Uleiuri vegetale – uz cosmetic

Factorul natural de hidratare (NMF) este denumirea dată unei categorii de compuşi solubili în apă care se găsesc doar în stratul corneum (superior) al pielii. Aceşti compuşi absorb apa din atmosferă şi o combină cu apa pe care o conţin deja, astfel stratul corneum se menţine hidratat. Produsele cosmetice care conţin compuşii NMF ajută la stabilizarea şi menţinerea matricei intercelulare a pielii. Acest ajutor previne iritaţiile de suprafaţă să pătrundă adânc în piele, previne pătrunderea bacteriilor adânc în piele şi ajută pielea să îşi întărească sistemul imunitar şi cel reparator. Împreună cu un conţinut echilibrat de lipide, NMF îmbunătăţesc textura pielii, fiind emoliente pentru toate tipurile de ten.

Compoziţia uleiurilor vegetale este diferită, dar sunt compuşi în mare parte din acizi graşi (oleic, linoleic, linolenic, palmitic, stearic,  care sunt împărţiţi pe grupe: omega 3 , omega 6, omega 9). Unele uleiuri au în compoziţia lor substanţe care le dau proprietăţi antioxidante (ex: vitamina E ) şi anti-iritante, sau pot fi chiar ingrediente de tip cell-communicating. Acidul care face ca un ulei să fie ingredient de tip cell communicating este gamma linolenic acid (GLA) şi face parte din grupa Omega 6. În listă am scris şi concentraţiile acestui acid în uleiurile respective.

Pentru că acizii graşi sunt ingrediente de tip Skin Identical, toate uleiurile pe care le conţin au aceleaşi proprietăţi ca şi aceste ingrediente.
În funcţie de compoziţia lor, uleiurile au diferite proprietăţi astfel:

AO=Antioxidant   AI= Anti – iritant     CC=Cell Communicating      CO=Concentraţia de acid oleic

Denumire AO AI CC CO Traducere
apricot kernel oil 60% sâmburi de caise
argan oil X 45% argan
avocado oil X 60% avocado
black currant oil X 17% 10% coacăze negre
borage oil X 24% 17% limba mielului
canola oil
(rapeseed oil)
X 61% rapiţă
camellia oil X 80% seminte de ceai
carrot oil morcov
corn oil X 30% porumb
cotton seed oil X X 18% seminţe de bumbac
cranberry seed oil X 25% seminţe de merişor
evening primrose oil X 9% 10% luminiţa serii
flax / linseed oil X 20% in
grapeseed oil X 20% sâmburi de strugure
hazelnut oil 75% alune de pădure
hemp seed oil X 1-4% 12% cânepă
jojoba oil X 12% jojoba
kiwi seed oil X sâmburi de kiwi
macadamia nut oil X 60% nuci de macadamia
olive oil X 75% măsline
palm oil X 40% palmier
peach kernel oil 60% sâmburi de piersică
plum kernel oil 70% sâmburi de prună
pomegranate oil X rodie
rose hip oil X 15% măceşe
safflower oil X X 70% şofrănel
sesame oil X 42% susan
shea butter unt de shea
soybean oil X 23% boabe de soia
sunflower oil X X 16% floarea soarelui
sweet almond oil X 62% migdale dulci
wheat germ oil X 15% germeni de grâu

În afară de uleiurile de bază din lista de mai sus, în industria cosmetică se mai folosesc şi castor oil (ulei de ricin), coconut oil (ulei de nucă de cocos) amândouă sunt emoliente, dar fiecare are alte proprietăţi particulare.

Uleiul de ricin are proprietatea de a forma o peliculă solidă la suprafaţa pielii atunci când se usucă pe piele, de aceea nu recomand să aplicaţi acest ulei pe ten în forma lui pură. În produsele de curăţare nu are această proprietate.

Uleiul de nucă de cocos se solidifică la temperaturi scăzute. Nici acest ulei nu recomand să fie aplicat pe tenă în formă pură, dar pentru păr este excelent.

Red raspberry seed oil (ulei de sâmburi de zmeură) este un potenţial antioxidant, şi anti-bacterian, dar în acelaşi timp poate fi iritant pentru anumite persoane.

Aceasta este o scurtă listă cu cele mai folosite uleiuri vegetale şi proprietăţile lor. Puteţi folosi uleiurile pentru hidratarea pielii sau pentru demachiere.

