Uleiuri vegetale – uz cosmetic

Factorul natural de hidratare (NMF) este denumirea dată unei categorii de compuşi solubili în apă care se găsesc doar în stratul corneum (superior) al pielii. Aceşti compuşi absorb apa din atmosferă şi o combină cu apa pe care o conţin deja, astfel stratul corneum se menţine hidratat. Produsele cosmetice care conţin compuşii NMF ajută la stabilizarea şi menţinerea matricei intercelulare a pielii. Acest ajutor previne iritaţiile de suprafaţă să pătrundă adânc în piele, previne pătrunderea bacteriilor adânc în piele şi ajută pielea să îşi întărească sistemul imunitar şi cel reparator. Împreună cu un conţinut echilibrat de lipide, NMF îmbunătăţesc textura pielii, fiind emoliente pentru toate tipurile de ten.

Compoziţia uleiurilor vegetale este diferită, dar sunt compuşi în mare parte din acizi graşi (oleic, linoleic, linolenic, palmitic, stearic,  care sunt împărţiţi pe grupe: omega 3 , omega 6, omega 9). Unele uleiuri au în compoziţia lor substanţe care le dau proprietăţi antioxidante (ex: vitamina E ) şi anti-iritante, sau pot fi chiar ingrediente de tip cell-communicating. Acidul care face ca un ulei să fie ingredient de tip cell communicating este gamma linolenic acid (GLA) şi face parte din grupa Omega 6. În listă am scris şi concentraţiile acestui acid în uleiurile respective.

Pentru că acizii graşi sunt ingrediente de tip Skin Identical, toate uleiurile pe care le conţin au aceleaşi proprietăţi ca şi aceste ingrediente.
În funcţie de compoziţia lor, uleiurile au diferite proprietăţi astfel:

AO=Antioxidant   AI= Anti – iritant     CC=Cell Communicating      CO=Concentraţia de acid oleic

Denumire AO AI CC CO Traducere
apricot kernel oil 60% sâmburi de caise
argan oil X 45% argan
avocado oil X 60% avocado
black currant oil X 17% 10% coacăze negre
borage oil X 24% 17% limba mielului
canola oil
(rapeseed oil)
X 61% rapiţă
camellia oil X 80% seminte de ceai
carrot oil morcov
corn oil X 30% porumb
cotton seed oil X X 18% seminţe de bumbac
cranberry seed oil X 25% seminţe de merişor
evening primrose oil X 9% 10% luminiţa serii
flax / linseed oil X 20% in
grapeseed oil X 20% sâmburi de strugure
hazelnut oil 75% alune de pădure
hemp seed oil X 1-4% 12% cânepă
jojoba oil X 12% jojoba
kiwi seed oil X sâmburi de kiwi
macadamia nut oil X 60% nuci de macadamia
olive oil X 75% măsline
palm oil X 40% palmier
peach kernel oil 60% sâmburi de piersică
plum kernel oil 70% sâmburi de prună
pomegranate oil X rodie
rose hip oil X 15% măceşe
safflower oil X X 70% şofrănel
sesame oil X 42% susan
shea butter unt de shea
soybean oil X 23% boabe de soia
sunflower oil X X 16% floarea soarelui
sweet almond oil X 62% migdale dulci
wheat germ oil X 15% germeni de grâu

În afară de uleiurile de bază din lista de mai sus, în industria cosmetică se mai folosesc şi castor oil (ulei de ricin), coconut oil (ulei de nucă de cocos) amândouă sunt emoliente, dar fiecare are alte proprietăţi particulare.

Uleiul de ricin are proprietatea de a forma o peliculă solidă la suprafaţa pielii atunci când se usucă pe piele, de aceea nu recomand să aplicaţi acest ulei pe ten în forma lui pură. În produsele de curăţare nu are această proprietate.

Uleiul de nucă de cocos se solidifică la temperaturi scăzute. Nici acest ulei nu recomand să fie aplicat pe tenă în formă pură, dar pentru păr este excelent.

Red raspberry seed oil (ulei de sâmburi de zmeură) este un potenţial antioxidant, şi anti-bacterian, dar în acelaşi timp poate fi iritant pentru anumite persoane.

Aceasta este o scurtă listă cu cele mai folosite uleiuri vegetale şi proprietăţile lor. Puteţi folosi uleiurile pentru hidratarea pielii sau pentru demachiere.

