Am acnee, cum procedez?

De-a lungul anilor, cele mai multe persoane care mi-au cerut ajutorul în rezolvarea problemelor pielii se confruntă cu afecțiuni cutanate care au ca simptome pustule cu puroi (denumite popular coșuri). Diagnosticul nu a fost acnee în toate cazurile, pentru că există multe alte afecțiuni care seamănă cu acneea, dar nu sunt acnee. Citește articolul despre tipurile de acnee.

Indiferent de diagnostic, dacă ai acnee sau te confrunți cu simptome specifice acneei, este nevoie să acorzi atenție deosebită îngrijirii pielii tale. De cele mai multe ori pustulele cu puroi apar pe tenul cu exces de sebum și pot fi însoțite de puncte negre, iritație, descuamări, pori dilatați.

Pentru tratamentul pustulelor cu puroi sunt necesare câteva reguli simple, ce trebuie respectate cu strictețe.

1. Reguli de igienă:

 • Nu atinge tenul cu mâinile în timpul zilei, niciodată! Nu lăsa părul să atingă tenul (în special în timpul nopții)! Dacă ai senzații de prurit (mâncărime) pe piele, folosește un șervețel.
 • Nu folosi prosoape de bumbac (doar dacă le schimbi zilnic), folosește prosoape de hârtie. Tamponează ușor pielea după curățare, cu prosopul, nu freca!
 • Schimbă fața de pernă des, folosește-o o seară pe o parte, seara următoare pe partea celalaltă, iar seara următoare schimb-o cu una curată.
 • Spală-te pe mâini înainte de a te spăla pe față și înainte de a vă aplica orice produs cosmetic pe piele.
 • Evită extracția pustulele acasă, mai ales dacă ai unghii lungi, poți răni pielea. Rănile se vindecă extrem de greu, dacă se vindecă. De multe ori rănile se transformă în cicatrici atrofice. Ideal ar fi să nu extragi pustulele acasă, dar dacă trebuie neapărat să faceți acest lucr protejați degetele cu șervețele apoi urmați pașii de aici: http://www.acne.org/pop.html. După extracție aplică presiune minimă 4-5 minute asupra locului cu un şerveţel curat și uscat (4-5 minute este timpul mediu de coagulare al sângelui), apoi când locul e uscat aplică un produs antibacterian (mai jos sunt prezentate ingredientele antibacteriene).


2. Reguli de alimentație:

 • Evită carnea de porc, prăjelile, mâncărurile grele, fast food, grăsimile saturate etc. Evită băuturile acidulate sintetice (Cola, Pepsi etc).
 • Consumă multe fructe și legume cât mai aproape de starea lor naturală. Bea apa!
 • Evită orice aliment care cauzează apariția pustulelor (dacă e cazul, vezi mai jos exemple)

3. Reguli de îngrijire a tenului:

Nu există un singur produs miraculos sau un singur ingredient care să amelioreze pustulele sau să vindece acneea și NU va exista vreodată. Există un singur medicament administrat oral care vindecă 50-80% din cazurile cu diagnostic acnee, dar și în timpul administrării tratamentului cu acest medicament tenul trebuie îngrijit corect, cu o rutină adecvată (medicamentul este Roaccutane).

De aceea trebuie să construiești o rutină corectă de îngrijire a tenului care să conțină și produse care ameliorează pustulele. Pentru îngrijirea tenului acneic cele mai bune rezultate s-au observat în urma folosirii acidului salicilic împreună cu un antibacterian și un retinoid.

O variantă pentru rutina zilnică tenului poate fi următoarea:
Dimineața: curățarea tenului cu produs solubil în apă, toner, tratament, protecție solară.
Seara: curățarea tenului cu același produs solubil în apă, toner, tratament, hidratare (+reparare bariera naturală sau +anti aging sau +tratament pete solare).

Ingredientele tratament cu aplicare locală care au impact asupra pustulelor cu puroi sunt:

 • Antibacterienele: există două și anume benzoyl peroxide și acid azelaic. Antibacterienele au efect doar asupra pustulelor (acidul azelaic are și efecte în estomparea petelor post acnee), aplică-le doar pe pustule, ele ajută leucocitele în lupta cu bacteriile care duc la formarea pustulelor.
 • Exfolianții chimici, mai precis BHA (acidul salicilic). Prin proprietatea de a curața porii, acidul salicilic nu dă voie sebumului să se acumuleze în pori, îndepărtează celulele moarte din pori, distruge mediul propice pentru multiplicarea bacteriei ce cauzează pustule.
 • Retinoizii medicamentoși cu aplicare locală – sunt indicați în cazurile în care tenul prezintă multe pustule. Retinoizii cosmetici (cum ar fi retinol 1% pot înlocui cu succes retinoizii farmaceutici)
 • Antibioticele – în cazul în care pustulele se datorează unei anumite bacterii care se dezvoltă pe ten, doar la recomandarea medicului, în urma analizelor bacteriologice.
 • Tratamente specifice pentru afecțiuni specifice care duc la apariția pustulelor (Demodex, fungi ce produc foliculită, etc).

Propunere rutină care să conțină două sau toate dintre ingredientele de mai sus:
Dimineața: curățare ten, toner, antibacterian pe pustule (și pete dacă alegi acidul azelaic), protecție solară.
Seara: curățare ten, toner, exfoliant acid salicilic (singur sau alternativ cu un retinoid), hidratare.

În rutina de mai sus este important să incluzi ingrediente reparatoare, anti iritanți și antioxidanți pentru a susține pielea în procesul de vindecare, pentru a evita uscăciunea și iritația cauzată de ingredientele anti acnee și pentru a întări bariera naturală a pielii. Tonerul tău trebuie să conțină aceste ingrediente, la fel și crema hidratană, crema cu protecție solară și restul produselor folosite.

Atenție! Tonerele anti acnee (majoritatea) conțin alcool sau astrigenți. Alege doar tonere care au în compoziție ingrediente care restaurează și întăresc bariera naturală a pielii, anti iritanți și antioxidanți.

În funcție de retinoidul ales (farmaceutic cum ar fi Retin-A, Differin etc sau cosmetic Clinical 1% Retinol etc),  produsul se poate aplica de 1-2 ori în cazul retinol 1% sau de mai multe ori pentru retinoizii farmaceutici. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile producătorului, sensibilitatea și toleranța pielii, efectele observate.

Există și produse cu concentrații mai mari de retinol (1.5%) însă puține sunt persoanele care tolerează o concentrație atât de mare fără efecte secundare.

Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică
 – Articolul conține detalii despre rutina și include produse opționale care ajută în cazurile de acnee cum ar fi masca cu aspirină.

Rutina de îngrijire depinde de toleranța tenului, de reacția tenului la ingredientele respective și de gravitatea afecțiunii cutanate. De exemplu: este posibil ca tenul să nu tolereze aplicări zilnice de exfolianți sau retinoizi, în acest caz poți face o zi pauză între aplicări (sau chiar mai multe zile).

Este însă posibil ca tenul să aibă toleranță mare și să poți aplica în fiecare dimineață un antibacterian și/sau un exfoliant și în fiecare seară un retinoid – sunt rare aceste cazuri și este bine să introduceți cu atenție și răbdarea ingredientele active în rutina zilnică.

Este extrem de important să își cunoști tenul și să recunoști primele semne ale unei reacții adverse cauzate de ingredientele anti acnee.

