Arhiva 20 februarie 2011

1
Soarele şi impactul lui asupra pielii
2
Iritanţi şi alergeni

Soarele şi impactul lui asupra pielii

Cauza majoră a ridurilor, îmbătrânirii premature a pielii, melasmei, decolorării pielii, uscării excesive şi a cancerului de piele este soarele (mai precis radiațiile solare) şi cu cât înaintăm în vârstă cu atât se văd mai mult efectele nocive ale soarelui.

Înainte să învăţăm cum să ne protejăm de soare o să vă explic ce impact are el asupra pielii noastre. Este evident că într-o zi însorită razele solare sunt prezente, dar şi într-o zi noroasă, când soarele nu se vede, razele solare sunt prezente şi sunt dăunătoare.

Razele soarelui sunt compuse din IR (infrared) care au rolul important de a încălzi şi lumina Pământul şi UVR (ultraviolete) care au rol important pentru piele şi ochi. În ultimul timp aceste ultraviolete sunt tot mai puternice, atât de puternice încât au devenit nocive, fiind cauza numărul unu a cancerului de piele (împreună cu poluarea şi fumatul). Expunerea la soare neprotejaţi, sau şi mai rău, folosirea diferitelor aparaturi care imită razele soarelui (lămpi cu ultraviolete, solar, etc) este egală cu expunerea la un mediu toxic.

Ultravioletele (UVR) se împart în 3 lungimi de undă: UVA, UVB şi UVC.

În mod normal, radiaţiile UVC sunt filtrate de atmosferă şi nu ajung la suprafaţa Pământului (atâta timp cât stratul de ozon rămâne intact). UVB sunt filtrate într-o anumită măsură de ozon, dar multe ajung pe Pamânt, iar UVA nu sunt filtrate deloc.

Citește mai departe

Iritanţi şi alergeni

Acţiunea substanţelor iritante cauzează imediat inflamarea pielii chiar dacă  nu se poate vedea cu ochiul liber şi la fel de repede poate cauza formarea pustulelor de acnee sau alte afecțiuni cutanate (dermatită atopică, dermatită medicamentoasă, dermatită de contact, dermită iritativă), poate cauza înroşirea pielii, uscarea exacerbată (care poate bloca porii), alergii sau în cel mai rău caz poate cauza spargerea capilarelor de la suprafaţa pielii.

Iritarea cronică şi inflamarea pot distruge bariera protectivă a pielii, iar în timp pot distruge colagenul şi elastina din componenţa pielii, pot cauza mutații celulelor afectate , pot înrăutăți aspectul porilor măriți și producția de sebum a glandelor sebacee.

Citește mai departe

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.