Produse preferate cu protecție solară pentru ten normal, mixt și gras – 2023

Deși formulele au evoluat în cei 15 ani de când folosesc zilnic protecție solară pe pielea expusă la lumină, pe tenul meu nici măcar cele mai matifiante produse sau cele mai apoase nu opresc excesul de sebum pe tot parcursul zilei. După câteva ore de la prima aplicare observ o cantitate mare de sebum pe zona T, înainte de reaplicare trebuie întotdeauna să îndepărtez sebumul cu șervețele absorbante de sebum de preferat.

Tenul meu este mixt, cu zona T cu exces de sebum și zona ochilor este normală. Are luminozitate naturală care se vede și după aplicarea protecției solare sau altor produse cosmetice.

În continuare nu tolerez filtrele sintetice clasice: avobenzone, oxybenzone, etc, însă tolerez filtrele de generație nouă în jurul ochilor: Tinosorb, Uvinul, Mexoryl, etc. Pielea mea este predispusă la apariția petelor, de aceea prefer să folosesc două produse cu SPF când ies din casa, unul peste celălalt. Majoritatea produselor cu protecție solară pe care le folosesc conțin iron oxide, un ingredient important pentru pielea cu predispoziție la hiperpigmentări pentru că protejează de lumina vizibilă.

Anul acesta am găsit însă câteva opțiuni cu filtre sintetice de generație nouă pe care le tolerez foarte bine și care oferă un aspect final satinat. Le folosesc de obicei când petrec mult timp la birou sau ca hidratare înainte de aplicarea unui SPF mineral colorat.

Prefer produsele care se aplică ușor pe piele și lasă un aspect final mat natural satinat. Indiferent de puterea de matifiere a produselor cu SPF, după aplicare tenul meu are aspect luminos mai mult sau mai puțin. Deși am folosit în trecut Freziderm SPF 50, de câțiva ani am renunțat la SPF-urile în bază de silicon pentru că în cazul meu siliconul ’se topește’, iar în combinație cu sebumul care apare în scurt timp de la aplicare se transformă într-o ‘baltă de ulei’.

Pentru a reduce excesul de sebum vă recomand să încercați o pudră cu ingrediente absorbante de sebum, de preferat pudră pulbere translucidă, pe care să o aplicați cu un burete pentru machiaj de tipul Powder Puff. Pudra se poate aplica înainte de protecția solară și/sau după protecția solară, presată cu atenție pe piele și apoi îndepărtat excesul cu o pensulă pentru pudră.

Ingrediente absorbante de sebum: mica, silica, zea mays (corn) starch, oryza sativa (rice) starch, clay (diverse forme de argilă), tricalcium phosphate (și alți derivați de calciu), etc.

Toate produsele enumerate mai jos sunt formulate fără parfum, alcool denat, uleiuri esențiale sau alte ingrediente iritante pentru piele. Pe pielea mea deschisă la culoare cu tonuri neutre nici unul din produsele de mai jos nu lasă peliculă albă, însă unele sunt prea închise la culoare.

Testând diferite tipuri de protecție solară fabricate în Asia, Australia, Europa și SUA am ajuns la concluzia că pe tenul meu produsele cu textură mai fluidă concepute cu rol de hidratare lejeră (ex: Kosas, Beauty of Joseon) sunt mai puțin matifiante și au rezistență mai mică la transfer decât cele cu textură mai consistentă (Australian Gold are cea mai consistentă textură și cea mai mare putere de matifiere).

Gradul de uscare al protecției solare pe piele

Protecția solară este concepută să stea pe suprafața pielii, nu este concepută să se absoarbă în piele aproape complet așa cum se întâmplă cu cele mai fluide seruri. După aplicarea protecției solare, pe piele se simte produsul ca o peliculă și este important să așteptăm câteva minute înainte de aplicarea fondului de ten. În 15-20 de minute de la aplicare se consideră că protecția este uscată pe piele, iar aplicarea machiajului nu o poate afecta. (Un SPF potrivit pentru tipul de ten nu se simte lipicios sau uleios după aplicare).

Personal recomand aplicarea cantității necesare de protecție solară în 3-4 straturi aplicate unul peste celălalt pentru a obține un strat generos și uniform de SPF. Nu recomand aplicarea întregii cantități pe ten și apoi încercarea de a întinde produsul într-un singur strat uniform pentru că produsele matifiante cu timp foarte scurt de uscare nu se aplică bine cu această metodă.

Valabil pentru toate tipurile de protecție solară: 1. Agită energic recipientul înainte de folosire. 2. Aplică o cantitate generoasă și uniformă cu cel puțin 15 minute înainte de a te expune luminii solare. 3. Reaplică o dată la 2-3 ore în timpul zilei dacă te expui luminii solare mai mult timp.