Produsele pe care le alegi trebuie să fie formulate corect, fără iritanți și trebuie să fie potrivite tipului tău de ten și particularităților tenului tău. Alegerea produselor cosmetice (sau medicamentelor pentru tratarea pustulelor) se bazează doar pe aceste criterii.

Oricât de bine formulat este un produs cosmetic, dacă nu este potrivit tenului tău nu trebuie să îl folosești. Pentru a afla dacă este nu potrivit tenului tău trebuie să cunoști ingredientele pe care nu le tolerezi, care îți blochează porii și apoi să încerci pe piele produsele care îndeplinesc criteriile de mai sus.

Achiziționarea mostrelor pentru produsele cosmetice este recomandată, în special dacă îți bazezi alegerile pe alte criterii decât lista de ingrediente a produselor.

Pentru a avea rezultatele dorite aplicarea produselor tratament cu consecvență și răbdare cât și urmărirea cu atenție a reacției pielii este cheia reușitei. Majoritatea persoanelor care au acnee (chiar și unele persoane care au acnee de mulți ani) caută produsul/produsele miraculoase care va vindeca acneea în 2-3 luni.

De cele mai multe ori lupta cu pustulele durează mulți ani și trece uneori prin perioade în care tenul arată mai bine, însă rutina de îngrijire a tenului cu pustule ESTE de fapt acel tratament de care pielea are nevoie pentru a vindeca acneea, la care adăugăm produse/medicamente specifice dacă e cazul și care împreună cu un stil de viață și o alimentație echilibrate au cele mai bune șanse de reușită.

O dată ce tenul meu s-a transformat din ten gras cu pustule (acnee papulo-pustuloasă, nodulo-chistică și comedoniană) în ten cu tendințe acneice (rare papule sau pustule în funcție de schimbările hormonale lunare) și apoi în ten fără acnee, dar cu exces de sebum și puncte negre (pentru care folosesc cu succes acidul salicilic), din rutina mea am îndepărtat doar antibacterianul – nu am pustule și nu am nevoie de un ingredient antibacterian.

Acidul salicilic este și va fi mereu prezent în rutina mea pentru beneficiile multiple (regenerare celulară, colagen nou, anti inflamator, curățare puncte negre, estompare pori dilatați), iar retinoidul farmaceutic (Differin), cel pe care l-am folosit ani buni l-am înlocuit cu varianta cosmetică, retinol 1% pentru beneficiile anti aging și cell communicating.

Bineînțeles de-a lungul anilor rutina mea s-a schimbat constant în funcție de schimbările și nevoile tenului meu.

Idei greșite despre produsele anti acnee
1. Aplic un tratament anti acnee, mă ustură, deci acționează asupra pielii – fals. Citește articolul Greșeli majore în îngrijirea tenului.
2. Folosesc retinoizi (în special Retin-a) și aceștia scot la suprafața coșurile din profunzime – fals. Este o reacție secundară la acel retinoid, întrerupe folosirea lui!
3. Produsele astrigente usucă pustulele – fals. Tenul se irită în urmă folosirii astrigenților (ex: alcool, lămâie), iar glandele sebacee vor produce și mai mult sebum.

Cum procedezi pentru a trata acneea? Foarte simplu:
1. Aplică regulile de igiena și alimentație.
2. Construiește o rutină corectă pe care tenul o poate tolera, cu produse potrivite tenului tău.
3. Află cauza apariției pustulelor, este cel mai important pas pentru că în multe cazuri, o data ce ai identificat cauza vei reuși să vindeci efectele (mai precis pustulele).

Identificarea cauzei apariției pustulelor este poate, cel mai dificil pas, dar dacă nu vei identifica corect cauza apariției lor, este foarte puțin probabil să tratezi complet și definitiv erupțiile de pe piele.

Dintre aceste cauze, cele mai comune sunt:

1. Folosirea produselor nepotrivite tenului – de la produsele cosmetice care blochează porii până la produse de machiaj (exemplu: fond de ten, baze de machiaj, pudra, etc – cu texturi grase, cremoase sau solide), orice produs poate cauza pustule. Nu poți ști dacă un produs îți este potrivit sau nu înainte să îl aplici pe piele.

2. Atingerea feței în timpul zilei cu mâinile, părul sau chiar cu telefonul. Noaptea poți lega părul într-o coadă lejeră pentru a evita contactul cu fața. Nu uita, fața de pernă se schimbă des.

3. Folosirea produselor care conțin iritanți (alcool, uleiuri esențiale, mentă, camfor, sulf, etc), scrub-urilor (în special cele agresive). Tot mai multe studii arată nu numai că repararea barierei naturale este extrem de importantă în vindecarea pielii ci și că, pe fondul unei bariere naturale afectate de iritanți bacteriile se multiplică și produc pustule foarte ușor.

Deși mulți dintre cei care aplică iritanți pe piele vor spune că iritația nu se vede și nu se simte (da, este posibil la început), în timp iritanții afectează grav bariera naturală a pielii, ducând chiar la sensibilizare, fotosensibilizare, roșeață, descuamări, usturime. Iritația este cumulativă și se agravează în timp, așa cum și repararea pielii este cumulativă.

4. Lipsa unei rutine zilnice corecte care să includă (cel puțin) curățarea tenului, protecția solară, exfolierea chimică și hidratarea – deși pare absurd multe cazuri cu pustule rare pe ten și-au găsit rezolvarea în folosirea unei rutine corecte cu acid salicilic și retinol, fără alte tratamente.

5. Produsele de styling (conțin polimeri care pot bloca porii), produsele cosmetice cu texturi nepotrivite (creme grase, produse de machiaj solide sau cremoase, unturi etc)

6. Lipsa igienei stricte, extracția pustulelor în condiții precare (lezarea pielii) poate duce la agravarea problemei.

7. Lipsa demachierii tenului seara și preferința de a dormi cu fond de ten pe piele – poate duce la apariția pustulelor sau chiar eczemelor, conjuctivitei etc.

Alte cauze:

1. Ovarele micropolichistice
2. Bacterii (P. acnes, stafilococi, etc) care se multiplică în exces pe piele sau chiar acarianul Demodex
3. Dereglări hormonale (de obicei testosteronul este vinovat)
4. Alimentația nesănătoasă
5. Cauze interne (de exemplu inflecții stomacale cu Helicobacter)
6. Intoleranță la gluten sau alte alimente
7. Alergii sau reacții alergice la anumite ingrediente (care vin în contact cu pielea sau sunt consumate ca alimente)
8. Pasta de dinți cu fluor

Pentru a determina cauza apariției pustulelor este necesar să faci următoarele investigații (în funcție de complexitatea problemei):

1. Vizită la ginecolog pentru a determina dacă ai sau nu ovare micropolichistice
2. Analiză de testosteron liber
3. Analiză bacteriologica din pustule
4. Exudat nazal și faringian
5. Coprocultură și examen coproparazitologic
6. Testul de alergii, inclusiv de intoleranță la gluten, lactoză, etc.
7. Demodex – această investigație se face doar dacă tenul prezintă multe pustule și este iritat.

