Cât timp se așteaptă între aplicările produselor cosmetice?
Dat fiind faptul că mulți dintre noi avem rutine complexe de îngrijire a tenului (și a pielii în general) și folosim produse dintre cele mai diverse: produse pentru curățat pielea, tonere, exfolianți chimici, scrub-uri, produse anti acnee, produse hidratante, protecție solară etc, e normal să ne întrebăm cum este cel mai potrivit să le aplicăm pentru a beneficia de toate proprietățile lor.
Vestea bună este că, în cazul în care toate produsele folosite sunt bine formulate și potrivite tipului de ten, nu e nevoie să așteptăm între aplicările produselor cosmetice, iar timpii de așteptare sunt influențați de preferințele fiecăruia, cu mici excepții.
Există persoane care așteaptă câteva minute după aplicarea fiecărui produs, iar alte persoane preferă să aplice produsele fără să aștepte mai mult decât câteva secunde, unii chiar amestecă produsele cosmetice înainte de a le aplica pe față (de exemplu crema hidratantă cu serul). Nu este nimic rău în a experimenta, chiar vă încurajez să găsiți cel mai potrivit mod de a vă aplica produsele cosmetice ținânâd cont de câteva reguli simple:
1. Produsele care conțin acizi exfolianți se aplică doar pe pielea uscată. E important ca pH-ul exfolianților să nu fie influențat de pH-ul altor produse aplicate anterior sau al apei, dacă aplicați exfolianții imediat după curățare. Majoritatea produselor de curățare au pH 5.5 și nu afecteaza PH-ul normal al pielii, dar este bine să aștepți câteva minute înainte de a aplica exfolianți pentru a da timp pielii să revină la pH-ul normal (între 4.5 și 6). Acest lucru este valabil și dacă înainte de exfolianți folosești tonere, este necesar să aștepți ca tonerul să fi intrat în piele.
2. După aplicarea produselor care tratează afecțiuni cutanate este bine să aștepți câteva minute înainte de a aplica alte produse, dai astfel timp pielii să absoarbă ingredientele. Nu există o regulă anume pentru produsele tratament, dar eu prefer să aștept după aplicarea retinoizilor, a produselor care estompează petele etc, indiferent dacă produsele se aplică doar pe zonele afectate sau pe toată fața. După aplicarea retinoizilor medicamentoși (adapalene, tretinoin, isotretionoin, tazorac) trebuie să aștepți 15-30 de minute înainte de a aplica alte produse cosmetice.
3. După aplicarea produselor cu factor de protecție este bine să aștepți câteva minute înainte de aplicarea machiajului (dacă folosești), iar dacă următorul produs pe care îl aplici (fond de ten, produs cu SPF colorat, etc) conține ingrediente pentru protecție solară nu este nevoie să aștepți între aplicări, decât dacă dorești.
4. Dacă folosești mai multe produse hidratante și observi că aplicarea lor duce la formarea unor aglomerări de ingrediente care dau senzația de „scame” pe piele este nevoie să aștepți între aplicările produselor deoarece este foarte probabil ca ele să nu fie compatibile ca textură, să fie aplicate în ordine nepotrivită sau să fie prea emoliente pentru tipul de ten. Aceste aglomerări pot apărea și dacă pe stratul cornos există aglomerari de celule moarte care nu dau voie ingredientelor să pătrundă în piele – în acest caz exfolianții chimici (acid glicolic sau acid salicilic) sunt soluția necesară.
5. Dacă folosești produse cosmetice de același tip (de exemplu hidratante) este nevoie să aplici mai întâi produsele cu textură lichidă, iar produsele mai emoliente sau cele care conțin o cantitate mare de silicon, trebuiesc aplicate ultimele pe ten (inclusiv uleiurile). Însă nici măcar acest lucru nu este o regulă, poți amesteca produsele înainte de a le aplica pe ten sau le poți aplica în orice ordine dorești (în funcție de nevoile tenului).
Personal prefer să aștept câteva minute între aplicările produselor cosmetice și recomand tuturor să aștepte înainte de a aplica alte produse, pentru ca fiecare produs să se absoarbă în piele parțial înainte de a fi aplicat următorul, însă timpii de așteptare depind de preferințele și nevoile fiecăruia.
