Uleiuri vegetale – uz cosmetic

Factorul natural de hidratare (NMF) este denumirea dată unei categorii de compuşi solubili în apă care se găsesc doar în stratul corneum (superior) al pielii. Aceşti compuşi absorb apa din atmosferă şi o combină cu apa pe care o conţin deja, astfel stratul corneum se menţine hidratat. Produsele cosmetice care conţin compuşii NMF ajută la stabilizarea şi menţinerea matricei intercelulare a pielii. Acest ajutor previne iritaţiile de suprafaţă să pătrundă adânc în piele, previne pătrunderea bacteriilor adânc în piele şi ajută pielea să îşi întărească sistemul imunitar şi cel reparator. Împreună cu un conţinut echilibrat de lipide, NMF îmbunătăţesc textura pielii, fiind emoliente pentru toate tipurile de ten.

Compoziţia uleiurilor vegetale este diferită, dar sunt compuşi în mare parte din acizi graşi (oleic, linoleic, linolenic, palmitic, stearic,  care sunt împărţiţi pe grupe: omega 3 , omega 6, omega 9). Unele uleiuri au în compoziţia lor substanţe care le dau proprietăţi antioxidante (ex: vitamina E ) şi anti-iritante, sau pot fi chiar ingrediente de tip cell-communicating. Acidul care face ca un ulei să fie ingredient de tip cell communicating este gamma linolenic acid (GLA) şi face parte din grupa Omega 6. În listă am scris şi concentraţiile acestui acid în uleiurile respective.

Pentru că acizii graşi sunt ingrediente de tip Skin Identical, toate uleiurile pe care le conţin au aceleaşi proprietăţi ca şi aceste ingrediente.
În funcţie de compoziţia lor, uleiurile au diferite proprietăţi astfel:

AO=Antioxidant   AI= Anti – iritant     CC=Cell Communicating      CO=Concentraţia de acid oleic

Denumire AO AI CC CO Traducere
apricot kernel oil 60% sâmburi de caise
argan oil X 45% argan
avocado oil X 60% avocado
black currant oil X 17% 10% coacăze negre
borage oil X 24% 17% limba mielului
canola oil
(rapeseed oil)
X 61% rapiţă
camellia oil X 80% seminte de ceai
carrot oil morcov
corn oil X 30% porumb
cotton seed oil X X 18% seminţe de bumbac
cranberry seed oil X 25% seminţe de merişor
evening primrose oil X 9% 10% luminiţa serii
flax / linseed oil X 20% in
grapeseed oil X 20% sâmburi de strugure
hazelnut oil 75% alune de pădure
hemp seed oil X 1-4% 12% cânepă
jojoba oil X 12% jojoba
kiwi seed oil X sâmburi de kiwi
macadamia nut oil X 60% nuci de macadamia
olive oil X 75% măsline
palm oil X 40% palmier
peach kernel oil 60% sâmburi de piersică
plum kernel oil 70% sâmburi de prună
pomegranate oil X rodie
rose hip oil X 15% măceşe
safflower oil X X 70% şofrănel
sesame oil X 42% susan
shea butter unt de shea
soybean oil X 23% boabe de soia
sunflower oil X X 16% floarea soarelui
sweet almond oil X 62% migdale dulci
wheat germ oil X 15% germeni de grâu

În afară de uleiurile de bază din lista de mai sus, în industria cosmetică se mai folosesc şi castor oil (ulei de ricin), coconut oil (ulei de nucă de cocos) amândouă sunt emoliente, dar fiecare are alte proprietăţi particulare.

Uleiul de ricin are proprietatea de a forma o peliculă solidă la suprafaţa pielii atunci când se usucă pe piele, de aceea nu recomand să aplicaţi acest ulei pe ten în forma lui pură. În produsele de curăţare nu are această proprietate.

Uleiul de nucă de cocos se solidifică la temperaturi scăzute. Nici acest ulei nu recomand să fie aplicat pe tenă în formă pură, dar pentru păr este excelent.

Red raspberry seed oil (ulei de sâmburi de zmeură) este un potenţial antioxidant, şi anti-bacterian, dar în acelaşi timp poate fi iritant pentru anumite persoane.

Aceasta este o scurtă listă cu cele mai folosite uleiuri vegetale şi proprietăţile lor. Puteţi folosi uleiurile pentru hidratarea pielii sau pentru demachiere.

În afară de beneficiile pe care le pot aduce pielii (şi părului) mai trebuie să ştiţi următoarele:

  • Aceste proprietăţi ale uleiurilor au fost testate în laboratoare în condiţiile în care uleiurile erau de cea mai bună calitate; concentraţiile de substanţe pe care le conţin pot diferi foarte mult şi depind de calitatea produsului din care se extrage uleiul, de procesul de obţinere al uleiului (presat la rece sau nu, macerare, etc), de zona din care provine, dacă este organic sau nu, de condiţiile de păstrare.
  • Cele mai multe dintre aceste uleiuri râncezesc după maxim 6 luni de la deschidere, unele mai devreme, altele mai târziu.  (ex: Jojoba oil este un ulei care nu râncezeşte niciodată, însă se transformă în ceară la temperaturi scăzute.)
  • Nu este nevoie să ştiţi cât de repede râncezeşte un ulei, important este să îl păstraţi în condiţii cât mai bune: în sticle închise la culoare, cu capac bine închis, departe de lumină, la temperaturi scăzute, ingredientele antioxidante, skin identical şi cell communicating după cum am mai spus sunt instabile când sunt expuse la lumină şi aer. Dacă nu scrie pe etichetă în cât timp râncezeşte puteţi să vă daţi seama singuri, se tulbură şi miroase a rânced, iar aplicarea lui pe piele nu este indicată. Uleiurile vegetale pot fi păstrate în frigider pentru prelungirea termenului de valabilitate, mai putin jojoba și avocado.
  • Nu folosiți pe ten uleiuri pentru gătit (ex: floarea soarelui). Achiziționați uleiuri destinate uzului cosmetic.
  • Vă sfătuiesc să cumparaţi uleiurile în sticle cât mai mici pentru a avea timp să le folosiţi înainte să râncezească. Păstrați uleiurile în sticlele lor în frigider, transferați o cantitate de 10-30 de ml într-o altă sticlă pe care o păstrați la temperatura camerei pentru a o folosi zilnic.
  • O combinaţie de uleiuri cu diferite proprietăţi este excelentă seara, aplicat pe tenul puţin umed (doar în cazul în care uleiul este folosit imediat după curățarea tenului, fara a aplica alte produse înaintea aplicării lui). Dacă folosiţi şi o cremă hidratantă, aplicaţi întâi uleiul apoi crema. Puteți chiar să combinați ulei/uleiuri cu crema hidratantă, atenție însă la termenul de expirare al uleiului.
  • Pentru tenul gras și mixt vă recomand să folosiţi uleiuri „uscate” – ele intră repede în piele, iar dimineaţa tenul nu are exces de sebum. Aceste uleiuri sunt cele care au o concentraţie cât mai mică de acid oleic (ex:black currant oil, jojoba oil, borage oil, cranberry seed oil, evening primrose oil, grapeseed oil, hemp seed oil, rose hip oil, soybean oil, sunflower oil, wheat germ oil, pomegranate oil).
  • Pentru tenul uscat puteţi folosi uleiurile “uscate” în combinaţie cu cele mai emoliente (ex: sesame oil, apricot kernel oil, argan oil, avocado oil, hazelnut oil, safflower oil, sweet almond oil, camellia oil, plum kernel oil, peach kernel oil, macadamia nut oil)
  • Dacă nu doriţi să folosiţi uleiuri în această formă, vă puteţi orienta spre produse cosmetice care să le conţină, există avantajul rezistenţei mai mari în timp a produsului deoarece conţine conservanţi şi avantajul de a conţine ulei de calitate de origine controlată. Şi produsele cosmetice care conţin uleiuri trebuie să fie ambalate corespunzător în tuburi şi sticle opace.
  • Wheat germ oil (ulei de germeni de grâu) este un conservant natural într-o combinaţie de uleiuri datorită concentraţiei mari de vitamina E.

