Filtre solare – Ingredientele produselor cu factor de protecţie solară
În categoria Protecție solară găsești o serie articole cu informații despre produse, aplicarea SPF-ului, importanța protejării pielii și multe răspunsuri la întrebările despre protecția solară. În articolul de mai jos am enumerat cele mai folosite filtre solare, cu detalii despre lungimea de undă a radiațiilor solare UV de care pot proteja pielea.
Filtre solare – proprietăți generale
Există două tipuri de filtre solare în funcție de structura lor moleculară, şi anume filtre fizice/minerale inorganice şi filtre chimice/sintetice organice.
Ingredientele ce asigură filtru fizic (filtre minerale) sunt:
- molecule inorganice;
- fotostabile și aprobate internațional;
- în unele cazuri pot bloca porii, în special dacă tenul are tendințe acneice;
- opace, groase şi destul de greu de întins pe piele;
- protejează pielea imediat după aplicare
- destul de sigure pe piele, cele mai bine tolerate pe pielea copiilor și cele mai indicate pentru a fi aplicate în jurul ochilor;
- lasă peliculă albă pe piele – cu cât este mai mare molecula filtrului și SPF-ul cu atât mai evidentă este pelicula pe piele; moleculele nano și nano coated sunt cel mai puțin vizibile pe piele – detalii în articolul Tipuri de filtre minerale.
Ingredientele ce asigură filtru chimic (filtre sintetice) sunt:
- molecule organice (conțin carbon);
- unele fotostabile, altele nu, avobenzone este cel mai instabil în prezența luminii;
- pot fi stabilizate în formule incluzând alte filtre sintetice;
- sunt eficiente după 15-20 de minute de la aplicare pe piele
- în unele cazuri pot cauza usturimi după aplicare, în special în jurul ochilor; în unele cazuri pot cauza iritații, fotoalergii etc pe piele;
- nu au culoare, nu au miros, majoritatea au textură lichidă, pot fi incluse în produse incolore și/sau cu textură mai plăcută la aplicare pe piele;
- nu lasă peliculă albă pe piele, dar unele sunt solubile în ulei, iar produsele pot fi în acest caz mai lipicioase;
- unele nu sunt aprobate în anumite ţări; Europa are cele mai multe filtre aprobate (24 în anul 2011, de atunci tot apar filtre noi, unele sunt în proces de aprobare.
Tabelele de mai jos conțin cele mai importante filtre solare regăsite în produsele cu protecție solară. Nu am enumerat filtrele solare care nu sunt incluse în produsele cu SPF din diverse motive. Denumirea INCI este denumirea folosită în lista de ingrediente de pe ambalajul produsului. Unele filtre au denumiri complexe, iar pentru a fi mai ușor de reținut au primit denumiri simplificate, care nu apar în lista de ingrediente.
În unele țări cum este SUA, pe eticheta produsului cu protecție solară apare concentrația și denumirea simplificată a filtrelor folosite, însă în Europa acest lucru nu este obligatoriu. Este important să știi ce filtre aplici pe piele pentru a te asigura că produsul ales protejează de întreg spectrul solar – protecția UVA nu este specificată de ambalajul produselor, numărul SPF are legătură doar cu protecția UVB.
Radiațiile solare UVA și UVB
Radiațiile solare au următoarele lungimi de undă:
- UVB 290-320 nm – cele mai multe filtre solare foarte eficiente în acest spectru solar
- UVA1 320-340 nm (numite unde lungi UVA) – puține filtre solare sunt eficiente în acest spectru solar
- UVA2 340-400 nm (numite și unde scurte UVA) – doar zinc oxide, avobenzone și Helioplex acoperă complet acest spectru solar. Noile filtre Tinosorb, Uvinul A Plus, Mexoryl SX sunt eficiente în acest spectru solar și sunt considerate filtre solare cu spectru UVA, dar avobenzone este cel mai eficient dintre ele.
Nu există cel mai bun filtru solar, atunci când alegi produsul pentru protecție solară asigură-te că are o textură compatibilă cu pielea ta pentru ca să poți aplica cantitate generoasă și să poți reaplica în timpul zilei și asigură-te că oferă protecție solară completă.
Din cauză că filtrele solare sunt regularizate de FDA și nu sunt simple produse cosmetice, noile filtre și câteva din vechile filtre folosite în Europa, Asia, Canada etc, nu sunt aprobate pentru a fi folosite în produsele cu protecție solară. Sper ca acest lucru să se schimbe, sunt atât de mulți producători în SUA care își doresc să includă noile filtre în produsele lor, dar nu au voie.
Există câteva produse din Asia cu filtre solare, vândute în SUA cu rol de creme de zi, fără să fie etichetate ca protecție solară. Clienții fideli ai mărcilor respective pot astfel cumpăra produsele cu SPF în SUA, chiar dacă pe ele nu scrie că oferă SPF.
Atunci când alegi produsul cu SPF verifică lista de ingrediente și asigură-te că include unul sau mai multe filtre care protejează de UVA1 și mai ales de UVA2. Cu cât mai multe filtre UVA, cu atât mai bine pentru piele.
Zinc oxide este singurul filtru care poate asigura doar el protecție solară completă și eficientă, în produsele cu protecție solară. Orice alt filtru are nevoie de alte filtre în formulă, pentru a asigura protecție solară SPF 30 sau mai mare, împotriva întregului spectru UV. Tinosorb S în concentrație maximă admisă, fără alte filtre în formulă, asigură SPF 20.
Radiațiile UVB cauzează arsuri pe suprafața pielii și sunt mai multe pe timpul verii. Radiațiile UVA duc la îmbătrânirea progresivă și ireversibilă a pielii. Cantitatea de radiații UVA care ajunge pe piele nu depinde de anotimp, iar radiațiile UVA trec și prin geamurile fără protecție UV.
Produsele care asigură protecție solară UVA au un simbol cu UVA încercuit pe ambalaj, însă în produsele cosmetice protecția UVA nu este la fel de ridicată ca protecția UVB (rare excepții). Protecția UVB este specificată pe ambalaj, reprezentată de numărul după SPF.
SPF 30 asigură protecție solară 30 împotriva radiațiilor UVB, dar din păcate nu știm ce protecție UVA oferă produsul respectiv. În Japonia există o regulă mai clară pentru protecția UVA, produsele cu protecție UVA ridicată au pe etichetă simbolul PA++++, cu cât este mai scăzută protecția UVA cu atât mai puține +, PA+ fiind cel mai slab ca protecție UVA.
Și în EU există un sistem de categorii în funcție de raportul UVA/UVB: 1:3, 1:2 și 1:1. 1:1 înseamnă protecție UVA egală cu protecția UVB. Din păcate acest raport UVA/UVB nu este specificat pe eticheta produselor, dar în Europa produsele cu protecție solară trebuie să aibă minim 1:3 UVA/UVB.
Protecție UVB, studiu comparativ
În 2007 s-a făcut un studiu comparativ pentru 18 filtre chimice aprobate în Europa la data respectivă pentru protecție UVB și s-a aflat care este SPF-ul asigurat de fiecare filtru, la concentrația maximă admisă în produsele din Europa. Mai jos am listat rezultatele acelui studiu, așa cum apar în document, apoi am făcut o listă simplificată, cu denumirile comune. În liste nu apar avobenzone și Uvinul A+ pentru că acestea asigură doar protecție UVA.
3-Benzylidene camphor (1.66) < oxybenzone (3.01) < octylsalicylate (3.12) < PABA (3.36) < polysilicone 15 (3.64) < methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (3.68) < PEG25 PABA (3.81) < benzophenone-4 (3.85) < 4-methylbenzylidene camphor (4.22) < homosalate (4.33) < octyltriazone (7.80) < phenylbenzimidazole sulfonic acid (8.31) < octyldimethyl PABA (8.71) < octocrylene (10.41) < octylmethoxycinnamate (10.42) < diethylhexylbutamidotriazone (12.58) < isoamylparamethoxycinnamate (15.14) < anisotriazine (20.0).
