Greșeli majore în îngrijirea tenului
1. Formarea unei păreri despre un brand
Majoritatea femeilor afirmă: ‘Produsele X sunt bune’ sau ‘Produsele Z sunt proaste’. Indiferent pe ce anume sunt bazate aceste afirmații, ele sunt greșite. Există extrem de puțini producători care au toate produsele formulate corect, dar nici măcar despre toate produsele de acest gen nu putem spune că ‘sunt bune’ pentru că un ‘produs bun’ este un produs care aduce anumite beneficii pielii. Din păcate nu există nici măcar un produs care să fie la fel de benefic pentru toată lumea pentru că pielea și reacțiile ei sunt diferite de la persoană la persoană. La fel este și cu ‘produsele proaste’. Indiferent cât de dezastruoasă e formula produsului și cât de mulți iritanți conține, există cel puțin o persoană din lumea întreagă care nu va suferi (vizibil) de neajunsurile cauzate de acel produs și va putea chiar spune că are efecte pozitive (100% placebo).
Evitați astfel să puneți o etichetă unei game întregi de produse și exprimați-va părerea despre fiecare produs în parte. Nu există produs bun, există produs bine formulat, potrivit tenului vostru așa cum nu există produs produs, există produs cu formule chimice mediocre sau produs bine formulat, dar total nepotrivit tenului vostru.
2. Achiziționarea cosmeticelor bazată pe ‘zvonuri’
Indiferent de reclama de la televizor, de afirmațiile unor vedete care folosesc crema X, de review-urile găsite pe internet sau de promisiunile producătorului în legătură cu produsul pe care doriți să îl achiziționați, vă reamintesc că aveți nevoie de produse cu o formulă potrivită tenului și nevoilor tenului vostru. Mai mult decât atât, chiar și un produs foarte bine formulat poate fi total nepotrivit în cazul în care nu tolerați un anumit ingredient din formula respectivă. Observați reacția tenului vostru la anumite ingrediente și bazați-vă achizițiile de produse pe lista de ingrediente și pe particularitățile tenului vostru.
3. Achiziționarea cosmeticelor în funcție de aspectul și mirosul lor
Din păcate majoritatea femeilor țin cont de aspectul ambalajelor produselor și mai ales de mirosul acestora atunci când își achiziționează produsele cosmetice. Atunci când deschid un produs nou, majoritatea femeilor îl miros! Borcănașele colorate și mirosurile plăcute au câștig de cauză. Din păcate, de cele mai multe ori, mirosurile plăcute se datorează anumitor ingrediente care sunt iritante, iar ingredientele benefice care ar putea fi incluse în formula produsului se distrug foarte repede în prezența luminii și aerului (de fiecare dată când se deschide capacul recipientului tip borcan). În plus, de fiecare dată când băgați degetele în borcan pentru a folosi produsul, îl puteți contamina cu bacterii pentru că multe persoane nici măcar nu se spală pe mâini înainte să folosească produsul și pentru că oricum nu există produse de curățare de uz general care să omoare toate bacteriile de pe suprafața degetelor.
Alegeți deci produse ambalate în recipiente opace, cu capace mici sau cu sisteme de dozare tip pompă. Excepție de la această regulă fac doar produsele care nu conțin apă și/sau antioxidanți sau ingrediente cell communicating; ex: balsamurile de buze pe bază de uleiuri vegetale și ceară sau produsele de curățare. Alegeți întotdeauna produse fără parfum sau alte ingrediente iritante cu rol de parfumare a produsului.
4. Produsul cosmetic miraculos
În cazul în care sunteți încă în căutarea produsului miraculos (aplicat local sau cu administrare orală) pentru îngrijirea pielii opriți-vă, nu există așa ceva! Rutina de îngrijire a tenului presupune câțiva pași importanți și nu este posibil să îngrijiți tenul cu un singur produs. În cazul în care aveți un ten de porțelan și doriți doar să îl păstrați în starea lui impecabilă aveți nevoie de un produs de curățare, un produs pentru protecția solară și un produs pentru hidratare. În cazul în care aveți probleme cu tenul (puncte negre, pete, acnee, eczeme, etc) aveți nevoie de o rutină complexă de îngrijire care poate conține unul, două sau chiar mai multe produsele destinate ameliorării acestor probleme. Produsul miraculos care să trateze acneea, să amelioreze punctele negre, porii dilatați și alte afecțiuni cutanate, nu s-a inventat și e foarte puțin probabil să se inventeze vreodată.
5. Produsul cosmetic care oprește timpul
Liniile fine din jurul ochilor pot fi ameliorate cu ajutorul unor produse cosmetice, însă ridurile nu. Majoritatea produselor cosmetice hidratante ascund ridurile fine de pe ten. Imaginați-vă un șervețel pe care îl îndoim de multe ori , după câteva îndoituri va avea o linie pronunțată pe care nu o mai putem îndepărta. Dacă introduceți șervețelul în ulei linia devine mult mai puțin evidentă, dar este tot acolo. După ce șervețelul s-a uscat linia devine evidentă din nou. La fel se întâmplă și cu produsele cosmetice care conțin emolienți, atâta timp cât sunt aplicate pe ten ridurile devin mai puțin evidente, însă o dată ce s-a renunțat la produsele respective ridurile devin din nou evidente.
Există însă produse care ameliorează cu adevărat liniile fine (pe care mulți dintre noi le numesc riduri). Aceste produse conțin în special ingrediente de tip cell communicating cum ar fi retinoizii cosmetici sau niacinamide. Emolienții nu au efect asupra ridurilor!
Ridurile adânci de expresie, din jurul ochilor sau din zona glabelei (intersprâncenoasă) se ameliorează extrem de puțin cu ajutorul produselor cosmetice ce conțin retinoizi, pentru acestea trebuie să apelați la un tratament cu Botox și/sau fillere. Produsul cosmetic care oprește timpul și menține pielea tânără, fără riduri, nu există!
6. Schimbarea frecventă a produselor cosmetice
Foarte multe persoane achiziționează ‘produsul miraculor’ de la care au pretenția să ofere un ten perfect în câteva zile. Total greșit. Chiar dacă ați achiziționat un produs excepțional, potrivit tenului vostru, este nevoie de mai mult de câteva zile (pentru produsele gen exfolianți) sau câteva săptămâni (pentru seruri, creme hidratante) pentru a observa efectele benefice asupra pielii voastre. Regenerarea celulară a pielii se generează o dată la 28 de zile (valabil pentru adulți cu vârsta apromaximativ între 18 și 35 de ani), iar neocolageneza (stimularea și formarea colagenului) se întâmplă o dată la câteva luni.
Asigurați-vă deci că ați achiziționat produsul formulat corect pentru nevoile tenului vostru și dați timp produsului că el să acționeze, integrat într-o rutină corectă de îngrijire a tenului. Stați departe de produse cosmetice care promit stimularea colagenului și îmbunătățirea structurii pielii în cel mai scurt timp.
Există persoane care reușesc să ajungă într-un anume timp, la rezultatele dorite și au tendința de a schimba produsule doar pentru că acestea nu mai au aceleași efecte evidente pe suprafața tenului. E normal ca în urma folosirii exfolianților chimici de exemplu, schimbările produse de acestea pe suprafața tenului să fie evidente și radicale în primele săptămâni/luni, dar ulterior folosirea exfolianților menține aspectul sănătos al tenului, acțiunea lor nu mai este evidentă pentru că se întâmplă la nivel celular. O rutină de îngrijire corectă, cu produse alese corect, trece de la tratare la menținere după câteva luni/un an. În acest caz, schimbați produsele cosmetice doar dacă doriți să încercați alte ingrediente de ultimă generație, nu pentru că ce folosiți nu mai are efect.
