Am acnee, cum procedez?

De-a lungul anilor, cele mai multe persoane care mi-au cerut ajutorul în rezolvarea problemelor pielii se confruntă cu afecțiuni cutanate care au ca simptome pustule cu puroi (denumite popular coșuri). Diagnosticul nu a fost acnee în toate cazurile, pentru că există multe alte afecțiuni care seamănă cu acneea, dar nu sunt acnee. Citește articolul despre tipurile de acnee.

Indiferent de diagnostic, dacă ai acnee sau te confrunți cu simptome specifice acneei, este nevoie să acorzi atenție deosebită îngrijirii pielii tale. De cele mai multe ori pustulele cu puroi apar pe tenul cu exces de sebum și pot fi însoțite de puncte negre, iritație, descuamări, pori dilatați.

Pentru tratamentul pustulelor cu puroi sunt necesare câteva reguli simple, ce trebuie respectate cu strictețe.

1. Reguli de igienă:

 • Nu atinge tenul cu mâinile în timpul zilei, niciodată! Nu lăsa părul să atingă tenul (în special în timpul nopții)! Dacă ai senzații de prurit (mâncărime) pe piele, folosește un șervețel.
 • Nu folosi prosoape de bumbac (doar dacă le schimbi zilnic), folosește prosoape de hârtie. Tamponează ușor pielea după curățare, cu prosopul, nu freca!
 • Schimbă fața de pernă des, folosește-o o seară pe o parte, seara următoare pe partea celalaltă, iar seara următoare schimb-o cu una curată.
 • Spală-te pe mâini înainte de a te spăla pe față și înainte de a vă aplica orice produs cosmetic pe piele.
 • Evită extracția pustulele acasă, mai ales dacă ai unghii lungi, poți răni pielea. Rănile se vindecă extrem de greu, dacă se vindecă. De multe ori rănile se transformă în cicatrici atrofice. Ideal ar fi să nu extragi pustulele acasă, dar dacă trebuie neapărat să faceți acest lucr protejați degetele cu șervețele apoi urmați pașii de aici: http://www.acne.org/pop.html. După extracție aplică presiune minimă 4-5 minute asupra locului cu un şerveţel curat și uscat (4-5 minute este timpul mediu de coagulare al sângelui), apoi când locul e uscat aplică un produs antibacterian (mai jos sunt prezentate ingredientele antibacteriene).


2. Reguli de alimentație:

 • Evită carnea de porc, prăjelile, mâncărurile grele, fast food, grăsimile saturate etc. Evită băuturile acidulate sintetice (Cola, Pepsi etc).
 • Consumă multe fructe și legume cât mai aproape de starea lor naturală. Bea apa!
 • Evită orice aliment care cauzează apariția pustulelor (dacă e cazul, vezi mai jos exemple)

3. Reguli de îngrijire a tenului:

Nu există un singur produs miraculos sau un singur ingredient care să amelioreze pustulele sau să vindece acneea și NU va exista vreodată. Există un singur medicament administrat oral care vindecă 50-80% din cazurile cu diagnostic acnee, dar și în timpul administrării tratamentului cu acest medicament tenul trebuie îngrijit corect, cu o rutină adecvată (medicamentul este Roaccutane).

De aceea trebuie să construiești o rutină corectă de îngrijire a tenului care să conțină și produse care ameliorează pustulele. Pentru îngrijirea tenului acneic cele mai bune rezultate s-au observat în urma folosirii acidului salicilic împreună cu un antibacterian și un retinoid.

O variantă pentru rutina zilnică tenului poate fi următoarea:
Dimineața: curățarea tenului cu produs solubil în apă, toner, tratament, protecție solară.
Seara: curățarea tenului cu același produs solubil în apă, toner, tratament, hidratare (+reparare bariera naturală sau +anti aging sau +tratament pete solare).

Ingredientele tratament cu aplicare locală care au impact asupra pustulelor cu puroi sunt:

 • Antibacterienele: există două și anume benzoyl peroxide și acid azelaic. Antibacterienele au efect doar asupra pustulelor (acidul azelaic are și efecte în estomparea petelor post acnee), aplică-le doar pe pustule, ele ajută leucocitele în lupta cu bacteriile care duc la formarea pustulelor.
 • Exfolianții chimici, mai precis BHA (acidul salicilic). Prin proprietatea de a curața porii, acidul salicilic nu dă voie sebumului să se acumuleze în pori, îndepărtează celulele moarte din pori, distruge mediul propice pentru multiplicarea bacteriei ce cauzează pustule.
 • Retinoizii medicamentoși cu aplicare locală – sunt indicați în cazurile în care tenul prezintă multe pustule. Retinoizii cosmetici (cum ar fi retinol 1% pot înlocui cu succes retinoizii farmaceutici)
 • Antibioticele – în cazul în care pustulele se datorează unei anumite bacterii care se dezvoltă pe ten, doar la recomandarea medicului, în urma analizelor bacteriologice.
 • Tratamente specifice pentru afecțiuni specifice care duc la apariția pustulelor (Demodex, fungi ce produc foliculită, etc).

Propunere rutină care să conțină două sau toate dintre ingredientele de mai sus:
Dimineața: curățare ten, toner, antibacterian pe pustule (și pete dacă alegi acidul azelaic), protecție solară.
Seara: curățare ten, toner, exfoliant acid salicilic (singur sau alternativ cu un retinoid), hidratare.

În rutina de mai sus este important să incluzi ingrediente reparatoare, anti iritanți și antioxidanți pentru a susține pielea în procesul de vindecare, pentru a evita uscăciunea și iritația cauzată de ingredientele anti acnee și pentru a întări bariera naturală a pielii. Tonerul tău trebuie să conțină aceste ingrediente, la fel și crema hidratană, crema cu protecție solară și restul produselor folosite.

Atenție! Tonerele anti acnee (majoritatea) conțin alcool sau astrigenți. Alege doar tonere care au în compoziție ingrediente care restaurează și întăresc bariera naturală a pielii, anti iritanți și antioxidanți.

În funcție de retinoidul ales (farmaceutic cum ar fi Retin-A, Differin etc sau cosmetic Clinical 1% Retinol etc),  produsul se poate aplica de 1-2 ori în cazul retinol 1% sau de mai multe ori pentru retinoizii farmaceutici. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile producătorului, sensibilitatea și toleranța pielii, efectele observate.

Există și produse cu concentrații mai mari de retinol (1.5%) însă puține sunt persoanele care tolerează o concentrație atât de mare fără efecte secundare.

Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică
 – Articolul conține detalii despre rutina și include produse opționale care ajută în cazurile de acnee cum ar fi masca cu aspirină.

Rutina de îngrijire depinde de toleranța tenului, de reacția tenului la ingredientele respective și de gravitatea afecțiunii cutanate. De exemplu: este posibil ca tenul să nu tolereze aplicări zilnice de exfolianți sau retinoizi, în acest caz poți face o zi pauză între aplicări (sau chiar mai multe zile).

Este însă posibil ca tenul să aibă toleranță mare și să poți aplica în fiecare dimineață un antibacterian și/sau un exfoliant și în fiecare seară un retinoid – sunt rare aceste cazuri și este bine să introduceți cu atenție și răbdarea ingredientele active în rutina zilnică.

Este extrem de important să își cunoști tenul și să recunoști primele semne ale unei reacții adverse cauzate de ingredientele anti acnee.

