Arhiva februarie 2011

1
Anti-iritanţi
2
Ingrediente cell communicating
3
Ingrediente reparatoare (skin identical)
4
Antioxidanţi
5
Free Radical Damage – impactul negativ al radicalilor liberi asupra pielii
6
Cum se realizează hidratarea pielii
7
SPF – Water resistant şi Very water resistant
8
Protecţie solară – important de ştiut
9
Cum alegem un produs care să ne protejeze de soare
10
Soarele şi impactul lui asupra pielii

Anti-iritanţi

Substanţele anti-iritante (aşa cum apar ele pe etichetă): allantolin, aloe, bisabolol, burdock root, chamomile extract, glycyrrhetinic acid, grape extract, green tea, licorice root, vitamin C, white willow, willow bark, willowherb sunt ingrediente care nu au nevoie de prea multă introducere.
Pentru că este imposibil să evităm agenţii iritanţi care ne înconjoară (soarele, aerul poluat, produse cosmetice cu ingrediente iritante) avem nevoie de anti-iritanţi pentru că într-o anumită măsură, calmează iritaţia.

Citește mai departe

Ingrediente cell communicating

Ingredientele de tip cell  communicating au un rol important în funcţionarea normală a celulelor pielii. Aceste ingrediente cell communicating au abilitatea de a comunica celulelor pielii să arate, să funcţioneze şi să se comporte cât mai aproape de cum ar face-o o celulă sănătoasă şi abilitatea de a opri anumite substanţe din a comunica celulelor să se comporte anormal.

Citește mai departe

Ingrediente reparatoare (skin identical)

Suntem învăţaţi de industria cosmetică să ne hidratăm pielea cât mai mult, totuşi pielea uscată nu are de-a face cu cât o hidratăm ci mai degrabă cu ajutorul pe care i-l dăm să păstreze nivelul de hidratare.

Termenul de „ingrediente identice pielii” (skin – identical ingredients) se referă la substanţele dintre celulele pielii (numite tehnic matricea intercelulară), cele care ţin celulele conectate între ele şi ajută la menţinerea structurii externe a pielii. Ca să înţelegeţi mai bine: imaginaţi-vă pielea ca pe  un zid format din cărămizi şi cimentul care le ţine împreună. Celulele pielii sunt cărămizile, iar cimentul dintre ele este format din ingrediente de tip „skin – identical”. Un ciment stabil şi puternic este ceea ce face pielea să fie catifelată, hidratată şi suplă.

Citește mai departe

Antioxidanţi

Antioxidanţii sunt compuşi naturali ce au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă celulele.

Antioxidanţii sunt o parte esenţială a unui produs hidratant, reduc impactul negativ al soarelui, aerului şi poluării asupra pielii. De asemenea, orice produs care pretinde că ar fi anti -aging sau anti – rid ar trebui să aibă în compoziţie numeroşi antioxidanţi pentru a fi eficient.

Citește mai departe

Free Radical Damage – impactul negativ al radicalilor liberi asupra pielii

Factorii externi care au efect nociv asupra pielii sunt soarele, aerul şi poluarea, fumul/fumatul. Unii dintre acești  factori ne sunt necesari pentru a trăi, dar totuși au un impact negativ asupra pielii pentru că produc la nivel celular substanţe biochimice toxice numite radicali liberi.

Antioxidanţii au rolul de a reduce acest impact negativ denumit „free radical damage”. Free radical damage are loc la nivel molecular, nu se vede, nu se simte, dar este unul dintre cele mai distructive procese care afectează şi cauzează îmbătrânirea corpului şi pielii. Este de asemenea responsabil pentru multe probleme de sănătate de la cancer la boli cardiace şi neurodegenerative.

Citește mai departe

Cum se realizează hidratarea pielii

Un produs hidratant ar trebui să hidrateze, corect?

Atunci ce ar trebui să facă un serum, un produs anti-aging, un produs hrănitor, unul pentru fermitate, tratament intensiv, etc? De fapt, pentru a fi de ajutor pielii, indiferent de numele produsului sau de forma în care se comercializează (cremă de ochi, loţiune, ser, chiar şi tonifiant) acesta trebuie să conţină ingrediente care:

1. păstrează structura pielii intactă prin reducerea impactului negativ cauzat de radicalii liberi (câteva elemente ce produc radicali liberi: soarele, poluarea, fumul  şi oxigenul din aer)
2. întăresc bariera naturală a pielii
3. ajută toate celulele pielii, proteinele (celule imunitare, colagen, elastină) să funcţioneze cât mai normal

Când un produs hidratant conţine ingredientele necesare pentru a obţine cele de mai sus, atunci şi doar atunci produsul poate menţine nivelul optim de hidratare de care are nevoie pielea, iar acest produs este şi un produs anti-aging veritabil pentru că o hidratare corectă menţine pielea cât mai mult timp tânără şi sănătoasă.

Citește mai departe

SPF – Water resistant şi Very water resistant

Pentru a vă proteja de soare atunci când înotaţi sau când transpiraţi excesiv (sau pe toată durata verii) este nevoie să folosiţi produse pentru protecție solară etichetate „Rezistent la apă” sau „Foarte rezistent la apă” (Water resistant/ Very Water resistant), acesta este termenul aprobat şi acceptat internaţional, iar asta înseamnă că timp de 40 de minute (sau 80 de minute în cazul produsului foarte rezistent la apă) de stat în apă produsul pe care îl folosiţi îşi păstrează protecția solară. Dacă înotaţi mai mult de 40/80 de minute se recomandă reaplicare.