În cazul în care apariția pustulelor este localizată doar în anumite zone ale tenului uneori este mai simplu de aflat cauza. De exemplu apariția pustulelor:

 • în zona urechilor – poate fi cauzată de atingerea pielii cu ecranul telefonului sau de produsele de styling
 • în zona gurii – poate fi o dermatită periorala cauzată de pasta de dinți cu fluor
 • în zona frunții – poate fi cauzată de produsele de styling aplicate pe breton sau chiar de breton
 • în zona gâtului – de vină poate fi o eșarfă, detergentul pe care îl folosești pentru a spăla hainele, bijuteriile
 • în zona bărbiei – poate atingi zona des în timpul zilei, te sprijini pe bărbie etc.
 • în zona obrajilor și/sau bărbie – poate fi de vină contactul cu o mască de protecție (frecvent în cazul tehnicienilor dentari, medicilor etc)

Ia în calcul toate informațiile pe care le ai despre tenul tău, urmărește cu atenție frecvența cu care apar pustulele și întrebă-te: ce am mâncat ziua trecută, unde am fost, ce produse am aplicat pe ten, etc.

Dacă toate analizele de mai sus nu arată o cauza evidentă a apariției pustulelor, ai o igiena și rutină corectă de îngrijire a tenului, ai o alimentație sănătoasă, faci mișcare, bei suficientă apă, dar totuși ai multe pustule poți încerca pe perioade de timp scurte, următoarele:

1. Timp de o lună nu consuma produse lactate, în special lapte.
2. Timp de o lună nu consuma produse care fermentează, murături. Nu consuma conserve și alimente semipreparate.
3. Timp de o lună nu consuma zahăr și/sau cacao și produse care includ aceste ingrediente

Tenul cu tendințe acneice (se manifestă în perioada premenstruală) nu are foarte multe șanse de vindecare definitivă a tendinței acneice. Apariția pustulelor se datorează creșterii nivelului testosteronului în perioada premenstruală și nu poate fi controlată prin produse cosmetice.

Tot ce poți face este să aplici regulile de igienă și alimentație și să îngrijești tenulul cu o rutină corectă care să ducă la un ten cu mai puține pustule ca de obicei și la vindecarea acestora într-un timp mai scurt.

Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice – rutina zilnică

Articolele de mai jos completează informațiile prezentate și te pot ajuta în alegerea tratamentului tău pentru vindecarea acneei sau afecțiunilor care au ca simptome pustule cu puroi.

Tipuri de acnee
Ce cauzează acneea papulo pustuloasă
Mituri despre acnee
Cum tratăm acneea
Ce să nu faci când ai acnee
Soluţii pentru cicatricile post acnee
Pete post acnee – Prevenire și tratament
Soluții pentru acneea copiilor – Pubertate și adolescență
Cum reducem excesul de sebum
Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice
Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică.

Pe blog vei găsi în categoria acnee multe articole despre ingrediente active – chiar și acelea care nu sunt eficiente, experiența mea cu acneea de-a lungul anilor, rutina mea de îngrijire care în timp m-a dus la vindecarea completă a acneei (alături de o alimentație sănătoasă, stil de viață sănătos, mișcare și reducerea stresului).

496 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna Corina,

  Imi cer scuze ca insist, dar chiar ma preocupa acest aspect. Consider, intr-adevar, ca este o problema daca indepartam SPF-ul de pe fata atunci cand aplicam fond de ten, nu mai vorbesc de stimularea glandelor sebacee in cazul celor ca mine care se confrunta cu acneea. Totusi imi vine greu a crede ca aplicarea fondului de ten cu degetele (cat mai gentil, bineinteles) duce la o mai puternica indepartare a SPF-ului de pe fata decat aplicarea acestuia cu un burete spalat (deci udat) din care s-a stors la maxim apa (ramane, totusi, umed). Desi daca stau sa ma gandesc bine, cred ca tu vrei sa spui ca buretele se spala dupa folosire (deci are timp sa se usuce), si nu inainte (folosit, deci, umed); mi se pare totusi ciudat, pentru ca am vazut ca tu recomanzi buretele acela Beauty Blender care, daca nu ma insel, trebuie curatat inainte de fiecare folosire, tocmai pentru a avea un volum mai mare.

  • Buna Diana,
   Nu e nici o problema ca insisti.
   Beauty blender-ul se uda inainte de folosire, se curata dupa folosire, e valabil pentru toti bureteii cu care se aplica fondul de ten.
   Buretelul ud si stors foarte foarte bine (eu chiar il tamponez cu prosop de hartie) se foloseste cu miscari de tamponare pe piele, nu cu miscari de netezire (asa cum se folosesc degetele in cel mai bun caz pentru ca de obicei fondul de ten sau produsele cosmetice se aplica prin miscari circulare, metoda incorecta de aplicare). Buretelul aplica fond de ten pe piele, nu indeparteaza nimic, daca este folosit corect.

 • Buna seara.Am o rugaminte,daca ma puteti ajuta cu un sfat.In urma cu doua luni de zile am fost la medicul dermatolog pentru prima oara si m-a diagnosticat cu o acnee usoara,usoara dar persistenta sa zic asa.Din punctul meu de vedere nivelul de gravitatea era mai mare,dar no,doctorul a spus ca este acnee usoara.Bun pana aici.Mi-a recomandat o luna de zile tratament cu doxiciclina 1/zi.Dupa o luna m-am prezentat iar la el.Problema se mai diminuase dar nu indeajuns.Mi-a mai prescris o luna de antibiotice doxiciclina cu aceeasi usurinta ca prima oara.In prezent am 2 luni de tratament.Astazi am fost din nou la doctor,mi-a spus ca pielea mea arata bine,chiar daca nu ma mai tinea minte,i-am spus ca am momente cand imi apar si cand nu,dar de ceva vreme a fost totusi bine.Mi-a mai prescris o luna de tetraciclina de data asta si o solutie pe baza de alcool 95% care initial nu mi-a convenit deoarece am citit articolele dvs. despre ce efect are alcoolul asupra pielii,dar am zis ca n-am de ales,decat sa iau dupa capul meu altceva,mai bine fac cum spune don’ doctor.Acum intrebarea,este cumva prea mult acest tratament?Ce ar trebui sa fac?Sa continui cu inca o luna de antibiotice?Mie mi se pare exagerat 3 luni de antibiotice pentru o acnee usoara.Nu stiu ce sa fac,imi este putin teama sa continui tratamentul,dar in acelasi timp teama sa-l intrerup dupa capul meu,imi este sa nu recidiveze din nou acneea.Imi cer scuze pentru ca va pun sa-mi ctiti aici frustrarile vietii:)),dar nu stiu la cine pot apela in acest caz.Sa merg la alt dermatolog nu prea as dori,deoarece acesta este chiar ieftin,30 lei consultatia,daca merg altundeva pretul ajunge undeva intre 50-80 de lei si nu sunt dispus acum sa mai fac acest pas.Multmesc si imi cer scuze inca o data pentru cat am scris 🙂

  • Buna Luca,
   Poti citi articolul despre antibiotice si din nou pe cel despre alcool.
   Tu hotarasti pentru tine cum sa iti ingrijesti pielea. Pe blog vei gasi o multime de articole despre acnee, ramane la aprecierea ta daca te ajuti de ele sau nu.
   Cat de exagerat sau nu este tratamentul recomandat de dermatolog nu stiu pentru ca nu te-am vazut niciodata, nu am vazut analiza bacteriologica din pustule care sa arate ce antibiotice sunt necesare, nu stiu nimic despre tenul tau.
   Cu alcool-ul nu sunt de acord.