În afară de beneficiile pe care le pot aduce pielii (şi părului) mai trebuie să ştiţi următoarele:

 • Aceste proprietăţi ale uleiurilor au fost testate în laboratoare în condiţiile în care uleiurile erau de cea mai bună calitate; concentraţiile de substanţe pe care le conţin pot diferi foarte mult şi depind de calitatea produsului din care se extrage uleiul, de procesul de obţinere al uleiului (presat la rece sau nu, macerare, etc), de zona din care provine, dacă este organic sau nu, de condiţiile de păstrare.
 • Cele mai multe dintre aceste uleiuri râncezesc după maxim 6 luni de la deschidere, unele mai devreme, altele mai târziu.  (ex: Jojoba oil este un ulei care nu râncezeşte niciodată, însă se transformă în ceară la temperaturi scăzute.)
 • Nu este nevoie să ştiţi cât de repede râncezeşte un ulei, important este să îl păstraţi în condiţii cât mai bune: în sticle închise la culoare, cu capac bine închis, departe de lumină, la temperaturi scăzute, ingredientele antioxidante, skin identical şi cell communicating după cum am mai spus sunt instabile când sunt expuse la lumină şi aer. Dacă nu scrie pe etichetă în cât timp râncezeşte puteţi să vă daţi seama singuri, se tulbură şi miroase a rânced, iar aplicarea lui pe piele nu este indicată. Uleiurile vegetale pot fi păstrate în frigider pentru prelungirea termenului de valabilitate, mai putin jojoba și avocado.
 • Nu folosiți pe ten uleiuri pentru gătit (ex: floarea soarelui). Achiziționați uleiuri destinate uzului cosmetic.
 • Vă sfătuiesc să cumparaţi uleiurile în sticle cât mai mici pentru a avea timp să le folosiţi înainte să râncezească. Păstrați uleiurile în sticlele lor în frigider, transferați o cantitate de 10-30 de ml într-o altă sticlă pe care o păstrați la temperatura camerei pentru a o folosi zilnic.
 • O combinaţie de uleiuri cu diferite proprietăţi este excelentă seara, aplicat pe tenul puţin umed (doar în cazul în care uleiul este folosit imediat după curățarea tenului, fara a aplica alte produse înaintea aplicării lui). Dacă folosiţi şi o cremă hidratantă, aplicaţi întâi uleiul apoi crema. Puteți chiar să combinați ulei/uleiuri cu crema hidratantă, atenție însă la termenul de expirare al uleiului.
 • Pentru tenul gras și mixt vă recomand să folosiţi uleiuri „uscate” – ele intră repede în piele, iar dimineaţa tenul nu are exces de sebum. Aceste uleiuri sunt cele care au o concentraţie cât mai mică de acid oleic (ex:black currant oil, jojoba oil, borage oil, cranberry seed oil, evening primrose oil, grapeseed oil, hemp seed oil, rose hip oil, soybean oil, sunflower oil, wheat germ oil, pomegranate oil).
 • Pentru tenul uscat puteţi folosi uleiurile “uscate” în combinaţie cu cele mai emoliente (ex: sesame oil, apricot kernel oil, argan oil, avocado oil, hazelnut oil, safflower oil, sweet almond oil, camellia oil, plum kernel oil, peach kernel oil, macadamia nut oil)
 • Dacă nu doriţi să folosiţi uleiuri în această formă, vă puteţi orienta spre produse cosmetice care să le conţină, există avantajul rezistenţei mai mari în timp a produsului deoarece conţine conservanţi şi avantajul de a conţine ulei de calitate de origine controlată. Şi produsele cosmetice care conţin uleiuri trebuie să fie ambalate corespunzător în tuburi şi sticle opace.
 • Wheat germ oil (ulei de germeni de grâu) este un conservant natural într-o combinaţie de uleiuri datorită concentraţiei mari de vitamina E.

Despre uleiurile esenţiale citiţi aici.

Bibliografie
www.herbmed.org;
Phytotherapy Research
European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics,
Clinical Geriatric Medicine
Progressive Lipid Research
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Journal of Investigative Dermatology
British Journal of Dermatology
Skin Pharmacology and Physiology
Free Radical Research
Journal of Lipid Research
Biochemical and Biophysical Research Communications
British Journal of Dermatology
Dermatology
Dermatologic Therap
Cosmetic Dermatology – Cosmeceuticals
Journal of Investigative Dermatology
International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)