Produsele pe care le alegi trebuie să fie formulate corect, fără iritanți și trebuie să fie potrivite tipului tău de ten și particularităților tenului tău. Alegerea produselor cosmetice (sau medicamentelor pentru tratarea pustulelor) se bazează doar pe aceste criterii.

Oricât de bine formulat este un produs cosmetic, dacă nu este potrivit tenului tău nu trebuie să îl folosești. Pentru a afla dacă este nu potrivit tenului tău trebuie să cunoști ingredientele pe care nu le tolerezi, care îți blochează porii și apoi să încerci pe piele produsele care îndeplinesc criteriile de mai sus.

Achiziționarea mostrelor pentru produsele cosmetice este recomandată, în special dacă îți bazezi alegerile pe alte criterii decât lista de ingrediente a produselor.

Pentru a avea rezultatele dorite aplicarea produselor tratament cu consecvență și răbdare cât și urmărirea cu atenție a reacției pielii este cheia reușitei. Majoritatea persoanelor care au acnee (chiar și unele persoane care au acnee de mulți ani) caută produsul/produsele miraculoase care va vindeca acneea în 2-3 luni.

De cele mai multe ori lupta cu pustulele durează mulți ani și trece uneori prin perioade în care tenul arată mai bine, însă rutina de îngrijire a tenului cu pustule ESTE de fapt acel tratament de care pielea are nevoie pentru a vindeca acneea, la care adăugăm produse/medicamente specifice dacă e cazul și care împreună cu un stil de viață și o alimentație echilibrate au cele mai bune șanse de reușită.

O dată ce tenul meu s-a transformat din ten gras cu pustule (acnee papulo-pustuloasă, nodulo-chistică și comedoniană) în ten cu tendințe acneice (rare papule sau pustule în funcție de schimbările hormonale lunare) și apoi în ten fără acnee, dar cu exces de sebum și puncte negre (pentru care folosesc cu succes acidul salicilic), din rutina mea am îndepărtat doar antibacterianul – nu am pustule și nu am nevoie de un ingredient antibacterian.

Acidul salicilic este și va fi mereu prezent în rutina mea pentru beneficiile multiple (regenerare celulară, colagen nou, anti inflamator, curățare puncte negre, estompare pori dilatați), iar retinoidul farmaceutic (Differin), cel pe care l-am folosit ani buni l-am înlocuit cu varianta cosmetică, retinol 1% pentru beneficiile anti aging și cell communicating.

Bineînțeles de-a lungul anilor rutina mea s-a schimbat constant în funcție de schimbările și nevoile tenului meu.

Idei greșite despre produsele anti acnee
1. Aplic un tratament anti acnee, mă ustură, deci acționează asupra pielii – fals. Citește articolul Greșeli majore în îngrijirea tenului.
2. Folosesc retinoizi (în special Retin-a) și aceștia scot la suprafața coșurile din profunzime – fals. Este o reacție secundară la acel retinoid, întrerupe folosirea lui!
3. Produsele astrigente usucă pustulele – fals. Tenul se irită în urmă folosirii astrigenților (ex: alcool, lămâie), iar glandele sebacee vor produce și mai mult sebum.

Cum procedezi pentru a trata acneea? Foarte simplu:
1. Aplică regulile de igiena și alimentație.
2. Construiește o rutină corectă pe care tenul o poate tolera, cu produse potrivite tenului tău.
3. Află cauza apariției pustulelor, este cel mai important pas pentru că în multe cazuri, o data ce ai identificat cauza vei reuși să vindeci efectele (mai precis pustulele).

Identificarea cauzei apariției pustulelor este poate, cel mai dificil pas, dar dacă nu vei identifica corect cauza apariției lor, este foarte puțin probabil să tratezi complet și definitiv erupțiile de pe piele.

Dintre aceste cauze, cele mai comune sunt:

1. Folosirea produselor nepotrivite tenului – de la produsele cosmetice care blochează porii până la produse de machiaj (exemplu: fond de ten, baze de machiaj, pudra, etc – cu texturi grase, cremoase sau solide), orice produs poate cauza pustule. Nu poți ști dacă un produs îți este potrivit sau nu înainte să îl aplici pe piele.

2. Atingerea feței în timpul zilei cu mâinile, părul sau chiar cu telefonul. Noaptea poți lega părul într-o coadă lejeră pentru a evita contactul cu fața. Nu uita, fața de pernă se schimbă des.

3. Folosirea produselor care conțin iritanți (alcool, uleiuri esențiale, mentă, camfor, sulf, etc), scrub-urilor (în special cele agresive). Tot mai multe studii arată nu numai că repararea barierei naturale este extrem de importantă în vindecarea pielii ci și că, pe fondul unei bariere naturale afectate de iritanți bacteriile se multiplică și produc pustule foarte ușor.

Deși mulți dintre cei care aplică iritanți pe piele vor spune că iritația nu se vede și nu se simte (da, este posibil la început), în timp iritanții afectează grav bariera naturală a pielii, ducând chiar la sensibilizare, fotosensibilizare, roșeață, descuamări, usturime. Iritația este cumulativă și se agravează în timp, așa cum și repararea pielii este cumulativă.

4. Lipsa unei rutine zilnice corecte care să includă (cel puțin) curățarea tenului, protecția solară, exfolierea chimică și hidratarea – deși pare absurd multe cazuri cu pustule rare pe ten și-au găsit rezolvarea în folosirea unei rutine corecte cu acid salicilic și retinol, fără alte tratamente.

5. Produsele de styling (conțin polimeri care pot bloca porii), produsele cosmetice cu texturi nepotrivite (creme grase, produse de machiaj solide sau cremoase, unturi etc)

6. Lipsa igienei stricte, extracția pustulelor în condiții precare (lezarea pielii) poate duce la agravarea problemei.

7. Lipsa demachierii tenului seara și preferința de a dormi cu fond de ten pe piele – poate duce la apariția pustulelor sau chiar eczemelor, conjuctivitei etc.

Alte cauze:

1. Ovarele micropolichistice
2. Bacterii (P. acnes, stafilococi, etc) care se multiplică în exces pe piele sau chiar acarianul Demodex
3. Dereglări hormonale (de obicei testosteronul este vinovat)
4. Alimentația nesănătoasă
5. Cauze interne (de exemplu inflecții stomacale cu Helicobacter)
6. Intoleranță la gluten sau alte alimente
7. Alergii sau reacții alergice la anumite ingrediente (care vin în contact cu pielea sau sunt consumate ca alimente)
8. Pasta de dinți cu fluor

Pentru a determina cauza apariției pustulelor este necesar să faci următoarele investigații (în funcție de complexitatea problemei):

1. Vizită la ginecolog pentru a determina dacă ai sau nu ovare micropolichistice
2. Analiză de testosteron liber
3. Analiză bacteriologica din pustule
4. Exudat nazal și faringian
5. Coprocultură și examen coproparazitologic
6. Testul de alergii, inclusiv de intoleranță la gluten, lactoză, etc.
7. Demodex – această investigație se face doar dacă tenul prezintă multe pustule și este iritat.

