Machiajul şi protecţia solară

machiajul

Ştii deja cât de importantă este protecţia solară pentru ten, produs fără de care pielea poate suferi daune celulare majore ce duc la îmbătrânirea prematură, ireversibilă și accelerată a pielii.

Importanța protecţiei solare este un subiect abordat în multe articole pe site, poți citi aici: Totul despre protecţia solară şi produsele cu care ne putem proteja pielea de radiaţiile UV.

Însă când vine vorba despre aplicarea machiajului peste crema cu protecţie solară multe femei se întreabă cum anume ar trebui să procedeze şi dacă machiajul ar trebui să aibă şi el SPF sau nu.

Ideal ar fi ca toate produsele de machiaj să aibă protecţie solară dacă vor fi aplicate în timpul zilei, însă există cazuri în care acest lucru nu este posibil sau chiar nu este necesar. Este mai bine ca machiajul de seară să nu conţină filtre solare.

Cantitatea necesară de SPF pentru a proteja întreaga faţă este 1.25 ml, o cantitate aproximativ de mărimea unei migdale. Numărul SPF minim recomandat pentru protecția solară este SPF 20 sau SPF 25, ideal SPF 30. SPF 30 este suficient pentru a fi protejaţi pe parcursul unei zile normale cu activităţi mai mult în spaţii interioare.

Astfel, când spun cremă hidratantă cu SPF mă refer la un produs etichetat SPF minim 30, iar când spun machiaj cu SPF mă refer la un produs de machiaj etichetat minim SPF 20. Orice alte valori SPF mai mici oferă o protecţie solară mult prea mică pentru a fi demnă de luat în seamă, însă atunci când vine vorba de protecţia solară chiar şi SPF 15 e mai bine decât nimic.

Mai jos am prezentat câteva cazuri în care machiajul oferă sau nu protecție solară:

Cremă de zi cu protecţie solară, fond de ten şi/sau pudră fără protecţie solară

Alege dacă: – fondul tău de ten preferat nu are protecţie solară şi nu ai găsit înlocuitor cu protecţie solară.

– urmează să fii fotografiată (filtrele solare, mai ales cele minerale apar mai deschide la culoare uneori în fotografii).

Cum se aplică: după ce ai aplicat crema ta hidratantă cu SPF în cantitatea necesară pentru a fi protejată aşteaptă câteva minute apoi aplică fondul de ten cu o pensulă sau un bureţel pentru machiaj (umed sau uscat).

Poţi aplica o cantitate mai mare de fond de ten cu mişcări de tapotare pe zonele unde doreşti mai multă acoperire. În acest fel machiajul tău va avea aspect natural şi nu va încărca pielea.

1,25 ml de cremă este o cantitate generoasă, eu prefer să aplici 3 straturi în cantităţi egale cu o boabă de mazăre. În cazul de mai sus protecţia ta solară este asigurată strict de crema ta cu SPF.

Asigură-te că ai aplicat o cantitate suficientă de cremă cu protecţie solară atunci când nici un alt produs de machiaj nu aduce aport de filtre solare pe piele (ex: bază de machiaj fără SPF, fond de ten fără SPF, corector etc).

Bonus: Fă-ţi singură ‘BB Cream’. Adaugă o picătură de fond de ten cremei tale cu protecţie solară, atunci când aplici ultimul strat de SPF.

Cremă de zi cu protecţie solară, fond de ten şi/sau pudră cu protecţie solară

Alege dacă – protecţia solară este importantă pentru tine.

Deşi e bine ca pudra să aibă protecţie solară, tot mai puţine pudre cu SPF sunt disponibile pe piaţă pentru că nu oferă protecţia solară scrisă pe etichetă (imaginează-ți ce cantitate de pudră este necesară pentru a fi cu adevărat protejată) şi pentru că pielea arată un ton mai deschisă la culoare în fotografii.

