Alegerea exfoliantului chimic potrivit și aplicarea lui

Despre exfolianți puteți mai multe detalii în articolele din secțiunea Exfoliere.

Pe scurt, avantajele folosirii exfolianților sunt:
– îmbunătățesc considerabil aspectul și textura pielii (BHA și AHA)
– ameliorează și previn apariția punctele negre (BHA)
– ameliorează și previn apariția punctelor albe (AHA și BHA)
– îndepărtează excesul de sebum din pori, eliberează porii, reduce numărul pustulelor care se formează în mod normal pe piele (BHA)
– stimulează producția de colagen și ceramide (AHA și BHA)
– ameliorează petele și cicatricile post acnee, după cel puțin 6 luni de folosire zilnică (AHA și BHA)
– uniformizează culoarea pielii (AHA mai mult, BHA mai puțin)
– ameliorează ridurile fine și hiperpigmentarile solare superficiale, după cel puțin 6 luni de folosire zilnică (AHA mai mult, BHA mai puțin)
– au efect anti inflamator și antibacterian ușor (BHA)
– ingredientele aplicate pe tenul exfoliat zilnic pătrund în piele mai ușor și mai repede datorită acțiunii de îndepărtare a stratului superficial de celule moarte (AHA și BHA)

Datorită faptului că BHA este solubil în lipide (ulei) și AHA este solubil în apă, s-a constatat de la începutul folosirii acestor ingrediente că BHA este mai potrivit tenului mixt, gras, normal, care prezintă acnee sau are tendințe acneice, de asemenea și pentru tenul cu rozacee, iar AHA este mai potrivit tenului normal și uscat. În ultimii ani au apărut tot mai multe studii care dovedesc că și AHA are efect asupra tenului cu exces de sebum, în îmbunătățirea aspectului petelor post acnee sau cauzate de soare, a cicatricilor post acnee și în special ajută la uniformizarea culorii și texturii pielii.

Alegerea exfoliantului chimic potrivit tipului de ten și afecțiunii de care suferă pielea:

Dacă tenul nu prezintă afecțiuni cutanate, exfolierea se face astfel:
Ten uscat: AHA; Ten normal: AHA; Ten mixt: BHA; Ten gras: BHA

Pentru tenul cu afecțiuni cutanate, ca parte dintr-o rutină de îngrijire complexă, alegeți astfel:
Acnee comedoniană (puncte negre), toate tipurile de ten: BHA
Acnee comedoniană (puncte albe), toate tipurile de ten: AHA și BHA
Acnee papulo pustuloasă, toate tipurile de ten: BHA
Acnee nodulo chistică, toate tipurile de ten: BHA
Rozacee, toate tipurile de ten: BHA
Riduri fine, toate tipurile de ten: AHA
Pete și cicatrici post acnee, toate tipurile de ten: AHA
Pete solare superficiale sau melasmă, toate tipurile de ten: AHA
Demodex, toate tipurile de ten: BHA
Eczemă, toate tipurile de ten: AHA
Dermatită seboreică, toate tipurile de ten mai puțin ten uscat: BHA
Psoriazis, toate tipurile de ten: BHA
Îmbunătățirea texturii pielii, toate tipurile de ten: AHA și BHA
Uniformizarea culorii pielii, toate tipurile de ten: AHA și BHA

Atenție: Nu toate afecțiunile de mai sus au ca tratament doar exfolierea, exfoliantul ales este doar unul din ingredientele benefice și/sau necesare pentru a trata afecțiunea respectivă.

După ce ați ales tipul de exfoliant necesar sau tipurile (în unele cazuri este nevoie și de BHA și de AHA) trebuie să alegeți concentrația exfoliantului.
Dacă nu ați mai folosit exfolianți se recomandă să începeți cu BHA 1% și AHA 5-8%. Pentru rezultate mai rapide vă recomand să alegeți BHA 2% și AHA 8% și să începeți să folosiți exfoliantul treptat tocmai pentru  ca pielea să nu se irite, înroșească sau descuameze. Folosire treptată înseamnă introducerea în rutină zilnică a exfoliantului de două ori pe săptămâna, apoi de trei ori, șamd cu observarea atentă a pielii și eventual rărirea aplicărilor în caz de iritație, înroșire, descuamare. Indiferent de cât de bine tolerează pielea aceste ingrediente, e important să le folosiți treptat. Chiar dacă la început nu apar iritații este posibil ca ulterior pielea să se descuameze și este nevoie să răriți aplicările cel puțin în zona respectivă.

Vă recomand să începeți folosirea exfolianților seara, iar dacă aveți rutine complexe care conțin produse antibacterine și/sau tretinoizi puteți aplica exfoliantul dimineața doar după ce pielea l-a acceptat.
Acizii de tip AHA există și în concentrații mai mari de 8%. În aceste cazuri începeți folosirea lor o data pe săptămână timp de 2 săptămâni, de două ori pe săptămână timp de două săptămâni, șamd, ajungând (doar dacă e cazul) la aplicări o dată la două zile sau chiar zilnic dacă pielea răspunde bine la tratament. Aplicați AHA 10-12% doar seara.