Despre uleiurile esenţiale citiţi aici.

Bibliografie
www.herbmed.org;
Phytotherapy Research
European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics,
Clinical Geriatric Medicine
Progressive Lipid Research
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Journal of Investigative Dermatology
British Journal of Dermatology
Skin Pharmacology and Physiology
Free Radical Research
Journal of Lipid Research
Biochemical and Biophysical Research Communications
British Journal of Dermatology
Dermatology
Dermatologic Therap
Cosmetic Dermatology – Cosmeceuticals
Journal of Investigative Dermatology
International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)

454 comentarii

Scrie un comentariu
  • Am gasit ceea ce cautam..imi cer scuze ca am postat in alta parte…dar acum am ‘facut cunostinta’cu blogul tau.
    Multumesc pt sfaturi

  • Buna, este super blogul tau.Voiam sa te intreb ce parere ai despre homemade serums, daca am putea folosi din farmacii vitaminele A, C, E,B si am citit undeva si acid folic in masti faciale, in combinatie cu glicerina si apa distilata? Nu prea ma incanta dermatocosmeticele, am folosit unele, in mod surprinzator am obtinut aceleasi efecte de la produse banale, no name.Acum de exemplu am pe fata iaurt cu Vit C( din picaturile copiilor).

  • A, am uitat, intr-o perioada foloseam ca demachiant ulei de masline amestecat cu apa de robinet, era foarte eficient, doar ca il foloseam maxim 2 zile.Puneam ulei de masline cate un pic in apa, sa testez cum curata rimelul, dar sa nu fie prea uleios.Daca ma chinui un pic voi folosi apa distilata sau ser fiziologic, este foarte buna solutia, naturala si eficienta.Zic ma chinui pentru ca am doi kinderi si eu de obicei sunt ultima pe lista de cumparaturi 😀

    • Buna Adriana,
      Despre demachiere cu uleiuri am scris un articol special, orice varianta este posibila, eu am descris-o pe cea care a facut aceasta metoda cunoscuta, cea cu ulei de ricin si prosoape calde.
      Poti sa iti faci serumuri, bineinteles, dar e nevoie sa tii seama de proprietatile ingredientelor si mai ales de ce anume au ele nevoie ca sa fie benefice pielii. De exemplu vitamina C trebuie sa aiba un PH mic pentru a-si activa proprietatile atunci cand este aplicata pe piele, vitamina A este destul de complicat sa o integrezi intr-un ser (poti citi articolul despre retinoizi), vitamina E are nevoie de o concentratie anume si mai ales trebuie sa fie naturala, iar cu B-urile este alta distractie.
      Ideea este ca poti incerca orice, dar doar dupa ce ai folosit un produs foarte bine formulat o sa iti dai seama ca nu este asa de usor sa iti faci produse singura acasa daca nu ai cunostinte de chimie. Sa nu uiti ca ai nevoie si de conservanti si ca trebuie sa stii care substante le anuleaza pe altele si multe altele.
      Daca ai o pasiune pentru asa ceva te incurajez sa incerci, dar sa nu uiti ca atata timp cat nu stii toate informatiile necesare despre substante tot ce vei obtine va fi prea putin eficient si practic vei arunca timp si bani pe fereastra.
      Am incercat in trecut sa imi fac singura produse cu tot felul de vitamine (am avut timpul, dedicatia si banii necesari), dar am renuntat repede pentru ca a fost prea mare bataie de cap. Consider ca nu toti putem fi producatori de cosmetice si prefer sa imi cumpar produse foarte bine formulate. Pana la urma daca faci niste calcule si iei totul in considerare cred ca e mai simplu sa dai 100 de lei pe un serum bine formulat decat sa incerci sa faci ceva asemanator.
      Daca totusi doresti sa incerci retete de serumuri te sfatuiesc sa iti cumperi si un PH-metru.
      Iaurtul cu vitamina C este o masca, aduce cativa antioxidanti din vitamina c, dar ea nu este activa complet in iaurt, nu are cum sa fie. La fel este si cu fructele aplicate pe ten. Aduc mai multe beneficii daca sunt mancate 🙂

  • Buna seara,in sfaturilor tale mi.am achizitionat ulei din sambure de struguri pentru hidratarea tenului..eu avand un ten mixt si de curand in urma unei vizite la dermatolog am fost diagnosticata cu dermatita perioriala..sunt constienta ca acest ulei nu tine locul unei creme hidratante formulata corect..dar momentan alta solutie nu am pentru ca nu am gasit nicio crema din lista recomandata de tine.Intrebarea mea este urmatoarea:poate sa imi faca rau acest ulei avand in vedere ca eu am aceasta dermatita?(trebuie sa specific ca inca sunt sub tratament).Ma gandesc sa nu o agraveze .Citisem undeva tot pe blogul tau ca pentru a ne vindeca afectiunile neaparat trebuie sa ii dam tenului hidratarea necesara ..Astept parerea ta .Multumesc!

    • Buna Madalina,
      Uleiurile vegetale nu au potential iritant, din fericire. Chiar si in cazul eczemelor poti folosi aceste uleiuri, cu singura conditie ca ele sa nu fie comedogenice pentru pielea ta. Urmareste reactia tenului la aplicarile de ulei, doar tu poti afla daca acest produs iti este benefic sau nu.
      O sa scriu cat de curand despre dermatita perioarala.

