Produse preferate pentru protecție solară – ten, corp, buze
Vara asta am testat foarte multe produse pentru protecție solară pentru că, din fericire anul acesta au apărut o mulțime de produse fără parfum și alcool disponibile în magazinele din România. M-am bucurat să văd și campaniile de promovare a protecției solare desfășurate în unele magazine.
Pe pagina de Facebook a blogului am creat un album cu produse pentru corp recomandate, cu detalii despre filtrele incluse in formulă.
Mai jos am enumerat produsele preferate pentru protecție solară, toate au următoarele proprietăți: nu conțin parfum, alcool denat și nici iritanți cunoscuți, au textură lejeră și nu lasă peliculă albă sau lipicioasă pe suprafața pielii.
Nu vreau să repet toate detaliile despre aplicarea SPF-ului și produsele cu protecție solară, le găsiți în articolul Totul despre protecție solară și produsele cu SPF. Reamintesc doar că:
- Data de expirare este foarte importantă pentru că un produs expirat nu protejează pielea de radiațiile solare.
- Citește instrucțiunile de aplicare și respectă-le pentru a proteja pielea corect de radiațiile UV.
- Aplică protecție solară în fiecare dimineață, în strat generos, cu cel puțin 20 de minute înainte de a ieși din casă.
- Produsele cu protecție solară expuse ore întregi la soare pe plajă sau în mașină își pierd eficiența.
- Radiațiile UV trec prin ferestre, protejează-te de soare chiar dacă petreci toată ziua în casă.
- Agită energic recipientele produselor cu protecție solară înainte de folosire.
Produse cu protecție solară pentru corp
Pentru corp folosesc protecție solară cu filtre chimice (sintetice) pentru că sunt mai puțin lipicioase și nu lasă peliculă albă pe piele. Cel mai puțin vizibile pe piele și mai ușor de aplicat în cantitate generoasă sunt spray-urile cu pulverizator sub presiune, cu textură lichidă, incoloră. Din păcate eu (încă) nu am găsit un astfel de produs care să nu conțină alcool denat, toate conțin foarte mult alcool, folosit ca solvent pentru filtrele solare, alcoolul fiind cel care influențează textura produsului.
Am găsit însă un produs lichid, cu textură lăptoasă, care nu lasă peliculă albă pe piele și nu este lipicios.
Vichy Ideal Soleil Anti-Sand Mist for Children SPF 50 este un produs lansat în vara 2019, cu ambalaj spray sub presiune, fără alcool, parfum și alcool denat.
La pulverizare produsul are textură și culoare lăptoasă, se întide pe piele cu ușurință și pot aplica o cantitate foarte mare fără ca pielea mea să devina lipicioasă. Nu lasă peliculă albă și din toate produsele cu protecție solară pe care le-am folosit vreodată pe corp acesta are textura cea mai plăcută pe piele.
Ingrediente: Butane, Aqua, Dicaprylyl Ether, Homosalate, Drometrizole Trisiloxane, Ethylhexyl Salicylate, Dimethicone, Styrene/Acrylates Copolymer, Octocrylene, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Peg-30 Dipolyhydroxystearate, Nylon-12, Dicaprylyl Carbonate, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Cyclohexasiloxane, Polymethylsilsesquioxane, P-Anisic Acid, Caprylyl Glycol, Disodium Edta, Disteardimonium Hectorite, Dodecene, Ethylhexyl Triazone, Isododecane, Isostearyl Alcohol, Lauryl Peg/Ppg-18/18 Methicone, Peg-8 Laurate, Phenoxyethanol, Poloxamer 407, Poly C10-30 Alkyl Acrylate, Propylene Carbonate, Sodium Chloride, Tocopherol
Fitrele solare incluse în formulă sunt chimice/sintetice: Homosalate, Octisalate, Octocrylene și Uvinul T150 pentru protecție UVB; Avobenzone și Mexoryl XL pentru protecție UVA.
În afară de apă, filtre solare și ingredientele pentru conservarea și stabilizarea formulei, produsul conține siliconi și polimeri necesari pentru a oferi rezistență la apă timp de 40 de minute.
Produsele cu protecție solară cu pulverizator nu sunt recomandate de medici pentru că necesită atenție specială la aplicare. Foarte multe persoane pulverizează o cantitate mică, de la distanță mare de piele și cred că vor fi protejate. Pentru a proteja pielea de radiații este necesară aplicarea unui strat uniform de SPF, vizibil pe piele.
Agită bine recipientul, apoi pulverizează produsul în palmă și aplică pe piele o cantitate generoasă de SPF. Masează ușor produsul pe piele, apoi aplică din nou pentru a te asigura că ai aplicat o cantitate cât mai mare. Nu poți aplica prea multă protecție solară și în general majoritatea persoanelor aplică mult prea puțin SPF.