7. Folosirea produselor vizibil iritante sau nepotrivite
La polul opus se află persoanele care aplică produse cosmetice pe ten, observă apariția roșeții și iritației, simt usturime persistentă după aplicare și totuși nu renunță la produse pentru că au impresia că așa ar trebui să fie reacția tenului. Mai mult, sunt persoane care folosc produse ce duc la apariția pustulelor și consideră normal acest fapt, având credința că produsul ‘scoate la suprafața pustulele din piele’ sau că pielea ‘se detoxifică’. Total greșit! Nici măcar un produs cosmetic (și nici medicament) nu are ca efect pozitiv apariția pustulelor și nici nu detoxifică pielea. Orice schimbare în rău în starea pielii este un efect secundar cauzat de produsul aplicat. În afară de exfolianții chimici, vitaminele acide (ex: concentrații mari de vitamina C) și de ingredientele antibacteriene (vorbesc doar despre produsele cosmetice) nici un produs cosmetic aplicat pe ten nu ar trebui să ducă la senzația de usturime și în nici un caz la apariția roșeții și iritației pielii. Întrerupeți aplicarea produselor care produc aceste efecte pe tenul vostru, iar în cazul exfolianților este important să urmăriți reacția tenului și dacă usturimea persistă mai mult de câteva minute sau mai mult de câteva aplicări trebuie să răriți aplicările sau chiar să renunțați la tipul respectiv de exfoliant (cel puțin o perioadă – consider că aplicarea exfolianților se face corect și că reacțiile secundare nu sunt cauzate de aplicare incorectă).
8. Alegerea de a merge la somn cu machiajul pe ten
Sunt foarte multe persoane care din diverse motive, dorm cu machiajul pe ten. Machiajul care nu este îndepărtat în fiecare seară poate duce la blocarea porilor, apariția acneei, eczemelor, iritațiilor și chiar conjuctivita. Demachiați și curățați tenul înainte de somn!
9. Curățarea excesivă a tenului
La polul opus se situează persoanele care își tratează tenul de parcă ar fi un covor care trebuie curățat temeinic folosind săpun sau produse de curățare extrem de dure. În felul acesta echilibrul menținut de bariera naturală a pielii este distrus, pielea devine uscată, iritată, descuamată și vulnerabilă la apariția afecțiunilor cutanate. Persoanele care folosesc metode de curățare dure au, în general, ten gras și completează curățarea excesivă cu tonere astrigente, în dorința de a scăpa de excesul de sebum. Din păcate rezultatul este un ten și mai gras, deshidratat și iritat. Alegeți produse de curățare blânde, fără parfum sau alcool și renunțați la produsele astrigente. Nu vă curățați tenul de mai mult de două ori pe zi!
10. Lipsa protecției solare
Multe persoane consideră că au nevoie de protecție solară doar când merg la mare sau nici măcar atunci și nu au nici cea mai mică intenție de a folosi protecție solară iarna. Protecția solară trebuie aplicată în fiecare zi din an, chiar și în casă deoarece radiațiile solare trec prin ferestre și geamurile caselor și mașinilor (există însă ferestre cu protecție UV, în acest caz aplicarea protecției solare nu este necesară atâta timp cât nu părăsiți încăperile protejate de UV). Radiațiile solare, indiferent de anotimp, afectează pielea din primul minut în care sunteți expuși radiațiilor fără protecție solară! Distrugerile celulare cauzate de radiațiile solare, sunt, de cele mai multe ori, ireversibile pentru că modifică ADN-ul celulelor pielii, distrug colagenul, duc la formarea melasmei (zone hiper pigmentate), ridurilor și pot duce chiar la formarea cancerului de piele. De asemenea, protejarea ochilor și buzelor de radiațiile solare este extrem de importantă, unul dintre cele mai comune tipuri de cancer de piele este cel situat la nivelul pleoapelor. Aplicați protecție solară minerală pe pleoape și balsamuri de buze cu protecție solară, iar vara purtați neapărat ochelari de soare cu protecție UV.
11. Diagnosticare incorectă
Atunci când apare o problemă pe suprafața pielii, cele mai multe persoane caută un produs tratament în farmacii, pe internet, în reviste, etc. Majoritatea afecțiunilor cutanate (eczeme, acnee, melasmă, etc) se pot trata în urma abordării unei rutine de îngrijire corecte care să conțină și produsele cosmetice sau medicamentele cu aplicare locală potrivite pentru ameliorarea acestora. Este extrem de important să aveți un diagnostic corect înainte de a aborda orice fel de tratament, mai ales că, în unele cazuri, doar aplicarea produselor nu este suficientă (ex: dermatită de contract se tratează în primul rând prin oprirea contactului cu elementul cauzator). În multe cazuri, tratamentul ales incorect poate duce la înrăutățirea aspectului pielii și agravarea afecțiunii cutanate pe care încercați să o tratați. Nu vă bazați pe farmaciste, pe internet sau pe reviste să vă pună diagnostic corect și nu încercați tratamente propuse înainte să știți cu siguranță ce anume vă aplicați pe ten și mai ales de ce.
Ex: aveți acnee, ați citit că Brevoxyl este un tratament bun, cumpărați de la farmacie și începeți să aplicați pe ten, o dată sau chiar de două ori pe zi. După câteva zile observați că tenul se descuamează și este iritat, dar pustulele încep să se retragă. Cele mai multe persoane regăsite în acest caz continuă tratamentul, iar după câteva săptămâni tenul devine tot mai iritat, pustulele reîncep să apară și observați că în timpul zilei tenul este tot mai roșu și apare usturimea persistentă. Acesta este momentul în care multe persoane opresc aplicările și concluzionează că Brevoxyl nu e bun pentru ele. Ce s-a întâmplat de fapt? Nu știți ce este Brevoxyl, cu ce vă ajută, cum să îl aplicați și când să opriți aplicările dacă e cazul. Există câteva indicații importante de aplicare a acestui medicament, una dintre ele și cea mai importantă este specificată chiar în prospectul produsului (pe care majoritatea nu îl citesc). Brevoxyl se poate folosi doar dacă se aplică protecție solară în fiecare dimineață, în fiecare anotimp. Mai mult, Brevoxyl se aplică doar pe pustulele cu puroi, nu are efecte pe punctele negre sau porii dilatați, se aplică o dată pe zi și poate să fie sau nu tolerat. De aceea, o vizită la un dermatolog este primul pas în diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor cutanate (cu condiția să alegeți un dermatolog bun care să vă informeze corect despre tratamentul propus, inclusiv ce anume sunt produsele/medicamentele recomandate, cum se aplică, ce efecte au, la ce efecte adverse vă puteți aștepta).
În cazul în care sunteți autodidacți buni și reușiți să asimilați toate informațiile necesare îngrijirii tenului și a funcționării pielii puteți să încercați un diagnostic și o schema de tratament. Nu va fi ușor și nu se va întâmpla peste noapte, dar este posibil. Aplicarea tratamentelor după ce ați citit un singur articol foarte bun pe internet (sau multe articole care conțin informații greșite), după ce ați aflat că vecina și-a rezolvat problema cu acel tratament, la recomandările farmacistelor/ consultanților din departamentul cosmetice din farmacii sau fără nici o bază reală pot fi dezastruoase și cu efecte adverse grave sau în cel mai bun caz pot fi, pur și simplu fără nici un efect, doar o pierdere de timp și bani.
Super articolul! E foarte informativ si la obiect. Imi doresc sa il fi citit cand aveam macar 20 de ani. 🙂
Sper ca multe fete sa il citeasca si sa ia aminte. De multe ori m-am intrebat cum de produse formulate prost sunt benefice pentru anumite persoane (de ex, cele care fac review-uri bune la produsele Lush) dar stiu ca suntem diferiti si nu reactiom la fel.
Moni,
Ma bucur ca iti place articolul. In legatura cu Lush – majoritatea produselor contin uleiuri esentiale si alte extracte de plante iritante. De exemplu eu nu le tolerez, dar sunt persoane care nu au nici o problema cu iritantii, cel putin nu una evidenta pe moment, pentru ca iritatia la nivel celular oricum cauzeaza radicali liberi. Aceste persoane pot face review-uri bune la produsele Lush, alte ca mine, nu. Suntem diferiti, de asta exista game atat de variate de produse (nu numai cosmetice). Si e bine asa, avem de unde alege 🙂
Multumesc pentru setul de glossuri oferit la comanda paula’s choice. Imi place foarte mult. Pe cutie scrie ca glossurile sunt full-coverage, pe paulaschoice.com scrie ca sunt medium-coverage dar eu as zice ca sunt mai degraba sheer-coverage. Ceea ce e bine. Mai ales rozurile deschise arata foarte bine in varianta „sheer”. Toate culorile sunt frumoase si potrivite pentru zi/serviciu si se simt foarte bine pe buze, sunt nelipicioase , hidratante, intr-un cuvant confortabile. Preferata mea e Festive Rose. 🙂
Moni,
Ma bucur ca iti plac. Personal nu le-am incercat pentru ca rozul nu e foarte potrivit pentru mine (am parul caramiziu), dar Anca (blonda) le foloseste si sunt chiar asa cum spui – ‘sheer’, pot fi aplicate oricand, chiar si la serviciu. Poate se gandesc sa le faca permanente.