  • Multumesc pentru raspuns…si astept cu nerabdare articolul despre dermatita poate in felul acesta aflu si cauza aparitiei ei

  • Corina, dupa ce am citit articolul si comentariile, am ajuns la concluzia ca pt tenul meu mixt (nasul e gras, alte zone chiar uscate) cu tendinte acneice ar putea fi benefica o combinatie de 4 uleiuri : black currant, evening primrose, grapeseed si borago. Am observat ca recomanzi calduros si uleiul de jojoba dar momentan nu e disponibil pe site-ul de unde comand, ma gandesc ca la un moment ulterior sa il introduc in acest mix. O prima intrebare ar fi daca concluzia mea e corecta si de asemenea te-as ruga sa-mi spui care e proportia in care ar trebui facut mixul cu cele 4.

    Off-topic, multumesc pt raspunsul la intrebarea legata de produsele Paula’s choice. Le-am comandat si le-am si primit (resist cleanser, exfoliant BHA2% lichid,resist clear skin hydrator), am inceput sa folosesc dar am reactiona cam urat la inceput, am avut o eruptie asa ca am ranuntat la exfoliant momentat, mi-am cumprat brevoxyl si urmez exact rutina de introducere treptata a produselor de ingrijire recomandata de tine. Sunt la prima saptamana, luni o sa incerc din nou exfoliantul, sper din suflet sa il tolerez de data asta.

    • Buna Jade,
      Eu cumpar jojoba de la Desert Essence, de obicei din UK, dar mai nou de pe iherb.com. Daca nu ai comandat niciodata de la ei poti folosi coduri de reducere. Codul meu de reducere este NUN352.
      Poti folosi mult mai multe uleiuri pentru tenul mixt, inclusiv pe cele de care ai amintit.
      Proportii 🙂 Depinde foarte mult de pielea ta si de felul in care se absorb uleiurile. Poti incerca:
      Borage oil 5ml, Black currant 5ml, Evening primrose 3ml si Grapeseed 2ml. Dupa ce il termini poti schimba proportiile daca doresti. Incearca uleiurile separat pe piele daca vrei sa observi cat de repede intra in piele (pe pielea curata si uscata trebuie sa le incerci), cel care intra cel mai greu in piele ar trebui sa aiba cea mai mica concentratie in mixul tau.

      • Multumesc mult atat pentru raspuns cat si pentru codul de reducere, esti extraordinara :). O sa studiez cu atentie site-ul si dupa ce intra salariul prevad o comanda consistenta :P.
        Ma bucur sa stiu criteriul de realizare a mixului. Oricum voi testa mai intai uleiurile individual, mi-e putin teama sa nu fie comedogene pt tenul meu asa ca o sa incerc sa fiu rabdatoare si sa le observ efectul separat.

        • Buna Jade,
          Codul nu e nimic deosebit, vei primi si tu unul pe care sa il poti da mai departe cunoscutilor, se poate folosi o singura data, la prima comanda facuta pe acel site.
          Eu ziceam sa incerci uleiurile separat ca sa le observi consistenta 🙂

  • Camellia oil is called „tea seed oil” (not to be confused with „tea tree oil”) [tea tree = arbore de ceai]

    • Buna ziua,
      Multumesc pentru atentionare. Nu am spus niciunde ca tea tree oil ar fi camellia oil, dar intr-adevar, camellia oil este extras din semintele plantei de ceai chinezesc.
      Am modificat in articol sa fie mai clar.

  • Buna. As dori sa comand si eu uleiul de jojoba dupa iherb.com, dar am vazut ca sunt 2 variante: Desert Essence, 100% Pure Jojoba Oil, for Hair, Skin and Scalp si Desert Essence, Organic Jojoba Oil for Hair, Skin & Scalp. Este vreo diferenta intre cele doua? adica este mai bun unul decat celalalt? sau nu conteaza pe care il aleg? ast raspunsul tau.

    • Buna Denisa,
      Il poti alege pe cel organic, singura diferenta intre cele doua este felul in care a fost crescut arbustul de jojoba.
      Uite un articol care explica ce inseamna organic: Produse cosmetice bio/ organice/ eco In cazul uleiului de mai sus termenul organic se aplica 100% cu conditia sa nu fie doar pe hartie 🙂
      Desert Essence e o companie serioasa (din cate stiu eu), cred ca uleiul organic este obtinut din jojoba crescuti asa cum am descris in articolul spre care am facut trimitere.

  • Buna,

    Am facut si eu comanda de un ulei de pe iherbs.com, acum 3 saptamani si nu a ajuns inca.. Tie in cat timp ti-au ajuns? Au ajuns la posta sau unde?

    Multumesc mult!

    • Buna Ioana,
      Mie produsele iherb imi ajung acasa si la vama, dureaza cam 3 saptamani. Daca nu iti ajung scrie-mi sa te ajut cu tracking, eu am avut o data emotii cu un pachet care a intarziat, dar a ajuns intr-un final.

  • Buna Corina,

    Buna,

    Te felicit pentru site si informatiile oferite! De mult timp cochetam cu ideea de a folosesi uleiuri vegetale insa articolele tale m-au convins. Am un ten destul de dificil si nu stiu exact ce combinatie sa incerc de teama sa nu fac mai mult rau decat bine. Imi poti recomanda ceva tenul cu descrierea de mai jos:
    ten mixt cu tendinte acneice (in perioada menstruatiei predominant),puncte negre in zona nasului
    cuperoza pe obraji si in zona nasului
    riduri de expresie in zona ochilor, in zona aceasta pielea pare a fi mai uscata.

    Multumesc

          • Buna,

            Fata : Vreau sa incerc uleiurile recomandate de tine jojoba,borage,black currant,evening primrose,rose hip/Rosa Mosqueta ,germ oil. Pot inlocui sunflower cu tamanu? Vreau sa cumpar uleiurile de la mayam si pe acesta nu il au in lista de produse. Pot sa adaug in mix si Coenzima Q10
            vitamina E ,A sau pentru acestea sa fac un mix separat cu un singur ulei de baza?
            Corp: Un mix de ulei samburi struguri,susan,migdale dulci.

            Multumesc mult pentru raspunsuri.

          • Buna Luiza,
            Poti folosi tamanu oil daca doresti, dar in cantitate foarte mica, contine 41% acid oleic. Poti adauga Coenzima Q10 si vitamina E (atentie, sa fie cea naturala). Care este numele ingredientului vitamina A pe care vrei sa il adaugi? Spune-mi daca mai doresti si alte ingrediente ca sa iti pot face reteta.
            Pentru corp, cu uleiurile pe care doresti sa le mixezi poti realiza o reteta astfel: samburi de struguri 47%, susan 47% si migdale dulci 6%.