Produse pentru ten
Dacă pentru corp am găsit un singur produs preferat din multele produse încercate vara asta, pentru ten am testat 3 produse noi și am mai multe preferate descoperite anii trecuți. De câțiva ani am folosit doar produse cu filtre minerale pentru că tenul meu (mai precis zona ochilor) nu tolerează foarte bine filtrele chimice.
Produsele cu filtre minerale lasă peliculă albă pe piele, de aceea prefer protecția solară colorată sau produse care sunt mai puțin albicioase pe piele. Totuși, pe zona sprâncenelor orice fel de cremă cu filtre minerale este vizibilă, de aceea prefer să aplic pe sprâncene, pe linia părului, pe gât și pe decolteu un produs cu textură incoloră despre care vă povestesc la sfârșitul articolului.
Atunci când aplici protecție solară nu uita de zona ochilor și de pleoape. (Cea mai mare problemă observată după cele 50 de scanări de la București este zona ochilor și faptul că majoritatea nu aplică protecție solară în zona ochilor și pe pleoape).
Produsele cu filtre minerale se agită energic înainte de fiecare folosire. Cele mai fluide chiar au o bilă de metal în recipient, pe majoritatea scrie că trebuie agitate înainte de folosire.
Paula’s Choice Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30 – protecție solară minerală
Acest produs, deși nu este colorat, nu este alb și nici nu lasă peliculă albă pe piele după aplicare. Nu este matifiant, lasă pielea luminoasă și este potrivit pentru toate tipurile de ten mai puțin pentru tenul gras și persoanelor care preferă protecție solară matifiantă.
Îl folosesc iarna, când pe pielea mea există doar puțin exces de sebum în zona T. Este produsul pe care soțul și fiul meu îl aplică tot timpul anului, ei au ten normal.
Ingrediente: Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Zinc Oxide (6.12% Nano), Titanium Dioxide (5.25% Nano), Glycerin, Isononyl Isononanoate, Butylene Glycol, Cetearyl Alcohol, Potassium Cetyl Phosphate, Dimethicone, Glyceryl Stearate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Actinidia Chinensis (Kiwi) Fruit Extract, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Tetrapeptide-30, Linoleic Acid, Resveratrol, Ascorbyl Glucoside, Niacinamide, Tocopheryl Acetate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Bisabolol, Tocopherol, Phospholipids, Lecithin, Glycine Soja (Soybean) Sterols, Xanthophylls, Pullulan, Sodium Gluconate, Xanthan Gum, Sclerotium Gum, Alumina, Caprylic/Capric Triglyceride, Citric Acid, Triethoxycaprylylsilane, C13-14 Isoparaffin, Acrylates Copolymer, Polyhydroxystearic Acid, Caprylyl Glycol, Polyacrylamide, Ceteareth-20, Aluminum Stearate, Laureth-7, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol.
Filtrele solare minerale include în formulă: zinc oxide (protecție UVA și UVB) și titanium dioxide (protecție UVB și parțial UVA). Conține o concentrație mică de silicon, se întinde cu ușurință pe piele, hidratează fără să lase peliculă lipicioasă pe suprafața pielii. Are textură de loțiune.
Pe lângă filtrele solare, apă și ingrediente care conservă și stabilizează formula, în acest produs sunt incluse ingrediente hidratante: glicerina, ulei de argan, tocopherol și tocopheryl acetate/vitamina E, cetearyl alcohol, steroli de soia; ingrediente care uniformizează culoarea pielii și au în plus rol de antioxidanți: niacinamide, 2 forme de vitamina C (Ascorbyl Glucoside și Magnesium Ascorbyl Phosphate), extract de kiwi, resveratrol; ingrediente calmante: licorice, bisabolol; și ingrediente reparatoare: tetrapeptide-30, acid linoleic, fosfolipide și trigliceride.
Paula’s Choice Resist Super Light Daily Wrinkle Defense SPF 30 – protecție solară minerală colorată
Acest produs este colorat și uniformizează puțin culoarea pielii. Nu are acoperirea unui fond de ten, nuanța este neutră cu subton puțin spre roz, dar pe pielea mea cu subton galben nu se observă culoarea protecției solare. Este matifiant, unul dintre cele mai matifiante SPF-uri pe care le-am testat și este potrivit tenului mixt sau gras.
Pentru că are doar SPF 30 îl folosesc iarna, de obicei după ce am aplicat Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30.
(Dacă zona ochilor este mai uscată aplică mai întâi crema ta hidratantă de seară apoi protecția solară matifiantă).
