Alegerea produselor pentru păr creț în funcție de temperatură, umiditate și punct de rouă

Pentru că părul nostru permite transferul de molecule de apă din mediul extern în fibra capilară și invers, atunci când alegem produsele folosite pentru îngrijirea părului, ar fi bine să știm care sunt condițiile meteo pentru următoarele zile.

În funcție de temperatură, umiditate relativă și punct de rouă, putem face alegeri potrivite pentru a păstra cât mai mult timp posibil buclele intacte. Pentru a afla datele meteo eu folosesc aplicația WheatherBug, există posibilitatea de a vedea prognoza celor trei valori pentru 10 zile.

Pentru a înțelege cele 3 fenomene și a vă fi de folos recomandările de produse care specifică aceste valori voi specifica și denumirile folosite în comunitatea Curly Girl.

Temperatura aerului este importantă în condiții extreme

Iarna părul pierde mai repede moleculele de apă pentru că este expus la umiditate relativă scăzută în special în locuințe unde aerul este uscat din cauza căldurii artificiale generată de calorifer sau altă metodă de încălzire. În aceste condiții părul este fragil, se încâlcește și se rupe ușor.

Pentru protejarea părului în anotimpul rece sunt necesare lipidele (uleiurile și unturile vegetale, acizii grași cu rol de emolienți și agenții de condiționare) pentru a crea o barieră protectoare hidrofobică. Uleiurile resping apa, de aceea sunt hidrofobice.
Cea mai bună metodă de a proteja părul în anotimpul rece, cu umiditate relativă scăzută este de a-l acoperi, de preferat cu un material alunecos care să nu genereze fricțiune între firele de păr – există căciuli cu interior de satin pentru părul creț, la fel de bune sunt și eșarfele de mătase sau saten.

Vara părul este afectat de cantitatea de sebum și perspirație de pe scalp și în același timp este afectat de radiațiile solare care deshidratează fibra capilară. Pentru protejarea părului în anotimpul cald este necesar un echilibru între emolienți și anti-umectanți, dar cel mai importantă este protejarea cu pălărie sau materiale cu protecție UV. Din păcate nu există studii pentru protecția UV cu filtrele solare din produsele pentru piele – detalii în articol despre protejarea părului de radiațiile UV.

Umiditatea relativă a aerului

Umiditatea relativă (UR) exprimă cantitatea de vapori de apă din aer, măsurată în procente. Aerul se dilată și reține mai mulți vapori la temperatură ridicată, iar la la temperatură scăzută reține mai puțini vapori de apă. În timpul zilei, valorile UR se schimbă o dată cu schimbările de temperatură.

  • Umiditate 25-30% – aerul conține puțini vapori de apă, este relativ uscat
  • Umiditate 30-55% – umiditate relativă medie, aerul conține o cantitate medie de molecule de apă
  • Umiditate > 55% – aerul conține mulți vapori de apă, este relativ umed

La temperatura la care majoritatea dintre noi ne desfășurăm activitățile zilnice, 20-23° C, s-au măsurat următoarele cantități de apă în păr, cu valori aproximative.

  • Umiditate 30%, părul reține 6% apă
  • Umiditate 40%, părul reține 8% apă
  • Umiditate 50%, părul reține 10% apă – 40-50% este umiditatea relativă la care pielea și părul se simt cel mai confortabil.
  • Umiditate 65%, părul reține 13% apă – la această valoare părul începe să se simtă umed, apare frizzul și alungirea buclelor
  • Umiditate 70% și mai mare, părul reține 14% apă – în aceste condiții de umiditate relativă foarte ridicată părul și pielea absorb repede și multe molecule de apă. Cu cât temperatura și umiditatea au valori mai mari, cu atât părul este mai afectat. La umiditate 80% moleculele de apă din aer se atașează de moleculele de apă libere, prezente în fibra capilară dar neatașate de proteine. Acest fenomen este numit water-on-water.

În general părul este sensibil la umiditate < 20%, atunci când aerul este relativ uscat și la umiditate > 65% când aerul este relativ umed. Pentru păr umiditatea relativă este importantă pentru că reacțiile părului la umiditate 100% depind de felul în care moleculele de apă sunt prezente în aer: sub formă de vapori sau sub formă de picături atunci când plouă, este prezentă ceața sau burnița (ploaie fină).

