Cum să alegi produsele cosmetice în funcție de formulă și preț

În ultimii 5 ani industria cosmetică a fost și este în continuare într-un ritm de creștere rapid, cu tot mai mulți cercetători implicați în special în testarea ingredientelor naturale și a ingredientelor provenite din surse naturale. Mulți antioxidanți noi au apărut în produsele cosmetice, majoritatea extracte de plante sau fructe, care au acum suficiente studii care să le dovedească eficiența.

Tot mai multe studii sunt făcute pe retinoizi sintetici, în SUA a apărut un nou tretinoid 0.05% numit Altreno, care are efectele tretinoizilor (cum este Retin-A), fără efecte adverse care uneori pot fi severe. Tot în SUA, La Roche Posay a lansat Effaclar Adapalene Gel 0.1%, un tratament pentru acnee cu adapalene, retinoidul din Differin.

Tot mai multe filtre solare sintetice sunt concepute pentru a obține o mai bună protecție solară și produse cu textură mai plăcută pentru piele. În plus, multe produse cosmetice asiatice sunt acum disponibile în Europa, cu formule complexe sau mai simple și diferite prețuri.

În același timp apar în fiecare zi firme producătoare de cosmetice, unele care au doar câteva produse și sunt formulate de persoane fără calificare în domeniu (prezentatori TV, bloggeri, influenceri) și unele care au o gamă mai extinsă de produse și sunt formulate de persoane calificate în domeniul îngrijirii pielii (dermatologi, cercetători, etc).

În urmă cu 5 ani problema femeilor era de a găsi formule eficiente la prețuri corecte, fără parfum, alcool denat, uleiuri esențiale sau alți iritanți, ambalate corespunzător pentru ca formulele să fie stabile după deschiderea produselor.

Din fericire lucrurile s-au schimbat, produsele cu formule curate, fără ingrediente inutile pielii care pot cauza iritații nu mai sunt o raritate, chiar și marile companii cum este Estee Lauder renunță încet-încet la borcănașele frumos colorate și parfumate.

Problema femeilor apare când în același magazin există o mulțime de produse cu același ingredient activ și prețuri cuprinse între 50 și 500 de lei.

Ce să aleg? Dermatocosmetice? K-beauty? J-beauty? Produse ieftine? Produse formulate de companii mari? Produse create de vedete? Produse create de dermatologi?

Deși lucrurile par mai complicate din cauza multiplelor opțiuni, alegerile produselor cosmetice se bazează pe aceleași principii, factorii decisivi sunt tipul de ten, problemele tenului, lista de ingrediente, ambalajul și prețul. Singura diferență este că acum chiar avem de unde alege și ingredientele cu efecte dovedite sunt mai multe și mai complexe.

Articolul de mai jos este scris pentru a vă ajuta să faceți cele mai potrivite alegeri pentru îngrijirea pielii, în funcție de buget. Înainte de a cumpăra 10 produse doar pentru că sunt ieftine, ar trebui să vă întrebați: am nevoie de 10 produse și voi ști de ce și cum să le folosesc?

Personal folosesc și recomand produse complexe, cu multe ingrediente active care au beneficii cunoscute, însă formulele complexe nu sunt ieftine – ingredientele active, cercetarea necesară formulei pentru ca ingrediente alese să formeze un produs cu beneficii reale pentru piele, studiile clinice (testarea produsului pe voluntari), etc, toate aceste lucruri durează mult timp și se cumulează în prețul de vânzare al produsului.

O formulă complexă are rezultate multiple pe piele, o formulă simplă are rezultate mai puțin spectaculoase – acest lucru este simplu de înțeles. De aceea o formulă cu preț mai mic, cu 2-3 ingrediente active, nu poate fi o alternativă pentru a înlocui o formulă cu preț mai mare, cu o listă lungă de ingrediente active. Însă formulele cu preț mai mic sunt de folos persoanelor care au buget mai mic pentru îngrijirea pielii.

Cei mai importanți factori în alegerea unui produs, după ce ați selectat deja câteva variante potrivite pentru tipul de ten și problemele tenului sunt prețul produsului și formula (lista de ingrediente).

Alegerile inteligente pentru pielea ta sunt produsele cosmetice cu cele mai complexe formule care se încadrează în bugetul alocat pentru îngrijirea pielii.

Denumirea produsului, popularitatea, designul ambalajului și marketingul pentru acel produs (pozele minunate de pe Instagram) nu contează pentru piele și nu ar trebui să fie motivul pentru care cumpărați acel produs.

Pornind de la rutina de bază a îngrijirii pielii veți găsi mai jos produse din toate categoriile de prețuri și comparații între ele. Atunci când alegeți produse cosmetice fiți atente și la gramajul produsului, multe produse par ieftine, când de fapt au gramaj foarte mic.

Cele 3 produse care nu ar trebui să lipsească din rutina de îngrijire a tenului sunt: 1. un produs pentru curățare, 2. o cremă hidratantă pentru seară, 3. o cremă cu protecție solară pentru zi.

Produsele de bază pentru îngrijirea tenului

1. Produsele pentru curățarea pielii

Cleanserele sunt produse pentru care nu aveți nevoie de buget generos, există variante ieftine, fără parfum, despre unele am povestit deja pe site. Alegeți un produs solubil în apă, potrivit pentru tipul de ten, care să lase pielea catifelată după curățare, deloc uscată sau iritată.

Dacă aveți buget redus pentru cleanser vă recomand să încercați produsele pentru curățarea tenului Cerave, au varianta de gel pentru ten mixt sau gras și varianta pentru ten uscat, în diferite forme de gramaj. Cele mai mici prețuri le-am găsit online, la Farmacia Tei.

Cleanserele de la The Inkey List (Salicylic Acid Cleanser pentru ten gras, afectat de acnee și Oil & Water Double Cleanser, cleanser bifazic pentru îndepărtarea machiajului, toate tipurile de ten) sunt ieftine și se sper să fie disponibile în Sephora în curând, online au deja majoritatea produselor de la ei.

În categoria produse asiatice, Hada Labo Goku-jyun Foaming Face Wash are formulă interesantă și este potrivit pentru toate tipurile de ten, în special pentru tenul deshidratat, îl voi testa în următoarea perioadă și revin cu impresii.

Vă recomand să cumpărați și o soluție micelară – există foarte multe variante ieftine, găsiți și pe site un articol mai vechi cu exemple. Mie îmi place Garnier Micellar Cleansing Water Sensitive și Bioderma H2O Sensitive și folosesc soluția micelară pentru a îndepărta reziduurile de protecție solară de pe piele, uneori pentru curățarea tenului dimineața, pentru îndepărtarea rimelului etc. Soluțiile micelare trebuiesc îndepărtate de pe piele cu apă, la fel ca orice alt cleanser.

