Arsuri solare – Prevenire și tratament
Expunerea la radiațiile solare poate cauza distrugerea ADN-ului celulelor pielii de către radiațiile UVB, iar această distrugere duce la apariția iritației și inflamației pielii, în unele cazuri por apărea vezicule (bășici) sau chiar este posibil că zona respectivă să devină dureroasă. Acest fenomen este numit arsură solară și se manifestă în principal prin: roșeață ((atunci când se aplică presiune pe piele, din roșie se transformă în albă) și usturime a pielii, piele foarte caldă; ulterior apar mâncărimi și pielea se descuamează, uneori apar vezicule înainte de descuamare.
După arsuri solare repetate (uneori chiar și după un singur episod de acest gen) pielea poate să prezinte pete maro, pete albe, piele aspră, culoare neuniformă, pori dilatați, aspect îmbătrânit. În timp, aceste distrugeri ale ADN-ului celulelor pielii duc la mutații ale celulelor, iar aceste celule mutant se pot transforma în celule cancerigene.
De aceea este extrem de important să prevenim arsurile solare, mai ales pentru că o arsură solară se poate întâmplă în câteva minute de expunere la radiațiile solare în cazul în care nu folosim protecție solară (sau și mai rău, dacă aplicăm uleiuri vegetale pe piele înainte de expunerea la soare). În funcție de culoarea pielii noastre, există riscul ca unii dintre noi să ne ardem foarte repede sau există posibilitatea că pielea să nu se ardă atât de des.
Există câțiva factori care influențează apariția arsurilor solare, unii din acești factori pot fi eliminați pentru a preveni riscul de a ne arde.
1. Lipsa protecției solare - factorul numărul unu în apariția arsurilor solare. Nu numai că trebuie să ne protejăm de soare, dar trebuie să ne protejăm corect și bineînțeles să reaplicăm o dată la 2 ore dacă suntem expuși continuu soareluir (de exemplu la mare). Citiți vă rog Sfaturi de aplicare a protecției solare.
2. Expunerea la soare la ore nepotrivite - chiar și cu protecție solară, expunerea la soare între ore 10 și 14, poate duce la apariția arsurilor solare. Dacă trebuie să stați în soare între aceste ore folosiți pălărie, ochelari de soare și haine cu protecție UV. Ideal ar fi ca între orele 10 și 14 să stăm la umbră, bineînțeles protecția solară este în continuare important a fi aplicată.
3. Produse cosmetice sau medicamente fotosensibilizante - există multe produse cosmetice fotosensibilizante, iar aceste ingrediente trebuiesc evitate în perioadele în care ne vom expune pielea la soare pe perioadă mai lungă. De exemplu: exfolianții chimici de tip AHA și BHA, retinoizii, antibacterienele, ingredientele tratament (în general) sau ingrediente care în general sunt iritante și pe care nu ar trebui să le aplicăm pe piele cum ar fi: uleiurile esențiale, unele ingrediente care asigură miros plăcut produselor cosmetice, citricele, etc. Dintre medicamente sunt foarte multe fotosensibilizante, cu aplicare locală sau de uz intern. Citiți cu mare atenție prospectul fiecărui medicament folosit. Cele mai cunoscute sunt: contraceptivele, hormonii, ingredientele anti fungice, antibioticele, antihistaminicele, medicamentele care conțin orice tip de cortizon, retinoizii medicamentoși (Retin-A, Isotrexin, Roaccutane, Sortret). Opriți administrarea acestor medicamente pe timpul expunerii îndelungate la radiațiile solare (cum ar fi în perioadele de concediu, la mare), după ce ați discutat cu medicul care a recomandat respectivul medicament.
În cazul în care observați că pielea s-a înroșit și/sau a apărut deja usturime este important ca imediat să opriți acțiunea radiațiilor solare asupra pielii, mai precis trebuie să opriți complet expunerea la radiațiile solare: căutați protecție în casă, în nici un caz nu rămâneți afară. În cazul în care nu aveți posibilitatea de a intra în casă atunci stați sub o umbrelă, neapărat acoperiți de haine.