Puteți folosi exfolianții indiferent de anotimp. Dacă doriți să vă expuneți soarelui cu scopul de a vă bronza (știți părerea mea despre bronz) întrerupeți folosirea lor cu cel puțin două săptămâni înainte de bronzare și o săptămână după ce v-ați bronzat. Reintroduceți exfolianții treptat în rutină. Folosirea exfolianților va duce și la îndepărtarea mai rapidă a bronzului.

Cum se aplică exfolianții
În articolele despre exfolianți (citiți-le vă rog) am spus că eficacitatea acestor acizi depinde de concentrația și de pH-ul lor. pH-ul ideal al exfolianților este între 3 și 3,9. De aceea este foarte important să aplicați exfolianții doar pe pielea uscată complet. Cel mai bine este să aplicați exfolianții după curățarea tenului (sau pielii dacă îi aplicați pe corp). După curățare puteți aplica toner, dacă folosiți. După acest pas trebuie să lăsați pielea să își revină la ph-ul ei (aproximativ 5.5) cel puțin 5 minute pentru a vă asigura că exfolierea se va produce. După aplicarea exfolianților este bine să așteptați alte 5 – 10 minute înainte de a aplica orice alt produs sau medicament pe piele.

Atenție: Exfolianții chimici nu se limpezesc de pe piele!

Cât de des se aplică exfolianții
BHA 2% se poate aplica o dată sau chiar de două ori pe zi. Dacă aveți puncte negre este mai bine să urmați un tratament cosmetic pentru a le extrage, exfolianții vor preveni apariția lor. În unele cazuri este posibil ca rezultatele exfolierii să se lase așteptate dacă aveți puncte negre de mulți ani și nu le-ați extras niciodată. Depinzând de toleranța pielii la acest acid și de afecțiunea pe care doriți să o ameliorați puteți să folosiți BHA de două ori pe zi.

AHA 5% se poate aplică o dată sau chiar de două ori pe zi. Punctele albe ar trebui extrase pentru rezultalte mai bune ale acizilor și pentru prevenirea lor, însă chiar dacă nu le extrageți acizii vor exfolia încet și sigur celulele moarte și le vor ameliora.
AHA 8% și concentrațiile mai mari se aplică doar o dată pe zi.

În cazul în care folosiți ambele tipuri de exfolianți nu îi puteți aplica unul peste celălalt.

Produse necesare în cazul folosirii exfolianților
Protecția solară – Nu mai trebuie să explic de ce, am făcut-o în articolele despre exfolianți și în foarte multe comentarii, protecția solară este necesară în fiecare zi din an indiferent de anotimp, mai ales dacă folosiți exfolianți chimici. Asigurați-vă că folosiți un produs care protejează de tot spectrul solar și care are un SPF suficient de mare.

Hidratarea – Deși există exfolianți care conțin ingrediente necesare hidratării (antioxidanți, ingrediente skin indentical, ingrediente cell communicating) eu vă recomand să folosiți un produs hidratant care să le conțină pe toate și în plus anti iritanți. În combinație cu acizii exfolianți hidratarea adecvată vă oferă rezultate mai bune, iar posibilitățile ca pielea să se irite, înroșească sau descuameze în timpul folosirii exfolianților este mult mai mică.

Atenție: Persoanele alergice la aspirină nu pot folosi exfolianții cu acid salicilic (BHA), unele persoane alergice tolerează concentrații mici (0.5%-1%).

304 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna. Iarna aceasta am facut o pauza la anticonceptionale si, cumulat cu vremea de afara m-am cam umplut de cosuri in zona barbiei si a maxilarului. Acum mi-au mai trecut insa am ramas cu cateva semne. Daca folosesc un aha 10% de la paula e prea puternic pt mine? Nu am mai folosit exfolianti dar am folosit retina si brevoxil si am ajuns la stadiul in care pielea nu se mai decumenteaza. Tu ce-mi recomanzi pentru rezultate cat de cat vizibile intr-o luna si jumatate (pana la nunta mea)?.

    • Buna Bianca,
      Nu poti sti daca produsul iti este potrivit sau nu inainte sa il incerci. Nu am de unde sa stiu cum va reactiona pielea ta la exfolianti si daca petele ramase in urma pustulelor se vor vindeca intr-un timp atat de scurt. Nu poti aplica AHA 10% in fiecare zi decat dupa ce l-ai folosit la inceput de 2-3 ori pe saptamana crescand treptat numarul de aplicari pe saptamana daca pielea nu se descuameaza si nu se irita.
      Sa nu uiti ca Brevoxyl-ul nu are efect asupra acestor pete, dar Retin-a da.
      Tinand cont de faptul ca e vara nu poti sa iti faci peelinguri, ar fi fost mai eficiente decat exfolierea chimica zilnica. Nu te ingrijora insa, semnele se acopera cu un fond de ten, ameliorarea petelor poate dura ceva timp, nu exista reguli in acest sens.