Protecție solară – Produse preferate în 2023

A. SPF CU FILTRE MINERALE

1. Australian Gold Botanical SPF 50 Tinted Face Lotion Fair-Light – 89ml

Culoare – 3 nuanțe diferite
Filtre solare: Titanium Dioxide 4%, Zinc Oxide 4% nano
Siliconi: Da
Rezistent la apă: Da, 80 de minute
Iron oxide: Da

Lista de ingrediente: Alumina, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Caprylyl Glycol, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone Crosspolymer, Disodium EDTA, Disteardimonium Hectorite, Eucalyptus Globulus Leaf Extract, Glycerin, Hexyl Laurate, Iron Oxides, Panthenol, PEG-10 Dimethicone, Phenoxyethanol, Polyglyceryl-4 Isostearate, Polymethylsilsesquioxane, Porphyra Umbilicalis (Red Algae) Extract, Silica, Squalane, Stearic Acid, Terminalia Ferdinandiana (Kakadu Plum) Fruit Extract, Tocopheryl Acetate, Triethoxycaprylylsilane, Water

Folosesc acest SPF de mulți ani, are formula cea mai matifiantă și mai rezistentă la transfer comparativ cu alte produse folosite, observ totuși excesul de sebum după 4-5 ore de la prima aplicare. Este compatibil cu orice alt SPF, însă din cauza culorii îl folosesc de obicei peste alt produs cu SPF în zilele de vară când am nevoie de matifiere și rezistență la apă. Culoarea produsului conține suficient pigment încât să ofere o acoperire foarte mică și să uniformizeze ușor culoarea pielii. Îmi place pentru că deși este matifiant se întinde cu ușurință pe piele și îl pot aplica și reaplica în timpul zilei.

Zonele de piele care nu prezintă exces de sebum sunt afectate de puterea de matifiere a produsului. În cazul meu Australian Gold se strânge în liniile fine de sub ochi și le accentuează, nu îl aplic în zona ochilor din cauza asta. De asemenea culorile produsului sunt prea puține pentru a acoperi diversitatea culorii pielii, iar Light nu este suficient de deschis la culoare pentru pielea mea albă. Toate nuanțele au subton cald și pe pielea mea cu subton neutru oxidează ușor portocaliu.

2. Ultra Violette Clean Screen SPF 30 – 50 ml

Culoare – o singură nuanță universală
Filtre solare: Titanium Dioxide 3%, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol 2.25% (Tinosorb M), Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate 1.6% (Uvinul A Plus)
Siliconi: Da
Rezistent la apă: Nu
Iron oxide: Da

Lista de ingrediente: Aqua, Butylene Glycol, Caprylic/Capric Triglyceride, Titanium Dioxide, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Silica, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Caprylyl Glycol, Polysorbate 60, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Saccharide Isomerate, Decyl Glucoside, Caprylhydroxamic Acid, Dimethicone, Glycerin, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Citric Acid, Sodium Chloride, CI 77491, CI 77492, CI 77499 (Iron Oxides).

Ultra Violette Clean Screen SPF 30 este o protecție solară hibridă cu filtre minerale și sintetice. Am cumpărat acest produs în 2023 pentru că m-a impresionat textura de gel cu uscare rapidă când l-am testat în magazin pe mână. Pe pielea mea se întinde mai greu și ‘se usucă’ mai repede decât Australian Gold – Clean Screen conține silica, un ingredient bun absorbat de sebum, spre deosebire de Australian Gold.

Se simte lejer, satinat pe piele și deși tenul este mai puțin luminos imediat după aplicare comparativ cu Australian Gold, observ apariția excesului de sebum mai repede. Îl folosesc în zilele înorate când nu stau mai mult de câteva minute în aer liber, singur sau cu Australian Gold aplicat peste el.

Îmi place că produsul are pompă iar acest lucru înseamnă condiții mai bune de păstrare a ingredientelor active și folosirea unei cantități corecte de produs la fiecare aplicare: 5 pompe pentru ten și gât. Nu are acoperire, culoarea produsului oferă însă avantajul de a nu lăsa peliculă albă pe piele. Produsul devine invizibil pe pielea mea după aplicare, culoarea are tonuri neutre și se adaptează la culoarea tenului meu fără să oxideze.

3. Ultra Violette Lean Screen Mineral Mattifying SPF 50+ – 50 ml

Culoare – o singură nuanță universală
Filtre solare: Zinc Oxide 22.75% non nano
Siliconi: Nu
Rezistent la apă: Nu
Iron oxide: Da

Lista de ingrediente: Aqua, Zinc Oxide, Coco-Caprylate/Caprate, Octyldodecanol, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, PEG-30 Dipolyhydroxystearate, Cetearyl Alcohol, Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Disodium EDTA, Saccharide Isomerate, Sodium Chloride, Xanthan Gum, Gluconolactone, Cetearyl Glucoside, Isostearic Acid, Sodium Benzoate, Terminalia Ferdinandiana Fruit Extract, CI 77491, CI 77492, CI 77499 (Iron Oxides)

La fel ca produsul de mai sus, Lean Screen are o singură nuanță care nu oferă acoperire, dar nu lasă peliculă albă pe piele. Produsul devine invizibil pe pielea mea după aplicare, culoarea este desaturată cu tonuri neutre și se adaptează la culoarea tenului meu fără să oxideze.

