Baby Botox și fillere cu acid hialuronic pentru buze voluminoase

Acest articol exprimă doar părerea mea despre Baby Botox și fillerele cu acid hialuronic pentru buze voluminoase, nu prezintă sfaturi medicale, nu încurajează / nu descurajează anumite proceduri de rejuvenare și nu are intenția de a judeca persoanele care aleg aceste proceduri.

Întotdeauna discutați cu medicul pentru a obține recomandări și detalii despre procedurile faciale. Întrebați medicul care sunt potențialele riscuri pe termen scurt și lung pentru orice procedură recomandată și întrebați care sunt indicațiile de urmat înainte și după procedură, este posibil să aflați că sunt necesare anumite restricții pe care nu le puteți respecta.

Dacă sunteți însărcinată sau dacă alăptați și vă doriți neapărat o procedură cosmetică sau estetică cereți acordul medicului care vă urmărește sarcina înainte să vă faceți programare la cabinetul cosmetic sau clinica de estetică.

Personal nu sunt împotriva injectării Botoxului sau fillerelor pentru că există situații în care aceste injectări chiar îmbunătățesc calitatea vieții, Botoxul nu este folosit doar pentru ridurile de pe frunte, iar fillerele nu sunt folosite doar pentru augumentarea buzelor. Puteți citi mai multe informații în articolul despre Botox, fillere și alte proceduri asemănătoare.

Baby Botox

Baby și Botox sunt două cuvinte pe care eu nu le-aș asocia, Baby Botox este doar un termen de marketing folosit ca denumire pentru a descrie un rezultat mai natural al injectării cu toxină botulinică. Nu știu cine a născocit această asociere nefericită de cuvinte, dar este folosită pe canalele de social media, este folosită de medici și pacienți.

În același timp există medici care nu folosesc acest termen pentru că nu îl cunosc sau nu sunt de acord cu el și există persoane care au auzit termenul, dar nu îl înțeleg – e normal să nu îl înțeleagă pentru că e doar un termen de marketing folosit în diferite conjucturi ca să exprime uneori lucruri diferite.

Ce este botoxul și ce rezultate are?

Înainte de a vă spune părerea mea despre Baby Botox vreau să ne aducem aminte ce este Botoxul în contextul injectării pentru rezultate anti-aging.

1. Este un tratament estetic facial care are ca rezultat estomparea ridurilor statice: liniile fine și ridurile adânci, vizibile permanent pe față. Botoxul nu elimină ridurile foarte adânci, de obicei se injectează Botox și filler (nu în aceeași ședință) pentru a corecta mai bine ridurile foarte adânci. Botoxul nu se injectează pentru reducerea șanțurilor nazolabiale (de la nas la gură).

2. Botoxul se injectează doar în anumiți mușchi ai feței de către medicul care a recomandat procedura, de obicei medicul dermatolog sau estetician. Botoxul nu se injectează pe toată fața!

3. După injectare, toxina botulinică paralizează mușchiul (inhibă contracțiile musculare) prin întreruperea neurotransmițătorului numit acetilcolina care trimite semnale de la creier spre mușchi. Efectul este temporar (3-6 luni), dar nu există ‘antidot’ care să elimene efectele toxinei dacă nu sunteți mulțumiți de rezultate.

4. Botoxul nu previne apariția ridurilor, nu este un tratament aprobat ca prevenție și nu există studii care să arate că injectările făcute înainte să apară ridurile statice previn apariția acestora. (Cu siguranță Botoxul nu oprește apariția ridurilor!).

5. Injectarea cu Botox nu este fără riscuri și nu este pentru toată lumea – discutați cu medicul înainte de a decide că această procedură vă este potrivită, cereți detalii despre riscuri, contraindicații și recomandări post procedură. Informați medicul despre medicamentele pe care le luați zilnic și pe care le-ați luat în ultimele 24 de ore.

Ce este Baby Botox?

Nu cred că poate formula cineva o definiție precisă a acestui termen de marketing, însă felul în care este promovat în social media de către medici sau pacienți arată că termenul poate avea orice sens dorești să îi dai într-un anumit context. Din punctul meu de vedere (nu sunt medic, nu injectez Botox) termenul Baby Botox este un non-sens.

A. Baby Botox pentru rezultate naturale

Uneori Baby Botox este folosit pentru a exprima dorința pacientului de a avea rezultate mai naturale în urma injectării – să estompeze puțin ridurile, dar să permită și mișcarea mușchilor pentru a nu pierde expresia facială. Când spunem Baby Botox presupunem că procedura este puțin mai blândă, mai puțin invazivă, iar rezultatele puțin diminuate, dar oare ăsta este adevărul?