- Oxybenzone asigură SPF 3
- Octisalate SPF 3.12
- PARSOL SLX SPF 3.63
- Sulisobenzone SPF 3.85
- Enzacamene SPF 4.22
- Homosalate SPF 4.33
- Uvinul T 150 SPF 7.80
- Ensulizole SPF 8.31
- Octocrylene SPF 10.41
- Octinoxate SPF 10.42
- Uvasorb HEB SPF 12.58
- Amiloxilate SPF 15.14
- Tinosorb S SPF 20
Pentru aceste rezultate s-a folosit o cantitate optimă de 2mg/centimetru pătrat – tot în acest studiu scrie că majoritatea aplică doar 0.5mg/centimetru pătrat. Acest lucru înseamnă că un produs cu SPF 50 aplicat doar 1/4 din cantitatea necesară pentru a asigura protecție solară nu asigură SPF 50 pe piele! Acesta este și motivul pentru care se recomandă tot mai frecvent protecția solară SPF 50, iar protecția minimă acceptată este SPF 30.
Spun acest lucru pentru că atunci când un SPF mai mic de 30 pielea ta nu este protejată eficient.
Lumina vizibilă (VL) și lumina infrared (IR)
Soarele emite radiații electromagnetice de tip UV (9% UVA + UVB + UVC), VL (50%) și IR (40%). UVC sunt filtrate în atmosferă, pentru UVB și UVA există filtre solare. În ultimii ani s-a pus accentul pe protejarea pielii de radiațiile VL și IR. Nu toate razele VL și IL sunt dăunătoare pielii, laserele, aparatele cu lumină intens pulsată (IPL), etc, sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni cutanate, pentru îndepărtarea petelor, părului etc.
În urma studiilor s-a demonstrat că 50% din radicalii liberi formați în timpul expunerii la radiațiile solare sunt cauzați de UV și 50% sunt cauzați de VL și IR. Pentru a proteja pielea VL și IL sunt necesare molecule mari de zinc oxide, titanium dioxide și includerea antioxidanților în formule. De asemenea iron oxide 3% sau mai mult, inclus produsele cu protecție minerală colorată, protejează pielea de VL.
Denumire comună /Protecție UV | Filtre minerale. Denumire INCI, fotostabilitate |
Zinc Oxide UVA1 UVA2 UVB |
Zinc Oxide – poate fi nano. Stabil în prezenţa luminii. Aprobat internaţional. |
Titanium Dioxide UVA2 UVB |
Titanium Dioxide – poate fi nano. Stabil în prezenţa luminii. Mai eficient decât zinc oxide pentru protecția UVB. Aprobat internaţional. |
Denumire comună/Protecție UV | Filtre chimice. Denumire INCI, fotostabilitate |
Avobenzone UVA1 UVA2 |
Butyl Methoxydibenzoylmethane Foarte instabil în prezenţa luminii, poate fi stabilizat cu Octocrylene, Tinosorb, Mexoryl SX. Solubil în ulei. Aprobat internaţional. |
Uvinul A Plus UVA1 UVA2 |
Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate Fotostabilitate ridicată. Nu este aprobat în SUA. |
Tinosorb S / Bemotrizinol, Tinosorb S Aqua UVA1 UVA2 UVB |
Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine Fotostabilitate ridicată. Ajută la stabilizarea altor filtre cum ar fi Avobenzone. Solubil în ulei, iar varianta Aqua este solubilă în apă. Nu este aprobat în SUA. Tinosorb S Aqua este Tinosorb S + Polymethyl Methacrylate. |
Tinosorb M / Bisoctrizole UVA1 UVA2 UVB |
Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano) Fotostabilitate ridicată. Ajută la stabilizarea altor filtre cum ar fi Octinoxate. Nu se dizolvă bine nici în apă, nici în ulei. Nu este aprobat în SUA. Filtru hibrid sub formă de microparticule organice. |
Tinosorb A2B UVA2 UVB |
Tris-Biphenyl Triazine Fotostabilitate ridicată. Nu este aprobat în SUA. |
Mexoryl SX / Ecamsule UVA1 UVA2 UVB |
Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid Fotostabil. Solubil în apă. Folosit în asociere cu Meroxyl XL. Aprobat internaţional. Patentat de L’Oreal. |
Mexoryl XL / Silatriazole UVA1 parțial UVA2 UVB |
Drometrizole Trisiloxane Fotostabil. Solubil în ulei. Folosit în asociere cu Meroxyl SX. Nu este încă aprobat în SUA. Patentat de L’Oreal. |
Helioplex UVA1 UVA2 UVB |
Helioplex = avobenzone + oxybenzone. Fotostabil. Nu este rezistent la apă. Folosit de Neutrogena. Aprobat internaţional. |
Oxybenzone UVA2 UVB |
Benzophenone-3 Fotostabilitate ridicată, folosit ca fotostabilizator în formule, cu abilități reduse de absorbție a razelor UV. Solubil în ulei. Ingredient controversat, potențial problematic pentru piele (fotoalergen) și nu numai. Aprobat internaţional. |
Sulisobenzone UVA2 UVB |
Benzophenone-4 Fotostabilitate ridicată, folosit ca fotostabilizator în formule, cu abilități reduse de absorbție a razelor UV. Solubil în ulei. Potențial problematic pentru piele (alergen). |
Dioxybenzone UVA2 UVB |
Benzophenone-8 Fotostabil. Solubil în ulei. Abilități reduse de absorbție a razelor UV. Aprobat internaţional. |
Uvasorb HEB / Iscotrizinol UVA2 UVB |
Diethylhexyl Butamido Triazone Fotostabilitate extremă! Solubil în ulei. Nu este aprobat în SUA. |
Octinoxate UVB |
Octyl Methoxycinnamate / Ethylhexyl Methoxycinnamate Insolubil în apă. Nu este foarte stabil în prezenta luminii, necesită stabilizare cu alte filtre. Aprobat internaţional. |
Octocrylene UVB |
Fotostabil, folosit la stabilizarea Avobenzone. Solubil în apă. Îmbunătățește rezistența la apă a produsului. Aprobat internaţional. |
Octisalate UVB |
Ethylhexyl Salicylate / Octyl Salicylate Are proprietăţi emoliente. Rezistent la apă. Filtru secundar, folosit pentru a solubiliza alte filtre și a crește SPF-ul. abilități reduse de absorbție a razelor UV. Aprobat internaţional. |
Homosalate UVB |
Homomethyl Salicylate Nu este fotostabil. Solubil în ulei. Filtru secundar, folosit ca solvent pentru alte filtre, cum este avobenzone. Aprobat internaţional. |
Uvinul T 150 UVB |
Ethylhexyl Triazone / Octyl Triazone Cel mai fotostabil filtru chimic. Absorbție ridicată a razelor UV. Solubil în ulei. Nu este aprobat în SUA. |
Ensulizole UVB |
Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid Fotostabil. Solubil în apă. Aprobat internaţional. |
Parsol SLX UVB |
Polysilicone-15 / Dimethicodiethylbenzalmalonate Fotostabil. Nu este aprobat în SUA. |
Amiloxate / Neo Heliopan E1000 UVB |
Isoamyl p-Methoxycinnamate Solubil în ulei. Nu este aprobat în SUA. |
Trolamine salicylate UVB |
Triethanolamine salicylate Abilități reduse de absorbție a razelor UVA. Solubil în apă. Folosit în produsele pentru păr. Aprobat internaţional. |
Enzacamene UVB |
4-Methylbenzylidene Camphor Ingredient controversat. Solubilitate scăzută în apă, ulei și alcool. Nu este aprobat în SUA și Japonia. |
Meradimate UVA2 |
Menthyl anthranilate Solubil în ulei. Abilități reduse de absorbție a razelor UV, chiar dacă parțial protejează și de UVB, UVA1. Aprobat internaţional. |
Bisdisulizole Disodium / Neo Heliopan AP UVA1 parțial, UVA2 |
Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate Fotostabil. Nu este aprobat în SUA. |
Cinoxate UVB |
2-Ethoxyethyl p-methoxy-cinnamate Folosit mai rar. Insolubil în apă. Aprobat internaţional. |
Padimate O UVB |
Ethylhexyl dimethyl PABA / Octyldimethyl PABA Insolubil în apă; Ingredient controversat, folosit mai rar. |