Imediat ce sunteți feriți de soare (în casă) aplicați comprese cu apă rece pe zona iritată. Este posibil să aplicați și gheață învelită într-un prosop sau orice altceva rece (Atenție: nu aplicați gheață direct pe piele!). Temperatura scăzută va diminua în mare măsură inflamația.
Notă: iaurtul rece din frigider (remediul bunicii) funcționează foarte bine pentru a diminua inflamația, dar la fel de bine funcționează și compresele cu apă rece. Ingredientele din iaurt nu se asimilează în piele și nu au alte efecte miraculoase asupra pielii în cazuri de arsură. Pur și simplu funcționează ca un element rece care scade căldura acumulată în exces în zona iritată.
După ce pielea nu mai este atât de caldă este important a se aplica anti iritanți și ingrediente reparatoare. Sunt foarte mulți anti iritanți care pot fi aplicați pe piele, de la simplul gel de aloe vera (Aubrey Organics Pure Aloe Vera – e ok, mai puțin mirosul sau Mayam Gel Aloe Vera) până la produse mai complex formulate (tonerele Paula’s Choice). Puteți chiar folosi ingrediente pe care le aveți acasă: suc proaspăt de aloe vera, ceai verde și ceai de musețel.
După ce ați aplicat ingredientele anti iritante este necesar să aplicați o cremă cu textură lejeră care să conțină ingrediente reparatoare. Orice cremă bine formulată, care nu conține iritanți (nici măcar parfum!!!) și care are conținut ridicat de antioxidanți și ingrediente reparatoare ajută pielea să se refacă și într-o anumită măsură previne apariția veziculelor (cu condiția să fi respectat pașii de mai sus).
Pielea iritată de soare are bariera naturală distrusă și este deshidratată puternic, de aceea ingredientele reparatoare, antioxidanții și ingredientele hidratante sunt elemente necesare pentru a se vindeca.
Dacă apar vezicule (bășici) este necesar ca după ce ați răcit pielea și ați aplicat un anti iritant puteți aplica bandaje pentru a preveni infecția pielii (în funcție de cât de mari sunt veziculele). Nu spargeți veziculele! Nu folosiți niciodată creme grase pe pielea arsă, nu aplicați uleiuri esențiale sau produse cosmetice parfumate, nu vă bazați doar pe iaurt sau pe aloe vera pentru a repara pielea afectată de o arsură solară.
În cazul în care arsura este severă consultați un medic, mai ales dacă aveți stări de leșin, puls accelerat, greață, febră, frisoane, vezicule infectate.
Există persoane care pur și simplu au intoleranță la soare, mai ales în timpul sau după tratamentul cu anumite medicamente. În acest caz este important a se evita complet expunerea la soare, chiar și cu protecție solară. Căutați zonele umbrite sau folosiți haine pentru a vă proteja pielea de radiațiile solare.
Notă: Nu uitați, distrugerea celulară și fotosensibilitatea cauzate de radiațiile solare sunt cumulative, nu vă bazați pe faptul că anul trecut nu v-ați ars atunci când alegeți metodele de protecție solară. Este mult mai simplu să previ o arsură decât să o tratezi pentru că la nivel de ADN distrugerile celulare nu sunt reversibile.
Corina,
multumim pt articol! Este foarte edificator si util mai ales acum, in perioada concediilor.
Buna si multumec pt toate informatiiile super utile pe care le impartasesti cu noi. Citesc cu mare placere fiecare articol si incerc sa aplic recomandarile tale, pielea mea sigur e mai sanatoasa datorita tie!!! Pana acum nu am vrut sa te deranjez…..articolele tale sunt cuprinzatoare, comentariile utile iar cu tenul meu mixt nu am cine stie ce probleme ( toata lumea zice ca arat cu cel putim 6-8 ani mai tanara, am 32 de ani si sunt mai copilaroasa de fel).