Multe persoane care își doresc reducerea ridurilor cu Botox nu apelează la această procedură de teamă că vor avea anumiți mușchi ai feței paralizați complet și nu vor mai avea expresie facială. Pentru aceste persoane ideea de Baby Botox este mult mai atractivă și medicii folosesc de multe ori acest termen pentru ca pacientul să nu fie speriat de procedură. Personal consider că între medic și pacient nu ar trebui să existe termeni de marketing.

Injectarea cu Botox presupune un dozaj recomandat pentru fiecare zonă (frunte, glabelă, zona ochilor), iar o injectare realizată corect are ca rezultat estomparea ridurilor și în același timp permite o mișcare ușoară a mușchilor feței pentru a nu pierde complet expresivitatea. Dacă se injectează ‘doar puțin’ Botox nu se obțin rezultatele dorite.

Ca să fie clar, nu este posibil să ștergi complet ridurile de pe frunte sau liniile verticale ce apar între sprâncene și în același timp să ai fața la fel de expresivă cum era înainte de Botox. În funcție de adâncimea ridurilor și rezultatele dorite (mai multă sau mai puțină expresie facială) medicul tău va alege cantitatea potrivită pentru tine, însă această cantitate nu este niciodată ‘puțin Botox’ sau ‘un strop de Botox’.

Dacă vreți să folosiți acest termen în cabinetul medicului sau dacă medicul vostru îl folosește vă recomand să cereți clarificări despre ce înseamnă Baby Botox înainte de injectare pentru a evita situații neplăcute. Indiferent de numele ales pentru această procedură, injectarea este tot în mușchi și nu devine mai blândă, mai puțin invazivă sau mai neplăcută doar pentru că îi schimbăm numele.

B. Baby Botox pentru prevenția ridurilor

Nu este o problemă când o persoană matură care are riduri statice pe ten cere medicului Baby Botox și prin acest termen medicul și pacientul înțeleg că se dorește o injectare care să aibă ca rezultat estomparea ușoară a ridurilor și în același timp păstrarea expresiilor faciale (bineînțeles expresivitatea nu va fi la fel ca înainte de injectare).

Deși denumirea Baby Botox lasă de înțeles că se injectează o cantitate mai mică de toxină pentru un rezultat mai natural, dozajul toxinei și numărul de puncte de injectare este stabilit de medic și dacă cereți Baby Botox nu înseamă neapărat că medicul va injecta mai puțin Botox pentru a obține rezultatul dorit.

Este o problemă când o persoană tânără care nu are riduri statice cere medicului Baby Botox și prin acest termen înțelege o injectare cu o cantitate foarte mică de toxină cu scopul de a nu avea riduri dinamice și de a preveni în acest fel apariția ridurilor statice. Ridurile dinamice sunt acele riduri care se formează când râdem, ne încruntăm, când ne mirăm, etc, dar care nu sunt vizibile atunci când relaxăm mușchii feței. Ridurile statice sunt vizibile permanent și sunt mai pronunțate când râdem, ne încruntăm, etc.

Dacă revenim la cele 4 puncte de mai sus, observați că Baby Botox pentru preveniție nu are sens și nici nu este aprobat ca procedură. Nu e nevoie să dați bani pe injectări pentru prevenirea îmbătrânirii premature, cea mai simplă și bună metodă de prevenție este aplicarea protecției solare cu SPF 30 sau mai mare în fiecare zi, o rutină de îngrijire cu mulți antioxidanți și un stil de viață echilibrat cu sport și alimentație sănătoasă.

Atunci când apar ridurile statice și vă deranjează aspectul lor discutați cu medicul – ce sens are să faceți ani de zile injectări cu Botox în contextul în care nu previn apariția ridurilor, dacă puteți să începeți injectările cu Botox atunci când apar ridurile și veți avea rezultatele dorite după două săptămâni?

Eu am riduri statice de la 20 de ani, la ce vârstă ar trebui să aleg Botoxul ca soluție pentru estomparea ridurilor?

La această întrebare poate răspunde doar medicul și vă rog să nu credeți că puteți găsi răspunsul pe internet. Fiecare dintre noi este diferit și are nevoi diferite – doar medicul care recomandă această procedură, face injectarea și își asumă responsabilitatea pentru recomandare și injectare poate răspunde la această întrebare.

