Condițiile de păstrare pentru produsele cosmetice
Salut Corina,
Azi am fost la Sensiblu și am o curiozitate. Am văzut că standul cu tuburile portocalii de spray-uri AVENE este așezat chiar la vitrină în soare. Nu cred că soarele bate toată ziua acolo, dar totuși o parte din zi sigur produsele stau în soare în vitrină. Este ok? Un tub din ăla costă în jur de 100 de lei, dar mai e bun după ce stă în soare cu zilele?
Răspunsul meu:
Condițiile normale de păstrare pentru produselor cosmetice sunt: la temperaturi între 18 și 25 grade C, în mediu uscat, ferite de lumina soarelui, cu capacul recipientului în care sunt ambalate închis cu grijă. În aceste condiții produsele cosmetice sunt stabile și au termen maxim de durabilitate indicat de producător (dacă este cazul). Termenul de durabilitate este indicat pe ambalaj dacă este mai scurt de 30 de luni.
Pentru a se asigura că produsele pot fi folosite tot timpul valabilității lor, producătorii fac anumite teste. De exemplu, un produs al cărui ambalaj nu a fost deschis și care rezistă timp de 3 luni la temperaturi de 45 grade va fi valabil timp de doi ani în condițiile în care este păstrat la temperatura camerei (18-25 grade).
Ingredientele produselor cosmetice și ambalajul lor se deteriorează dacă sunt expuse timp îndelungat radiațiilor solare, indiferent dacă temperatura din încăperea unde sunt păstrate este ideală sau nu (18-15 grade), radiațiile UV trec prin sticlă.
Condițiile improprii de păstrare duc la scurtarea termenului de durabilitate a produselor cosmetice.
Există foarte multe persoane care au impresia că pot prelungi termenul de durabilitate al produselor cosmetice dacă le păstrează în frigider. Temperatura la care se păstrează alimentele (4-6 grade) nu este temperatura ideală de păstrare a cosmeticelor. Dacă doriți să păstrați cosmeticele în frigider, în special ojele, parfumurile, rujurile și alte produse de machiaj puteți achiziționa un frigider special conceput pentru acest tip de produse cu temperatură de 8-12 grade. Prețul frigiderului este aproximativ 250 euro.
Singurele produse pe care le păstrez în frigider sunt uleiurile vegetale, într-o cutie de plastic închisă ermetic, pentru a preveni râncezirea lor. Produsele cosmetice le folosesc în perioada valabilității lor, nu fac stocuri de produse. Din punctul meu de vedere păstrarea produselor cosmetice în frigider pentru a prelungi durabilitatea lor mai mult decât cea indicată de producător este inutilă, practic după 36 de luni deși produsul nu este alterat, ingredientele din produs nu mai aduc beneficii pielii.
Personal păstrez produsele cosmetice într-un dulăpior, în baie. Baia respectivă este păstrată la temperatura de 21 – 24 grade tot timpul anului cu umiditate normala (40-55%).
Atenție: Înainte de a vă păstra cosmeticele în baie, măsurați umidititatea imediat după ce s-a folosit dușul!
Buna Corina,
o farmacista mi-a spus ca Brevoxyl ar trebui tinut in frigider ca sa aiba efect.
Buna Katrina,
Sa fim seriosi! Benzoyl Peroxide este un ingredient care nu are indicatie de pastrare in frigider. Pe prospectul medicamentului sunt scrise temperaturile de pastrare, in cazul Brevoxylului este ‘A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original’. Indicatiile din articol se refera la produsele cosmetice, nu la medicamente. Multe medicamente trebuiesc pastrate la temperaturi 5-8 grade.
Salut Corina, multumesc pentru raspuns. As zice ca farmacistele ar trebui sa stie indicatiile de pastrare pentru cosmeticele pe care le vand. 🙁
Salut. Exista frigidere speciale pentru vinuri. Acestea pot menține o temperatura de minim 12 grade, maxim 18.
