Toleranta pielii la ingredientele active din produsele cosmetice
Ingredientele active din produsele cosmetice
Formula unui produs cosmetic conține ingrediente active, ingrediente pentru stabilizare și conservare și ingrediente care formează textura produsului și permit ingredientelor active să penetreze pielea și să acționeze mai bine.
Ingredientele active sunt cele care acționează asupra celulelor pielii pentru a obține diverse beneficii: stimularea regenerării celulare și neocolagenului, exfolierea celulelor moarte, îmbunătățirea texturii, culorii și fermității pielii, reducerea erupțiilor acneice etc.
Există multe tipuri de ingrediente active, unele sunt foarte bine tolerate pentru că se regăsesc în mod natural în piele sau în sebum: squalene, ceramide, peptide, acizi grași Omega, colagen, colesterol, acid hialuronic, acid linoleic, aminoacizi, proteine, minerale, trigliceride, gliceroli, polizaharide.
Alte ingrediente active destul de bine tolerate sunt uleiurile vegetale, vitaminele și derivații lor (vitamina C, vitamina E, niacinamide, panthenol) și antioxidanții. Totuși, chiar și aceste ingrediente pot cauza reacții adverse în unele cazuri.
Ingredientele active cunoscute pentru potențialele reacții adverse sunt retinoizii cosmetici și farmaceutici, exfolianții chimici, hidroquinona și benzoyl peroxide (în SUA sunt permise în cosmetice), arbutin, acidul azelaic, vitamina C, bakuchiol. Informațiile din acest articol sunt utile dacă folosiți aceste ingrediente.
Pentru fiecare din aceste ingrediente concentrația este foarte importantă, vitamina C și diverși retinoizi se regăsesc în multe cosmetice în concentrații mici și forme mai puțin active și sunt bine tolerate de piele. Însă vitamina C 15%, retinol 1%, AHA 10% etc, sunt ingrediente pentru care fiecare persoană are o anumită toleranță.
Toleranța și reacția pielii la ingredientele active
Atunci când toleranța pielii este depășită, ingredientele active pot genera o reacție negativă imediat după aplicare sau uneori, după câteva zile de la prima aplicare. Toleranța pielii este mereu în schimbare și depinde în primul rând de integritatea barierei naturale.
În funcție de ingredientul activ, reacția negativă poate fi diferită, iar cele mai frecvente reacții sunt: usturime, roșeață, iritație, prurit (mâncărimi) sensibilitatea pielii la lumină solară și radiații UV, descuamări și în cel mai rău caz inflamație și erupții.
Toleranța pielii are legătură cu frecvența de aplicare, concentrația ingredientului activ și starea generală a pielii. De cele mai multe ori trebuie puse în balanță efectele pozitive și cele negative, iritația și roșeața pielii nu sunt rezultatele pe care le așteptăm după aplicarea ingredientelor active.
Scopul ingredientelor active este de a obține beneficii maxime fără reacții adverse (totuși, majoritatea ingredientelor active cresc sensibilitatea pielii la radiațiile solare, în special acizii AHA). Deși toate studiile pentru ingredientele active sunt realizate cu aplicări zilnice, nu toată lumea poate aplica zilnic aceste ingrediente.
Totuși, pentru anumite ingrediente aplicările zilnice sunt cele care oferă rezultate vizibile pentru anumite probleme: niacinamide 5-10% pentru porii dilatați, BHA 2% pentru tenul foarte gras, cu acnee și puncte negre, acid azelaic 10-15% sau benzoyl peroxide 2.5-5% pentru acnee, 2% arbutin sau 1-2% hidroquinona pentru pete.
Retinolul 1% și retinoizii farmaceutici, AHA 10%, vitamina C 20-30% sunt ingrediente care se aplică mai rar, de maxim 2-3 ori în fiecare săptămână.