Pentru că umiditatea relativă este determinată de relația dintre temperatura aerului și punctul de rouă, UR este o valoare importantă doar în extreme. Cu cât temperatura aerului este mai apropiată de punctul de rouă, cu atât umiditatea este mai ridicată și cu cât temperatura este mai depărtată de punctul de rouă, cu atât umiditatea este mai scăzută.

Punctul de rouă (Dew Point)

Punctul de rouă exprimă temperatura la care vaporii de apă din aer se transformă în lichid sau mai exact temperatura la care aerul este saturat de vapori de apă. În general punctul de rouă rămâne neschimbat pe parcursul zilei, iar valoarea punctului de rouă este cel mai bun indicator pentru cantitatea de apă pe care o poate reține aerul.

Punctul de rouă este important pentru îngrijirea și stilizarea părului pentru că la valori ridicate, părul asimilează moleculele de apă din aer mai repede, iar la valori scăzute, părul pierde molecule de apă – acest fenomen se întâmplă și în cazul pielii. Pentru că punctul de rouă este dependent de temperatură, pentru părul creț diferențele de la anotimp la anotimp sunt majore.

Dacă temperatura aerului și punctul de rouă sunt egale, iar umiditatea este 100%, plouă (sau urmează să plouă).

Părul virgin, nealterat este mai puțin sensibil la condițiile meteo, iar părul tratat chimic și termic este foarte sensibil și mai afectat de cele 3 valori ale aerului: temperatură, umiditate relativă și punct de rouă. Foarte multe persoane nu observă schimbări majore de la un anotimp la altul în aspectul părului, însă majoritatea celor cu păr creț observă diferențe majore.

Pentru că părul afectat de tratamente chimice și termice este foarte poros și reține mai multe molecule de apă comparativ cu părul nealterat, cu porozitate naturală, este mult mai sensibil la apariția frizzului în condiții de umiditate ridicată. Însă în general părul creț expus la umiditate extremă pierde definirea și crește în volum, în timp ce este afectat de frizz.

Punct de rouă < -1° Celsius (0 – 15° F) – iarna, aer deshidratat, părul are nevoie de barieră de lipide pentru a proteja moleculele de apă din fibra capilară, iar umectanții și anti-umectanții trebuiesc evitați. Folosește măști hidratante cu emolienți și produse de stilizare cu fixare lejeră pentru a încuraja volumul. Perioadă ideală pentru cowash și low poo, dacă folosești acest tip de produse. Părul cu bucle foarte lejere uneori nu mai formează bucle pentru că nu are suficientă apă pentru a-și schimba structura.

Punct de rouă de la -9° până la -1° C (15 – 30° F) – iarna și toamna, aer foarte uscat, părul are aceleași nevoi ca mai sus, emolienții folosiți pot fi în cantitate mai mică sau pot avea consistență mai lejeră (uleiuri vegetale sau alcooli grași în loc de unturi vegetale).

Punct de rouă de la -1° C până la 10° C (30 – 50° F) – între sezoane, aerul poate fi suficient de umed pentru păr sau poate fi puțin uscat. În funcție de reacțiile părului tău poți folosi sau nu umectanți, însă în general părul are nevoie de o cantitate echilibrată de umectanți și lipide.

Punct de rouă 10-15° C (50-60° F) – aerul conține o cantitate echilibrată de vapori de apă, părul nu pierde și nu asimilează molecule de apă atât de repede încât să vezi o diferență vizibilă în aspectul lui. În aceste condiții este nevoie de o cantitate medie de umectanți și mai puține lipide. Interval optim pentru părul creț.

Punct de rouă 15- 18° C ( 60-65° F) – aerul este puțin umed, însă, uneori, în acest interval părul extrem de uscat, în special părul virgin, are aspect mai bine definit și este mai ușor de stilizat pentru că poate absorbi o cantitate mai mare de vapori din aer. Există foarte multe persoane cu păr creț care au cele mai bune rezultate în acest interval. Dacă te regăsești în această descriere, părul tău are nevoie de o cantitate medie de emolienți și umectanți. Dacă însă buclele tale arată cel mai bine la punct de rouă 10-15° C atunci la 15-18° C ar trebui să renunți la umectanți sau chiar să folosești anti-umectanți.

Punct de rouă 18-21° C (65-70° F) – aerul este umed, părul absoarbe vaporii de apă, crește în volum, iar buclele nu mai sunt bine definite. Apare frizz-ul, în special dacă părul este afectat de procesare chimică și termică. Buclele sunt mai lejere pentru că părul acumulează multă apă. Evită emolienții și măștile în general. Balsamul cu textură lejeră este ideal, la fel și gelurile cu fixare puternică și anti-umectanții. Folosește produse de curățare cu mai puțini emolienți, în special dacă scalpul este gras sau perspiri mult (cowashul nu este cea mai buna soluție în acest caz).