Are textură cremoasă matifiantă, mai consistentă decât Clean Screen SPF 30, are aspect final satinat cu timp de uscare rapid. Acesta este preferatul meu în categoria SPF 50 mineral colorat și chiar dacă nu este la fel de matifiant ca Australian Gold îl prefer din cauza culorii. Trebuie însă să fiu mai atentă la aplicare, să aplic pe zone restrânse pentru a nu se usca prea repede (în acest nefericit caz produsul nu se întinde bine ci se strânge în aglomerate și arată pe piele ca niște scame).

Îmi place că produsul are pompă iar acest lucru înseamnă condiții mai bune de păstrare a ingredientelor active și folosirea unei cantități corecte de produs la fiecare aplicare: 5 pompe pentru ten și gât.

4. Neutrogena Purescreen Mineral UV Tint SPF 30 – 30 ml

Culoare – 4 nuanțe diferite
Filtre solare Titanium Dioxide 3.2%, Zinc Oxide 21.6 % non nano
Siliconi: Da
Rezistent la apă: Da, 80 de minute
Iron oxide: Da

Lista de ingrediente inactive: Water, Isohexadecane, Dicaprylyl Carbonate, Dimethicone, Isopropyl Palmitate, Isononyl Isononanoate, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, C12-15 Alkyl Benzoate, Sodium Chloride, Polyhydroxystearic Acid, Tocopheryl Acetate, Triethoxycaprylylsilane, Sorbitan Sesquioleate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Dimethiconol, Aluminum Hydroxide, Dimethicone Crosspolymer, Stearic Acid, Xanthan Gum, Iron Oxides

Am cumpărat Purescreen în SUA, dar este disponibil pe iherb cu livrare prin FanCurier în România. Are textură lejeră, se aplică și reaplică foarte ușor, iar nuanța Light este perfectă pentru tenul meu deschis la culoare. Are acoperire atât cât să uniformizeze puțin culoarea pielii. Lasă tenul cu aspect ușor luminos, dar nu observ foarte mult exces de sebum după câteva ore de la prima aplicare.

Ca textură este mult mai fluid decât cele de mai sus, iar timpul de uscare este mediu – după 10 minute de la aplicare pielea se simte catifelată. Este o soluție bună pentru zilele când am nevoie de un produs cu rezistență la apă, pot aplica Australian Gold peste el pentru a obține o mai bună protecție. Îl folosesc în special în jurul ochilor și pe pleoape pentru că se întinde ușor chiar și pe pielea fără exces de sebum, nu usucă și are rezistență foarte bună pe piele.

5. HaruHaru Wonder Black Rice Pure Mineral SPF 50+ – 50 ml

Culoare: Nu
Filtre solare: Zinc Oxide 17% non nano
Siliconi: Da
Rezistent la apă: Nu
Iron oxide: Nu

Lista de ingrediente: Water, Zinc Oxide, Cyclohexasiloxane, Butyloctyl Salicylate, Propanediol, Propylheptyl Caprylate, Caprylyl Methicone, Polyglyceryl-3 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Niacinamide, Methyl Trimethicone, Isododecane, Stellaria Media (Chickweed) Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Flower Extract, Vaccinium Vitis-Idaea Fruit Extract, Oryza Sativa (Rice) Extract, Bellis Perennis (Daisy) Flower Extract, Houttuynia Cordata Extract, Oryza Sativa (Rice) Bran Oil, Sodium Hyaluronate, Hydrogenated Lecithin, Disteardimonium Hectorite, Magnesium Sulfate, Triethoxycaprylylsilane, Butylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polymethylsilsesquioxane, Lauryl Polyglyceryl-3 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Glyceryl Caprylate, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Tocopherol, Glycerin, Moringa Oleifera Seed Oil, Ceramide NP, Phytosphingosine, Phenethyl Alcohol, Sodium Chloride, Disodium Phosphate, Potassium Chloride, Potassium Phosphate.

HaruHaru are 2 produse cu protecție solară care sunt preferatele mele în categoriile din care fac parte. Pure Mineral SPF 50+ este o protecție solară cu filtre minerale, necolorată și pe pielea mea nu lasă peliculă albă. Are o textură cremoasă care permite aplicare și reaplicare cu ușurință. Este la fel de matifiant ca Ultra Violette Lean Screen Mineral Mattifying SPF 50+. În formulă sunt incluse mai multe ingrediente benefice pielii: antioxidanți, umectanți, ingrediente reparatoare.