Ingrediente: Aqua, Cyclopentasiloxane, Zinc Oxide (13%, Nano), PEG-12 Dimethicone, PEG/PPG-18/18 Dimethicone, Lauryl Lysine, Sodium Chloride, Trihydroxystearin, Dimethicone Crosspolymer, Resveratrol, Quercetin, Epigallocatechin Gallate, Tocopheryl Acetate, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Adenosine, Bisabolol, Salix Alba (White Willow) Bark Extract, Punica Granatum (Pomegranate) Extract, Haematococcus Pluvialis (Astaxanthin) Extract, Hydrolized Corn Starch, Polysorbate 80, Hydrolyzed Silica, Triethoxycaprylylsilane, C12-15 Alkyl Benzoate, Isopropyl Titanium Triisostearate, Caprylyl Glycol, Hexylene Glycol, Ethylhexylglycerin, Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499), Phenoxyethanol.
Filtre solare minerale include în formulă: zinc oxide (protecție UVA și UVB). Conține o concentrație mai mare de siliconi, are textură fluidă, se întinde cu ușurință pe piele și după 10 minute oferă un aspect final mat pielii.
Formula include antioxidanți care uniformizează culoarea pielii: resveratrol, tetrahexyldecyl ascorbate; ingrediente calmante: bisabolol, extract de salcie; ingrediente reparatoare: vitamina E, extract de rodie, astaxanthin, quercetin, adenosine. În plus, conține oxizi de fier (iron oxides) folosiți pentru a colora produsul, care au și rolul de a proteja pielea de lumina albastră emisă de dispozitivele electronice cu ecran.
Australian Gold SPF Tinted Face Lotion SPF 50 – protecție solară minerală colorată
Acest produs este colorat și uniformizează puțin culoarea pielii. Nu are acoperirea unui fond de ten, nuanța are subton roz, dar pe pielea mea cu subton galben nu se observă culoarea protecției solare. Este cel mai matifiant SPF pe care l-am testat și este potrivit tenului mixt sau gras (mai puțin pe zonele fără exces de sebum).
Pe pielea mai uscată din jurul ochilor aplic mai întâi hidratare, apoi orice altă protecție solară minerală care nu este atât de matifiantă și la final aplic Australin Gold SPF 50, iar în acest fel nu simt că produsul este prea matifiant pentru zona ochilor.
Nu pot spune că acesta este produsul care îmi menține pielea fără sebum toată ziua, dar este de departe cel mai eficient în întârzierea apariției sebumului pe piele. Este foarte rezistent la apă (80 de minute), ceea ce înseamnă și că este nevoie de curățare cu produse care să poată îndepărta un astfel de SPF de pe piele.
Ingrediente: Cyclopentasiloxane, Water, Glycerin, Titanium Dioxide 4%, Zinc Oxide 4%, Silica, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Disteardimonium Hectorite, Polymethylsilsesquioxane, PEG-10 Dimethicone, Hexyl Laurate, Polyglyceryl-4 Isostearate, Dimethicone Crosspolymer, Phenoxyethanol, Stearic Acid, Caprylyl Glycol, Iron Oxides (CI 77492), Alumina, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Squalane, Iron Oxides (CI 77491), Disodium EDTA, Iron Oxides (CI 77499), Triethoxycaprylylsilane, Porphyra Umbilicalis (Red Algae) Extract, Eucalyptus Globulus Leaf Extract, Terminalia Ferdinandiana (Kakadu Plum) Fruit Extract.
Filtrele solare minerale include în formulă: zinc oxide (protecție UVA și UVB) și titanium dioxide (protecție UVB și parțial UVA). Are textură cremoasă, se întinde cu ușurință pe piele, conține câțiva siliconi și polimeri, iar după câteva minute de la aplicare oferă aspect final mat.
Formula include ingrediente nutritive și hidratante: unt de shea, squalane, alge roșii și glicerină. Mai conține antioxidanți: extract de prune kakada, vitamina E (Tocopheryl Acetate), vitamina B5 (panthenol). În plus, conține oxizi de fier (iron oxides) folosiți pentru a colora produsul, care au și rolul de a proteja pielea de lumina albastră emisă de dispozitivele electronice cu ecran. Deși are în compoziție unt de shea vă asigur că acest produs nu este uleios pe piele și nu este potrivit pentru tenul uscat.
Probabil ați observat prezența extractului de eucalipt în formulă și vă întrebați dacă este sau nu iritant pentru piele. Uleiul esențial de eucalipt este potențial iritant pentru piele, la fel ca orice alt ulei esențial. Însă extractul de eucalipt nu este ulei esențial și nu conține moleculele aromate care pot irita pielea. În concentrație atât de mică, folosit cu rol de conservant, extractul de eucalipt este problematic doar persoanelor care sunt alergice la eucalipt. Produsul nu are miros.
Știu că în această formulă concentrația de filtre este mai mică decât alte produse cu SPF 50 minerale, însă doar concentrația filtrelor nu este un indicator pentru a numărul SPF de pe etichetă. Filtrele minerale sunt de mai multe tipuri.