În cazul în care apariția pustulelor este localizată doar în anumite zone ale tenului uneori este mai simplu de aflat cauza. De exemplu apariția pustulelor:

 • în zona urechilor – poate fi cauzată de atingerea pielii cu ecranul telefonului sau de produsele de styling
 • în zona gurii – poate fi o dermatită periorala cauzată de pasta de dinți cu fluor
 • în zona frunții – poate fi cauzată de produsele de styling aplicate pe breton sau chiar de breton
 • în zona gâtului – de vină poate fi o eșarfă, detergentul pe care îl folosești pentru a spăla hainele, bijuteriile
 • în zona bărbiei – poate atingi zona des în timpul zilei, te sprijini pe bărbie etc.
 • în zona obrajilor și/sau bărbie – poate fi de vină contactul cu o mască de protecție (frecvent în cazul tehnicienilor dentari, medicilor etc)

Ia în calcul toate informațiile pe care le ai despre tenul tău, urmărește cu atenție frecvența cu care apar pustulele și întrebă-te: ce am mâncat ziua trecută, unde am fost, ce produse am aplicat pe ten, etc.

Dacă toate analizele de mai sus nu arată o cauza evidentă a apariției pustulelor, ai o igiena și rutină corectă de îngrijire a tenului, ai o alimentație sănătoasă, faci mișcare, bei suficientă apă, dar totuși ai multe pustule poți încerca pe perioade de timp scurte, următoarele:

1. Timp de o lună nu consuma produse lactate, în special lapte.
2. Timp de o lună nu consuma produse care fermentează, murături. Nu consuma conserve și alimente semipreparate.
3. Timp de o lună nu consuma zahăr și/sau cacao și produse care includ aceste ingrediente

Tenul cu tendințe acneice (se manifestă în perioada premenstruală) nu are foarte multe șanse de vindecare definitivă a tendinței acneice. Apariția pustulelor se datorează creșterii nivelului testosteronului în perioada premenstruală și nu poate fi controlată prin produse cosmetice.

Tot ce poți face este să aplici regulile de igienă și alimentație și să îngrijești tenulul cu o rutină corectă care să ducă la un ten cu mai puține pustule ca de obicei și la vindecarea acestora într-un timp mai scurt.

Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice – rutina zilnică

Articolele de mai jos completează informațiile prezentate și te pot ajuta în alegerea tratamentului tău pentru vindecarea acneei sau afecțiunilor care au ca simptome pustule cu puroi.

Tipuri de acnee
Ce cauzează acneea papulo pustuloasă
Mituri despre acnee
Cum tratăm acneea
Ce să nu faci când ai acnee
Soluţii pentru cicatricile post acnee
Pete post acnee – Prevenire și tratament
Soluții pentru acneea copiilor – Pubertate și adolescență
Cum reducem excesul de sebum
Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice
Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică.

Pe blog vei găsi în categoria acnee multe articole despre ingrediente active – chiar și acelea care nu sunt eficiente, experiența mea cu acneea de-a lungul anilor, rutina mea de îngrijire care în timp m-a dus la vindecarea completă a acneei (alături de o alimentație sănătoasă, stil de viață sănătos, mișcare și reducerea stresului).

496 comentarii

Scrie un comentariu
 • Revin cu o intrebare. Eu unt din Bucuresti, ma intereseaza achizitionarea unui produs Paula`s Choice-BHA 2% cum mi-ai sugerat , cum il pot cumpara?

 • Buna!
  Sunt curioasa de ce sa se evite soarele cand luam Brevoxyl? Usuca excesiv, agraveaza acneea, anihileaza efectul BP-ului sau?

 • Buna Corina,

  Ma gandesc sa schimb brevoxyl cu skinoren gel, brevoxyl este prea puternic, usuca pielea in jurul pustulei, dar nu simt sa ajute combaterea ei :(.
  Problema care apare e ca nu l-as putea folosi cu BHA, differin si AHA, corect? Asta ar insemna ca nu l-as putea integra in rutina?
  Multumesc frumos!

  • Buna Nicoleta,
   Poti folosi Skinoren linistita in rutina care contine BHA, Differin si AHA.
   Brevoxyl-ul este cel care nu se poate folosi in combinatie cu Retin-a, dar Differin se poate folosi si cu Brevoxyl si cu Skinoren.

 • Salut Corina,

  Incerc sa asimilez cat mai multa informatie din ceea ce scrii aici. Anumiti termeni imi sunt noi dar incerc sa ma prind 🙂 Sincera sa fiu nu cred ca am gasit atat de multe informatii si sfaturi utile adunate in acelasi loc vreodata. Si ma uimeste faptul ca ai rabdare sa explici asa in detaliu si sa raspunzi tututor. Multumesc!
  Inca nu am citit tot asa ca sa ma scuzi daca poate intreb ceva ce s-a mai discutat pe undeva.
  Problemele mele cu acneea incepe de cand eram micuta. Imi aduc aminte primul cos pe care l-am avut undeva in clasa primara, apoi au aparut 2, apoi 4 si tot asa. Nu mai discut de sechelele si stima de sine scazuta pentru ca aici toata lumea le stie probabil. Ten gras, pori deschisi, puncte negre pe nas, cosuri zona T, obraji, gat, spate, piept – cam asa e la mine. Imi dau seama ca nu e o acnee grava dar destula cat sa-mi afecteze viata! Am fost pe la vreo 2 dermatologi, primul mi-a recomandat Efaclar K si Avene ceea ce pot sa zic ca mi-a facut cel mai bine de pana acum din ce am folosit, dar nu asa de mult incat sa zic ca e o imbunatatire serioasa. Al doilea dermatolog , pe langa faptul ca m-a considerat o pitipoanca aspiranta la ten de vedeta de Hollywood mi-a spus sa ma invat cu tenul meu ca asa o sa-l am toata viata…si mi-a recomandat in continuare ceea ce deja foloseam. Atat ca mi-a explicat despre medicamentele puternice ce se pot lua dar care mi-ar distruge ficatul etc. Dar in rest mai nimic…
  In prezent folosesc gelul de curatare Effaclar si foloseam Effaclar K, dar am fost curioasa sa incerc produsele Gerocossen cu extract de melc. Ce parere ai despre asta? E drept ca am o mega eruptie cam de cand am inceput sa le folosesc, dar nu stiu daca din cauza asta. Ma gandeam sa caut si eu acest Brevoxyl sau Skinoren sa le incerc. Am mai folosit acum ceva ani Zynerit dar nu a avut niciun efect.
  Daca ai vreun sfat il primesc cu drag.
  As mai mentiona faptul ca si mama mea are acelasi ten…cum e treaba cu acneea mostenita? Inca nu mi-am facut test hormonal,nu stiu ce presupune. Poate avem ceva problema in comun?!
  Multumesc frumos.

  • Buna Stefania,
   Despre produsele cu extract de melc am mai vorbit, nu exista dovezi ca acest extract este benefic pielii, iar daca observi aparitia pustulelor dupa folosirea unui anumit produs nu il mai folosi!
   Acneea nu se mosteneste, nu este o afectiune genetica. Da, se poate sa fie aceiasi cauza, dar asta nu inseamna ca ai mostenit-o. Iti recomand sa iti faci analizele specificate in articol si sa fii atenta la stilul de viata: igiena, alimentatie, felul de a gandi.
   Iti recomand de asemenea sa iti formulezi o rutina corecta de ingrijire, vei gasi articole explicative pe blog. Nu exista un singur produs miraculos care iti va trata acneea, din pacate.
   Iar sa iti doresti sa ai ten sanatos nu e rau, e normal si nu ar trebui sa te opreasca nimic pentru a-ti indeplini aceasta dorinta. Depinde doar de tine.

