Greșeli frecvente când protejăm pielea de radiațiile solare

1. Apreciem potențialul nociv al radiațiilor solare după temperatură și intensitatea luminii

Radiațiile solare includ UVA1, UVA2, UVB, UVC, VL (Lumina Vizibilaă, IR (Infrared) și BL (Lumina Albastră). Deși efectele radiațiilor solare nu se simt pe piele din prima secundă, pielea este afectată de radiațiile solare din prima secundă de expunere la lumina vizibilă, indiferent de nivelul de radiații UV.

În zilele cu temperaturi scăzute și nori, pielea este afectată mai puțin, dar este în continuare afectată de radiațiile solare. Cantitatea de UV care ajunge pe suprafața pielii nu este influențată doar de temperatura atmosferică – altitudinea, mediul înconjurător care reflectă radiațiile (nisip, zăpadă, apa) și alți factori cresc cantitatea de radiații UV care ajung pe piele.

Indiferent de anotimp și temperatură trebuie să protejăm pielea de radiațiile UV în fiecare zi cu un produs care oferă protecție solară cu spectru larg pentru radiațiile UVA1, UVA2 și UVB. Protejează tenul, gâtul, urechile, buzele, pleoapele, mâinile și orice altă zonă de piele neacoperită de haine.

Produsele cosmetice cu SPF din Europa au pe etichetă tipărit simbolul UVA într-un cerc, unele chiar au pe etichetă valoarea UVB și valoarea UVA, de exemplu SPF 50 UVB și SPF 25 UVA. Produsele cu SPF din SUA au în descriere Broad Spectrum (spectru larg), iar cele din Asia folosesc simbolul PA++++ pentru protecție UVA ridicată și PA+ pentru protecție UVA redusă.

2. Credem că putem plimba cațelul sau putem alerga la piață 5 minute, fără să fim afectați de radiațiile UV și fără să avem nevoie de protecție solară

Radiațiile UV acționează asupra pielii din prima secundă pornind o cascadă de reacții care în timp pe pielea noastră se prezintă sub formă de pete, riduri, pierderea fermității, pori dilatați, piele îngroșată, sensibilitate, roșeață, iritație, deshidratare, keratoză actinică și în cel mai rău caz, cancer de piele.

Distrugerile celulare și modificările de ADN cauzate de radicalii liberi generați de radiațiile solare sunt cumulative – fiecare minut în care pielea este expusă la lumina solară fără a fi protejată contează!

3. Credem că la umbră, în casă în fața unei ferestre sau în mașină suntem protejați de radiațiile solare

La umbră nu suntem expuși direct radiațiilor solare, dar totuși suntem expuși unei cantități foarte mari de radiații UV, umbra nu anulează nevoia de a proteja pielea și nu oferă protecție solară 100%.

Radiațiile UVA trec prin sticlă și dacă sticla ferestrelor nu este tratată special pentru protecție UV, suntem protejați doar de radiațiile UVB în mașină și în casă.

Indiferent că ieșim din casă 5 minute sau stăm toată ziua în casă, e foarte probabil să fim expuși la lumina solară pe parcursul zilei, de aceea este important să aplicăm SPF în fiecare dimineață, indiferent de programul zilei.

4.  Aplicăm protecție solară și ne expunem la soare cu intenția de a ne bronza sau a obține vitamina D

Bronzul este reacția de apărare a pielii împotriva radiațiilor UV și este primul semn că pielea este afectată negativ. Arsurile solare cresc riscul apariției cancerului de piele cu 70%. Pentru multe persoane pielea bronzată este un stil de viață pentru care investesc timp și bani – fiecare dintre noi alege așa cum crede de cuviință.

Indiferent de alegerile noastre, nu suntem imuni la radiațiile UV, iar de la bronzul de la 20-40 de ani până la cancerul de piele de la 60-70 de ani e un drum scurt. Atunci când protejăm pielea de radiații UV nu mai poate exista intenția de a ne bronza la soare sau la solar, zilele de pe malul mării pe șezlong, fără umbrelă și pălărie sunt doar o amintire din trecut.

Mă supără să văd că multe saloane de bronzat folosesc vitamina D pentru a atrage clienții, promițând obținerea vitaminei D după bronzarea în aceste aparate pe care ar trebui de fapt să le numim ‘aparate de produs cancer de piele’.