  • Buna Corina,
    Am tot citit despre aceste exfoliante la tine si mi-am comandat si eu mostre de la Paula pentru BHA 1% si 2%. Am tenul undeva intre mixt si uscat (e diferit in functie de anotimp) am unele probleme cu punctele negre – nu-s multe dar le am de mult si nu par sa dispara. As vrea sa folosesc BHA 2% dar mi-a fost teama de iritatii asa ca acum sunt in teste cu ambele.
    Nu inteleg insa…daca este recomandata hidratarea dupa folosirea exfoliantului. Adica….evident este dimineata impreuna cu o crema cu spf. Dar seara? E ok daca nu mai folosesc nici un fel de crema sau ulei dupa exfoliant (vara nu simt nevoia de hidratare a tenului si dimineata si seara) sau ar fi mai bine sa o fac?
    Multumesc!
    Diana

    • Buna Diana,
      Hidratare inseamna aport de antioxidanti, ingrediente cell communicating, ingrediente skin identical. Aceste ingrediente sunt necesare pielii zilnic. Este ceea ce hraneste pielea si o mentine sanatoasa (citeste articolul Cum se realizeaza hidratarea pielii).
      Este indicat sa folosesti seara, dupa 10-15 minute de cand ai aplicat exfoliantul, un produs care sa contine cat mai multe ingrediente hidratante.

  • Buna. Eu am tenul uscat fara afectiuni cutanate, care exfoliant ar fi potrivit pentru mine, AHA 5% sau AHA 8%, mentionez ca nu am mai folosit exfoliant chimic. Multumesc.

    • Buna Sorina,
      Poti incerca mostre cu 5% si 8%. Daca vrei sa folosesti exfoliantul zilnic poti alege 5%, dar poti alege 8% si il poti folosi o data la doua zile.
      Sa nu uiti de integrarea corecta a exfoliantului in rutina zilnica pentru a evita descuamarile.

  • Buna Corina,
    De aproape trei luni de zile urmez cu strictete rutina de ingrijire recomandata de tine pentru tenul cu acnee si pot spune ca rezultatele incep cu adevarat sa se vada. Sunt mai mult decat fericita, sper sa imi mearga bine in continuare. Nu pot decat sa iti multumesc si sa iti fiu recunoscatoare pentru sfaturile pe care ni le impartasesti. Mai nou, chiar, nu mai privesc totul ca o „rutina”, totul este intr-adevar foarte simplu si logic. Intr-o alta ordine de idei, de cateva zile l-am tot urmarit pe dr. Neal Schultz despre care ai amintit si tu in cateva articole. Spuneai ca nu esti de acord cu ideea lui ca protectia solara trebuie aplicata prima pe ten, inainte de oricare alt produs, ai explicat si de ce. Am descoperit si alte „contradictii” intre ideile lui si cele prezentate de tine in acest blog. Exemple: 1. tonerul astringent (asa cum il cunosteam foarte bine cu toate, plin de alcool iritant) este prezentat in filmulete lui ca fiind util pentru tenul fara probleme vizibile (desi spuneai si tu ca orice ten trebuie tratat ca un ten sensibil, nu trebuie aplicati iritanti indiferent de starea tenului) si 2. Retin-A, Differin nu pot fi aplicate in acelasi moment cu exfoliantii chimici intrucat efectele acestora pot fi reduse/eliminate din cauza acizilor (uite si link: http://www.youtube.com/watch?v=rNNYbUnANsk&feature=endscreen&NR=1). Acest ultim exemplu m-a pus pe ganduri intrucat eu folosesc BHA2% dimineata si seara (planuiesc ca intr-o luna sa folosesc dimineata BHA2% si seara un AHA), iar seara folosesc in plus si Brevoxyl impreuna cu Differin. Oare chiar efectele Differin-ului sa fie suprimate de BHA? Chiar sunt curioasa ce parere ai despre acest lucru. Imi cer scuze daca nu am postat in sectiunea corespunzatoare! Iti urez toate cele bune!

    • Buna Anca,
      Ma bucur pentru rezultatele tale, acum stii ca totul e simplu de fapt. 🙂
      Despre tonerul astrigent nu cred ca mai are rost sa spun nimic, parerea mea este clar exprimata in articolul despre alcool. Bineinteles fiecare alege pentru el ce produse aplica pe piele.
      Despre combinatia de acizi si retinoizi da-mi voie sa iti raspund intr-un articol, astazi. Dar spune-mi mai exact, cum folosesti tu BHA-ul si Differinul? Aplici BHA apoi Differin?

  • Draga Corina,

    Am o intrebare referitoare la aplicarea exfoliantilor: pe site-ul Paulei am gasit urmatoarea recomandare:
    „Suggested Essential Routine
    1.Cleanse with RESIST Optimal Results Hydrating Cleanser
    2.Tone with RESIST Advanced Replenishing Toner
    3.Exfoliate and renew skin with 8% AHA Gel, and apply RESIST Remarkable Skin Lightening Lotion 7% AHA to discolorations.”
    Sa inteleg ca se pot aplica consecutiv cei 2 exfolianti, 8% si 7% AHA plus 2% hidroquinona?
    Multumesc mult!

    • Buna Irina,
      E vorba de aplicarea celui de-al doilea produsul pe zonele cu melasma, dar as vrea sa vad totusi contextul unde este scris citatul de mai sus, cred ca este o greseala, doi acizi unul peste altul e cam mult, chiar si pentru zone mici de piele.