Personal cred că nu este etic ca un medic să recomande Baby Botox sau Botox unei persoane foarte tinere care nu are riduri statice și nici să facă injectări la cerere persoanelor tinere doar pentru că și-au făcut programare și vor Botox. (Când spun persoană foarte tânără mă refer la orice persoană adultă, Botoxul nu se injectează minorilor).

Mă repet, nu există studii care să arate că Botoxul injectat de la 20 de ani previne apariția ridurilor la 30-40 de ani. În literatura de specialitate există doar câteva cazuri raportate (de exemplu un caz din 2016 cu două femei gemene identice) – consider că medicul trebuie să informeze pacientul care vine la cabinet la 20 de ani convins că botoxul e soluția anti-aging miraculoasă.

Eu am făcut prima ședință de Botox pentru reducerea ridurilor de pe glabelă la 30 de ani. Pentru că ochii mei sunt extrem de sensibili la lumină am stat tot timpul încruntată și aveam două riduri adânci între sprâncene din adolescență. În cazul meu Botoxul nu a eliminat complet aceste riduri, însă atunci când au apărut ridurile pe frunte nu am așteptat să se transforme în riduri adânci, le-am corectat foarte ușor cu Botox – am expresie facială și ridurile de pe frunte și glabelă sunt estompate pe cât posibil.

Chiar nu se injectează Botox persoanelor tinere?

Ba da, însă nu cu scopul de a preveni apariția ridurilor. Botoxul este aprobat ca tratament pentru 11 afecțiuni care nu au legătură cu îmbătrânirea și ridurile, de exemplu migrenele, transpirația excesivă, spasme musculare dureroase în zona gâtului, etc.

Ce nu este Baby Botox?

În seria Nu faceți asta acasă intră pe loc fruntaș Baby Botox Facial sau Botox Facial – tratamente faciale Baby Botox. Această procedură este periculoasă și este complet inutilă pentru cei care își doresc rezultatele oferite de Botox atunci când este injectat.

Procedura presupune introducerea superficială în piele a toxinei cu ajutorul microacelor sterile – dermapen, dermastamp (ștampilă derma cu microace) – pe toată fața. V-ați dat seama deja că toxina nu ajunge în mușchi în acest caz, nu are efectele dorite și nu are nici măcar puțin din efectele Botoxului. Nu există studii pentru acest tip de procedură și procedura nu este o indicație de folosire a Botoxului.

Botoxul poate fi injectat doar de către un medic, nici o cosmeticiană nu ar trebui să lucreze cu această substanță, vă recomand să nu acceptați propuneri de tratamente faciale cu Botox și bineînțeles să nu faceți asta acasă. Riscul de infecție este real și nu veți avea rezultatele dorite.

Fillerele cu acid hialuronic pentru buze voluminoase

Așa cum le spune denumirea, fillerele cu acid hialuronic sunt concepute pentru a umple – imaginați-vă un burete care atrage și reține apa și ca rezultat își mărește volumul. Rezultatul fillerelor este temporar pentru că acidul hialuronic se degradează în timp fiind descompus de enzime, dar o dată injectat, se formează în jurul lui un țesut cicatricial (fibros) cu aspect și textură nesănătoase.

Injectările repetate pe parcursul a mai mulți ani duc la cumularea acestui țesut fibros cu aspect nenatural și nesănătos, iar rezultatul pe care îl vedem este în unele cazuri dismorfia feței: pomeți și buze cu aspect umflat, pufos, nenatural.

Fillerele cu acid hialuronic au beneficiile lor și atunci când vorbim despre augumentarea buzelor trebuie să înțelegem că fillerele sunt tratamente medicale pentru a ameliora pe cât posibil pierderea volumului natural, nu sunt proceduri cosmetice pe care le facem de 2-3 ori pe an.

Personal înțeleg fillerele în cazul unei persoane mature de 40+ ani care în urma discuției cu medicul înțelege toate riscurile asociate fillerelor și decide că această procedură este potrivită pentru a menține volumul natural al buzelor și/sau pentru a estompa liniile fine din jurul buzelor. De asemenea înțeleg și persoanele care în urma discuției cu medicul decid că fillerele nu sunt soluția potrivită în cazul lor.

Nu înțeleg însă cazul unei persoane tinere de 20-25 ani fără riduri în jurul buzelor, cu buze naturale cu volum mediu care, fără să ceară părerea medicului, decide să își injecteze o cantitate foarte mare de acid hialuronic și de foarte multe ori, fără să își dorească asta, din cauza costurilor, alege un medic fără experiență și un acid hialuronic de slabă calitate.