Nu putem obține o cantitate semnificativă după expunerea pielii 5 minute la radiații UV în salonul de bronzat și nici nu există o rețetă universală pentru a știi câte minute, pe ce zonă de piele și la ce indice UV ar trebui să expunem pielea în fiecare zi pentru a obține cantitatea necesară de vitamina D.

Obținem vitamina D în principal cu ajutorul radiațiilor care ajung zilnic pe pielea expusă fără SPF și cu ajutorul anumitor alimente. Nu putem proteja pielea de 100% din radiații UV, o mică parte ajunge în piele și ajută la obținerea vitaminei D, chiar dacă am aplicat protecție solară.

Deficiența de vitamina D este serioasă, are prea puțin legătură cu protecția solară aplicată zilnic, iar riscul de apariție al cancerului de piele este la fel de serios. Discutați cu medicul de familie, cereți o analiză de vitamina D dacă este nevoie – suplimentele cu vitamina D se prescriu și sunt sigure pentru sănătate.

5. Aplicăm prea puțină protecție solară și nu reaplicăm în timpul zilei

Pentru a obține protecția solară de pe eticheta produsului trebuie să aplicăm un strat uniform și generos de produs. Medicii recomandă o cantitate medie necesară pentru a proteja tenul – 1.25 ml – însă în funcție de suprafața tenului această cantitate medie s-ar putea să fie insuficientă.

Vă recomand să vizionați pe YT măsurarea feței făcută de Michelle de la LabMuffin (How much sunscreen do you need for your face?), veți înțelege imediat de ce această cantitate medie nu este importantă. Important este să aplicați un strat generos și uniform.

1.25 ml este un număr care contează doar pentru a înțelege că un produs de 60 ml este folosit pentru o medie de 48 de aplicări – dacă folosiți un tub de 60 ml timp de 4-5 luni, cu siguranță nu protejați suficient pielea.

Pentru corp cantitatea medie este de 30 ml pentru o singură aplicare, iar la mare după ce am înotat și am șters pielea cu prosopul trebuie să reaplicăm. Dacă plecați cu un tub de 250 ml de SPF la mare și nu l-ați terminat în câteve zile, nu v-ați protejat corect.

Doar 5% din persoanele care folosesc protecție solară aplică și reaplică în timpul zilei cantitatea suficientă pentru a proteja pielea de radiațiile solare. Cu cât aplicați o cantitate mai mică, cu atât protecția obținută este mai mică – să nu credeți că dacă aplicați un strat subțire de SPF 50 veți proteja pielea cu SPF 50.

6. Credem că produsele cu SPF mai mic decât SPF 30 ne protejează eficient

Numărul SPF de pe produsele cu protecție solară reprezintă o valoare care ne ajută să aproximăm:

A. cantitatea de radiații UVB de care ne protejează acel produs

SPF 15 blochează 94% din radiațiile solare , SPF 30 blochează 96.6% din radiațiile solare, iar SPF 50 ne protejează de 98% din radiațiile solare. SPF mai mare de 50 (98.5%) nu blochează mult mai multe radiații UV comparativ cu SPF 50, ne protejează însă pe o perioadă mai lungă.

B. timpul în care produsul respectiv protejează de radiațiile UVB

SPF 15 asigură protecție solară timp de minim 150 minute, SPF 30 oferă protecție timp de 5 ore, iar SPF 50 protejează pielea împotriva arsurilor solare cel puțin 500 de minute. SPF 100 protejează pe o perioadă mai lungă decât este lumină solară în majoritatea țărilor de pe glob.

Acest nivel de protecție se obține doar dacă se aplică pe piele un strat uniform și generos de cremă cu SPF. Numărul SPF nu are legătură cu protecția UVA, are legătură doar cu radiațiile UVB.

Nivelul de protecție este aproximativ și este influențat de cantitatea de protecție solară aplicată pe piele pe parcursul zilei. Cu trecerea orelor, protecția solară aplicată dimineața ne protejează tot mai puțin – nu există un buton care pornește protecția și care oprește brusc protecția după ce a trecut timpul în care produsul este activ.