454 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna Corina! Multumesc pentru acest articol extrem de util. Recunos ca eram sceptica in privinta aplicarii uleiurilor pe tenul meu mixt, cu tendinta de ingrasare si predispus la acnee… dar am zis sa incerc. Pana acum am folosit 10ml ulei din samburi de struguri, iar acum testez uleiul din germeni de grau… Ambele imi plac la fel de mult, pielea pare hidratata, nicidecum nu provoaca acnee, din contra am impresia ca ajuta la retragerea petelor de la cateva cosuri mai vechi… Sunt chiar uimita ca nu blocheaza porii aceste uleiuri. Pe masura ce gasesc si celelalte uleiuri recomandate de tine pentru tenul mixt, o sa le testez pe toate. 🙂

  As vrea sa te intreb 3 lucruri:

  1. Ce parere ai despre aplicarea vitaminei A uleioase pe ten? ma gandesc s-o aplic si in zona conturlui ochilor?
  Am citit si acest articol… http://www.clicksanatate.ro/Vitaminele-uleioase-rasfat-pentru-pielea-ta_0_5723.html

  2. Referitor la conturul ochilor, ce tip de produse recomanzi? ai putea, te rog mult, scrie un articol pe aceasta tema?

  3. Ce parere ai despre uleiul din papaya, acesta:
  http://www.organik.ro/uleiuri-si-unturi-naturale/uleiuri-vegetale-cosmetice/ulei-de-papaya-60-ml-akoma-skincare

  As putea sa-l folosesc direct pe piele? fara a-l incorpora intr-o crema?

 • Ajuta-ma te rog,
  Peste o saptamina am nunta si vreau in putin timp sa fac ca pielea mea sa arate macar cu 1 % mai bine. Pina acum foloseam crema hidratanta Gerovital plant, si dupa ce mi-ai zis ca e plina de emolienti nu o mai folosesc, dar deoarece fac exfoliere cu Avene Clearance K Gel-Crem, trebuie sa folosesc si hidratare. Si deoarece nu prea am timp sa citesc blocul tau te-as ruga sa-mi recomanzi un mix de uleiuri pt piele grasa ca sa-l folosesc pentru hidratare seara (pina hotarasc la ce crema sa trec).

  • Buna Dia,
   Poti folosi jojoba, samburi de struguri, wheat germ, borage, rose hip, evening primrose. Hidratare inseamna antioxidanti, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicating. Emolientii sunt necesari tenului uscat, pot bloca porii tenului gras si mentin excesul de sebum.

 • Merci de raspuns,
  Dar proportia? 1:1:1:1:1…? Si cum sa ma folosesc? cu un disc sa aplic pe fata si las asa? Daca va fi fata uleioasa ce sa fac?

  • Buna Dia,
   Nu, incearca jojoba 30%, samburi de struguri 10%, wheat germ 5%, borage 15%, rose hip 20%, evening primrose 20%. Aplici seara ca ultim pas din rutina ta de ingrijire, cateva picaturi cu degetele. Doar daca pui prea mult ramane pielea uleioasa. Sa astepti cateva minute intre aplicarea unui produs cosmetic si mixul de uleiuri.

 • Buna Corina,
  Din cate am inteles. iti comanzi unele uleiuri si de pe iherb.com.. Voiam sa te intreb care sunt preferatele tale deoarece intentionez sa dau o comanda pe acest site. Deasemenea, daca imi poti recomanda un mix de uleiuri pentru tenul meu normal cu tendinte acneice si in ce porportii.
  Iti multumesc mult! :*

 • Aseara am incercat, dupa retinol, un mix de uleiuri care, spre placuta mea surprindere, nu mi-a facut fata o masa de ulei pana dimineata: cateva picturi de cranberries si cateva picaturi de ulei de castravete.

  Cateva caracteristici ale uleiului de castravete:
  1. acid linoleic (omega 6): 66.5%
  2. acid oleic (omega 9): 9.5%
  3. Acid palmitic: 13.5%
  4. acid stearic: 6.8%

  Alti constituenti:
  elemente insaponifiabile, dintre care:
  – fitosteroli (beta-sitosterol) – 4000-5000 ppm
  – vitamina E – 600-700 ppm
  – potasiu, magneziu, sodiu, flor, clor

  Cateva caracterisitici ale uleiului de merisoare:
  1. acid linoleic 37.55%
  2 .acid alfa-linoleic: 31.99%
  3. acid oleic: 21.30%
  4. acid palmitic: 5.59%

  Alti constituenti:
  1. fosfolipide
  2. insaponifiabile:
  2.a. fitosteroli (beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol)
  2.b. vitamina E (tocoferoli si tocotrienoli)
  2.c carotenoide (beta-caroten sau provitamina A)