 • Buna! Am inceput sa-mi construiesc o rutina bazata pe informatiile de pe blog, dar nu resuesc DELOC sa gasesc Brevoxyl. Nici in farmacii, nici online. Va rog, daca stie cineva de unde poate fi cumparat/comandat (in Romania) , sa impartaseasca informatia. Deja sunt descurajata, avem farmacii cu rafturi pline de produse ineficiente si formulate gresit, dar renuntam la produsele cu adevarat bune si cu rezultate dovedite….

 • Buna Corina,

  Am urmat sfaturile de mai sus pentru a incerca sa descopar cauza pentru care mi-au aparut din nou pustule dupa o perioada in care produsele Paulei si o rutina recomandata de tine mi-au facut foarte bine si tenul meu era aproape vindecat. Prin urmare am facut toate analizele recomandate de tine (mai putin Demodex si cel de alergii – m-a refuzat doctorita la care am fost spunand ca nu am niciun motiv sa cred ca as fi alergica la vreun ingredient; chiar mai mult, mi-a recomandat ea insasi un antibiotic intern fara sa stie ce am pe fata). Toate bune si frumoase, mai putin un stafilococ epidermidis pe fata. Doamna dermatolog spune ca se afla acolo, dar ca este normal si prin urmare tratamentul trebuie sa fie specific acneei, si nu infectiei cu vreun stafilococ. Asadar, mi-a recomandat dermatocosmetice pentru rutina zilnica si un preparat in farmacie care contine: 2 g clindamicina, 1 g acid salicilic, 20 ml alcool 70 grade, 80 ml apa distilata. Nu stiu ce sa zic legat de aceasta solutie care contine alcool…planuiesc sa mai vizitez un alt dermatolog, dar ma tem ca voi primi tratamente asemanatoare. Sunt constienta ca este nevoie de un antibiotic, dar nu stiu in ce forma: intern, crema, etc. si nici care este cel la care ar putea raspunde acest stafilococ. Te-as ruga daca poti sa ma sfatuiesti si pe mine in legatura cu aceste lucru, chiar nu stiu la cine sa mai apelez si in ce tratament sa ma mai incred. Iti multumesc! Multa sanatate!

  • Buna Diana,
   Eu te-as sfatui sa o iei de la capat cu produsele Paula’s Choice si sa ai in rutina un antibacterian si un exfoliant (BHA 2%).
   Analiza pentru stafilococ o poti repeta, iar daca ti se prescrie un antibiotic in baza unei antibiograme alege aplicari locale.
   Eu nu mi-as aplica pe piele alcool, dar tu faci cum doresti.

 • Buna Corina. La ideile greşite enumerate de tine, punctul 2:
  Folosesc retinoizi (în special Retin-a) și aceștia scot la suprafața ‘coșurile’ din profunzime – fals. Este o reacție secundară la acel retinoid, întrerupeți folosirea lui!
  Nu am înţeles care e ideea, dacă retin-a scoate coşul la suprafaţă trebuie să întrepupem folosirea lui?!

  • Buna Mary,
   Ideea ca Retin-a scoate ‘cosurile’ la suprafata este falsa. Aparitia pustulelor in timpul tratamentului cu Retin-A este reactia secundara a retinoidului si poate persista pe tot timpul tratamentului sau se poate ameliora in timp. Cand spun aparitia pustulelor nu ma refer la doua, trei pustule. In general aceasta reactie duce la aparitia multor pustule pe ten, iar unele persoane cred ca e normal si ca retinoidul scoate la suprafata pustulele. Nu e normal, retinoidul nu scoate nimic la suprafata.

 • Buna.
  As ramane recunoscatoare daca mi-ai raspune si mie, ti-am trimis prin formularul de contact.
  am produse pc dar nu stiu cum sa imi alcatuiesc rutina, ti-am scris ce probleme am.
  Multumesc
  Georgy

   • Am fost la cateva farmacii si toate au spus ca nu au brevoxyl insa eu cred ca aici e ceva mai mare, de ce nu se gaseste ? stocurile au fost epuizate sa inteleg? o farmacista mi-a spus ca va da comanda.. acum astept o minune. Skinorenul gel nu mi-a facut nimic. In alte tari se gaseste ciudat ca la noi, nu. AU dat buzna in farmacie toti dupa Brevoxyl? al meu a expirat si a trebuit sa il arunc:(

    • Buna Aloha,
     Daca vei citi comentariile anterioare vei observa ca am spus ca s-a retras un lot de Brevoxyl de pe piata si ca va medicamentul va fi disponibil in curand in farmacii.

     • Buna Corina. Ca majoritatea celor ce scriu pe site si eu am acnee. Pe scurt: acum 8 ani nu aveam nimic, ten first frumos…am 27 de ani si m-am cam saturat de „bube” dureroase, ce-i drept nu-s multe dar sunt urate. In sarcina am avut o eruptie puternica pe fata,gat,piept si pe tot spatele, am sperat ca dupa nastere voi scapa definitiv de ele. Am fost la dermatolog si mi-a dat un tratament cu brevoxyl, eu inca alaptez, urmand sa-mi faca un peeling usor. dupa brevoxyl au mai disparut, fata s-a mai curatat. Am facut o prima sedinta de peeling,nu mai retin denumirea substantei cred ca ceva cu „d”, insa nu a avut rezultate, pielea nu s-a exfoliat. Am facut si a doua sedinta si pielea s-a exfoliat f putin,asta acum o sapt. Acum rutina mea este: curatare cu bioderma sebium h2o, brevoxyl, hidratare cu svr xerialine si bioderma photoderm max. Spune-mi si mie te rog ce ar trebui sa mai folosesc ? Vreau sa folosesc si produse Paula’s Choice mai ales exfoliant. Iti multumesc frumos. Am uitat sa spun ca pt curatare folosesc Hyseac de la Uriage.

     • Buna Cami,
      Iti propun urmatoarea rutina:
      Dimineata: curatare, toner, antibacterian, protectie solara.
      Seara: curatare, toner, BHA 2% Gel, hidratare.

 • Buna,
  Am avut o experiena destul de neplacuta aici in America, unde dupa ce am asteptat jumatate de an pentru programare, doctorul a petrecut cu mine in jur de 5-7 minute, si fara analiza mi-a pus diagnosticul de acnee. Am dat 200 de dolari pe Finacea (antibioticul oral si Rosacea, celelalte doua medicamente folosite au ajutat la inceput), si acum mi se pare ca papulele de sub piele s-au agravat, pielea nu se exfoliaza in zona respectiva. BHA 2% de la Paula nu ajuata nici ele. Nu stiu ce sa mai fac in afara de o noua programare la dermatolog, dar poate ai tu un insight.

  • Buna Mihaela,
   Trioxil contine bisazulene 14%, o substanta obtinuta din florile de musetel. Toate informatiile pe care le-am gasit despre acest gel provin doar de la producatorul DS Laboratoriei, nu am gasit nici un raport facut de o companie independenta.
   Extractul de musetel are proprietati anti inflamatoare, anti microbiene si antioxidante. Atentie insa: musetelul si extractele de musetel pot fi alergene, nu toata lumea il tolereaza. Daca insa nu ai probleme cu musetelul poti incerca produsul, daca ai incercat deja acidul salicilic, un antibacterian, un retinoid si nu ai avut rezultate notabile.