Nu încărca tenul cu ingrediente de care el nu are nevoie, îți recomand să limpezești cu apă soluțiile micelare și să nu folosești un produs doar de dragul de a-l folosi (ex: apa termală, apele florale, tonere, creme pentru ochi, seruri, etc).
de ce recomanzi limpezirea solutiilor micelare? eu folosesc sebium de la bioderma dimineata, cand tenul e plin doar de impuritatile adunate peste noapte. Sa innteleg ca ar trebui sa folosesc si un gel de curatare?
Buna Adiana,
Ideal ar fi sa curatam tenul cu un produs de curatare solubil in apa (gel, spuma, etc) insa fiecare isi curata tenul asa cum doreste depinzand de tipul de ten si de eventualele afectiuni cutanate. O persona cu tenul gras nu poate sa foloseasca pentru curatare doar solutii micelare pentru ca acestea nu vor indeparta excesul de sebum acumulat in timpul noptii.
Poate vrei sa citesti articolul https://pasagera.ro/curatarea-tenului.html
In articolul despre solutiile micelare am explicat de ce recomand limpezirea acestora. Contin agenti de curatare, nu inteleg de ce sa las aceaste ingrediente pe ten. Se poate folosi produsul si fara limpezire? Da, dar eu o sa il limpezesc si o sa recomand sa fie limpezit 🙂
Am unteles.. Era asa comod 🙁 .. Si eu am tenul gras si ma bucuram ca pot sari peste contactul cu apa dupa ce abia am facut ochi.. Greu e sa te mentii frumoasa 🙂 thanks !
De cand asteptam acest articol! Multumim!
Culmea e ca, in mare, si eu aplic produsele chiar in ordinea mentionata de tine si cam cu aceiasi timp de asteptare. Am ajuns la asta pe baza experimentarii. Doar dupa BHA 2% gel astept cam 20-30 minute, pentru ca e cam lipicios si se absoarbe cam greu. Nu stiu ce sa zic, nu prea imi place textura lui, dar avand tenul mixt, cu tendinte de uscare in anumite zone, mi-e teama sa imi iau formula lichida, de teama sa nu usuce prea mult tenul…
Buna Pat,
Tocmai pentru a nu astepta atat de mult intre aplicari prefer produse cu texturi usoare, iar acizii ii prefer lichizi. E singurul mod in care pot aplica seara crema hidratanta si ser sau mix de uleiuri.
Nu am avut BHA gel niciodata, dar ma impac la fel de bine cu crema de corp cu BHA, am folosit-o si pe ten cu succes (cand mi s-a terminat BHA lichid).
Buna Corina. Indraznesc -pentru ca ai amintit crema de corp cu BHA- sa te intreb: ce beneficii aduce acest tip de crema? Ar putea imbunatati aspectul vergeturilor? Multumesc
Buna Maria,
Si pielea de pe corp are nevoie de exfoliere, in acest articol am descris ce inseamna de fapt exfoliere.
Din pacate exfoliantii chimici nu au efecte asupra vergerurilor. Am scris despre vergeturi aici.
In afara de BHA, eu folosesc o data pe saptamana un scrub cu ulei de samburi de struguri si zat de cafea. (e doar o varianta, poti folosi orice ulei si orice particule abrazive, cum ar fi malaiul).
de curiozitate, cat de lichid e lichidul? e putin gelifiat, sau e de consistenta apei? eu momentan am o lotiune cu AHA si BHA de la Vichy, dar cu care nu ma descurc deloc cand vine vorba de aplicat cu degetele, imi fuge in palme neastamparata, ma bate gandul sa o gelifiez cu putin Xanthan pentru ca m-am saturat sa o risipesc pe cotton pad. Ma bate gandul sa imi comand gelul cu BHA de la P’s C., presupun ca este cel mai usor de aplicat … Care este tehnica ta de aplicare, asa incat sa il intinzi uniform sisa nu ai multe pierderi de lichid printre degete si din palma?
Buna Simona,
Lichidul e lichid, nu e deloc gelifiat. Eu folosesc pompa spray cu care aplic direct pe ten (pe fiecare obraz, cu mare atentie sa nu imi ajunga in zona ochilor) si il intind pe toata fata sau aplic pe degete si il intind fara probleme.
Sau achizitionezi gelul si nu ai aceasta problema. Eu prefer lichidul pentru ca peste el pot aplica alte produse fara sa mi se incarce tenul.