Îmi place că produsul are pompă iar acest lucru înseamnă condiții mai bune de păstrare a ingredientelor active și folosirea unei cantități corecte de produs la fiecare aplicare: 5 pompe pentru ten și gât. Îl folosesc singur sau cu Australian Gold aplicat peste el în zilele când am nevoie de protecție ridicată și rezistență la apă. Este o opțiune bună și pentru zona ochilor în cazul meu, nu simt că usucă pielea și pot aplica peste el alte SPF-uri mai puțin matifiante rezistente la apă, cum este Neutrogena.

6. Kosas DreamBeam Comfy Smooth Sunscreen SPF 40 – 40 ml

Filtre solare: Zinc oxide 21.75% non nano
Siliconi: Nu
Rezistent la apă: Da, 80 de minute
Iron oxide: Da

Lista de ingrediente: Water, C13-15 Alkane, Caprylic/Capric Triglyceride, Butyloctyl Salicylate, Propanediol, Mica, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Silica, C12-C15 Alkyl Benzoate, Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Galactoarabinan, Allantoin, Fructooligosaccharides, Bioflavonoids, Glycoproteins, Bisabolol, Ceramide NG, Lactic Acid, Sodium Hyaluronate, Palmitoyl Hexapeptide-12, Cyamopsis Tetragonoloba (Guar) Gum, Tocopheryl Acetate, Disteardimonium Hectorite, Glycerin, Polyhydroxystearic Acid, Tribehenin, Isostearic Acid, Lecithin, Xanthan Gum, Sodium Chloride, Phytic Acid, Pentylene Glycol, Phenethyl Alcohol, [May Contain: Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxide (CI 77491), Iron Oxide (CI 77492)].

Kosas DreamBeam este conceput ca o bază de machiaj hidratantă cu protecție solară, include ingrediente benefice pielii, reparatoare și nutritive. Are textură lichidă, iar culoare roz-piersică a produsului devine aproape invizibilă pe pielea mea după aplicare. După câteva ore oxidează puțin spre portocaliu. Conține ingrediente absorbante de sebum, dar pe pielea mea nu devine mat.

Aspectul final este luminos satinat imediat după aplicare, apreciez că este rezistent la apă și culoarea se adaptează tenului meu mai bine decât Australian Gold, dar este totuși prea portocalie pentru mine. Nu menține sebumul sub control, după 2-3 ore îmi simt tenul încărcat și este vizibil lucios.

7. Paula’s Choice Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30 – 60 ml

Filtre solare: Zinc Oxide 6.12% nano, Titanium Dioxide 5.25% nano
Siliconi: Da
Rezistent la apă: Nu
Iron oxide: Da

Lista de ingrediente: Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Zinc Oxide (6.12% Nano), Titanium Dioxide (5.25% Nano) Glycerin, Isononyl Isononanoate, Butylene Glycol, Cetearyl Alcohol, Potassium Cetyl Phosphate, Dimethicone, Glyceryl Stearate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Actinidia Chinensis (Kiwi) Fruit Extract, Argania Spinosa Kernel Oil, Tetrapeptide-30, Linoleic Acid, Resveratrol, Ascorbyl Glucoside, Niacinamide, Tocopheryl Acetate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Bisabolol, Tocopherol, Phospholipids, Lecithin, Glycine Soja (Soybean) Sterols, Xanthophylls, Pullulan, Sodium Gluconate, Xanthan Gum, Sclerotium Gum, Alumina, Caprylic/Capric Triglyceride, Citric Acid, Triethoxycaprylylsilane, C13-14 Isoparaffin, Acrylates Copolymer, Polyhydroxystearic Acid, Caprylyl Glycol, Polyacrylamide, Ceteareth-20, Aluminum Stearate, Laureth-7, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol.

Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30 este cel mai diferit din această listă – este un SPF mineral necolorat, dar conține iron oxide, ingredient care oferă culoare produsului. Pe piele produsul nu este alb, dar nu este nici colorat, devine invizibil imediat după aplicare. Multă vreme a fost preferatul meu în combinație cu Australian Gold, iar în anotimpul rece l-am folosit singur pe piele.

Deși are textură cremoasă care permite întinderea produsului cu ușurință și are aspect final satinat luminos, în cazul meu luminozitatea acestui produs este mai mult decât îmi doresc. Dacă îl compar cu Kosas, Defense este mult mai matifiant, iar excesul de sebum se observă mai repede pe piele când aplic Kosas.