 • Buna,
  O sa scriu aici. Ideea este ca ma lupt cu cosurile de 3 ani si mi s-a spus de catre dr. ca doar cu roacutane imi va trece.Din anumite motive am fost reticenta sa iau acest medicament si am hotarat sa imi rezolv problema singura cu produse pc. Am luat azirox in toamna timp de 2 sapt la recomandarea dr iar cosurile au inceput sa treaca insa mi-au ramas f multe semne. in prezent imi mai apar cate 2-3 cosuri insa semnele persista. ceea ce mi-as dori este ca semnele imi dispara iar cosurile sa nu mai apara pt ca imi doresc si eu o fata fina, m-am saturat sa nu pot iesi din casa fara fond de ten. Rutina mea este urmatoarea: seara demachiere cu demachiant, apoi spalat cu gel iwaterm, dupa ma dau cu bha 2% sau retin a sau aha 10% si crema skin balancing.Dimineata spalat cu gel iwaterm, crema cu spf 45 pc si fond de ten.Cu toate acestea cosurile nu inceteaza sa imi apara iar semnele nu dispar.
  Te rog sa imi alcatuiesti o rutina zilnica pt semne cat si pt cosuri.
  Multumesc

  • Buna Georgy,
   Ai putea sa folosesti dimineata un antibacterian pe pustule. Daca problema ta este hormonala aparitia pustulelor va continua atata timp cat nu se va regla nivelul hormonilor, in general la menstruatie.
   Ideal ar fi sa respecti toate indicatiile de mai sus si sa fii atenta la alimentatie.
   Pentru cicatricile minore – folosesti deja retinoizii, iar pentru pete incearca Paula’s Choice Resist Pure Skin Brightening.

 • Buna,

  De ceva vreme am gasit acest site. E minunat. Voiam sa intreb ceva legat de acnee. Inainte am folosit brevoxyl cu rezulate foarte bune, dar cum acesta nu se mai gaseste tot aici am vazut ca recomanzi in locul sau Skinoren. Sper sa dea rezultate foarte bune. Intrebarea e :ce crema hidratanta sa folosesc inpreuna cu acesta? Mi sa oferit de la farmacie o crema de la Skincode spf 10 cred ca asa se numeste. Inainte foloseam Bioderma Hydra dar cam ingrasa tenul, al meu fiind unul gras de fel. Si de asemenea voiam sa intreb daca acest Skinoren poate sa nu dea rezultate din cate am citit pe alte site-uri el si Brevoxyl fiind ”rivali” mari :)! Multumesc de rabdare!

  • Buna Cosmin,
   Pe blog poti gasi articole despre ambele produse: Brevoxyl si Skinoren. Daca doresti tot benzoyl peroxide poti comanda de pe acne.org sau poti incerca Skinoren gel 15%. In cazul folosirii antibacterienelor nu poti cunoaste efectele lor inainte sa le aplici pe ten.
   Crema cu protectie solara trebuie sa folosesti zilnic, iar seara hidratare. Iti recomand: Skin Balancing SPF 15 si Resist Clear Skin Hydrator – ambele de la Paula’s Choice.

 • Buna Corina! Am aflat multe de pe blogul tau cu privire la ingrijirea tenului. Imi place ca e cineva care da sfaturi bine documentate si prezinta solutii pt acnee. Ajuta-ma si pe mine te rog. Am acnee papulo pustuloasa, cauza hormonala. Am primit tratament cu brevoxyl 3 luni(din noiembrie 2012), effaclar duo de la Roche posay. Nu mi-a dat nici o crema hidratanta…cei drept mi-a mers binisor. Apoi mi-a facut facut 2 peeling-uri care nu au avut mari rezultate adica pielea nu s-a exfoliat. Acum mi-a dat Retin A. Eu folosesc urmatoarele produse: gel curatare Hyseac Uriage, brevoxyl,effaclar duo, hydrabio serum bioderma si photodermax 50+ bioderma. rugamintea mea este sa ma sfatuiesti in legatura cu produsele pe care le folosesc, daca indeplinesc conditiile rutinei zilnice. Imi poti recomanda de la Paula’s Choice produse potrivite? Multumesc frumos. Bafta in continuare.

  • Buna Cami,
   Nu toate peelingurile duc la descuamarea pielii.
   Iti lipseste exfoliantul din rutina zilnica. Crema hidratanta trebuie sa fie foarte bine formulata, iar SPF-ul sa nu fie water resistant inainte de luna mai (ideal).
   Rutina cu produsele Paula’s Choice pe care ti-o propun este urmatoarea:
   Dimineata: Skin Balancing Cleanser, Skin Balancing Toner, Brevoxyl pe pustule, Ultralight SPF 30 Spray.
   Seara: acelasi cleanser, toner, Skin Perfecting BHA 2% Liquid alternativ cu Differin (acesta in loc de Retin-a), Hydralight Moisture Lotion sau Resist Clear Skin Hydrator (in functie de tipul de ten).

 • Buna Corina,
  Revin sa iti multumesc pt. rutina sugerata de tine pt. tenul meu acneic, gras si cu pori dilatati. De 2 sapt. am introdus in rutina si exfoliantul BHA 2% si SPF-ul 30. Impreuna si cu tratamentul medicamentos pt. SOP pot spune ca rezultatele sunt surprinzatoare 🙂 din aspectul de portocala cu multe denivelari si aspect lucios tenul meu s-a „calmat” s-a uniformizat si a devenit normal spre uscat. Pustulele sunt cu mult mai rare, mai apar la 3-4 zile dar nu mai sunt atat de rosii si proeminente ca inainte dar din pacate n-am reusit sa scap de prostul obicei de a le stoarce…am impersia ca se vindeca mai repede daca fac asta iar pata ramasa e aceeasi ca si in cazul in care s-ar vindeca de la sine. Ceea ce imi lipseste este o crema hidratanta fara SPF, in momentul de fata folosesc Normaderm de la Vichy care pare sa fie ok insa nu mai am ambalajul sa verific ingredientele sa vad daca merita sa achizitonez si al 2-lea tub. Ca SPF folosesc Bioderma Photoderm AKN Mat 30 dar de cateva zile mi-a picat in mana o mostra de la Avene- Hydrance Optimale UV legere SPF 20, aceasta din urma ma multumeste mai mult insa, se absoarbe mai repede si nu pare sa lase un usor aspect albicios ca cea de la Bioderma.
  Te-as ruga mult sa-mi dai o mana de ajutor.

  • Buna Crisu,
   Obiceiul de a sparge pustulele nu e prea bun, dar eu nu te pot ajuta cu asta, doar tu poti sa renunti la el.
   Crema hidratanta incearca Paula’s Choice HydraLight Moisture-Infusing Lotion.

 • Hello,
  Eu am acnee si ma dispera 🙁 Si am 26 de ani. Tenul meu e cam asa: am luciu pe nas, barbie, putin si pe obraji. Cosurile imi apar cel mai des pe obraji si barbie, am si porii dilatati, pct negre. Folosesc lotiunea tonica de la aslavital dim si seara. Rar imi fac si masti cu argila. Stiu ca de acnee nu se poate scapa (cea mai probabila cauza la mine este pe baza hormonala). Exista vreo solutie potrivita pt tenul meu (care sa o amelioreze putin, macar sa dispara roseata, urmele…)? Odata ce apar, se vindeca tare greu :(. Thx!

 • Salutare Pasagerei si cititoarelor!

  Te felicit pentru postarile, sfaturile si informatiile eficiente oferite noua, cititoarelor.