 • Nu exista nici o analiza bacteriologica,tot ce exista au fost 1- 2 minute in cabinet cu doctorul in care mi-a spus ” aa tu ai o acnee usoara,ia o luna de doxiciclina si revino” si mi-a puscat 30 de lei. In prezent dupa cum am spus,pe fata unde aveam si problema,nu mai am niciun cos,decat unele semne de la cele anterioare,de aceea mi se pare putin ingrijorator sa continui cu antibiotice,m-am asteptat sa imi recomande vreun gel ceva nu stiu,ceva pentru curatarea sau mentinerea tenului,ceva usor oricum,insa el imi recomanda antibiotice si o sticla de spirt..am sa continui tratamentul pana la urma,sa nu dau cu piciorul la tot ce am facut pana acum,dar la cate am citit pe internet..am mari indoieli.Va multumesc frumos pentru raspuns,am sa recitesc articolele dvs. mai cu atentie.O seara placuta !

 • Deabia astept cartea eu o sa fiu prima care o sa o cumpere, informatiile sunt atat de bine structurate in articolele de pe blog incat uneori citesc de 2 ori ca sa ma asigur ca am cuprins tot…
  Intrebare : daca nu am acnee ci dor unul doua cosuri raslete intr-o anumita perioada a lunii dar care trec greu si sunt din acelea dureroase sub piele care mai lasa si semne luni de zile desi nu le agresez, cum e bine sa le “tratez” ?

  • Buna Cristina,
   Cand apari aplici antibacterian si exfolianti pe pustule (ideal este sa folosesti exfoliantul pe toata fata). Poti aplica chiar si un retinoid doar pe pustule.
   Se aplica toate regulile de mai sus 🙂

 • Buna ziua,
  Am 29 ani, si sunt nemultumita total de starea pielii mele. sufar de acnee infantila de la varsta de 15 ani.am incercat sa o tratez pe cale medicamentoasa, dermatocosmetice….roacutane, diane 35,vichy, svr….Acum ma lupt cu o grava problema. iau Biobran ptr intarirea sistemului imunitar( am fost diagnosticata cu HPV), am luat si isoprinosine si am spatele plin de cosuri, gatul, decolteul. tenul nu e atat de rau. zilnic folosesc protectie la roche posay spf 30, fond de ten vichy pentru ten acneic.si dupa demachiere dimineata si seara folosesc o lotiune hand made (un pahar de ceai in care am pus o pastila de aspirina netamponata).mi a dat dermatologul unidox 12 saptamani( iau si protectie eubiotic), benzoil peroxide si zynerit.oare e bine sa iau iar antibiotice pe o perioada atat de lunga de timp?CE SA FAC?Multumesc anticipat

   • Buna seara .Incep prin a va multumi ptr raspuns.sunt noua pe blog si nu am apucat sa citesc tot. inca lecturez.Acid salicilic(BHA) nu am incercat pentru ca nu stiu de unde sa il achiziotionez,exista in farmacii?(stiu ca aspirina netamponata dizolvata in diferite lichide imi face cat de cat bine, aspirina continand acid salicilic.Astazi am primit benzoil peroxide din italia de la cineva, il folosesc seara dupa ce mi am facut dus. astept sa vad rezultatele. va rog sa imi spuneti de unde pot achizitiona BHA.Multumesc

    • Buna Ramona,
     Asprina nu contine acid salicilic, e o confuzie pe care o fac multi, chiar si pe bloguri.
     Aspirina este acetil salicilic, total diferit de acid. Poti citi articolul despre aspirina de pe blog.
     BHA poti incerca Paula’s Choice, de pe site-ul oficial din EU, din magazinul din Timisoara sau de la partenerii din tara care livreaza produsele la adresa.
     In partea dreapta gasesti detalii despre Paula’s Choice.
     De asemenea exista o lista de exfolianti recomandati, mai sunt si altii decat Paula’s Choice.

 • Buna Corina, revin sa iti cer o parere.
  Aveam aproximativ o luna de cand, in urma sfaturilor tale, nu mi-au mai iesit pustule. Dar de vreo 3 zile ceva pare sa nu mai mearga… pielea mea s-a iritat destul de tare… am pete rosii pe frunte , pometi si in jurul gurii iar senzatia este de usturime si uneori chiar mancarime. De cand mi-a aparut aceasta iritatie am folosit doar spf si crema hidratanta dat tot pare sa persiste.
  Am sa-ti scriu rutina mea si te rog sa-mi spui unde nu e bine. Ca produs de curatare folosesc Boots Simply Sensitive Foaming Cleansing.

  Luni: D-skinoren+spf (Bioderma akn 30)
  S-Retin-a + hidratare (PS hydralight moisture)
  Marti: D-skinoren+ spf
  S-bha 2% + hidratare
  Miercuri: D-skinoren + spf
  S- skinoren + hidratare
  Joi: D-spf
  S-bha 2% + hidratare
  Vineri: D-skinoren +spf
  S-retin-a + hidratare
  Sambata: D-skinoren+spf
  S-bha 2% + hidratare
  Duminica: D -Skinoren + spf
  S- scrub + hidratare

  Mi-am cumparat de curand si AHA 10% pe care as vrea sa-l introduc cumva in rutina, pielea mea e mai tot timpu usor descumata si cred ca mi-ar prinde bine. Nu stiu cum sa mai procedez acum ca nu-mi mai trece iritatia. Te rog da-mi o mana de ajutor.

  • Buna Crisu,
   Daca ai folosi corect SPF-ul (cantitate generoasa, aplicat cu 20 de minute inainte de a iesi din casa) iritatia se datoreaza unuia dintre produsele tratament folosite. Intrebare: ai introdus treptat Skinoren, BHA si mai ales Retin-a?
   Ce poti face acum: nu folosesti nici unul dintre cele 3 produse tratament si aplici sfaturile din articolul despre ten iritat. Dupa ce se calmeaza iritatia poti folosi produsele tratament, introduse in rutina, treptat. De exemplu Retin-a este tolerat de foarte putine persoane, iar in caz de intoleranta duce la aparitia iritatiilor care persista.

 • Da, cele 3 produse au fost introduse treptat, mi-a mers bine pana dintr-o data m-am trezit cu iritatie si cu doua pustule destul de imflamate…care incetasera sa-mi mai iasa. In ceea ce priveste Retin-a sunt foarte multumita, a doua zi tenu este calmat, ma gandesc ca Skinoren-ul ar putea sa-mi fie problematic dar nu sunt sigura. As putea sa-l schimb cu benzoyl peroxide ?

  • Buna Crisu,
   Daca suspectezi ca Skinoren ar fi de vina opreste aplicarile. Benzoyl peroxide este o alternativa buna.
   Eu te-as sfatui sa introduci din nou toate produsele, pe rand pentru a afla clar care este cel care te irita.