Buna! Te rog foarte mult sa ma ajuti si pe mine! Am comandat si eu setul de fata skin balancing (mostre) pentru ten gras si mixt si efectele chiar se vad, am pielea mai neteda, majoritatea pustulelor mici au disparut, adica sunt chiar multumita in privinta asta, dar nu pot sa inteleg de ce seara si dimineata cand le aplic, ma ustura tenul. Nu este o usturime usoara, uneori am senzatia ca imi ia foc fata… Repet, efectul se vede, vreau sa cumpar cremele, dar nu stiu daca e ok reactia tenului meu…
mai precis am folosit cleanser, toner, exfoliant, ser si hidratare cu spf ziua si fara spf seara. Multumesc mult!!!
Diana,
Senzatia respectiva poate fi data de niacinamide din toner, unele persoane nu se impaca bine cu el sau, mai ales, de protectia solara chimica. Ideal ar fi fost sa le testezi pe rand, ceea ce iti si propun. Sa incerci alta protectie solara in primul rand si sa nu introduci tonerul Skin Balancing in rutina pana cand nu ai introdus toate celelalte produse si te-ai asigurat ca totul e ok. De asemenea aceasta reactie poate fi cauzata de exfoliantul chimic pe care ar trebui sa il introduci in rutina treptat, in prima saptamana de 2-3 ori, a doua saptamana de 3-4 ori, samd, aplicat doar seara.
Sper ca nu esti alergica la aspirina si ca ai aplicat SPF corect – cu 20 de minute inainte de a iesi din casa si in strat generos (dintr-o mostra poti aplica doar de doua ori, cu conditia sa fi inchis mostra cu un clestisor ca ingredientele sa nu se distruga in contact cu aerul). In cazul in care nu ai aplicat corect reactia pe care o simti este cauzata de acest fapt.
Iti multumesc mult! La primele 2 aplicari senzatia aparea imediat dupa toner, deci ai dreptate. Ulterior usturimea aparea dupa aplicarea cremei cu spf, si intradevar si aici ai dreptate pentru ca nu, nu am inchis mostra si nici nu am aplicat corect se pare. Nu sunt alergica la niciun ingredient si tocmai de asta nu intelegeam de ce ustura. Cat despre exfoliant iti multumesc mult pt sfat. La mine pe ‘instructiunile de utilizare’ e trecut in igiena zilnica sa zic asa… Ma gandeam ca poate ar trebui sa le incerc pe rand dar speram ca folosindu.le din prima pe toate obtin efect maxim… Ce-i drept maxim a fost :))) Si pana acum tenul arata foarte sanatos si hidratat, azi am observat ca arat precum mobila data cu ceara :))) – lucesc din toate unghiurile, dar e pielea uscata – motiv pentru care am aplicat de 2 ori hidratare si hidratare cu spf. Multumesc foarte mult pt tot!!!
Salut Diana! Si eu am probleme cu niacinamide din toner balancing, la fel ma ustura ingrozitor, greseala mea a fost ca nu mi-am dat seama la timp si am cumparat tubul intreg. Testeaza bine produsele, eu folosesc crema/gel cu niacinamide de mai bine de 2 ani si ma impac extrem de bine cu ea desi contine niacinamide, depinde si de procentajul din el. Oricum, pielea reactioneaza diferit de la om la om, trebuie doar sa o intelegem 🙂 In rest folosesc exfolianti si dimineata si seara si pielea nu ma deranjeaza deloc…
Anca A,
De aceea este cel mai bine sa incerci un produs inainte sa il achizitionezi. Paula’s Choice contine concentratii mari de ingrediente active, cu efecte notabile asupra tenului. Pentru cine nu stie ce ingrediente nu tolereaza e bine sa incerce orice produs care contine acel ingredient. Un exemplu simplu: Resist Intensive Wrinkle Repair Retinol Serum contine o concentratie insemnata de retinol. Paula Begoun nu poate aplica acest produs mai mult de doua ori pe saptamana pe ten pentru ca nu tolereaza foarte bine retinolul, sunt persoane care nu il pot folosi deloc, iar eu il aplic si pe pleoape, fara probleme, chiar si de doua ori pe zi.
Salut Corina! Da..este foarte important sa incercam inainte sa cumparam, dar eu nu mi-am dat seama nici dupa 2 mostre folosite. Mi-a luat aproape jumatate de tub de toner sa ma prind exact daca imi prieste sau nu. E adevarat cu serumul cu Retinol, si eu ma impac foarte bine cu el, chiar si pe ploape, il folosesc de mai multe ori pe saptamana, nu am avut niciodata vreo problema cu el, singurul lucru neplacut e pretul 😀 Multumesc Anca A:*
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi!!! Nu m-am gandit, chiar eram super convinsa ca imi face bine daca il introduc in rutina treptat. M-am uitat si pe liste si nu am gasit alte tonere (recunosc nu am verificat si toate mesajele) si ma gandeam sa il cumpar.
Corina cu permisiunea ta as vrea sa o intreb pe anca daca vrea contracost, bineinteles, sa imi dea mie cealalta jumatate sa incerc produsul inainte de a-l cumpara. Va multumesc la amandoua!!!
Diana,
Poti incerca mostre din Hydralight Toner, e complet diferit de Skin Balancing.
In cazul in care Anca este de acord va pot trimite amandurora adresele voastre de mail, cele pe care le folositi la trimiterea comentariilor.
Iti multumesc mult Corina! O sa iau o mostra sa incerc.
Salut! Iti scriu reply-ul un pic mai sus pentru ca nu am gasit butonul pentru ultimul tau mesaj. Din pacate a expirat tubul de Skin Balancing in decembrie, l-am mai folosit de cateva ori pe corp, seara dupa dush, dar nici asa nu l-am putut termina. Corina a dat un sfat bun cu Hydralight Toner sau chiar Earth Source, preferatul meu :X
Am inteles. Multumesc pt sfat! O sa le incerc sa vad care este mai bun pt mine. 🙂 :*
Nu am citit unde trebuia inainte, abia acum am vazut ca raspunsurile le puteam gasi singura tot aici pe site… Termin treaba si ma apuc de lecturat inainte sa mai intreb aiurea. Imi pare rau si iti multumesc inca o data!!!
Buna. Tin sa iti multumesc foarte mult pt aceste informatii pretioase. Pielea mea arat mult, mult mai bine decand am pus in aplicare sfaturile tale. Rutina mea arata cam asa si costa f putin-
Dimineata- Cleanser Simple refreshing facial wash gel no parfum, no color (2 lire-10 lei)
-Quinoderm 5% benzoyl peroxide 0,5 potassium hydroxyquinoline sulphate-(4 lire-20 de lei)
-Olay Total effect 7 in 1 moisturiser sensitive protection spf 15 (7 lire-35 lei)
Seara-Clearskin Professional acne mark treatment 2% salycilic acid ( e acelasi depe beautypedia, am fost f atenta la ingrediente) (6lire-30 de lei) sau Olay Regenerist resurfacing elixir(7lire-35 lei) folosesc o seara aha, o seara bha
-Lacura aqua complete multi intensive serum(4 lire-20 lei)
Crezi ca procedez corect? Ar trebui sa mai adaug sau sa mai scot ceva? Am fost atenta si am verificat ingredientele pe beautypedia deci produsele sunt bune si safe. Mai am un tub de retin A. E necesar sa il introduc in rutina? tin sa mentionez ca mi-au trecut toate pustulele si semne mai am foarte putine. Am in schimb tenul cam uleios si din cand in cand imi mai ies doua trei pustule. Mi-as dori ca pe viitor sa imi achizitionez produse Paulaschoice da momentan stau cam prost cu bugetul.
Multumesc foarte mult pt rabdarea si ajutorul tau neconditionat. Daca nu erai tu(fara sa exagerez) probabil imi plangeam si acum de mila!