Eu îl cumpăr de pe amazon cu livrare în România, îl găsiți și online în România. Este produs în Australia.
EltaMD UV Physical Tinted Facial Sunscreen SPF 41 – protecție solară minerală colorată
Acest produs seamănă ca textură cu Australian Tinted SPF 50, nu conține uleiuri și este aproape la fel de matifiant. Este unul din preferatele mele, îl cumpăram de pe amazon, dar de ceva vreme prețul produsului în Europa a crescut foarte mult și am ales alte variante. Este produs în SUA. I-am făcut review aici.
Filtre minerale: 9.0% Zinc oxide, 7.0% Titanium dioxide
Ingrediente: Alumina, Butylene Glycol, Citric Acid, Iodopropynyl Butylcarbamate, Iron Oxide, Isopropyl Palmitate, Lecithin, Linoleic Acid, Hydrogen Dimethicone, Octyldodecyl Neopentanoate, Octyl Stearate, Oleth-3 Phosphate, Perfluorononyl Dimethicone, Phenoxyethanol, Polyacrylate 13, Polyisobutene, Polysorbate 20, Purified Water, Quercetin, Sodium Hydroxide, Thioctic Acid (Alpha Lipoic Acid), Triethoxycaprylylsilane.
Colorscience Sunforgettable Total Protection Face Shield SPF 50 – protecție solară minerală colorată
Acest produs este colorat și uniformizează puțin culoarea pielii. Nu are acoperirea unui fond de ten, nuanța este foarte roză, dar pe pielea mea cu subton galben nu se observă culoarea protecției solare. Pe pielea mea nu este matifiant, dar nu este nici prea emolient.
Îmi place să îl aplic în jurul ochilor înainte de a aplica Australian Gold Tinted SPF 50 pentru că oferă hidratarea de care am nevoie în zona ochilor și oferă protecție solară – în acest fel mă asigur că protejez foarte bine tenul de radiațiile UV în timpul zilelor lungi de vară.
Ingrediente: Water, Zinc Oxide 12%, Butyloctyl Salicylate, C12-15 Alkyl Benzoate, Isododecane, Lauryl PEG-8 Dimethicone, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Propanediol, Dimethicone, Niacinamide, Caprylyl Methicone, Dimethiconol/Propylsilsesquioxane/Silicate Crosspolymer, Trilaureth-4 Phosphate, Allantoin, Tremella Fuciformis Sporocarp Extract, Bisabolol, Disodium Lauriminodipropionate Tocopheryl Phosphates, Caesalpinia Spinosa Fruit Pod Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Sprout Extract, Glycerin, Tocopherol, Lauryl PEG-10 Tris(trimethylsiloxy)silylethyl Dimethicone, Maltodextrin, Sodium Chloride, Ethylhexylglycerin, Isoceteth-10, Silica, Betaine, Capryl Glycol, Dimethylmethoxy Chromanol, Hexylene Glycol, Tetrasodium Glutamate Diacetate, PEG-10, Dehydroacetic Acid, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Benzoic Acid, Sodium Benzoate, Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499).
Filtrele solare minerale include în formulă: zinc oxide (protecție UVA și UVB). Este un SPF potrivit pentru toate tipurile de ten, puțin mai siliconat decât cele de mai sus, cu textură fluidă.
Formula include siliconi și polimeri, este rezistentă la apă (40 de minute) și include ingrediente benefice pielii: niacinamide (uniformizarea culorii pielii), allantoin, bisabolol (anti iritanți), extracte de plante cu efecte antioxidante, vitamina E (tocopherol) și ulei de floarea soarelui. În plus, conține oxizi de fier (iron oxides) folosiți pentru a colora produsul, care au și rolul de a proteja pielea de lumina albastră emisă de dispozitivele electronice cu ecran.
Cumpăr acest produs din UK de aici, cu livrare în România, există și în România pe acest site, al importatorului direct.
Frezyderm Sun Screen Velvet Technology SPF 50+– protecție solară chimică
Acest produs este incolor și are textură siliconată, deloc fluidă. Se aplică atât de ușor pe piele, are o textură foarte plăcută la atingere, catifelată așa cum îi spune numele. Pe tenul meu aspectul final este satinat, după câteva ore apare sebumul ca după oricare SPF cu mulți siliconi.
Cu toate acestea este mai matifiant comparativ cu formule fluide de mai sus (Neostrata/Exuviance și Skinceuticals). Singura problemă pe care o am cu acest produs este faptul că după 2-3 ore de la aplicare mă ustură ochii din cauza filtrelor chimice. De aceea îl folosesc doar pe anumite zone unde este mai bine să aplic produse incolore: pe sprâncene, pe linia părului, pe gât și decolteu.