  • Buna,

    „Am facut si eu comanda de un ulei de pe iherbs.com, acum 3 saptamani si nu a ajuns inca.. Tie in cat timp ti-au ajuns? Au ajuns la posta sau unde?”

    Inca nu am primit nimic..comanda am facut-o pe 18.03. Pachetul nu a costat mult doar ca imi doresc foarte tare uleiul de jojoba si nu stiu de unde pot sa-l iau din alta parte.

    Multumesc mult!

      • Multumesc tare mult.

        In cazul in care nu te-am plictisesc cu atatea intrebari poti sa imi spui daca crema de mai jos e bine formulata? Este un produs dermae recomandat pentru cuperoza .
        Water (Aqua), Aesculus Hippocastanum (Horse
        Chestnut) Seed Extract, Hamamelis Virginiana (Witch
        Hazel) Extract, Vitis Vinifera (Grape) Skin Extract,
        Quercus Alba (White Oak) Bark Extract, Glycerin,
        Stearic Acid, Rutin, Ascorbyl Palmitate (C-Ester),
        Vaccinium Myrtillus (Bilberry) Extract, Organic
        Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Organic
        Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract*,
        Caprylic/Capric Triglyceride, Polysorbate 20,
        Dimethicone, Glyceryl Stearate and Peg-100 Stearate,
        Pinus Pinaster (Pycnogenol®) Bark Extract, Cetyl
        Alcohol, Stearyl Alcohol, Tocopheryl Acetate (Vitamin
        E), Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

          • Buna,

            Multumesc. Nu o voi aplica pe fata.Eu am primit-o cadou cu inca cateva produse dermae. E de aruncat sau pot sa dau pe corp cu ea?

            Luiza

  • Bună, Corina,
    Mi-am procurat următoarele uleiuri:
    jojoba 100 ml
    borago 50 ml
    luminiţa serii 100 ml
    sâmburi de struguri 10 ml (este singurul pe care l-am deschis şi folosit până acum, restul sunt încă sigilate)
    germeni de grâu 50 ml
    rodie 10 ml
    coacăze negre 10 ml
    cânepă 100 ml
    După cum vezi, sunt pornită foarte tare pe îngrijirea tenului meu gras, traumatizat de acnee în adolescenţă, acum „doar” cu puncte negre şi albe şi cicatrici urâte. Mi-am procurat şi produse Paula’s Choice adecvate, în legătură cu care te-am consultat puţin mai demult. Am introdus deja în rutină Retin-A şi exfoliantul de la Avene, cu succes. Urmează înlocuirea lui cu BHA 2% şi AHA 8%. Plus restul produselor Paula’s Choice adecvate.
    Întrebarea mea de această dată este: tu, în locul meu, în ce ordine ai deschide uleiurile respective şi cum ţi-ai prepara mixul? Presupun că trebuie să-mi cumpăr o seringă gradată să măsor exact cantităţile. Şi nici nu am un recipient adecvat, mă gândeam să folosesc unul dintre recipientele în care se află uleiurile. Ideea e că nu aş vrea şi nu cred că e indicat să le deschid pe toate deodată, sunt cantităţi mari şi nu le-aş putea termina până când ar râncezi. Aştept cu mare interes sfatul tău şi îţi mulţumesc foarte mult anticipat!
    Anamaria

    • Buna Anamaria,
      Trebuie sa le deschizi pe toate. Fiecare din ele are termen de valabilitate de la data deschiderii, eu notez data respectiva pe eticheta uleiurilor. Sa le pastrezi la frigider, mai putin jojoba care oricum nu rancezeste prea usor.
      Nu stiu ce preturi au avut uleiurile tale, dar eu cumpar din UK la un pret foarte bun si le folosesc foarte des, fac si mixuri pentru alte persoane, nu imi rancezesc niciodata.
      In cazul tau, daca le aplici doar pe ten este posibil ca ele sa rancezeasca pentru ca nu apuci sa le folosesti, cateva au valabilitate 6 luni de la deschidere, dar majoritatea au un an.
      Poti si sa le folosesti pe rand, dar atunci nu beneficiezi de toate ingredientele lor dintr-un mix, rezultatele sunt diferite daca le folosesti in acest fel.
      Eu iti recomand sa iti faci un mix pentru fata de maxim 30 de ml si unul pentru corp de maxim 100 ml. Poti gasi sticlute inchise la culoare la magazine gen Tehnico-medicale sau online. Pipete gradate gasesti de plastic de unica folosinta, dar nu e neaparat nevoie, eu folosesc si paharele mici de medicamente care sunt gradate la 1ml, 2.5ml, 3ml, etc.
      Pentru tenul tau eu as face un mix cu ingredientele de mai sus astfel (pentru 30 ml) : jojoba 6ml, borago 5ml, luminita serii 4ml, samburi de struguri 3ml, germeni de grau 2ml, rodie 2ml, coacaze negre 4, canepa 4ml.
      Daca doresti iti pot face o reteta pentru corp, sa imi spui cum este pielea. Daca nu doresti sa le folosesti pe toate imi poti spune ce anume doresti sa folosesti sa iti refac reteta. Jojoba deschide-l cu incredere chiar acum, nu o sa rancezeasca inainte sa il folosesti.

      • Mulţumesc mult pentru răspuns!
        Aşa m-am gândit şi eu, să le folosesc şi pentru corp, şi pentru păr. Pielea de pe corp îmi este destul de uscată acum, nu am hidratat-o suficient în iarnă. Odată cu venirea verii se nornalizează, dar acum aş avea nevoie de ceva mai hidratant. Poţi să-mi sugerezi două mixuri, unul pentru piele uscată şi unul pentru piele normală, fără probleme deosebite?
        La fel, aş vrea să folosesc uleiuriel şi pentru păr. Am un păr foarte des, de lungime medie, vopsit. De când mă ştiu a fost destul de aspru, cu firul gros, unele fire puţin ondulate. Am tot folosit balsam şi mi-a fost mai moale în unele perioade. Acum e uscat pe lungime (nu e deteriorat, e bine îngrijit, dar aşa e el… nu am vârfuri despicate) şi gras la rădăcină, trebuie să mă spăl la 2-3 zile, în general 2. Aş vrea să răresc spălările, dar abia mă suport în a 3-a zi. Te rog să-mi explici şi cum să aplic uleiul pe păr, pur şi simplu îmi torn puţin în palmă şi îmi trec mâinile prin păr? Sau trebuie să pun o cantitate mare, să arate uns tot la final? am posibilitatea să stau câteva ore cu el aşa, asta nu va fi o problemă.
        Mii de mulţumiri încă o dată!