Totuși, pentru cel mai eficient ingredient anti-aging, tretinoinul (activ in Retin-A), toate cercetările arată că este mai eficient când este aplicat zilnic. Puține sunt persoanele care tolerează aplicări zilnice și este nevoie de răbdare pentru a crește în timp toleranța pielii și a aplica în fiecare seară un retinoid farmaceutic.
De multe ori pielea pur și simplu nu acceptă anumite ingrediente și indiferent de frecvența de aplicare apare roșeață după aplicare. De multe ori pielea acceptă foarte bine toate ingredientele active, există persoane care folosesc exfolianți dimineața și seara și retinoizi farmaceutici în fiecare seară.
Fiecare dintre noi trebuie să stabilească toleranța pielii la ingredientele active pentru a ajusta frecvența de aplicare și a evita iritațiile. Nu uitați că pielea este mai sensibilă la radiațiile UV atâta timp cât aplicați ingrediente active chiar dacă pielea le tolerează foarte bine și nu apare iritație sau roșeață.
În general tenul gras acceptă mai ușor ingredientele active, însă eu vă recomand ca înainte de a începe folosirea unui ingredient activ cu potențial iritant să considerați că aveți ten sensibil și să începeți cu aplicări rare și concentrații mai mici.
Tenul afectat de dermatite, în special dermatită alergică de contact, este în general intolerant sau are toleranță foarte scăzută la ingredientele active, în special la acizii AHA.
Ingredientele active sunt accesibile în formule mai simple sau mai complexe, în toate categoriile de preț. Cele mai multe probleme nu sunt cauzate de ingredientele active din aceste produse ci de felul în care sunt folosite. Dacă nu ați aplicat pe piele exfolianți, retinoizi, niacinamide, etc și ați ales mai multe produse cu ingrediente active nu este o idee bună să le folosiți pe toate de la început.
Înainte de a folosi ingredientele active observați starea pielii. Dacă aveți pielea roșie și iritată, nu veți obține rezultatele dorite ci veți obține agravarea iritației și scăderea toleranței pielii la alte ingrediente active.
Cu cât aplicați mai multe ingrediente active zilnic sau săptămânal cu atât toleranța pielii scade, iar potențialul iritant al ingredientelor active este cumulativ. Este posibil ca iarna să puteți aplica mai multe ingrediente active pentru că iarna nivelul radiațiilor solare este mai scăzut.
Cei mai importanți factori care influențează toleranța pielii sunt radiațiile solare (+ cantitatea de protecție solară aplicată zilnic), mediul extern și produsele cosmetice care afectează bariera naturală a pielii (parfumul și uleiurile esențiale cauzează iritație care nu se vede pe piele), numărul de ingrediente active, concentrația și frecvența de aplicare a acestora.
Nu confundați iritația cauzată de iritanți cu iritația cauzată de ingredientele active. Ingredientele active nu sunt tolerate foarte bine de pielea iritată de parfum și uleiuri esențiale. Și pentru iritanți pielea are o anumită toleranță și de multe ori iritația nu este vizibilă de la primele aplicări, însă se întâmplă de fiecare dată.
Ingredientele active, spre deosebire de parfum, pot cauza iritații doar când este depășit pragul toleranței și în plus parfumul poate cauza dermatită alergică de contact.
Trei pași esențiali pentru a evita reacțiile adverse cauzate de ingredientele active
1. Protejează pielea de radiațiile solare
2. Păstrează pielea hidratata și bariera naturală intactă
3. Acomodează treptat pielea cu fiecare ingredient activ
1. Protejează pielea de radiațiile solare
Cele mai multe ingrediente active cu potențial iritant sunt fotosensibilizante sau reduc rezistența pielii la radiațiile UV. Indiferent că aplicați sau nu ingrediente fotosensibilizante, înainte de a lua în considerare orice fel de tratament trebuie să vă luați angajamentul de a aplica în fiecare zi din an, protecție solară SPF 30 sau mai mare în strat generos, înainte de a expune pielea la lumina soarelui.