În gama Sensitive de la Garnier, există și un cleanser micellar Micellar Cleansing Gel Wash care merită încercat – potrivit tenului mixt sau gras. Nivea tocmai a lansat uleiuri de curățare, cel pentru ten sensibil cu ulei de sâmburi de struguri are formulă curată, preț accesibil și este potrivit pentru toate tipurile de ten pentru demachiere sau ca primul pas în double cleansing, pentru îndepărtarea protecției solare minerale rezistentă la apă.

Dacă aveți buget generos puteți încerca produse de curățare cu formule speciale pentru îndepărtarea poluanților și impurităților cum este Defense Gel to Cream Oil Cleanser, uleiuri pentru curățarea tenului (Perfect Cleansing Oil este potrivit pentru toate tipurile de ten, în special pentru pielea deshidratată și sensibilă), cleansere cu particule dizolvabile care pot fi folosite zilnic (ex: The UnScrub cu particule de jojoba) etc în funcție de nevoile tenului și preferințe.

2. Crema hidratantă pentru seară (fără protecție solară)

Hidratarea este foarte importantă pentru piele, produsul hidratant este cel mai scump din cele 3 și este bine să alegeți o formulă cât mai complexă, la bugetul pe care vi l-ați propus. Detalii despre cum să alegeți o cremă hidratantă în funcție de ingrediente găsiți în acest articol.

Asigurați-vă că plătiți prețul corect pentru produsul respectiv, există multe creme cu formule foarte simple, care nu sunt mai mult decât uleiuri vegetale și emulgatori, la preț mai mare de 100 de lei. Folosiți-vă de dicționarele de ingrediente disponibile online pentru a afla beneficiile ingredientelor conținute de crema hidratantă dorită.

Mai jos am enumerat 3 formule simple și ieftine, 3 formule complexe cu preț mediu și 3 formule complexe cu preț mai mare. Apoi am enumerat 3 formule dermatocosmetice și câteva exemple de produse hidratante asiatice.

Toate sunt fără parfum, uleiuri esențiale, iritanți și alcool denat (la fel ca restul produselor enumerate în acest articol) și nu sunt ambalate în borcan. Pentru a simplifica comparația formulelor am ales: The Inkey List, Paula’s Choice și Drunk Elephant pentru că toate 3 formulează fără parfum și alți iritanți, nu au produse în borcan și efectele promise pe ambalaj sunt susținute de lista de ingrediente.

Două din cremele Drunk Elephant au ambalaj de tip borcan, este echipat cu o pompă airless specială, astfel că formula este protejată de lumină și aer. (Variantele mini sunt fără pompă și nici nu includ o spatulă pentru a scoate crema din borcan).

În lista de mai jos, ingredientele benefice pielii au culoare verde, primul ingredient pentru conservare/stabilizarea formulei este colorat albastru, în acest fel puteți aprecia concentrația ingredientelor din formulă, cele listate după conservanți au concentrație foarte mică și sunt colorate verde cu nuanță mai deschisă. Emolienții sunt necesari tenului uscat, dar sunt incluși în toate cremele hidratante, nu sunt ingrediente care fac diferența în prețul și formula unui produs, nu le-am colorat în listele de mai jos.

The Inkey List Multi-Biotic Face Moisturizer – 30 ml, 67 lei (2.23 lei/ml)
Aqua, Inulin, Glycerin, Isoamyl Laurate, Propanediol, Squalane, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Avena Sativa (Oat) Kernel Oil, Phenoxyethanol, Yogurt Powder, Sodium Caproyl Prolinate, Carbomer, Isoamyl Cocoate, Benzyl Alcohol, Sodium Hyaluronate, Sodium Stearoyl Glutamate, Ethylhexylglycerin, Diglucosyl Gallic Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Dehydroacetic Acid Polysorbate 60, Dehydroacetic Acid, Citric Acid, Heptapeptide-7, Lecithin, Potassium Sorbate, Propanediol, Sodium Benzoate, Xanthan Gum, Sorbitan Isostearate.

Paula’s Choice Clear Oil Free Moisturizer – 60 ml, 148 lei (2.46 lei/ml)
Aqua, Ethyl Macadamiate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Propanediol, Triethylhexanoin, Sodium Acrylates Copolymer, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Hydrolyzed Pumpkin Seedcake, Vaccinium Angustifolium (Blueberry) Fruit Extract, Euterpe Oleracea Fruit Extract, Prunus Serotina (Wild Cherry) Fruit Extract, Niacinamide, Tripeptide-29, Ceramide NP, Ceramide AP, Ceramide EOP, Sodium Hyaluronate, Phytosphingosine, Cholesterol, Panthenol, Sodium PCA, Adenosine, Lecithin, Arginine, Sodium Lauroyl Lactylate, Sodium Gluconate, Citric Acid, Isohexadecane, Xanthan Gum, Carbomer, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerine.

Drunk Elephant B-Hydra Intensive Hydration Gel – 50 ml, 230 lei (4.6 lei/ml)
Aqua, Butylene Glycol, Glycerin, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Pentylene Glycol, Ananas Sativus (Pineapple) Fruit Extract, Berberis Vulgaris Root Extract, Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract, Lens Esculenta (Lentil) Fruit Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Coconut Alkanes, Panthenol, Sodium PCA, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium Lactate, Dipotassium Glycyrrhizate, Coco-Caprylate/Caprate, Cyclodextrin, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Chlorphenesin, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

The Inkey List Turmenic Face Moisturizer – 30 ml, 47 lei (1.56 lei/ml)
Aqua, Squalane, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, C12-16 Alcohols (alcooli grași, sintetici, cu rol de emulgatori, nu sunt iritanți pentru piele), Avena Sativa (Oat) Kernel Flour, Curcuma Longa Root (Turmeric) Root Extract, Avena Sativa (Oat) Kernel Oil, Palmitic Acid, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Lecithin, Glycerin, Xanthan Gum, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Ethylhexylglycerin, Sodium Stearoyl Glutamate, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Tocopherol