  Parerea mea este ca intr-adevar merita sa le incercati. Sunt mediu sensibile la oxidare, se pastreaza in recipiente inchise la culoare (sau opace), ferite de caldura si lumina. Eu le tin pe ale mele in frigider. Abia le-am folosit de doua ori, dar sunt extrem de incantata de feeling-ul pe care mi-l lasa. Cred ca nu le voi mai sari din nici un serum sau crema!!!

  p.s. datele despre procentele de acizi din uleiuri se refera la lotul respectiv, ele pot varia usor in functie de anul de productie (banuiesc ca in functie de cat soare a fost, cata ploaie etc.). De aceea, acum ma uitam in lista ta, Corina, uleiul de merisor apare cu cca 25% acid oleic, iar al meu are mai putin. Probabil ca in medie, continutul este de 25% , putand uneori sa fie mai mult sau mai putin – vezi uleiul meu. Asta ca sa nu creada cineva ca vreau sa te contrazic 🙂 )

  • Buna Simona,
   Da, datele despre procentele de acizi difera de la producator la producator si de la produs la produs. Nu exista doua plante la fel, uleiurile au compozitii usor diferite.

 • Buna! Te-am intrebat acum ceva timp ce mix de uleiuri sa folosesc pentru tenul meu mixt si acneic si ai spus urmatoarele: jojoba, evening primrose, rosehip, borago, samburi de struguri si hemp. Ulei de Rosa Mosqueta este uleiul rosehip, iar hemp este uleiul de canepa? Asa le-am gasit pe elemental.ro. Te rog sa-mi zici si ce cantitate trebuie sa pun din fiecare. Multumesc!

 • Buna Corina,

  Mi-am cumparat astazi uleiul de jojoba de la Mayam (by the way, cititoarele din Bucuresti poate ar fi interesate sa stie ca l-am gasit in plafarul de la Mihail Kogalniceanu – 36 RON pentru 100 ml) si deja ma pot declara impresionata de senzatia pe care o lasa pe piele: nu am mai folosit niciodata un ulei atat de putin… uleios! Oricum, problema este ca, oricat de mult mi-ar placea sa-mi fac un mix extrem de variat, finantele nu-mi permit sa-mi mai cumpar decat un singur ulei in plus. De aceea, as dori sa te intreb ce al doilea ulei ar fi cel mai potrivit (ma gandeam la limba mielului, luminita serii sau coacaze negre, ca sa bifez si componenta de cell-communicating) si in ce proportie ar trebui sa-l combin cu jojoba. Tenul meu este mixt, cu tendinte acneice.

  Iti multumesc!

 • Interesanta postarea cu uleiurile. Mi se pare ciudat ca ai catalogat uleiul din samburi de caise si cel de macadamia ca fiind “neuscate”. Mentionez ca am tenul mixt, zona T cu tendinta de ingrasare si imi mai apar cateva cosuri in aceasta zona. Interesant e ca atat uleiul de argan, untul de shea cat si uleiul din samburi de struguri nu prea se impaca cu tenul meu, imi da impresia ca-mi intra f greu in piele. Cu uleiul de argan am cele mai multe probleme, l-am incercat iarna cand a fost “bunicel”. In rest vara nu-l suport, la fel si pe maini. Le clatesc bine bine cu un sapun ce-mi usuca mainile. Ciudat! In schimb cel de caise si macadamia intra rapid in piele si sunt facinanta!!! mentionez ca nu sunport creme pe corp sau de maini

  • Buna Anca A,
   Uleiul de samburi de caise si macadamia sunt mai potrivite tenului uscat in ideea ca pot bloca porii tenului gras. Bineinteles, experienta cu aceste uleiuri poate fi diferita de la ten la ten.
   Uleiul de argan si untul de shea sunt si ele potrivite pentru tenul uscat, dar samburi de struguri poate fi folosit si pentru tenul mixt.
   Alege uleiurile in functie de cum le simti pe piele daca esti convinsa ca nu iti blocheaza porii.

 • Mersi, imi place foarte multe blogul tau. Multe informatii pe care nu le pot obtine usor, subiecte ce ma intereseaza: despre AHA, BHA, multe substante ce nu le cunosc rolul din anumite produse cosmetice, sfaturi legate de rutina zilnica a tenului, epilarea cu zahar, protectia solara, etc. Exista multe asa zise mituri despre uleiuri, cum ca nu ar trebui sa fie puse direct pe ten, ceea ce nu cred.