Este singurul SPF incolor pe care îl cunosc, iar protecție solară minerală incoloră nu există. Cunosc persoane care tolerează foarte bine acest produs și în jurul ochilor și care nu au probleme în general cu filtrele chimice în jurul ochilor.
Ingrediente: Isododecane, Octocrylene, Dimethicone/Bis-Isobutyl PPG-20 Crosspolymer, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Dibutyl Adipate, Ethylhexyl Salicylate, Bisabolol, Helianthus Annuus Seed Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Disodium Uridine Phosphate, Ethyl Ferulate, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Caprylyl Glycol, Glass Beads, Polyglyceryl-5 Trioleate, Silica.
Filtre chimice incluse în formulă: Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate (Octinoxate), Ethylhexyl Salicylate (Octisalate) – protecție UVB, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Uvinul A Plus) – protecție UVA. Formula include siliconi și polimeri, bisabolol și ulei de floarea soarelui.
Machiaj cu protecție solară
Pentru că nu folosesc machiaj reaplic protecția solară în timpul zilei (în special după ce am văzut primele scanări și am văzut ce poate face soarele în epidermă), iar în zilele fără prea mult soare folosesc doar pudră cu protecție solară pentru a reîmprospăta protecția solară aplicată în cantitate mare dimineața.
Paula’s Choice este o pudră cu nano filtre minerale care nu se vinde în Europa din cauza restricțiilor legislative. Din fericire există în farmacii și în magazinele cu profil cosmetic pudre cu protecție solară de la Avene, SVR, Misha, Clinique etc. Dacă folosiți pudră alegeți o pudră cu protecție solară care să aibă cel puțin SPF 15.
Așteptați 20 de minute după aplicarea protecției solare, înainte de a aplica fondul de ten.
De asemenea am observat că majoritatea fondurilor de ten au protecție solară cel puțin 15 și apar tot mai multe fonduri de ten fără parfum și alcool. Alege produsele pentru machiaj la fel cum alegi produsele pentru îngrijirea pielii și evită parfumul, nu este necesar pielii și poate cauza dermatite alergice de contact.
Formule testate și recomandate
– protecție solară minerală colorată
Acest produs este colorat și uniformizează puțin culoarea pielii. Nu are acoperirea unui fond de ten, nuanța este neutră cu puțin subton gălbui, pe pielea mea cu subton galben nu se observă culoarea protecției solare. Acest produs are textură finală mai satinată comparativ cu Colorscience Face Shield SPF 50 și este la fel de fluid.
L-am folosit cel mai mult în jurul ochilor, am crezut că este mai matifiant, dar din păcate pe pielea mea după câteva ore de la aplicare apare excesul de sebum în zona T și oricum după aplicare tenul nu are aspect final mat așa cum îmi doresc. Recomand acest produs pentru tenul normal sau uscat și persoanelor care preferă texturi fluide, siliconate.
Ingrediente: Aqua (Water), Dimethicone, Isododecane, C12-15 Alkyl Benzoate, Hydrogenated Polydecene, Titanium Dioxide (7.0%, nano), Zinc Oxide (6.0%, nano), Butyloctyl Salicylate, Gluconolactone, Styrene/Acrylates Copolymer, Alumina Ammonium Hydroxide, Lactobionic Acid, PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Phenethyl Benzoate, Nylon-12, Tocopheryl (Vitamin E) Acetate, Epigallocatechin Gallate (EGCG), Polyhydroxystearic Acid, Ethylhexylglycerin, Tocopherol, Dimethicone/PEG-10/15 Crosspolymer, Methicone, Isohexadecane, Sodium Citrate, Disteardimonium Hectorite, Magnesium Sulfate, Dipropylene Glycol, Propylene Carbonate, Sodium Bisulfite, Triethoxycaprylylsilane, Phenoxyethanol, CI 77492 (Iron Oxide Yellow), CI 77491 (Iron Oxide Red), CI 77499 (Iron Oxide Black).
Filtrele solare minerale include în formulă: zinc oxide (protecție UVA și UVB) și titanium dioxide (protecție UVB și parțial UVA). Conține siliconi și polimeri, nu conține uleiuri și are câteva ingrediente benefice pielii: gluconolactone, două forme de vitamina E, Epigallocatechin Gallate (ceai verde). În plus, conține oxizi de fier (iron oxides) folosiți pentru a colora produsul, care au și rolul de a proteja pielea de lumina albastră emisă de dispozitivele electronice cu ecran.
Exuviance Sheer Daily Protector SPF 50 – protecție solară minerală colorată, formulă identică cu NeoStrata Targeted Sheer Physical Protection SPF 50. Exuviance este o ramură a companiei Neostrata.