Filtre solare – protecție UVA și UVB
UVB 290-320 nm | UVA2 320-340 nm | UVA1 340-400 nm |
Zinc Oxide | Zinc Oxide | Zinc Oxide |
Titanium Dioxide | Titanium Dioxide | – |
– | Avobenzone | Avobenzone |
– | Uvinul A Plus | Uvinul A Plus |
Tinosorb S | Tinosorb S | Tinosorb S |
Tinosorb M | Tinosorb M | Tinosorb M |
Tinosorb A2B | Tinosorb A2B | – |
Mexoryl SX | Mexoryl SX | Mexoryl SX |
Mexoryl SX | Mexoryl SX | parțial |
Helioplex | Helioplex | Helioplex |
Oxybenzone | Oxybenzone | – |
Sulisobenzone | Sulisobenzone | – |
Dioxybenzone | Dioxybenzone | – |
Uvasorb HEB | Uvasorb HEB | – |
Octinoxate | – | – |
Octocrylene | – | – |
Octisalate | – | – |
Homosalate | – | – |
Uvinul T150 | – | – |
Ensulizole | – | – |
Parsol SLX | – | – |
Amiloxate | – | – |
Trolamine salicylate | – | – |
Enzacamene | – | – |
parțial | Meradimate | parțial |
parțial | Bisdisulizole Disodium |
Pentru a indentifica mai ușor filtrele solare le-am enumerat mai jos, în ordine alfabetică, cu denumirile așa cum apar în lista de ingrediente:
- 4-Methylbenzylidene Camphor – Enzacamene
- Benzophenone-3 – Oxybenzone
- Benzophenone-4 – Sulisobenzone
- Benzophenone-8 – Dioxybenzone
- Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine – Tinosorb S
- Butyl Methoxydibenzoylmethane – Avobenzone
- Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate – Uvinul A Plus
- Diethylhexyl Butamido Triazone – Uvasorb HEB
- Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate – Bisdisulizole Disodium
- Drometrizole Trisiloxane – Mexoryl XL
- Ethylhexyl Dimethyl Paba
- Ethylhexyl Methoxycinnamate – Octinoxate
- Ethylhexyl Salicylate – Octisalate
- Ethylhexyl Triazone – Uvinul T 150
- Homosalate
- Isoamyl P-Methoxycinnamate – Amiloxilate
- Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol – Tinosorb M
- Octocrylene
- Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid – Ensulizole
- Polysilicone-15 – Parsol SLX
- Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid – Mexoryl SX
- Titanium Dioxide
- Tris-Biphenyl Triazine – Tinosorb A2B
- Zinc Oxide
- Menthyl Anthranilate – Meradimate
Resurse
Update on Photoprotection, Indian Journal of Dermatology 2012
Sunscreens and Photoprotection
Principles and Practice of Photoprotection – pe google books
Clinical and Biological Relevance of Visible and Infrared Radiation
An overview of sunscreen regulations in the world
Sunscreens
Handbook of Photomedicine – pe google books
Sunscreening Agents
Study of the efficacy of 18 sun filters authorized in European Union tested in vitro – download pdf
Imi place f mult stilul tau clar, concis si cu multe informatii utile pe cm patrat de blog, fara risipa de cuvinte inutile!
Abia astept in fiecare zi postul tau 🙂
Sugestie: si ceva despre cuperoza, please.
De obicei sunt forte interesante postarile tale ,ar asta …de multa vreme cautam ceva in genul asta si nu gaseam .Multumesc !
salut corina
poti sa explici de ce ingredientul oxybenzone este contraversat, poate sa provoace iritatii sau vreo alta reactie adversa. multumesc
Buna Margo,
E atat de mult de spus despre asta si exista o gramada de studii care arata ca nu este nociv acest ingredient, bineinteles in concentratiile legale si totusi producatorii trebuie sa avertizeze pe produs ca acel ingredient este in compozitie. Personal folosesc produse cu acest ingredient, dar unui copil sub 14 ani nu i-as aplica pe piele oxybenzone, dar aceasta este doar abordarea mea si sa nu uitam ca eu nu sunt medic.
Citeste aici te rog date oficiale despre acest ingredient. http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient_details.php?ingredient_id=424 (sunt 3 pagini scurte aici); http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/1040/oxybenzone.aspx ; Despre parerile negative si nefondate este plin internetul, nu are rost sa iti fac trimiteri.
Buna!
Vreau sa-mi iau o crema cu factor de protectie si m-am oprit asupra Guerlain Super Aqua Day SPF 30.
Nu imi dau seama cat e de potrivita pentru tenul meu mixt si din pacate nu am reusit sa fac rost de un esantion ca e penurie mare de asa ceva.
Pana acum ca si creme cu factor de protectie am folosit Clinique – SuperDefence, Estee Lauder – Day wear plus lotiune si crema si La Roche Posay – Hydraphase Legere. N-am fost multumita de niciuna pentru ca, desi la primele aplicari fiecare dintre ele mi se parea extraordinara (se absorbea foarte repede in piele, tenul avea aspect uniform ), dupa aproape o saptamana de folosire continuala 2 ore dupa aplicare tenul meu devenea plin de sebum incat straluceam ca un felinar si porii erau foarte dilatati.
Ma uit acum pe blogul tau si tot compar lista de ingrediente ale Guerlain Super Aqua Day cu cele pe care le-ai enumat tu, dar sunt asa de multe incat nu am reusit sa ma lamuresc daca aceasta crema e prea nociva sau ingredientii „rai” sunt in concentratie prea mica pentru a avea un efect negativ.
As avea o rugaminte: daca timpul iti permite, te poti uita te rog peste lista enumerata mai jos si sa imi spui parerea ta? As fi recunoscatoare daca m-ai putea ajuta sa nu dau o gramada de bani pe ceva nepotrivit.
ACTIVE INGREDIENTS: OCTINOXATE (ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE) 7.4 % – OXYBENZONE (BENZOPHENONE-3) 3.0 % – TITANIUM DIOXIDE 2.4 % – OCTOCRYLENE 2.0 % – SULISOBENZONE (BENZOPHENONE-4) 0.5 %.
OTHER INGREDIENTS: AQUA (WATER) – DICAPRYLYL CARBONATE – GLYCERIN – C12-15 ALKYL BENZOATE – PENTYLENE GLYCOL – BUTYLENE GLYCOL – CETEARYL ALCOHOL – GLYCERYL STEARATE – ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE – CETYL ALCOHOL – DECYLOXAZOLIDINONE – PEG-100 STEARATE – STEARYL ALCOHOL – PARFUM (FRAGRANCE) – ADENIUM OBESUM LEAF CELL EXTRACT – SODIUM POLYACRYLATE – PHENOXYETHANOL – DIMETHICONE – SERINE – ALUMINUM STEARATE – POLYHYDROXYSTEARIC ACID – AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYL – TAURATE/VP COPOLYMER – CETETH-10 PHOSPHATE – DICETYL PHOSPHATE – TOCOPHERYL ACETATE – SODIUM PCA – TROMETHAMINE – CASTANEASATIVA (CHESTNUT) SEED EXTRACT – TETRASODIUM EDTA – XANTHAN GUM – ALUMINA – PALMITIC ACID – STEARIC ACID – XYLOSE – MALVA SYLVESTRIS (MALLOW) EXTRACT – CITRONELLOL – CENTELLA ASIATICA LEAF EXTRACT – SODIUM HYALURONATE – GERANIOL – BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL – HEXYL CINNAMAL – BENZYL SALICYLATE – BHT – LINALOOL – FAGUS SYLVATICA BUD EXTRACT – ETHYLHEXYLGLYCERIN – LIMONENE – SANGUISORBA OFFICEINALIS ROOT EXTRACT – CITRAL – BENZYL ALCOHOL – CYNNAMYL ALCOHOL 045480
Toate cele bune,
Magda
Buna Magda,
Dupa cum observi nu te protejeaza de toate razele UVA. E plina de iritanti si nu are nimic care sa fie benefic pielii, din pacate. Ai vazut lista cu produse hidratante cu SPF recomandate?