În afară de beneficiile pe care le pot aduce pielii (şi părului) mai trebuie să ştiţi următoarele:

 • Aceste proprietăţi ale uleiurilor au fost testate în laboratoare în condiţiile în care uleiurile erau de cea mai bună calitate; concentraţiile de substanţe pe care le conţin pot diferi foarte mult şi depind de calitatea produsului din care se extrage uleiul, de procesul de obţinere al uleiului (presat la rece sau nu, macerare, etc), de zona din care provine, dacă este organic sau nu, de condiţiile de păstrare.
 • Cele mai multe dintre aceste uleiuri râncezesc după maxim 6 luni de la deschidere, unele mai devreme, altele mai târziu.  (ex: Jojoba oil este un ulei care nu râncezeşte niciodată, însă se transformă în ceară la temperaturi scăzute.)
 • Nu este nevoie să ştiţi cât de repede râncezeşte un ulei, important este să îl păstraţi în condiţii cât mai bune: în sticle închise la culoare, cu capac bine închis, departe de lumină, la temperaturi scăzute, ingredientele antioxidante, skin identical şi cell communicating după cum am mai spus sunt instabile când sunt expuse la lumină şi aer. Dacă nu scrie pe etichetă în cât timp râncezeşte puteţi să vă daţi seama singuri, se tulbură şi miroase a rânced, iar aplicarea lui pe piele nu este indicată. Uleiurile vegetale pot fi păstrate în frigider pentru prelungirea termenului de valabilitate, mai putin jojoba și avocado.
 • Nu folosiți pe ten uleiuri pentru gătit (ex: floarea soarelui). Achiziționați uleiuri destinate uzului cosmetic.
 • Vă sfătuiesc să cumparaţi uleiurile în sticle cât mai mici pentru a avea timp să le folosiţi înainte să râncezească. Păstrați uleiurile în sticlele lor în frigider, transferați o cantitate de 10-30 de ml într-o altă sticlă pe care o păstrați la temperatura camerei pentru a o folosi zilnic.
 • O combinaţie de uleiuri cu diferite proprietăţi este excelentă seara, aplicat pe tenul puţin umed (doar în cazul în care uleiul este folosit imediat după curățarea tenului, fara a aplica alte produse înaintea aplicării lui). Dacă folosiţi şi o cremă hidratantă, aplicaţi întâi uleiul apoi crema. Puteți chiar să combinați ulei/uleiuri cu crema hidratantă, atenție însă la termenul de expirare al uleiului.
 • Pentru tenul gras și mixt vă recomand să folosiţi uleiuri „uscate” – ele intră repede în piele, iar dimineaţa tenul nu are exces de sebum. Aceste uleiuri sunt cele care au o concentraţie cât mai mică de acid oleic (ex:black currant oil, jojoba oil, borage oil, cranberry seed oil, evening primrose oil, grapeseed oil, hemp seed oil, rose hip oil, soybean oil, sunflower oil, wheat germ oil, pomegranate oil).
 • Pentru tenul uscat puteţi folosi uleiurile “uscate” în combinaţie cu cele mai emoliente (ex: sesame oil, apricot kernel oil, argan oil, avocado oil, hazelnut oil, safflower oil, sweet almond oil, camellia oil, plum kernel oil, peach kernel oil, macadamia nut oil)
 • Dacă nu doriţi să folosiţi uleiuri în această formă, vă puteţi orienta spre produse cosmetice care să le conţină, există avantajul rezistenţei mai mari în timp a produsului deoarece conţine conservanţi şi avantajul de a conţine ulei de calitate de origine controlată. Şi produsele cosmetice care conţin uleiuri trebuie să fie ambalate corespunzător în tuburi şi sticle opace.
 • Wheat germ oil (ulei de germeni de grâu) este un conservant natural într-o combinaţie de uleiuri datorită concentraţiei mari de vitamina E.

Despre uleiurile esenţiale citiţi aici.

Bibliografie
www.herbmed.org;
Phytotherapy Research
European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics,
Clinical Geriatric Medicine
Progressive Lipid Research
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Journal of Investigative Dermatology
British Journal of Dermatology
Skin Pharmacology and Physiology
Free Radical Research
Journal of Lipid Research
Biochemical and Biophysical Research Communications
British Journal of Dermatology
Dermatology
Dermatologic Therap
Cosmetic Dermatology – Cosmeceuticals
Journal of Investigative Dermatology
International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)

454 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna seara!
  Am si eu o nelamurire – peste tot am citit ca uleiul din samburi de struguri are gust dulce-acrisor si miros neutru. Astazi am cumparat o sticluta din acest ulei, produs in Spania si importat de Herbavit, Oradea.
  Pe eticheta scrie „presat la rece”. In momentul in care am deschis sticla mi-a atras atentia mirosul usor acid ca de otet balsamic. Am gustat o picatura si l-am simtit usor intepator. Acestea sunt caracteristici normale ale uleiului din seminte de struguri sau ar putea fi un produs contrafacut?

 • Buna ziua, Corina! Ai putea sa ne spui care dintre procesele de obtinere a uleiurilor vegetale confera produsului final o calitate si o concentratie maxima in ingrediente benefice pielii? Eu peste tot gasesc doar uleiuri obtinute prin presare la rece si ma intreb daca un ulei obtinut printr-un alt procedeu ar putea fi mai eficient, lasand la o parte calitatea plantelor din care a fost extras, intrucat cercetarea si cuantificarea acestui ultim aspect de catre consumator este aproape imposibila. Multumesc!