Cele mai mici frigidere, suficient de mari pentru cosmetice, costa in jur de 200 lei.
Buna Lavinia,
Sigur ca exista o gramada de frigidere cu temperaturi 8-12 grade, dar pentru cei care vor sa aiba un frigider special conceput pentru cosmetice am atasat fotografia si pretul orientativ. Toate frigiderele de vinuri pe care le-am vazut sunt cu sticla, e important ca cel pentru cosmetice (ma refer la parfumuri, oje, produse de make-up) sa fie din material prin care nu trece lumina.
Buna, corina! Cu ce oot inlocui brvoxyl pana reapare?.
:(Il foloseam pt a stopa cosurile dureroase sau rosii.multumesc
Buna Elena,
Skinoren 15% Gel.
Unele sfaturi sunt date gresit in mod accidental, motiv pentru care eu incurajez pe toata lumea sa ceara parea mai multor persoane, insa depinde totusi si cui cerem parerea.
Motiv pentru care sunt mai mult decat incanta de postul tau si de sfaturile ce le dai prin intermediul comentariilor, multumesc frumos!
Buna ziua! Cateva sfaturi in legatura cu noua metoda de tratare a vergeturilor se poate? Ma refer la injectiile cu Jalupro. Cat de eficienta este aceasta metoda? multumesc
Alexandra,
Exista foarte multe tratamente de acest fel, poti vorbi cu medicul tau despre optiunile existente. Fiecare persoana reactioneaza diferit la procedurile invazive, uneori sunt necesare mai multe incercari pentru a gasi procedura potrivita pentru tine.
Buna, Corina! Azi am cumparat Skinceuticals CE Ferulic. Am avut un tester de 3 ml si mi-a placut f mult. As avea nevoie sa stiu, daca transfer din sticla mare in cea de tester produsul pe masura ce il folosesc, voi putea sa utilizez mai mult de 3 luni serul? Intr-unul dintre comentarii scriai ca si tu asa procedezi cu serul cu 15% vit c de la PC. Dar nu stiu sigur daca in felul acesta prelungesc „viata” produsului intreg si cu cat. E imposibil sa il consum in 3 luni. Am incercat sa comand din SUA serul cu vit c si alte produse nedisponibile in Europa, evident mi le-au sters din cos la final. Abia astept sa apara si varianta optima pt Europa a acelui ser. CE Ferulic imi place, dar e si destul de scump. Iti multumesc pt timpul acordat! Minodora
Minodora,
Da, transfera fara probleme, dar de fiecare data cand umpli testerul sa dezinfectezi sticluta si sa faci transferul la lumina artificiala.
Magazinele online din SUA nu mai au voie sa expedieze spre Europa produsele care contin ingrediente ce sunt considerate medicamente in Europa (cel putin asa este legal, nu cred ca respecta toti vanzatorii regula aceasta).
Noi am fost informati ca in aceasta toamna vom avea Resist C15, asteptam cu interes.
Multumesc mult, Corina! Sunt atatea produse interesante in SUA, la care noi nu avem acces. Spre exemplu, eu chiar as vrea sa incerc hidroquinona pt melasma mea. Si sunt convinsa ca toti cei ce folosesc PC suspina dupa serul cu vitamina C, pt ca alternativele la el nu sunt deloc accesibile.
Este incredibil cat s-a schimbat pielea mea in cateva luni de cand „te citesc”. Mai nou, l-am convins si pe sotul meu sa foloseasca bha pt acneea de pe corp si gelul de ras. E pe drumul cel bun si el :).
O zi frumoasa isi doresc!
Minodora
Minodora,
Din pacate, pana cand nu se va schimba legislatia in Europa, nu prea avem de ales. Eu chiar mi-am rezolvat melasma cu hidroquinona de la PC.
Sa ai si tu o zi minunata.