Multumesc frumos pentru raspuns Corina.
Am descoperit de catev zile blogul tau si am citit si postul cu lista de produse hidratante cu SPF.
Eu caut o crema cu factor de protectie si asta din ratiuni de comoditate, ca sa aplic un singur produs care sa-mi ofere si hidratare si protectia impotriva soarelui. Evident crema trebuie sa fie potrivita pentru tenul meu mixt.
In lista pe care ai publicat-o am vazut MD Formulation – Moisture Defense Antioxidant Moisturizer SPF 20.
Ochisem crema asta cu ceva timp in urma cand imi faceam lista cu posibile achizitii de creme, iar faptul ca a fost enumerata de tine imi da garantia ca este un produs bun. Tocmai am facut comanda pe strawberry.net.
Vreau sa-ti multumesc pentru informatiile deosebit de valoroase pe care ni le pui la dispozitie, informatii care ma ajuta enorm sa gasesc solutiile de ingrijire benefice pentru pielea mea si sa le elimin pe cele daunatoare.
Multumesc inca odata si toate cele bune,
Magda
Buna Magda,
Sa te bucuri de ea si sa ne spui si noua cum este. Nu este nevoie sa imi multumesti, e placerea mea.
Buna Corina!
Vreau sa-mi iau o crema cu SPF minim 50 deoarece in ultima vreme mi-au aparut alunite pe fata si cautand pe net am gasit La Roche Posay Emulsie Anthelios XL 50+(UltraFluida pentru Corp FPS 50+ 125ml) care dupa ce am vazut poate fi folosita si pentru fata dar cum nu ma pricep la ingrediente as vrea sa te rog daca vrei si ai timp sa te uiti peste ele si sa-mi spui ce parere ai.(Scuze de deranj!)
Ingredients:
Water – Dicaprylyl Carbonate – Octocrylene – Alcohol Denat – Isononyl Isononanoate – Titanium Dioxide – Glycerin – Cyclopentasiloxane – Butyl Methoxydibenzoylmethane – cyclohexasiloxane – PEG-30 Dipolyhydroxystearate – Dimethicone – Silica – Propylene Glycol – Poly C10-30 Alkyl Acrylate – Drometrizole Trisiloxane – Nylon-12 – Ethylhexl Triazone – Polymethylsilsesouioxane – Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine – Dodecene – Glycine Soja/Soybean Oil, Lauryl PEG/PPG-18/18 Methicone – Methylparaben – Pentasodium Ethylenendiamine Tetramethylene Phosphonate – Phenoxyethanol – Poloxamer 407 – Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid – Tocopherol – Triethanolamine
Multumesc frumos!
Anka
Buna Anka,
Acest produs eu nu l-as aplica nici pe corp. Al patrulea ingredient este alcool denaturat, un iritant puternic. Incearca produsele din gama portocalie Avene, nu au decat o concentratie minina de iritanti si contin ingrediente care te protejeaza de tot spectrul UV. Eu am spray-ul si crema. Sunt lipicioase ca orice alt produs cu SPF, trebuie sa astepti putin daca doresti sa aplici fond de ten peste ele.
Multumesc frumos pentru raspuns! Am vazut ca la Avene cu SPF 50 din gama portocalie se gasesc doua variante: crema si emulsie, si din cate am inteles crema e pentru piele uscata. Eu am tenul normal/mixt, ce imi recomanzi?
Buna Anka,
Se gasesc trei variante. Eu am crema si spray-ul. Maine o sa incerc crema si iti spun care este mai putin lipicios dintre cele doua. Iti reamintesca ca aceste produse nu iti aduc nimic benefic pielii ci doar te protejeaza de soare. Cu mult mai putini bani poti incerca alte produse, luni o sa scriu despre variantele mai ieftine care pot fi aplicate si pe fata. Mai am gama Soltan de verificat, am verificat Garnier, Ambre Solaire, Nivea, Elmiplant si Gerovital pana acum. Daca mai stii alta gama cu pret rezonabil spune-mi si incerc sa o gasesc in magazine.
Buna Anca,
Am incercasi si crema si spray-ul si cred ca spray-ul este mai putin lipicios decat crema pe tenul meu normal. Asteapta articolul despre produse cu SPF cu pret rezonabil,
maine.Aici este articolul promis.Buna Corina,
Multumesc frumos! Voi cumpara spray-ul sau crema(depinde ce gasesc la farmacie:) de la Avene pentru fata iar pentru corp astept articolul tau de maine sa ma hotarasc.:*
Buna Anka,
Nu te grabi sa cumperi nimic pana maine, am o surpriza 🙂
Buna Corina! Abia astept!!!!;)
Am o intrebare: Eu am pielea de tipul 2 ce produs este bine sa folosesc: cu filtru fizic sau cu filrtu chimic, si ce SPF imi recomanda-ti petru tipul meu de piele? :). Multumesc penrtu raspuns!
Buna Madutza,
Am si eu o intrebare: care este tipul de ten 2? Eu nu am auzit niciodata de acest tip de ten.
Pai SINCER a dat acum 1-2 saptamani la stiri despre tipul de piele 2 este caracteristica fetelor cu parul blond si pielea deschisa, care de fiacare data cand sta la plaja, pialea se inroseste si rar se bronzeaza:( , iar eu cum am parul saten si pielea deschisa si as vrea sa am pielea masliniu :D, dar fara sa-mi afecteze pielea. Multumesc mult pentru rabdare!
Buna Madutza,
Madutza draga mea, tu vorbesti despre culoarea pielii, nu de tipul de piele. Tipul de piele (sau ten) poate fi: gras, uscat, mixt sau normal, iar oricare dintre acestea poate fi acneic, cu tendinte acneice sau sensibil.
Culoarea pielii se caracterizeaza prin culoare, nu prin numere. Culoarea pielii este: foarte deschisa, deschisa, medie, medie inchisa si inchisa. Aceste culori pot avea una din tonurile: galben, masliniu, rozaliu si neutru. Persoanele cu pielea cu tonuri galbene si maslinie au pielea „calda” (warm undertones), iar cele cu tonuri rozalii au pielea „rece” (cool undertones).
Singurul mod in care poti avea pielea maslinie fara sa iti afecteze pielea este sa folosesti autobronzante, am scris un articol despre acel gen de produse.
Poti folosi fara probleme orice fel de produse cu SPF, nu conteaza ce igrediente contin atata timp cat te protejeaza de toata gama UV.
Pasagera… Imi cer scuze de greseala facuta:) 😐
Buna Madutza,
Nu consider ca tu ai facut o greseala. Poate ca ai scos tu afirmatia din context, poate nu ai inteles bine, poate vorbeau ei prostii (nu ar fi prima data).
M-as bucura insa daca acum ai intelege cum e cu pielea, culoare si tip de ten. Daca mai ai nevoie si de alte lamuriri te ajut cu placere.
Buna!
dupa lectura mai multor articole de pe blogul tau deja mi-am corectat (sau sunt pe cale sa-mi corectez) cateva optiuni si practici cosmetice nepotrivite.
pe langa asta, as vrea sa te rog sa imi spui daca crema cu protectie solara pe care o folosesc are o compozitie ok. E de la Uriage (Uriage Hyséac SPF 30 Fluide Solaire) si are urmatoarea formula INCI:
Aqua, dicaprylyl carbonate, Uriage thermal spring water, methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, butylmethoxydibenzoylmethane, ethylhexyl triazone, octocrylene, nylon-12, glycerin, cyclopentasiloxane, butylene glycol, decyl glucoside, C20-22 alkyl phosphate, cyclohexasiloxane, C20-22 alcohols, phenoxyethanol, Brassica campestris, xanthan gum, fragrance, benzoic acid, tetrasodium EDTA, tocopheryl acetate, tricontanyl PVP, o-cymen-5-ol, propylene glycol, citric acid, sodium hydroxide, polyquaternium-51, lecithin, hydrolyzed wheat protein, caprylyl glycol, hexylene glycol, Epilobium angustifolium, sodium metabisulfite.
multumesc foarte mult!