Are un timp de uscare mediu, puțin mai lung comparativ cu Clean Screen și Lean Screen, are rezistență foarte bună pe ten. Produsul nu a fost testat la rezistență la apă, însă din experința cu îndepărtarea produsului de pe piele cred că ar trebui să îl testeze, nu se îndepărtează ușor doar cu un cleanser solubil în apă, folosesc Omega+ Cleansing Balm ca prim pas, apoi un cleanser solubil în apă pentru a îndepărta complet orice reziduu de SPF și balsam demachiant (urmez această metodă de fiecare dată când aplic un SPF mineral colorat în timpul zilei).

CULOAREA PRODUSELOR MINERALE CU SPF

În imaginea de mai jos am aplicat un strat generos de produs fără să încerc să îl întind cu miscări circulare, cu scopul de a observa diferența de culoare dintre produsele cu SPF mineral. Produsele din imagine, de la stânga la dreapta:

1. Ultra Violette Lean Screen Mineral Mattifying SPF 50+
2. Ultra Violette Clean Screen SPF 30
3. Kosas DreamBeam Comfy Smooth Sunscreen SPF 40
4. Neutrogena Purescreen Mineral UV Tint SPF 30
5. Australian Gold Botanical SPF 50 Tinted Face Lotion Fair-Light
6. Paula’s Choice Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30

În imaginea de mai jos se observă cât de matifiant este Australian Gold, după o oră de la aplicare produsul arată ca o tencuială cu crăpături pe braț unde pielea mea nu are exces de sebum. Este adevărat că am aplicat un strat foarte gros de produs și nu l-am întins bine pe piele, dar indiferent de cantitatea aplicată produsul accentuează liniile fine, ridurile și orice zonă de piele uscată și orice alt tip de ten în afară de cel gras o să simtă că produsul usucă pielea. Se observă și cum oxidează Australian Gold și Kosas pe pielea mea. Se observă timpul de uscare diferit la fiecare produs.

B. SPF cu filtre sintetice – acest tip de produs nu lasă peliculă albă pe piele

1. HaruHaru Wonder Black Rice Moisture Airyfit SPF 50+ – 50 ml

Filtre solare: Ethylhexyl Triazone (Uvinul T 150), Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid (Mexoryl SX), Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Uvinul A Plus), Polysilicone-15, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S).
Siliconi: Da
Rezistent la apă: Nu
Iron oxide: Nu

Lista de ingrediente: Water, Dibutyl Adipate, Propanediol, Butyloctyl Salicylate, Ethylhexyl Triazone, Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid, Glycerin, Niacinamide, Tromethamine, Polyglyceryl-3 Distearate, 1,2-Hexanediol, Pentylene Glycol, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Cetearyl Alcohol, Caprylyl Methicone, Polysilicone-15, Stellaria Media (Chickweed) Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Flower Extract, Vaccinium Vitis-Idaea Fruit Extract, Oryza Sativa (Rice) Extract, Bellis Perennis (Daisy) Flower Extract, Houttuynia Cordata Extract, Oryza Sativa (Rice) Bran Oil, Hydrogenated Lecithin, Polymethylsilsesquioxane, Palmitic Acid, Butylene Glycol, Stearic Acid, Glyceryl Stearate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Potassium Cetyl Phosphate, Poly C10-30 Alkyl Acrylate, Methylpropanediol, Carbomer, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Glyceryl Stearate Citrate, Ethylhexylglycerin, Adenosine, Polyether-1, Myristic Acid, Biosaccharide Gum-1, Tocopherol, Moringa Oleifera Seed Oil, Ceramide NP, Phytosphingosine, Phenethyl Alcohol, Sodium Chloride, Disodium Phosphate, Potassium Chloride, Potassium Phosphate.

Moisture Airyfit SPF 50+ este preferatul meu în categoria SPF 50+ necolorat cu filtre sintetice și îl folosesc singur pe piele sau înainte de Australian Gold. Aspectul final este luminos, produsul nu are putere de matifiere însă excesul de sebum care apare după 2-3 ore nu este deranjant. Comparativ cu Beauty of Joseon, prefer HaruHaru pentru că îl simt mai puțin hidratant și menține pielea fără exces de sebum mai mult timp. Textura este puțin mai consistentă decât Beauty of Joseon, dar produsele sunt făcute în același laborator. În formulă sunt incluse ingrediente reparatoare, umectanți și antioxidanți, la fel ca în varianta minerală a acestui produs.

Este foarte diferit ca aplicare și senzație pe piele comparativ cu formulele minerale de mai sus, se întinde și se simte ca o cremă hidratantă lejeră. Îl folosesc singur sau cu un SPF mineral rezistent la apă aplicat peste el. Îmi place că produsul are pompă iar acest lucru înseamnă condiții mai bune de păstrare a ingredientelor active și folosirea unei cantități corecte de produs la fiecare aplicare: 5 pompe pentru ten și gât.