Raluca,
Ma bucur ca ai gasit rutina de ingrijire potrivita tenului tau. Sa nu uiti ca la vara vei avea nevoie de un SPF mai mare.
In mod normal Retin-a este de ajutor in cazurile de acnee severa, in cazul tau nu e necesar. Rutina arata ok, nu mai trebuie sa adaugi si nici sa scoti nimic.
Buna Raluca,
De unde ai achizitionat aceste produse?
buna raluca!imi poti spune si mie de unde ti-ai cumparat produsele pt rutina ta zilnica?eu am ten acneic si am si pustule.ms
Ecaterina,
Iti raspund eu. Din Marea Britanie, preturile sunt in lire sterline.
Pe site-ul paulaschoice.ro ai intrat?
Buna. Am vrut sa intreb ceva despre aplicarea cremei cu spf pe pleoape. Eu fac asta de cand ma stiu si n am avut probleme. Insa nu demult mi am luat crema cu spf 50 de la pc. Cea in ambalaj portocaliu. Insa cand ma dau pe pleoape simt intepaturi. 2 zile nu m am dat pe pleoape iar a 3 a zi dupa aplicare am simtit iarasi intepaturi dar putin mai usoare. Crezi ca ar trebui sa renunt definitiv sau sa incerc tot asa treptat ?? Inainte foloseam cea cu spf 30 pt maini tot de la pc si n am avut probleme pe pleoape
Khamis,
Protectia solara chimica (Extra Care SPF 50, ambalaj portocaliu) nu este potrivita pentru a fi aplicata pe pleoape.
Crema de maini SPF 30 (cea in ambalaj albastru, care acum nu se mai produce cu acest nume ci se numeste Hydralight SPF 30) era minerala si o puteai aplica pe pleoape fara probleme.
Buna! 🙂 Eu sunt pe cale sa termin un tub portocaliu si am achizionat deja inca unul 😀 Am aplicat de la inceput si pe zona din jurul ochilor, am simtit ceva disconfort in primele zile (nu mi-am dat seama ca era de la crema cu SPF pentru ca tocmai imi schimbasem intreaga rutina de ingrijire) dar de atunci n-am mai avut probleme, aplic si pe pleoapa superioara si pe cea inferioara fara probleme… sa inteleg ca pielea mea e totusi iritata si nu ar trebui sa mai folosesc crema pentru ochi?
Adina,
Daca tolerezi protectia solara chimica in jurul ochilor fara senzatii de discomfort atunci o poti aplica fara probleme. SPF-urile chimice nu irita tenul, tenul poate insa sa le tolereze sau nu. Sunt putine persoane care tolereaza SPF chimic in jurul ochilor.
Buna Corina,
Legat de punctul 8 atins in acest articol…am si eu o curiozitate veche. Este posibil sa te amuze…Intrebarea mea este daca problema cu mersul la somn machiate se refera strict la ‘a dormi cu machiajul pe fata’ sau la ‘a pastra machiajul pe ten mai mult de x ore’? Adica, spre exemplu, daca mi se intampla sa pot dormi dupa-amiaza, este vreo problema daca dorm nemachiata si abia seara indepartez machiajul? Sau, dimpotriva, daca fac o noapte alba, este ok sa stau machiata, sa zicem, 24 ore in care nu dorm deloc? Chiar sunt curioasa in privinta acestui aspect. Iti multumesc! O zi buna!
Livia,
Sunt foarte bune intrebarile tale.
Machiajul trebuie indepartat de pe ten dupa maxim 12-14 ore si nu se poate dormi cu machiajul pe ten noaptea. Se intampla sa ne machiem dimineata, sa ne imbarcam intr-un avion si sa dormin 2 ore in avion cu machiajul pe ten. Nu e o tragedie, dar nici nu ar trebui sa fie o obisnuinta dormitul dupa-masa cu machiaj pe ten (caz in care trebuie schimbata fata de perna imediat).
In cazul in care aplici machiajul dimineata si ajungi acasa dimineata urmatoare nu prea ai ce face cu machiajul, dar e foarte important ca astfel de situatii sa fie extrem de rare. Nu e bine pentru piele sa stam cu machiaj pe piele 24 de ore.
Salut! Dupa ce am citit multe din articolele tale si alte multe review-uri si pareri, mi-am achizionat si eu Brevoxyl. Am un ten gras si o piele foarte sensibila. Seara, dupa ce ma demachiez si ma spal cu o spuma de curatare, il folosesc, terminand cu o crema pentru noapte, hidratanta. Il folosesc de 1 saptamana, cam asa, si desi mi-a mai vindecat din pustulele enorme pe care le aveam pe conturul fetei, la intersectia fetei cu gatul.. am impresia ca mi-au mai aparut si alte cosuri. Pe fata, nu pe aceea zona. Eu am aplicat Brexovyl pe toata fata, pentru ca.. toata fata mea e destul de acneica, mai putin fruntea. E vreo problema ca mi-au aparut alte cosuri, chiar daca pe zonele respective am aplicat totusi crema? Sper sa-mi raspunzi, nu prea stiu ce sa fac, daca sa continui, desi am vazut ca e o ameliorare si e singura de cateva luni si as mai continua tratamentul 🙂 Iti multumesc!
Adela,
Incearca sa aplici o seara da, o seara nu, doar acolo unde ai pustule cu puroi, doar pe acestea are efect Breovxyl. Sa nu uiti de protectia solara aplicata in fiecare dimineata, lipsa ei poate duce la aparitia pustulelor.
Multumesc, multumesc pentru raspuns. Ma bucur ca nu mi-ai recomandat sa renunt la tratament ca vad o imbunatatire si-mi place 🙂 Si chiar daca nu comentez la articole, nu inseamna ca nu te citesc! O zi buna.
„Produsul miraculos care să trateze acneea, să amelioreze punctele negre, porii dilatați și alte afecțiuni cutanate, nu s-a inventat și e foarte puțin probabil să se inventeze vreodată.”
Hmm, sunt unii cu un ten perfect, de portelan si sunt unii la care tenul arata ca un camp de lupta. Daca, exista asa ceva, ten de portelan, atunci teoretic toata lumea poate sa aiba un ten sanatos.
Am citit ca cele mai multe probleme de piele vin din interiorul organismului.
Cum faci sa ai un ten de portelan? Probabil ca trebuie facute analize intregului organism, depistate cauzele si tratarea problemei nu a simptomului.
Poate e o tampenie ce zic acum, dar, cred ca e o idee buna ca sa fie analizat intreg organismul persoanelor cu un ten perfect si cu o sanatate buna, astfel, probabil ca se pot stabili tipare care vor ajuta si facilita diagnosticarea si tratarea multor probleme de sanatate/ piele. :)))
Florin,
Da, sunt persoane cu ten perfect si persoane cu afectiuni cutanate. Pielea este diferita de la persoana la persoana in functie de o multime de factori. Tenul de portelan este de obicei un ten pe care il ai asa de la inceput si il ingrijesti corect. In momentul in care ai deja afectiuni cutanate e destul de greu sa ajungi sa ai un ten perfect si in nici un caz nu poti avea acest rezultat foarte repede. Exista afectiuni care lasa urme pe ten, urme pe care practic nu le mai poti ‘sterge’.
Da, primul lucru in tratarea afectiunilor cutanate este depistarea cauzei. Vezi articolele din categoria Cartea Pasagerei, am explicat pe larg cum se trateaza de fapt afectiunile cutanate.
Din pacate nu exista tipare si nu poti analiza organismul persoanelor cu ten perfect si sanatate buna pentru a stabili o reteta pentru ca toata lumea sa aiba un ten perfect si o sanatate buna pentru ca suntem diferiti ca entitati si pentru ca ne schimbam de la o zi la alta. Totusi, exista cateva reguli generale care se aplica tuturor cu privire la alimentatia sanatoasa si la rutina de ingrijire corecta, pe acestea din urma le vei gasi si in acest site. Pornind de la aceste reguli se construieste rutina personalizata in functie de tipul de ten si nevoile tenului la momentul respectiv.
Buna!
AS vrea daca se poate, sa te intreb ceva..
Luni am fost la un dermatolog pentru ca am probleme cu accnea.Mi-a dat o reteta in care se gasescte si DUAC GEL..IN primele 2 zile tot a fost ok, dar pe urma imediat dupa ce il aplic ma ustura pielea si mi se inroseste zona in care am mai multe cosuri..usturimea ma tine cam 15 -20 de minute..