Dacă ștergeți pielea cu prosopul este nevoie să reaplicați produsul pentru protecție solară.

Tipul de acrilat necesar să ţină substanţele stabile în apă poate fi foarte lipicios pe faţă și poate fi comedogen pentru anumite tipuri de ten, iarna nu este indicat să folosiți astfel de produse.

Termenul „Waterproof” nu este acceptat, cel mai bine este să-l ignoraţi.

Protecţie solară – important de ştiut

Pielea este afectată în mod negativ de soare din primul moment în care este expusă la lumina naturală.

Chiar şi într-o zi noroasă razele soarelui sunt prezente şi afectează pielea. Dacă staţi la umbră sau purtaţi o pălărie de soare sunteţi protejat doar de anumite radiaţii solare, nu de tot spectrul solar.

Suprafeţe de gen: apă, ciment, zăpadă şi iarbă reflectă razele, iar pielea este afectată de şi mai multe radiaţii. Altitudinea poate fi un factor: cu fiecare 1000 de metri în altitudine, creşte nocivitatea soarelui cu 4%. Intervalul de timp în care soarele este cel mai nociv este 10 am şi 2 pm.

Dacă folosiţi mai multe produse cu SPF (de exemplu cremă SPF 25 şi fond de ten SPF 15) este important de ştiut că protecţia totală pe care v-o oferă produsele nu este egală cu suma lor, SPF-ul se măreşte însă per total. Produsele cu SPF trebuie aplicate ultima dată pe piele/ten, în cantitate generoasă şi trebuie aplicate cu 20 de minute înainte să ieşiţi din casă, substanţele au nevoie de timp să se activeze ca să vă protejeze – aceasta este cheia pentru a vă proteja cu adevărat.

Cât de protejaţi sunteţi depinde nu numai de factorul de protectie (SPF) şi de ingredientele necesare pentru protecţia de UVA ci şi de cât de mult produs aplicaţi. Cu cât creşte SPF-ul cu atât sunt şanse ca produsul aplicat să lase o peliculă albă pe faţă, care nu se vede prea mult în realitate, dar în fotografii faţa poate apărea cu două tonuri mai deschisă.

Citește mai departe

Cum alegem un produs care să ne protejeze de soare

Factorul de protecţie (SPF) este foarte important atunci când alegeţi un produs care să vă protejeze de soare, dar nu este singurul lucru important pe care să vă bazaţi alegerea. SPF este un număr care vă spune cât timp puteţi sta în soare (nu expuși la soare) fără a vă arde atunci când folosiţi acel produs.

Exemplu: să presupunem că pielea voastră se înroşeşte uşor după 20 de minute de stat în soare fără nici o protecţie. Dacă aplicaţi un produs cu SPF 15 de exemplu, atunci puteţi sta în soare de 10 ori mai mult decât aţi sta fără protecţie (150 de minute în acest caz) după care vă veţi arde. Depinzând de pielea fiecăruia acest SPF poate fi mai mare sau mai mic. Un SPF mai mic de 20 se consideră ineficient pentru caucazieni şi asiatici.

Astfel, în funcție de numărul SPF, produsul protejează un anumit număr de minute (acest număr de mai jos este minim și este asigurat doar dacă produsul se aplică în strat generos):

SPF 20 – 200 de minute (3.3 ore)
SPF 30 – 300 de minute (5 ore)
SPF 40 – 400 de minute (6.6 ore)
SPF 50 – 500 de minute (8.3 ore)

Citește mai departe

Soarele şi impactul lui asupra pielii

Cauza majoră a ridurilor, îmbătrânirii premature a pielii, melasmei, decolorării pielii, uscării excesive şi a cancerului de piele este soarele (mai precis radiațiile solare) şi cu cât înaintăm în vârstă cu atât se văd mai mult efectele nocive ale soarelui.

Înainte să învăţăm cum să ne protejăm de soare o să vă explic ce impact are el asupra pielii noastre. Este evident că într-o zi însorită razele solare sunt prezente, dar şi într-o zi noroasă, când soarele nu se vede, razele solare sunt prezente şi sunt dăunătoare.

Razele soarelui sunt compuse din IR (infrared) care au rolul important de a încălzi şi lumina Pământul şi UVR (ultraviolete) care au rol important pentru piele şi ochi. În ultimul timp aceste ultraviolete sunt tot mai puternice, atât de puternice încât au devenit nocive, fiind cauza numărul unu a cancerului de piele (împreună cu poluarea şi fumatul). Expunerea la soare neprotejaţi, sau şi mai rău, folosirea diferitelor aparaturi care imită razele soarelui (lămpi cu ultraviolete, solar, etc) este egală cu expunerea la un mediu toxic.

Ultravioletele (UVR) se împart în 3 lungimi de undă: UVA, UVB şi UVC.

În mod normal, radiaţiile UVC sunt filtrate de atmosferă şi nu ajung la suprafaţa Pământului (atâta timp cât stratul de ozon rămâne intact). UVB sunt filtrate într-o anumită măsură de ozon, dar multe ajung pe Pamânt, iar UVA nu sunt filtrate deloc.

Citește mai departe

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.