Arhiva martie 2011

1
Tipuri de acnee
2
Dicționar de ingrediente cosmetice
3
Soluţii pentru acnee – acid azelaic (Skinoren)
4
Zineryt – Tratament pentru acnee?
5
Pensule pentru blush, bronzer, highlighter şi contour
6
Enzimele şi peelingul enzimatic
7
Ingredientele produselor antiperspirante
8
Propylene Glycol și Polyethylene Glycol
9
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) şi Sodium Laureth Sulfate (SLES)
10
Pensule pentru fond de ten lichid

Tipuri de acnee

Din motive pe care nimeni nu le înţelege în totalitate, foliculii (porii) se blochează cateodată. Sebumul care ar trebui sa ajungă la suprafaţa pielii din glandele sebacee se blochează formând un strat păstos ce închide parţial sau total orificiul de evacuare a secreţiei de sebum favorizând înmulţirea bacteriei P.acnes. Acest proces de început duce la formarea microcomedonului.

Există astfel mai multe tipuri de acnee, denumite de obicei în funcție de simptomele observate pe piele:

A. Acnee comedoniană– microcomedoanele devin comedoane

1.Puncte albe – Cand sebumul şi bacteriile blocate total în por rămân la suprafaţa pielii se formeaza un punct alb. Punctele albe pot fi de dimensiuni foarte mici, câteodată doar se simt prin piele şi nu se vad.

 

2.Puncte negre – Când porul parţial blocat  cu sebum se deschide, acest sebum oxidează şi ia culoarea maro/neagră. Punctele negre persistă mult timp pentru că sebumul ajunge la suprafaţa pielii foarte încet.

Citește mai departe

Dicționar de ingrediente cosmetice

Am căutat în ultimul timp un dicţionar de ingrediente care să fie cât mai complet şi, bineînţeles, să fie în concordanţă cu ceea ce am învăţat eu despre ingrediente (până acum). Sunt foarte dezamăgită de dicţionarele pe care le-am găsit online, există unul singur care consider că are informaţii corecte şi are destul de multe ingrediente listate. Este singurul dicţionar pe care eu îl consult online, iar dacă nu găsiţi o substanţă acolo mă puteţi întreba sau puteţi căuta chiar voi în mai multe surse, deşi probabilitatea ca informaţiile pe care le găsiţi să fie incorecte este destul de mare.

Dicţionarul despre care vorbesc este aici.
Aici este linkul cu substanțele interzise și cele acceptate din Europa (în limba română) cu ctrl+F puteți căuta tot ce vă interesează.
Aici gasiți toate ingredientele cu eventualele lor restricții, sunt listate și funcțiile lor.

Soluţii pentru acnee – acid azelaic (Skinoren)

Skinoren este un medicament produs de Schering AG sub formă de cremă (20% acid azelaic) sau gel (15% acid azelaic) care se bazează pe acţiunea acestui acid în tratarea acneei papulo pustuloase. Conform producătorului, gelul are o acţiune mai puternică asupra pustulelor decât crema, deşi acidul azelaic este în concentraţie mai mică.

În anul 2008, acidul azelaic sub formă de gel cu concentraţie de 15% a fost aprobat în SUA ca tratament pentru rozacee şi a fost aprobat în Europa ca tratament antibacterian pentru acnee. În urma studiilor clinice (independente) care au comparat efectul acidului azelaic 15% cu cel al benzoyl peroxide 5% şi al clindamicinei 1%, folosite într-o rutină de două ori pe zi s-a arătat că reducerea inflamaţiei pustulelor a fost astfel: în cazul acidului azelaic 70%, în cazul benzoyl peroxidului 77%, iar în cazul clindamicinei 63%.

Mulţi medici consideră că atunci când acneea nu răspunde foarte bine la benzoyl peroxide (ex: Brevoxyl) se pot obţine rezultate foarte bune cu un tratament combinat cu un produs sub formă de gel ce conţine acid azelaic 15%. Cele mai bune rezultate au fost observate atunci când s-a folosit și un exfoliant (acid salicilic) sau un retinoid împreună cu antibacterianul.

Marele avantaj al acidului azelaic, comparativ cu benzoyl peroxide, este proprietatea acidului de a estompa petele cauzate de pustule, petele cauzate de radiațiile solare și de a ameliora aspectul pielii afectate de rozacee. În combinație cu acidul salicilic, un antibacterian este mult mai eficient în tratarea acneei.

Pe parcursul tratamentului cu acid azelaic (și nu numai), este nevoie să aplici în strat generos, produse ce asigură protecţie solară cu SPF 30 sau mai mare, în fiecare dimineață, indiferent de anotimp.

Citește mai departe

Zineryt – Tratament pentru acnee?

Zineryt este un medicament împotriva acneei produs de compania Yamanouchi din Olanda. Se achiziționează din farmacii, se eliberează pe baza unei reţete (depinde de farmacie).