Foarte util articolul, multumim! :* Chiar l-am salvat. 🙂
-Din curiozitate, in fiecare seara aplici toate acele produse… care se finalizeaza cu serumul sau un ulei de hidratare? sau le-ai mentionat doar pt exemplificare?
-Si tot ca o curiozitate 🙂 Ce produs BHA folosesti inprezent? si
ce produs tratament cu retinoizi folosesti de obicei?
-Crema hidratanta care se aplica seara e absolut necesar sa fie pt seara? sau poate fi orice crema hidratanta?
Buna Diana,
Cred ca in articolul despre Retinoizi am spus mai multe despre rutina mea zilnica, in acest moment renunt la hidroquinona (nu mai am melasma) si voi inlocui acel produs (H 2% si AHA 7%) cu AHA 10%.
Da, aplic toate acele produse, o seara retinoizi, o seara AHA 10%, apoi crema hidratanta apoi ser sau mix de uleiuri, iar in fiecare dimineata aplic Paula’s Choice BHA 2% Liquid.
Termenul de crema de seara sau de noapte nu inseamna ceva mai mult decat marketing.
Ai cititi articolul: https://pasagera.ro/crema-de-zi-%E2%80%93-crema-de-noapte.html ?
Multumesc pentru raspunsul prompt. M-a surprins pe moment sirul de produse in rutina de seara.
Eu am folosit Retin A-ul [un produs AHA sau BHA nu am folosit pana acum] si uneori simteam nevoia sa folosesc o crema hidratanta dupa aplicarea acestuia, dar nu si alte produse.
Serurile eu le aplicam separat, cand nu foloseam Retin-A-ul, de pilda, inaintea unei creme hidratante [dar nu intotdeauna].
De uleiuri eu ma feresc. Am un ten mixt, predispus la acnee… am incercat sa folosesc un ser cu vit c si ulei de jojoba si la cateva zile de la prima aplicare m-am trezit cu puncte acneice. 🙁 Chiar regret…
Dar daca tie iti face bine aceasta rutina, chiar nu ai avea de ce sa renunti la ea.
Merci ca impartasesti cu noi astfel de informatii, dar nu numai. Merci si pentru link-ul catre postarea despre crema de noapte. Referitor la aceata din urma, ma gandeam ca poate sunt anumite ingrediente care e bine sa fie aplicate in special seara pentru un efect sporit… alta diferenta, nu poate fi… decat, cum spuneai si tu, un artificiu de marketing.
As vrea sa te mai intreb ceva, daca ai citit sau stii deja: ce ingredient din creme sau unele fonduri de ten irita ochii la scurt timp dupa aplicarae produsului?
Deseori cumpar o crema sau chiar un fond de ten si la 15-30 minute de la aplicarea produsului in zona ochilor simt un usor disconfort, ochii, pleoapele ma ustura usor, ochii uneori se si inrosesc…
Sa am eu o problema sau sa fie vorba de un ingredient care provoaca acest disconfort?
Buna Diana,
Ai citit articolul despre iritanti si alergeni, sunt o gramada de ingrediente potential iritante care duc la usturime si chiar inrosirea pielii dupa aplicare.
Atunci cand folosesti Retin-a este nevoie sa aplici o crema hidratanta, in special pentru ca produsul usuca tenul. Hidratarea si protectia solara nu sunt optionale ci sunt necesare zilnic.
Este foarte putin probabil ca vitamina C sau jojoba sa iti provoace pustule, dar este posibil ca produsul pe care l-ai folosit sa contina ingrediente comedogene si/sau iritante care sa duca la aparitia pustulelor.
Nu cred ca e asa incarcata rutina mea: curatare, toner, Differin, crema hidratanta, ser (sau mix de uleiuri). Urmatoarea seara in loc de Differin folosesc alt produs.
Permite-mi sa te contrazic in legatura cu cremele de zi si cele de noapte; chiar exista diferente intre ele, una fiind cea pe care ai spus-o tu, ca facturul de protectie solar este sau ar trebui sa fie prezent in cremele de zi.
De asemenea, cremele de zi au rol de a ne proteja pe tot parcursul zilei de efectele nocive ale factorilor externi (radicali liberi, poluare, soare, vant, praf, frig etc).