  Iata ce uleiuri de mai sus folosesc: Cel de sâmburi de strugure il folosesc pentru masaj pe spate( doar iarna, exclus vara) cam de 2 3 ori iarna, jojoba inca nu l-am dat pe ten, il folosesc exclusiv in masti pentru parul meu gras, cel de susan dupa plaja, uleiul de ricin pe par, mai rar si niciodata pe scalp. In rest corpul meu nu suporta niciun gel de dus sau vreo crema de orice culoare, textura, etc. Folosesc sapun pentru corp, maini si la dus sau orice produs ce-mi usuca pielea.
  Multe persoane imi spun”extraterestru” din aceasta cauza.Nu e vorba de vreo iritatie, roseata, efectiv nu ma simt confortabil. Prefer sa am pielea uscata (stiu ca e ciudat!), cat mai uscata 😀 La fel si cu tenul meu, uleiul de caise e singurul ce-mi place, macadamia e inclus in demachiantul bifazic. Orice crema din comert este exclusa, toate au ajuns mai devreme sau mai tarziu la gunoi.

  Am o rutina si pentru par, adoptata de mai bine de un an de zile, evident cu uleiuri de mai sus.
  Samponul pentru par nu trebuie sa contina vreun ulei (era de asteptat 😛 ), in schimb masca si balsamul da. Balsamul e cu ricin folosit 2 luni apoi pauza 2 luni, masca cu jojoba, argila si rozmarin folosita mult mai des, o data pe saptamana. La mine a dat rezultate intr-un an: arata foarte foarte bine, nu se mai aduna atat par la dus, nu mai vad par peste tot: pe jos, pat, baie,chiar si in mancare 🙁

  Tot ce e gras e respins de corp, ma gandesc ca poate mai exista persoane ca mine. Invidiez persoanele ce au pielea uscata 🙁 Mi-a atras atentia ca ai zis de caise si macadamia ca sunt “grase”, mie nu mi se par deloc, dimpotriva sunt cele mai “uscate” uleiuri. Dar la cat e de ciudat corpul meu! 😀 Poate ma insel eu. Pe lista mea urmeaza sa testez borage oil.

  • Buna Anca A,
   Foloseste jojoba cu incredere pe ten, e uleiul cu cea mai apropiata structura chimica de sebumul pe care il secreta glandele sebacee.
   Stii ce se intampla cand folosesti produse de curatare care usuca pielea: glandele sebacee percep uscarea excesiva a pielii si produc si mai mult sebum pentru a compensa. In timp, tenul tau o sa fie gras la suprafata si uscat in profunzime, cu descuamari. Bineinteles e alegerea ta sa folosesti sapunuri pe piele.

 • Buna!
  Am citit cu interes postarile tale, mi-am notat ceea ce m-a interesat, insa…parca nu am curaj sa ma aventurez singura, asa ca iti cer ajutorul.
  Te rog sa ma ajuti sa ma decid ce uleiuri sa achizitionez si in ce proportii sa le combin: am un ten foarte gras si acneic. Vreau sa fac o combinatie si pentru par, care este la fel de gras si sa-i dau si sotului care are la fel un ten si par gras si cu o dermatita pe scalp si frunte.
  Multumesc mult!

  • Buna Romanita,
   Pentru ten: jojoba 50%, borage 10%, evening primrose 15%, rosehip 10%, wheat germ 5%, hemp seed 10%.
   Pentru par (folosit ca masca, se aplica pe par si scalp cu 4-5 ore inainte de spalare. In cazul in care nu poti sta cu uleiul atat de mult timp pe par, poti spala mai devreme de timpul recomandat): cocos, ricin, samburi de struguri, susan, floarea soarelui – cantitati egale si wheat germ 5%.

 • Buna Corina,am reusit sa citesc totul despre uleiuri,dar am vazut ca nu ai spus nimic de uleiu de rapita,te rog sa imi spui daca este bun pentru tenul mixt cu tendinte de ingrasare si cosuri sub piele,multumesc mult!!

 • Salut,

  Am o nelamurire. Ce ne facem daca uleiul este ambalat in plastic transparent? Sa zicem ca dupa cumparare il pastrez la intuneric sau il transfer in recipient mat / sticla ambra, dar nu e inutil avand in vedere ca a stat cel mai probabil in lumina pana sa fie cumparat? As vrea sa-mi iau jojoba de pe iherb, probabil cel Dessert Essence care iti place si tie pentru ca are un pret bun, dar mai toate sunt in plastic transparent….