        • Buna Anamaria S,
          Pentru piele uscata ai nevoie de cel putin doua uleiuri destinate pielii uscate. Ieftine si bune sunt cel de masline (atentie: sa fie cosmetic) si cel de migdale dulci. Cel de argan sau avocado sunt foarte bune si ele, dar mai scumpe.
          Pentru piele normala, pentru 60 ml poti incerca (cu uleiurile pe care le ai, am tinut seama si de cantitatile de ulei pe care le-ai achizitionat): jojoba 10ml, borago 5ml, luminita serii 15ml, samburi de struguri 7ml, germeni de grau 3ml, canepa 20ml.
          Samburi de struguri e un ulei destul de ieftin si in general se vinde la cantitati mari, tu ai 10 ml sau 100? Daca samburi de struguri ai mai multi pune te rog 25 de ml in loc de 7ml, iar germeni de grau modifici 5ml in loc de 3ml. Cantitatea totala rezultata este 80 de ml.
          Pentru pielea uscata de pe corp poti adauga la reteta de mai sus (la cea cu 25ml samburi de struguri si 5ml germeni de grau) 7 ml de samburi de struguri si/sau 7 ml avocado si/sau 12 ml argan.
          Pentru par ai nevoie de alte uleiuri, depinde cum vrei sa il folosesti. Daca vrei o masca (cel mai indicat) pe care sa o aplici cu cateva ore inainte de spalare, doar pe lungimea parului iti recomand sa iti cumperi: ulei de nuca de cocos, ulei de ricin, ulei de samburi de struguri, ulei de masline si orice alt ulei pe care il gasesti la pret rezonabil. Pentru par mediu folosesti cam 15/20ml la o masca. Cel de nuca de cocos daca este in stare solida il poti incalzi cateva secunde inainte de a-l incorpora in mastile de par.
          Daca vrei sa folosesti masca doar pe varfuri poti folosi pe cel pentru piele uscata, fara limpezire, foarte putin. La radacina nu poti aplica uleiuri fara sa limpezesti si cand aplici mastile sa incerci sa fie chiar tot scalpul in ulei, desi o cantitate mica este benefica, cu limpezire intensa.
          Daca iti aplici o cantitate mica de ulei in palme si iti treci mainile prin par si nu limpezesti rezultatul poate fi hilar 🙂 daca parul tau nu este foarte uscat. Poti face cateva incercari daca ai timp/chef chiar inainte de a-ti aplica mastile sau in zilele in care oricum te speli pe par.

          • Mulţumesc pentru răspunsul detaliat, pentru timpul acordat şi în general pentru dedicarea cu care ne răspunzi.
            Din păcate uleiul meu de sâmburi de struguri este la sticluţă de 10 ml, a fost primul ulei pe care l-am cumpărat şi nu eram foarte bine informată. L-am luat de la Plafar cu 7,53 lei. Apoi am văzut pe internet că, cu doar 2 lei în plus, puteam lua 100 ml. Şi cu siguranţă există şi mai ieftin. Asta este acum, data viitoare voi fi mai informată.
            În legătură cu msca pentru păr, nu mă gândeam nicidecum să nu mă spăl după aceea 🙂 Însă nu ştiam cam ce cantitate trebuie să aplic: doar aşa… puţin, sau să îmi fie plin scalpul şi părul de ulei. Mulţumesc pentru clarificări!
            Uleiurile le voi folosi „a la long”, însă aş vrea să te întreb cât timp să folosesc Retin-A. Deocamdată îl folosesc la 1-2 zile, de fapt cred că aş putea să-l aplic zilnic cu excepţia zonei din jurul gurii. Să devină parte din rutina mea „pe viaţă” sau să mă opresc după 6 luni-1 an? Ştiu că era mai bine să încep cu serul Paulei, însă am decis să încep cu Retin-A pentru că mă gândesc la încă o sarcină şi nu aş vrea să îl iau în perioada aceea. Deci, să îl folosesc până mai rămân însărcinată, indiferent dacă va fi un an şi ceva până atunci? Iar după sarcină şi alăptare să îl reiau?
            În altă ordine de idei, am citit zilele acestea pe internet despre alimentaţia vegetariană şi despre cea raw vegan şi să ştii că eu (cu siguranţă şi multe alte persoane) am fi interesate şi ce mănânci, ce găteşti… ai precizat într-un articol că încă şi tu cauţi un mod de alimentaţie sănătos, însă eu aş fi interesată şi ce ne recomanzi din punctul acesta de vedere, chiar dacă încă nu ţi-ai definitivat opţiunile. La fel, aş fi interesată să aflu şi ce îi dai copilului tău să mănânce… sau de unde îi cumperi hăinuţe… sau ce produse de curăţenie foloseşti pentru casă… deci din multe puncte de vedere ai fi o sursă de inspiraţie pentru mine, pentru noi, aşa că te-aş încuraja să diversifici cât mai mult tematica articolelor, pentru că sigur le vom citi cu mare interes şi vom învăţa din ele multe lucruri utile despre un mod de viaţă sănătos.
            Sper că într-o zi tot acest efort pe care îl depui acum fără recompensă materială să te ducă pe culmi înalte, să ai o carieră extraordinară în domeniul îngrijirii, să îţi cumpărăm cărţile, să te vedem la televiziuni, să îţi fie recunoscute efortul şi dedicarea pe scară foarte largă. Pentru că meriţi, iar ceea ce faci este unic în România.
            Călduroase mulţumiri încă o dată!
            Anamaria

          • Buna Anamaria S,
            E foarte bine daca eviti zonele care se irita si nu aplici Retin-a. Daca tenul tau tolereaza bine ingredientul il poti aplica in fiecare zi.
            Il poti folosi pana cand nu vei mai avea nevoie de el atata timp cat tenul nu reactioneaza negativ 🙂 Da, il poti folosi inainte de sarcina si poti relua aplicarea lui dupa ce nu mai alaptezi.
            Iti multumesc foarte mult pentru aprecieri si mai ales pentru interesul in modul meu de a aborda lucrurile in general.
            Sunt vegetariana, dar copilul meu mananca si carne de pui si peste deoarece cred ca el trebuie sa aleaga pentru el modul de a se hrani.
            Nu m-am gandit niciodata la a scrie un articol despre altceva decat cosmetica, momentan urmez cursurile unei scoli de estetica pentru a putea deschide un cabinet de consultanta in curand. Am si un alt blog pe care l-am construit in urma cu ceva timp pe care doream sa scriu orice altceva in afara de cosmetica, timpul insa nu mi-a permis niciodata sa scriu articole despre alte lucruri dragi mie, dar nu este un proiect abandonat.
            Tot ce imi doresc este sa am cat mai mult timp sa explic cum am inteles eu ingrijirea pielii si tratarea afectiunilor cutanate la nivel local si sa explic ca lucrurile trebuie privite per ansamblu pentru ca noi suntem un tot si nu suntem separati de pielea noastra. Modul de a ne alimenta, de a ne hidrata, miscarea pe care o facem zilnic sau nu si mai ales GANDIREA sunt cele care au impact major asupra organismului nostru si implicit asupra pielii noastre.
            Eu iti multumesc ca existi si multumesc tuturor cititorilor care au facut acest blog sa creasca in fiecare zi.
            Multa sanatate!