Skinceuticals Physical Fusion UV Defense SPF 50 – protecție solară colorată
Filtre minerale incluse în formulă: Titanium Dioxide (6%), Zinc Oxide (5%),
Ingrediente: Water, Dimethicone, Isododecane, C12-15 Alkyl Benzoate, Undecane, Triethylhexanoin, Isohexadecane, Nylon-12, Caprylyl Methicone, Butyloctyl Salicylate, Phenyl Benzoate, Styrene/Acrylates Copolymer, Silica, Tridecane, Dicaprylyl Carbonate, Dicaprylyl Ether, Talc, Dimethicone/PEG-10/15 Crosspolymer, Aluminum Stearate, Pentylene Glycol, PEG-9 Polydimtheylsiloxyethyl Dimethicone, Alumina, Polyhydroxystearic Acid, Phenoxyethanol, Magnesium Sulfate, Caprylyl Glycol, Iron Oxides, PEG-8 Laurate, Disteardimonium Hectorite, Triethoxycapylylsilane, Tocopherol, Propylene Carbonate, Artemia Extract, Benzoic Acid, C9-15 Fluoroalcohol Phosphate, PEG-9
Am folosit acest produs în anii trecuți (scurt review) și se compară ca textură cu NeoStrata Targeted Sheer Physical Protection SPF 50. Ambele oferă aspect final satinat, sunt fluide și conțin mulți siliconi și polimeri, dar Skinceuticals este mai matifiant pe tenul meu și mai plăcut ca textură pe piele, în timpul zilei.
Protecție solară pentru buze și mâini
Pentru că buzele sunt afectate de radiațiile solare la fel ca restul feței, folosesc un balsam de buze cu protecție solară în fiecare zi din an, pe care îl reaplic de mai multe ori în timpul zilei. Din cauza epilării cu ceară și lipsa protecției solare, deasupra buzei superioare am o pată vizibilă care în profunzime este mult mai extinsă.
Pentru că pata este pe o zonă atât de sensibilă și nu pot folosi prea multe ingrediente active pentru estomparea ei, este foarte important să mențin pielea protejată de UV în permanență, altfel risc ca pata să devină mai vizibilă și să se extindă.
Eu ‘colecționez’ produse pentru buze, am tot timpul un balsam în preajmă și în poșetă am chiar mai multe. Cele cu protecție solară sunt cele mai greu de găsit și uneori au textură granulată, nu se întind ușor pe buze, lasă peliculă albă sau au gust neplăcut.
Anul acesta am descoperit un balsam de buze cu SPF chimic, fără parfum, fără gust, SunDance Sensitiv Lippen SPF 50, pe care l-am folosit zilnic. Este prea puțin hidratant pentru buzele mele mereu uscate, însă oferă hidratarea minimă de care am nevoie între reaplicări, nu lasă peliculă pe piele, este incolor și îl pot reaplica și deasupra buzei superioare. Bonus: preț 6 lei.
Filtre solare chimice incluse în formula balsamului de buze: Tinosorb S (protectie UVA+UVB), Avobenzone (protectie UVA), Uvasorb HEP (protectie UVA+UVB), Uvinul T 150 (protectie UVB). Produsul mai conține câteva uleiuri vegetale și ceară.
(Dacă aveți impresia că protejarea mâinilor este un moft vă rog să vă uitați la aspectul mâinilor unei femei de 60-70 de ani care nu a folosit protecție solară și să îmi spuneți ce culoare și ce textură are pielea).
Pentru mâini folosesc diverse produse, în funcție de mai mulți factori. De obicei aplic și reaplic o cremă de față cu filtre minerale, cel mai frecvent am folosit-o pe cea de mai jos:
Blue Lizard Australian Sunscreen Face Mineral-Based Sunscreen SPF 30+ – protecție solară cu filtre minerale și chimice
Am ales această formulă pentru că am sperat să aibă o textură mai lejeră decât protecția solară minerală. Am testat produsul și pe ten, nu mi-a plăcut, lasă peliculă albă și puțin lipicioasă, poate pe un ten uscat se aplică mai bine. Însă pentru mâinile mele cu piele normală spre uscată, loțiunea Blue Lizard este foarte bună, hidratează lejer și nu lasă peliculă albă.
Filtre solare incluse în formulă: Octinoxate 5.5% (chimic), Zinc Oxide 8% (mineral).
Ingrediente: Beeswax, C12-15 alkyl benzoate, C13-14 isoparaffin, Caffeine, Camellia sinensis leaf (green tea) extract, caprylyl glycol, chlorphenesin, cyclomethicone, hyaluronic acid, laureth-7, lauryl PEG/PPG 18/18 methicone, phenoxyethanol, polyacrylamide, purified water, and tocopheryl acetate (vitamin E).