 • Buna!
  Am avut probleme cu acneea, pe fondul unor dereglari hormonale, am scapat o perioada, iar a revenit, dar acum sunt insarcinata in 5 luni si pot sa spun ca tenul meu arata foarte bine, mi s-a curatat; dar am cateva semne ramase, cateva cicatrici si mi-au aparut cateva pete in jurul barbiei, de la sarcina.
  As vrea un sfat legat de ce produse as putea sa folosesc pentru aceste pete, eu folosesc acum binecunoscuta crema de galbenele, pentru ca e f uscata zona si cam atat. Stiu ca in perioada sarcinii nu sunt indicate prea multe produse, sa nu afecteze bebelusul.
  Am citit ca si tu esti mamica si poate ai cateva sfaturi pentru ingrijirea tenului, pentru perioada graviditatii. Tenul meu este mixt, sensibil si cicatricile sunt sub pometi, in zona obrajilor, pentru ca numai acolo imi aparea acneea. Pentru aceste semne ce pot sa folosesc?
  Multumesc

  • Buna Cris,
   Exista un articol despre ingrijirea tenului in timpul sarcinii si alaptarii.
   Atentie: petele se vor accentua daca nu vei folosi protectie solara in fiecare zi, indiferent de anotimp. Alege SPF mineral. Pentru cicatrici te sfatuiesc sa iti faci peelinguri, dupa ce nu o sa mai alaptazi.

 • Buna Corina!
  Citeam acest articol si mi-am dat seama de un lucru… tocmai ce mi-am facut analizele de sange dar mi-au luat si exudat faringian si mi-a iesit streptococ betahemolitic si este sensibil la cefalexin. Si plus eu am avut ceva probleme cu stomacul si chiar trebuia sa imi fac si helicobacterul dar am tot amanat. Dupa cum am mai vorbit pe mail , mi-au aparut foarte multe puncte negre si pustule pe partea drepta a obrazului dar spre ureche, si am si niste pete vinetii unde “s-au mai vindecat din pustule” cu toate ca daca pun mana sunt parca niste noduli. ce vreau sa te intreb este posibul sa-mi fi aparut atat de rau pe partea asta din cauza streptococului? Doar ce am introdus BHA 2% (ieri a ajuns coletul), dar nu mai am brevoxyl, dupa cum sti apare in iunie si sincer nu stiu daca l-as mai aplica, pentru ca mi se pare ca doar usuca pustula aceia mare dar sub biele ramane un nodul urat si pe piele o pata vinetie, asa cum ti-am spus mai sus. Poate o sa iti atasez o poza pe mail sa vezi cum arata partea dreapta a obrazului meu, daca este deacord. Stiu ca nu te ajuta poza prea mult… Nu stiu ce sa mai fac. Si inca ceva: este riscant daca am introdus BHA si dimineata si seara imediat si nu trepat…? Nu am nici o iritatie deocamdata…. Scuze pentru comentarul meu “prea detaliat”….
  Multumesc

  • Buna Delia,
   Betahemolitic ce grupa?
   Tu dormi cumva pe partea dreapta sau ai tendinta de a-ti pune mana pe fata? Sau folosesti produse de styling?
   Personal cred ca BHA aplicat de doua ori pe zi este prea mult, mai ales aplicat de la inceput asa.
   Incearca Skinoren 15% Gel in loc de Brevoxyl.

 • buna corina…desi m-am incapatanat a folosi toata gama bioderma,avene si vicy iar o seara brevoxyl si alta seara retin a(fara nici un rezultat) ,iata-ma din nou cerandu-ti ajutorul…am o piele grasa,acneica..am fost la cosmetica,la dermatolog..nimic..asa ca te rog din tot sufletul sa ma ajuti cu alegerea produselor PC. daca ai putea sa imi elaborezi pasii ce trebuie sa ii urmez si produsele pe care sa le achizitionez.precizez ca pot cheltui pana la 200 euro maxim. am vazut ca exista si paula choice.de(eu fiind in germania).am citit multe articole din situl tau si tu lauzi aproape toate produsele asa ca sunt in ceata…ce sa comand si ce nu…de ce am cu adevarata nevoie…Am vazut ca pana 30 aprilie sunt si niste reduceri la skin balancing daily mattifing si la masca oil-absorbing…desi eram decisa sa dau comanda in seara asta,prefer sa te astept si sa imi spui parerea ta…(chiar am nevoie de ea,pls pls!!) te pup

 • scuze,eu ma gandeam sa comand tot setul skin balancing care e in jur de 144 euro,mai trebuie ceva in plus,sau poate minus…??CLEAR Extra Strength Anti-Redness Exfoliating Solution With 2% Salicylic Acid e mai bun ca clearul din skin balancing??deci cum iti scrisai si in primul mesaj sunt in ceata..scuze daca te zapacii cu atatea intrebari..noapte buna!!

  • Buna Nicoleta,
   Iti propun urmatoarea rutina:
   Dimineata: Skin Balancing Cleanser, Skin Balancing Toner, antibacterian pe pustule, Extra Care Non Greasy SPF 45.
   Seara: cleanser, toner, Skin Perfecting BHA 2% Liquid o seara si Differin o seara, hidratare (poti alege Hydralight sau Skin Balancing, dar SB este cea mai light hidratare posibila a Paulei).
   Daca doresti ser, pentru tipul tau de ten ideal este Resist Ultralight.
   Clear Extra Strenght 2% este acelasi lucru cu Skin Perfecting BHA 2% Liquid. Clear Cleanser contine triclosan, un antibacterian, dar eu zic sa incerci rutina de mai sus folosind antibacterian pe pustule.
   Pe blog exista articole detaliate despre produsele Paula’s Choice, sper sa iti fie de folos.

 • Nu stiu ce grupa pt ca nu mi-a scris. Ai mare dreptate cu dormitul pe partea dreapta… De scurt timp am realizat si eu asta ca dorm pe partea dreapta… ce intelegi prin produse de styling? Ok o sa renunt la BHA de 2 ori pe zi, o sa aplic doar seara si o sa caut Skinoren.

 • Da, folosesc acum am luat o pauza….dar am avut o perioada in care am folosit cam des… si sigur nu sunt produse realizate bine… Acum dupa am citit din articolele tale incep sa imi dau seama… Sper sa imi treaca ce am pe partea dreapta desi mi-e tare frica… Cred ca ar trebui sa ajung si la un cosmetician si cum in Craiova nu e..si nici nu prea am incredere…Daca o sa ajung prin TM sigur o sa iti fac o vizita…

 • Buna!

  Am avut acnee moderata in ultimul an si jumatate ca asa, am 23 ani acum, cu tenul mixt si am folosit Skinoren, exfoliantul BHA 2% si crema cu SPF tot de la Paula’s Choice, si Retin A . Problema mea acum este ca am acele urme rosiatice ramase de la acnee si ma gandeam sa imi achizitionez un ser, am inteles ca sunt care contin Retinol, de exemplu Resist Intensive Wrinkle Repair Retinol, care ar fi cel mai bun pentru tratarea urmelor, dar ma gandesc daca este potrivit pentru tenul meu, in plus nu am probleme cu ridurile, atunci ingredientele ce le contine pentru tratarea lor nu mi-ar dauna sau chiar nu ar avea niciun efect? Nu as vrea sa imi iau un produs si sa nu imi foloseasca. Am observat ca si Resist Ultra Light ar combate problema mea (din descrierea produsului, desi nu contine retinol..)..dar din nou..aceeasi intreabare.
  M-am opreit la Skin Balancing Serum, dar ma intreb daca combate problema mea. Inteleg ca nu exista un singur produs miraculos, dar totusi as vrea sa includ in rutina mea unul mai eficient si ideea este ca momentan nu imi permit sa imi iau mai multe deodata, diferite.
  Merci!