  • Buna,

    Chiar ma gandeam zilele trecute sa te intreb daca nu ai vrea sa oferi in particular si consultanta. Eu stau in Bucuresti dar cred ca mi-as face timp si as veni oriunde ti-ai deschide un cabinet.Bafta la cursuri ca asa se zice nu ca ai avea nevoie si asteptam cu interes noutati!Deja am raspandit blogul tuturor prietenelor mele 🙂

  • Buna Corina! Am o nelamurire: vreau sa imi fac un demachiant si am cautat mai multe combinatii de uleiuri si am ajuns pe blogul unei fete care a combinat uleiul de masline cu apa plata sau solutie micelara, dupa care mai foloseste si ulei de migdale pentru a indeparta eventualele reziduri ramase. E ok asa? As vrea sa procedez ori asa ori cum ai spus tu in prima postare cu prosopul sub apa fierbinte bine stors si pus pe fata, desi dureaza mai mult decat celalalt procedeu. Si mai am o intrebare, doar seara, cand indepartam machiajul si toate cele de pe fata folosim demachiantul asta cu uleiuri sau si dimineata? Ce optiune mai light as putea aborda dimineata? E de ajuns daca ma spal pe fata cu un sapun Dove sau ma sterg cu un servetel umed si atat?

    • Buna Miss M,
      Demachierea prezentata de mine este varianta originala (http://www.theoilcleansingmethod.com/), varianta care se foloseste mai mult pentru indepartarea machiajului in teatre, curatarea tenului este profunda.
      Poti combina orice ulei doresti sau poti folosi doar un singur ulei pentru demachierea ochilor/fetei cu conditia sa fie potrivit tenului tau. Se foloseste doar pentru indepartarea machiajului.
      Pentru a indeparta rezidurile ramase iti recomand sa folosesti apa micelara nu ulei, deoarece si uleiul lasa rezuduri pe piele.
      Daca citesti articolele din categoria Curatarea tenului o sa vezi parerea mea despre sapunurile solide.
      Dimineata ai nevoie de curatare cu un produs solubil in apa. Ingredientele de pe servetelul umed lasa si ele rezuduri pe ten, nu sunt potrivite curatarii tenului. Curatare inseamna spalare si limpezire cu multa apa.

      • Si cum face fata aia e ok cu uleiul de migdale pe urma si amestecarea uleiului cu apa micelara ca nu mi-ai raspuns. Am citit articolele despre curatarea tenului si din cate imi amintesc ai spus ca tu folosesti sapunul crema de la Elmiplant, pe care l-am cautat si nu l-am gasit, de accea mi-am luat Dove extrasensitive. Ce sa inteleg mai exact prin produs solubil in apa? Imi poti da un exemplu concret ca nu sunt sigura ca inteleg termenul pe deplin.
        Multumesc

        • Buna Miss M,
          Faci o confuzie, eu folosesc sapunul de la Elmiplant pentru scopul lui principal: spalat pe maini, pentru curatarea tenului folosesc Boots Simply. Produs solubil in apa este un produs cremos/lichid/gel/spuma care face spuma pe ten si se indeparteaza prin limpezire cu apa. Demachiantele sunt crema si se indeparteaza cu dischetele demachiante, nu fac spuma si nu se indeparteaza cu apa.
          Ti-am raspus. Nu e ok sa indepartezi ultimele reziduri cu un ulei tocmai pentru ca el lasa reziduri pe piele. Amestecul de apa micelara si ulei este preferinta personala, poti incerca si tu daca doresti.

          • Ah.. ok, multumesc ca m-ai lamurit. 🙂 Si il gasesc produsul acesta de la Boots in farmacii? ca parca ziceati ca l-a retras de pe piata. Multumesc frumos pentru explicatii!

          • Buna Miss M,
            Boots a schimbat gama Expert Sensitive si acum se numeste Simply. Am luat legatura cu reprezentatii Boots si au spus ca produsele din gama Simply nu se comercializeaza in Romania. Eu cred ca ei au dorit sa scape de stocul Expert stiind ca schimba ambalajele si numele (formula nu s-a schimbat) si au trimis tot ce aveau din gama veche si in tari precum Romania. Poate se vor razgandi si vor aduce in Romania noua gama, sunt cateva produse excelente la preturi foarte bune.

  • Draga Corina,
    indraznesc sa te rog sa-mi spui, ce uleiuri as putea combina pt. a reusi sa vindec pielea fetitei mele de 1 an si 10 luni? are pielea foarte uscata pe picioare, cu zone uscate care se inrosesc dupa dus; in prezent o masez cu ulei de masline combinat cu ulei de argan(1/2), nu folosesc produse de ingrijire pt. ea care ar putea contine iritanti.
    Multumesc!

    • Buna Gabriela A,
      Stiu de fetita ta, nu stiam ca sufera in continuare de iritatie pe picioare. Ai incercat gelul de dus de la Jason despre care iti spuneam? Cateodata surfactantii pot duce la iritatii. Stii ce mai poate fi de vina? Duritatea apei. Incearca sa o speli cateva zile cu apa fiarta si racita, daca nu ai incercat deja.
      Cat despre ulei incearca urmatoarele: black currant, borage, camellia, evening primrose, grapeseed, macadamia, jojoba, rosehip, safflower, sunflower, wheat germ, olive, argan (daca il ai).

      • Draga mea,
        iti multumesc pentru sfaturile pretioase, Teia nu mai are nici macar o bubita pe piele, nu am reusit sa achizitionez toate uleiurile recomandate deoarece, am fost plecati in vacanta, la munte si la mare. De a doua zi la munte, pielea ei arata ca si cand nu ar fi avut niciodata probleme, la fel am patit si la mare, asa ca am ajuns la concluzia ca apa, aerul de la noi, din Bacau ar fi cauza eczemelor de pe piele. Ceea ce ma bucura este ca acum, de doua saptamani, de cand am ajuns in Bacau aceste eczeme nu au mai aparut deloc. In continuare, dupa baita o masez cu ulei de argan + ulei samburi de struguri, intentionez sa cumpar si uleiul de jojoba. O sa-l folosesc si eu ca demachiant.
        Si pielea mea vrea sa-ti multumesca pt. sfaturile pretioase, seara dupa demachiere, spalare ten, exfoliere cu BHA 2%, cand aplic crema hidratanta de la PC RESIST Anti-Aging Clear Skin Hydrator tenul meu se bucura ca un copil care primeste ciocolata 🙂
        Iti multumesc pt. ca existi.
        Te pupam!