  • Buna Matroshka,
   Majoritatea uleiurilor sunt obtinute prin presarea la rece, exista insa si uleiuri care se obtin prin alte tehnologii. In general producatorii aleg procedeul de obtinere a uleiului care asigura obtinerea unui produs finit de calitate.

 • Buna,

  Am inceput de curand sa citesc blogul tau si mi se pare genial. Iti multumesc frumos pt toate informatiile utile pe care le pui aici! Daca le stiam de mai devreme probabil tenul si pielea mea ar fi fost mult mai ok acum…

  In legatura cu uleiurile vegetale – am vazut la plafare uleiurile de la Herbavita. Stii ceva despre ele? Ei zic ca sunt obtinute prin presare la rece din culturi organice (unele cel putin).

  Multumesc mult!

  • Laura,
   Multe uleiuri vegetale sunt obtinute prin presare la rece, nu e nimic deosebit in asta. Nu cunosc uleiurile de la Herbavita, dar atata timp cat uleiurile au certificat de punere pe piata, sunt ambalate corect, au data de expirara inscrisa in clar (necesara in cazul uleiurilor vegetale) si sunt 100% vegetale, nu vad ce ar putea fi in neregula cu ele.

 • Buna Corina 🙂
  Vreau sa comand de pe site-ul elemental urmatoarele uleiuri vegetale: jojoba, limba mielului, coacaze negre si luminita serii. As vrea te rog frumos sa imi spui o reteta pentru a face mixul de uleiuri.
  Tenul meu este mixt cu tendinte acneice, iar fruntea luceste usor. In sezonul rece mi se usuca tenul, mai ales barba, unde mi se cojeste pielea foarte tare in colturile gurii.
  Multumesc frumos!

 • Buna!uleiul din samburi de struguri cat timp il tinem in imprejurul ochiilor …am citic ca orice ulei in 10 min trebuie indepartat

 • Ok.,so, singurele produse introduse recent in rutina mea au fost uleiul de jojiba de la mayam, folosit doua zile ieri si azi si cleneance k de la avene. Astea care stau mai mult pe ten. In rest gelul,de curățare de la cleneance. Vestea rea e ca am fc o o iritatie pe ten, un pic pe,frunte, spre sprâncene si pe obraji, linia maxilar. O singura data am mai patit asa, mă iritasem de la o crema olay. Acum, nu stiu care a fost inamicul :(. E oribil pentru ca eu am tenul mixt si obrajii sunt foarte finuti. Poate nu mi se potrivea uleiul de jojoba. Ah am mai folosit o data o crema nivea cumpărată recent. 50spf dar am folosit o sg data acum 5 zile. Iritatia am observat-o azi dimineata

 • Mi-am luat de pe elemental ulei de jojoba si de samburi de struguri de la Mayam.
  – am uitat un amanunt important, eu am folosit uleiul de jojoba timp de doua zile ca baza pentru fond de ten (during daytime), voiam sa vad cum se comporta si evident l-am intins un pic peste maxilar, pe zona gatului, fix sub maxilar, si observ aceeasi iritatie si acolo.
  -seara dupa Cleneance K nu mai aplicam nimic hidratant, aici am gresit?
  – crema de la Nivea, spf 50 am folosit-o intr-o singura dimineata, nu stiu daca este de la ea. In rest acelasi fond de ten si pudra folosite.
  -crezi ca este ok sa aplic exfoliantul doar in zona T? Poate de la el am facut totusi iritatia, ca ma tot uit pe net pe articole despre jojoba si este like the best thing since sliced bread.

  Acum parca am o reticenta sa il mai aplic altundeva in afara de pe par 🙁

  God bless you :*

  Andi

  • Andi,
   Problema este ca nu ai aplicat protectie solara in fiecare dimineata, nu uleiul de jojoba a cauzat iritatia ci exfoliantul. Da, poti aplica exfoliantul doar in zona T.

 • Buna Corina!
  Te urmaresc de mult timp si iti multumesc pt toate informatiile pe care ni le oferi. Te rog sa ma ajuti cu o problema: pana acum 1 an am folosit 2 ani apidermin cu care m am inteles ok,dar intr o seara m am demakiat cu balea bifazic din DM si am simtit cum imi ardeau pleoapele…apoi crezand can fac bine am dat cu apidermin….am aj la Urgenta cu okii umflati si rosie deasupra gurii ..am urmat tratam 5 zile. De atunci am mai patit de 3 ori: d la apidermin,ulei masline….am mai folosit creme gen nivea elmiplant dar dc atingeam pleoapele mi se umflau…dar la rimel sau fdt Vichy nu aveam nimik.
  Acum folosesc : gel spumant LA Roche posay,APA term avene,late dem skin code,lotiune micelara bioderma,bioderma sensibio light…de la ele nu am nimik…dar evit pleoapele.
  Am tenul normal usor gras in zona T, cu riduri de expresie (gena) am 28 ani,putine puncte ng pe nas . Mi am comandat d la mayam : jojoba,borago,samburi struguri,rosemosqueta si apa de trandafiri damasc. Imi poti spune un mixt te rog?sau sa mai adaug ceva?si daca cu vreunul ii pot da fetitei de 2 ani pe obraji pt bubite si roseata ?
  Multumesc
  .