Nu judec pe nimeni și știu că nu înțeleg pentru că nu cunosc toate motivele pentru care o tânără își dublează volumulul buzelor, însă nu cred că toate femeile de pe planetă trebuie să arate ca Angelina Jolie pentru a fi frumoasă și cred că volumul nenatural al buzelor nu este un standard de frumusețe.

Îmi pare rău dacă motivul pentru care se ia o astfel de decizie este convingerea că în urma măririi volumului buzelor persoana respectivă va fi mai frumoasă și cred că de multe ori această convingere este (printre altele) rezultatul informațiilor prezentate pe canalele de social media.

Cred de asemenea că medicii care spun DA unei tinere care își dorește mărirea volumului buzelor fără să ia în considerare volumetria naturală a feței sunt într-o anumită măsură responsabili pentru această modă. Tinerele de 20 de ani nu organizează petreceri în pijamale unde își injectează acid hialuronic în buze, se duc în cabinetul unui medic și cer această procedură.

Medicul are opțiunea de a refuza această procedură, de a explica de ce și de a face o recomandare potrivită pentru vârsta și volumetria naturală a feței care poate fi chiar: “ai buze cu volum natural, nu ai linii fine în jurul buzelor, nu consider că augumentarea buzelor ar schimba în bine aspectul feței tale”.

Personal cred că înainte să luați în considerare fillerele ar trebui să luați în considerare că în afară de toate riscurile cunoscute deja, fillerele lasă în urma lor țesut fibros, iar dizolvarea cu ajutorul unei injectări cu hialuronidază (enzimă care facilitează topirea acidului hialuronic injectat) poate fi complicată și costisitoare, produce disconfort fizic (usturime) și nu garantează dizolvarea țesutului fibros.

Și cred că ar trebui să știți că multe persoane care au buze cu volum nenatural nu au obținut acel volum după o singură ședință de injectat acid hialuronic și poate nici nu au cerut injectarea unei cantități foarte mare de acid la prima ședință. Însă foarte repede s-au obișnuit cu volumul buzelor și în timp și-au dorit buze tot mai voluminoase, iar medicul a injectat tot mai mult acid hialuronic.

Multe trenduri în frumusețe afectează mai mult sau mai puțin aspectul feței în timp, dar eu cred că buzele augmentate sunt unele din cele mai periculoase mai ales în cazul tinerelor care urmează proceduri de injectare de mai multe ori pe parcursul unui an.

Recomandări

1. Înainte de a discuta cu medicul despre aceste proceduri răspundeți-vă cu sinceritate la întrebarea: De ce îmi doresc Baby Botox / fillere pentru buze?

Pentru că este un trend pe canalele de social media? Pentru că și-a făcut prietena mea și e mulțumită de rezultate?

Sau pentru că am riduri, am pierdut volumul natural al buzelor și aș vrea să aflu dacă și cum mă pot ajuta Botoxul și fillerele cu acid hialuronic pentru a obține rezultate cu aspect natural?

2. Dacă nu aveți riduri statice nu aveți de ce să vă duceți la medic pentru injectare cu Botox și dacă aveți câteva linii fine pe frunte sau în jurul ochilor puteți încerca reducerea lor cu ingrediente active anti-aging înainte să alegeți Botoxul. Ideal ar fi să alegeți prevenția în detrimentul tratării simptomelor.

3. Dacă aveți buze cu volum natural nu aveți de ce să vă duceți la medic pentru mărirea volumului buzelor – chiar dacă vedeți pe canalele de social media persoane cu buze mărite vă asigur că este doar un trend trecător și că majoritatea persoanele care au buze cu volum nenatural nu înțeleg riscurile pe termen lung.

Peste 10 ani multe persoane o să își dorească să nu fi făcut asta, la fel cum se întâmplă după orice alegere care schimbă volumetria naturală sau aspectul natural al feței – s-a întamplat la fel cu sprâncenele pensate prea mult, încă se întâmplă cu tatuajul sprâncenelor atunci când se alege o formă foarte diferită de forma naturală și o culoare nepotrivită.

Recunosc, mie chiar mi-au plăcut sprâncenele foarte subțiri și m-am pensat de la 16 ani pentru că aveam sprâncene foarte groase. Am avut nevoie de o schimbare de gândire pentru a mă putea accepta cu sprâncene naturale la maturitate și îi mulțumesc prietenei mele Adriana (make-up artist) care a avut răbdare cu mine, a insistat și a reușit să îmi aducă în timp sprâncenele la forma lor naturală. Din păcate, ca rezultat al felului în care mi-am îngrijit sprâncenele foarte mulți ani, acum mă chinui cu tratamente pentru regenerarea firelor de păr.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.