Dacă nu aplicați SPF în fiecare zi nu veți putea folosi ingredientele active – de altfel în instrucțiunile de folosire veți găsi indicația de a aplica zilnic protecție solară. Atenție, retinoizii sunt activi mai mult de 24 de ore și cel mai frecvent se observă iritație după 3 zile de la prima aplicare.
Pentru a proteja corect pielea este nevoie de reaplicarea protecției solare la 2-3 ore dacă petreceți mult timp expuși la lumina soarelui. Detalii despre protecția solară, aplicare și reaplicare, puteți citi în articolele de aici.
Personal recomand ca în timpul verii să aplicați protecție solară SPF 50 rezistentă la apă, să vă asigurați că ați aplicat cantitate generoasă și să reaplicați în timpul zilei. Nu puteți proteja 100% pielea de radiații doar cu ajutorul cremelor și nici nu puteți purta masca de ski. Cu cât aplicăți SPF mai mult și mai frecvent, cu atât veți ajuta pielea să fie mai puțin sensibilă la soare.
Nu doar radiațiile UV sensibilizează pielea ci și IR (Infrared), VL (lumina vizibilă), BL (lumina albastră emisă de soare). Evitați pe cât posibil expunerea la soare și folosiți pălărie și ochelari de soare în timpul verii.
2. Acomodează pielea treptat cu fiecare ingredient activ
Începeți prin a introduce în rutină un singur ingredient activ, pe care să îl aplicați cu frecvența redusă, timp de 1-2 săptămâni pentru a observa cu atenție reacția pielii. De foarte multe ori toleranța redusă la anumite ingrediente active nu se observă de la prima aplicare.
Intoduceți ingredientele active seara, începeți cu concentrații mai mici – dacă nu ați folosit retinol nu începeți cu un produs cu retinol 1%. Cu cât este mai mare concentrația ingredientului activ cu atât mai multe șanse ca pielea să nu îl tolereze.
Dacă aveți tenul sensibil este bine să faceți un test de toleranță pe o zonă mică de piele, în spatele urechii sau pe maxilar. Nu testați pe gât, de multe ori pielea de pe gât este mai sensibilă decât decolteul și tenul.
Nu aplicați pe toată fața ingrediente active de care aveți nevoie doar pe anumite zone: aplicați vitamina C 25% pe zonele cu probleme (pete, erupții), aplicați benzoyl peroxide doar pe zonele afectate de acnee.
Dacă alegeți mai multe ingrediente active luați în considerare interacțiunea acestora și faptul că potențialul lor iritant (și benefic) se cumulează. Aplicați retinolul seara, aplicați niacinamide dimineața – retinolul este puternic fotosensibilizant, iar niacinamide nu este fotosensibilizant.
Atenție la exfolianți și retinoizi – nu aplicați aceste ingrediente pe pielea umedă, așteptați ca produsele aplicate înainte, cum ar fi tonerul, să se absoarbă complet în piele. Apa mărește potențialul iritant al ingredientelor active.
Ingredientele active pot fi aplicate pe piele imediat după curățarea pielii, pot fi aplicate după aplicarea tonerului sau chiar după aplicarea unui ser sau cremei hidratante. Retinoizii farmaceutici (Differin, Retin-A) sunt mai puțin iritanți dacă sunt aplicați pe pielea hidratată, iar dacă aveți tenul uscat puteți aplica hidratare și înainte și după retinoizi.
În articolul Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică găsiți detalii despre integrarea ingredientelor active cu exemple de rutine, pas cu pas. În articolele despre exfolianți și retinoizi găsiți detalii despre aplicare și recomandări pentru a evita reacțiile negative. Articolul Construirea rutinei de îngrijire conține detalii despre fiecare pas necesar pentru îngrijirea tenului.
Exemple de rutine cu diverse ingrediente active
Exfoliant, retinoid și antibacterian pentru tenul afectat de acnee, exemple de aplicare, în funcție de toleranța și nevoile pielii:
a. Propunere pentru tenul mixt sau gras, cu tendințe acneice și puncte negre, cu toleranță redusă.