Paula’s Choice Defense Nightly Reconditioning Moisturizer – 60 ml, 148 lei (2.46 lei/ml)
Aqua, Glycerin, Ethylhexyl Palmitate, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Isoamyl Laurate, Prunus Serotina (Wild Cherry) Fruit Extract, Almond/Borage/Linseed/Olive Acids/Glycerides, Medicago Sativa (Alfalfa) Extract, Sesamum Indicum, Hydrolized Eruca Sativa (Arugula) Leaf, Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil, Hydrolized Algae Extract, Palmitoyl Hexapeptide-12, Palmitoyl Dipeptide-10, Sodium Hyaluronate, Ceramide NG, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Cocoyl Proline, Tocopherol, Allantoin, Trehalose, Eclipta Prostrata Extract, Potassium Azeloyl Diglycinate, Opuntia Ficus-Indica Stem Extract, Melia Azadirachta Leaf Extract, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Moringa Oleifera Seed Oil, Alaria Esculenta Extract, Adenosine Phosphate, PEG-10 Phytosterol, Tribehenin, Hydrolized Vegetable Protein, Sorbitan Olivate, Sodium Gluconate, Zinc Gluconate, Copper Gluconate, Magnesium Aspartate, Cetearyl Olivate, Isoamyl Cocoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyglyceryl-10 Caprylate/Caprate, Microcrystalline Cellulose, C12-15 Alkyl Benzoate, Xanthan Gum, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Sodium Citrate, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Ethylhexylglycerin.

Drunk Elephant Protini Polypeptide Cream – 50 ml, 300 lei (6 lei/ml)
Aqua, Dicaprylyl Carbonate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Bacillus/Soybean/ Folic Acid Ferment Extract, Nymphaea Alba Root Extract, sh-Oligopeptide-1, sh-Oligopeptide-2, sh-Polypeptide-1, sh-Polypeptide-9, sh-Polypeptide-11, Copper Palmitoyl Heptapeptide-14, Heptapeptide-15 Palmitate, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Tripeptide-1, Alanine, Arginine, Glycine, Histidine, Isoleucine, Phenylalanine, Proline, Serine, Threonine, Valine, Acetyl Glutamine, Coconut Alkanes, Coco-Caprylate/Caprate, Sodium Hyaluronate, Aspartic Acid, Linoleic Acid, Linolenic Acid, Lecithin, Butylene Glycol, Polyvinyl Alcohol, Sodium Lactate, Sodium PCA, PCA, Sorbitan Isostearate, Carbomer, Polysorbate 20, Polysorbate 60, Lactic Acid/Glycolic Acid Copolymer, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Xanthan Gum, Isomalt, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Chlorphenesin, Phenoxyethanol, Tocopherol, Sodium Benzoate, Phenylpropanol, Glyceryl Caprylate, Symphytum Officinale Callus Culture Extract.

The Inkey List Hemp Oil Face Moisturizer – 30 ml, 47 lei (1.56 lei/ml)
Aqua, Glycerin, Cannabis Sativa Seed Oil, Isoamyl Laurate, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Betaine, Pentaerythrityl Distearate, Propanediol, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Polyacrylate Crosspolymer-6, Phenoxyethanol, Sodium Levulinate, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sodium Anisate, Sodium Stearoyl Glutamate, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Hydroxide, t-Butyl Alcohol.

Paula’s Choice Omega+ Complex Moisturizer – 50 ml, 171 lei (3.42 lei/ml)
Aqua, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Ceteareth-6 Olivate, Butylene Glycol, C13-15 Alkane, Glycerin, Glyceryl Stearate, Polyglyceryl-4 Laurate, Decyl Oleate, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil, Salvia Hispanica (Chia) Seed Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Passiflora Edulis (Passion Fruit) Seed Oil, Borago Officinalis Seed Oil, Hydrogenated Olive Oil, Psidium Guajava (Guava) Fruit Extract, Olea Europaea (Olive) Oil Unsaponifiables, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Linoleic Acid, Linolenic Acid, Oleic Acid, Euterpe Oleracea (Açaí) Sterols, Ceramide AP, Ceramide EOP, Ceramide NP, Serine, Alanine, Glycine, Proline, Lysine HCl, Threonine, Arginine, Squalane, Cholesterol, Phytosphingosine, Anastatica Hierochuntica Extract, Lecithin, Sodium Hyaluronate, Sodium Lactate, Boerhavia Diffusa Root Extract, Adenosine, Phytic Acid, Glutamic Acid, Betaine, Pullulan, PCA, Sodium PCA, Carbomer, Sodium Polyacrylate Starch, Sclerotium Gum, Xanthan Gum, Sodium Lauroyl Lactylate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

Drunk Elephant Lala Retro Whipped Cream – 50 ml, 265 lei (5.3 lei/ml)
Aqua, Glycerin, Isopropyl Isostearate, Pseudozyma Epicola/Camellia Sinensis Seed Oil/Glucose/Glycine Soja (Soybean) Meal/Malt Extract/Yeast Extract Ferment Filtrate, Stearic Acid, Glyceryl Stearate SE, Cetearyl Alcohol, Coffea Arabica (Coffee) Seed Extract, Plantain (Plantago Lanceolata) Extract, Adansonia Digitata Seed Oil, Citrullus Lanatus (Watermelon) Seed Oil, Passiflora Edulis Seed Oil, Schinziophyton Rautanenii Kernel Oil, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Polyglyceryl-6, Ximenia Americana Seedate, Pentylene Glycol, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Tocopherol, Ceteareth-20, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Carbomer, Xanthan Gum, Caprylyl Glycol, Chlorphenesin, Phenoxyethanol.

Creme hidratante etichetate dermatocosmetice

Pentru că în România produsele etichetate dermatocosmetice sunt foarte populare, mai jos găsiți 3 formule fără parfum, uleiuri esențiale sau alți iritanți. Toate sunt etichetate pentru ten sensibil, le-am ales pentru că sunt fără parfum și iritanți, din păcate majoritatea dermatocosmeticelor sunt parfumate. Au preț accesibil și sunt potrivite în special persoanelor cu toleranță mică la ingrediente active și extracte de plante.

La Roche Posay Toleriane Sensitive Creme – 40 ml, 51 lei (1.27 lei/ml)
Aqua, Glycerin, Squalane, Dimethicone, Zea Mays Starch / Corn Starch, Niacinamide, Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate, Myristyl Myristate, Stearic Acid, Ceramide NP, Potassium Cetyl Phosphate, Glyceryl Stearate SE, Sodium Hydroxide, Myristic Acid, Palmitic Acid, Capryloyl Glycine, Caprylyl Glycol, Xanthan Gum.

SVR Sensifine Fluide – 40 ml, 40 lei (1 leu/ml)
Aqua, Gossypium Herbaceum (Cotton) Seed Oil, Corn Starch Modified, Glycerin, Squalane, Niacinamide (2%), Tocopherol, 1,2-Hexanediol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide, Xanthan Gum.