O alta diferenta consta in faptul ca in cremele de noapte intalnim ingrediente nutritive si cu efect de regenerare (ex: uleiuri, unturi etc – de aici si textura mai onctuoasa a cremelor de noapte) tocmai pentru ca pielea noastra se regenereaza pe perioada noptii.
Pe parcursul zilei sebumul, pe care pielea noastra il secreta, ne protejeaza de factorii externi, pe cand noaptea fluxul sangvin este maxim, astfel celulele lucreaza intr-un ritm alert la regenerarea pielii. De aici si necesitatea prezentei in cremele de noapte a ingredientelor active antirid (cu cat inaintam in varsta acest proces se incetineste si atunci se intervine cu o crema de noapte bogata in principii active si nutritive, tocmai pentru a compensa „deficitul”).
Multumesc!
Buna Cristina,
Aceleasi ingrediente sunt necesare tenului in timpul zilei si noptii, cu rol de anti rid daca vrei sa ii spui asa, pastarea structurii pielii intacte prin reducerea impactului negativ cauzat de radicalii liberi, intarirea barierei naturale a pielii, ajutarea celulelor pielii si nu numai (celule imunitare, colagen, elastina) sa functioneze cat mai normal, pentru a avea o piele sanatoasa.
Iar acestea sunt: antioxidantii, ingredientele skin identical, ingredientele cell communicating, anti iritantii.
In timpul zilei este nevoie si de ingrediete protectie solara.
Unturile si uleiurile nu sunt ingrediente pentru toate tipurilor de ten. Pielea noastra se regenereaza in fiecare moment, celulele care se nasc in stratul bazal si parcurg substraturile epidermei pentru a ajunge in stratul cornos nu se opresc din drumul lor ziua. Celulele noi nu se nasc doar noapte in stratul bazal.
E adevarat ca regenerarea celulelor pielii este mai mare in timpul noptii (in special intre orele 23 si 4am).
Totusi, incercarea de a aplica creme foarte grase seara poate afecta procesul natural de regenerare al pielii.
Exista si ingrediente care trebuiesc aplicate doar seara, cum ar fi retinoizii, concentratiile mari de vitamina C, etc.
De acord cu tine, doar ca eu am vrut sa punctez diferentele intre cele doua creme, cea de zi si cea de noapte.
Da, pielea noastra nu se opreste din regenerare pe parcursul zilei, doar ca, dupa cum spuneam, pe parcursul zilei pielea are nevoie sa se „concentreze” mai intens pe blocarea efectelor nocive datorate factorilor externi, tocmai pentru ca acesti factori nocivi sa nu afecteze procesul de regenerare prin distrugerea celulelor, a fibroblastelor, a fibrelor de colagen etc.
Astfel, in timpul zilei procesul de regenerare este mai lent, daca imi permiti sa-i spun asa, pe cand noaptea acest proces este mult mai intens si de aceea cremele de noapte sunt mai bogate in ingrediente active, tocmai pentru ca pielea noastra este mult mai „receptiva” noaptea.
Si da, sunt ingredinte care se recomanda a fi aplicate doar seara, intrucat pe parcursul zilei acestea pot reactiona in contact cu razele solare, de unde pot aparea reactii adverse (iritatii, hiperpigmentari etc.)
Multumesc!
PS: Sper ca nu sunt un stres pentru tine.
Buna Cristina,
Cred ca amandoua spunem acelasi lucru in cuvinte diferite.
Stresul nu este pe agenda mea 🙂 Sa ai o zi buna!
Am citit undeva la tine pe blog ca dupa aplicarea retinoizilor trebuie aplicat imediat o crema cu SPF. Sau poate am retinut eu gresit?
Buna Raluca,
In articolul despre retinoizi am spus ca se recomanda folosirea lor seara, si ca, daca folositi retinoizi dimineata, este bine sa aplicati cat mai repede o crema cu protectie solara ridicata. Retinoizii care se pot aplica dimineata sunt cei din produsele cosmetice.
https://pasagera.ro/retinoid-ingredient-cell-communicating.html
Buna Corina,
Eu aplic dimineata ulei jojoba, astept 5 minute si apoi sprayul cu SPF 30. Fac asta de 2 zile si e ok. Multumesc de sfat.
Multumim pentru articol! Eu inca mai experimentez la timpul de asteptare.