Doar seara: Luni, Miercuri, Vineri: exfoliant BHA 1-2%. Marți, Joi, Sâmbătă: antibacterian acid azelaic 10%. Duminica: retinol 0.1-0.3%.
b. Propunere pentru tenul mixt sau gras, cu tendințe acneice, multe puncte negre, cu toleranță medie.
Dimineața antibacterian acid azelaic 10%, seara exfoliant 2% BHA de 6 ori și retinol 1% o dată în fiecare săptămână.
c. Propunere pentru tenul gras, afectat de acnee și puncte negre, cu toleranță ridicată.
Dimineața antibacterian acid azelaic 10%, seara exfoliant 2% BHA + antibacterian de 5 ori. Retinol 1% de 2 ori în fiecare săptămână.
Exfoliant, retinoid și inhibitoare de melanină pentru tenul afectat de pete, exemple de aplicare, în funcție de toleranța și nevoile pielii:
a. Propunere pentru toate tipurile de ten, cu pete și riduri, toleranță redusă.
Dimineața 10% niacinamide. Seara exfoliant BHA 1-2% pentru ten mixt/gras sau AHA 5-8% pentru ten normal sau uscat, aplicat de 2-3 ori în fiecare săptămână. Arbutin 2% aplicat de cât mai multe ori posibil, seara. Retinol 0.1-0.3%
b. Propunere pentru toate tipurile de ten, cu pete și riduri, toleranță medie.
Dimineața 10% niacinamide + Arbutin 2%. Seara exfoliant BHA 1-2% pentru ten mixt/gras sau AHA 5-8% pentru ten normal sau uscat, aplicat de 2-3 ori în fiecare săptămână. Vitamina C 5-10% aplicată de cât mai multe ori posibil, seara sau acid azelaic 10%. Retinol 1% o dată în fiecare săptămână.
c. Propunere pentru toate tipurile de ten, cu pete și riduri, toleranță ridicată.
Dimineața 10% niacinamide + Arbutin 2%. Seara exfoliant BHA 1-2% pentru ten mixt/gras sau AHA 5-8% pentru ten normal sau uscat, aplicat de 2-3 ori în fiecare săptămână. Vitamina C 10-15% aplicată de cât mai multe ori posibil, seara. 10% acid azelaic aplicat seara. Retinol 1% de 2 ori în fiecare săptămână.
Experiență personală
Rutina mea include 2% arbutin, 10% niacinamide, 2% BHA, Differin (0.1% adapalene), 1% retinol, 10% acid azelaic. Probleme principale: pori dilatați, puncte negre pe nas și filamente sebacee în jurul nasului, pete.
Aplic în fiecare dimineață 10% niacinamide și 2% arbutin. În fiecare săptămână aplic seara Differin de 2 ori, 1% retinol o dată, 2% BHA pe zona T + 10% acid azelaic pe zonele cu pete + un serc 0.5% BHA pe toată fața de 2 ori. Tot de două ori aplic un ser cu 0.5% BHA pe toată fața.
De câteva luni am introdus Differin în rutină și în primele două săptămâni am aplicat doar de 2 ori, în a 3-a săptămână am aplicat de două ori și am observat roșeață și usturime. În săptămâna 4 am revenit la o singură aplicare, iar din săptămâna 7 am reușit să aplic Differin de două ori în fiecare săptămână, fără semne de iritație sau sensibilitate.
Momentan m-am oprit la 2 aplicări, observând cu atenție reacția pielii – este posibil ca vara să nu pot aplica la fel de frecvent și la fel de bine este posibil ca pielea să se acomodează bine la adapalene și să pot mari numărul de aplicări în câteva săptămâni. Am folosit în urmă cu ceva ani Differin pentru acnee și am aplicat o perioadă zilnic, dar acest lucru nu înseamnă că acum toleranța pielii mele este la fel ca atunci.