Dacă pudra ta are SPF mai mare de 30 aceasta poate să întărească şi să reîmprospăteze protecţia solară oferită de crema ta de zi cu SPF dacă o reaplici pe timpul zilei. Foloseşte un şerveţel absorbant de sebum înainte de a reaplica pudra. Pensula aplică o cantitate mai mică de pudră, burețelul aplică o cantitate mai mare de pudră pe piele.

Cum se aplică: după ce ai aplicat crema ta hidratantă cu SPF în cantitatea necesară pentru a fi protejată aşteaptă câteva minute apoi aplică fondul de ten cu o pensulă sau un bureţel pentru machiaj (umed sau uscat).

Dacă fondul de ten are aceeaşi valoare SPF sau mai mare decât crema ta cu SPF poţi aplica o cantitate mai mică de cremă, pentru a încerca să aplici pe piele 1,25ml de protecţie solară împreună cu fondul de ten.

Atenţie: Filtrele solare indiferent că sunt incluse în creme sau în fonduri de ten, nu sunt cele mai elegante produse ca metodă de aplicare. Multe femei se bazează doar pe fondul de ten cu SPF ca unică protecţie solară pe parcusul unei zile.

Din păcate nimeni nu poate aplica 1,25 ml de fond de ten pe piele fără ca acesta să arate ca o mască şi puţine sunt fondurile de ten cu SPF 30 sau mai mare formulate corect pentru a oferi protecţie solară cu spectru larg.

Nu te baza pe fondul tău de ten ca unică protecţie solară pe timpul zilei, nici măcar dacă acesta are SPF 50. Aplică mai întâi crema cu SPF în strat generos, aşteaptă câteva minute apoi aplică fondul de ten şi pudra cu SPF.

Cremă de zi cu protecţie solară, bază de machiaj şi fond de ten cu protecţie solară

Alege dacă – ai nevoie de o bază de machiaj pentru fondul tău de ten.

Cum se aplică – aplică două straturi de cremă cu protecţie solară, aşteaptă 2-3 minute apoi aplică un strat de baza de machiaj, aşteaptă 2-3 minute apoi aplică fondul tău de ten cu o pensulă sau un bureţel.

Crema de zi şi baza de machiaj fiecare cu SPF minim 30 pot fi aplicate în acest fel şi vor oferi protecţia solară necesară unei persoane care îşi desfăşoară activităţile zilnice mai mult în spaţii interioare.

Atenţie: baza de machiaj nu poate fi singura protecţie solară, nici în cazul în care fondul tău de ten are SPF mare. Cantitatea necesară (1,25 ml) de bază de machiaj şi fond de ten va arăta inestetic pe piele, indiferent de metoda de aplicare.

Protecție solară cumulată

Aplicarea mai multor produse cu protecție solară nu înseamnă că protecția solară cumulată va fi suma protecțiilor oferite de produsele oferite. Nu uita, atunci când aplici SPF pe piele, cantitatea de produs aplicat este important a fi corecta pentru ca acest SPF sa protejeze pielea pe parcusul zilei.

Exemplu: cremă cu SPF 30 aplicată în cantitate corectă (1.25 ml) și fond de ten cu SPF 30 aplicat în cantitate mică – fondul de ten întărește protecția solară oferită de crema cu SPF

Exemplu: cremă cu SPF 30 (aplicată corect), bază de machiaj cu SPF 30 (aplicat în cantitate mică/medie), fond de ten SPF cu 30 (aplicat în cantitate mică) – protecția solară cumulată va fi aproape de SPF 40

Cum reaplic protecţia solară peste machiaj?

O dată ce s-a aplicat machiajul orice alt produs cosmetic aplicat peste el nu poate fi aplicat uniform şi nu poate acţiona asupra pielii aşa cum ar face-o dacă ar fi aplicat direct pe piele. Din acest motiv (până în acest moment) nu există produse cu protecţie solară ce pot fi aplicate peste machiaj.

Există însă două metode de reîmprospătare a protecţiei solare:

– îndepărtează cu un şerveţel absorbant (dacă e cazul) sebumul acumulat pe suprafaţa pielii apoi aplică pudră cu SPF minim 30. Această metodă poate încărca pielea, nu aplica pudra de foarte multe ori în timpul unei zile.