2. Beauty of Joseon Relief Sun Rice Probiotics SPF 50+ – 50 ml

Filtre solare: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Uvinul A Plus), Ethylhexyl Triazone (Uvinul T 150), Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Tinosorb M).
Siliconi: Da
Rezistent la apă: Nu
Iron oxide: Nu

Lista de ingrediente: Water, Oryza Sativa (Rice) Extract (30%), Dibutyl Adipate, Propanediol, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Polymethylsilsesquioxane, Ethylhexyl Triazone, Niacinamide, Methylene Bis-benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Coco-caprylate/Caprate, Caprylyl Methicone, Diethylhexyl Butamido Triazone, Glycerin, Butylene Glycol, Oryza Sativa (Rice) Germ Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Lactobacillus/Pumpkin Ferment Extract, Bacillus/Soybean Ferment Extract, Saccharum Officinarum (Sugarcane) Extract, Macrocystis Pyrifera (Kelp) Extract, Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract, Panax Ginseng Root Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Monascus/Rice Ferment, Pentylene Glycol, Behenyl Alcohol, Poly C10-30 Alkyl Acrylate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Decyl Glucoside, Tromethamine, Carbomer, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, 1,2-Hexanediol,Sodium Stearoyl Glutamate, Polyacrylate Crosspolymer-6, Ethylhexylglycerin, Adenosine, Xanthan Gum, Tocopherol, Lactobacillus/Rice Ferment, Aspergillus Ferment, Saccharomyces/Rice Ferment Filtrate

Beauty of Joseon SPF 50+ este unul din cele mai apreciate produse cu SPF 50+ datorită texturii lejere și pentru că se aplică și se simte pe piele ca o loțiune fluidă cu hidratare lejeră. Formula include multe ingrediente calmante și reparatoare. Nu este lipicios, iar aspectul final este luminos. Singura mea problemă cu acest produs este lipsa ingredientelor matifiante, în mai puțin de 2 ore de la prima aplicare observ o cantitate mare de sebum.

Pentru că este conceput ca o loțiune hidratantă lejeră nu are rezistență la transfer sau transpirație și este necesară reaplicare mai frecventă. Prefer să îl aplic pe gât, urechi și decolteu în zilele când folosesc pe față un SPF colorat. Cred că își merită popularitatea, dar pentru mine în categoria SPF sintetic HaruHaru este formula care menține tenul fără exces de sebum pe o perioadă mai lungă și are rezistență mai bună pe ten.

Formule potrivite pentru ten mixt, normal sau puțin uscat

Le-am aplicat pe ten si nu sunt potrivite pentru mine, prefer produse care să aibă aspect final mai puțin lucios.

1. Isntree Hyaluronic Acid Watery Sun Gel SPF 50+ – 50 ml

Filtre solare: Ethylhexyl Salicylate (Octisalate), Homosalate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S), Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Tinosorb M), Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Uvinul A Plus)
Siliconi: Da
Rezistent la apă: Nu
Iron oxide: Nu

Lista de ingrediente: Water, Butylene Glycol, Ethylhexyl Salicylate, Homosalate, Dibutyl Adipate, Niacinamide, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Cyclopentasiloxane, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Polysilicone-15, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, 1,2-Hexanediol, Pentylene Glycol, Pinus Pinaster Bark Extract, Ceramide NP, Centella Asiatica Extract, Glycerin, Portulaca Oleracea Extract, Houttuynia Cordata Extract, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Ficus Carica (Fig) Fruit Extract, Sodium Hyaluronate, Ceteth-10, Hydrogenated Lecithin, Decyl Glucoside, Propanediol, Tocopherol, Astaxanthin, Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Ascorbyl Propyl Hyaluronate, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Hydroxypropyltrimonium Hyaluronate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Acetylated Hyaluronate, Hydrolyzed Sodium Hyaluronate, Adenosine, Xanthan Gum, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Tromethamine, Carbomer, Propylene Glycol, Ethylhexylglycerin

Deși are textură de gel cremos și este destul de popular în categoria de SPF-uri cu filtre noi și textură lejeră, personal recomand acest produs tenului care are nevoie de hidratare, nu de matifiere. Se aplică și reaplică ușor, însă după aplicare tenul meu este lucios, iar după 2 ore de la aplicare tenul meu arată inestetic, extrem de uleios. Are textură mai consistentă decât Beauty of Joseon SPF 50+ și rezistență mai bună pe piele. La fel ca celelalte produse cu SPF asiatice de mai sus, formula include ingrediente calmante, reparatoare, umectanți și antioxidanți.