3. Păstrează pielea hidratată și bariera naturală intactă
Nu începeți folosirea ingredientelor active dacă aveți pielea iritată și sensibilizată de tratamente sau proceduri cosmetice. Indiferent cât de benefici sunt pentru piele, exfolianții, retinoizii, vitamina C, pot cauza probleme serioase pe tenul iritat.
Pentru a menține bariera naturală intactă trebuie în primul rând să hidratați pielea cu produse potrivite pentru tipul de ten și ingrediente reparatoare: ceramide, peptide, acid hialuronic, acizi grași. Chiar dacă aveți ten gras, aveți nevoie de o loțiune sau un gel hidratant pe care să îl aplicați în fiecare seară, iar formula produsului hidratant este importantă.
Protejarea pielii de iritanții din mediul extern și evitarea produselor cu parfum, uleiuri esențiale și alți iritanți cunoscuți este un pas important în prevenirea iritațiilor. Dacă pielea este iritată veți simți usturime după ce aplicarea oricui produs, chiar dacă aplicați un produs calmant cu o formulă simplă.
Anti iritanții și antioxidanții au acțiune calmantă și ajută pielea să fie mai rezistentă, ar fi bine ca toate produsele pe care le aplicați zilnic să conțină cât mai mulți și mai diverși anti iritanți și antioxidanți.
Anti iritanții sunt mulți, mulți dintre ei au și beneficii antioxidante, unii dintre cei mai eficienți sunt: ceai verde, mușețel, bisabolol, allantolin, extract de salcie, algele, mierea, Centella Asiatica, cannabidiol (CBD extras din cânepă), extract de Boerhavia Diffusa, Burdock, Ginkgo biloba, Honeysockle, proteinele, adenosine, calcium gluconate, aloe vera, marshmallow, Anthemis nobilis (albăstrele), avena sativa (oatmeal), beta-glucan, calendula (gălbenele), epigallocatechin gallate, dipotassium glycyrrhizate, licorice, oat bran etc.
Produsele pentru curățarea pielii pot fi agresive și pot afecta pielea – asigurați-vă că după curățare, pielea nu se simte uscată și nu este roșie. Nu folosiți săpun solid, nu folosiți perii dure și nici dispozitive care cauzează microleziuni pe piele.
Dacă urmați o procedură cu Dermapen, laser, peelinguri cu acizi, informați medicul despre ingredientele active pe care le folosiți și opriți folosirea lor cu cel puțin 24 de ore înainte de procedură. Puteți relua aplicarea ingredientelor active după ce pielea și-a revenit complet după procedură.
Dacă observați iritație pe piele, usturime și roșeață, indiferent de motiv, opriți aplicarea ingredientelor active cu potențial iritant. Despre calmarea iritației am scris în aici..
Siliconii
Siliconii sunt ingrediente active folosite în produsele cosmetice și farmaceutice în principal pentru a proteja pielea de mediul extern. În special pentru tenul uscat, produsele siliconate, cu multe ingrediente calmante, sunt de ajutor în menținerea barierei naturale intacte.
Însă există și persoane care nu tolerează prea bine siliconii – dacă folosesc seruri cu siliconi în prima parte a listei de ingrediente observă apariția erupțiilor pe piele (fără roșeață și usturime).
Înainte de a decide că retinolul sau alt ingredient cu potențial iritant a cauzat o reacție negativă pe piele asigurați-vă că pielea tolează toate ingredientele din formulă. Siliconul este unul din ingredientele acceptate bine de piele și totuși poate cauza probleme, același lucru este valabil pentru orice ingredient cosmetic.
Probioticele și fermenții
Probioticele sunt o altă categorie aparte de ingrediente active – acest tip de ingrediente au rolul de a păstra microbiomul pielii în echilibru. Pe suprafața pielii noastre trăiesc o mulțime de microorganisme într-o simbioză perfectă și formează microbiomul pielii.
