele UV instantaneu dupa aplicare. Daca acest lucru e adevarat, de ce recomandarile de folosire a acesteia insista pe aplicarea cu cel putin o jumatate de ora inainte de expunerea solara?
Anda,
Protectia solara minerala blocheaza razele UV din prima secunda de la aplicare. Eu cred ca demostratia s-a facut cu un SPF mineral pentru a obtine acele imagini.
Ok, multumesc pentru raspuns!
M-am mai documentat un pic pe blogul tau si am inteles diferenta intre filtrele minerale si cele chimice; in concluzie, trebuie sa incerc produse de protectie solara minerala, pana acum nu am folosit.
Buna, Corina! Iti adresez intrebarea aici si imi cer scuze daca deja ai mentionat raspunsul printre alte comentarii. Produsul Resist cu SPF 50 va fi disponibil si la noi?
Oana,
Da, in luna octombrie.
Buna,Corina! Vreau sa iti multumesc ca am scapat de acnee datorita sfaturilor tale si astept sa ai propria emisiune! Am doar o mica intrebare: folosesc CLEAR Regular Strength Anti-Redness Exfoliating Solution With 2% Salicylic Acid, si fiindca e iarna folosesc ziua spf30,dar consider ca e cam mare protectia pt aceasta perioada,avand in vedere ca radiatiile nu sunt mari. Ce crema cu spf mi-ai recomanda? Mentionez ca am tenul gras. Multumesc
Dede,
Ma bucur foarte mult ca ti-au fost de ajutor sfaturile mele.
Cu protectia solara procedeaza in felul urmator: daca aplici 1.25 ml ai pe ten SPF 30, daca aplici mai putin (un singur strat) ai pe ten SPF 20. SPF 20 este minim acceptat ca protectie solara. Nu trebuie sa schimbi produsul.
Ce produs recomandati? ( ingrediente etc)? Mulțumesc foarte util acest blog ! 🙂
Buna, as vrea sa stiu daca am facut tratament cu Sotret in urma unei infectii pe obraji dobandita in urma unui tratament cosmetic la salon, cand pot folosi solarul si epilarea definitiva? De la incheierea tratamentului cu Sotret au trecut in jur de 8 luni, iar de la ultima aplicare a Differin-ului in jur de 4-5 luni. Multumesc anticipat!
Ioana,
Poti expune pielea la proceduri fotosensibilizante (cum ar fi epilarea definitiva), dar nu poti urma proceduri fotosensibilizante si in acelasi timp sa expui pielea la radiatii foarte puternice (solarul). Dimpotriva, protectia solara este obligatorie in fiecare dimineata si este necesar sa te feresti de soare.
Solarul este o ‘masina de facut cancer de piele’, bronzul este o reactie de aparare a pielii impotriva radiatiilor.
Daca doresti sa faci sedinte de solar nu este problema cu tratamentele tale din trecut, problema o vei vedea in timp pe piele si este cauzata 100% de radiatiile UV generate de solar, care sunt mult mai puternice decat cele generate de soare.
Buna ziua. E o chiestie pe care nu o inteleg referitor la cremele cu protecie solara. Daca se aplica aceasta crema vara pe fata pentru protectie solara, tenul se mai bronzeaza?
Andreea,
Bronzul este reactia de aparare a pielii impotriva radiatiilor solare. Pielea se apara pentru ca daca nu ar face-o ar suferi arsuri, iritatii grave sau, in cel mai rau caz, cancer!!!
Din pacate, chiar si cu protectie solara aplicata corect (https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html), pielea este expusa la 1,5-2% din radiatiile solare. Daca scopul tau este de a te bronza alege un autobronzant, nu te expune la soare pentru bronz.
Uite: https://pasagera.ro/arsuri-solare-prevenire-si-tratament.html
Te rog sa ma lamuresti cu privire la protectia copiilor , de cand e bine sa-i dam cu protectie solara ?
Inca ceva , am un baiat de 16 ani si a facut acum sambata in 1.04.17 o alergie foarte urata la soare , este posibil ca pana la varsta aceasta sa nu fi avut probleme si sa apara acum ?
Chiar nu stiu cum o sa pot sa-l protejez de soare , e plin de pustule pe toata fata , urechi , dupa urechi , frunte , zona ochilor si pe gat . La farmacie mi-a recomandat sa iau crema pt adulti , cica copiii sunt pana la 10 ani .
Ioana,
Citeste te rog acest articol: https://pasagera.ro/protectie-solara-si-produse-cu-spf.html si acesta https://pasagera.ro/ingrijirea-pielii-bebelusilor.html.
Filtrele solare sunt la fel pentru toata lumea, indiferent ca suntem adulti sau copii. La varsta de 16 ani baiatul tau este un adolescent care nu si-a protejat pielea timp de 16 ani. Da, este posibil sa faci alergie la soare la orice varsta.
Trebuie sa ii protejezi pielea de pe tot corpul, pe toate zonele expuse la lumina solara. Pentru ten alege o protectie solara cu filtre minerale: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/calm-redness-relief-mineral-moisturizer-spf30-normal-to-oily-skin.html daca are ten gras sau http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/calm-redness-relief-mineral-moisturizer-spf-30-normal-to-dry-skin.html daca are ten normal sau uscat. Pentru corp poti cumpara produse in cantitate mare, asigura-te doar ca nu contin alcool si parfum. La Bioderma exista cel putin o varianta la 250ml.
Nu uita ca protectia solara se aplica pe tenul curat si ca seara trebuie indepartata cu un produs de curatare bland, dar eficient.