Bioderma Sensibio Light – 40 ml, 60 lei (1.5 lei/ml)
Aqua, Glycerin, Cetearyl Isononanoate, Isohexadecane, Glycol Palmitate, Caprylic/Capric Triglyceride, Triceteareth-4 Phosphate, Fructooligosaccharides, Complex Natural Brevetat Daf (Dermatological Advanced Formulation), Glycyrrhetinic Acid, Laminaria Ochroleuca Extract, Glycol Stearate, PEG-2 Stearate, Pentylene Glycol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Caprylyl Glycol, 1,2-Hexanediol, Disodium EDTA, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide.

Creme și loțiuni hidratante, produse cosmetice asiatice

Pentru că sunt foarte populare pe întregul glob și tot mai accesibile (unele dintre ele au lansat produse destinate pieței europene și americane), am dat mai jos câteva exemple. Produsele asiatice conțin extracte de plante cum este Centella Asiatica, Astragalus Membranaceus, Yuzu, Coptis Chinensis etc, care nu se prea găsesc în produsele din Europa. Sunt de asemenea apreciate pentru tehnologia de formulare, în special a acidului hialuronic în produsele hidratante.

Primul exemplu este o cremă pe care am și cumpărat-o pentru a-i testa textura și este foarte lejeră, potrivită pentru tenul mixt sau gras. Conține guaiazuele, o moleculă albastră regăsită în extractul de chiparos albastru, cu efecte calmante. Lista de ingrediente nu este ordonată la fel ca în Europa, ingredientele benefice sunt verzi, conservanții sunt colorați albastru.

Dear Klairs Midnight Blue Calming Cream – 60 ml, 131 lei (2.18 lei/ml)
Water, Cetyl Ethylhexanoate, Butylene Glycol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Caprylic/Capric Triglyceride, Centella Asiatica Extract, Sorbitan Stearate, Cetyl Alcohol, Butyrospermium Parkii (Shea) Butter, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Sorbitan Sesquioleate, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Portulaca Oleracea Extract, Anthemis Nobilis Flower Extract, Ceramide NP, Polysorbate 60, Beeswax, Chlorphenesin, Tocopheryl Acetate, Xanthan Gum, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Morus Alba Root Extract, Tromethamine, Brassica Oleracea Italica (Broccoli) Extract, Guaiazulene, Acetyl Hexapeptide-8, Lecithin, Acetyl Glutamine, Sh-Oligopeptide-1, Sh-Oligo Peptide-2, Sh-Polypeptide, Sh-Polypeptide-9, Sh-Polypeptide-11, Bacillus/Soybean/Folic Acid Ferment Extract, Caprylyl Glycol, 1,2-Hexanediol.

Loțiunile Hada Labo Goku-jyun – conțin mai multe tipuri de acid hialuronic în formula de bază, iar fiecare dintre ele are alte ingrediente active (cereți lista de ingrediente înainte de a achiziționa produse asiatice care știți că nu au lista de ingrediente INCI tipărită în engleză, nu toate sunt fără parfum, alcool și uleiuri esențiale).

Eu am ales să testez loțiunea cu acid hialuronic, cea mai simplă variantă, cu textură mai lejeră, 170 ml, 97 lei. Conține Sodium Hyaluronate, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Acetylated Hyaluronate și glicerină, în bază apoasă, fără siliconi. Nu este o cremă hidratantă, este un produs complementar în hidratarea pielii. Revin cu impresii, mi-am propus să scriu un articol despre produsele asiatice.

Măști hidratante și creme pentru corp – produse cu gramaj mare pentru hidratarea tenului

În categoria hidratare de seară vă recomand să încercați măștile hidratante cu acționare peste noapte – sunt creme hidratante cu gramaj mai mare, iar la Paula’s Choice există 3 astfel de măști, apreciate pentru formulă și preț/cantitate.

Super Hydrate Overnight Mask – 88 ml, 152 lei (1,72 lei/ml)
Aqua, Butylene Glycol, Dimethicone, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Chondrus Crispus (Carrageenan) Extract, Rubus Chamaemorus (Cloudberry) Fruit Extract, Ganoderma Lucidum (Mushroom) Extract, Glycerin, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Hydrogenated Lecithin, Pentapeptide-59, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Terminalia Chebula Fruit Extract, Cassia Angustifolia Seed Polysaccharide, Vaccinium Vitis-Idaea (Lingonberry) Fruit Extract, Sambucus Nigra (Elderberry) Fruit Extract, Schisandra Chinensis (Magnolia Berry) Fruit Extract, Rhodiola Rosea Root Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil, Pelvetia Canaliculata (Algae) Extract, Agastache Mexicana (Hyssop) Flower/Leaf/Stem Extract, Betula Alba (Birch) Juice, Echium Plantagineum Seed Oil, Xanthan Gum, Synthetic Fluorphlogopite, Myristamidopropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate, Lauroyl Lysine, Propanediol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Potassium Sorbate.

Skin Recovery Hydrating Treatment Mask – 118 ml, 114 lei (0.96 lei/ml)
Aqua, Propylene Glycol, Dicaprylate/Dicaprate, Butylene Glycol, Glycerin, Sorbitan Stearate, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Dicaprylyl Ether, Ethyl Macadamiate, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Glyceryl Behenate/Eicosadioate, Borago Officinalis (Borage) Seed Oil, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Glycine Soja (Soybean) Sterols, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Ascorbyl Palmitate, Linoleic Acid, Phospholipids, Sodium Hyaluronate, Retinyl Palmitate, Sodium Dilauramidoglutamine Lysine, Cetearyl Glucoside, Sclerotium Gum, Hectorite, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol.

Rehydrating Moisture Mask – 88 ml, 143 lei (1.62 lei/ml)
Aqua, Neopentyl Glycol Diheptanoate, Glycerin, Glyceryl Stearate, Neopentyl Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Propanediol, Polyglyceryl-3 Rice Branate, Dimethicone, Glyceryl Behenate/Eicosadioate, Borago Officinalis (Borage) Seed Oil, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Algae Extract, Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Rhodiola Rosea Root Extract, Vaccinium Angustifolium (Blueberry) Fruit Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Linoleic Acid, Phospholipids, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Allantoin, Hydrogenated Lecithin, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Sodium PCA, Arginine, Aspartic Acid, Tetrahexyldecyl Ascorbate, PCA, Sodium Hyaluronate, Glycenen, Alanine, Serine, Hectorite, Palmitic Acid, Sclerotium Gum, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Caprylyl Glycol, Cetearyl Glucoside, Glycine Soja (Soybean) Sterols, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Sodium Lactate, Sodium Citrate, Xylitylglucoside, Anhydroxylitol, Xylitol, Phenoxyethanol, Sorbic Acid.