Rutina mea actuala e:
– dimineata – curatare cu Boots Expert, uscare prin tamponare usoara cu un prosopel, apoi aplic brevoxyl doar unde imi mai apar cosuri, astept cam 2-3 minute si aplic Hydralight Moisture Infusing Lotion de la PC, apoi aplic Sunscreen SPF 45 tot PC.
– seara ma demachiez, uneori folosesc si demachiant si micelara, alteori doar lotiune micelara cand nu m-am machiat deloc, urmeaza curatarea cu acelasi Boots Expert, usuc fata usor, mai astept 2-3 minute si aplic BHA 2% Liquid de la PC. Si de aici alternez: uneori ma pisca fata cam tare si atunci aplic cam intr-un minut crema hidratanta – tot Hydralight si apoi Serul cu antioxidanti PC Balancing, alteori simt ca pot astepta si las sa treaca in jur de 20 de minute si abia apoi aplic crema hidratanta si serul, urmand ca o data la 2-3 zile sa aplic si un mix de uleiuri vegetale.
As vrea sa te intreb unde crezi ca gresesc in rutina mea sau ce sa mai fac, pentru ca:
– inca imi mai apar cosuri (e drept ca putin, nu adanci si mai ales dupa menstruatie, crezi ca e de natura hormonala atunci?)
– avand in vedere ca uneori ma pisca fata de la 2%BHA Liquid, am incercat sa il aplic o seara da, una nu, dar parca imediat mi se incarca fata cum nu il folosesc si atunci oare gresesc cu produsele pe care le aplic dupa exfoliant? Sa aplic intai uleiuri si apoi crema am incercat, dar mi se incarca fata daca folosesc uleiuri zilnic (mentionez ca mixul e doar din uleiuri uscate, recomandate tenului mixt si gras). Am avut si mostre din Moisture Boost si Skin Recovery – cremele hidratante PC si ma simteam parca mai bine cu ele seara. Oare am nevoie de extra hidratare atunci?
– serul Balancing cu retinol de la PC nu il pot aplica primul – ma inrosesc usor si apoi ma simt putin iritata, insa daca il aplic dupa crema hidratanta simt ca imi face foarte bine la piele.
– tenul meu inca mai are o textura sau nu stiu cum sa ii zic, neregulata, nu am pielea fina – mai ales pe frunte, iar excesul de sebum e still out there most of the day.
Sper ca ai am scris clar, daca am fost incoerenta te rog sa imi spui sa scriu iar. Multumesc mult in avans.
Buna Mya,
Pentru pustulele hormonale nu prea ai ce sa faci decat sa aplici Brevoxyl si sa incerci sa rezolvi problema dezechilibrului hormonal, incepand prin a avea o alimentatie sanatoasa, a face miscare, a nu suferi de stres 🙂 si a trai sanatos in general.
Mi se intampla si mie sa simt BHA-ul pe piele diferit, depinde foarte mult de cum este pielea mea cand aplic BHA-ul, chiar si cel mai mic semn de iritare (de exemplu atunci cand am fost racita) face ca exfoliantii sa ma usture putin cand ii aplic. Insa aplic crema peste si totul e ok. Dupa exfolianti sigur ai nevoie de un produs putin mai emolient, Moiture Boost da, dar Skin Recovery e destul de emolient pentru tenul mixt.
Incearca 2 saptamani sa nu mai aplici dimineata Hydralight, aplica doar BP, iar apoi SPF-ul, poate te va ajuta cu excesul de sebum. Seara aplici BHA apoi una dintre cele doua creme mai hidratante, dar nu Hydralight. Peste crema aplica doar serul. Eu niciodata nu aplic serul inainte de crema, nici mie nu imi place 🙂 Nu aplica uleiuri in serile in care aplici ser, de fapt nici nu cred ca o sa mai poti sa faci asta cand o sa folosesti crema mai emolienta, va fi prea mult pentru ten.
Dupa ce folosesti mai mult de 3-4 luni exfolianti zilnic si retinoizi aspectul tenului va fi mult mai bun si pielea mai catifelata.
Poti opta pentru peelinguri in zonele unde pielea nu este are aspect uniform.