  Si inca o intrebare nelegata de subiect, ca sa nu te mai incarc cu inca un comentariu. Ai idee de ce a fost discontinued spray-ul cu SPF al Paulei?

  Mersi!

  • Buna Ginny,
   Uleiul de jojoba nu e problema daca e in recipient transparent, nu e afectat de lumina, el nu rancezeste.
   Da, am idee despre surprizele pregatite pentru primavara 2013 de Paula’s Choice, le-am aflat la training-ului lor. Pentru ca va exista un SPF 30 matifiant sub forma crema 🙂

 • buna ma numesc ioana am 41 de ani si am tenul uscat sensibil si stau in germania maim cumparat un ulei de migdale care mai are in compozitia sa si ulei de jojoba si ulei de floarea soarelui si asa vrea sa te intreb daca este bine sa dau si in jurul ochiilor ptr.ca acolo am citeva riduri si esete si pielea mai subtire te pup astept raspuns

  • Buna Ioana,
   Poti folosi in jurul ochilor orice ulei vegetal potrivit tipului de piele. In cazul in care pielea e putin uscata poti folosi uleiul pe care il ai, atentie mare sa nu contina si uleiuri esentiale.

  • Buna Alexandra,
   Sigur. Pentru ce tip de ten, ce afectiuni cutanate si ce anume doresti de la mixul rezultat? Cand vei raspunde la aceste intrebari scrie-mi din nou lista de uleiuri sa nu mai fie nevoie sa caut eu comentariul tau anterior.

 • Buna seara. Vreau sa scap de pete acneice , mi-am cumparat Retin-a acum cateva luni .Am folosit dar fara nicio imbunatatire vizibila ,acum mi-am luat si ulei de argan . Vreau o seara inainte de somn sa folosesc Retin-a , iar o seara uleiul de argan aplicat pe pielea umeda si lasat peste noapte. Oare asa o sa aiba un efect mai bun. Ce spui ? 🙂

  • Buna Alia,
   Uleiul de argan nu te va ajuta cu petele post acnee, acizii exfolianti da. Dureaza mai mult de 6-8 luni pentru a avea rezultate cu retinoizii in cazul petelor post acnee, iar aceste rezultate apar doar in conditiile in care folosesti exfolianti chimici zilnic si bineinteles protectie solara si hidratare cu produse foarte bine formulate care contin antioxidanti.

 • Multumesc mult pentru ca iti faci timp sa raspunzi si pentru ca ai raspuns intr-un timp asa scurt , iti doresc ca tot timpul pe care il petreci raspunzand la intrebari ,sa ti se intoarca in clipe frumoase. O zi buna iti doresc 🙂

 • Am tenul mixt(este gras doar pe nas)nu am avut afectiuni cutanoate doar uneori mici cosuri ce sunt tinute subcontrol si pe nas cateva puncte negre si as vrea sa folosesc mixul de uleiuri seara pentru hidratare .am aceste uleiuri: argan,migdale dulci,samburi struguri,borago si vitamina A si E .Multumesc

 • Buna Corina,

  As dori sa realizez un mix de uleiuri pentru hidratare suplimentara in timpul iernii. Tenul meu este mixt in timpul verii, insa odata cu venirea toamnei se usuca in exces. Folosesc pentru hidratare crema Moisture Boost Hydrating Treatment Cream de la PC. Cand am testat-o, in septembrie, parea ok pentru tenul meu, insa acum simt nevoia de hidratare suplimentara.

  Am ales uleiurile urmatoare: ulei de borago, primula serii, seminte de struguri, jojoba, rodie si vitamina e sau ulei de germeni de grau pentru prelungirea vietii uleiurilor. Sunt uleiuri uscate, insa mi-este teama sa folosesc ceva cu o concentratie mai mare de acid oleic. In ciuda faptului ca am tenul uscat, imi apare destul de frecvent cate un cos pe ici, pe colo. Ce crezi, ar fi potrivit un astfel de mix de uleiuri? Tu ce ai mai adauga?

  Inca ceva… tu in ce fel de recipiente iti tii amestecurile, astfel incat sa nu fie nevoie sa-ti bagi degetele in sticlute?

  Iti multumesc mult pentru tot ce faci pentru noi! Tenul meu si-a reenit simtitor de cand iti urmez sfafturile.

  Te imbratisez cu drag!