Deși teoria folosirii probioticelor sună bine, microbiomul pielii este mereu în schimbare și este diferit de la persoană la persoană. Acest lucru înseamnă că nu există o listă de probiotice care să poată fi integrate într-o formulă care să aibă efecte benefice pentru fiecare dintre noi.
Acest lucru mai înseamnă și că formulele cu probiotice ar trebui evaluate atent – ambalajul contează foarte mult pentru că probioticele sunt microorganisme vii extrem de sensibile la lumină, căldură și aer; atenție și la probioticele incluse în formulă, alegeți un producător de cosmetice în care aveți încredere.
Produsele cu probiotice, prebiotice și postbiotice sunt de ajutor pentru a calma pielea iritată. Dacă observați reacții adverse după aplicarea unui produs cu probiotice nu înseamnă că veți avea aceeași reacție dacă aplicați alt produs, cu probiotice diferite. Cele mai comune și bine tolerate probiotice din produsele cosmetice sunt cele din familia Lactobacillus și Bifidabacterium.
Fermenții sunt incluși în multe produse cosmetice și pot cauza reacții negative. Unii fermenți sunt probiotice, dar majoritatea nu sunt probiotice. Produsele cu probiotice și fermenți pot fi sau nu tolerate de piele și din fericire dacă pielea nu tolerează o anumită formulă cu acest tip de ingrediente, reacțiile apar după primele aplicări și dispar imediat după ce se renunță la produsul respectiv.
Dacă pielea mea reacționează negativ la un produs cu 10% niacinamide sau 15% vitamina C înseamnă că pielea mea nu tolerează aceste concentrații?
De cele mai multe ori răspunsul este da. Considerând că ați folosit corect produsele, ați hidratat și protejat pielea și totuși apare iritație sau erupții puteți reduce frecvența de aplicare și/sau concentrația ingredientelor active. Personal nu tolerez prea bine vitamina C pe ten – dacă aplic concentrația 15% simt usturime câteva minute după aplicare și mai rău, simt usturime a doua zi când mă spăl pe față, iar acest lucru nu este semn bun.
Când aplic concentrații mai mici (am testat o cremă cu 7% vitamina C) tenul meu nu prezintă iritație, dar dacă aplic în fiecare seară simt usturime dupa 7-10 aplicări consecutive. Limita de toleranță a vitaminei C, în cazul tenul meu, este 4-5%, de aceea nu am în rutină produse cu vitamina C în concentrație mare, însă multe din produsele folosite conțin diverse forme de vitamina C în concentrație mică.
(În urmă cu ceva ani am folosit vitamina C 15%, cu mai puține reacții negative. Acest lucru are legătură cu pH-ul pielii mele care s-a schimbat dramatic – cea mai mare parte a vieții am avut probleme cu excesul de sebum în sensul că indiferent ce puneam pe ten dimineața, în câteva ore fața mea lucea ca un bec. Acum observ doar puțin exces de sebum pe frunte, nas și bărbie, iar această schimbare afectează și pH-ul pielii.
Pe tenul gras am tolerat mult mai bine acizii, iar vitamina C este un acid. Fără excesul de sebum care acționează ca o barieră protectoare pentru piele, tenul meu acceptă mai greu acizii – am redus și frecvența de aplicare a acidului salicilic.)
În unele cazuri lucrurile nu sunt atât de simple – în multe formule sunt incluse mai multe ingrediente active, unele aparent inofensive, dar care nu sunt bine tolerate de anumite persoane sau cel puțin nu în combinația din formulele respective. Unul din aceste ingrediente este zincul din formulele cu niacinamide 10%.
Dacă ați folosit o formulă cu zinc și 10% niacinamide și ați observat că tenul reacționează negativ, testați o formulă fără zinc. Niacinamide este un ingredient pe care ar trebui să îl aplicați zilnic fără probleme, pentru beneficii maxime. Concentrațiile 5-10% au cele mai bune rezultate.
Nu sunt comentarii încă.
Adaugă comentariu