  Am tenul gras (sebum in zone precum: nas, frunte, barbie care-mi dau batai de cap), puncte negre pe nas, pustule pe obraji puncte mici albe si pori dilatati pe barbie si rareori, imi mai apar niste cosuri rosii, inflamate pe obraji. Am gauri mici similare cu pori dilatati din cauza sedintelor-esec de extractie a cosurilor din pacate.
  As dori sa folosesc un exfoliant de la Paula’s Choice pe baza de acid salicilic. Care dintre cele doua mi le recomanzi? Skin Perfecting BHA 2% gel sau Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant?

  Astept sfatul tau.
  Toate cele bune!

 • Buna Corina,
  Ma poti ajuta te rog sa introduc si Retin-A in rutina mea pe langa Skinorenul pe care-l folosesc zilnic? Ma intreb daca il pot folosi o data sau de 2 ori pe sapt.

  • Buna Crisu,
   Retin-a se aplica seara, in primele 4 saptamani de doua ori pe saptamana.
   Protectie solara zilnica, indiferent de anotimp si hidratare seara.
   Te poti inspira din articolul despre introducerea produselor in rutina zilnica.

 • Buna Pasagera!

  Nu pot spune ca am un ten acneic doar ca imi apar cand si cand niste cosuri, in special in zona dinspre colturile gurii spre barba. De a lungul vietii mele am incercat multe produse, intr un mod nepotrivit, mi am dat seama dupa ce am incept sa ti citesc blogul. prin 2010 am folosit zineryt care m a scapat de cosuri, vreau sa zic ca numarul lor a scazut considerabil insa nu ma pot bucura de un ten frumos. Am un ten mixt, foarte gras pe zona nasului, barbiei, fruntii si obrajilor.Mi am zis ca asta este eu nu sunt genul de persoana care o sa aiba in veci un ten frumos si incepusem sa ma obisnuiesc cu ideea insa anul trecut am observat ca in barba au inceput sa mi creasca niste fire de par. Acest lucru m a speriat teribil asa ca m am pus pe facut analize, ca sa descopar ovare micropolichistice si nivelul de testosteron prea ridicat. Doctorul mi a dat sa iau anticonceptionale, yasmine, dupa 6 luni de tratament cu acestea am observat o mica imbunatatire a tenului, mi se mai curatase, nu mi mai apareau cosuri, decat cosuri negre bineinteles, nelipsitele….am facut o pauza mi am facut analizele nivelul testosteronului mai scazuse doctorul mi a zis ca trebuie sa continui tratamentul cu anticonceptionalele astea pana la 2 ani daca vreau sa mi scada testosterorul. Numai ca dupa primele luni nu am mai observat nicio imbunatatire din contra in zona barbiei, in partea de la colturile gurii in jos au inceput sa mi reapara cosuri si parul a reinceput sa creasca. Doctorul imi zice sa le iau in continuare, dar de ce dupa o perioada buna au reinceput sa mi apara? Si o alta problema ar fi cea a cosurilor negre in special de pe nas, pe care nici cosuri nu le pot numi, sunt niste gropite cu impuritati, care se umplu in fiecare zi si in fiecare seara trebuie sa le golesc, nu mai pot, ce pot face sa imi mai inchid porii de pe nas, ce solutie ar fi potrivita?
  Tenul il hidratez cu uleiuri presate la rece, de jojoba, migdale susan.
  mai am o problema cu crema pe care trebuie sa o utilizez dimineata pentru ca am tenul foarte gras in zonele in care nu este uscat si nu stiu cum sa le impac pe amandoua.Imi poti recomanda ceva?Ceva care atunci cand ii pun fondul de ten sa nu l faca sa luceasca mai tare, cam asta ar fi problema.

  Multumesc mult pt tot ce scrii si pentru raspuns daca il voi primi!

  • Buna Violeta,
   Citeste te rog din nou articolul de mai sus. Apoi citeste toate articolele din categoria acnee si cele spre care exista trimitere in aceste articole.
   Uleiurile pe care le folosesti nu sunt potrivite tenului tau.
   Punctele negre sunt comedoane, pori blocati, se amelioreaza cu exfolianti chimici – BHA 2% Liquid este recomandarea mea pentru tine. Despre exfolianti poti citi tot pe blog. Exfoliantii au efecte si asupra porilor, iar in combinatie cu retinoizii sunt ideali.
   De asemenea te incurajez sa abordezi o rutina de ingrijire corecta, dimineata sa folosesti protectie solara inainte de fondul de ten. Poti incerca Skin Balancing SPF 15, iar la vara un SPF mai mare.

 • Am tot citit si tot incerc sa asimilez informatia si sa o aplic potrivit la problemele tenului meu insa nu reusesc, nicio problema prezentata nu seamana cu a mea si eu nu ma descurc sa personalizez rutinele descrise de tine pt mine.
  As vrea sa imi achizitionez produsele de la Paula numai ca nu stiu ce mi ar fi potrivit si nu as vrea sa irosesc banii. Ai putea sa mi recomanzi produsele pe care le consideri potrivite pentru o rutina pentru mine, din cate am descris mai sus, ten mixt foarte gras in zona T
  Mi ai recomandat Skin Balancing SPF 15, care cred ca o pot folosi pentru dimineata, un exfoliant chimic pentru cosurile negre, si ai spus in combinatie cu retinoizii sunt ideali, acestia sunt in functie de concentratie, dupa ce concetratie ar trebui sa ma uit?
  Si pentru curatarea tenului ce ar trebui sa folosesc? Imi poti recomanda exact produsul de la Paula’s Chioce ca intentionez sa mi achizitionez produsele pentru ingrijirea corecta?
  Nu inteleg cu uleiurile de ce gresesc? nici cel de jojoba nu este bun?atunci ce ar fi mai potrivit, ca eu le folosesc cu incredere de cativa ani crezand ca fac un lucru bun.

  Multumesc mult pt raspunsuri si rabdare!

  • Buna Violeta,
   Poti incerca urmatoarea rutina:
   Dimineata: Skin Balancing Cleanser, Skin Balancing Toner, Skin Balancing SPF 15.
   Seara: acelasi cleanser, toner, Skin Perfecting BHA 2% Liquid, Resist Clear Skin Hydrator, Resist Intensive Wrinkle Repair Retinol Serum.
   Uleiul de jojoba e foarte bun pentru tenul tau, celelalte nu – vezi articolul despre uleiuri vegetale.

 • Buna seara, am si eu o problema cu acneea. Am fost la medicul dermatolog si m-a diagnosticat cu acnee vulgara, mi-a dat sa iau antibiotice -minoz 45 de zile si sa folosesc dimineata lotiune micelara ivapur +crema acne syt (deasemenea mi-a indicat sa folosesc fond de ten de la ivatherm-joviale )si seara ivapur+skinoren+ivapur k insa nu vad nici o imbunatatire … ce as putea face? pot incerca niste masti de fata pe baza de argila ? credeti ca m-ar putea ajuta? va multumesc frumos

  • Buna Anca,
   Citeste din nou articolul de mai sus si incearca o rutina de ingrijire corecta, cu produse care nu contin iritanti.
   Citeste articolele despre masti faciale, Skinoren, antibiotice si toate celelalte articole din categoria acnee.

 • Buna.

  Iti citesc de ceva vreme blogul si incerc sa urmez sfaturile tale legate de acnee.