  • Buna Angela,
   Alege Resist Pure Radiance Brightening Treatment Serum.
   Serul Resist Intensive Wrinkle Repair contine retinol, este foarte bun si acesta, potrivit tuturor tipurilor de ten. Numele lui este asociat cu ridurile pentru ca majoritatea folosesc retinolul cu acest scop, dar retinolul are multe alte efecte benefice pentru ten, nu ti-ar dauna.

 • Buna seara,cu o intrebare vin si eu.Credeti ca samponul Selsun Blue este bun pentru acele cosuri ce apar la nivelul scalpului?Pe internet parerile sunt diversificate,dar in descrierea acestuia,pare destul de promitator,de aceea as dori inainte de a cumpara produsul,parerea cuiva care este mai bine informat,deoarece costa ceva banuti si nu as vrea sa arunc din nou banii cum am facut cu un sampon de la Bioderma,recomadat de dermatolog,care s-a dovedit a fi inutil intr-un final.Mi-l recomandati pentru astfel de probleme?Sau imi puteti recomanda alt produs cu efecte totusi notabile?Nu mi s-au recoltat la dermatolog niciun fel de probe,in cazul in care va intrebati,am spus problema,iar dansul mi-a recomandat primul produs ce i.a venit in minte cred.De aceea as dori sa stiu ce produse sunt mai potrivite pentru astfel de probleme.Am aruncat o privire scurta sa vad daca gasesc informatii despre acest subiect,dar nu am gasit,in cazul in care sunt, imi cer scuze,nu prea am timp sa stau sa citesc,asa ca prefer sa las aici un mesaj si cand veti putea imi veti raspunde.Astept un raspuns,multumesc si o seara placuta !

 • Buna Corina,
  Nu intentionam sa te deranjez, ti-am citit cu atentie articolele si am invatat multe lucruri din ele, dar sunt disperata si ma gandesc ca ma poti ajuta cu un sfat.
  Nu am avut probleme cu acneea dupa adolescenta pentru cativa ani buni. Imi aparea doar cate un cos ocazional. In rest, tenul meu e mixt cu puncte negre in zona T (preponderent pe nas si barbie) – asa a fost mereu. Pana anul trecut cand am crezut ca am facut o reactie alergica la un fond de ten de la L’oreal pe care abia il cumparasem. Dupa un an de zile, am schimbat 4 fonduri de ten, mi-am schimbat toate produsele pe care le folosesc (acum folosesc doar dermatocosmetice pentru ten sensibil si pentru ten acneic) si situatia e din ce in ce mai rea. Initial imi aparusera ca niste puncte negre pe sub piele (arata ca o iritatie – foarte multe si dese, micute ca dimensiune) pe obraji si pana pe gat. Mai nou, de cateva luni (probabil si pentru ca tot imi scoteam din acele puncte) au devenit cosuri in toata regula (rosii si cu puroi).
  M-am gandit ca e foliculita, mi-am facut exudate in repetare randuri, din toate locurile. Am exclus varianta streptococilor, stafilococilor si a ciupercilor. Nu am probleme ginecologice, nu am probleme hormonale sau cu tiroida, am fost si la ginecolog si la endocrinolog si mi-am facut si analize de sange la inceputul anului. Totul este in regula. Urmeaza sa ma duc la un gastroenterolog deoarece am niste probleme cu sistemul digestiv (probabil un reflux gastric, dar am inteles ca nu ar da simptomele astea pe fata). Helicobacter nu am, tocmai am facut testul.
  Am ajuns si la dermatolog. Consultul a durat maxim 5 minute. Diagnosticul este: acnee vulgara forma “retentionala?”, acnee care apare la femeile adulte.
  Acum vine nedumerirea mea. Doamna doctor mi-a recomandat Retin A crema (si am inteles de la tine ca e foarte buna numai ca e o problema cu importurile si nu dau de ea) sau Isotrexin gel (dar mi-a spus ca preferabil e sa iau Retin A, pentru ca e mai bun) si sa aplic crema in fiecare seara. Sa nu imi curat fata cu demachiant ci doar cu un produs care face spuma (cleanser inteleg – mi-a recomandat Cleanance de la Avene), sa aplic DOAR LA NEVOIE o crema hidratanta (Sensibio light de la Bioderma) pentru ca Retin A usuca pielea si sa folosesc fond de ten de la Vichy (Normateint) pentru ca este si tratament. Si atat. Nu mi-a spus nimic de crema SPF, doar sa nu ma expun la soare.
  Am intrebat-o daca pot sa folosesc acizi pentru exfoliere, deoarece intentionez sa imi iau saptamana aceasta BHA 2% lichid de la PC. Mi-a spus sa nu mai folosesc nimic in afara de acele produse pentru ca nu e cazul sa imi irit si mai tare tenul.
  As vrea sa incep sa imi tratez pielea cumva pentru ca deja ma termina psihic. Ma gandesc acum sa fac asa: sa ma curat dimineata cu cleanser, apoi lotiune micelara (Bioderma Sensibio), crema SPF (folosesc acum Bioderma Photoderm AKN MAT 30 SPF), fond de ten (am Pharmaceris). Seara demachiant, cleanser, lotiune micelara si ma hidratez cu un mix de uleiuri de ceva vreme (jojoba in cea mai mare parte, germeni de grau, soia si musetel). Sa incep sa introduc Retin A in rutina o data la doua zile, seara si sa imi iau totusi si BHA 2% lichid si pentru inceput sa il folosesc o data pe saptamana, tot seara. Ce zici, fac bine, e prea mult?
  Doamna doctor mi-a spus sa nu imi mai pun ulei pe fata, dar m-am inteles bine cu el si ma gandesc ca mixul asta e mai bun decat o crema hidratanta formulata prost. Am Bioderma Sebium Mat (am folosit si AKN Mat) si nu sunt multumita. O sa imi iau si cateva mostre de la PC, poate gasesc un toner sau o crema bune pentru mine.
  In disperare de cauza mi-am luat Baneocin (cand credeam ca am stafilococ) si l-am folosit pe fata o saptamana, pe zona afectata. Nu m-a ajutat foarte mult, singurul efect pe care cred ca il are este stoparea formarii de puroi.
  Imi cer mii de scuze pentru comentariul kilometric! Sunt disperata pentru ca am fost anul acesta la mai multi doctori decat in toata viata mea si nu descopar ce am, nu stiu ce sa tratez. Am 24 de ani.
  Iti multumesc mult!

  • Buna Elena,
   Care este scopul folosirii solutiei micelare? Citeste te rog articolul despre solutii micelare, nu ai nevoie de produs decat daca doresti indepartarea ultimelor urme de machiaj si oricum se limpezeste de pe ten.
   Nici un fond de ten nu poate fi tratament pentru acnee. Iar recomandarea unui retinoid fara protectie solara este incorecta, chiar si pe prospect este specificata folosirea protectiei solare, in fiecare zi.
   Este posibil ca problemele tenului sa se datoreze produselor pe care le folosesti. Banuiesc ca ai o igiena stricta si ca nu iti atingi tenul in timpul zilei.
   Eu iti recomand urmatoarea rutina:
   Dimineata: cleanser, toner, antibacterian doar pe pustule, protectie solara
   Seara: demachiant (daca ai folosit fond de ten), cleanser, toner, BHA 2% lichid alternativ cu un retinoid mai bland decat Retin-a si anume Differin (il gasesti pe Farmaexpress), hidratare.
   Ca hidratare renunta o perioada la mixul respectiv si foloseste doar jojoba si apoi poti introduce pe rand germeni de grau (nu mai mult de 5%) si soia daca doresti. La cel de musetel as zice sa renunti o perioada.
   Bineinteles te incurajez sa procedezi cum crezi ca e mai bine pentru tine.
   P.S. Medicii nu recomanda Differin in general pentru ca nu stiu ca exista, iar daca au auzit totusi de el nu stiu ca poate fi cumparat si din Romania.