  • Buna Corina,

    Am gasit aceasta recomandare la produsul RESIST Remarkable Skin Lightening Lotion with 7% AHA
    sectiunea „How to use” ->”View Suggested Skin-Care Routines Using This Product”.
    As vrea sa te mai intreb daca varsta de 13 ani ti se pare prea frageda pentru aplicarea acestui produs cu hidroquinona? Fiica mea nu a fost prea constiincioasa cu aplicarea protectiei solare dupa BHA (pe care il foloseste de cateva luni) si i-au aparut pistrui pe pometi. Sau exista vreo sansa sa dispara de la sine ?
    Ingrijirea tenului la adolescenti ar trebui sa fie diferita de cea a adultilor?
    Multumesc !

    • Buna Irina,
      Poti aplica produsul, dar doar pe zone restranse si doar daca pielea ta tolereaza combinatia de acizi.
      Eu as zice sa nu foloseasca produsul cu hidroquinona deocamdata, sa devina constienta ca atunci cand foloseste BHA este neaparat nevoie sa foloseasca protectie solara in fiecare zi din an si daca petele respective nu dispar sa foloseasca produsul cu hidroquinona din luna decembrie.
      Ingrijirea tenului adolescentilor sau adultilor depinde doar de tipul de ten si afectiunile respectiva. Dupa varsta de 13-14 ani se pot folosi exfoliantii, produsele antibacteriene, etc.

    • Buna Florin,
      Mai bine folosesti in fiecare dimineata BHA si seara AHA/Retin-a, unul o seara, altul in urmatoarea seara. Sa introduci Retin-a cu atentie in rutina, daca nu l-ai folosit deja.

  • Buna Corina,
    Din pacate am dat intamplator de raspunsul tau, iar nu primisem instiintare ca a fost publicat un nou comentariu (culmea, exact cele destinate mie:D). Oricum, articolul „Interacțiunea dintre acizii exfolianți și retinoizi” l-am citit din prima zi tocmai pentru ca vizitez zilnic blogul, deci eram lamurita 🙂 Referitor la intrebarea ta asupra modului de utilizare a BHA-ului si Differin-ului, tin sa-ti spun ca pe primul il aplic la cateva minute dupa Resist Advanced Replenishing Toner Skin Remodeling Complex, dupa care astept cel putin 20 min ca sa aplic Differin. Uneori, intre BHA si Differin mai aplic Brevoxyl pe 1, 2 pustule care mai apar, dar in mare nu mai este nevoie. Dupa care iar astept vreo 20 minute si aplic Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel. Sper ca procedez corect. Daca nu, just let me know 🙂

  • Si ce produs Aha de la Paula mi-l recomanzi?Vreau 8%.Am bha lichid.Cam cate pulverizari sunt necesare?Am impresia ca pun prea mult.La fel si spf.:-(Multumesc mult inca o data!

    • Buna Florin,
      Daca vrei 8% cumpara 8%, e foarte bun produsul. BHA-ul trebuie sa fie intins pe toata fata, sa iti simti fata uda, eu aplic cam 3-4 pulverizari. SPF nu se poate sa pui prea mult, nu mai stiu ce produs ai. Daca e crema ai nevoie de o cantitate cam cat o migdala pentru toata fata, iar daca e spray 4-5 pulverizari.

  • buna…am 16 ani si am si eu o intrebare.am comandat de la oriflame un exfoliant Pure skin,l-am aplicat pe fat dupa ce m-am curatat si a inceput sa ma usture fata,cu toate aste-a lam lasat…usor,usor a incetat sa ma mai usture si l-am lasat pe piele cam o ora,a fost o zii cand am aplicat si dimineatza si seara si am tinut pe fata cam acelasi timp.Peste 2 zile de la folosirea aceste creme a inceput sa ma usture fata,sa ma inrosesc si acum am fata varza:((…e incretita si ma ustura daca o ating,daca ma spal cu sapu,sau daca ma dau cu diferite creme….Ce sa fac in acesat situatie?Oare va trece?….dupa fiecare clatire cu apa,dupa ce se usuca fata,incepe iar sa mi se increteasca:((…Ce trebuie sa fac….Astept un raspuns….Va multumesc:)!
    Sincer am iesit si prin curte dupa ce l-am aplicat…poate m-am expus si cat de putin la soare,fara sa vreau evident:((…Astept un sfat,un raspuns…Multumesc:)!

    • Buna Claudiu,
      Nu stiu ce exfoliant ai folosit, nu stiu ce ingrediente are, dar este evident ca pielea a facut o reactie alergica la acel produs. Exfoliantii se aplica pe ten si nu se limpezesc. Daca un produs ustura cand il aplici si ustura si dupa 10 minute de la aplicare trebuie sa il limpezesti, sa nu il folosesti timp de doua zile si sa il incerci din nou, iar daca reactia pielii este la fel trebuie sa renunti la el.
      Protectia solara este o necesitate, nu un moft, poti avea reactii foarte urate pe piele daca folosesti exfolianti si nu te protejezi de soare.
      Acum, cand tenul tau este iritat, trebuie sa il ingrijesti astfel: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html. Foloseste compresele cu ceaiuri asa cum e descris in articol, sunt foarte bune.
      Nu mai folosi sapun niciodata pentru curatarea tenului, irita foarte mult pielea si, datorita PH-ului mare, incurajeaza dezvoltarea bacteriilor pe piele.
      Foloseste pentru hidratare ulei de jojoba pana cand trece iritatia, e foarte proababil ca diversele creme pe care le ai sa contina iritanti si sa intretina iritatia prezenta pe ten.