  Devin din ce in ce mai speriata pentru ca mi se pare ca situatia devine din ce in ce mai urata si in 3 luni urmeaza sa ma casatoresc si vreau sa fac ceva in sensul asta.
  Nu am avut niciodata tenul perfect, insa pot spune ca nici la pubertate nu am avut astfel de eruptii pe ten. Acum am 26 de ani.
  Majoritatea problemelor le am pe obraji si in lateralele maxilarului. Multe cosuri sunt dureroase,se vindeca greu si sunt foarte inflamate. Desi ma abtin sa le scot, lasa in urma multe semne ce par sa nu se mai vindece. Pana acum 4 luni am folosit anticonceptionale la sfatul medicului endocrinolog, ultimele fiind Yasmin insa problema legata de acnee a ramas in acelasi stadiu. Tenul era mixt, dar zona T se ingrasa mult mai usor. In urma cu aproximativ un an, ovarele aratau bine( fara chisturi etc) si testosteronul in urma cu 6 luni era in limite normale.

  La oprirea anticonceptionaleleor tenul meu a reactionat si mai urat, asa incat m-am trezit cu eruptii mai urate decat inainte de a le lua initial. Problema cu sebuumul s-a mai diminuat.

  De mai bine de 7 luni am inceput o rutina cu ajutorul medicului dermatolog, al unei cosmeticiane si al tau.
  O sa iti relatez pe scurt prin “ce am trecut”.
  Am inceput prin folosirea urmatoarei rutine ce a tinut cam 1 luna:
  Dimineata: curatare ten cu Bioderma Sebium solutie micelara, Crema Hidratanta Avene CleanAC

  Seara:demachiere cu lapte demachiat La Roche Posay Toleraine spf 25
  Curatare cu solutia micelara, retin A(initial la 2 zile apoi zilnic), la nevoie ZYNERIT, apoi crema hidratanta Avene CleanAC.

  Lunar am mers la o cosmeticiana ce mi-a aplicat un tratament cu sulf plus cateva produse specifice de la Academie si mi-a scos punctele de sub piele. De 3 luni nu am mai mers din pricina unor deplasari legate de serviciu.
  O vreme tenul meu parea sa se “linisteasca” in ceea ce priveste eruptiile, dar petele incepeau sa apara.

  Dupa aceasta luna am introdus la sfatul medicului dermatolog dimineata Skinoren, insa am scos ZYNERIT.
  am pastrat rutina cam 3-4 luni.

  Cosurile se uscau mai rapid, petele se inmulteau, se “cojea” desi tot foloseam crema.

  In urma cu aprox 2 luni am intordus exfoliantul de la Paula’s Choice BHA 2% si am schimbat demachiantul si apa micelara.
  Astfel de 2 luni rutina mea arata asa:

  Dimineata: Curatare cu solutie micelara Bioderma Sensibio, Skinoren pe zonele afectate, dupa 10 minute crema AVENE CleanAC.

  Ziua folosesc fondul de ten La Roche Posay Toleraine.

  Seara: Demachiere cu Garnier Sensitive Lapte demachiant,curatare cu apa micelara Bioderma Sensibio, o seara folosesc exfoliantul PC(pe acre il las pe ten cam 10 min), seara urmatoare retin-A(timp de actionare 30 min), crema Avene CleanAC plus cateva pic de ulei de jojoba.

  De cateva luni (3-4) in locul ameliorarii observ ca eruptiile sunt din ce in ce mai dese si petele se inmultesc pe zi ce trece. Tratamentul urmat pare sa usuce cosurile insa chiar daca nu le ating in urma lor raman pete persistente ce parca nu se mai vindeca. Nimic nu reuseste sa previna cat de cat aparitia lor.

  Intrucat sunt departe de Timisoara voiam sa te rog pe aceasta cale sa imi oferi cateva sfaturi.
  Iti pot trimite poze cu zonele afectate daca ar fi de folos.

  Iti multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul tau.

  • Buna Emilia,
   Iti recomand sa citesti din nou articolele despre rutina zilnica, curatare, exfoliere, protectie solara, hidratare.
   Rutina ta nu e corecta, din cauza asta iti apar pustule mai multe.
   Dimineata: trebuie sa iti cureti tenul cu un produs de curatare solubil in apa, nu cu solutie micelara. Dupa ce aplici antibacterianul poti aplica o crema hidratanta lejera si apoi NEAPARAT trebuie sa aplici protectie solara SPF 30+ pentru ca folosesti multe produse tratament (antibacterian, exfoliant, retinoid).
   Eu ti-as recomanda urmatoarea rutina dimineata: curatare, toner (care sa iti asigure ingrediente necesare pielii – Skin Balancing Pore Reducing Toner), antibacterian pe pustule, daca simti nevoie de extra hidratare poti aplica serul Skin Balancing Serum, protectie solara SPF 30+ in cantitate generoasa.
   Petele post acnee se vindeca greu, depinde de cat de agresata e pielea ta si cat de multe ingrediente benefice aplici pe ten – in cazul tau pielea e foarte agresata si ingrediente benefice nu primeste (jojoba e tot ce aplici benefic pe ten!!!).
   Poti folosi un ser pentru petele respective, de exemplu Paula’s Choice Resist Pure Skin Brightening Treatment, aplicat dimineata, dupa antibacterian, in acest caz nu ai mai folosi serul Skin Balancing.
   Dupa ce ai aplicat protectia solara astepti cateva minute si poti aplica fondul de ten, dar nu cu degetele. Indiferent de SPF-ul fondului tau de ten acesta nu asigura protectie solara suficienta. Dupa ce aplici protectia solara trebuie sa astepti 20 de minute inainte sa iesi din casa pentru ca ingredientele spf sa se activeze.
   Seara: demachiere, curatare cu produs solubil in apa, toner, exfoliant sau retinoid, hidratare, ulei jojoba.
   Exfoliantul nu se limpezeste de pe ten. Retin-a-ul este un retinoid care poate fi sau poate nu fi tolerat, de aceea e mai bine sa folosesti retinoizi mai blanzi. De exemplu incearca Differin o.1% crema, il gasesti la Farmaexpress, online.
   Nu iti mai face tratamente cu sulf!

   • Multumesc frumos pt raspuns.
    Azi imi voi comanda urmatoarele produse:
    Skin Balancing Oil-Reducing Cleanser 473 ml
    Skin Balancing Pore-Reducing Toner
    Ultra-Light Weightless Finish SPF 30 Sunscreen Spray
    Skin Balancing Super Antioxidant Concentrate Serum

    Este ok protectia solara? Nu am mai avut acest produs.
    Pt DIFFERIN voi avea nevoie de reteta…nu stiu daca medicul meu a auzit de el…exista un produs asemanator ce se comercializeaza si la noi pe care i-l pot sugera?
    Ca dezinfectant pot folosi in continuare acidul azelaic sau e mai bine sa ma orientez spre altceva.

    Mersi din nou.
    Ma simt mai optimista acum:)

    • Buna Emilia,
     Da, e ok.
     Differin se gaseste la noi, la Farmaexpress.
     Nu ai nevoie de dezinfectant, ai nevoie de antibacterian. Da, poti folosi in continuare acid azelaic 15% gel, doar pe pustule, momentan nu se gaseste Brevoxyl pe piata.
     Te rog sa citesti articolele pe care ti le-am sugerat.