  • Roxana,
   Ar trebui sa afli care este alergenul la care ai reactionat in acest fel pentru a evita produsele cosmetice care il contin.
   Uleiurile vegetale sunt strict hidratante, nu te ajuta cu punctele negre, cu ridurile si nici cu roseata (in cazul fetitei).
   Poti incerca urmatoarea reteta: jojoba 40% ,borago 20%,samburi struguri 20%, rosa mosqueta 20%. Apa de trandifiri nu e ok si nici nu se poate include intr-un mix de uleiuri.
   Poti folosi acest mix pe obrajii fetitei, dar cel mai bine ar fi sa consulti un dermatolog pentru a trata respectiva afectiune ce e prezenta pe obrajii fetitei. In cazul ei, primul lucru pe care trebuie sa il aplici e protectia solara minerala.

 • Am uitat sa ti mai spun ca pe obraz am 3 semne ramase d la cos (imi ies mai rar) si ma dau cu o cream bioderma cicabio…Ar trebui pt ele sa mai àdaug ceva in mix ul de ulei?
  Cu apa de trandafiri cum si cand ma dau?e buna pt mine?
  Multumesc mult si scuze pt atatea intrebari.

  • Roxana,
   Cicabio nu te ajuta cu petele post acnee, poti citi articol despre aceste pete sau cicatrici. Mixul de uleiuri vegetale poate fi compus din oricate uleiuri doresti, in comentarii vei gasi o multime de retete. Apa de trandafiri nu te ajuta.
   Iti recomand de asemenea sa citesti mai multe articole si comentarii de pe blog, vei gasi raspuns la intrebarile de acest gen.

 • Buna si eu ! 🙂

  Ce pot sa zic… Regret ca am descoperit site-ul tau abia acum, dupa ani de torturare de tenului cu tot felul de experimente. De o saptamana ma tot invart pe site-uri de raw veganism, cosmetice bio, etc. Vreau sa trec spre partea de uleiuri si unturi si ma pregatesc sa dau o comanda cu tot ce mi-ar trebui pentru un kit de baza si as avea cateva intrebari pentru tine, daca ai timp si placerea sa-mi raspunzi. Am un ten mixt, zona T putin mai grasa, obrajii uscati, pori dilatati in jurul nasului, puncte negre si albe, si uneori tendinte acneice. Vreo 2-3 riduri de expresie (am 24 de ani). Am citit ca foarte bune pt ten ar fi si untul de shea, de cacao. Tu ce imi recomanzi? Sa iau cateva uleiuri pt fata si unturile pt corp? In afara de folosirea acestor uleiuri, ce altceva ar mai trebui sa aplic zilnic pe ten si in jurul ochilor? Iti multumesc tare mult si spor in documentare!

  • Bogdana,
   Citeste te rog cu atentie articolul de mai sus. Pentru tenul cu zona T grasa, in special pentru tenul cu puncte negre si tendinte acneice nu e ok sa aplici unturi de nici un fel. Pentru zona ochilor (doar daca este uscata) poti folosi unt de shea sau de cacao. Pentru corp poti folosi unturi fara probleme.
   Pentru o rutina de ingrijire corecta citeste te rog articolele despre rutina zilnica.
   Ai nevoie de un produs de curatare solubil in apa (poti gasi produse naturale), ai nevoie de protectie solara (nu exista protectie solara naturala), ai nevoie de un exfoliant de tip BHA (acid salicilic, pentru punctele negre si albe, nu exista produse naturale, indiferent de ce anume afirma producatorii), ai nevoie de hidratare (poate fi naturala).
   Citeste te rog articolele despre fiecare pas al ingrijirii pielii, sper sa iti fie de ajutor. Citeste si articolul despre cosmetice bio pentru ca acestea exista doar cu numele.

 • Multumesc pt raspuns!
  Intre timp din ceea ce am mai citit mi am facut un mix de uleiuri:jojoba 50,struguri 25,bora go 15,rosamosketa 10 . Este OK?
  Seara dupa spalare cu gel bioderma Ds sau LA Roche posay ma dau cu exfoliantul avene luat de curand apoi uleiul….bineinteles cu timp intre ele…ideea e ca dupa 3 zile pe obraji mi au aparut cateva bubite mici rosi.
  Mi am cumparat si crema compacta bioderma cu spf30 …am folosit o 3 zile dimineata .Ce nu am facut bine?
  Pe fetita mea a vazut o un dermatolog si mi a recom apa termala pt ea.
  Multumesc !