– dacă ai folosit o cremă colorată cu protecţie solară, dar nu ai aplicat pudră poţi tampona uşor tenul cu mai multe şerveţele absorbante de sebum, apoi poţi reaplica crema ta colorată cu protecţie solară. Această metodă va încărca pielea, reaplică de maxim 2 ori în timpul zilei.

Produsele pentru buze

Buzele sunt extrem de afectate de radiaţiile solare vara şi de temperaturile şi umiditatea scăzută din timpul iernii. Este important să le protejăm de soare tot timpul anului, chiar şi atunci când folosim machiaj.

Majoritatea balsamurilor de buze cu protecţie solară pot fi folosite ca bază de machiaj pentru buze cu rolul de hidratare şi netezire. Aplică balsamul imediat după ce ai aplicat protecţia solară pe toată fața, în acest fel atunci când vei aplica rujul buzele tale vor fi hidratate, iar dacă este necesar poţi îndepărta excesul de balsam cu un şerveţel.

Experimentează cu mai multe balsamuri de buze cu SPF, unele sunt mai potrivite decât altele pentru a fi aplicate înainte de rujul sau glossul fără SPF.

Sunt foarte puţine rujuri cu protecţie solară, însă există gloss-uri cu protecţie solară (chiar și incolore) care pot fi aplicate peste orice ruj sau pot fi aplicate direct pe buze şi reaplicate oricând este necesar în timpul zilei.

Dacă îţi plac rujurile mate aplicarea unui balsam de buze înainte de a aplica rujul nu este o opţiune. Asigură-te că ai hidratat buzele seara pentru a fi pregătite de aplicarea rujul mat. Din fericire rujul mat, mai ales nuanţele mai închise, oferă protecţie solară (atâta timp cât este pe buze).

BB cream sau CC cream

BB cream sau CC cream sunt creme colorate, iar dacă au în componenţă filtre solare oferă protecţia solară specificată pe etichetă. Acoperirea lor este (în teorie) mai mică decât a fondului de ten, însă există şi BB Cream cu acoperire mai mare decât fondurile de ten ce oferă acoperire lejeră.

Deşi acest produs poate fi aplicat în strat generos, majoritatea celor care îl folosesc aplică o cantitate mică sau foarte mică. În principiu acest tip de produs poate înlocui fondul de ten în toate situaţiile de mai sus, cu menţiunea că se poate aplica inclusiv cu degetele.

Dacă BB Cream-ul tău are SPF minim 30 şi aplici cantitate corectă (1,25 ml) atunci crema ta cu protecţie solară nu mai este necesară.

Orice produs poate asigura protecția solară necesară, atâta timp cât conține filtre solare ce asigură protecție cu spectru larg și este aplicat în cantitate generoasă: pentru produse lichide și cremoase această cantitate este 1.25 ml.

Nu uita, pentru zilele în care petreci mai mult de câteva ore expusă luminii solare intense reaplicarea protecției solare este necesară. La ski și la mare este bine să eviți aplicarea machiajului în timpul zilei și să reaplici protecția solară o dată la 2-3 ore sau de fiecare dată când ai transpirat, ai inotat sau ai șters pielea cu prosopul.

10 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna mie mi- sa Recomandat o crema de la bioderma Max plus 50 Akn.si urmez cu o crema pentru depigmentarea petelor pe care o aplic seara.Am o intrebare o sa fol mereu 50 plus???E ok? Contine si fond de ten.

  • Sorina,
   Te rog citeste acest articol: https://pasagera.ro/pete-solare-prevenire-si-tratamente.html si acesta: https://pasagera.ro/protectie-solara-si-produse-cu-spf.html.
   In mod normal SPF 30 este suficient, dar o data ce au aparut pete, chiar daca se vor estompa cu ajutorul tratamentelor, trebuie sa acorzi atentie speciala tenului pentru ca majoritatea celor care au avut pete (inclusiv eu) observa tendinta pielii de a face pete daca nu este protejata CORECT in fiecare minut de expunere la lumina solara. Te rog citeste articolele recomandate, vei afla ce anume inseamna protejare corecta.
   Daca produsul tau este colorat te va proteja la fel ca si cel necolorat, cu conditia sa aplici in fiecare dimineata cantitate corecta, ceea ce inseamna ca 50ml de produs este necesar pentru exact 40 de zile de aplicare!