    • Buna Claudiu,
      Nu stiu ce contine, se poate sa fii alergic la unul din ingrediente produsului si e normal sa nu il mai poti folosi niciodata. Sunt 99% sanse sa ai aceleasi rezultate.

    • Buna Cristina,
      Uita-te in partea dreapta la articole recente. Motorul de cautare in site functioneaza de asemenea, te incurajez sa il folosesti.
      Multumesc si eu.

  • Buna Corina!
    As avea o rugaminte la tine: sa-mi spui ce parere ai de un anume exfoliant care l-am gasit pe iherb.com; dupa review-uri suna tentant insa as vrea o parere avizata inainte sa-l comand.
    Compozitia sa chimica este: Water (aqua), glycolic acid, lactic acid, malic acid, glycerin, caprylic/capric triglyceride, cetearyl alcohol, ceteareth 20, stearic acid, glyceryl stearate and PEG-100 stearate, cetyl alcohol, xanthan gum, citrus medica limonum (lemon) fruit extract, passiflora incarnata (passion) fruit extract, ascorbyl palmitate (C-Ester), organic simmondsia chinensis (jojoba) seed oil* (.1%), organic camellia sinensis (green tea) leaf extract* (.1%), dimethicone, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, potassium sorbate.
    Multumesc mult de tot!

  • Buna, Corina. Eu sunt din Chisinau si sunt inca in cautarea unui exfoliant potrivit pentru tenul meu. Am gasit unul cu urmatoarele ingredinte:deionized water, glycerin, acrylic polimer, green tea extract, compuond vitamin, methylparaben, aha, disodium edta, salicylic acid, glyceryl stearate, retinyl palmitate,triethanolamine, imidazolidinyl urea, cetyl palmitate. Din cite mi-am putut eu da seama e ca concentratia de aha si bha e foarte mica, dar vreau sa stiu si parerea ta. Mersi mult.

    • Buna Karola,
      In primul rand AHA nu poate aparea in aceasta forma in lista de ingrediente, in al doilea rand acest produs nu contine stabilizatori de PH pentru a asigura PH-ul necesar exfolierii. In al treilea rand acest produs contine imidazolidinyl urea, un conservant care elibereaza formaldehida si triethanolamine, tot un conservant. Cand sunt ambele prezente intr-un produs cosmetic, se pot forma nitrosamine, substante potential cancerigene care pot penetra pielea.

  • Multumesc mult, Corina, pentru un raspuns atit de explicit, cu siguranta ca nu il voi intrebuinta. Sanatate multa tie, si forta de munca.

  • Buna, Corina…as vrea sa te rog sa imi spui daca o crema care are 1, 5 % acid salicilic poate fii de ajutor in conditiile in care o aplic in fiecare dimineata pe tenul curatat doar cu ceai de rozmarin in care storc o picatura de lamaie.Aceasta crema este facuta in farmacie si destinata in special bebelusilor pentru descuamarea cojitelor care se fac pe scalp….In momentul de fata nu mai am prea mari probleme cu tenul, am avut ani de zile, insa acum sunt destul de ok….Seara de cativa ani folosesc Retin -A, peste zi o crema preparata in farmacie pe baza de ulei de jojoba , ulei de catina in care se pune pentru filtru solar oxid de zinc 20% …. Multumesc frumos pentru ajutorul pe care il dai tuturor celor care au nevoie de un sfat avizat.

    • Buna Mirela,
      Rozmarinul si lamaia sunt iritante. Tenul trebuie curatat cu un produs care sa indeparteze excesul de sebum acumulat in timpul noptii, ingredientele reziduale ale produselor cosmetice aplicare seara pe ten si eventualele impuritati acumulate in pori.
      Nu stiu ce ingrediente contine respectiva crema, mai ales ca este destinata ingrijirii scalpului, dar 1.5% BHA este un exfoliant eficient, cu conditia sa aiba PH-ul potrivit (pe care nu il pot ghici).
      Dupa Retin-a ar trebui sa aplici o crema hidratanta.

  • Multumesc pentru raspuns…. Dupa retin folosesc crema hidratanta, tenul meu arata infinit mai bine decat acum cativa ani. Nu stiu ce tonic sa folosesc pentru ca ma feresc sa cumpar tot felul de chimicale frumos ambalate… In ideea asta m-am gandit ca ceaiul ar fii mai indicat! Eu nu ma machiez , insa demachiant folosesc in fiecare seara.Referitor la ph am sa intreb la farmacia unde a fost preparata crema… Eu am hartie pentru pentru masurarea ph-ului insa nu cred ca pot afla exact de una singura…. Cat ar trebui sa fie ph cremei cu acid salicilic ? Undeva intre 2.5 si 3,5?multumesc inca o data pentru raspuns.