Corina, nu pot sa cred ca nu imi mai pot comanda bha 9% de pe pc sua. Sunt f suparata 🙁 Inafara de ideea de a-l mi trimite cineva din state nu prea vad alte solutii. Sau sa-ti faci singura dar e mai complicat pentru ca e greu de masurat ph la un produs final la care conteaza enorm fiecare zecimala
Anca,
Din pacate producatorii de cosmetice din SUA sunt obligati prin lege sa nu mai trimita produsele interzise in alte tari.
Corina, am o intrebare exact pe aceeasi tema dezbatuta mai sus, doar ca sursa caldurii este alta, fiind anotimpul rece acum: Azi am intrat tot intr-o farmacie Sensiblu in cautarea unui gel de curatare a tenului. Pentru ca am tenul mixt, mi-a atras atentia cel de la La Roche Posay – Effaclar. Gelul era situat pe raft, la aproximativ 40cm de podea. Pentru ca afara e rece, au dat drumul la centrala sau aer conditionat cald (daca se foloseste la incalzit incapari), cert este ca aerul cald venea de undeva de jos in sus, astfel incat, in momentul cand am luat produsul sa citesc ingredientele si pretul, tubul era destul de cald in mana, cald spre usor fierbinte. Cu toate acestea, l-am cumparat. Este perfect inchis, sigilat. Intrebarea mea este daca temperatura aceasta de pastrare din farmacie, destul de ridicata, ar fi putut degrada produsul astfel incat sa am probleme mai tarziu daca l-as folosi? mi-e teama de acest aspect. 🙁 si regret enorm ca l-am cumparat, desi simteam tubul destul de calduţ spre fierbinte in mana. Nici farmacista n-a spus nimic, dar nici eu n-am intrebat. Este prima si ultima data cand mai iau un produs astfel. Tare rau imi pare!
Imediat m-am gandit la tine, sa iti cer parerea. Nu stiu ce sa fac, daca sa il folosesc sau nu. 🙁
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Andreea,
In mod normal produsele cosmetice sunt testate la temperaturi scazute (chiar si la inghet/dezghet) si la temperaturi ridicate. Important este sa nu fie expuse prea mult timp la caldura ridicata. De exemplu o crema cu SPF tinuta 1-2 luni in masina, vara, este afectata de radiatiile solare si temperaturile ridicate.
Asa este, sa nu fie expuse timp indelungat la o temperatura ridicata… Desi din punct de vedere a consistentei si mirosului, nu pare sa aiba nimic, totusi ambalajul mi s-a parut destul de cald, asa cum spuneam, cald spre fierbinte mai mult. Daca il simteam fierbinte in mână, tind sa cred ca la nivelul acela erau peste 30 de grade, daca nu chiar mai mult… Sunt ferm convinsa ca acest produs a stat multe zile pe raft, ma gandesc ca nu se cumpara asa des ca sa fie reinnoite. O sa arunc gelul si sa-mi fie invatatura de minte! :((
Intr-un magazin DM, anul trecut, la standul cu cosmetice, in zona cu fonduri de ten (plasate pe un raft iluminat cu becuri ), exact la fel: se simteau fierbinti produsele in mână.
Asa cum am evitat atunci tentatia de a cumpara, trebuia sa procedez si acum. 🙁
Multumesc mult pentru raspuns si ca ai scris pe aceasta tema.
O zi cat mai placuta, Corina!
Am si eu o intrebare. Prin octombrie 2016 mi-am cumparat o protectie solara noua. Am lasat o intr-o plasa afara si acolo am uitat-o. Astazi am dat peste ea…a fost folosit-o o singura data….Deci cred ca la ce temperaturi au fost afara a stat inghetata…Suna lichid in tub, chiar daca o crema din aceasi punga era inghetata….O mai pot folosi oare, sau mai bine o arunc?
Anamaria,
Daca a stat toata iarna afara nu o mai poti folosi. Desi produsele sunt testate la inghet/dezghet, expunerea repetata la temperaturi atat de scazute afecteaza eficienta unui produs.