Este ceva normal sau sunt alergina la el?
MI-a spus sa ma dau cu el de 2 ori pe zi, dimineata si seara.
Iar noaptea inainte de culcare ma dau cu Isotrexin.
Dimineata cand ma trezesc nu ma mai ustura fata si nici nu este rosie..
observ cum cosii se usuca dar mi se cojeste fata(nu stiu cum sa spun mai clar, imi apar pojghite albe)
Nu stiu ce sa fac pentru ca mai am o saptamana pana cand trebuie sa ma duc iar la Bucuresti la doctor..
Sa continui sau sa ma opresc?
Am sa scriu toata reteta care mi-a fost data impotriva acneei(Scuzati greselile de scriere din primul mesaj 🙂 )
Dimineata: vitamina a si 1 pastila de minoz dupa care ma spal cu mediket plus pe fata iar cand se usuca ma dau cu Duac..
Seara ma dau cu duac
Noaptea inaite de culcare ma dau cu isotrexin…
Cata,
Prospectul l-ai citit la Duac si Isotrexin? Si medicul acela la care ai fost chiar e medic dermatolog? Pentru ca daca este si daca nu ti-a spus sa folosesti protectie solara dimineata atunci ar trebui sa ii fie rusine.
Seara trebuie sa iti cureti tenul si sa aplici un tratament, nu doua, mai ales ca cele doua nu sunt compatibile. Benzoyl Peroxide din Duac nu poate fi aplicat cu retinoidul din Isotrexin – vezi articolele despre benzoyl peroxide si retinoizi.
Parerea mea: schimba medicul si inainte de a aplica orice altceva pe ten intreaba: de ce anume am nevoie de acest produs, care sunt efectele adverse, cum se aplica corect, ce rezultate ar trebui sa am, ce sa fac daca observ efecte adverse, etc.
Am fost la Spitalul Militar din Bucuresti la doctorul Vioarel Trifu.Mi-a dat reteta asta in 5 minute, doar s-a uitat la mine putin.Nu mi-a zis nimic de protectie solara..Mi-a zis chiar sa nu folosesc nimic altceva , nici macar o crema sau sapun…Mi-a mai zis si de alimentatie sa nu beau cafea, lapte si sa nu mananc ciololata ,grasimi si piperat..Trebuie sa ma dus vineri iar la el…
NU stiu ce sa fac ca am dat o multime de bani pe ele …of…
Multumesc foarte mult pemtru raspuns!!!Cred ca mai mult te-ai straduit tu decat doctorul 🙂
Multumesc!!!
Cata,
Sapun sigur nu trebuie sa folosesti, dar tenul trebuie curata dimineata si seara, nu se poate altfel. Iar despre protectia solara nu mai zic nimic, scrie clar si in prospectul medicamentului. Medicamentele respective chiar sunt eficiente, dar nu aplicate in acel fel in care ti-a fost recomandat.
Buna!
Si eu tot la dr Trifu am fost, acum o saptamana. Mi-a dat si mie Duac si Mediket Plus cu care sa ma spal pe fata, dar seara mi-a zis sa ma dau cu Mask Gel. Mi-a spus sa nu ma dau cu nicio alta crema pe fata, dar deja o iau razna pentru ca tenul meu este ffff uscat. La fel, fara lapte de vaca, cafea, ciocolata, sucuri si alcool. Incep sa vad o imbunatatire, dar tenul meu saracul are mult de patimit cu gelurile astea 🙁
Alyna,
Tratamentul nu e ok si marea problema este ca iti lipseste protectia solara, de aceea tenul este extrem de uscat. In cateva zile tenul se va irita si va deveni foarte sensibil la soare.
Cata,
Protectie solara ti s-a recomandat? Ti s-a explicat cum anume sa aplici? Cu 20 de minute inainte de a iesi din casa, in cantitate generoasa (1.25 ml pe toata fata).
Daca aplici Duac de doua ori pe zi inseamna ca seara aplici intai Duac apoi Isotrexin? Personal nu as recomanda asa ceva, acest tip de produse trebuiesc folosite separat.
Daca nu aplici protectie solara ai o reteta sigura spre dezastru: iritatii, descuamari, sensibilizare permanenta a tenului.
Mai mult, seara, trebuie sa aplici o crema hidratanta lejera dupa ce ai aplicat tratamentele.
Duac ti s-a recomadat in urma unei analize bacteriologice?
Citeste te rog articolele din categoria Acnee, citeste prospectele medicamentelor pentru a intelege cum se aplica si care sunt ingredientele lor active – ingrediente despre care poti pe blog.
Buna Corina,
Imi cer scuzr ca intrebarea mea este off topic. Am gasit un filmulet postat de Enkore, referitor la un preparat in casa pentru curatarea pensulelor. Este cu apa distilata, spirt, detergent de vase, sampon pentru par normal catre gras si balsam de tipul leave-on.
Aici este linkul catre filmulet:
http://www.youtube.com/watch?v=2FwklwLsSSg
Te rog din suflet daca se poate sa imi spui cum ti se pare acest preparat?
Iti multumesc din suflet pentru tot ceea ce faci.
De cand te-am descoperit tenul meu s-a imbunatatit considerabil si nu am mai avut nevoie sa merg la dermatolog (m-au dezamagit cativa).
Multumesc.
Andreea,
Citeste acest articol: https://pasagera.ro/curatarea-pensulelor-pentru-make-up.html.
Multumesc Corina, il citisem si inainte sa postez aceasta intrebare.
Doar ca in respectivul articol unde apare un link catre reteta lui Enkore se deschide tot filmuletul cu Tiffany.
Ma intrebam daca nu cumva era vorba despre retetea care apare in linkul trimis de mine in mesajul anterior. (http://www.youtube.com/watch?v=2FwklwLsSSg)
Multumesc si scuze.
Andreea,
Multumesc mult ca ai sesizat greseala din articolul meu, am modificat. Intradevar acela este link-ul corect.
Eu iti multumesc Corina pentru raspuns si pentru tot ceea ce faci.
As putea spune fara sa exagerez, ca joci un rol foarte important in viata mea si m-ai ajutat sa schimb multe iar rezultatele nu au intarziat sa apara de cand te-am descoperit si ti-am urmat sfaturile!
ITI MULTUMESC DIN SUFLET !!!!!
Andreea,
Ma bucur ca sfaturile mele iti sunt de ajutor.
Corina,
exista vreun fixator de culoare pt fonduri de ten sau cremene colorante/colorate? Mi-am termina gulerele camasilor, sacourilor, pardesielor si esarfele. Cema colorata cu spf (cred ca cea mai recenta a PC) are a ceeasi problema: un grad ridicat de transfer la cea mai mica atingere
Simona,
Personal nu cunosc nici un fond de ten si in nici un caz SPF-uri colorate rezistente la transfer 🙁 De aceea acest tip de produse nu se aplica pe gat. Da, iarna e destul de greu de evitat contactul cu esarfele sau gulerul inalt al paltoanelor.
Din pacate eu nu stiu nici macar un produs care sa faca un fond de ten sau un SPF colorat rezistent la transfer. Exista fonduri de ten mai putin rezistente la transfer de exemplu. Poti cauta pe net pe bloguri de make-up idei in acest sens, poate vei gasi. Si makeupalley.com poate fi de folos in acest sens.
Off topic, tocmai rasfoiam revista Joy la sectiunea de „beauty care” si nu mi-a venit sa cred cand am vazut ca prezinta exfoliantul Clear anti redness – regular strenght impreuna cu pretul si cu adresa sitului paulaschoice.ro. Din pacate, afirma ca este un produs cu ” AHA (acid salicilic)” care poate ameliora problemele tenului, precum acneea . O.O E prima data cand vad un produs Paula’s Choice intr-o revista de la noi.