Se prezintă sub formă de pulbere şi solvent soluţie cutanată. Zineryt conţine ca ingredient activ eritromicină 40 mg/ml sub forma unui complex cu zinc. Acest complex este dizolvat în alcool. Eritromicina este un antibiotic ce are efect împotriva bacteriei Propionibacterium acnes care cauzează acnee. Există tot mai multe studii care atestă faptul că zincul în combinaţie cu eritromicina poate avea beneficii în tratarea acneii.

Sunt însă două mari probleme legate de acest produs: bacteria P. Acnes dezvoltă rezistenţă destul de repede la antibiotice şi în scurt timp produsul nu mai este eficient.

Cealaltă problemă este cea care mă face să spun că în timp acest produs are efect negativ asupra tenului acneic. Zineryt este un produs pe bază de alcool, iar alcoolul este un iritant major (puteţi citi articolele cu subiectul respectiv pentru a înţelege mai bine).

Alcoolul irită și usucă pielea în mod excesiv, mai ales că el se găseşte în acest produs în cantitate foarte mare. Glandele sebacee înţeleg din această uscare excesivă că e timpul să producă mai mult sebum şi astfel se creează un cerc vicios pentru că sebumul întreţine bacteria P.acnes.

Citește mai departe

Pensule pentru blush, bronzer, highlighter şi contour

>Pensule blush, bronzer, highlighter si contour
pensule blush, bronzer, highlighter si contour

Prefer să folosesc termenii în limba engleză pentru că aşa m-am obişnuit. Pensulele sunt proaspăt spălate, după ce le folosesc de câteva ori perii nu mai sunt atât de compacţi probabil că aţi observat acest fenomen, se aplică tuturor pensulelor.

Citește mai departe

Enzimele şi peelingul enzimatic

Enzimele sunt un grup mare de proteine  produse de orice organism viu (de origine vegetală, animală sau umană), ele acţionează ca şi catalizator în reacţiile chimice şi biologice, ajutând celulele să comunice între ele, inhibând impactul negativ al radicalilor liberi asupra celulelor. Sunt folosite în produsele cosmetice în scopul de a facilita exfolierea, de a ajuta procesul biologic normal de exfoliere a celulelor care poate încetini o dată cu vârsta sau din cauza acţiunii radiaţiilor solare asupra pielii.

Enzimele accelerează reacţiile biochimice ale celulei care în mod normal ar avea o viteză mult mai mică sau chiar nu ar avea loc defel. Cele mai multe enzime sunt capricioase când vine vorba despre cum şi în ce condiţii vor acţiona, câteodată este nevoie de enzime ajutătoare (denumite coenzime) pentru a se realiza o anumită reacţie chimică, iar acţiunea lor este afectată de temperatură şi de PH. Este nevoie de un proces foarte complicat pentru a stimula activitatea enzimelor atunci când ele sunt aplicate local pe piele.

Citește mai departe

Ingredientele produselor antiperspirante

Am primit un mail de la o cititoare care mă întreba despre două din ingredientele mai des întâlnite în produsele antiperspirante şi iată că răspund printr-un articol în speranţa că informaţiile vor fi de folos mai multora dintre voi.

Aluminum Zirconium Trichlorohydrex GLY, Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex GLY, Aluminum Zirconium Pentachlorohydrex GLY şi Aluminum Zirconium Octachlorohydrex GLY, etc, sunt ingrediente care prin aplicarea lor asupra pielii reduc producţia de transpiraţie din zona respectivă şi reduc cantitatea de miros neplăcut specific zonei respective. GLY este abreviere pentru amino acid glicină.
Aceste ingrediente au fost declarate sigure de către FDA USA şi au fost aprobate pentru a fi folosite în produsele cosmetice antiperspirante.

Citește mai departe

Propylene Glycol și Polyethylene Glycol

Propylene glycol (sau alţi glycoli şi glycerol) este folosit în industria cosmetică pe post de humectant, el ajută alte ingrediente să se absoarbă mai bine în piele. În ciudă faptului că s-a cercetat şi s-a dovedit că nu este adevărat, circulă mail-uri şi există site-uri care afirmă că propylene glycol este de fapt antigel industrial. Acele site-uri mai afirmă şi că  substanţa este puternic iritantă pentru piele. Mai departe arată că Material Safety Data Sheet (MSDS – Bază de date a siguranţei substanţelor) avertizează persoanele să evite contactul acestei substanţe cu pielea pentru că aceasta poate cauza probleme ficatului şi rinichilor.

Citește mai departe

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) şi Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Sunt Sodium Lauryl Sulfate (SLS) şi Sodium Laureth Sulfate (SLES) ingrediente problemă în produse cosmetice?
Înainte să răspund la întrebarea asta cred că ar fi bine de ştiut de unde a pornit toată această problemă legată de cele două ingrediente de mai sus.
Membrii site-ului Neways au generat aceste întrebări legate de SLS, iar afirmaţiile lor au fost luate drept adevăruri ştiinţifice, mai ales de companiile producătoare de aşa zise produse „naturale”.

Citește mai departe

Pensule pentru fond de ten lichid

Pensule fond de ten lichid
Pensule fond de ten lichid

Acestea sunt pensulele pe care le folosesc în aplicarea fondului de ten lichid.

Citește mai departe

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.