În timpul zilei când transpirăm, atingem fața cu mâinile, când ștergem nasul sau zona gurii cu șervețel, pe zonele unde ochelarii ating pielea, pe buze și în jurul gurii după ce mâncăm, pe zonele unde atingem telefonul de piele, îndepărtăm protecția solară aplicată dimineața.

Ținând cont și de faptul că majoritatea aplicăm prea puțină protecție solară, medicii și cercetătorii recomandă SPF 30 minim pentru a proteja pielea zilnic. Medicii recunosc că au ales SPF 30 și nu SPF 50 pentru că majoritatea persoanelor care folosesc SPF 50 cred că sunt protejați mai bine doar pentru că folosesc SPF mai mare când de fapt aplică mai puțin și nu reaplică în timpul zilei.

Alegeți SPF 30 sau mai mare pentru a proteja pielea în fiecare zi – SPF cu valoare mai mică decât 30 este doar un produs care ajută la protejarea pielii, dar nu protejează eficient de radiațiile UV.

Recomandarea mea este SPF 50, colorat, rezistent la apă în fiecare zi din an, aplicat în strat uniform și generos. Nu atingeți fața în timpul zilei, reaplicați de cel puțin 2 ori în timpul zilei, în funcție de cât de mult SPF s-a îndepărtat de pe piele.

7. Credem că produsele pentru machiaj protejează suficient pielea și nu avem nevoie de altă protecție solară

Dacă folosiți fond de ten e mai bine să alegeți unul care oferă protecție solară, SPF 30 sau mai mare este ideal, dar orice SPF mai mare de 20 în fondul de ten e mai bun decât deloc.

Fondul de ten nu oferă protecție solară cu spectru larg – majoritatea fondurilor de ten nu conțin filtre care să protejeze pielea de radiațiile UVA. Verificați lista de ingrediente și aflați dacă include unul sau mai multe din urmatoarele ingrediente care oferă protecție UVA1 și UVA2:

  • Zinc Oxide,
  • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S),
  • Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone),
  • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Uvinul A Plus),
  • Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Tinosorb M),
  • Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid (Mexoryl SX).

Pentru că niciodată nu aplicăm un strat generos și uniform de fond de ten, niciodată nu obținem protecția solară promisă pe etichetă – fondul de ten cu SPF 50 și formulă care protejează de întreg spectrul solar oferă protecție SPF 50 doar dacă aplicăm 1.25ml sau chiar mai mult. Acest tip de aplicare oferă un aspect final inestetic, nimeni nu aplică atât de mult machiaj pe ten într-o zi normală la serviciu.

Putem să afectăm protecția solară în timpul aplicării fondului de ten, în special dacă aplicăm machiajul cu degetele sau cu burețel umed. Pentru a nu afecta protecția solară trebuie să așteptăm câteva minute după aplicare – eu aștept cel puțin 10 minute – și să aplicăm fondul de ten cu pensulă sau cu burețel care să nu fie prea ud, cu atenție.

Totuși, fondul de ten conține oxizi de fier folosiți pentru a obține culoarea, în lista de ingrediente apar cu denumirea iron oxide. Iron oxide este un ingredient care se folosește și în pudre, în BB cream, în SPF-urile colorate și are abilitatea de a proteja pielea de lumina albastră. Lumina albastră emisă de soare ne afectează prea puțin pielea, însă lumina albastră emisă de dispozitivele electronice cu ecran afectează nu doar pielea ci și ochii.

Fondul de ten cu SPF contribuie la protecția solară de pe piele, dar singur nu poate asigura protecție solară eficientă!

8. Credem că o cremă cu SPF 30 + un fond de ten cu SPF 30 + o pudră cu SPF 30 oferă protecție SPF 90

Presupunând că aplicăm strat generos și uniform pentru fiecare din aceste produse (ignorați faptul că aplicarea acestei cantități de machiaj o să arate inestetic pe piele), din păcate aplicarea celor 3 produse nu asigură protecție solară egală cu suma valorilor SPF.

Protecția solară maximă oferită de produsele cosmetice este SPF 50+ și blochează 98 – 98.5%, indiferent că am aplicat un singur produs cu SPF 50+ sau 3 produse cu SPF 50+, nu vom bloca o cantitate mai mare de radiații solare.