3. Crema hidratantă cu protecție solară pentru zi

Alegerea acestui tip de produs este cea mai complicată și depinde de foarte mulți factori. Alegeți întotdeauna produse cu preț care să vă permită să aplicați produsul în cantitate generoasă, în fiecare zi.

Din fericire există produse pentru orice buget, vara asta au apărut foarte multe produse fără alcool denat și parfum, în farmacii, la hypermarket și în magazinele de cosmetice. Despre câteva dintre ele v-am povestit pe site și pe Facebook.

Dacă aveți bugetul necesar, alegeți produse cu protecție solară care să conțină antioxidanți, sunt primii care acționează pentru a neutraliza efectele generate de radiațiile solare în piele și a potența acțiunea filtrelor solare.

Ideal ar fi ca produsul ales pentru a proteja pielea de radiațiile UV să conțină cât mai multe ingrediente benefice pielii. Din păcate puține sunt acele formule cu SPF care au textură plăcută pe piele, fără peliculă albă, lipicioasă sau uleioasă, cu multe ingrediente benefice și preț mic, pentru a le putea aplica și reaplica în timpul zilei.

De aceea atunci când alegeți produsul cu protecție solară asigurați-vă cel puțin că nu conține alcool denat, uleiuri esențiale, parfum și conține filtre solare pentru a oferi protecție completă UVA+UVB. Despre cum să alegeți un produs cu SPF am scris aici.

Parfumul în produsele cu SPF este și mai dăunător pentru piele deoarece radiațiile UV agravează iritația cauzată de moleculele aromate. Multe uleiuri esențiale sunt fotosensibilizante, în special citricele.

Dacă nu folosiți aceste 3 produse în fiecare zi din an nici nu are rost să vă gândiți la serurile cu niacinamide, retinol, vitamina C și alte ingrediente active, indiferent cât de ieftine sunt acele seruri. Mai ales pentru că majoritatea acestor ingrediente active se folosesc obligatoriu cu protecție solară zilnic.

Și chiar după ce aveți un produs de curățare și două creme pentru hidratare/protecție solară, următorul pas trebuie să fie îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces pe suprafața pielii. Nu toată lumea are nevoie de un exfoliant, dar majoritatea dintre noi avem nevoie de un exfoliant cu acid salicilic, glicolic sau lactic.

Despre beneficiile exfolierii, alegerea tipului de exfoliant și metode de folosire am scris în acest articol, după ce s-au îndepărtat celulele moarte acumulate în exces toate ingredientele se absorb mai bine în piele.

4. Exfoliantul AHA sau BHA

Există mulți exfolianți cu preț mai mic de 40-60 lei/ 30 ml, vă recomand să testați exfolianții de la Paula’s Choice, au cei mai mulți exfolianți AHA și BHA și sunt printre primii care au formulat exfolianți.

Dacă nu știți ce exfoliant să alegeți și în general dacă doriți un produs de la un anumit brand și nu știți pe care să îl alegeți, scrieți un mail la Serviciul Clienți și cereți ajutor. La Paula’s Choice variantele mini au 30 ml (50 – 60 lei), există și mostre la pliculeț pentru a testa 1/2 aplicări (5 lei/mostră).

Skin Perfecting 2% BHA Liquid este potrivit pentru tenul mixt sau gras, Calm 1% BHA Lotion este potrivit tenului sensibil, Skin Perfecting 8% AHA Gel este potrivit pentru tenul uscat.

Alegerea produselor complementare pentru îngrijirea tenului

Dacă aveți un ten fără probleme și doriți cea mai simplă rutină de îngrijire nu aveți nevoie de alte produse pentru îngrijirea pielii. Cele 4 produse pe care eu le consider de bază în rutina de îngrijire a pielii pot menține pielea sănătoasă și aspectul neted, până la o anumită vârstă când îmbătrânirea cronologică (stilul de viață, alimentația și multe altele) încep să afecteze vizibil pielea.

Pentru majoritatea dintre noi lucrurile nu sunt atât de simple și îngrijirea pielii nu se poate opri la 4 produse cosmetice. Majoritatea dintre noi se confruntă cu una sau mai multe probleme: exces de sebum, pori dilatați, zona ochilor mai uscată, linii fine și riduri, pete, tendințe acneice, sensibilitate, roșeață.

Pentru toate aceste probleme există ingrediente care ajută la ameliorarea lor, încorporate în formule din diverse categorii, cu diverse texturi: tonere lichide sau lăptoase, seruri, esențe, boostere etc cu texturi fluide, siliconate, geluri lichide sau chiar texturi puțin cremoase.

Înainte și după crema hidratantă puteți aplica doar câteva produse, pielea are permeabilitate limitată și nu asimilează toate ingredientele. Nu aveți nevoie de 5 seruri aplicate unul peste altul pentru a avea o piele sănătoasă.

Pentru a estompa și ameliora diferite probleme ale pielii apărute din diverse motive, puteți alege produse cu ingrediente active, cu formule complexe sau formule mai simple, în funcție de buget.

Puteți folosi oricâte produse doriți dacă pielea le acceptă, observați rezultate bune și au texturi care permit aplicarea mai multor straturi consecutive – conceptul produselor koreene este de layering, straturi de produse fluide care se absorb imediat în piele, cu mențiunea că formulele respective conțin puține ingrediente active, în concentrații mari și că în Koreea, un pas important în îngrijirea pielii este curățarea, care în Europa este de multe ori neglijată.

Construirea unei rutine de îngrijire complexe cu multe produse cu ingrediente și beneficii diferite, se realizează în timp și are rezultatele dorite doar dacă înțelegeți foarte bine nevoile pielii, schimbările pielii și acțiunea produselor alese.

Atunci când aplicați mai mult de 2 produse pe piele, textura fiecăruia contează pentru că la sfârșitul rutinei puteți obține un ten hidratat, cu piele netedă sau puteți promova blocarea porilor și puteți observa acumulări de ingrediente care nu se absorb în piele (denumite popular scame sau frecăței).