Motivul pt care te deranjez acum este urmatorul: am plecat in concediu si din neatentie geanta cu tot ce contine rutina mea de ingrijire……a ramas acasa. Am doar gelul de dus de la dm sensitiv, cel recomandat de tine. Nu pot cumpara alte prod de ingrijire a fetei dar o amica are crema de la vichy idealia life serum si ca protectie solara la roche posay anthelios xl bb cream. Presupun raspunsul tau si stiu din lista de ingrediente ca nu sunt recomandate dar altfel nu pun nimic pe fata mea cel putin o sapt?! Nu fac plaja asa ca ma feresc de soare cat pot dar macar pe fata….ce recomanzi? Cat de grav e daca folosesc cele doua creme cateva zile? Multumesc anticipat!!!
Doroti,
Trebuie sa iti pui SPF indiferent de formula lui, nu poti sa risti o pata solara. Din doua rele il alegi pe cel mai putin rau.
Aplica si crema aia de seara, mare rau nu iti poate face, dar probabil nici bine.
Buna Corina! Dupa cat timp de la expunerea la soare (am fost 8 zile la mare) pot reincepe sa aplic bha si aha? Multumesc!
Elena,
Dupa cateva zile poti reincepe aplicarile.
MI se pare relevantă experiența mea de vara aceasta.
După ce un am am aplicat cu conștiinciozitate SPF minim 30, am fost la mare, într-o țară cu climă umedă și caldă. AM purtat mereu șapcă (din cele cu cozoroc și material care absoarbe transpirația). AM folosit SPF 50 și 46 (ambele Paula’s Choice).
Doar că am recăpătat niște pete pe frunte. Cum? Am transpirat abundent în timp ce purtam acel cozoroc. iar când îl mai dădeam și jos, ca să înot, uitam că am transpirat și că SPF-ul meu nu mai era la locul lui. NU am stat mult timp fără șapcă, dar a fost suficient cât să se vadă iar melasma. NU m-am ars, dar era posibil dacă stăteam mai mult timp neprotejată.
de două ori pe zi am aplicat pe toată pielea expusă la soare un toner foarte bogat în antioxidanți și anti iritanți. Am simțit că o parte a spatelui a fost mai sensibilizată de soare, pentru că am schimbat costumul întreg cu unul deux pieces și probabil că la aplicarea cremei cu protecție solara nu am acoperit bine toată pielea. Anti iritanții m-au ajutat destul de mult
grijă mare cu transpirația. vă poate lăsa descoperiți în fața razelor soarelui 🙁
Buna ziua tuturor.Aceeasi problema o am de mult.Ador sa merg la mare,dar soarele ma distruge.Am incercat si cu o crena cu factor ridicat de protectie.degeaba!Mi se inroseste pielea si incepe sa ma usture ..si peste cateva ore,nu imi mai pot msca mainile,picioarele,pur si simplu mi se crapa pielea.Sa nu mai vorbesc de mancarimi..!O doamna farmacista mi .a spus ca si soarele imi dauneaza dar si cremele,nu conteaza ca sunt de la Nivea..toate contin o anumita substanta care nu mi.ar face bine.Cu ce imi pot da pe viitor?Oare ulei de masline?
Felicia,
Daca vei folosi ulei de masline vei ajunge sa ai arsuri grave pe piele. Nu inteleg de ce farmacistele isi dau cu parerea despre reactia pielii. Iti recomand sa mergi la un dermatolog si sa iti faci anumite analize, este posibil sa ai reactie alergica la radiatiile solare. Oricum ar fi, daca nu te vei proteja de soare corect si daca in continuare te vei expune la radiatiile solare intentionat vei observa ca pielea nu se va mai vindeca si va ramane cu sensibilitate permanenta. Stai departe de soare, este evident ca iti face rau.
Mi-au aparut pete maro pe fata dupa expunere la soare si nu au disparut desi am folosit o crema de la Bioderma impotriva petelor (o aplicam seara) si o crema de La Roche 50+ (pe care o aplic ziua). Imi puteti recmanda ceva? Multumesc.
Da, poti incerca propunerile de mai sus. Iti trebuie un produs cu inhibitor de melanina: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/resist-anti-aging/resist-25-vitamin-c-spot-treatment.html pentru inceput, iar apoi poti alege un exfoliant chimic in functie de tipul tau de ten, ii gasesti aici: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha.html
Citeste cu mare atentie articolul de mai sus si aplica protectia solara corect si evita expunerea la soare, chiar si cu protectie solara.