Moni,
Ma bucur ca au inceput si revistele sa scrie despre noi, dar pacat ca au acea greseala de tipar.
minunat articolul… de-as fi citit asa ceva cand aveam si eu 20 de ani… :))
multumim inca o data, Corina, pentru tot studiul pe care il faci pentru articole. eu as fi avut o intrebare legata de punctul 7. ce se intampla daca folosesti un produs o perioada, totul merge bine si la un moment dat produsul incepe sa te usture si sa te irite? ar trebui sa renunti la produs sau nu? eu de exemplu am folosit RESIST Clear Skin Hydrator cu mult success. chiar tin minte ca a fost primul produs Paula pe care l-am folosit si l-am introdus in rutina intr-un moment in care tenul meu era descuamat si mi-a facut mult bine. dupa vreo trei luni am introdus si tretinoin in rutina si de atunci ma ustura RESIST Hydrator cand il aplic, dar nu numai el. Ma usutura si RESIST Ultra Light Antioxidant serum, cu care tot asa nu avusesem nici o problema inainte. M-am gandit ca poate nu mai tolerez niacinamida, dupa ce am citit ca mai multe cititoare au probleme cu ingredientul asta, desi mi se parea ciudat sa mi se fi schimbat toleranta la el. Apoi am vazut ca ma ustura si masca Skin Recovery, care nu contine niacinamida. Produsele din rutina care nu ma ustura sunt cele in baza de silicon- Superantioxidant serum, Clinical Scar reducing serum, si Retinol serum. deci nu stiu daca pe restul sa le scot din rutina sau e doar un efect temporar pana se obisnuieste pielea cu tretinoin. e posibil sa fac reactia asta numai la produsele water-based si sa nu aiba legatura cu vreun ingredient anume? oricum ziceam asa ca si curiozitate, cum se schimba toleranta pielii. 🙂
Monica,
Toleranta pielii tale s-a schimbat din cauza tretinoinului folosit care a sensibilizat extrem tenul. Ce ti-as sugera eu: aplica mai rar tretinoin (sau si mai bine, cauta Differin pentru ca efectele adverse sunt aproape nule). Oricum nu poti sti daca nu cumva acel tretinon nu iti va sensibiliza pielea in asa fel incat sa simti usturime dupa orice produs aplicat, indiferent de formula lui.
Buna,
Citesc de curand blogul tau si il gasesc foarte interesant, indraznesc sa iti cer un sfat, as dori sa folosesc o crema hidratanta de noapte si o baza de machiaj, am un ten sensibil cu tendinte de ingrasare. Dar dc se poate niste creme pe care sa le gasesc si in Romania, mai accesibile, am vazut ca marea majoritate a produselor pe care le prezinti nu se gasesc la noi in tara.
Multumesc in avans si felicitari pentru ce faci!
Roxana,
Produsele Paula’s Choice (recomandate in special pe blog sunt disponibile in Romania: http://www.paulaschoice.ro). Exista insa multe review-uri de produse cosmetice pe blog, iar pe beautypedia.com gasesti mii de review-uri care iti pot fi de ajutor.
Incearca de exemplu: Shine Stopper si Hydralight Moisture Infusing Lotion, de la Paula’s Choice (sunt disponibile si mostre pe site).
Buna Corina,
De curand mi-am achizitionat un gel de curatare – Mud Purifying Gel si o crema de fata – Balancing Moisturizing Cream de la A-Brenner makeup and cosmetic, o firma noua pe piata din Romania. Mai jos poti gasi toate ingredientele pe care le contine fiecare produs, cu rugamintea de a-mi spune daca ceea ce au in componenta este benefic tenului :
-Mud Purifying Gel for all skin types – Aqua (Water), Sodium Laureth Sulafate, Glycerin, Propylene Glycol, Lactose and Cellulose and Hydroxypropyl Methylcellulose, Tochopheryl Acetate Cl 77007, Maris Limus (Dead Sea Mud), Saccharide Isomerate, Fragrance Supplement, Cl 27755, Dehydroacetic Acid and Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Sodium Dehydroacetate, Gluconolactone, Sodium Benzoate, Calcium Gluconate, Benzoic Acid, Alpha-Isomethyl Ionone, Amyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Butylphenyl, Methylpropional, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Linalool.
– Balancing Moisturizing Cream For normal to oily skin – Aqua, Isopropyl Myristate, Propylene Glycol, Glyceryl Stearate SE, Cetyl Alcohol, Squalane, Saccharide Isomerate, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond ) Oil, Peg 40 Stearate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Sodium Hyaluronate, Caprylic Triglyceride, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Maris Acqua (Dead Sea Water), Butyl Metoxydibenzoylmethane, Sorbitan Tristearate, Methylparaben, Imidazolidiny Urea, Parfum, Propylparaben, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Tocopheryl Acetate, EDTA, Alpha – Isomethyl Ionone, Amyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Eugenol, Hexyl Cinnamal, Linalool.
Iti multumesc foarte mult pentru raspuns!
Cristina,
Din pacate namolul nu are beneficii asupra tenului, indiferent ca provine de la marea moarta sau de altundeva. Primul produs e plin de iritanti, al doilea la fel.
Buna! Stiu ca esti foarte ocupata dar te rog frumos sa arunci o privire peste ingredientele acestei creme. E de pe un site si e handmade, dar tocmai ca e handmade nu imi inspira incredere. Aqua, *Helianthus annuus (Sunflower) Seed Oil, *Butyrospermum parkii (Shea Butter), Glyceryl Stearate, Glycerin, *Theobrama cacao (Cocoa) Seed Butter, Coco Glucoside, *Cocos nucifera (Coconut) Oil, Sucrose Stearate, Coconut Alcohol, *Rosa canina (Rosehip) Fruit Oil, *Prunus amygdalus dulcis (Almond) Oil, *Aloe barbadensis Leaf Juice Powder, Tocopherol, Xanthan Gum, Benzyl Alcohol, Dehyroacetic Acid. Multumesc!
Raluca,
Poti singura sa iti faci un mix de uleiuri vegetale si sa le aplici pe ten, vei avea aceleasi efecte ca dupa aplicarea acestei creme (care apropo, e pentru ten uscat si foarte uscat).
Pentru ca nu am incredere in hand made (nu spun ca nu se poate, doar ca nu e prea simplu sa faci un produs cosmetic – vezi articolul meu despre produse hand made) nu recomand acest tip de produse. Insa exista persoane care fac produse hand made foarte bune, eu cunosc o astfel de persoana.
Cum e ambalata crema si mai ales ce durata de valabilitate are? Acidul de la sfarsitul listei e scris incorect. Ce concentratie de dehydroacetic acid are crema?
Buna Corina,
Incep si eu prin a-ti multumi pentru tot ceea ce faci pentru noi. Sfaturile tale ma ajuta enorm.
Te rog din suflet, as avea mare nevoie sa ma ajuti cu niste informatii/sfaturi. Scuze daca sunt off topic.
1.Mi-a crapat pielea, in coltul gurii, intai pe buza de jos apoi pe buza de sus. Acest lucru se intampla de cateva zile, sa tot fie o saptamana. Formeaza o crusta/cojita apoi se rupe si doare cand deschid gura sa mananc de exemplu. Am aplicat unguent cu galbene, avene – cicalfate, crema de corp cu retinol de Paula’s choice, combinatia de uleiuri care o aplic pe ten, recomandata de tine mai demult, si nimic, nici un rezultat. Momentan sunt plecata din Bucuresti, si nu as avea cum sa ajung la un medic dermatolog, nu ca as fi gasit oricum unul priceput (in cautarile mele pana acum, pentru ale probleme ale tenului, de a lungul timpului).
Te rog din suflet ai putea sa ma indrumi ce sa fac? Ce pot aplica?
2. Si a doua mare rugaminte este referitoare la parul gras. Am citit articolul tau despre dermatita seboreica, si nu pot sa imi dau seama daca am as ceva sau nu. Pot spune ca ma spal pe cap la 2-3 zile, ca deja a 3 zi, la radacina si putin peste, parul este deja gras. Se manifesta din cand in cand si cu mancarimi. In ceea ce priveste matreata, daca aceasta se manifesta prin descumarea pielii si cojite, nu am asa ceva, insa este fel de sebum mai solid sa spun asa, nu din acelea care iti face pielea capului sa luceasca.
Te rog din suflet ai putea sa ma ajuti sa depizstez aceasta problema si ma sfatuiesti ce pot aplica saucu ce ma pot spala? Pana acum am incercat Head&Shoulders, Clear, toate sampoanele din comert, ultima data m-am spalat cu Dalin pentu bebelusi. Nu stiu daca as avea nevoie de un tratament pentru par gras, sau din contra de un tratament bland sau unul pentru dermatita seboreica?