Nu uitați că pielea poate reacționa negativ la orice ingredient, de aceea vă recomand să testați fiecare produs nou timp de o săptămână pentru a observa reacția pielii. Pentru testare căutați variante de mini produse sau mostre. După 30-60 de zile puteți decide dacă produsul respectiv are rezultatele dorite (aviz celor care cumpără produse, le folosesc 2-3 săptămâni și apoi decid că nu sunt bune).

Reacțiile negative se văd mai repede pe piele, nu este nevoie de 30 de zile să decideți că acel produs nu e potrivit pentru pielea voastră. În unele cazuri pielea reacționează negativ la primele aplicări de ingrediente active cum ar fi retinol 1%, BHA, AHA, vitamina C și altele, dar după 1-2 săptămâni puteți decide dacă reacțiile inițiale au fost de adaptare la ingredientul activ sau pur și simplu pielea nu acceptă ingredientul sau concentrația mare a ingredientului activ.

Totuși, dacă de la prima aplicare simțiți usturime, observați roșeață sau simțiți mâncărimi pe piele ar fi bine să îndepărtați produsul respectiv de pe față. Puteți încerca din nou, într-o seară, doar pe o zonă restrânsă de piele, după ce vă asigurați DIN NOU că produsul ales nu conține ingrediente cu potențial iritant sau alergen, cum ar fi witch hazel, uleiuri esențiale, extracte de citrice, menthol etc.

Vă rog să citiți și să analizați cu atenție lista de ingrediente a produsului înainte de a-l achiziționa și vă rog să citiți cu atenție detaliile de aplicare, regăsite de obicei pe site-ul producătorului. De cele mai multe ori reacțiile negative sunt cauzate de aplicare incorectă a produselor cu ingrediente active.

5. Tonere, seruri, boostere, produse tratament – alegeți cele mai complexe formule corespunzătoarea bugetului vostru

În această categorie există multe produse cu formule simple, care conțin 1-2 ingrediente active și au preț mic. Dacă aveți buget limitat sau dacă vreți să testați un ingredient activ nou și nu vreți să investiți de la început într-o formulă complexă puteți alege produse simple și ieftine.

Pielea de pe decolteu, gât și mai ales mâini este expusă la mediul extern și afectată de radiațiile UV la fel de mult ca tenul. Dacă aveți buget redus pentru produsele cosmetice, puteți alege produse mai complexe pentru ten și produse mai simple și mult mai ieftine pentru decolteu și mâini, care neapărat trebuie să fie la fel ca cele pentru ten, fără parfum, uleiuri esențiale, alcool denat și alți iritanți.

În categoria preț mic vă recomand The Inkey List, majoritatea produselor sunt disponibile pe site-ul Sephora. Au formule simple și curate, cu ingrediente active: niacinamide, arbutin, acid hialuronic, vitamina C, retinol și altele.

Am cumpărat câteva dintre ele de pe cultbeauty.co.uk pentru a le testa textura, știu că multe din aceste produse ieftine au mari probleme de stabilitate a formulei și am vrut să mă asigur că nu este cazul Inkey List. Îmi plac texturile, le voi folosi în continuare pe decolteu și mâini, vă dați seama că pe tenul meu îngrijit de 10 ani cu produse complexe aceste produse mai simple nu pot avea rezultatele pe care le-am obținut până acum.

(Vitamina C nu tolerez în concentrație mai mare de 4% pe toată fața, însă 25% vitamina C reduce imediat orice pustulă și estompează foarte repede pata roșie care rămâne pe piele după ce dispare erupția. Foloseam de obicei boosterul de la Paula’s Choice, a expirat înainte să îl termin pentru că rareori am probleme cu erupțiile, apărute din cauza produselor pentru păr. Voi încerca vitamina C de la Inkey List și în cazul acesta chiar poate fi o alegere bună, din cauza prețului, rămâne de văzut dacă vitamina C e suficientă pentru aceleași efecte imediate, formula e foarte simplă.)

În gama produselor asiatice există o categorie de produse numite ampoule, eu le-aș numi boostere sau concentrate, care au în general 1-2 ingrediente active în concentrație mare. Iarna aceasta voi testa câteva variante pentru hidratare, am început cu Pyunkang Yul Moisture Ampoule, adaug câteva picături la crema hidratantă seara. Conține extract de Coptis Chinensis și câteva ingrediente pentru stabilizare, are textură de miere și se absoarbe imediat în piele.

Testez diferite variante pentru hidratare, inclusiv uleiuri vegetale, tenul meu s-a schimbat foarte mult în ultimii 2 ani, e tot mai evident că în curând voi uita complet de excesul de sebum și voi căuta tot mai multe soluții pentru hidratare (deocamdată acest lucru mă bucură, sunt una din femeile care după 35 de ani observă reducerea excesului de sebum o dată cu înaintarea în vârstă).

Dacă aveți buget mediu pentru produsele speciale vă recomand Paula’s Choice în special câteva produse cu formule deosebite:

Peptide Booster – anti-aging, toate tipurile de ten.
Earth Sourced Power Berry Serum – luminozitate, toate tipurile de ten.
Resist Advanced Replenishing Toner – cu acid hialuronic, hidratează în profunzime, toate tipurile de ten.
Brightening Essence – cu 2% arbutin, estompează petele, toate tipurile de ten.
Clinical 1% Retinol Treatment – anti-aging, anti-acnee, estompează petele (mai ales dacă în rutină există produse cu arbutin, niacinamide, vitamina C și/sau acid azelaic)
10% Niacinamide Booster – reduce porii dilatați, estompează petele.
Clear Oil Free Moisturizer – cremă hidratantă pentru tenul mixt sau gras, afectat de acnee și sensibilizat din cauza produselor anti-acnee.
10% Azelaic Booster – luminozitate, estompează petele cauzate de acnee și cele cauzate de soare, reduce roșeața și erupțiile acneice.
Hyaluronic Acid Booster – hidratare în profunzime, toate tipurile de ten.

Despre produsele pe care eu le consider scumpe pentru bugetul pe care l-am alocat produselor cosmetice vă povestesc într-un alt articol, am cumpărat câteva mini produse Drunk Elephant (inclusiv cele menționate în acest articol) pentru a le testa.

Când alegeți un produs cosmetic în funcție de formulă nu uitați că ingredientele listate după conservanți sunt prezente în formulă în concentrație prea mai mică pentru a avea rezultate impresionante.

Ce așteptări ar trebui să aveți de la un ser, booster, esență cu ingrediente active în concentrații mari?

Dacă aveți o rutină minimă, nu ați folosit vreodată ingrediente active în concentrații mari și produsul ales se potrivește pielii voastre, veți observa rezultate după 30-60 de zile folosind orice produs cu formulă stabilă și curată (fără parfum, fără iritanți).