        • Buna Gabriela A,
          Ma bucur foarte mult sa aud ca Teia nu mai are probleme cu eczema si ca iti prieste rutina de ingrijire pe care o urmezi. Va doresc multa sanatate amandurora.

  • Hello,
    De abia astazi am reusit sa-mi achizitionez uleiul din seminte de struguri recomandat de tine pentru ca in orasul meu minunat numit Pitesti nu am gasit absolut nicaieri iar pe internet majoritatea site-urilor aveau limita de comanda de 50-60lei. Pana la urma mi-am comandat trei uleiuri, si anume: Ulei din seminte de struguri, ulei de cocos si ulei de avocado toate de la MAYAM. As vrea sa le folosesc pentru fata, corp si par .
    O data cu folosirea uleiului cred ca am sa scap si de acea descuamare a pielii de la exfoliant. De altfel astazi odata cu aplicarea uleiului din seminte de struguri pielitele acelea de la descuamare au disparut.
    Tenul meu este mixt, si am zone de piele uscata exact acolo unde se producea descuamarea, o parte relativ mica din zona obrajilor.
    Pe corp ma gandeam sa folosesc pe piept acolo unde-mi apar de obicei cateva cosuri iar textura pielii este diferita de restul corpului. Pe piept am textura pielii ca si atunci cand ti se face pielea de gaina, in rest pielea este normala, fina.
    Pe par as vrea sa aplic deoarece, din pacate, parul meu cu timpul si-a cam pierdut din stralucire, s-a cam rarit si nu mai arata asa de sanatos ca inainte, cu toate ca majoritatea carora le-am zis asta m-au contrazis. Folosesc placa de indreptat destul de des, la 190 de grade, feon, ceara de par si fixativ…deci cam tot tacamul.
    Apropo, am redus aplicarea exfoliantului la o saptamana, si indata ce vad ca nu o sa mai apara acea descuamare o sa incep treptat sa maresc frecventa utilizarii lui.
    De asemenea vroiam sa-ti spun ca un articol al Paulei m-a pus pe ganduri si am impresia ca defapt eu am defapt cicatrici de la acnee si nu acnee…
    As putea sa-ti trimit o poza pe email facuta inainte sa incep utilizarea produselor Paula’s Choice, poate m-ai putea ajuta in a ma lamuri caci eu unul sunt cam confuz.
    De asemenea vroiam sa te mai intreb ceva. Am o sticluta de 90ml care contine un ulei de par de la Kalos. Nu mai am foarte mult si nici nu prea-l mai folosesc in ultima vreme. As putea sa pun unul dintre uleiurile luate sau un mix de uleiuri astazi in acest recipient ? [ dupa ce-l spal, bineinteles ]
    Imi cer scuze pentru postul lung si tin sa-ti multumesc ca de fiecare data pentru sfaturi.

    • Buna Alin,
      Avocado nu poti sa aplici pe tenul mixt, iar pentru zonele uscate aplica seminte de struguri deocamdata, avocado poate fi comedogenic pentru tenul tau. Cocos banuiesc ca l-ai achizitionat pentru par, e ideal.
      Pe corp poti folosi doar samburi de struguri in zonele unde iti apar pustule.
      Alin, serios acum, cicatricile sunt gauri in piele, petele post acnee sunt petele care raman in urma vindecarii pustulelor, nodulilor, etc, iar acneea este descrisa in acest articol cu imagini: https://pasagera.ro/tipuri-de-acnee.html. Imi dai si mie link spre acel articol care te-a facut sa te indoiesti si sigur ca vreau sa vad o fotografie, ai mail-ul meu (spre rusinea mea nu mai stiu, vorbesc cu prea multi oameni pe mail).
      Daca speli foarte bine recipientul (cu detergent de vase si degresanti, apoi limpezit cu multa apa fierbinte, apoi sters cu servetel curat pe interior si verificat daca mai exista urme de produs) poti sa il folosesti pentru un ulei, dupa cum vezi nu prea ai ce mix sa faci. Avocado poti folosi si pentru par (apropo, iti faci masti sau cum vrei sa folosesti uleiurile pe par?), dar nu il poti combina cu cel de cocos pentru ca cel de cocos se solidifica.
      Placa, feon, ceara si fixativ 🙁 Incearca sa te gandesti la viitorul parului tau, desi e greu acum cand esti tanar, cred ca vrei sa mai ai par si la 40-50 de ani.

    • Buna Gabriela A,
      Nu. Poti sa incerci o reteta astfel:
      black currant 10%, borage 10%, camellia 15%, evening primrose 7%, grapeseed 6%, macadamia 10%, jojoba 10%, rosehip 7%, safflower 5%, sunflower 5%, wheat germ 2% (important pentru conservarea lor), olive 8%, argan 5%.
      Daca nu le achizitionezi pe toate poti sa imi spui ce ai luat sa iti refac reteta. Dar eu aceasta reteta as incerca-o.

  • Buna Corina,

    Citind atat de multe despre uleiuri am decis sa incerc si eu mai ales ca intotdeauna am fugit de ele din cauza tenului meu gras. Mi-am comandat: coacăze negre, borago, jojoba, cânepă, germeni de grâu, seminţe de struguri si primula serii. Esti buna te rog sa-mi recomanzi o „reteta” dupa care sa le combin? (tenul meu este gras).

    Multumesc din inima.

      • Te deranjez din nou cu o intrebare draga Corina: care e diferenta intre a aplica un mix de uleiuri pe ten umed sau pe ten uscat? Oare sunt absorbite altfel? Nu-mi dau seama cat e de important si cum e cel mai bine sa le aplic.

        Multumesc frumos.

        • Buna Graziella,
          Daca ai aplicat deja o crema hidratanta poti aplica mixul doar pe tenul uscat. Daca nu aplici nimic inainte de mixul cu uleiuri e bine sa umezesti putin pielea, se absorb mai repede si mai bine, dar se preteaza mai mult pentru hidratarea corpului aceasta metoda.

      • Buna Corina,

        M-am largit colectia de uleiuri si m-am sucit astazi toata ziua cum sa le combin. Ce parere ai despre amestecul asta: 22% jojoba; 20% coacaze negre; 15% borago; 10% primula serii; 8% canepa; 8% rodie; 8% germeni de grau; 3% macese; 3% in; 3% seminte de struguri.