Scuze daca am scris prea mult, as avea mare nevoie de tine si de data aceasta. Stiu ca esti ocupata.
Iti multumesc din suflet.
Andreea,
Am patit si eu, nu prea ai ce sa faci. Colturile gurii se vindeca foarte greu din cauza ca buzele se misca mereu si incetinesc vindecarea. Pune compeed (plasturi pentru herpes) seara, se va vindeca mai repede.
Nu stiu daca ai sau nu dermatita seboreica, ar fi mai simplu daca as vedea cum arata scalpul. Eu ti-as recomanda sa folosesti un sampon foarte bland si o data pe saptamana sa folosesti Selsun Blue pentru par gras.
Intervin cu o parere referitor la buze. Corina ti-am mai scris despre problema mea in trecut (alergie la unguent cu propolis aplicat pe buze) apoi buze ff scorojite crezand ca este de la cleanser…de ceva timp folosesc stickul de la bioderma atoderm si inca de la prima aplicare buzele s-au ameliorat. Nu stiu daca in cazul tuturor face bine dar merita incercat. Buzele mele sunt normale acum.
Cristina,
L-am avut si eu, nu a avut acest efect, e bun insa ca produs. In cazul alergiilor e normal ca la un moment dat sa dispara daca e indepartat alergenul.
Dupa atatia ani de cautat un balsam de buze potrivit pentru mine am inteles ca toate review-urile care ridica in slavi un balsam sau altul sunt in mare parte corecte. Cand vine vorba de ingrijirea buzelor trebuie doar gasit balsamul potrivit, acela devine automat cel mai bun. Eu inca nu l-am gasit, dar am sperante 🙂
da, stiu caci un produs bun mie pt tine poate nu e potrivit..Alergia a fost acum vreo 3 luni si de atunci capatasem o sensibilitate mi se uscau f tare si f des…sper doar sa aiba efecte cat mai mult timp acest balsam.
Cristina,
Cred ca o sa aiba si cred ca atata timp cat stai departe de propolis o sa fie ok. 🙂
Multumesc pt raspuns. Crema nu e ambalata la borcan. Nu stiu ce concentratie de dehydroacetic acid are crema.Nu se specifica. Mi-a atras atentia probabil pt ca avea o prezentare buna. Nu mi-am dat seama ca e un mix de uleiuri. Nu e potrivita pt tenul meu.
Vreau sa mai adaug ca de cand iti citesc blogul(de vreo 7,8 luni) si pun sfaturile tale in aplicare starea tenului meu s-a imbunatatit considerabil. In momentul de fata nu mai am nici macar o pustula pe fata,am tenul luminos, pori micsorati si doar cateva pete maro nesemnificative. Dupa ani de zile nu mai am nevoie fondde ten. Rusine dermatologilor cu studii !! Eu cred ca munca ta ar trebui rasplatita
C Raluca,
Munca mea este rasplatita cu fiecare comentariu ca al tau, multumesc mult. E simplu sa iti dai seama ce contine un produs, citesti lista de ingrediente si verifici dictionarul pus la dispozitie pe blog. Spor la analiza 🙂
nu este un mix de uleiuri, este o emulsie in care emulsifiantul este glyceryl stearate + sucrose stearate.
conservantul cremei se numeste cosgard (INCI Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid, water). Se foloseste in procent de 0,2 – 1% (recomandat 0,6%)
este o crema extrem de simpla, amestec de cateva unturi si uleiuri pentru ten uscat, cu un pic de aloe ceva si vitamina E. Atat. Corina spunea ca e mai util pentru tine sa iti faci un mix de uleiuri decat sa iei crema aceasta, care nu aduce multa plus valoare…
BUNA CORINA CU AS PUTEA SA-MI CURAT FATA CA EU AM UN TEN CU ACNEE SI CE DEMACHIANT AS PUTEA FOLOSI MULTUMESC
Buna Tania,
Incearca Paula’s Choice Clear Cleanser (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/clear-pore-normalizing-cleanser.html), iar ca demachiant incearca Balea Lapte Demachiant pentru Ten Acneic (il gasesti la DM).
Acum 2 luni am facut un peeling „cabernet” (asa i-au spus la salon, dar cred ca a fost chimic). L-am facut pentru a corecta ceva cicatrici post acnee. 7zile am avut fata arsa dupa care s-a exfoliat si si-a revenit la normal. La o saptamana dupa acest peeling am inceput sa am multe puncte sub piele in zona barbiei si mai nou urca si inspre obraji. Acum punctele astea se transforma in cosuri dureroase. Sunt 2 luni deja si e tot mai rau. Am gresit ca am facut peeling-ul ala? Sa incer cu produse de la Paula’s Choice? Am incercat deja 1 luna de doxiciclina si mai nimic nu se vede. Sper ca poti sa imi dai un sfat.
Anca,
Ia legatura cu cosmeticiana care ti-a facut peelingul si intreaba ce peeling ti s-a aplicat pe ten. Explica-i efectele adverse si cere o solutie prompta.
Nu stiu cum arata acele ‘cosuri dureroare’, dar sper ca nu ai plecat de la cabinet cu o bacterie pe ten.
Cred ca inainte de a incerca orice produs e important sa iti faci o analiza bacteriologica din acele pustule.
multumesc de sfat, nu stiu daca voi trece sa vorbesc cu cosmeticiana, sunt convinsa ca numai ma voi certa cu ea. Ce voi face este analiza bacteriologica, multumesc de idee.
Buna Corina. As avea nevoie si eu de un sfat, te rog. Am renuntat la anticonceptionale, si bineinteles, mi-au aparut cosuri, pe piept, pe spate, pe fata. M-am speriat, pentru ca aratam groaznic si m-am apucat din nou de ele, de 2 luni. S-a ameliorat situatia insa nu complet, situatia nu este f grava, dar imi taie mie din incredere si as vrea sa se rezolve complet. Mi-au ramas pete pe spate si pe piept si inca mai am cateva cosuri pe pometi si semne rosiatice. Eu am un ten normal spre uscat. Ce ma sfatuiesti sa folosesc ? Multumesc!
Ana,
Citeste te rog articolul Am acnee, cum procedez?
Ai nevoie de un exfoliant, alege RESIST Weightless Body Treatment BHA 2% pentru corp si Skinoren sau Brevoxyl. Bineinteles protectie solara aplicata in fiecare zi pe zonele neacoperite de haine.
Pentru ten alege Skin Perfecting BHA 2% Lotion, acelasi Skinoren sau Brevoxyl si protectie solara.
Buna Corina.
Am o mica nelamurire si te rog, daca se poate, sa ma ajuti…
Am fost acum 2 zile la un dermatolog cu urmatoarele probleme: acnee usoara pe obraji si pe spate exact pe zona coloanei. Diagnosticul doctoritei: ten usor acneic si cu leziuni de sudamina.
Mi-au fost recomandate urmatoarele produse:
-Physiogel pentru spalare sau Hyseac (1 sau de 2x/zi);
-Mask plus ( 1 data la 2 zile) pe care mi.a spus ca il pot folosi si pe spate;
-Duac gel ( 1 data pe zi timp de 6-7 zile)
Momentan nu am gasit in farmacii decat Mask plus si Duac gel…insa maine voi face rost si de Physiogel.
Am citit prospectul de la Duac si am observat ca este destul de puternic si poate fi periculos in anumite combinatii asa ca, nefiind sigura 100%, am folosit in aceasta seara doar Mask plus.
Este o problema sa folosesc si Mask plus si Duac in aceeasi perioada? Daca este in regula, cum procedez, pe care il aplic mai intai si la ce interval de timp?
Iti multumesc!
Madalina,
Curatarea pielii se face neaparat de doua ori pe zi!!!
Sper ca d-na dermatolog ti-a spus si ca protectia solara nu poate lipsi din rutina ta de dimineata pentru ca in cel mai scurt timp de Mask Plus si Duac te vei trezi cu ten foarte iritat in caz ca nu aplici SPF dimineata (indiferent de anotimp).
Duac este clindamicina si benzoyl peroxide – te rog sa citesti articolele despre benzoyl peroxide si antibiotice pentru a intelege ce sunt acestea.