În concentrație mare, orice ingredient activ chiar are efecte vizibile pe ten dacă este folosit zilnic. Cele mai cunoscute ingrediente și concentrațiile lor: niacinamide 5-10%, vitamina C 5-25%, retinol 1%, acid salicilic 2%, acid glicolic 10%, arbutin 2%, acid azelaic 10%, hidroquinona 1-2%, peptidele (diferite tipuri), acidul hialuronic (diferite forme) etc.

Dacă aveți o rutină complexă, folosiți multe ingrediente active de câțiva ani, cel mai probabil ați folosit deja produse cu ingrediente active, în concentrație mai mică sau mai mare. În acest caz un produs care conține doar 1 ingredient activ, nu are cum să aibă rezultatele observate destul de repede pe tenul care nu a folosit produse cu formule complexe.

Cele mai multe ingrediente active sunt compatibile și acționează mai bine împreună cu alte ingrediente active. În exemplele de la workshop-ul din București, formulele cu niacinamide și zinc sunt mai potrivite tenului gras, afectat de pori dilatați și erupții. Formulele cu niacinamide, licorice, acetyl glucosamine, hexylresorcinol (nu este iritant pentru piele așa cum este resorcinolul), diferite forme de vitamina C sunt concentrate pe luminozitate, estomparea petelor și uniformizarea culorii pielii.

Formulele complexe cu niacinamide, ingrediente pentru luminozitate, ingrediente reparatoare cum sunt ceramidele și acidul hialuronic, și ingrediente cell communicating cum sunt peptidele, retinolul, adenoside, sunt formule care îmbunătățesc textura și culoarea pielii, ameliorează multiple semne de îmbătrânire a pielii: linii fine, riduri, pete și reduc aspectul porilor dilatați.

Concluzie

Renunțați la colecționarea produselor cosmetice! Există o mulțime de produse cu formule excelente potrivite pentru tenul vostru, dar nu puteți să le folosiți pe toate. Puteți construi o rutină de îngrijire complexă daca aveți probleme diverse pe piele, dar cumpărați produse noi doar daca știți cum le veți integra în rutina de îngrijire.

Pentru a avea beneficii reale în urma folosirii unui ingredient anti-pete sau anti-aging cum ar fi niacinamide, arbutin, acid azelaic, peptide, acid hialuronic, ceramide, retinol, vitamina C etc trebuie să aplicați ingredientul în fiecare zi. Dacă aveți mai multe seruri cu ingrediente active diferite și le aplicați de 2-3 ori săptămânal, nu veți obține rezultatele dorite, cel puțin nu prea repede.

Produsele ieftine (sub 50 lei/30 ml) sunt atractive și sunt multe persoane care cumpără 5-10 produse doar pentru că sunt ieftine. De cele mai multe ori persoanele respective nici nu au nevoie de toate acele produse și nici nu știu cum să le folosească.

Nu cumpărați produse asiatice despre care nu știți cum se numesc, ce conțin și cum ar trebui folosite. (Nu sunt împotriva produselor asiatice, multe din formule sunt complexe cu beneficii reale, au prețuri bune pentru ceea ce oferă și există și site-uri care vând aceste produse cu descriere, listă de ingrediente și toate informațiile necesare pentru a face alegeri potrivite și a le folosi corect).

Nu lăsați Instagram-ul și YouTube-ul să decidă produsele pe care le aplicați pe piele. Alegeți inteligent, produse cu formulele cele mai complexe care se încadrează în bugetul alocat pentru îngrijirea pielii.

O formulă cu preț mai mic, cu 2-3 ingrediente active, nu poate fi o alternativă pentru a înlocui o formulă cu preț mai mare, cu o listă lungă de ingrediente active. Formulele simple cu preț mai mic au rolul lor în industria cosmetică.

Alegeți întotdeauna produse cosmetice fără parfum, fără uleiuri esențiale, alcool denat sau alți iritanți cunoscuți. Nu puteți ameliora diverse probleme ale pielii în timp ce o agresați cu iritanți.

Fără protecție solară aplicată în cantitate generoasă în fiecare zi, toate aceste ingrediente benefice pielii nu vor avea rezultatele dorite și în cel mai rău caz, unele dintre ele, vor cauza reacții adverse severe.

Din punctul meu de vedere formulele curate (produsele promovate cu denumire clean beauty) sunt acele produse care nu conțin ingrediente inutile pielii, cum este parfumul și alte ingrediente iritante.

Notă: Prețurile menționate în acest articol sunt valabile la data publicării articolului (octombrie 2019).

10 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina! As avea si eu o intrebare/nedumerire: la formula simpla si ieftina de ce nu ai ales produsul de la The Ordinary, Factori naturali de hidratare cu Acid Hialuronic 100 ml – 37 lei, cea de 30 ml costa 29 lei (la Farmacia Tei)? Eu am folosit dictionarul de ingrediente si dupa mintea mea as zice ca este chiar buna. Am si incercat-o. Are multi skin-identical si antioxidati adica amino acizii. Poate nu sunt indeajuns,dar suplimentand cu alti antioxidanti nu vad un impediment in a o folosi. Nu e mai completa decat Inkey List Multi Biotic Face Moisturizer?. Multumesc si sper sa nu consideri intrebarea mea deplasata.

  • Buna,foarte util articolul, ce părere ai despre produsele The Ordinary? sunt o varianta mai accesibila decât produsele de la Paula’s Choice(pe care le ador).

    • Andreea, gasesti review-uri The Ordinary si The Inkey List pe beautypedia.com. Stii ca fiecare formula este diferita si nu as putea spune despre The Ordinary altceva decat ca au formule simple, ieftine (pret/ml), si nu contin parfum si iritanti.

      Nu imi place ce genereaza produsele ieftine care aparent sunt la fel ca cele mai scumpe: fenomenul de a cumpara si folosi produse cosmetice doar pentru ca sunt ieftine si populare pe internet. Dupa ce am cumparat o gramada de produse despre care nu stiu nimic, dar sunt ieftine si le cumpara toata lumea, ma duc pe Facebook intr-un un grup de oameni pe care nu ii cunosc, nu sunt angajati sa raspunda la intrebari si nici nu au vreo pregatire in domeniu si intreb cum sa aplic toate aceste produse!? Dupa cateva saptamani revin pe acelasi grup cu o poveste despre cum mi-am iritat tenul (poate le-am folosit incorect, poate nu sunt potrivite pentru mine), cu o lista de produse si instructiuni de la un alt brand care incearca sa imi repare iritatia si cu intrebarea: cum integrez produsele care au cauzat iritatia, intr-o rutina explicata deja de altcineva, calificat pentru a face recomandari.