2. Paula’s Choice Advanced Sun Protection Daily Moisturizer SPF 50 – 60 ml

Filtre solare: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate 9.5% (Uvinul A Plus), Ethylhexyl Salicylate 4.5% (Octisalate), Ethylhexyl Triazone 4% (Uvinul T 150), Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol 3.5% (Tinosorb M nano), Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine 2.5% (Tinosorb S).
Siliconi: Nu
Rezistent la apă: Nu
Iron oxide: Nu

Lista de ingrediente: Water/Aqua/Eau, Dibutyl Adipate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Uvinul A Plus), Propylheptyl Caprylate, Dicaprylyl Carbonate, Ethylhexyl Salicylate (Octisalate), Ethylhexyl Triazone (Uvinul T 150), Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol [nano] (Tinosorb M), Undecane, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S), Glycerine, Isononyl Isononanoate, Propanediol, Tridecane, Potassium Cetyl Phosphate, Saccharomyces Ferment, Sodium Polyacrylate, Decyl Glucoside, Caprylyl Glyceryl Ether, Sodium Phytate, Caprylhydroxamic Acid, Lauroyl Lysine, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Tocopherol, Naringenin, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil.

M-am bucurat când Paula’s Choice a lansat un SPF cu filtrele noi care se folosesc în Europa și Asia, însă din păcate acest produs nu mi se potrivește. Imediat după aplicare tenul meu este luminos și deși tenul nu devine uleios în scurt timp de la prima aplicare așa cum mi se întâmplă cu Isntree Hyaluronic Acid Watery Sun Gel SPF 50, prefer ca aspectul final să fie mai mat. Advanced Sun Protection Daily Moisturizer SPF 50 este potrivit tenului care preferă protecție solară hidratantă și nu este potrivit persoanelor care își doresc matifiere.

3. Evy Daily Defence Face Mousse SPF 50 – 75 ml

Filtre solare: Octocrylene, Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone), Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Uvinul A Plus), Bis-ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S), Ethylhexyl Triazone (Uvinul T 150).
Siliconi: Nu
Rezistent la apă: Da, 40 de minute
Iron oxide: Nu

Lista de ingrediente: Aqua. Octocrylene. Butane. Butyl Methoxydibenzoylmethane. Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate. Propylene Glycol. Ethylhexyl. Isononanoate. Stearic Acid. Palmitic Acid. VP/Hexadecene Copolymer. Isobutane. Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine. Dipropylene Glycol. PVP. Ethylhexyl Triazone. Propane. Polysorbate 20. Triethanolamine. Bis-Cyano Butylacetate Anthracenediylidene. Sodium Palmitoyl Proline. Butylene Glycol Dicaprylate /Dicaprate. Silica. Nymphaea Alba Flower Extract. Sodium Ascorbyl Phosphate. C12-15 Alkyl Benzoate. Tocopheryl Acetate. Glycerin. Butylene Glycol. Dimethicone. Tetrasodium Glutamate Diacetate

Spumele Evy sunt apreciate pentru tehnologia care permite o textură lejeră cu rezistență la apă. Am folosit Face Mousee SPF 50, Face Mousse SPF 30 și Sunscreen Mousse SPF 50 acesta din urmă fiind formulată pentru corp. În teorie textura produsului ar trebui să fie lejeră, iar aspectul final să fie luminos natural și sunt convinsă că există persoane cu ten normal sau uscat care vor confirma teoria. Din păcate pe tenul meu cu exces de sebum acest produs se simte lipicios, aspectul final este lucios, iar în scurt timp de la aplicare tenul devine uleios lipicios. Reaplicarea este dificilă din cauza acestei senzații lipicioase și nu l-am tolerat în jurul ochilor (acest produs conține avobenzonă și octocrylene, tenul meu nu le tolerează la anumite concentrații).

Am folosit pe corp toate cele 3 variante de spumă menționate, în special pe decolteu și brațe. Au fost mai puțin lipicioase, însă prefer alte produse cu textură mai lejeră.

Produse cu SPF pentru corp preferate în 2023

Anul acesta am fost dezamăgită că nu se mai produce Vichy Ideal Soleil Anti-Sand Mist for Children SPF 50, dar m-am bucurat când am găsit doua spray-uri cu SPF 50 de la Garnier fără alcool și parfum. Le-am aplicat pe zonele de piele expuse la lumina solară și am purtat haine cu protecție solară pe restul corpului.

Personal prefer hainele cu protecție solară în locul cremelor cu protecție solară, am povestit mai multe despre motivele mele în acest articol: Haine cu protecție solară – Soari, primul brand românesc cu UPF 50+.

Alte formule asiatice

După problema produselor asiatice cu SPF de acum câțiva ani pe piața din Korea sunt testate riguros produsele, iar unul din laboratoarele care produce majoritatea produselor asiatice menționate în acest articol este Kolmar. Texturile produselor asiatice cu filtre sintetice sunt cele mai lejere și ușor de purtat, însă nu uitați că reaplicarea protecției solare este și mai importantă din cauză că protecția este afectată de perspirație și atingere.