Totuși, niciodată nu putem aplica prea multă protecție solară și este o idee bună ca toate produsele de machiaj aplicate peste protecția solară aplicată în strat generos, să aibă cel puțin SPF 20.

Din toate produsele pentru machiaj, pudra pulbere oferă cea mai puțină protecție pentru că aplicăm foarte puțin. Nu este o idee bună să ne bazăm pe pudra pulbere cu SPF 50 pentru reîmprospătarea protecției solare și pe nici o altă pudră – pentru reaplicare este nevoie de un strat generos și uniform de produs.

9. Credem că SPF 100 este mai bun decât SPF 50

Ați înțeles deja că SPF 100 înseamnă doar mai mult timp de protecție, nu înseamnă protecție mai bună. Ați înțeles și că cel mai important este să aplicăm un strat generos de SPF 30 sau SPF mai mare, în fiecare zi.

Deși am vrea să credem că putem aplica SPF 100 dimineața și că nu mai avem nevoie să reaplicăm în timpul zilei, acest lucru ar fi posibil dacă am trăi într-un laborator medical și nimic nu ar atinge pielea pe care am aplicat SPF 100.

În condiții normale, cu protecție solară aplicată și REAPLICATĂ corect, cele două produse SPF 50 și SPF 100 oferă protecție solară asemănătoare, veți fi la fel de bine protejați cu oricare dintre ele. Să nu fiți tentate să credeți că un strat subțire de SPF 100 oferă protecție mai bună decât un strat subțire de SPF 50.

10. Credem că protecția solară aplicată dimineața ne protejează toată ziua

Protecția solară aplicată în cantitate generoasă pe piele, este eficientă pe o perioadă limitată – timpul în care filtrele sunt active – și este afectată de transpirație și de sebum și de tot ce ajunge în contact cu pielea.

Timpul în care filtrele solare sunt eficiente are legătură cu expunerea la radiațiile solare – într-o peșteră fără lumină solară filtrele rămân active, se degradează doar după ce pielea este expusă la lumină. Într-o încăpere cu multe geamuri se degradează mai puțin decât în aer liber, la umbră, dar totuși se degradează și oferă treptat tot mai puțină protecție UV.

Dacă aplicăm SPF 50 rezistent la apă dimineața la ora 7, acesta ne protejează eficient pe tot parcursul zilei la birou, dar la ora 17 când plecăm de la birou spre casă, într-o zi de vară, cantitatea de filtre solare care mai sunt active pe piele este insuficientă pentru a ne proteja corect – ați înteles probabil acest lucru.

Cu SPF 30 protecția solară la sfârșitul zilei este și mai puțină – dacă ați fost la București la seminar ați văzut pe scanner cât de mult sau puțin ne protejăm pielea, pe scanner protecția solară se vede albastră, zonele neprotejate sunr evidente, la fel este evident și dacă am aplicat sau nu strat generos – pregătesc un articol despre ce se întâmplă cu protecția solară în timpul zilei când nu reaplicăm. cu imagini generate de scanner, cu pielea mea.

Pentru a proteja eficient pielea, trebuie să reaplicăm un strat generos de SPF 30 sau mai mare, dacă suntem expuși la lumina solară mai mult de 2-3 ore. Această indicație este precizată pe fiecare tub de SPF și este recomandarea medicilor dermatologi.

11. Credem ca ne putem proteja 100% de radiațiile solare doar cu produsele cosmetice cu SPF 50+

Cred că ați înțeles de ce nu putem proteja pielea doar cu produsele cosmetice – acestea protejează doar de maxim 98.5% din radiațiile UV și pe parcursul zilei sunt îndepărtate când atingem pielea. Radiațiile solare trec prin geam și prin majoritatea hainelor, nu suntem protejați în casă și în mașină, iar hainele subțiri, deschise la culoare, oferă protecție insuficientă (SPF 8-15).

Ochii nu îi putem proteja cu cremă și sunt la fel de afectați de radiațiile solare, nici scalpul nu îl putem proteja cu cremă dacă avem părul lung – ochelarii de soare și pălăria cu boruri mari sau umbrela cu protecție UV sunt necesare pentru a proteja ochii și scalpul.