Buna Anda,
Contine cativa iritanti, dar nu exagerat de multi. Ingredientele pentru protectie solara le poti verifica singura, sunt chiar in articolul de mai sus. Trebuie sa fii protejata de UVA1, UVA2 si UVB.
Buna!
Am o intrebare, ca aproape oricine de pe aici.
Vineri, pe 17 iunie plec in Kusadasi. Mi-am luat ulei de plaja Garnier Ambre Solaire cu SPF 15
Stiu ca e cam mic SPF-ul dar eu de obicei folosesc unul si mai mic. Sa zicem ca anul acesta m-au cam speriat stirile despre radiatii. Norocul meu e ca sunt satena, cu ochi caprui si un ten care se bronzeaza repede (dupa unele descrieri sunt tipul 3, dupa altele 4, nu imi dau seama exact) Nu stau la soare in orele interzise (ma rog..pana pe la 12 cam stau, dar nu mai mult) si ma protejez si cu haine cat pot, palarie si ochelari cu protectie si o alimentatie bogata in morcovi (mai ales in ultimele cateva saptamani), multa apa, fructe si legume.
Intrebarea mea ar fi de fapt urmatoarea: cam cum par a fi ingredientele uleiului pe care mi l-am luat? Am citit tabelul cu ingredientele, dar nu ma lamureste prea mult si am cautat destul produse care sa contina „ce trebuie” (mi-am facut si lista), insa eu pur si simplu nu prea am gasit. mi-as fi dorit ceva cu ulei de masline sau de morcov, pentru ca am mai avut si mi-a placut, dar nu era decat cu SPF 6.
Lista e urmatoarea:
Octyldodecanol, Caprylic/Capric Triglyceride, C12-15 Alkyl Benzoate, Alcohol Denat., Ethylenediamine/Stearyl Dimer Dilinoleate Copolymer, Octocrylene, Ethylhexyl Salicylate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Triazone, Ci 60725/Violet 2, Tocopherol, Haematococcus Pluvialis Extract, Drometrizole Trisiloxane, Rosmarinus Officinalis Extract/Rosemary Leaf Extract, Butyrospermum Parkii Butter/Shea Butter, Astaxanthin, Parfum/Fragrance, (F.I.L. B37931/2)
Am uitat sa mentionez ceva. Am inteles ca protectia scade daca luam anticonceptionale, eu iau Yasmine, care sunt cele mai slabe din cate stiu. Au intr-adevar vreo influenta?
Sper ca am scris corect si multumesc de pe acum pentru raspunsul ce va urma.
Buna Alina,
Esti a doua cititoare care imi spune de acest tip numerotat,
clasificare pe care eu nu o cunosc.Urmatoarele doua comentarii sunt despre acest tip de clasificare.Probabil ca cele cu ulei de masline si morcov ti-au placut pentru ca te-ai „bronzat frumos” de la ele, asa-i?
In primul rand iti recomand sa citesti sectiunea de protectie solara. In al doilea rand ar trebui sa intelegi ca nu exista bronz frumos pentru ca bronzul nu este sanatos. De aceea trebuie sa te protejezi de soare in fiecare zi din an. Daca iti place sa fii bronzata produsele autobronzante sunt ideale.
Uleiul tau are al patrulea ingrediente alcoolul, ceea ce este foarte rau pentru piele desi poate nu se vede de la prima aplicare. La sfarstiul listei mai apar si alti iritanti.
Uleiul te protejeaza de intreg spectrul solar, dar pentru asta va trebui sa il reaplici pe piele de fiecare data cand iesi din apa sau daca nu intri in apa o data la 2 ore. SPF 15 te protejeaza de 94% din razele ultraviolete. Pentru o protectie mai buna ar trebui sa folosesti produse cu SPF 30 +.
SPF 6 nu este considerat protectie solara.
Anticonceptionalele nu influenteaza cu nimic protectia solara, ele influenteaza doar hormonii si nu ingredientele pe care le aplici pe piele.
Buna, Corina
Iti urmaresc blogul constant si, ca o admiratoare a Paulei, iti sustin munca pe care o depui zi de zi. O mica adaugire totusi: fototipurile de piele chiar exista, este clasificarea Fitzpatrick – gasesti informatii oriunde. Uite un link http://dermatology.about.com/od/cosmeticprocedure/a/fitzpatrick.htm. Multam inca o data pentru tot ceea ce faci zi de zi.
Buna Gabriela,
Multumesc pentru adaugire, acum am inteles despre ce vorbea Alina.
Fototipuri de piele sunt foarte multe si nici o clasificare nu le include din pacate pe toate. De exemplu persoanele albino nu sunt incluse in nici o clasificare de acest gen.
Tipurile de piele descrise de Fitzpatrick le-am gasit in multe articole si le stiam, dar fara numerotare, doar ca tip de culoare si reactia acestui tip de piele la soare. In afara de Fitzpatrick mai sunt multi (gen Von Luschan) care descriu culoare pielii, dar nu stiu ce folos au aceste clasificari pentru o femeie obisnuita.
Pana la urma eu cred ca este important sa stim cat de repede se roseste pielea atunci cand este expusa la soare fara protectie pentru a sti cat de mult ne protejeaza produsul cu SPF. Sunt convinsa ca sunt persoane care nu se regasesc in clasificarile de acest tip si nu vad nici un beneficiu in a cunoaste clasificarile lui Fitzpatrick, Von Luschan, etc. Bineinteles aceasta este parerea mea si nu trebuie sa fie a tuturor la fel.
eu am luat aceasta crema.. am gasit si analiza pe internet.. ce parere ai ?
http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_d7b748544.html
Buna Ana,
Sper ca nu e ambalata in borcan asa cum are Skincode obiceiul. Nu ma intereseaza parerea celor de la cosdna despre ingrediente. Este bun produsul, te protejeaza de tot spectrul UV insa e mai potrivit tenului normal si uscat.
nu este in borcan, este in tub cu capac din care scoti cat ai nevoie. ( ca la pasta de dinti). da este putin cam gras.. inca nu am gasit un produs cu spf care sa nu se simta putin mai gras pe piele
si mai folosesc acest produs.. care chiar nu imi ingrasa fata la fel de mult , dar astept vreo 5 min pana aplic FDT
http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_4ab151924.html
Buna Ana,
Foarte bun acel primer, foloseste-l linistita cu conditia sa nu fi sensibila la oxidul de zinc, in concentratii mari (asa cum este aici) cand este aplicat pe fata poate provoca pustule.
am inceput sa folosesc aceasta crema dar ma gandeam sa amestec la fiecare utilizare cu ulei de catina sa mai reduc pelicula alba pe care o lasa ce parere ai?http://www.skincare-md.com/index.cfm?event=ProductDetail&ProductID=841
Buna Roxana,
Avene a reformulat acest produs, esti sigura ca ingredientele de pe cutie sunt aceleasi cu cele din linkul respectiv? Produsul din linkul tau contine foarte multi iritanti, eu nu as recomanda asa ceva.
Cel nou formulat are o tenta usoara colorata tocmai pentru a atenua culoarea alba. Cremele cu SPF nu trebuiesc combinate cu nimic, le scade puterea de protejare. Poti achizitiona un SPF colorat sau un SPF care sa nu contina doar ingrediente minerale, acelea nu sunt atat de albe.
Uleiul de catina pateaza, ai mare grijia cu el pe fata in timpul zilei. Eu nu mi-l aplic nici macar seara.
Buna! Multumesc pt raspuns mi-ai confirmat ceea ce credeam deja despre aceasta crema am luat-o fara sa citesc ingrdientele bazata fiind k am mai luat produse de la ei si nu contineau asa ceva. Am crezut k au renuntat la ambalajul portocaliu…:(
Buna.Eu folosesc un produs de la Gerocossen cu FPS30,protectie UVA/UVB,rezistent la apa si scrie ca nu are parabeni sau parafine.E un lucru bun?