Punct de rouă > 21° C (>70° F) – aerul este saturat de apă și se simte lipicios, părul are frizz, dar în același timp este moale, fără volum la rădăcină, iar la valori foarte ridicate părul poate avea aspect umed și se lipește de scalp. În aceste condiții (întâlnite mai des în zonele tropicale sau musonice) aspectul buclelor este afectat cel mai mult, însă paradoxal, acestea sunt condițiile în care părul are cea mai mare concentrație de apă în fibră.

Atunci când părul reține o cantitate mare de apă din aer, cortexul fibrei capilare se umflă, dar cuticula nu are această proprietate de a se dilata, de aceea ’solzii’ cuticulei se ridică ușor, iar atuci când cuticula nu este netedă părul este lipsit de strălucire naturală și se încâlcește cu ușurință.

Așa cum este bine să ai jurnal pentru îngrijirea pielii dacă te confrunți cu probleme, la fel și pentru păr este bine să ai un jurnal pentru a afla care sunt condițiile meteo cele mai favorabile pentru buclele tale. Notează de fiecare dată temperatura, umiditatea relativă și punctul de rouă, produsele folosite sau detalii despre ingredientele din formulă, metoda de stilizare, rezultate și concluzii. DayOne, Evernote și HairDays sunt 3 aplicații care pot fi folosite pentru a avea un jurnal, se pot adăuga și imagini.

Ingrediente care influențează părul în funcție de condițiile meteo

Cele mai importante ingrediente care pot influența felul în care se comportă părul tău în mediul extern sunt umectanții, anti-umectanții (ingredientele film forming) și lipidele (emolienții).

Pentru ca aceste ingrediente să aibă efecte vizibile asupra părului, trebuie să se regăsească în prima parte a listei de ingrediente a produsului ales, înainte de parfum și conservanți. Cu cât este mai mare concentrația acestor ingrediente, cu atât efectul asupra părului este mai mare, iar atunci când sunt regăsite pe ultimele poziții în lista de ingrediente efectul lor este neglijabil.

Acest lucru este important de reținut pentru că în condiții meteo diferite părul are nevoie de concentrații diferite. În general aceste ingrediente au cel mai mare impact asupra părului atunci când sunt în primele 5 ingrediente enumerate după apă, însă există și excepții.

Umectanții în produsele pentru îngrijirea părului

Umectanții sunt molecule de diferite dimensiuni care atrag moleculele de apă. Aplicați pe păr, în produsele leave-in sau produsele pentru stilizare, umectanții atrag vaporii de apă din aer, iar acești vapori sunt absorbiți de păr. Dacă este suficientă apă în aer pentru ca umectantul să poată funcționa, părul va folosi aceste molecule de apă pentru hidratare, păstrându-și astfel forma și elasticitatea.

Un alt beneficiu al umectanților, în special glicerina, este de a opri ingredientele film forming (cum ar fi copolimerii) din a crea peliculă dură pe suprafața firului de păr. În condiții ideale (punct de rouă 10-18° C), glicerina prezentă într-un gel cu fixare puternică reduce crusta formată pe păr și contribuie la formarea unei pelicule protectoare, flexibilă. Practic glicerina folosește moleculele de apă din aer pentru a ‘înmuia’ sau ‘hidrata’ gelul.

Uneori diferența dintre părul aspru și părul moale, este alegerea unui produs de stilizare care să includă și umectanți – care bineînțeles poate fi folosit doar în anumite condiții meteo.

Însă atunci când nu este suficientă apă în aer (punct de rouă și/sau umiditate cu valori scăzute), glicerina din gelul cu fixare puternică nu găsește în aer suficientă apă pe care să o atragă, de aceea glicerina în acest caz amplifică efectele create pe păr de gel și părul se simte aspru, uscat, lipsit de strălucire.

Dacă folosești o metodă de sigilare pentru moleculele de apă acumulate în păr în timpul spălării (balsam leave-in sau cremă) care conține emolienți cum ar fi uleiurile vegetale, aceștia vor forma o peliculă hidrofobică pe firul de păr și vor încetini pierderea moleculelor de apă din păr. În acest caz, în condiții de umiditate scăzută, potențialele efecte negative ale glicerinei din gelul cu fixare puternică asupra părului sunt diminuate.