   • Iti multumesc mult pentru sfat!
    O sa caut Differin. Am vazut ca il recomanzi, dar ramasesem cu impresia ca Retin A e mai bun pt acnee, iar Differin pentru cicatrici post acnee. Dar daca e mai bland o sa incerc asa pentru ca nu am folosit astfel de produse pe ten, nu vreau sa il dau peste cap.
    Ca antibacterian o sa incerc Brevoxyl.
    Sper sa ii dau de capat problemei.

    Toate cele bune!

 • Buna ziua. As dori sa va cer cateva sfaturi. Am un ten gras, uneori combinat. Rutina mea: dimineata ma spal cu gelul Bioderma Sensibio, aplic Paula’s Choice Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF45 si dupa o pudra, Clinique Stay Matte Sheer Pressed Powder, in timpul zilei imi tamponez fata cu servetele matifiante si reaplic putina pudra; seara: chiar daca am folosit si fond de ten, imi curat tenul cu acelasi gel, Bioderma sensibio, in cazul in care am folosit fond de ten folosecs gelul de 2 ori si dupa imi mai curat tenul cu 2-3 dischete cu lotiunea micelara Bioderma Sensibio, apoi aplic o seara BHA 2%, o seara retin A, iar la 10-15 minute distanta Paula’s Choice (Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel) . Initial foloseam BHA dimineata si seara retin A, chiar si cu crema hidratanta mi se usca pielea si am renuntat, cu rutina de acum observ ca imi merge mai bine, insa mi se ingrasa tenul ingrozitor desi nu folosesc produse cu iritanti. Ma gandesc ca ar putea fi si din cauza schimbariii anotimpurilor, toamna spre iarna si iarna spre primavara mi se usca, ori deabia incepeam sa imi formez eu o rutina adecvata, inca nu-mi pot da seama. Asta voiam sa va intreb(imi amintesc ca pana la varsta de 15 ani, atunci au inceput problemele cu acneea, nu aveam tenul gras, sau era prea devreme pentru a-mi da seama ce tip de ten am(acum am 19 ani), nu procedez corect, imi lipseste ceva in rutina? Beau apa suficienta, am incercat sa am o dieta cat de cat sanatoasa, sucuri acidulate nu mai beau de multi ani, dulciuri nu mai mananc. Mai am o problema, inainte aveam o forma usora de acnee papulo-pustuloasa, apoi am continuat sa am probleme cu fata, insa ocazional cate un nodul, iar acum, de cand cu dieta echilibrata imi mai apar doar cateva cosulete, rareori rosii, insa celelate, devin mov-vinetii ca un semn postacneic imediat cum apar, indiferent daca sunt sparte sau nu raman cu pete, care trec in cateva luni. Ce as putea sa fac in privinta aceasta?
  Inca o intrebare, imi cer scuze daca abuz, pot folosi BHA si retin A pe parcursul verii, in conditiile in care ma voi expune la soare, voi merge la strand, la plaja, dar voi folosi spf?
  Multumesc mult pentru ajutor.

  • Buna Ana Maria,
   Pentru pete foloseste Resist Pure Brightening Treatment.
   Pentru excesul de sebum poti incerca un primer inainte de a aplica pudra, dar sebumul este cauzat de glandele sebacee si produsele cosmetice nu au efect asupra lor. Intre 14 si 19 ani tenul se maturizeaza si este posibil sa mai apara schimbari in anul urmator.
   In zilele in care mergi la strand trebuie sa reaplici SPF-ul, sa te protejezi cu palarie, sa stai la umbra si sa nu aplici retin-a.

 • Da,asa am citit si eu,ca acel sampon este pentru dermatita seboreica,iar din simptomele care le prezint,cred ca sufar de aceasta problema,de aceea m-am gandit la acel sampon.Am zis ca poate nimeresc cu selsun blue,dar daca voi putea,voi face si o analiza a acelor pustule..Multumesc pentru raspuns,o zi buna !

 • Buna ziua,din nou deranjez cu o intrebare in legatura cu un produs,recent aparut pe la noi din cate am citit,este vorba despre Normaderm Hyaluspot de la Vichy pentru cosuri.Aveti vreo sugestie in legatura cu aceasta?Ce credeti,are vreun efect?Nu ma refer pentru acneea severa,ci pentru acele cosuri mai…rasfirate ce apar la nivelul pielii.Sau poate este cineva pe aici care a incercat crema si ar vrea sa detalieze putin.Multumesc,o zi buna.

 • Buna,
  Si eu sunt curioasa daca este eficienta aceasta crema de la Vichy. Am primit o mostra dar nu am folosit-o, deoarece am evitat sa imi pun prea multe produse pe fata. Daca a folosit-o cineva poate ne impartaseste experienta sa.
  Ingredientele pe mostra sunt urmatoarele: Aqua/Water, Alcohol Denat., Glycerin, Ammonium Polyacryldimethyltauramide/ Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate, Triethanolamine, Salicylic Acid, Sodium hyaluronate, Disodium EDTA, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, Capryloyl Salicylic Acid, Xanthan Gum, Parfum/Fragrance (Code F.I.L.: B158346/1).

  pH-ul produsului Normaderm Hyaluspot este 5,5 +/-0,3.

  Din pacate vad ca al doilea ingredient este chiar alcoolul.

 • Buna. Sper sa primesc raspuns de la tine in ceea ce priveste nedumerirea mea.
  Niciodata nu am avut probleme prea mari cu tenul. Am aproape 21 de ani si pana acum cateva luni imi aparea cate unul si am crezut ca e de la varsta, ciclu menstrual, deci le consideram normale, mai ales ca treceau repede. De cateva luni, m-am trezit cu o explozie ca n-o pot numi altfel, pustule rosii si inflamate sub piele. Am mers la medicul de familie care m-a trimis la dermatolog. Am folosit 2 saptamani zinneryt si ultima data cand am fost la consultatie, doamna doctor mi-a prescris: minociclina 1/zi, isotrexin seara si crema spf 50 dimineata iar intotdeauna sa ma spal cu avene cold cream, sapunul. Deoarece sunt disperata, m-a desfigurat, am zis ca trebuie sa incerc si am inceput tratamentul. Am 5 zile de cat iau pastilele, ameliorari nu se vad, fiind prea devreme, in schimb, mi-au mai aparut si alte monstruozitati, fiindu-mi rusine sa mai ies din casa, atata timp cat nu ma pot machia. Ce parere aveti? E normal ca in primele zile sau chiar saptamani sa imi iasa mai multe?
  Multumesc!

  • Buna Ana Maria,
   Nu e normal.
   Ma abtin sa imi exprim parerea. Pe blog poti citi ce cred eu despre zineryt, Isotrexin, antibiotice si sapunuri.
   De asemenea poti citi despre rutina de ingrijire a tenului acneic si mai ales despre ce analize trebuie sa iti faci.
   In caz ca doresti, poti veni la cabinet pentru consultanta.