 • Buna Corina,

  Si eu ma lupt cu acneea inca de cand eram in scoala generala. Intotdeauna am avut mici cosulete si puncte negre pe frunte si barbie, iar in anumite perioade apareau mai multe, iarna apareau pe spate, decolteu. Acum un an am avut o perioada mai stresanta si acneea s-a accentuat, au inceput sa apara pustule mari si dureroase pe obraji, gat si uneori pe lobul urechii. Am mers la dermatolog si mi s-a recomandat tratamet pentru 3 luni cu: unidox solutab comprimate, isotrexin gel, eryfluid solutie, fucidin crema, un preparat din farmacie ca un var alb si masti cu argila verde de la dermaglin. O parte din pustule s-au dus, dar tot apar din cand in cand. Acelasi dermatolog mi-a prescris alta schema de tratament pentru inca 3 luni: azitrox comprimate, seara izotrexin gel iar dimineata skinoren gel. Pe langa asta, mi-a recomandat sa folosesc colonhelp pentru detoxifierea organismului (inca nu am folosit, mi se pare prea mult marketing) si peste 2 luni sa ma duc sa-mi faca sedinte cu laser pentru unele pete care mi-au ramas pe fata.
  Mentionez ca tratamentul nu a fost prescris in urma unor rezultate de analize. Nu mi s-a recomandat sa folosesc produse dermo pentru curatarea tenului si pentru machiaj. Singurele indicatii au fost: sa folosesc doar prosoape de hartie pentru fata, sa schimb fata de perna foarte des, sa spal foarte des pensula cu care aplic fondul de ten.
  Acum fata mea e ceva mai bine dar mai apar uneori pustule dureroase pe fata si gat si am ceva semne de la acnee.
  Mai am 2 luni de tratament si am inceput sa folosesc gelul de curatare vichy normaderm, lotiune tonica cu ceai verde preparat in casa, imi fac masti cu argila verde bio si uneori masti cu aspirina, seara am renuntat la izotrexin si folosesc ulei de argan care stiu ca e recomandat si in acnee. Am citit si de ceaiul de brusture si trei frati patati care sunt recomandate in acnee si intentionez sa consum zilnic.
  Spune-mi te rog tu ce parere ai? Este in regula ce fac sau ar trebui sa consult un alt medic?
  Multumesc anticipat!

  • Buna Ionela,
   Uleiul de argan nu e ok pentru tenul acneic.
   Citeste din nou articolul de mai sus si formeaza-ti o rutina corecta de ingrijire.
   Lipsa protectiei solare zilnice poate duce la efecte adverse serioase: descuamari, pete solare, intretine acneea. Produsele medicamentoase pe care le folosesti trebuie folosite cu protectie solara, este specificat si pe prospect (ex: isotrexin, skinoren – citeste articolele dedicate acestor produse).
   De asemenea te incurajez sa citesti toate articolele din categoria acnee, exfolianti, protectie solara, hidratare, etc.

 • Corina,

  Multumesc pentru informatii! Am sa incerc sa-mi formez o rutina de ingrijire cat mai corecta si sa folosesc si protectie solara.
  Inainte sa incep sa folosesc uleiul de argan m-am documentat foarte mult si am crezut ca fac o alegere buna, dar am sa opresc folosirea lui si te rog spune-mi ce fel de ulei as putea sa folosesc. E ok uleiul de jojoba sau tea tree, sau ce alt ulei?
  Si inca ceva: avand in vedere problemele cu acneea, pentru machiaj ar trebui sa folosesc un fond de ten dermo?
  Fata mea arata mai bine acum dar inca urmez tratament cu antibiotice si mi-e teama ca atunci cand am sa termin tratamentul o sa reapara pustulele.
  Multumesc pentru ajutor si felicitari pentru site!

  • Buna Ionela,
   Da, jojoba e foarte bun. Tea Tree e iritant (vezi articolul despre uleiuri esentiale). Exista articol si despre uleiurile vegetale pe blog.
   Ce inseamna fond de ten dermo?

 • Buna, Corina!
  Pe farmaexpress exista differin de la 2 firme diferite (galde, weste), precum si de doua feluri (crema si gel). Pe care l-ai recomanda?

  • Buna Oana,
   Producatorul nu conteaza. Eu de la Galderma am folosit cel mai mult.
   In functie de sensibilitatea tenului si de gravitatea acneei alegi 0.1% crema sau 0.1% gel. Gelul este mai puternic pentru ca are putere de penetrare mai mare.
   Exista si 0.3% gel, dar nu pe site-ul respectiv.

 • Buna Corina,

  Am citit mai sus ca i-ai recomandat Emiliei sa nu aplice fond de ten cu degetele. Inrautateste acest obicei acneea? Si eu ma confrunt cu aceasta problema, iar in functie de textura, aplic fondul de ten fie cu degetele, fie cu buretele. Atata timp cat te cureti pe maini inainte de aplicare si ambalajul fondului de ten nu necesita introducerea degetelor pentru a lua produs, nu prea reusesc sa vad problema…

  • Buna Diana,
   De fiecare data cand aplici fondul de ten cu degetele stimulezi glandele sebacee si indepartezi produsul cu protectie solara de pe ten.
   Atentie: buretele sa fie curatat dupa fiecare folosire.

 • Buna Corina,

  Spune-mi te rog farmexpress este o farmacie online? Eu nu gasesc site-ul respectiv. Vroiam sa imi achizitionez differin 0.1%(retin a m-a umplut de bucurie pe fata) si acid azelaic, insa nu gasesc pe nicaieri. Stii cumva unde le-as putea gasi?

  Multumesc frumos

 • Buna Corina,

  Multumesc foarte mult pentru articolele tale. Imi place sa citesc tot ceea ce publici datorita faptului ca te documentezi foarte bine din articolele de specialitate si nu ramai la opinia subiectiva a unui estetician.

  Sufar de acnee inca din anii pubertatii, am 27 de ani si am trecut si prin acneea vulgara pe fata, piept si spate, am tratat-o mai mult prin alimentatie si suplimente/vitamine (A si complex vitamina B) si produse Dermalogica din UK. S-au ameliorat temporar, am ajuns la concluzia ca anticoncentionalele Yasmin tinea acneea sub control si cam la 1-2 luni dupa ce leam intrerurpt acneea a revenit.
  Acum ma tratez de acnee mai usoara, in zona barbiei. Am fost diagnosticata cu sindromul ovarelor polichistice confirmat si de catre endocrinolog; am facut tratament cu diane35 un an (in paralel cu diferite produse dermato-cosmetice de la Dermalogica, Avene, La roche, Bioderma etc etc) si am renuntat din cauza multor efecte negative si pentru ca in curand vrem sa ne pregatim de bebe.
  Acum dermatologul mi-a prescris doxiciclina 2 luni, zynerit si brevoxyl si Avene gel curatare. Brevoxylul nu am reusit sa-l gasesc inca, insa mai caut…Folosesc de anul trecut si skinoren de 3 ori pe saptamana il aplic.
  As vrea sa te intreb ce parere ai daca folosesc in paralel antibioticul, o seara brevoxyl, o seara zynerit, cicaplast dimineata si retinol-a de 3 ori pe saptamana seara? Mai mult ma supara cicatricile decat cosurile in sine.

  Mi-ar placea sa vin la o consultatie…dar imi este peste mana deoarece sunt din Buc.

  Multumesc mult.

  Lucia

  • Buna Lucia,
   Ar trebui sa opresti folosirea Retin-a-ului in sarcina. Dimineata ai nevoie de protectie solara, vei avea efecte adverse grave daca folosesti antibacteriene si retinoizi medicamentosi fara sa te protejezi de soare in fiecare zi.
   Skinoren si Brevoxyl sunt antibacteriene amandoua. Despre Zineryt poti citi pe blog.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.