  • Roxana,
   Nu stiu ce exfoliant ai de la Avene, dar oricum crema cu SPF compacta este posibil sa fie prea emolienta. Mixul de uleiuri e ok. Daca ai inceput folosirea a mai multe produse noi in acelasi timp e mai greu sa afli care este cel care iti cauzeaza problema.
   Nu stiu ce afectiune are fetita ta, dar apa termala e apa si atat si nu trateaza nimic. Protectia solara minerala e primul pas, asa cum iti spuneam.

 • Da,scuze am uitat sa precizez …am avene cleanance k,l am cumparat dupa ce am citit pe siteul tau…
  Ca sa fiu mai exacta iti spun cum procedez:
  Dimineata imi curat tenul cu solutie micelara bioderma,apoi ma spal cu bioderma Ds cu gel,apoi bioderma sensibio light iar cand ies din casa aplic crema compacta,ma makiez rar…
  Seara apilc gel spumant la Roche posay moussant purrifiant pt ten sensibil si gras apoi apa termala,apoi avene cream gel exfoliant,apoi uleiul…..cam asta folosesc. Urmeaza sa cumpar crema cu spf mai mare cu care sa ii dau si fetei dar nu stiu inca de care.
  Deci crema compacta nu o sa o mai folosesc un timp sa urmaresc tenul. Dar avene cream gel ? Sa continui?
  Despre fata mea dr mi a spus ca bubitele sunt de la vant,de la vreme si mi a spus sa ii dau cu termala apoi daca nu vad vreo ameliorare sa ii iau crema cu SPF …am intrebat o de care si mi a spus ca sunt multe in farmacii si sa intreb farmacistele….in fine.
  Multumesc mult pt raspuns! Sper sa nu va supar ca am insistat!
  Weekend placut!

  • Roxana,
   Dimineata nu trebuie sa trebuie sa cureti tenul si cu solutie micelara si cu Bioderma DS. Unul din cele doua e suficient. Aplica neaparat protectie solara.
   Poti folosi exfoliantul, dar apa termala nu te ajuta, mai degraba alege un produs cum este Clinical Redness Relief de la Paula’s Chooice. Pentru fetita alege un SPF mineral daca are varsta mai mica de 10-12 ani.

 • Corina, si eu vreau sa-mi achizitionez Clinical Redness Relief. Dar cum trebuie folosit? O data/zi sau de 2 ori? Dupa toner, inainte de exfoliant, sau dupa? Clar inainte de crema..

 • Salut Pasagera, deci ti-am scris 2 mesaje si nici de cum nu ajung, poate au intrat in spam, nici nustiu cum sa mai incerc sa comunicam si sa ma ajuti§? Ultimul mesaj era urmatorul : daca mai este valabil crearea de retete pe baza de uleiuri, as vrea sa te rog sa-mi scrii si mi-e o reteta compusa din urmatoarele uleiuri: jojoba,rosehip, evening primrose si grapeseed, cite ml din fiecare ulei sa iau sa-mi prepar un mix, sa zicem unul de 30ml? Am tenul normal-mixt, cu pori mariti si puncte negre in zona barbiei. Iti multumesc mult.
  Am scris si un email dar nu sint sigura ca a a ajuns, azi am mai incercat….vreau sa-mi procur produse PC si daca ai putea sa ma indrumi in alegerea lor corecta. Scuze de deranj.

 • Buna Corina,
  Am un produs recent achizitionat, Vit E Pure Oil Complex se numeste, si in lista de ingrediente, pe langa uleiuri, mai sunt trecute la sfarsit citronellol si geraniol. Nu le-am gasit in dictionar, ma poti ajuta tu, poate stii ce sunt? si daca sunt benefice, sau dimpotriva…
  Multumesc

 • Buna Corina,
  Am tenul uscat spre mixt, si in ultima vreme mi-au iesit cateva cosuri , si tot citind pe internet despre produsele naturale , incerc sa mi le cumpar sau sa mi le prepar singura. Vreau sa imi fac un mix de uleiuri pentru rutina de seara din ulei de jojoba,ulei din germeni de grau , ulei de migdale si ulei de coacaze negre. Ce parere ai despre acest mix? daca nu e bun, imi poti recomanda te rog frumos altceva? si daca este ok, cam in ce proportii ar trebui amestecate?
  P.S:Imi place foarte mult site-ul tau, tot bantui pe aici de cateva zile:)

  • Iohanna,
   Uleiul de migdale este prea gras pentru tenul cu tendinte acneice. Il poti inlocui cu rosehip de exemplu. Incearca: 55% jojoba, 20% coacaze negre, 20% rosehip si 5% germeni de grau.
   Sa nu uiti ca uleiurile nu trateaza pustulele, pentru ameliorarea si prevenirea lor ai nevoie de un exfoliant de tip BHA.