  • Buna Dana M,
   Le tin in sticlele in care vin si fac mix-uri in sticle de 30 ml cu picurator sau pipeta.
   Reteta ta: jojoba 30%, borago 15%, primula serii 15%, samburi struguri 20%, rodie 5%, germeni de grau 5%, vitamina A (daca e retinyl palmitate) 15 picaturi in mix total de 30 ml. As adauga canepa 10%.

 • Buna Corina,
  Pentru un ten gras, care e combinatia ideala daca se doreste un mix din ulei de jojoba, borago si coacaze negre? De asemenea, vreau sa introduc vitamina A (Retinyl palmitate ) in acest mix si as vrea sa stiu la fel, o reteta, cate picaturi la cate picaturi.
  Multumesc!

 • Buna Corina,
  Am ajuns in Germania si am inceput sa folosesc produsele, deocamdata sunt multumita si respect regulile cu strictete.Mi-am comandat si acid AHA glicolic dinstate si sper sa ajunga, iar diferin a facut comanda sotul meu la farmacia spitalului( fara reteta in Germania nu se elibereaza:)). Totodata mi-am cumparat urmatoarele uleiuri : samburi de struguri, germeni de grau, coacaze negre, borago si jojoba. As vrea sa fac un mixt si poate ma ajuti cu miligramele :). Multumesc si ramanem in contact. te pup si iti doresc spor la treaba.

 • Buna Corina,
  am si eu urmatoarele uleiuri: coacaze negre, seminte de ceai, samburi de pruna, seminte de bumbac, alune, germeni de grau, limba mielului, imi poti spune gramajul pentru a face un mix de uleiuri? Iti multumesc pentru raspuns.

  • Buna Alina,
   Banuiesc ca tenul tau este uscat, majoritatea uleiurilor alese sunt pentru ten uscat. Propunerea mea pentru mix-ul tau: coacaze negre 10%, seminte de ceai 5%, samburi de pruna 30%, seminte de bumbac 10%, alune 20%, germeni de grau 5%, limba mielului 20%.

   • Buna Corina,
    Acum am vazut mesajul tau. Da, este uscat, problema este ca am puncte albe in zona pometilor.
    In urma sfaturilor citite pe blog mi-am facut si eu o rutina zilnica, Acestea sunt produsele; solutia de spalare Baby Sensitive moisturising head to toe wash, crema cu factor PC extra care moisturizing sunscreen spf 30, crema de seara PC Resist Barrier repair moisturizer with retinol, Exfoliantul PC 2% BHA lotion si demachiantul de la Farmec cu echinacea si migdale. Am vazut pe iherb Derma E, Evenly Radiant Overnight Peel cu 5% AHA (pe beautypedia are un plus) stii ceva despre acest produs? Multumesc

 • Buna Corina.
  Vreau sa imi iau un ulei de jojoba pentru iritatia aia care mi-a aparut pe ten si ma gandeam ca daca tot dau comanda, sa mai adaug si alte cateva uleiuri sa imi fac un mix pentru ten mixt pe care planuiesc sa il folosesc dupa ce isi revine fata mea.

  Ma gandesc sa comand ulei de jojoba, black currant, borago oil, evening primrose si rosa mosqueta.
  Acasa am deja ulei de germeni de grau si ulei de galbenele (in baza de soia nemodificata genetic).
  Imi poti recomanda o reteta pentru un mix care sa contina uleiurile astea….daca sunt ok cele enumerate de mine . Nu tin neaparat sa contina si galbenele, l-am luat ca am citit ca e un bun cicatrizant, dar nu stiu daca se potriveste tipului meu de ten.

  Mai am acasa si uleiul despre care ti-am zis pe facebook, Jason Natural, Maximum Strength Vitamin E, Skin Oil, 45,000 IU care are urmatoarele ingrediente :
  Tocopheryl acetate, helianthus annuus (sunflower) seed oil*, carthamus tinctorius (safflower) seed oil*, borago officinalis seed oil, camellia sinensis leaf oil, macadamia ternifolia seed oil, oenothera biennis (evening primrose) oil, ribes nigrum (black currant) seed oil.

  *Certified organic ingredient

  Il mentionez in cazul in care il pot adauga si pe asta in mix, as vrea sa il folosesc si pe el cumva mai ales ca ai zis ca sunt ok ingredientele.