Uite aici si lista de ingrediente: Aqua , C12-15 Alkyl Benzoate , Ethylhexyl Methoxycinnamate , Octocrylene , Glyceryl Stearate , PEG-100 Stearate , Butyl Methoxydibenzoylmethane , Glycerin , Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate , VP/Eicosenecopolymer , Argania Spinosa Oil , Sodium Polyacrylate , Phenoxyethanol , Parfum , Ethylhexylglycerin , Imidazolidinyl Urea , Tetrasodium EDTA , Benzyl Salicylate , Coumarin , Butylphenyl Methylpropional , Limonene , Alpha-Isomethyl Ionone….Ingredientele sunt bune? Astept un raspuns . Multumesc
Buna Aurelia,
Despre parabeni si parafina am scris, poti cauta in site. Ingredientele le gasesti in dictionr, tot in site este link.
mi se pare ca pentru protejarea pielii e cel mai bun uleiul nerafinat de masline.
Buna Elena,
Uleiul de masline nu este folosit pentru protectie solara, dimpotriva, daca te dai cu ulei de masline la plaja ai toate sansele sa te alegi cu o arsura.
Buna,
Pentru fata am folosit crema colorata de la ISIS Pharma Ruboril 50+; conform listei de ingrediente ar trebui sa protejeze ok. Tu ce parere ai? Pe mine ma ingrijorase „cetyl alcohol” insa am vazut in dictionarul de ingrediente recomandat de tine ca are o fata zambitoare si parabenii insa fiind la finalul listei nu cred ca e periculoasa cantitatea din crema.
AQUA (WATER), ZINC OXIDE, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, OCTOCRYLENE, ISOHEXADECANE, TITANIUM DIOXIDE (CI77891), DIMETHICONE, CETYL ALCOHOL, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, PROPYLENE GLYCOL, GLYCERYL STEARATE, GLYCERIN, CHRYSANTHELLUM INDICUM EXTRACT, CYCLOPENTASILOXANE, GLYCERYL DIBEHENATE, PEG-75 STEARATE, CETETH-20, CI 77492 (IRON OXIDE), DEXTRIN PALMITATE, TRIBEHENIN, PHENOXYETHANOL, XANTHAN GUM, STEARETH-20, GLYCERYL BEHENATE, CI 77491 (IRON OXIDE), IMIDAZOLIDINYL UREA, DIMETHICONOL, METHYLPARABEN, CI 77499 (IRON OXIDE), ETHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, ROPYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN, BHT
Buna Luiza,
Te rog sa citesti mai multe articole din site, vei gasi raspuns la intrebarile tale. Cetyl alcohol este un acid gras, nu este iritant. Despre parabeni am scris un articol, foloseste motorul de cautare. Daca are in compozitie ingredientele necesare pentru a proteja de intreg spectrul solar atunci produsul ofera protectie solara eficienta.
Buna,
Multumesc pentru raspuns. Cred ca nu am formulat corect intrebarea. Am verificat anterior produsul si contine atat filtre fizice cat si chimice (aprobate) si conform indictaiilor pentru fiecare filtru ar trebui sa protejeze UVB,UVA1,UVA2 : ZINC OXIDE,Titanium Dioxide,OCTOCRYLENE, Ethylhexyl methoxycinnamat,Butyl Methoxydibenzoylmethane. Vroiam sa stiu care este parerea ta legata de combinatia acestor ingrediente cu restul ?Din analiza fiecarui ingredient din dictionar si a ordinii acestora in lista ar parea ok insa nu am foarte multa experienta si m-ar fi foarte utila si parerea ta.
Eu o aplic la 10 minute dupa ce am aplicat crema tratament pentru cuperoza. Apoi nu mai pun nimic peste.
Sper ca nu am insistat prea mult cu acesta crema si ca am facut o analiza cat de cat corecta.
Buna Luiza,
Ingredientele necesare protejarii de UVB sunt cele care dau valoarea SPF-ului, in acest caz SPF 50. Daca un produs are toate ingredientele necesare protectiei de raze UVA si are factor de protectie necesar pielii tale atunci combinatia de ingrediente nu conteaza decat daca esti cumva alergica la unele dintre ingrediente, iar acest lucru se vede de la primele aplicari.
Crema despre care ma intrebi este eficienta in a proteja de soare.
Poti citi toate articolele din categoria protectie solara, mai ales acesta: https://pasagera.ro/cand-aplica-produsul-protectie-solara.html
Nu ai insistat prea mult, nu iti fa griji.
[…] Iata si o explicare a ingredientelor din produsele cu SPF […]
Buna Pasagera,
Am cumparat de la farmacie un spray Avene Very high protection Spray for children SPF 50+ UVA, Broad UVB and UVA protection, Very water resistant. (200 ml)
Ingredients:
Avene Thermal Spring Water. Octocrylene. Glycerin. C12-15 Alkyl Benzoate. Water. Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol. Titanium Dioxide. Butyl Methoxydibenzoylmethane. Cyclomethicone. Dicaprylyl Ether. Diisopropyl Adipate. Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. Cetearyl Isononanoate. Lauryl Glucoside. Polyglyceyl-2 Dipolyhydroxystearate. Dimethicone. Caprylic/Capric Triglyceride. Caprylyl Glycol. Decyl Glucoside. Disodium Edta. Propylene Glycol. Silica. Sorbic Acid. Tocopheryl Glucoside. Xanthan Gum. Citric Acid. Tocopherol.
As vrea sa stiu daca acest spray poate fi folosit si pe ten zi de zi, dupa parerea ta. In principal, pe un ten cu rozacee papulopustuloasa. Multumesc.
(L-am folosit cateva zile pe brate, fara probleme).
O zi frumoasa,
Maria
Buna Mariap,
In principiu da, il poti folosi pe ten zi de zi. Mare atentie insa la primele aplicari, sa nu existe reactii alergice la ingredientele SPF.
Buna Pasagera,
Multumesc pentru raspuns. Am vrut sa iti spun ca am aplicat 2 zile la rand si deja mi-au aparut cosuri (pori blocati). Se pare ca am aceasta problema cu produsele cu SPF mare (peste 30, sa zicem), dar si cu cele cu factori fizici (ma rog, din ce am incercat pana acum, nu pot sa ma pronunt la toate produsele spf).
Oricum, am comandat cateva produse Paula’s Choice si astept sa le primesc saptamana aceasta. Printre ele se afla si spray-ul SPF 30, care la mostra mi-a placut, dar care sper din tot sufletul sa nu imi provoace blocarea porilor la folosirea indelungata. Ca si produs, am fost foarte placut surprinsa de el: are o textura nemaintalnita – este lichid, se simte ca un ulei, aluneca bine la aplicare si se usuca aproape mat.
Oricum, despre spray-ul SPF 50 Avene am cuvinte de lauda, folosit pe corp: imi place, este aproape imperceptibil dupa ce se usuca, ceea ce este un mare plus. Singurul minus este pretul mare.
Apropo, am vrut sa spun ca au aparut in Auchan laptele si crema Nivea Baby cu SPF, cele din lista de recomandate. Le-am tot cautat si nu erau pana de curand, dar acum vad ca s-au aprovizionat.
O zi superba iti doresc,
Maria
Buna Mariap,
Spray-ul cu SPF 50 de la Avene contine parfum 🙁
Da, mi-am facut si eu stoc la Nivea Baby, sunt foarte bune. Cei din Real inca nu s-au aprovizionat cu produse cu SPF.
Corina, spray-ul Avene pe care il am eu nu contine parfum. Cel putin eu nu vad pe nicaieri! (ingredientele sunt exact cele scrise de mine in post-ul de mai sus). Intr-adevar, am vazut ca pe site-uri este o lista diferita de ingrediente fata de ce am scris eu (stiu asta deoarece initial am vrut sa dau un copy paste, pentru ca era mult mai usor, dar am vazut ca ingredientele nu sunt in aceeasi ordine cu ce aveam eu si atunci le-am scris de mana, pe toate, ca sa nu gresesc).
Poate au schimbat formula!?
Buna Mariap,
Te rog foarte frumos sa ma ierti pentru greseala.
Intr-adevar, produsul tau nu contine parfum 🙂 M-am uitat zilele trecute la spray-ul de la Avene si continea, se poate sa ii fi schimbat formula si sa mai existe stoc vechi sa se poate ca eu sa nu ma fi uitat la cel pentru copii.
E bun produsul pentru protectie solara, nici vorba de hidratare, dar oricum arata bine formula.