   • M-am facut seara trecuta cu ulei de vitamina E si cred ca de aceea mi-au iesit mai multe, pe langa cele cauzate de hormonii din acea perioada:) Am sa incerc aceasta combinatie. Momentan folosesc ca si crema de noapte crema Spirulin de la Hofigal…la inceput am fost foarte entuziasmata de ea (o, e naturala! samd), am luat la puricat ingredientele si am vazut ca totusi nu e chiar asa…sper doar sa nu imi dauneze tenului.
    Iti multumesc pentru raspuns.:D

    • Iohanna,
     Ulei de vitamina E nu exista, exista insa vitamina E pe care sa o poti adauga intr-un mix de uleiuri, in concentratie nu mai mare de 2-5%.
     Nu stiu ce contine crema respectiva, sper si eu sa nu iti cauzeze probleme.

 • Buna Corina! As vrea sa-mi fac un mix de uleiuri din uliei de jojoba, ulei de samburi de struguri si ulei de coacaze negre ,insa nu stiu in ce concentratii sa le adaug . Ma poti ajuta ?
  Am un ten acneic.Uneori este gras sau mixt,iar alteori este cam uscat. Multumesc mult !

 • Buna !Imi place enorm acest blog !Felicitari pentru tot efortul depus…!Am si eu nevoie de niste sfaturi .Am un ten mixt,cu tendinta de ingrasare in zona T .In general caut sa folosesc produse naturale ..avand in vedere ca am 17 ani …nu vreau sa imi stric tenul d la varsta asta ,mai tarziu sa ajung ……Am auzit despre uleiul de jojoba ,l-am achizitionat stiind ca se recomandapentru tipul meu de ten.Seara ,inainte de culcare l-am aplicat,nu foarte mult.Dar dimineata ma trezesc cu tenul unsuros…Am vazut pe un site ca se recomanda si ca baza de machiaj…Asta as fi vrut si eu dar nu pot sa il aplic inainte de fdt ,pentru ca el nu se absoabe bn nici noaptea,dar in ctva minute,?E posibil ca el sa nu fie de calitate?L-am luat de la un plafar.Pe el scrie ca e 100 %natural…ce vreau sa stiu:ce ulei pot folosii ca baza de machiaj ?si daca pot ca seara ,dupa demachierea tot cu uleiuri ..si curatearea cu un gel spumant ,pot aplica mixul de uleiuri ..si sa le las pe fata toata noaptea ?in locul cremei de noapte ?va multumesc si imi cer scuze ,am vazut ca nu s-a mai postat de cva vreme nmik aici.

   • Multumesc pt raspunsuri .Am citit maimulte articole de pe acest site .Mai am cateva intrebari ?Am vazut ca folosesti un mix de 11 uleiuri. Am si eu unul dar de vreo 4 ul.Dc nu se poate ramane cu el pe fata toata noaptea ?Trebuie curatat la vreun interval de timp.?o alta intrebare:eu folosesc ca produs solubil in apa ,un gel spumant de la bioderma..imi poti recomanda un alt produs natural ?si aa mai avea nevoie de recomandare:la crema ca si baza de machiaj,cu protectie solara..nu am folosit pana acm ca baza de machiaj dcat creme simple fara prot.solara.Recomanda-mi ceva mai natural.De crema ,,BIO”de la Lavera ce spui are si protectie solara ..Multumesc !