    • Buna Mirela,
      Exista tonere foarte bine formulate care contin o gramada de ingrediente benefice tenului, citeste articolul despre tonerele Paulei daca ai timp, am descris fiecare toner al ei.
      Ceaiul poate fi un anti iritant foarte bun si atat.
      Daca nu te machiezi nu trebuie sa te demachiezi, e logic 🙂 E important sa folosesti un produs solubil in apa pentru curatarea tenului, acesta trebuie sa indeparteze bland si eficient toate impuritatile acumulate in timpul zilei, excesul de sebum, rezidurile de ingrediente ramase pe piele de la produsele folosite in timpul zilei, etc.
      Daca ai hartie masoara-l, ideal ar fi sa aiba PH intre 2.5 si 3.5, dar si 3.8 e ok, insa PH 4 este ineficient.

  • Buna,

    Multumesc pentru raspunsul din articolul cu retinoizii.
    Spune-mi, te rog, daca folosesti BHA sau AHA o perioada, sa zicem o luna, pana ajungi la niste rezultate dorite, ce se intampla daca renunti (treptat) la a mai folosi acesti acizi?
    De ex, o prietena a folosit produse matefiante (pt tenul gras), iar atunci cand a oprit folosirea lor tenul ei se ingrasa mult mai repede si mai mult.
    As vrea sa stiu daca se intampla vreo chestiune de genul.

    • Buna Madalina,
      Este foarte putin probabil sa ajungi la rezultate notabile dupa doar o luna de folosire a exfoliantilor, tinand cont de faptul ca nu ii poti folosi de la inceput in fiecare zi.
      Cand intrerupi folosirea lor nu se intampla nimic, dupa o perioada tenul se va resimti in lipsa exfolierii, exact cum era inainte de folosirea lor.
      Nu stiu ce produse a folosit prietena ta si excesul de sebum are multe alte cauze decat lipsa matifiantilor aplicati local. Sigur ca tenul prezinta excesul de sebum, dar nu are legatura cu produsele matifiante folosite, are legatura doar cu lipsa lor, cu alimentatia, cu nivelul hormonal, cu produsele folosite acum pe ten, etc.

  • Si ce parere ai de asta:
    tratament anti-pete cu 2% acid salicilic, Clearskin Professional, Avon

    Ingrediente: aqua, glycerin, PPG-14 butylether, glycolic acid, propanediol, salicilyc acid, sodium hidroxide, cetyl alcohol, peg-40 stearate, steareth-2, thiodipropionic acid, BIS-PEG 18 metyl ether dimetyl silane, polymetyl methacrylate, magnesium aluminium silicate, Oryza Sativa starch, xanthan gum, choleth-24, parfum, disodium EDTA, metylparaben, trioxoaundecanedioic acid, ceteth-24, Saccharomyces/zinc ferment.

    Cam chimicalizat, pretul e mic. As vrea sa stiu daca exfoliaza bine.

  • Corina ce imi poti spune despre faptul ca pe site-ul goodguide.com produsele Paula’s Choice , au o nota destul de mica ?
    Iar in legatura cu BHA , am citit ca acidul salicilic prezinta un risc (minor) pentru sanatate fiind interzis din produsele cosmetice in Canada si in Japonia .De asemenea se mentiona si Sodium Hydroxide , spunand ca acesta produce toxicitate .
    Multumesc !

    • Buna Carmen,
      Intrebare foarte buna.
      Sa iti explic ce inteleg eu din acel site. Exista 3 rating-uri care dau nota finala produsului: Sanatate, Mediu si Impactul cu societatea a companiei. Sincer nu inteleg de ce nota unui produs este afectata de mediu (folosirea resurselor de mediu – apa, energie, materiale, impactul asupra mediului, etc) si de Impactul cu mediul social (comunitate, management, angajati, transparenta companiei, etc).
      Din punctul meu de vedere, un produs cosmetic ar trebui sa primeasca „nota” in functie de lista de ingrediente. Bineinteles fiecare alege sa evalueze un produs cosmetic dupa ce criterii doreste.
      In cazul in care luam in considerare doar nota data in categoria Sanatate o sa observi ca exista ingrediente din formula produselor pe care site-ul respectiv le considera nocive, de exemplu in cazul produselor exfoliante, chiar acei exfolianti sunt considerati nocivi. Atunci care mai este rolul exfoliantilor daca ei sunt nocivi pentru piele?
      Sodium Hydroxide este un stabilizator de PH, in concentratiile in care se regasesc in produsele Paulei nu prezinta probleme pentru sanatatea pielii.
      Bineinteles fiecare dintre noi alege sa aplice pe piele produse in functie de convingerile lui. Te sfatuiesc si pe tine sa ai incredere in tine in alegerea produselor cosmetice si sa treci informatiile prin filtrul propriei gandiri, indiferent unde este acea informatie: blog, site, jurnal medical, reclame, descriere de produse.
      Multa sanatate!