Glicerina – un caz special în categoria umectanților

Glicerina nu este un ingredient potrivit pentru toată lumea, există multe tipuri de păr care nu au afinitate pentru glicerină. Glicerina este cel mai studiat și folosit umectant în produsele cosmetice, are moleculă mare și implicit putere mare de atracție pentru moleculele de apă.

Pentru că cele mai multe persoane din comunitatea curly girl au părul afectat de tratamente chimice și termice, păr care are capacitatea naturală de a reține mai multă apă, umectanții în general sunt ingrediente mai puțin apreciate. Glicerina în special, pentru că nu este compatibilă cu toate tipurile de păr, este ingredientul cel mai frecvent întâlnit ca problematic.

Glicerina este un alcool din zahăr, la fel ca sorbitol și propylene glycol – toate au molecule mari cu putere mare de atracție pentru moleculele de apă. Siropul de agave și mierea sunt alți umectanți cu moleculă mare. Umectanții cu moleculă mare atrag multă apă și cedează la fel de multă apă.

Umectanții aduc beneficii părului doar în anumite condiții de temperatură, umiditate și punct de rouă. Imaginează-ți umectanții ca pe o pungă de de zahăr – zahărul absoarbe molecule de apă din aerul umed și formează bulgări (părul hidratat se grupează și formează bucle), care atunci când aerul se usucă, se întăresc (buclele devin tari, firul de păr este rigid și se rupe ușor).

Deși glicerina este cea mai cunoscută și folosită dintre umectanți, umectanții sunt foarte mulți și foarte diferiți, voi scrie mai multe despre ei în articolul despre hidratare, însă pentru a alege produsele trebuie să știi că:

  1. Părul tău are afinitate diferită pentru umectanți diferiți – este posibil să observi că anumiți umectanți oferă rezultate mai bune în anumite condiții, este posibil să observi că indiferent de condiții părul tău nu reacționează bine la anumiți umectanți.
  2. Cei mai puțini problematici umectanți au molecule complexe, iar unii dintre ei au rol de film forming cum ar fi: gelul de in, xanthan gum, carrageenan gum, aloe vera, panthenol, pectin, Irish moss, hyaluronic acid, Sodium PCA, aminoacizii, proteinele, etc. Acești umectanți pot fi folosiți în orice condiții pentru că au și proprietatea de a încetini pierderea moleculelor de apă din fibra capilară.
  3. Dintre acești umectanți care în principiu pot fi folosiți indiferent de condițiile meteo, aloe vera în concentrații mari poate cauza pe păr un fenomen numit flash drying, în special în concentrații mari.
  4. Există ingrediente care au funcții multiple, care în produsele pentru păr acționează ca umectanți, printre care și aminoacizii și proteinele simple sau hidrolizate (ex: hydrolized soy protein). Pentru că funcția de umectant este secundară în cazul acestor ingrediente, evitarea lor din acest motiv nu este necesară.
  5. Nu există umectanți mai buni sau mai puțini buni, există umectanți simpli cu molecule mari și umectanți cu molecule mici și structură complexă, fiecare cu efecte diferite asupra părului. Cei mai problematici sunt umectanții cu particule mari cum ar fi glicerină, sorbitol, sirop de agave, miere și propylene glycol.
  6. Timpul în care umectanții rămân pe păr contează. Umectanții din șampoane și produsele care se clătesc cu apă de pe păr sunt mai puțin problematici – chiar și persoanele care evită glicerina în produsele leave-in pot folosi umectanți în produsele care nu rămân pe păr.

Atunci când alegi produsele cu umectanți ia în considerare cât timp vor rămâne pe păr, ce schimbări de temperatură, umiditate relativă și punct de rouă vor fi în acest timp și ce umectanți conțin produsele pe care le vei aplica în fiecare zi pentru restilizarea părului, dacă folosești.

Pot umectanții deshidrata părul în condiții de temperatură, umiditate și punct de rouă scăzute?

Nu există studii concludente pe acest subiect și pentru părul creț răspunsul este mai puțin important. Fibra capilară pierde molecule de apă în mediu uscat și temperatură scăzută, indiferent dacă pe păr există sau nu umectanți. Evitarea umectanților este recomandată tocmai din acest motiv.