În formulă sunt incluse ingrediente benefice pielii: extract de ceai verde (antioxidanti), acid hialuronic (umectant, ingredient reparator), vitamina E și cofeina (antioxidanți).
La volan folosesc în plus un stick cu protecție solară minerală, Thinkbaby Sunscreen Stick SPF 30, cu zinc oxide 20%. Îl aplic în special în zilele de vară, chiar și atunci când conduc doar câteva minute. Mai multe stick-uri cu SPF găsiți în acest articol.
Un alt stick pe care îl folosesc pe mâini este Pupa Tattoo Protection Invisible Stick SPF 50. Este incolor, cu filtre chimice, nu lasă peliculă lipicioasă pe piele.
Ingrediente: C12-15 Alkyl Benzoate, Isononyl Isononanoate, Polyethylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Hydroxyapatite, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Ethylhexyl Triazone, Octocrylene, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Octyldodecanol, Dimethyl Capramide, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Butyloctyl Salicylate, Glyceryl Behenate/Eicosadioate, Glyceryl Laurate, Aroma (Flavor), Sodium Carboxymethyl Betaglucan, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Beta-Sitosterol, Squalene.
Filtre solare chimice incluse în formulă: Ethylhexyl Methoxycinnamate (Octinoxate), Ethylhexyl Triazone (Uvinul T 150), Octocrylene – protecție UVB; și Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S), Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone) – protecție UVA. Conține polimeri, dar nu conține siliconi.
Aroma (flavor), nu este parfum (fragrance). Aroma este un ingredient folosit de obicei în produsele pentru buze, pentru a masca gustul altor ingrediente din formulă, dar dacă aroma este un extract de citrice de exemplu, este iritant pentru piele. În cazul acestui produs aroma nu este iritantă pentru piele și au inclus-o în pentru că produsul poate fi aplicat și pe buze.
Cum se îndepartează produsele cu SPF rezistente la apă, cele cu filtre minerale în special?
Avantajul unui produs cu SPF rezistent la apă (40 – 80 de minute) este că polimerii și siliconii folosiți în formulă ajută la menținerea produsului aplicat pe piele. După aplicare pe piele, protecția solară este îndepărtată de fiecare dată când ne atingem pe față, când ne ștergem la ochi sau la nas, când mâncăm și bem apă, când lăcrimăm, când atingem fața cu telefonul, cu părul și mai ales când transpirăm.
Pe măsură ce trece timpul de la aplicare pe piele, filtrele solare incluse în formulă protejează tot mai puțin pielea de radiațiile solare. De aceea după 2-3 ore petrecute în aer liber în timpul verii, chiar trebuie să reaplicăm protecție solară.
Dezavantajul acestor produse rezistente la apă este că lasă reziduuri pe piele (polimerii și siliconii) care nu sunt ușor de îndepărtat și care în timp pot bloca porii dacă pielea nu este curățată bine în fiecare seară. Dacă protecția solară folosită are filtre minerale și este rezistentă la apă, este și mai dificil de îndepărtat de pe piele.
De aceea eu seara prefer diverse metode de curățare combinând produse diferite: ulei demachiant + cleanser spumant sau scrub cremos cu particule dizolvabile de jojoba + cleanser cremos sau cleanser spumant + soluție micelară sau cleanser cremos pe peria Foreo sau pe un wash cloth, etc.
Nu uitați
Chiar dacă sunteți la mare și petreceți mult timp în aer liber în costum de baie sau sunteți în oras și vă expuneți luminii solare mai puțin de o oră în fiecare zi, doar pe ten, decolteu și brațe, protecția solară se aplică în fiecare zi, cu cel puțin 20 de minute înainte de a ieși din casă. Reaplicarea protecției solare este importantă, în special daca înotați, dacă stergeți piela cu prosopul și dacă petreceți mai multe ore la soare.
Pentru o mai bună protectie alegeți produse cu SPF 50 și aplicați în cantitate generoasă. Pentru a proteja întreg corpul de radiațiile UV (la mare, cand pielea nu este protejata de haine) sunt necesari 30 ml de protecție solară și mai mult daca este nevoie să reaplicați!!! Dacă produsul achiziționat are 300 ml NU este suficient pentru 10 zile de concediu la mare daca vreți sa vă protejezați de UV.
Dacă ați cumpărat un produs cu protecție solară pentru corp sau ten la începutul verii și toamna încă mai foloseșiți același produs înseamnă că nu ați protejat pielea de radiațiile UV.
Nu cumpărați produse cu SPF care vi se par scumpe pentru că nu veți aplica suficient și nu veți fi protejați de radiațiile UV.
Pentru copiii care petrec mult timp în apă sau la soare, pentru ca este mai simplu și mai ieftin (!) să protejăm pielea cu haine decât cu protecție solară cremă, recomand tricourile cu UV, cele care au guler înalt și protejeaza și gâtul. Există la Decathlon, dar și la alte magazine, costă mai putin de 50 de lei, anul acesta am cumparat de la Auchan.