Daca iti place SPF 30 de la Paula si nu iti blocheaza porii atunci alege-l pe acela in viitor, mie imi place foarte mult, il aplic pe fata si corp si e mult mai bine formulat.
Buna,
Nu ai de ce sa imi ceri scuze.
Am intrat intr-o alta farmacie sa iau ceva si m-am uitat in graba pe eticheta acestui spray SPF 50 si intr-adevar avea parfum. Acum, nu sunt sigura daca era spray-ul pt copii sau daca era unul pt adulti. Dar poate ca exista in 2 formule cel pt copii, desi nu stiu care ar fi cea noua (cu parfum sau fara).
Avene imi place pt maini si picioare iar pt fata/gat folosesc de la Paula, SPF 30. Sincer, l-as folosi si pe corp dar mi se pare atat de mic, incat il tin doar pt fata.
Pana acum nu mi-a blocat porii cel de la Paula! Deci sunt fericita!
Buna Mariap,
O sa ne lamurim cu formulele saptamana asta, o sa apara pe blog articole cu „dermatocosmetice” cu SPF cu analiza chimica.
Foloseste cum crezi tu si cum simti ca este mai potrivit pentru tine. Sa tii seama si de valabilitatea produsului de la deschiderea ambalajului.
Imi notez intotdeauna data cand am deschis produsul (scriu cu un marker pe ambalaj). Acum verific si data de expirare cu ajutorul site-urilor mentionate de tine aici, asta pt producatorii care aleg sa puna coduri in loc de data productiei/expirarii.
Astept si eu cu interes articolul tau despre SPF-urile gasite la noi in farmacii.
Buna Corina,
Am descoperit blogul tau in timp ce cautam sfaturi pentru alegerea cremelor cu spf pentru copii….si ma bucur….oferi toturor o multime de informatii extrem de folositoare si o gramada de sfaturi extrem de utile. Acum vin si eu cu intrebarea mea…Anul trecut pioticul meu a facut alergie solara….sau la crema…in timp ce l-am dat cu nivea baby ( pe care am folosit-o si in anii precedenti). Dupa acea patanie am cumparat Ivatherm pentru copii cu sph 50. Acum am vazut ca la Eucerin a aparut crema impotriva alergiilor solare. Eu habar nu am despre compusii cremelor asa ca iti trimit linkul de la site-ul lor si poate imi poti da un sfat. Sau ar fi mai bine sa iti de La Roche Posay crema cu factor 50?
http://www2.eucerin.com/ro/produse/protectie-solara/gel-crema-impotriva-alergiilor-solare-fps-50/
O zi superba!
Anca
Buna Anca,
Din pacate produsul despre care ma intrebi contine alcool. Daca vrei poti citi articolul despre alcool si articolul despre iritanti si alergeni. Nu cred ca o sa te mai intrebi daca vrei sau nu sa aplici acel produs pe pielea copilului tau.
Nestiind la ce a facut alergie copilul (soare sau ingredientele continute de crema) eu iti propun sa folosesti doar creme care sa nu contina iritanti. Spune-mi te rog daca produsul Nivea pe care l-ai folosit anul trecut este acesta: https://pasagera.ro/giveaway-protectie-solara.html Exista si varianta in engleza, se numeste Sun Protection Lotion si exista si Sun Protection Milch. Atentie: nu sunt singurele produse Nivea Baby, sa verifici ambalajul.
Daca nu acestea sunt cele pe care le-ai folosit poti incerca unul dintre cele doua, lotiunea este mai lipicioasa, laptele este mai lichid.
Daca cel folosit este unul dintre cele doua atunci da-mi cateva zile sa caut in magazine un produs pentru copii care sa nu contina ingredientele factor solar prezente in acel produs(ar trebui sa ajung la farmacie sa verific cateva produse, in raft la hipermarket m-am ingrozit de formula, produse pentru copii pline de alcool 🙁 ).
Personal folosesc produsele Nivea Baby si mai ales Paula’s Choice pentru copilul meu si pentru mine. De la Paula poti achizitiona mostre si stii cu siguranta daca este alergic la ingrediente sau nu, iar cel de la Nivea are un pret scazut, nu e problema daca nu ii este copilului de folos, il poti folosi la vara pe corp tu sau altcineva cine are nevoie.
Multumesc mult de raspuns. Nu la acel produs a facut alergie….a fost cel in varianta pochet size: http://www.chemistdirect.co.uk/nivea-sun-protection-childrens-pocket-size-spf-30_1_154829.html
Am vazut si eu astazi in magazin crema de la eucerin, si in varianta pentru copii si am vazut sai eu ca alcoolul este pe la inceputul listei. Anul trecut am folosit de la Ivatherm, dar acum nu am gasit crema in farmacie. Si am cautat de la Roche posay Anthelios Dermo-pediatrics Spray SPF 50, dar nu o mai aveau sa ma uit la lista de ingrediente…..Am cautat si Jhonsons Baby spf 40, despre care am citit ca ar fi mai ok, dar nu am vazut nicaieri produse solare J&J. Am mai auzit multe pareri bune despre Bubchen, dar nu stiu ce sa zic….familie de alergici….riscul de alergie la copil destul de ridicat….
Iti doresc un weekend placut!
Anca
Buna Anca,
Produsul la care a facut alergie puiul tau e groanzic formulat, contine si alcool, pana la urma nici macar nu poti sti la ce a facut alergie: la iritanti sau la ingredientele SPF.
Incearca produsul despre care iti spuneam, este bine formulat si nu ar trebui sa aiba probleme de la el. Daca nu, asteapta cateva zile, vreau sa fac saptamana viitoare articole cu toate produsele SPF din farmacii.
Buna
Ce parere ai despre produsele Aslavital Mineral Activ (noua formula cu argila si goji)?
Daca ai timp sa te uiti peste ingredientele acestor 2 creme din noua gama:
Crema Intens Hidratanta SPF 15 – Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Glycerin, Methylsilanol Mannuronate, Ethoxydiglycol, Feluric Acid, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Oryza Sativa Bran Oil, Cetearyl Alchohol, Ceteareth-20, Glyceryl Stearate, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Squalane, Dimethicone, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Sodium Polyacrylate, Hydrogenated Polydecene, Trideceth-6, Propanediol, Lycium Barbarum Fruit Extract, Dipalmitoyl Hydroxyproline, Tocopheryl Acetate, Magnesium Aluminum Silicate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sorbic Acid, Parfum, EDTA, BHA.
Si Crema ultraprotectoare SPF 50 – Aqua, Titanium Dioxide, Diethylhexyl Carbonate, Polyglyceryl -6 Polyhydroxystearate, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Octocrylene, C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Stearic Acid, Glycerin, Glyceryl Stearate, Butyrospermum Parkii Butter, Potassium Cetyl Phophate, Etylhexyl Triazone, Styrene/Acrylates Copolymer, Dimethicone, Ethoxydiglycol, Ferulic Acid, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Oryza Sativa Bran Oil, Sodium Polyacrylate,Hydrogenated Polydecene, Trideceth-6, Cetearyl Alcohol, Dipropylene Glycol, Boswellia Serrata Resin Extract, propanediol, Lycium Barbarum Fruit Extract, Magnesium Aluminum Silicate, Parfum, EDTA, Methylisothiazoline, Metthylcloroisothiazolinoe, Magnesium Nirate, Sodium Benzoate, potassium Sorbate, BHA.
Sunt in cautarea unei creme hidratante pentru un ten cu tendinta acneica …. cu un buget nu foarte mare… si sunt in pana de idei….Poate sti tu una…As vrea macar o crema care daca nu face prea mult bine, macar rau sa nu faca 🙂
Merci..anticipat.
Buna Iulia,
Nici unul din produsele de mai sus nu sunt potrivite tenului cu tendinta acneica, contin uleiuri si unturi potrivite tenului uscat, pot bloca porii. Ambele produse contin iritanti, iar al doilea in concentratii problematice pentru piele.
Buna, Corina!