Cea mai simplă, mai eficientă și mai ieftină metodă pentru a proteja pielea de radiațiile UV este folosirea hainelor cu protecție solară, etichetate UPF 50+. Există tot felul de haine care pot acoperi tot corpul – mănuși, bandană pentru a proteja urechile și pentru a proteja gâtul, pălării, mâneci, tricouri, fuste, șaluri, etc.

Hainele cu protecție UPF 50+ blochează cel puțin 98.5% din toate radiațiile solare (UVA, UVB, IR, VL, BL), protecție uniformă și eficientă pe toată perioada folosirii – cremele cu SPF 50+ blochează cel mult 98.5% din radiațiile UVB și o cantitate mult mai mică de UVA, eficiența lor scade o dată cu expunerea la lumina solară și sunt afectate de perspirație, sebum, etc.

Majoritatea hainelor etichetate UPF 50+ blochează aproape 100% din radiații, despre hainele cu protecție solară vă povestesc în alt articol.

Pentru față (inclusiv pleoape și buze) trebuie să aplicăm și să reaplicăm protecția solară zilnic. Pentru persoanele care au melanoma pe față, sunt alergice la radiațiile solare sau nu tolerează filtrele solare, există măști speciale (facekini.com este un exemplu).

12. Nu monitorizăm alunițele sau rănile minore care nu se vindecă

Dacă aveți alunițe (nevi pigmentari) care își schimbă forma și culoarea sau erupții care nu se vindecă, dar își schimbă mereu aspectul, trebuie să colaborați cu un medic dermatolog pentru monitorizare anuală.

Cred că fiecare dintre persoanele care au suferit arsuri solare, s-au bronzat mulți ani la soare sau au frecventat solarul ar trebui să facă cel puțin o dermatoscopie (examinarea alunițelor) după vârsta de 40 de ani sau chiar înainte dacă există modificări ale alunițelor.

Carcinomul bazal este un tip foarte comun de cancer de piele pentru care există diferite soluții, cu cât este depistat mai devreme cu atât mai bine. Persoanele cu pielea albă, păr blond sau roșcat, ochi albaștri și pistrui (efelide) sunt mai afectate de radiațiile UV decât persoanele cu părul negru și pielea măslinie.

13. Aplicăm crema hidratantă după ce am aplicat protecția solară

O greșeală mai puțin frecventă, dar am primit această întrebare de curând. Protecția solară este ultimul produs care se aplică pe piele, peste protecția solară se pot aplica doar produse de machiaj, după ce se așteaptă 10 minute de la aplicarea protecției solare. Am scris un articol pe acest subiect în urmă cu câțiva ani, sper să vă ajute.

Alegeri inteligente pentru a reduce riscul apariției petelor și cancerului de piele

Folosiți internetul și aplicațiile mobile pentru a afla indicele UV în fiecare zi, iar pentru zilele cu indice UV ridicat (peste 5) alegeți haine cu protecție solară UPF 50+, ochelari cu protecție solară, alegeți sa stați la umbră, sa vă plimbați pe plajă când indexul UV este mai mic de 3, să purtați pălărie cu boruri late sau umbrelă cu UPF 50+ și mănuși cu UPF 50+ (în special la volan).

Aplicați în fiecare zi din an un strat generos și uniform de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare, pe toate zonele de piele expusă la lumina solară. Reaplicați protecția solară pe parcursul zilei – iarna o dată, vara cel puțin de două ori. Reaplicați imediat dacă ați transpirat, dacă ați înotat, dacă ați șters pielea cu prosopul.

Dacă puteți, alegeți în fiecare zi SPF 50 cu filtre minerale, rezistent la apă, colorat – acest tip de produs este cel mai bine tolerat de piele, rezistă cel mai mult pe piele și oferă protecție împotriva luminii albastre.

Dacă nu sunteți convinși că ar trebui să aplicați și reaplicați SPF zilnic, pe toate zonele de piele expuse la lumina solară trebuie să vă reamintesc că 2 persoane decedează în fiecare oră din cauza cancerului de piele cauzat de radiațiile solare.

Și dacă vreodată nu aveți inspirație în aplicarea protecției solare, vă recomand așa cum v-am recomandat la seminarul de la București, să petreceți 2 minute pe site-ul skincancer.org.

Mai multe informații despre protecția solară puteți ciți în categoria dedicată protecției solare.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.