 • Buna, uau, nu ma satur citindu-ti site-ul! E fabulos!
  Il stiam, dar cu un copil mic, abia daca am reusit sa parcurg cateva articole (asa am aplicat crema de protectie solara in fiecare zi toata vara, plus palarie si/ sau umbrela). Inainte foloseam mai mult la plaja SPF 50+, caci in restul zilelor de vara stateam in birou).
  Am intrat din nou pentru ca am decis ca o perioada sa folosesc doar sau preponderent uleiuri vegetale. Unul din motive este bugetul limitat (asta e unul din motivele pentru care nu am ales intotdeauna poate cele mai bune produse de ingrijire. In plus, parca fata mea e mereu iritata, am cel putin cateva puncte rosii pe obraji. Eu consider ca am ten mixt, desi uneori simt ca ma strange si zona T. Am puncte negre si cosuri ocazionale pe barbie sau in jurul nasului. Cred ca o parte a problemelor mele sunt si hormonale pentru ca alaptez, dar e dificil.
  Dupa ce a studiat intens articolul cu uleiurile, am desic sa incerc urmatoarea combinatie pentru fata mea si, in masura in care timpul iti permite, te rog sa ma tragi de maneca daca gresesc:
  jojoba oil 33% + wheat germ oil 33% (pt continutul de vitamina E) + borage oil 33% si vreau sa adaug vitamina E ca sa am Ai, AO, CC si CO. Nu stiu cata Vitamina E sa pun.
  DIn timpul sarcinii m-am ales cu niste pete maronii pe pometi care nu se duc. Am incercat cu un preparat din farmacie care contine acid acetilsalicilic (zice prietena care mi-a recomandat si care l-a folosit cu succes, caci nu are eticheta, ingrediente etc). S-au dus partial petele, dar au ramas destul de vizibile. As vrea sa incerc cu Vitamina C pudra (ascorbyl palmitate), pentru ca nu am inteles/ retinut nicio crema cu hidroquinona sau vitamina C in concentratie eficienta.
  Dar nu stiu cum se aplica aceasta pudra de vitamina C, cum se prepara?
  Indraznesc sa te rog sa imi recomanzi un produs de curatare solubil in apa si o crema hidratanta cu SPF de pe Iherb, pe care eu comand de scurt timp, potrivite pentru tenul meu.
  Multumesc foarte mult pentru ajutor.
  Si multumesc pentru tot efortul tau de a ne pune toate aceste informatii la dispozitie.

  • Ramona,
   Wheat Germ oil sa nu folosesti in concentratii mai mari de 5%, la fel si vitaminele.
   Din pacate la prepararea unui produs cu vitamina C cu concentratie necesara pentru ameliorarea cloasmei nu te pot ajuta pentru ca nu e prea simplu, ai nevoie de un stabilizator de pH.
   Incearca Eucerin Gentle Cleanser si Kiss My Face Sun Spray Lotion.

 • Buna Pasagera,
  Am inceput sa folosesc din doua sticlute de ulei de jojoba, ambele mai au destul de mult ulei, insa cam cat timp as putea sa le folosesc? Nu si-au schimbat mirosul sau consistenta.. Multumesc.

 • Buna,
  Am nevoie de putin ajutor, cu mix-ul meu de uleiuri.
  Am un ten mixt, cu ceva tendinte acneice in zona T, mai ales pe barbie, cosuri imi ies ocazional, cand mai chinui eu cate un punct negru sau cate un punct de grasime.
  Am inceput o rutina cu metoda de demachiere pe baza de uleiuri, ricin+ jojoba masate pe fata si apoi aplicat prosop „fierbinte”, ma spal apoi cu cleanserul recomandat de tine, luat de pe Iherb.com, Eucerin Gentle Cleanser, apoi aplic pe fata umeda mix-ul de ulei: 45% jojoba + 5% vitamina E + 25% evening primerose + 25% borage. Dimineata ma spal cu acelasi cleanser (de fapt ma spalam, acum am facut o pauza caci imi simteam tenul foarte uscat), apoi imi dau cu RESIST Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF 30 with Antioxidants. Dupa saptamani, pot zice ca e putin mai rau decat inainte. Cam in 3 zile din 7 ma trezesc cu cate un mic cosulet, cat un por, am pete rosii pe fata, ca o iritatie, pe barbie si obraji, iar, in general, fata imi e uscata, descuamata.
  Unde gresesc? Ce sa schimb?
  Multumesc tare mult!
  Ramona

  • Ramona,
   Metoda de demachiere se foloseste doar in teatre pentru indepartarea machiajului rezistent la apa. E normal sa te iriti, mai ales daca o folosesti in fiecare seara.
   5% vitamina E e cam mult.

 • Buna ziua, imi permit sa va adresez o intrebare. Am tenul mixt, gras in zona T, insa pielea ma strange, mai ales iarna. Din acest motiv m-am decis sa folosesc numai uleiuri vegetale, inclusiv pentru demachiere. Am gasit un site de unde imi comand uleiurile de cocos, de samburi de struguri si de chimen negru, http://www.dollania.ro. Cel de chimen negru il folosesc pentru corp, nu si pentru ten, iar in fiecare seara ma demachiez cu un mix de ulei de cocos si samburi de struguri. Intrebarea mea este : ce ulei vegetal ar fi cel mai bun pentru tipul meu de ten ? Ma atrage mult cel de avocado, cu atat mai mult ca e si un puternic antirid, insa as vrea sa il folosesc si pe par. Am parul decolorat si momentan folosesc uleiul de cocos pentru hidratare, sunt foarte multumita de el, dar as vrea totusi sa fac un mix si pe par, sa il aplic de doua ori pe saptamana. Multumesc anticipat !

 • Buna Corina si Sarbatori fericite! Ma ajuti, te rog, cu o nelamurire si anume: uleiul de germeni de grau se poate folosi doar in concentratie de maxim 5% sau poate fi aplicat ca atare, 100%? Concentratia de maxim 5%, pe care ai mentionat-o, se referea cumva doar la aplicarea pe un ten gras? Multumesc anticipat si un An Nou plin de realizari si bucurii! La muti ani!