Multumesc mult pentru raspuns! Esti extrem de amabila si ne ajuti enorm. Alimentatie sanatoasa cat de cat am, la capitolul miscare trebuie sa remediez serios situatia. Folosesc BHA 2% abia de doua luni, o sa mai astept pentru ca oricum stiu ca ma ajuta si trebuie sa am rabdare. Multumesc again.
buna, pentru uscarea fetei puteti inlocui prosopul cu un servetel de hartie de unica folosinta, este mult mai igienic, in prosop se acumuleaza microbi si faceti asta imediat ce va spalati altfel praful va adera la fata umeda, multumim ca impartasesti informatiile.
Buna Nana,
In cazul in care pielea sufera de anumite afectiuni este indicata folosirea servetelelor de hartie, am scris acest lucru in articolele dedicate afectiuni.
Personal folosesc prosoape pe care le schimb o data la doua zile, nu suport hartia pe tenul ud.
Multumesc si eu pentru incredere.
as vrea sa te rog sa imi lamuresti aceasta nedumerire.Am ten gras, acneic,o forma usoara de acnee chistica.TInuta sun un oarecare control cu brevoxil.Am comandat acum 2 sapt , in urma lecturilor de pe acest blog minunat:)hidralight si resist de la paula s.Le folosesc-hidralight dimineata, resisit seara.Au trecut doua sapatamni.Acneea nu s a imbunatatit, daca nu dau brevoxil e tot rau, obrajii ii simt uscati, desi ambele creme sunt hidratante.Alt efect bun nu am observat.E posibil ca la mine aceste creme sa nu functioneze?iti multumesc,elena
Buna Elena,
Protectie solara folosesti?
In ce sens sa nu functioneze cremele? Produsele Paulei sunt creme hidratante, nu trateaza acneea. Brevoxylul este un antibacterian care omoara bacteria P.acnes care produce acnee, intr-o anumita masura.
Pentru a vindeca acneea este nevoie de mai mult decat 2 saptamani si este nevoie de un regim de ingrijire complex care sa includa: curatarea tenului, exfoliere, hidratare, protectie solara si alte produse ajutatoare (gen antibacteriene, retinoizi, etc).
Ai citit articolele: https://pasagera.ro/produse-destinate-ingrijirii-pielii-si-integrarea-lor-in-rutina-zilnica.html si https://pasagera.ro/ingrijirea-tenului-cu-acnee-papulo-pustoloasa-si-nodulo-chistica-rutina-zilnica.html ?
Efectele folosirii produselor potrivite si benefice tenului se vad dupa 4-6 saptamani si doar cazurile usoare de acnee (in nici un caz chistica) pot fi tratate doar cu Brevoxyl si hidratare.
Da, este posibil ca Brevoxylul sa nu fie potrivit afectiunii tale sau sa fie prea iritant, in acest caz te poti indrepta spre alte produse antibacteriene (ex: acid azelaic gel).
Citeste te rog si articolul: https://pasagera.ro/cum-tratam-acneea.html
multumesc pentru raspuns! Nu, spre rusinea mea nu folosesc separat protectie solara,si cum din pacate aceste creme paulas nu au..Am citit cam tot blogul tau, nu cred ca am asimilat insa tot.voi reciti.Problema e ca nu am senzatie de hidratare deloc pe obraji,cu produsele paula, desi am acnee si acolo,deci nu cred ca putem vb de un ten uscat.Intrebam daca aceasta senzatie e normala, dar voi mai continua inca minimum doua spatamni.Multumiri.
Buna Elena,
Daca nu folosesti protectie solara in timp descuamarile tenului se pot agrava, citeste te rog articolul despre Brevoxyl. Citeste te rog si articolele despre rutina zilnica a tenului acneic.
Acolo am detaliat si forme suplimentare de hidratare (eu folosesc si imi plac foarte mult uleiurile vegetale).
revin.conform clasificarii tale,am acnee comedoniano-chistica.Predomina comedoniana cred.Skinoren este util impreuna cu brevoxil si in aceasta situatie?Multumesc
Buna Elena,
Nici un produs antibacterian nu are efect asupra comedoanelor. Despre fiecare ingredient am scris un articol, gasesti detalii despre efectele lor in articolele respective.
Pentru acneea nodulo chistica iti recomand sa iti constuiesti o rutina zilnica care sa contina si ingrediente antibacteriene, cu mentiunea ca doar ele nu iti vor fi de prea mare ajutor si ca, folosite incorect (fara SPF, fara hidratare) pot chiar produce iritatii.
buna, imi poti spune ce ingrediente crezi ca ar trebui sa contina o crema de fata pentru persoane de peste 35 de ani, multumesc!