        M-ar fi tentat si cranberry seed oil si soybean oil dar chiar n-am stiut cum sa le mai integrez.

        • Buna Graziella,
          Pentru tenul tau gras incearca: jojoba 22%, coacaze negre 15%, borago 15%, primula serii 15%, canepa 5%, rodie 8%, germeni de grau 3%, macese 10%, seminte de struguri 7%.
          Daca vrei sa folosesti si cranberry si soybean, scazi 5 de la borago si primula serii si folosesti 7% cranberry si 3% soybean. Oricum arata foarte bine mixul si fara cele doua care te-au tentat. Daca vrei totusi, alege doar cranberry, scade cate 3% din borago si primula serii si introdu 6% cranberry.

          • Multumesc frumos pentru raspuns. O sa introduc si cranberry daca tot mi-ai oferit o solutie.

            Am vazut ca ai exclus uleiul de in. E ceva in neregula cu el? Intreb doar din curiozitate.

          • Buna Graziella,
            Nu ii cunosc, dar ceva nu e in regula cu uleiurile lor, majoritatea au shelf live de 2-3 ani?!
            Daca vrei sa folosesti inul pune-l in cantitate de 3%, scade din coacaze negre. Dar inainte de a-l folosi in mix incearca-l pe ten 4-5 zile.

  • Iar mi-a jucat feste subscribe-ul si n-am primit mail la reply.
    Din pacate nu am email-ul tau. Imi poti trimite tu unul ?
    Am sa pun poza si linkul din articolul respectiv.
    Am inteles in legatura cu uleiurile. Pai vreau sa le folosesc pur si simplu aplicate pe par, astept un timp apoi spal parul.

  • sa nu uitam si de iubitul squalane: Antioxidants, Emollients, Skin-Identical Ingredients

    ruda hidrogenata (rezistenta la rancezire) a squalene-ului (cu E nu cu A), 12% din sebumul nostru. In industrie nu mai provine de mult din ficatul de rechin, majoritatea covarsitoare provine din masline.

    Eu ador squalane-ul in toate cremele mele de fata. il folosesc in absolut toate, mai nou. Si in serumuri, evident. Love :-). Recunosc , imi place mai mult decat Jojoba 😀

    Oil derived from shark liver or from plants (usually olives) and sebum. It is a natural component of skin and is a good emollient that has antioxidant and immune-stimulating properties

    • Buna Simona,
      Da, squalane este exact ce spui tu, dar nu este un ulei vegetal, este un derivat vegetal obtinut din masline. Poate fi achizitionat online si in Romania de la diversi producatori. Tu pe care il preferi?

      • nu mi-am dat seama ca vorbesti exclusiv de uleiurile obtinute direct prin presa. Eu mi-am comandat mai intai din SUA, dar apoi mi-am cumparat un litru din EU. Nu am remarcat vreo diferenta, ambele sunt squalane de masline. Daca ai incredere in furnizor, atunci fie ca e din tara , fie din afara, tot aia e. Poate ca in afara tarii sa fie mai ieftin, ca de obicei asa e :))

  • Imi place foarte mult blog-ul tau si am „furat” si eu niste sfaturi.. Eu am o problema.. Vreau sa diminuez efectul vergeturilor,sa le fac sa dispara.. am citit mai multe articole ,am incercat si produse (Vergisal-http://www.naturaplant.ro/produse/1525/Vergisal ) si mare schimbare nu este.. am niste vergeturi micute,albe,gen niste dungulite.. As vrea sa incerc uleiul de argan pentru ca am citit ca este foarte bun pentru asa ceva. Ce parere ai ? ce alt ulei as putea sa incerc? Multumesc mult!

  • Buna Corina!
    Parul meu este deshidratat la varfuri(mi se tocesc foarte repede),insa la raacina este normal,ingrasandu-se in 3-4zile. Am probleme si cu caderea parului. As vrea sa mi recomanzi niste uleiuri bune pentru parul meu,pe care sa le folosesc ca o masca doar pentru varfuri..Ms frumos

  • Buna Corina! Imi poti spune de unde achizitionezi black currant oil sau poate ai auzit pe unde pot gasi? Am intrebat peste tot si nici pe site la iherb nu am gasit. Am tenul mixt si momentan folosesc un mix de jojoba, evening prime rose si grapeseed in proportii egale. As vrea sa mai adaug un ulei dar nu stiu spre ce sa ma orientez. Iti multumesc!

  • Buna!
    Am citit ca in rutina ta zilnica folosesti seara un mix de uleiuri facut de tine. As dori sa aplic si eu cateodata asa ceva si pentru tenul meu (mixt, chiar gras vara, in special zona T, pori dilatati, putine cosuri) vreau sa stiu daca mixul se poate realiza oricum din uleiurile recomandate de tine „black currant oil, jojoba oil, borage oil, cranberry seed oil, evening primrose oil, grapeseed oil, hemp seed oil, rose hip oil, soybean oil, sunflower oil, wheat germ oil, pomegranate oil”. Mai precis, exista vreun fel de restrictii la combinarea acestor uleiuri: cantitative (x & trebuie sa fie ulei y si a % ulei z…) sau incompativilitati intre ele (adica aumite uleiuri nu sunt ompatibile chimic cu altele, se altereaza sau isi piers din proprietati?)
    Multumesc!

    • Buna Roxana,
      Tu vrei sa iti explic in cateva cuvinte tot ce am invatat in anii de cand experimentez cu uleiuri 🙂
      Nu exista restricitii de combinare, le poti combina pe cele de mai sus cum doresti, insa e nevoie de timp sa experimentezi cu ele sa ajungi la retete ideale.
      Daca ai o lista de uleiuri cumparate iti pot face o reteta de la care sa pornesti.

  • Buna!
    Scuze daca asa a parut, vroiam sa stiu daca nu cumva anumite combinatii sunt strict interzise. Momentan nu am decat ulei de argan, care am inteles ca nu e potrivit pentru tipul meu de ten, dar vreau sa fac o comanda si sa cumpar . O sa caut temeinic exact ce vreau si eventual iti dau un mail cu lista mea sa ma ajuti cu reteta. Multumesc!

  • buna Corina,
    am tenul mixt spre gras, as dori sa imi fac un mix de uleiuri din : coacaze negre, canepa, germeni de grau,
    borago,jojoba si squalane de masline.; in ce proportii sa le combin ?
    datorita tie tenul meu arata mult mai bine si este hidratat, e minunat ceea ce faci pt atatea fete dezorientate prin multitudinea de cosmetice de pe piata
    MULTUMESC

    • Buna Mihaela,
      E ok, sa il incerci insa pe o portiune mica pe piele. Daca pielea nu reactioneaza in mod evident la el sa il folosesti in mix in concentratii mai mici de 25%.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.