Este posibil ca umectanții cu moleculă mare să accelereze procesul de evaporare al moleculelor de apă din păr, dar nu toți umectanții au acest potențial – nu există studii care să susțină această teorie, dar în practică există o mulțime de persoane care observă pe părul lor că glicerina în anumite condiții contribuie la deshidratare.

Indiferent dacă glicerina agravează sau nu deshidratarea părului în mediu uscat și temperatură scăzută, totuși umectanții cu molecula mare e bine să fie evitați în aceste condiții.

Emolienții în produsele pentru îngrijirea părului

Emolienții sunt lipide (grăsimi) care au rolul de a lubrifia firul de păr și de a forma o barieră hidrofobică pe suprafața fibrei capilare pentru a opri transferul de molecule de apă între păr și mediul extern. Despre cum anume funcționează lipidele voi scrie în articolul dedicat hidratării, în contextul de mai sus este important doar să reții că:

Lipidele sunt de mai multe feluri: uleiuri și unturi vegetale, alcooli grași (cetearyl alcohol, cetyl alcohol – detalii despre aceste ingrediente în articolul despre surfactanți). Dintre acestea, uleiurile și unturile vegetale nu au polaritate și se atașează de firul de păr într-un mod cu totul special pentru că sunt ingrediente complexe. Unturile și uleiurile sunt potrivite doar părului uscat.

Fiecare dintre noi are experiențe diferite cu uleiurile și unturile vegetale și deși sunt atât de apreciate în comunitatea curly girl, uleiurile și unturile vegetale nu sunt soluția miraculoasă pentru toate problemele părului și uneori pot cauza probleme grave (blocarea foliculilor piloși de pe scalp, deshidratare severă din cauza acumulărilor de grăsimi pe suprafața părului etc).

Pentru caucazieni în special, uleiurile și unturile ar trebui folosite cu moderație și doar la nevoie. Există tipuri de păr cu afinitate foarte mare pentru uleiuri și unturi – dacă părul tău iubește lipidele vei ști de la prima aplicare.

În general părul foarte creț, cu densitate mare și firul de păr gros este cel mai bun candidat pentru lipide, iar părul drept, cu densitate mică și fir subțire este cel mai nepotrivit candidat pentru lipide, în special dacă scalpul este gras.

Anti-umectanții în produsele pentru îngrijirea părului

Nu există o definiție în chimia cosmetică pentru anti-umectanți și nici o listă de ingrediente care să aibă doar această proprietate. Anti-umectanții sunt ingrediente care formează peliculă pe suprafața părului cu rolul de a opri transferul de molecule de apă între păr și mediul extern. Ingredientele film forming cum ar fi polimerii și copolimerii sunt cei mai frecvent folosiți în produsele anti-frizz, însă la fel de bune sunt și uleiurile dacă părul tău are afinitate foarte mare pentru uleiuri.

Cei mai buni anti-umectanți sunt siliconii, care din păcate nu sunt potriviți dacă urmezi metoda Curly Girl.

Teoria reflectă realitatea?

În teorie, după ce înțelegi cum se comportă părul tău în anumite condiții meteo îți dai seama că e destul de simplu să știi când ai nevoie de umectanți, emolienți sau anti-umectanți.

În practică, vara și iarna lucrurile sunt mai complicate pentru că expunem părul la două medii extreme în fiecare zi. Vara părul este expus la căldură și umiditate în afara locuințelor și este expus la temperatură și umiditate mult mai scăzute în spațiile cu aer condiționat.

Iarna părul este expus la temperatură și umiditate scăzută în afara locuințelor și este expus la temperatura mult mai crescută, în umiditate scăzută, în interiorul locuințelor. Diferența de 15 grade sau chiar mai mare între cele două medii implică puncte de rouă foarte diferite și reacții diferite ale părului.

Acest lucru nu înseamnă că vei observa o schimbare în primele 5 minute când părul este expus la temperatură și punct de rouă diferit pentru că părul are nevoie de ceva timp să se adapteze la mediul înconjurător. Înseamnă însă că părul poate să arate și să se simtă diferit pe parcursul zilelor de vară sau iarnă, în funcție de cum se adaptează la mediul înconjurător.

În cazul meu, în zilele călduroase de vară, părul se simte aspru dacă petrec foarte mult timp în aer liber (chiar dacă stau la umbră sau protejez părul de soare cu eșarfă) și se simte moale după 2-3 ore de când revin în casă unde aerul condiționat menține temperatură 23° și umiditate 50%, condiții ideale pentru păr. Vara folosesc gel cu fixare puternică, fără umectanți.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.