Fiindca tot se discuta despre cunostintele dermatologilor, ale farmacistilor si ale altor specialisti, uite ce invatam noi la farmacie, la tehnologie farmaceutica, despre ingredientele cu rol de filtru solar: acestea sunt tocoferolul, acid ascorbic 5%, derivatii colagenului, acid retinoic 0.025%, acidul paraaminobenzoic. Deci ce sa ne mai miram ca nu avem specialisti pregatiti, cand in facultati se predau cursuri scrise cu zeci de ani in urma, nimeni nu se mai intereseaza de ce e nou. Sunt si discipline unde se vede interesul profesorilor de a prezenta mereu informatii actualizate, dar sunt altele…La anul fac si dermato-cosmetologie, de abia astept :))
Buna Andra,
Aceste ingrediente nu sunt aprobate pentru protectie solara si nici nu sunt folosite in acest sens. Tu stii, dar oare stiu toti studentii la farmacie? Trist 🙁
Majoritatea nu stiu/ nu se intereseaza mai departe de cursuri si intr-adevar e trist ca exista aceasta dezinformare sau chiar prost-informare daca pot spune, in acest domeniu. La partea de terapeutica clasica nimic de comentat. Chiar „glumea” o doamna profesoara ca e cel mai convenabil sa fii dermatolog, nici nu-ti moare pacientul, dar nici nu se vindeca, se intoarce mereu la medic…
In sfarsit cineva a spus adevarul! Dermatologia este profitabila. Punct.
Buna Corina,
Cum poate un produs sa fie pentru toate tipurile de ten?
Ca exemplu Ultra Light Weightless Finish SPF 30 Sunscreen Spray contine Octisalate ce are proprietati emoliente deci nu e prea potrivit pielii grase?
Contine si avobenzone, nu inteleg fraza ” Foarte instabil în prezenţa luminii, mai instabil în prezenţa octinoxate şi poate fi stabilizat cu octocrylene, 4-MBC, Tinosorb, Meroxyl SX;”
Buna Victoria,
Spray-ul SPF 30 este in baza de silicon, este foarte lejer si poate fi folosit de mai toate tipurile de ten. Octisalate are proprietati emoliente, nu este un ingredient foarte emolient, iar in baza de silicon nu se simte deloc pe piele gras si nici nu blocheaza porii.
Avobenzone este un ingredient care e foarte instabil in prezenta luminii si poate fi stabilizat daca in produsul care il contine exista octocrylene, 4-MBC, Tinosorb sau Meroxyl SX. Este mai putin instabil daca produsul care il contine are in compozitie octinoxate, dar nu este 100% stabil (adica se distruge).
Buna Corina,
am si eu o intrebare,poate este prosteasca dar totusi risc sa o pun. Folosind factor asa mare( 30-50) te mai bronzezi? Eu am folosit o singura data si dupa o zi de plaja eram tot branza in schim persoana cu care am fost a folosit factor mic si era colorata.
Buna Ildiko,
In articolele despre protectia solara vei gasi informatii despre cat % te protejeaza fiecare factor de protectie. Nu exista protectie solara 100% cu ajutorul produselor cosmetice, iar protectia oferita depinde foarte mult de cat produs ai aplicat, cat de des ai reaplicat si de reactia pielii la razele solare care este diferita de la persoana la persoana.
Buna Corina,
Am avut mereu o mare retinere in a folosi balsamuri de buze cu SPF – mai ales cand e vorba de cele chimice, care sunt mai controversate. Nu imi „mananc” in mod intentionat balsamul de pe buze, dar vrand-nevrand mai ajunge in gura o mica parte din el. Din acelasi motiv incerc sa aleg balsamuri bazate pe uleiuri si unturi naturale.
E justificata temerea mea? Sau poate ar fi bine sa evitam doar anumite ingrediente SPF cand e vorba de balsamuri de buze?
Buna Ginny,
Cantitatea de ingrediente care ajunge in cavitatea bucala din rujuri, balsamuri sau alte produse destinate ingrijirii buzelor nu este problematica. Important este sa nu le „mananci” de pe buze 🙂
Buna Corina.
Nu stiu daca mesajul meu anterior a ajuns, asa ca il mai trimit inca o data.
Am nevoie de sfatul tau. De un an de zile tot incerc crema Skin Balancing Daily Mattifying Lotion with SPF 15 and Antioxidants si se pare ca imi cauzeaza pustule pe fata.Am incercat in timpul acesta sa folosesc strictul necesar de produse pentru a fi sigura ca nu este crema de vina, am incercat sa vad deosebire vara-iarna, si acelasi lucru. In zilele in care nu o folosesc reusesc sa-mi calmez cu BP imperfectiunile, dar avand in vedere ca folosesc in fiecare dimineata BHA 2% lichid, nu pot sa renunt la protectie. In acest caz, inseamna ca ingredientele din categoria filtrului chimic imi blocheaza porii, si sa incerc creme cu filtru fizic? Dar vad ca este dovedit ca Titanium D cauzeaza astfel de reactii, asa ca ce as putea sa incerc? Din aceste motive am renuntat si la tonerul Skin Balancing (usturime,ingrasa fata,iritatii), si RESIST Anti-Aging Clear Skin Hydrator l-am pus deoparte pentru a-mi da seama care produs cauzeaza pustulele. Multumesc.
Buna Deni,
Sunt foarte multe ingrediente chimice care asigura protectia solara, nu inseamna ca toate iti cauzeaza probleme. Pentru ca intr-un produs sunt mai multe astfel de ingrediente este greu sa il identifici pe cel (sau cele) care duc la aparitia pustulelor pe ten, daca esti convinsa ca aceste ingrediente sunt cauza aparitiei lor.
Incearca un SPF mineral 15-30 si observa reactiile tenului. Doar pentru ca filtrele minerale pot bloca porii nu inseamna ca vor bloca porii tuturor personelor care le folosesc. Eu am ten gras/mixt si folosesc Resist Hand Cream SPF 30 fara nici o problema. Si nici filtrele chimice nu imi cauzeaza probleme, cel putin cele pe care le-am incercat pana acum.
Multumesc mult Corina. Chiar acum ma uitam pe beautypedia dupa alte alternative, poate crema de la PC nu a fost benefica pentru mine. Din ce am incercat doar BHA2% si Skin Balancing Gel imi priesc, restul produselor le-am donat prietenelor si mamei.
Buna,
Despre crema aceasta de la Mustela ce parere ai? Am utilizat dictionarul si pare ok.
Nu pot copia ingredientele de pe site, dar apar in stanga la „composition”
http://www.mustela.com/en/main.html#/baby-products/solar-protection/solar-protection/mineral-cream-intolerant-skin
Merci.
Buna Madalina,
Da, e ok, pentru pielea uscata. Atentie: sa verifici ingredientele inainte sa o achizitionezi sa corespunda cu cele de pe site.
Buna Corina, am primit cadou de la yves rocher urmatoarea cremA , am incercat sa caut ingredientele pe diferite site`uri dar nu prea am inteles mare lucru, daca ma poti ajuta ti-as ramane recunoscatoare.
M-am dat cateva zile cu ea si au inceput sa imi iasa cateva cosuri, acum nu pot sa imi dau seama daca din cauza cremei sau pur si simplu iar au inceput sa apara
ingrediente:ingredients:aqua, c12-15 alkyl benzoate, dimethicone, octocrylene, ethylhexyl triazone, propylene glycol,methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol,ethylhexyl salicylate,dicaprylyl carbonate, buthylene glycol,Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, steareth-21, trimethylsiloxysilicate, methylpropanediol, Ethylhexyl Methoxycinnamate, steareth-2, stearyl alcohol, glycerin, hydroxyethyl acrylate/sodium acryloydimethyl taurate copolymer , Squalane,PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, parfum, Methylparaben, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, POLYSORBATE 60, Xanthan Gum, Tocopheryl Acetate, Tetrasodium EDTA,Allantoin, Sodium Hydroxide, Ethylparaben, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Propylparaben, CHAMOMILLA RECUTITA extract, lactic acid, mangiferin,Helianthus Annuus Seed Oil, beta-carotene
Buna Anca,
Nu contine foarte multi iritanti, dar e potrivita mai degraba tenului uscat si e posibil sa iti blocheze porii.