  • Buna Corina, revin la sfaturile tale care imi sunt de mare, mare ajutor….te rog mult poti sa-mi spui daca as putea sa-mi fac in farmacie, o crema cu acid salicilic a carei baza sa fie amestecul de uleuri pe care tu il recomanzi in paginile blogului tau.Am vorbit cu farmacistul care are deja preparata crema cu acid salicilic, dar in proportie de 1,5% si in baza de vaselina, lucru care ma impiedica sa o folosesc.Dumnealui mi-a spus ca imi poate folosi acest amestec de uleiuri…..tu ce ma sfatuiesti? Stiu ca sunt multe aspecte de urmarit, ph, concentratie acid si altele, la care eu nu am raspunsuri…multumesc foarte mult.

    • Buna Mirela,
      Nu se poate sa fie doar uleiurile si acidul salicilic si sa aiba PH corect. Daca este un farmacist care stie ce face o sa iti faca o reteta care va contine mai mult decat uleiuri, concentratiile vor fi diferite. Eu nu inteleg de ce vrei sa ai exfoliant si hidratant in acelasi produs, dar e alegerea ta.
      Cere PH 3.5 si concentratie 2%. Nu prea conteaza baza, sa fie ceva foarte simplu si sa contina si un ingredient care ajuta penetrarea acidului in piele.

      • Daca iti propune doar grăsimi (ulei) si salicilic, amestecul anhidru nu are apa deci nu are pH deci nu e exfoliant…

        Eu am senzatia ca majoritatea farmacistilor nu stiu decat sa faca un fel de emulsii cu lanolina, ulei mineral… Cateva active… Nici nu stiu daca le conserva cum trebuie, devreme ce mereu spun ca se păstrează la frigider…

        Cere reteta completa, cu %, daca vreasa ți-o dea…

        • Buna Simona,
          Multumesc pentru explicatia in detaliu data Mirelei. Asta incercam si eu sa ii spun, ca uleiurile vor avea concentratii diferite datorita prezentei altor ingrediente necesare.

          • dap, ai dreptate 🙂 de pe mobil scriu mai greu detaliat 🙂

            in principiu ingrediente precum alcoolii (glicerina, propylene glycol) sunt si penetration enhencers. totul e sa nu iti puna cine stie ce alt alcool (denat) in formula … mai bine cere-i reteta si arata-i-o Corinei 🙂

  • Multumesc… Se vede ,nu… nu ma pricep si din cauza asta ti-am cerut ajutorul! Deci e bine daca baza e vaselina?eu nu tin neaparat sa fie ulei dar ma gandeam ca e mai bun decat sa fie vaselina (eu stiam ca e bine sa ne ferim de ea)

    • Buna Mirela,
      Nu conteaza baza, conteaza Ph-ul. Eu m-as feri de produse in baza de vaselina cand e vorba de exfolianti, dar nu din cauza vaselinei ci din cauza ca e bine sa folosesti produse care nu lasa pelicula la suprafata pielii si lasa ingredientele active sa patrunda usor in piele.

  • Va multumesc amadurora pentru implicare…..si pentru rabdare! Ideea sta cam asa: farmacistul nu face asa ceva(crema) , el mi-a spus intr-adevar ca mai bine mi-ar face o solutie cu acid salicilic si glicerina insa eu am tras cu crema, gandidu – ma ca e mai eficienta! Eu habar nu am nici in solutia pe care o face ce mai pune , gen alcool sau altceva…insa domnul e foarte amabil si mi-a spus ca imi face ce am nevoie numai sa ii spun…va rog atunci sa ma sfatuiti ce sa ii cer….as zice ca mai bine ar fii o solutie cu 2% acid , ph 3, 5 dar in plus? Simona spunea ceva despre niste alcoli….unii buni altii mai putin buni.

    • Buna Mirela,
      Nu sunt chimist si nu iti pot da o reteta cu procentele ingredientelor care ar trebui sa se regaseasca in produs pentru ca produsul are nevoie de un anume PH, iar pentru acest PH este nevoie de anume concentratii de stabilizatori de PH, concentratii care depind de restul ingredientelor.
      Iti pot spune insa ce alte ingrediente ar trebui sa contina acidul tau: Aqua, Methylpropanediol, Salicylic Acid 2%, Camellia Oleifera (Green Tea) Extract, Butylene Glycol, Polysorbate-20, Sodium Hydroxide, Disodium EDTA, este reteta acidului lichid al Paulei. Poate sa foloseasca alt stabilizator in loc de Sodium Hydroxide, poate sa foloseasca alt conservant in loc de Disodium, important este sa fie compatibile cu restul listei de ingrediente.

  • Multumesc frumos pentru raspuns Corina……merg la farmacie si o sa iti spun ce a iesit ! Te rog sa ma lasi sa fac o corectura .. Acool..m-am repezit in postul precedent si mi-a scapat o litera….O zi frumoasa iti doresc .