Buna Nana,
Iti recomand sa folosesti motorul de cautare din site, sunt doua articole despre tenul matur.
Buna Corina,
Nu stiu daca sunt off-topic, dar vreau sa te intreb daca stii cumva de ce anumite produse bine formulate pentru corp nu pot fi folosite si pe pielea fetei? Caz particular: Almost the Real Thing by Paula’s Choice. Am gasit pe site-ul lor un comentariu de la un client, care intreba daca se poate folosi autobronzantul si pe fata. Customer care service i-a raspuns ca nu, fiind special creat pentru corp.
Nu inteleg de ce un produs fara iritanti, care contine ingrediente benefice, nu poate fi folosit si pe fata si pe corp in aceeasi masura. Bineinteles, tinand cont de tipul de ten. Acum chiar sunt putin ingrijorata, pentru ca tocmai ce mi-am comandat autobronzantul si nu prea stiu daca e ok sa-l aplic si pe fata sau nu.
multumesc
Buna Madalina,
In afara de un iritant pe care il contine acest produs nu vad de ce nu ar putea fi folosit pe ten. Cel mai bine intrebi pe site-ul Paula’s Choice sau pe pagina lor de Facebook.
vroiam sa te intreb: Super Antioxidant Concentrate Serum de la Paula’s Choice ar trebui aplicat dupa sau inainte de crema hidratanta? Citeam undeva ca dupa o crema cu siliconi nu are rost sa mai intinzi si altceva, intrucat siliconii formeaza o „pelicula” pe suprafata pielii si nu mai lasa loc de manevre. Avand in vedere ca produsul mai sus mentionat contine si siliconi si e si o baza perfecta de machiaj, cand e randul lui sa il aplic? Thanks
Buna Adiana,
In general serurile, in special cele cu silicon se aplica dupa aplicarea cremelor hidratante. Nu conteaza daca acea crema hidratanta contine sau nu silicon, serul va fi absorbit de piele. Insa pana la urma si acest lucru este o preferinta personala, poti aplica produsele in ce ordine doresti observand cum reactioneaza pielea.
Buna Corina,
in cazul cremei cu SPF serul se aplica obligatoriu inainte sau si peste crema sau de fapt numai seara se recomanda serul dupa crema?
Mariana,
Toate produsele cosmetice pentru ingrijirea tenului (inclusiv serul) se aplica inainte de protectia solara. Toate produsele de machiaj se aplica dupa protectia solara.
Seara serul se poate aplica inainte, dupa sau combinat cu crema hidratanta.
multumesc mult Corina!
Intrebare: Este necesar aplicarea si a unei creme hidratante si a unui ser (in cazul meu uleiuri presate la rece)? Nu incarca prea mult tenul?
Buna Andreea,
Depinde de ce produse aplici anterior si de nevoile pielii.
Buna Corina,
Poate s-a mai pus intrebarea acesta si nu am gasit-o eu. E nevoie ca SPF-ul zilnic sa fie aplicat ca si o crema separat, adica aplicam crema hidtratanta si apoi protectia solara?
Sau este posibil (daca gasim un produs potrivit) sa folosim numai o crema hidratanta dar care sa aiba si SPF? SI sa impacam si varza si capra.
Buna Cristina,
Depinde de tipul de ten. Tenul mixt si gras nu are nevoie de emolienti si din acest motiv este de preferat ca hidratarea aplicata inainte de SPF sa fie sub forma lichida, nu crema si ca produsul cu SPF sa contina cat mai multe ingrediente necesare pentru hidratare.
Tenul normal si uscat poate beneficia de aplicarea unei creme hidratante inainte de SPF, dar poti la fel de bine sa folosesti un SPF care sa contina foarte multe ingrediente necesare pentru hidratare si sa nu aplici crema hidratanta inainte de SPF.
Important este ca produsul cu protectie solara sa contina cat mai multe ingrediente hidratante (antioxidanti, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicating) indiferent de tipul de ten. In cele mai multe cazuri produsele cu SPF sunt simple protectii solare si nu contin sau contin foarte putine ingrediente necesare pielii pentru a fi hidratata.