  Am mai zis sus ca am ten mixt, momentan o iritatie de toata frumusetea pe care ai vazut-o pe FB , iar pe viitor planuiesc sa folosesc cateva produse de la PC :
  Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant
  Skin Balancing Pore-Reducing Toner
  Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel
  RESIST Ultimate Anti-Aging Hand Cream SPF 30 + Antioxidants
  Skin Balancing Cleanser
  Skin Balancing Daily Mattifying Lotion with SPF 15 and Antioxidants
  Am vrut sa mentionez si asta in cazul in care conteaza cu ceva in forumlarea retetei de uleiuri.

  Multumesc mult pentru ajutor si imi cer scuze pentru mesajul kilometric.
  Betty

  • Buna Betty,
   Da, e ok mixul, dar pentru ten mixt uleiul de la Jason este cam gras, atentie sa nu iti blocheze porii. Daca vrei sa il folosesti foloseste-l separat de mixul tau.
   Reteta mix: jojoba 30%, black currant 10%, borago 20%, evening primrose 15%, rosa mosqueta 15%, germeni de grau 5%, soia+galbenele 5%.

 • De curand am observat ca in anumite momente obrajii mi se inrosesc si simt ca se incalzesc; tenul meu este de fel gras, dar acum cu problema asta cu obrajii sa inteleg ca trebuie sa folosesc produse pentru ten sensibil? inainte era usor de decis ce produse sa folosesc, insa acum chiar sunt derutata..:(
  ce uleiuri imi recomanzi sa folosesc pentru tenul meu? am 34 de ani.
  inca ceva, Corina, te rog: ce masti imi recomanzi? sunt chiar stresata cu chestia asta cu obrajii..ar trebui sa folosesc o masca pentru ten sensibil pe obraji si argila in restul tenului?! daca da, spune-mi te rog ce masca e potrivita pentru tenul sensibil.

  Iti multumesc mult pentru ajutor!

  • Buna Daniela,
   Iti recomand in primul rand protectie solara in fiecare zi si apoi anti iritanti pe zona obrajilor.
   Uleiuri poti folosi fara probleme, in principiu, dar doar dupa ce vei incerca un ulei poti sti daca e potrivit pentru tenul tau sau nu.
   Masti cu anti iritanti (vezi articol).

 • Mi-am cumparat un ulei de susan presat la rece, insa nu stiu daca este bine sa-l folosesc si in zona ochilor. Ce ma sfatuiesti? Am 43 de ani si riduri pronuntate in zona ochilor, mai ales laba gastii.
  Fiica mea de 20 de ani l-ar putea folosi in jurul ochilor? Sau este mai indicat sa-i cumpar alt ulei pentru varsta ei? Multumesc.

 • Ce parere ai despre uleiul de crin alb in tratarea petelor pigmentare? Se foloseste in compozitia cremelor cu efect iluminator. Eu am intrebat dermatologul si mi-a spus ca nu are cunostinta despre acest produs. Multumesc

 • Buna Corina , am si eu o nelamurire.
  Untul de masa poate provoca probleme tenului ?
  Pielea mea se descuameaza din cauza cremei pentru cosuri ( Ivatherm Akne Syt ) si cam asta a fost singurul antidot care a dat rezultate 100% .

  • Buna Diana,
   Eu nu mi-as aplica unt pe ten. Nu stiu ce contine produsul pentru acnee pe care il folosesti, dar descuamarile se datoreaza in principal lipsei protectiei solare zilnice si se indeparteaza de pe ten cu un scrub usor (ulei de samburi de struguri si zahar macinat). Un produs hidratant pentru tipul tau de ten ca parte dintr-o rutina corecta ar fi ideal.

 • Corina, as vrea sa te intreb
  1.ce cantitate de uleiuri din cele amintite de tine mai sus pentru tenul mixt/gras pot folosi pentru a obtine un mix de uleiuri? exista o proportie anume?
  As putea sa adaug si vit. E uleioasa sau coenzima Q10?
  2. Este buna coenzima q10 pentru aplicat pe ten, cum este cea de aici:
  http://sideris.ro/sidhome/coenzima-q10.html ?

  Multumesc!

  • Buna Dana,
   Depinde de ce mix doresti, de tipul de ten, de problemele tenului.
   Da, coenzima q10 este benefica tenului, din pacate ai nevoie de un conservant in orice mix care sa contina acest ingredient. In link-ul pe care l-ai pus, produsul are in compozitie vitamina E si squalane, iar vitamina E este un conservant natural insa ma tem ca nu va fi suficient pentru mixul tau de uleiuri.
   Vitamina E (cea naturala) poate fi folosita in orice mix de uleiuri vegetale (1-2% de exemplu).Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.