  • buna corina.. revin cu o alta intrebare din alt domeniu..ce parere ai despre bicarbonatul de sodiu ca si exfoliant zilnic..mai exact bicarbonat dizolvat in apa (nu mai stiu exact cantitatile) se aplica pe toata fata , simti putin ca strange apoi aplici cremele zice ca e bun si la riduri pt ca exfoliaza in timp…ce zici poate fi o prostie? dar de aplicarea cat mai deasa a unei masti facute din smantana (naturala de la tara) pe fata, tot asa pt exfoliere in timp? multumesc si sper sa nu ti se para stupide intrebarile

    • Buna Cry,
      Bicarbonatul de sodiu nu are efecte asupra ridurilor si nu exfoliaza chimic. Il poti folosi pe post de scrub, are particule suficient de mici. Nici smantana nu exfoliaza chimic (citeste despre AHA si BHA).
      Nu sunt stupide intrebarile, in articolele despre exfolianti gasesti detalii despre acestia si raspuns la multe alte intrebari.

  • Buna Corina
    Vreau sa introduc in rutina mea zilnica exfoliantul cu AHA de la Avene pe care l-am vazut in lista cu exfolianti chimici recomandati de tine, insa imi este teama sa nu ma irit sau descuamez la inceput deoarece am tenul mixt cu puncte negre (mai apare cate o pustula in perioada de menstruatie) dar si destul de sensibil. Mentionez ca nu am m-ai folosit exfoliere chimica pana acum, numai mecanica. Ar fi ok sa incep utilizarea lui seara, odata la 4 zile, in primele 2 saptamani? sau mai rar/des?Nu-mi dau seama ce concentratie de AHA are.
    Multumesc!

    • Buna Larisa,
      Descuamarile usoare datorate exfoliantilor chimici sunt normale si se intampla dupa primele aplicari (daca se intampla). Pentru descuamari se foloseste un scrub bland pentru a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii, nu mai des de o data la 3-4 zile.
      Da, poti incepe folosirea exfoliantului o data la 4 zile in primele doua saptamani si poti creste aplicarile treptat, observand atenta reactia tenului.
      Produsul Avene care contine 5% AHA si 0.5% BHA are urmatoarea formula chimica: Water, Cyclomethicone, Glycolic Acid, Propylene Glycol, Glycerin, Polyacrylamide, Lactic Acid, Polymethyl Methacrylate, Sodium Hydroxide, C13-14 Isoparaffin, Disodium Phosphate, Bisabolol, Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil, Dimethiconol, Disodium Edta, Fragrance, Laureth-7, Polysorbate 20, Salicylic Acid, Zinc, Gluconate.
      Asigura-te ca produsul pe care doresti sa il achizitionezi este acesta.

    • Larisa, produsul este Avene Cleanance K Cream-gel? Ma intereseaza si pe mine, sunt curioasa dc cel din farmaciile noastre are compozitia descrisa de Corina.

  • Buna Corina, am luat preparatul cu acid salicilic de la farmacie, asa cum mi-ai spus are ph acid ,concentratie 2% si in plus glicerina.Il folosesc de cateva zile, e destul de ok insa am o problema…..nu prea pot suporta glicerina pe fata, mai bune zis senzatia de lipicios …este bine daca dupa 15 minute de la aplicare o curat doar cu apa si apoi aplic crema hidratanta?
    In alta ordine de idei mi-am comandat de la Paula’ s Choice RESIST Anti-Aging Sample Set, vreau sa vad daca imi merg….
    Multumesc si o zi frumoasa sa ai.

  • Buna Corina,
    revin cu un cometariu legat de crema Avene Cleanance K Cream-gel (in felul asta lamuresc si pe Loredana legat de denumirea produsului:p).
    Mi-ai spus sa ma asigur ca ingredientele sunt cele listate de tine mai sus.Zilele acestea m-am oprit la o farmacie si am facut o poza la lista de ingrediente a produsului.
    Acestea sunt: ”Avene Thermal Spring Water , Glycolic Acid , Cyclomethicone,Water, Ppg-15 Stearyl Ether, Propylene Glycol, Glycerin, Lactic Acid, Polymethyl Methacrylate, Propylene Glycol Ceteth-3 Acetate, Sodium Hydroxide, Cetyl Alcohol, Arachidyl Alcohol, Polyacrylate-13, Glyceryl Stearate, Peg-100 Stearate, Salicylic Acid, Arachidyl Glycoside, Behenyl Alcohol,
    Bisabolol Cucurbita Pepo (pumpkin) Seed Oil (cucurbita Pepo Seed Oil), Dimethicone, Disodium Edta, Fragrance, Polyisobutene, Polysorbate 20, Pyridoxine Hcl, Zinc Glyconate.” (sper ca am scris bine ingredientele).
    Dupa cum vezi sunt niste ingrediente in plus care nush in ce masura strica compozitia/eficienta cremei . Formele acelea de alcool (in afara de ”cetyl acohol” care stiu ca nu este iritant ) ma baga in ceata… Tu ce parare ai? Merita sa mai dau banii pe ea sau nu? Stiu ca Paula are exfolianti mult mai buni, dar bugetul meu de student nu-mi permite sa-i achizitionez momentan.
    Multumesc.

    • Buna Larisa,
      Nici celelalte forme de alcool nu sunt iritante.
      Nu stiu insa ce PH are noul produs si nici cat costa, dar poti face o comparatie cu un produs Paula’s Choice care contine AHA sau BHA. Compara cantitate/pret.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.