 • Buna! Am inceput de vreo 2-3 saptamani peelingul cu 2%BHA de la PC. Crema cu spf(50) de la ei, nu mi-a placut(ten gras care arata si mai mult a disco ball)si mi-am luat de la bioderma crema matifianta cu spf30. Se vad usoare urme de îmbunătățire după acest tratament, dar mi-e ca deja radiatiile solare sunt f puternice si spf 30 al cremei matifianta si spf 20 al revlon-ului nu mai fac fața. Imi recomanzi ca temporizez tratamentul pana la toamnă/iarna sau sa-l continui si sa mai reaplic pe timpul zilei crema matifianta. P.S. când stau in casa am nevoie de protectie solară? Mentionez ca stau la et 8 si am soare din plin 🙂

  • Marta,
   Ajusteaza numarul de aplicari in functie de toleranta pielii tale, citeste te rog cu mare atentie detaliile de folosire ale produsului cu acid salicilic pe site-ul http://www.paulaschoice.ro.
   Este foarte important sa aplici cantitate necesara, SPF 30 aplicat in strat generos plus fondul de ten cu SPF 20 ar trebui sa fie suficiente pentru a-ti asigura protectia solara in zilele normale (in care nu petreci mai mult de 3-4 ore expusa soarelui). Da, poti reaplica SPF-ul in timpul zilei, este indicat atunci cand petreci mai mult timp afara. Da, trebuie sa aplici si in casa, mai ales ca ai incaperi insorite, insa cu siguranta nu este necesar sa reaplici.
   Te rog citeste articolul Totul despre protectia solara, sunt o multime de informatii despre cum anume sa te protejezi corect de soare.

 • Buna, Corina! Nu reusesc sa gasesc o crema minerala cu protectie 50. Am melasma si abia de curand am aflat ca protectia minerala ar fi mai indicata. Pana acum am folosit Bioderma Aquafluide colorata, apoi de curand am schimbat o cu Bioderma Max Spf 50 necolorata (pt UVA ul mai mare). Pe beautypedia am gasit ca varianta de protectie minerala La Roche Posay Anthelios Mineral 50, dar intre timp i-au schimbat compozitia si al treilea ingredient este alcoolul. Tu ce produse cu protectie minerala folosesti pe ten? Ai vreo recomandare? Multumesc mult!

 • Salut Corina, as avea nevoie de o recomandare de la tine pentru o pudra mata sau semimata cu spf 20+. Imi trebuie ceva sa aplic ca sa reimprospatez protectia solara pe parcursul zilei. Folosesc crema cu spf Hydralight si peste ea primerul de la Paula si peste el cushion BB cream de la Clinique cu spf 50, dar am nevoie de o pudra de setare care sa matifieze fara sa incarce si sa aiba spf si nu gasesc. Multumesc. 🙂

 • buna! am o mare rugaminte, sunt in impas in legatura cu aceste doua produse, mai exact cu ordinea aplicarii lor.
  am BB cream-ul Anthelios XL cu 50+ (varianta colorata, bineinteles) si Effaclar Duo + Unifiant (de asemenea colorat, ambele de la LRP)
  avand in vedere ca Effaclar-ul e de fapt un produs tratament, sunt in dubii cu privirea la ordinea aplicarii. daca aplic SPF-ul intai va mai avea acelasi efect Effaclar-ul?

  • Dea, daca citesti cu atentie articolul de mai sus iti dai seama ca niciodata nu poti aplica tratamente dupa ce ai aplicat protectia solara. Effaclar Duo+ nu este un produs pentru machiaj, este un tratament. Dupa ce ai aplicat protectia solara nu poti aplica altceva in afara de produse pentru machiaj. Si nici nu poti combina Effaclar cu protectia solara.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.