Mask Plus Gel este clindamicina (din nou), tretinoin (detalii despre el in articolele despre retinoizi) si 4% AHA (care zic eu este inactiv din cauza pH-ului produsului si care daca e activ oricum e in concentratie prea mica sa aiba impact major asupra pielii).
Daca vrei poti sa le folosesti pe ambele, le poti folosi pe ambele si pe spate. In loc de Duac Gel poti alege Brevoxyl, contine doar benzoyl peroxide, nu contine si clindamicina.
Am inceput sa folosesc numai Physiogel pentru spalare (dimineata si seara) si Mask plus o data la doua zile ( dar pe parcursul zilei am fata uscata…imi apar coji pe nas, frunte si barbie) …..prin urmare nu cred ca voi folosi Duac ( totusi cred ca este prea puternic pentru ceea ce am eu).
Ai putea sa imi spui si mie ce protectie solara sa folosesc pentru fata, te rog?
Iti multumesc frumos pentru raspuns si felicitari pentru tot ceea ce faci!!!
Madalina,
Uscaciunea pielii este de asteptat daca nu folosesti protectie solara.
Alege Extra Care SPF 50 si te rog citeste sfaturile despre aplicarea produselor cu protectie solara.
Iti multumesc. Voi citi toate articolele tale.
Mult noroc in continuare!!!
Bună Corina.
Am început de curând să aplic Skinoren gel seara, odată la 3 zile şi mă ustură destul de rău după aplicare vreo jumate de oră, şi dimineaţa mi se cam descuamează pielea, oare să renunţ la el? Am mai folosit acum câţiva ani dar varianta cremă şi am tolerat-o mult mai bine, dar ştiam că gelul are putere mai mare de penetrare….
Produsele pe care le aplic seara sunt: exfoliant BHA 2%-intr-o zi, differin gel-următaorea, şi skinoren a 3-a, apoi crema hidrat P.C. Dimineaţa aplic doar protecţie solară P.C. şi f.d.t. Revlon. Mulţumesc anticipat.
Mary,
Gelul este mai eficient pentru acnee, dar poti incerca si crema. Nu mai aplica Skinoren Gel, este evident ca pielea ta nu il tolereaza.
Buna ziua.In urma unei expuneri masive la soare si fara o protectie adecvata m-am ales cu pete pe pometi ,pete pe care le-am”tratat „cu pelinguri chimice superficiale Acum am alta problema :sensibilitate foarte mare la razele solare ;practic ma innegresc imediat chiar daca folosesc crema cu protectie solara .Intrebarea este ar fi bine sa folosesc produse de exfoliere de la Paula Chois?In plus m-am gandit sa aplic dimineata ser cu acid hialuronic si seara o crema cu retinol tot de la Paula Chois dar nu stiu daca acidul hialuronic este compatibil cu retinolul sau compatibil eventual,numai cu crema de exfoliere .Mentionez ca am varsta de 40 de ani iar melasma plus „trecerea vremii”sunt singurele probleme pe care le am .Daca ma poti ajuta cu an sfat ti-as fi recunoscatoare
Cristina,
Te rog sa citesti toate articolele din categoria Zone Hiper Pigmentate si Protectie solara. Este important sa aplici protectie solara corect (vezi detalii in articolele recomandate). Mai mult, ai nevoie de un acid glicolic (poti incerca Resist Weekly AHA 10% de doua ori pe saptamana, seara) si de un produs inhibitor de melanina (incearca Resist Skin Transforming Multi Correction Azelaic Acid) aplicat o data pe zi seara sau dimineata.
Acidul hialuronic este pur si simplu hidratant, nu are efectele retinoizilor si nici ale exfoliantilor. De asemenea, un retinol cu concentratie mare (cum ar fi Clinical 1% Retinol Treatment), aplicat o data pe saptamana, seara, poate fi de mare ajutor.
Este foarte greu sa schimbi parerea unei persoane despre ingrijirea tenului, atunci cand foloseste produse cu iritanti sau nepotrivite pentru tenul sau, dar mai multe? Ma bucur totusi ca eu am reusit pana la urma sa imi construiesc o rutina cu produse bine formulate, care mi-au facut si imi fac bine, si ca nu e treaba mea sa conving alte persoane ca au o rutina gresita sau ca nu au deloc una. Mi-am dat seama de acest lucru de curand, cand o fata mi-a spus ca dermatologul i-a recomandat Skinoren si Zineryt si ca e foarte multumita, iar eu am intrebat-o de protectie solara si bineinteles ca nu i-a recomandat si nici nu foloseste ea din propria vointa. Cand i-am zis ca folosesc exfolianti chimici si m-a intrebat daca e buna cosmeticiana care ii aplica, i-am zis doar ca ceea ce folosesc eu au concentratie mica si folosesc acasa, apoi am inchis subiectul. Chiar nu pot sa ii bag in cap unei persoane ca face ceva gresit in rutina de ingrijire. Asa ca din partea mea ai sincere felicitari pentru ca ai reusit sa schimbi in bine rutina de ingrijire a multor fete si desigur, ma bucur ca te-am vazut live si imi pare rau ca n-am apucat sa te felicit pentru ca ai un ten impecabil.
Alexandra,
Da, e foarte greu sa convingi o persoana ca Adevarul tau este cel corect, uneori imposibil. Eu nu cred ca trebuie sa schimb parerea nimanui, fiecare face asa cum crede mai bine pentru el. Eu sunt doar un exemplu pentru cine doreze sa incerce varianta oferita de mine. Fiecare dintre noi poate fi doar un exemplu.
Buna! am probleme cu acneea, am fost la dermatolog si mi a recomandat pt. seara mask gel iar pt zi crema sebium global de la bioderma si fond de ten normaderm de la vichy. am inceput sa le folosesc de vreo 5 zile, insa, problema este ca a inceput sa ma usture pielea, sa se usuce si sa mi se roseasca. Care ar fi cauza si cum o pot remedia? multumesc, o seara frumoasa!
Lary,
Cauza este foarte simpla: folosesti mask gel (care contine mai multe ingrediente anti acnee fotosensibilizante) si nu folosesti protectie solara.
Multumesc frumos! dar atunci, sa mi achizitionez o crema hidratanta cu spf, doar protectia solara sau atat protectie solara cat si crema hidratanta [eu am tenul mixt]?si cum ar trebui sa le aplic? multumesc inca o data!
Lary,
Tenul mixt are nevoie de o crema hidratanta fara SPF pentru aplicare seara si o crema hidratanta care sa contina SPF, pentru aplicare dimineata.
Multumesc! O seara frumoasa!
buna!te rog din suflet sa ma sfatuiesti si pe mine in legatura cu sapunul bioderma sebium si crema bioderma pfotoderm akn spf 30,am ten acneic gras si vreau sa incep o rutina corecta,pana acum am folosit produse nepotrivite,lotiuni tonice agresive si tot felul de produse proaste.te pup si ast ras tau
Ecaterina,
In aceasta categorie https://pasagera.ro/category/produse-cosmetice-2/produse-cosmetice-review vei gasi review-uri la acele produse. Si cred ca ar trebui sa citesti mai multe articole din blog, sapunul nu e ok pentru ten.
draga pasagera,te rog sa-mi recomanzi tu niste produse,mai accesibile gen bioderma,sau ce gasesc in farmacii si sa mi recomanzi cum sa le folosesc,te rog macar orientativ
Draga Ecaterina,
Daca ai fi vizitat link-ul pe care ti l-am indicat mai sus ai fi gasit si review-uri la produsele Bioderma, chiar la cele despre care m-ai intrebat. Pe ambalajul fiecarui produs sunt detaliate instructiunile de folosire.
le-am vizitat dar nu stiu ce sa aleg am vazut ca ai o parere buna despre bioderma,dar nu stiu ce sa mi cumpar exact
am citit si am inteles ca e buna crema bioderma pfotoderm,vreau sa o folosesc dimineata dar nu stiu cu ce sa ma spal pe fata ce gel sa folosesc?si ce lotiune?am incercat lotiunea micelara ivatherm si nu mi place ,e lipicioasa te rog ajuta-ma
Ecaterina,
Acest articol l-ai vazut? https://pasagera.ro/balea-sanfte-waschcreme-balea-young-soft-care-mildes-washgel-balea-mildes-washgel.html
Si acesta: https://pasagera.ro/totul-despre-curatarea-tenului-si-produsele-destinate-curatarii-tenului.html.