PURITO Daily Go-To Crema de fata cu protectie solara SPF 50+
PURITO Daily Soft Touch Crema de fata cu protectie solara SPF 50+
RIEMANN P20 Sensitive Crema de fata si corp cu factor de protectie SPF 50+
DEAR KLAIRS All-day Airy Crema de fata cu factor de protectie SPF 50+
SKIN1004 Madagascar Centella Air Fit Suncream Light SPF 30 (filtre minerale non nano)
SKIN1004 Madagascar Centella Hyalu Cica Water Fit Sun Serum SPF 50+
SKIN1004 Madagascar Centella Tone Brightening Crema de fata Tone-Up SPF 50+ (filtre minerale și sintetice)

Notă: Am citit în ultima perioadă recenzii și comentarii despre protecția solară care menționau că produsul X cu SPF este spornic. Când e vorba de protecție solară trebuie să aplicăm o cantitate generoasă și uniformă, mai precis aproximativ 1.25 ml pentru toată fața. Dacă reaplicăm cel puțin o dată în fiecare zi vom folosi aproximativ 2.5 ml, iar asta înseamnă că un produs de 50 ml este suficient pentru cel mult 20 de zile. Cred că este evident că protecția solară nu este un produs spornic și nici nu trebuie să aplicăm puțin cu intenția de a folosi cât mai mult timp produsul.

Acest articol nu conține linkuri de afilire, produsele sunt cumpărate. Nu am inclus produsele cu protecție solară pentru buze în acest articol, singurul nou este Aquaphor Lip Protectant + Sunscreen SPF 30. L-am cumpărat în New York, dar se găsește și pe iherb.

7 comentarii

Scrie un comentariu
  • Foarte interesantă lista, unele le-am incercat și eu, cred că am aceleași cerințe de matifiere care sa nu accentueze textura și liniile fine. Preferata mea e tot Resist super light cu spf 30 de la Paula’s Choice. Mi se potrivește culoarea și îmi place finish-ul. As vrea sa fie spf 50 dar lana acum nu am găsit ceva să îmi placă la fel de mult. Aplic peste ea serul cu spf tot de la Paula și apoi pudra libera fara culoare de la by Terry.

    • Buna Monica,
      Preferatele tale sunt formule cu textura satinata, imediat dupa aplicare arata foarte bine pe tenul meu, dar au o cantitate destul de mare de siliconi care din pacate nu se comporta bine in timpul zilei. Am folosit Resist Super Light SPF 30 si alte produse cu textura mai siliconata, insa tenul meu s-a schimbat in timp. Pudra de la by Terry e foarte buna si pe tenul meu – absoarbe putin excesul de sebum fara sa usuce pielea. Imi place si Givenchy Prisme Libre.

  • Ah, de cand asteptam acest articol in varianta actualizata, multumesc! 🙂 Datorita tie am descoperit Australian Gold pe care il folosesc de 4-5 ani deja, ca o varianta la PC Resist ultra light cu spf 30, peste care aplic o pudra cu extract de orez de la Paese. Acum cred ca am pus ochii pe UV Lean screen, sa vedem cum se comporta si la mine.

  • Bună ziua,
    Am găsit articolul dvs într-un moment cum nu se poate mai potrivit. Însă nu pot să nu vă întreb dacă puteți recomanda creme cu factor de protecție care nu pătează. Dacă există așa ceva. Recunosc, fără a diminua din importanța indiscutabilă a protecției, este exasperant să arunc în fiecare vară cămăși, tricouri, rochii albe/deschise la culoare din cauza acestor pete.
    Vă mulțumesc,
    Erica

    • Erica,
      Din pacate majoritatea filtrelor sintetice pateaza textilele si plasticul, dar cele minerale mai putin. Tocmai din acest motiv eu aleg sa ma protejez cu haine cu UPF 50+ (www.soari.ro) și să aplic SPF doar pe ten și pe zonele pe care nu le pot acoperi cu haine.

  • E destul de greu si anul acesta sa gasesti o crema de corp „curata” cu SPF, mai ales pentru adulti. In afara de spray-ul de mai sus de la Garnier, am mai avut in vedere urmatoarele produse la care nu am observat sa aiba alcool, parfum, acid citric sau alti iritanti „celebri”, insa nu imi dau seama nici cat de bine isi fac treaba pe protectie solara. Aveti vreo parere despre urmatoarele? Multumesc.
    – Altruist Spray SPF 50 pentru toata familia, +6 luni, 250 ml
    – Evy Technology Spuma de fata si corp pentru copii SPF 50, 150 ml
    – Isis Pharma Spray cu protectie solara pentru copii UVEBLOCK SPF 50+ KIDS, 200 ml
    – Mustela Lotiune pentru protectie solara ridicata cu SPF 50+, 100ml

    • Buna Diana,
      Toate aceste produse, in special Altruist si Evy sunt eficiente ca protectie solara, daca sunt folosite in cantitate generoasa. Acidul citric in produsele cu SPF are rol de conservant, nu este iritant.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.