  • Salut Corina, foarte interesant articolul, este evident că formulele Paula’s Choice sunt complexe, chiar și boosterele nu sunt doar „one note”. Masca Rehydrating Moisture Mask este foarte faina pe timp de iarna, deși am tenul mixt cu tendință acneica e surprinzător cum nu incarca porii deloc ci din contra lasă tenul luminos și neted, eu o folosesc peste noapte. Mă bucur că am avut o mostra și am încercat-o, pentru că din descriere pare potrivită doar pentru ten mai uscat. Masca are și o cantitate mare, 88ml, și poate fi folosita lejer că și cremă de seara, așa că merită toți banii. Acum încerc un travel size din noua masca, cea verde, care are formulă și mai complexă, e chiar ok, dar cred ca in final mă voi întoarce la cea veche.
    Din cate am văzut pe youtube (Caroline Hirrons, Nadine Baggot) gama Hada Labo a fost reformulată pentru Europa (mă gândesc că nu au reformulat toată gama, doar o parte din produse) și redenumită Hada Labo Tokyo, se găsește pe Amazon in UK. Mă tentează cleanserul și loțiunile cu acid hialuronic. Din păcate cremele sunt in borcănașe…
    De la Inkey am doar două produse: serul cu peptide și serul cu Q10, nu au textura asa plăcută ca boosterul cu peptide (nici formula așa complexă), dar sunt ok, mai ales pentru cat costă.
    Off topic, nu mai știu dacă ai menționat în trecut acest produs, dar am găsit un balsam de buze super care chiar funcționează peste noapte daca e aplicat seara in strat generos: intensive lip treatment de la Ameliorate. Este cel mai bun tratament de buze pe care l-am găsit (până acum), foarte util mai ales pe timp de iarna.

    • Monica, da, Hada Labo Tokyo se gaseste si la DM. De la Inkey nu am luat cele două produse menționate de tine. Q10 este un ingredient foarte interesant, mi-aș dori să testez un ser cu o concentrație mai mare și o formulă mai complexă. Ma bucur ca iti place Rehydrating Moisture Mask, eu le-am testat pe toate cu rol de crema hidratanta si imi place Skin Recovery Mask si cea noua, cu alge, Super Hydrate Overnight Mask.
      Nu stiu de Ameliorate, dar sunt mare colectionara de produse pentru buze. Mă uit la formulă și dacă nu are parfum si uleiuri esentiale, il cumpar, multumesc de recomandare. Eu folosesc Lip & Balm de la PC seara, aplic seara o cantitate generoasa peste Cerave Ointment Balm. Pentru ca respir pe gura in timpul noptii, mi se usuca foarte tare buzele daca nu aplic balsam in strat generos.

  • Buna Corina , sunt mare fan Paula s Choice (vreo 5 ani ) dar am innebunit cu aceste produse de la TO si cele coreene care sunt atat de promovate pe instagram. Chiar ma intrebam cum ar putea un produs atat de ieftin sa fie si bun. Daaaar m am bagat si am cumparat de la farmacia tei aceste produse si ghici , pe decolteu m am umplut de bubite si in general nu le simt ok . Deci ma bucur mult ca ai scris acest articol .
    Multa bafta iti doresc !

  • Bună Corina! Am citit cu atenţie acest articol şi sunt de acord cu faptul că preţul mic al unor produse cu ingrediente active şi publicitatea exagerată, te pot face să achiziţionezi o mulţime de cosmetice fără să ştii mereu modul corect de folosire al acestora şi să îţi îngreunezi rutina de beauty. Din descrierea ingredientelor produselor prezentate se poate observa, într-adevăr, diferenţa de calitate care să justifice preţul. Brand-ul The Inkey List merită încercat deşi la Sephora, momentan, nu se găsesc toate produsele lor. Au produse curate şi accesibile, conform evaluării Beautypedia.
    Eu am participat la seminarul pe care l-ai susţinut la Bucureşti (nu am reuşit să mă programez la scanare din păcate) şi am achiziţionat (în urma recomadărilor primite) produse Paula s Choice, pe care le încercam pentru prima dată. Am aşteptat să termin produsele dermatocosmetice pe care le folosesc de mai bine de 10 ani (am 33) şi am introdus treptat 2%BHA Liquid Exfoliant – nu am avut nici un fel de reacţie neplăcută deoarece mai folosisem acitivi de la alte brand-uri, apoi Clear Oil Free Moisturezer (am un ten mixt, exces de sebum, pori dilataţi şi puncte negre în zona T şi ocazional câte un coş) iar acum Clinical 1%Retinoid Treatment despre care aş avea o întrebare:nu am folosit niodată retinol sau derivaţi, am citit pe site instrucţiunile de folosire dar nu ştiu cum să fac ca să evit o reacţie nedorită la acest activ, ar fi mai recomandat ca după curăţare să aplic întâi hidratare şi apoi retinolul (am văzut asta pe youtube la Dr. Dray, Dr. Sam Bunting, Gothamista) sau întâi retinolul şi apoi hidratare? Menţionez că folosesc protecţie solară cu spf 50 Frezyderm second skin şi aş dori să te întreb ce spf 30 îmi poţi recomanda acum, pentru anotimpul rece, când nu ne expunem aşa de mult la soare, atât de la Paula s Choice cât şi de la un brand mai accesibil ca preţ, dacă se poate.
    Mulţumim pentru toate informaţiile bine documentate pe care ni le oferă acest blog!

    • Rox,
      Citeste te rog articolul meu despre Clinical 1% Retinol, am oferit mai multe detalii despre cum se incepe folosirea produsului. Poti aplica hidratare si apoi retinol sau poti aplica retinolul si apoi crema hidratanta, depinde de preferinte si de reactia pielii tale la retinol. https://www.pasagera.ro/paulas-choice-review-clinical-1-retinol.html
      Poti folosi Frezyderm in continuare, nu e nevoie sa schimbi protectia solara iarna, mai ales ca folosesti exfolianti si retinol si majoritatea dintre noi nu aplica suficienta protectie solara zilnic. Eu aplic in continuare Australian Gold SPF 50, la fel ca in timpul verii, are gramaj mai mare si pret ok chiar si dupa ce aproape i-au dublat pretul pe amazon.co.uk (costa 15 lire, acum costa 22 lire). Se gaseste si in Romania.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.