 • Buna seara! Vin si eu cu o intrebare! Am 25 de ani, merg pe 26 si as vrea pe viitor sa am mai multa grija de tenul meu. Am momente in care obrajii si barbia sunt f uscate, iar vara imi luceste doar fruntea. Dar si pe timp de vara am nevoie de hidratare. Am folosit mai demult ulei de samburi de struguri, dar nu am fost multumita si am renuntat. De curand am uleiul de avocado, dar am citit ca e si pt regenerarea parului si imi este teama sa nu imi faca pilozitate pe fata Este posibil? De aceea, cand ai timp, daca poti sa imi recomanzi un mix de uleiuri. Iti multumesc in avans! O seara frumoasa!

  • Claudia,
   Uleiul de argan si de altfel nici un alt ulei nu poate duce la aparitia pilozitatii faciale.
   In functie de tipul tau de ten din acest moment poti alege orice uleiuri din lista de mai sus si iti poti face un mix. Pentru inceput incepe cu 2-3 uleiuri, cum ar fi jojoba, rosehip si susan, in proportii egale.
   Pentru a ingriji tenul ai nevoie de mai mult decat un mix de uleiuri, poti citi articolele despre rutina de ingrijire a tenului.

 • Buna, din nou.

  Am verificat mai atent pe blog si am hotarat sa folosesc si ulei de nuca de cocos pentru par; concentratiile ma gandeam sa fie: 35% ricin, 35% cocos, 15% floarea soarelui, 10% samburi de struguri si 5% germeni de grau si sa il dau si pe scalp, ce parere ai?

  Sotul a folosit PC4Men Shave si nu prea a fost incantat pentru ca nu face spuma, sper sa treaca peste acest lucru. In loc de aftershave (ten normal) sper ca i se va potrivi combinatia pe care o voi folosi si eu (ten mixt) din: jojoba, floarea soarelui, germeni de grau, samburi de struguri, luminita serii si canepa.

  Multumesc pentru informatii si pentru un blog superb. Am citit peste 170 de articole in ultima saptamana, dupa ce l-am descoperit, si mi se pare ca informatiile gasite aici sunt foarte utile.

  Zi frumoasa!

  • Nina,
   E ok reteta de masca de par.
   Sa fii atenta cu uleiurile cu rol de after shave, sa aiba toleranta foarte bune la ele pentru ca pielea este deja iritata dupa barbierit si are nevoie de anti iritanti nu de uleiuri, dar uleiurile sunt mai bune decat nimic sau decat ceva care contine iritanti.

 • Buna,
  As dori sa-mi fac un mix din urmatoarele uleiuri: Jojoba, Safflower, Apricot Kernel, Cranberry, Argan, Borago, Evening Primrose, Pomegranate si Wheat germ ca si conservant. In ce concentratii ar trebui sa le combin pt un ten uscat, cuperoza, ceva cosulete din cand in cand pe linia maxilarului catre ureche. As dori sa folosesc acest mix pt o hidratate suplimentara.
  Multumesc!

  • Lili,
   Incearca Jojoba 20%, Safflower 15%, Apricot Kernel 10%, Cranberry 5%, Argan 15%, Borago 15%, Evening Primrose 10%, Pomegranate 7% si Wheat germ 3%.

 • Evening primrose seeds have very high levels of the essential fatty acid „gamma-linolenic acid” (GLA), also known as „omega-6”. The oil contains up to 15% gamma-linolenic acid (GLA) and 70% linolenic acid, which your body turns into GLA. http://www.medicalnewstoday.com/articles/263027.php
  Este o diferenta intre primrose flower si primrose seeds? In articolul tau acidul linoleic pentru evening primrose oil este scazut, pe cand in acest articol care ti-am trimis scrie altceva.

  • Katrina,
   Uleiul de luminita serii este unul singur, din flower se extrage. In lista mea este concentratia de acid oleic, nu linoleic, sunt diferite. Concentratia de acid linoleic in acest ulei este mare, iar de oleic este mica.
   ‘The vegetable oil is obtained by cold pressing from fruits of Oenothera biennis’. Eu nu am gasit inca ulei din seminte, cred ca e un mic typo in acel articol, sau poate exista si nu stiu eu despre el.

 • Buna! Am si eu o întrebare 🙂 pt tenul sensibil ii indicat sa folosesti uleiuri? Al meu este mixt si sensibil.
  Multumesc!

  • Loredana,
   Uleiurile vegetale nu sunt iritante, pot fi aplicate pe orice tip de ten. Dar bineinteles orice persoana poate reactiona la un anumit ingredient, oricat de inofensiv ar fi el. De aceea testeaza uleiul inainte de a-l folosi in fiecare zi.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.