   • Sunt din Bucuresti, nu stiu exact in ce loc aveti cabinetul si mi-ar fii greu dar am citit ca in iunie veniti in Bucuresti, poate o sa reusesc atunci sa va intalnesc. Eu am zis sa urmez totusi tratamentul avand in vedere ca alta alternativa nu am si mai ales ca au costat si o gramada de bani la un loc. O sa va tin la curent cu modificarile ce vor aparea. Eu tot sper sa fie in bine.

 • Buna Corina, am descoperit blogul tau in urma cu aproximativ o luna de zile si pot sa spun ca sunt foarte incantata de informatiile descoperite aici. In primul rand as vrea sa iti multumesc pentru efortul depus si pentru interesul de a impartasii cunostintele in domeniu. Sunt extrem de multe informatii incat recunosc ca nu am reusit sa asimilez totul si uneori sunt derutata de volumul de informatii si de complexitatea lor. Am incercat sa citesc cat mai multe lucruri despre acnee, deoarece este problema cu care ma confrunt personal. Am fost la nenumarati dermatologi, dar deoarce acneea mea nu este severa (uneori am multe cosuri, alteori nu am aproape deloc), nu am fost luata in seama, ba mai mult mi s-au prescris antibiotice fara o analiza a pustulelor (de exemplu Doxiciclina si Minocilline- un produs care se gaseste doar in Germania). Analize hormonale am facut de curand, in ziua 21 conform indicatiilor, dar hormonii par a fi in parametrii normali, ciclul este regulat singurul lucru care ar indica o dereglare hormonala ar fi nodulii de la san (fibroadenom)… Ovare polichistice nu as avea in urma controlului ginecologic, ce imi doresc sa mai investighez inainte de a ajunge la tine la un consult este exudatul faringian si probabil si o analiza a pustulelor, desi e destul de greu sa am pe fata mai multe cosuri albe, majoritatea sunt chistice dureroase si sub piele, care nu prea pot fi stranse oricand.
  Urmez rutina zilnica de ingrijire a tenului, dimineata folosesc Effaclar gel moussant purrifiant de la Roche Possay conform recomandarii ultilului medic dermatolog, protectie solara (desi nu mi-a fost recomandata de nici un dermatolog pana acum) momentan am o mostra de la Vichy cu SPF 30 pentru ca nu sunt hotarata ce produs sa aleg pentru tenul meu. Seara demachiere, gel de curatat fata, Brevoxyl sau Skinoren apoi aplic o crema hidratanta de la Bioderma Sebium AI (nu sunt prea incantata de aceasta crema deoarece pare a fi putin cam grasa, dar tenul este oricum deshidratat in urma folosirii Brevoxyl si Skinoren asa ca am decis sa o folosesc in continuare pana termin tubul, apoi nu stiu ce o sa fac…)
  Am incercat sa determin cauza acestei probleme si sunt foarte dezamagita de faptul ca medicii nu isi manifesta interes pentru asta. Mi-au fost indicate analize hormonale si ginecologice, iar daca acestea s-au dovedit a fi in parametrii normali, investigatia s-a incheiat. Dupa cum am mai spus, antibioticele sunt prescrise cu usurinta si la fel si anticonceptionalele cu care eu personal nu sunt de acord (desi in perioada in care luam contraceptive tenul meu arata perfect).
  Deoarece folosesc de multi ani Brevoxyl si Skinoren mi-e teama sa nu grebesc aparitia ridurilor, si mi-as dori sa descoper o metoda de tratare a acestei afectiuni si sa reusesc sa renunt la aceste produse. Imi poti spune te rog daca consideri ca exista vreo legatura intre riduri si folosirea acestor doua creme? De asemenea, nu sunt hotarata ce protectie solara sa folosesc deoarece toate au textura destul de densa si ma gandesc sa nu fie chair ele cauza unui ten gras. Nu prea sunt de accord cu folosirea pudrei pentru a elimina senzatia de “glet” pe fata, as vrea sa descopar o crema cu SPF care sa nu cauzeze aceasta senzatie. Totodata, simt ca transpira pielea mai tare daca folosesc crema cu SPF, in comparatie cu orice alta crema de fata, iar acestl lucru nu cred ca e benefic…
  Iti multumesc inca o data pentru tot ce faci, iti doresc Sarbatiri Fericite si imi doresc sa ajung la un consult in Timisoara cat mai curand.
  Simona S

  • Buna Simona,
   Analiza de testosteron a iesit ok?
   Exista si SPF-uri care nu lasa tenul gras, de exemplu Extra Care Non Greasy SPF 50.
   Ar trebui sa introduci in rutina un exfoliant BHA 2%.
   Nu stiu unde stai, dar eu vin la Bucuresti in iunie si o sustin un seminar despre acnee, poate e mai usor decat sa ajungi la mine.

   • Acum, pe timp de primavata-toamna-iarna eu m-am impacat foarte bine si cu spray-ul cu SPF 30 care nu se mai fabrica, dar si cu crema de maini cu SPF 30. Doar ca vine vara si nu o sa o mai pot folosi decat daca se anunta o zi cu patura groasa de nori :)) Si chiar si asa, reinnoita.

    Despre SPF45/50 exista persoane care spun ca se simte gras, persoane care spun ca se simte mat. Fata de alte creme pe care le-am mai incercat, mie , pe tenul meu foarte gras, mi se pare ca este foarte placuta si nu se simte tenul incarcat. Merita incercat, Simona, macar doua mostre – pretul este competitiv, daca te uiti la cantitate (150ml)!

 • Buna Corina, testosteronul a iesit 0,24 ng/mL in ziua 21, DHEA-S 215,70µg/dL, Estradiol 133,10 pg/mL si Prolactina 16,4 ng/mL toate fiind incadrate in valori normale…
  Eu sunt din Cluj, nu stiu daca ai fost pe aici de curand sau daca urmeaza sa vii, dupa cum am spus ti-am descoperit blogul in urma cu o luna si chiar imi doresc sa ajung la tine.
  Referitor la crema cu SPF, se pot comanda mostre de undeva cum s-a precizat in ultimul comment?

 • De asemenea, te rog sa imi spui daca exista vreo legatura intre aparitia ridurilor si folosirea cremelor Brevoxyl si Skinoren. Eu am aproape 30 de ani si deja simt ca sunt ridata, mai ales in jurul ochilor. Chiar daca nu aplic cremele in acea zona, ma gandesc ca noaptea tot ajung si pe acolo… of, viata mea ar fi fost mult mai simpla fara acnee:(

  • Buna Simona S,
   Nu exista studii in acest sens, dar antibacterienele au tendinta de a usca pielea, iar pe pielea uscata ridurile sunt mai evidente.
   Daca nu aplici in jurul ochilor produsele nu ajung in jurul ochilor.

 • Buna Corina si tuturor cititoarelor. As vrea sa stiu unde in Cj se poate face analiza bacteriologica deoarece am fost la Regina Maria si mi s-a spus ca doar un dermatolog poate sa imi recolteze pentru asa ceva si ca ei nu au mai facut. Sincer, nu as vrea sa mai merg inca o data la dermatolog deoarece m-a dezamagit total si as dori sa stiu daca a facut cineva aceasta analiza si unde. Va multumescTe rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.