Chiar dacă vi se pare descurajant, trebuie să știți că nimeni nu aplică suficientă protecție solară pe piele și că trebuie să aplicăm și să reaplicăm în cantitate generoasă – cât mai multe straturi, unul peste altul. Alegeți produse cu texturi care să poată fi aplicate în cantitate mare pe ten.
Evitați produsele cu protecție solară la borcan și produsele cu parfum. Radiațiile UV potențează acțiunea iritantă a moleculelor aromate incluse în ingredientul parfum, evitați SPF-urile parfumate.
Multumesc de articol si apreciez ca incurajezi atat de mult protectia solara. Intradevar, lumea nu se protezeaja destul. Chiar ma interesa si subiectul demachiere, simt ca nu ma demachiez corect, si SPF-ul blocheaza porii. Daca nu folosesc fond de ten, doar SPF care il recomanzi si tu, si o pudra, simt ca doar gelul demachiant nu e de ajuns. Sa inteleg ca in fiecare seara folosesti ori scub, ori peria Foreo, ori solutie micelara pe langa gel? Si pe fata copilului folosesti 2 produse de curatare? Care e parerea ta despre periile Foreo Copy, crezi ca e o diferenta majora intre ele?
Rakira,
Seara folosesc o combinatie de doua produse, unul mai bland si unul mai degresant. In ultimul timp am folosit ca prim pas un ulei de curatare si apoi Defense Gel to Cream Cleanser. In fiecare zi aplic si reaplic SPF mineral colorat rezistent la apa. Copilul foloseste un SPF 30 mineral in fiecare zi, iar in cazul lui am ales un singur cleanser, mai degresant, mai precis Clear Cleanser, cu acid salicilic. Baiatul meu are 11 ani si deja are ten gras si primele eruptii. Bagajul lui genetic nu il ajuta – pistruii si pielea foarte alba de la tata, tenul gras si tendintele acneice de la mama.
Nu am testat perii altele decat Foreo si Clarisonic (care acum mi se pare atat de dura), dar atata timp cat peria este foarte moale, din material asemanator cu Foreo si pielea nu este rosie si iritata dupa curatare, nu vad de ce sa nu incerci o varianta mai ieftina. Eu am Foreo varianta cea mai ieftina, cu baterii si o folosesc foarte rar. Avantajul periei Foreo are legatura cu forma ei si cu faptul ca nu lezeaza pielea, nu cu felul in care vibreaza.
Oare SPF-ul Australian Gold a fost reformulat? Mi-a trecut prin maini acum un an, luat de pe vitacost, si continea extract de eucalipt. De fapt si pe linkul pus de tine descrierea de marketing mentioneaza eucaliptul. Singura diferenta pe care o vad la ambalaj e ca pe al tau scrie „premium coverage”, in rest ingredientele (sunt pe vitacost in ordine alfabetica) par la fel.
Good to know de SPF-ul Vichy si de balsamul de buze, la Vichy chiar nu ma mai uit pentru ca n-am gasit nimic interesant de-a lungul anilor.
Buna Yanna,
Nu este reformulat, in lista de ingrediente din articol apare extractul de eucalipt. Am completat in articol detalii despre extract, multumesc de intrebare. In formula din acest produs, extractul este folosit in concentratie extrem de mica, nu este ulei esential, nu are in compozitie moleculele aromate care pot irita pielea si are rol de conservant. Produsul nu are miros. Imi pare rau ca nu l-am descoperit in urma cu cativa ani cand tenul meu era mult mai gras. In jurul ochilor nu il pot aplica, este mult prea matifiant.
Buna, am si eu o intrebare, nu am inteles prea bine. Tu folosesti intai gelul de ochi si apoi crema de ochi de la LC? Pe ochi pot folosi spf-ul de la Frezyderm colorat?
Multumesc pt eventualul raspuns si pt tot ce scrii pe blog si ne luminezi
Pacat ca nu te-am descoperit mai demult 🙁
Buna Diana,
Am renuntat intre timp la gel, iarna nu este suficient de hidratant pentru pielea mea uscata din jurul ochilor. Il aplicam la sfarsitul rutinei de dimineata, iar peste el aplicam de obicei Neostrata sau Colorscience pentru ca sunt mai siliconate si ma ajuta cu hidratarea. Apoi aplicam pe toata fata, inclusiv peste Neostrata, SPF-ul de la Australian Gold. Iarna (acum) am ales o crema in loc de gel si aplic Neostrata sau Colorscience, fara sa mai aplic Australian Gold, e mult prea matifiant pe pleoape, cel putin pentru mine,