In orice caz hidratarea cea mai importanta din zi se face seara, iar daca nu folosesti produse cu SPF care sa contina ingredientele necesare e foarte important sa folosesti seara creme hidratante cu o multime de ingrediente benefice care sa compenseze lipsa lor din SPF.
Pielea „consuma” sau „foloseste” ingredientele benefice aplicate pe piele in 2-3 ore de la aplicare si niciodata nu poti aplica prea multe ingrediente benefice pe piele.
Buna, corina
Am o problema si as dori sa o clarific cu ajutorul tau.
Folosesc pentru curatare, tonifiere, exfoliere produse PC iar pentru hidratare un mix de uleiuri:jojoba, coacaze negre, germeni grau, borago, o crema Olay din lista ta, iar pentru protectie solara tot un produs PC.
Problema mea e ca ma ustura ochii de 2 sapt de cand am inceput sa folosesc produsele PC, nu dupa fiecare operatiune sau cel putin nu simt eu, ci pe parcursul zilei.
Ce parere ai?
Multumesc.
Buna Cornelia,
Sper ca nu aplici exfoliantul in zona ochilor si sper ca ai testat fiecare produs in parte inainte sa il folosesti, nu e normal sa te usture ochii dupa folosirea produselor. Inlocuieste produsul cu SPF cu unul care nu este produs de PC si observa reactia tenului, este singurul care ar putea sa dea usturimi (daca folosesti BHA-ul corect). Sau poate nu aplici SPF-ul corect si te ustura pielea din cauza soarelui.
Cornelia,
Am patit ceva similar acum doua zile , folosind produsul cu SPF 30 de la P’sC, cel sprayabil, pentru ca, din neatentie, mi-a ajuns un pic de produs in ochi. Am lacrimat aproape toata ziua, datorita combinatiei iritant in ochi + oboseala + ochi in monitoare toata ziua.
Daca folosesti acelasi produs ca si mine, ai grija la zona ochilor. Spray-aza in palme si de acolo da pe fata, cu grija mare la pleoape.
Asa cum zicea Corina, in cazul exfoliantilor sa eviti zona ochilor (sub ochi si pleoape)
Buna,
Am mai scris un mesaj dar din greseala cred ca l-am sters.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Da, intr-adevar, spf-ul era de vina, extra care moisturising 30+antioxidanti si water resistant, pe care bine-nteles ca il aplicam si in jurul ochilor. Azi de ex nu l-am mai aplicat si se simte diferenta. Chiar imi pare rau, il voi folosi doar pe corp, de la gat in jos.
BHA-ul il folosesc corect,cred, nu il aplic in jurul ochilor, pe pielea curatata si tonifiata, iar dupa el aplic mix-ul de uleiuri si crema Olay. Ce mi s-a parut interesant a fost textura BHA-ului pe care nu mi-l puteam inchipui uleios,ceea ce nu e rau deloc pentru mine.
In concluzie trebuie sa schimb produsul de protectie solara, probabil ca voi alege o crema hidratanta cu spf, un 2 in 1 cum ar veni :).
Multumesc inca o data si voi mai reveni cu impresii noi.
Si nu, nu am testat fiecare produs in parte inainte de a le folosi prima data.. 🙁 le-am luat acum prin eliminare, citind atatea articole de-ale tale aveam impresia ca eram cu lectiile invatate dar se pare ca e nevoie si de practica, multa chiar.
Buna Cornelia,
Da, e nevoie sa observi atenta reactia pielii la diversele produse folosite. De multe ori pielea nu tolereaza anumite ingrediente SPF, am scris despre ele in articolele din categoria protectie solara.
Inainte sa citesc articolul, credeam ca „scamele” de pe ten sunt rezultatul exfolierii pielii sau efectul unui fond de ten slab calitativ. De fapt, eu ma tencuiam cu prea multe produse, intr-un timp prea scurt!
Bună Corina. Sper să nu ţi se pară deplasată întrebarea mea: contează şi ph-ul săpunului cu care ne spălăm pe mâini? Adică în timpul de aşteptare de 10-20 min dintre produse(mă refer la produse cu BHa sau retinoizi.), normal că mai pun mâna pe ceva şi atunci trebuie să mă spăl din nou pe mâini.
Buna Mary,
Majoritatea sapunurilor lichide au PH 5.5. Daca te usuci bine dupa ce te-ai spalat pe maini si mainile nu sunt umede nu influentezi PH-ul produselor aplicate pe ten.