Uleiuri vegetale – uz cosmetic

Factorul natural de hidratare (NMF) este denumirea dată unei categorii de compuşi solubili în apă care se găsesc doar în stratul corneum (superior) al pielii. Aceşti compuşi absorb apa din atmosferă şi o combină cu apa pe care o conţin deja, astfel stratul corneum se menţine hidratat. Produsele cosmetice care conţin compuşii NMF ajută la stabilizarea şi menţinerea matricei intercelulare a pielii. Acest ajutor previne iritaţiile de suprafaţă să pătrundă adânc în piele, previne pătrunderea bacteriilor adânc în piele şi ajută pielea să îşi întărească sistemul imunitar şi cel reparator. Împreună cu un conţinut echilibrat de lipide, NMF îmbunătăţesc textura pielii, fiind emoliente pentru toate tipurile de ten.

Compoziţia uleiurilor vegetale este diferită, dar sunt compuşi în mare parte din acizi graşi (oleic, linoleic, linolenic, palmitic, stearic,  care sunt împărţiţi pe grupe: omega 3 , omega 6, omega 9). Unele uleiuri au în compoziţia lor substanţe care le dau proprietăţi antioxidante (ex: vitamina E ) şi anti-iritante, sau pot fi chiar ingrediente de tip cell-communicating. Acidul care face ca un ulei să fie ingredient de tip cell communicating este gamma linolenic acid (GLA) şi face parte din grupa Omega 6. În listă am scris şi concentraţiile acestui acid în uleiurile respective.

Pentru că acizii graşi sunt ingrediente de tip Skin Identical, toate uleiurile pe care le conţin au aceleaşi proprietăţi ca şi aceste ingrediente.
În funcţie de compoziţia lor, uleiurile au diferite proprietăţi astfel:

AO=Antioxidant   AI= Anti – iritant     CC=Cell Communicating      CO=Concentraţia de acid oleic

Denumire AO AI CC CO Traducere
apricot kernel oil 60% sâmburi de caise
argan oil X 45% argan
avocado oil X 60% avocado
black currant oil X 17% 10% coacăze negre
borage oil X 24% 17% limba mielului
canola oil
(rapeseed oil)
X 61% rapiţă
camellia oil X 80% seminte de ceai
carrot oil morcov
corn oil X 30% porumb
cotton seed oil X X 18% seminţe de bumbac
cranberry seed oil X 25% seminţe de merişor
evening primrose oil X 9% 10% luminiţa serii
flax / linseed oil X 20% in
grapeseed oil X 20% sâmburi de strugure
hazelnut oil 75% alune de pădure
hemp seed oil X 1-4% 12% cânepă
jojoba oil X 12% jojoba
kiwi seed oil X sâmburi de kiwi
macadamia nut oil X 60% nuci de macadamia
olive oil X 75% măsline
palm oil X 40% palmier
peach kernel oil 60% sâmburi de piersică
plum kernel oil 70% sâmburi de prună
pomegranate oil X rodie
rose hip oil X 15% măceşe
safflower oil X X 70% şofrănel
sesame oil X 42% susan
shea butter unt de shea
soybean oil X 23% boabe de soia
sunflower oil X X 16% floarea soarelui
sweet almond oil X 62% migdale dulci
wheat germ oil X 15% germeni de grâu

În afară de uleiurile de bază din lista de mai sus, în industria cosmetică se mai folosesc şi castor oil (ulei de ricin), coconut oil (ulei de nucă de cocos) amândouă sunt emoliente, dar fiecare are alte proprietăţi particulare.

Uleiul de ricin are proprietatea de a forma o peliculă solidă la suprafaţa pielii atunci când se usucă pe piele, de aceea nu recomand să aplicaţi acest ulei pe ten în forma lui pură. În produsele de curăţare nu are această proprietate.

Uleiul de nucă de cocos se solidifică la temperaturi scăzute. Nici acest ulei nu recomand să fie aplicat pe tenă în formă pură, dar pentru păr este excelent.

Red raspberry seed oil (ulei de sâmburi de zmeură) este un potenţial antioxidant, şi anti-bacterian, dar în acelaşi timp poate fi iritant pentru anumite persoane.

Aceasta este o scurtă listă cu cele mai folosite uleiuri vegetale şi proprietăţile lor. Puteţi folosi uleiurile pentru hidratarea pielii sau pentru demachiere.

În afară de beneficiile pe care le pot aduce pielii (şi părului) mai trebuie să ştiţi următoarele:

 • Aceste proprietăţi ale uleiurilor au fost testate în laboratoare în condiţiile în care uleiurile erau de cea mai bună calitate; concentraţiile de substanţe pe care le conţin pot diferi foarte mult şi depind de calitatea produsului din care se extrage uleiul, de procesul de obţinere al uleiului (presat la rece sau nu, macerare, etc), de zona din care provine, dacă este organic sau nu, de condiţiile de păstrare.
 • Cele mai multe dintre aceste uleiuri râncezesc după maxim 6 luni de la deschidere, unele mai devreme, altele mai târziu.  (ex: Jojoba oil este un ulei care nu râncezeşte niciodată, însă se transformă în ceară la temperaturi scăzute.)
 • Nu este nevoie să ştiţi cât de repede râncezeşte un ulei, important este să îl păstraţi în condiţii cât mai bune: în sticle închise la culoare, cu capac bine închis, departe de lumină, la temperaturi scăzute, ingredientele antioxidante, skin identical şi cell communicating după cum am mai spus sunt instabile când sunt expuse la lumină şi aer. Dacă nu scrie pe etichetă în cât timp râncezeşte puteţi să vă daţi seama singuri, se tulbură şi miroase a rânced, iar aplicarea lui pe piele nu este indicată. Uleiurile vegetale pot fi păstrate în frigider pentru prelungirea termenului de valabilitate, mai putin jojoba și avocado.
 • Nu folosiți pe ten uleiuri pentru gătit (ex: floarea soarelui). Achiziționați uleiuri destinate uzului cosmetic.
 • Vă sfătuiesc să cumparaţi uleiurile în sticle cât mai mici pentru a avea timp să le folosiţi înainte să râncezească. Păstrați uleiurile în sticlele lor în frigider, transferați o cantitate de 10-30 de ml într-o altă sticlă pe care o păstrați la temperatura camerei pentru a o folosi zilnic.
 • O combinaţie de uleiuri cu diferite proprietăţi este excelentă seara, aplicat pe tenul puţin umed (doar în cazul în care uleiul este folosit imediat după curățarea tenului, fara a aplica alte produse înaintea aplicării lui). Dacă folosiţi şi o cremă hidratantă, aplicaţi întâi uleiul apoi crema. Puteți chiar să combinați ulei/uleiuri cu crema hidratantă, atenție însă la termenul de expirare al uleiului.
 • Pentru tenul gras și mixt vă recomand să folosiţi uleiuri „uscate” – ele intră repede în piele, iar dimineaţa tenul nu are exces de sebum. Aceste uleiuri sunt cele care au o concentraţie cât mai mică de acid oleic (ex:black currant oil, jojoba oil, borage oil, cranberry seed oil, evening primrose oil, grapeseed oil, hemp seed oil, rose hip oil, soybean oil, sunflower oil, wheat germ oil, pomegranate oil).
 • Pentru tenul uscat puteţi folosi uleiurile “uscate” în combinaţie cu cele mai emoliente (ex: sesame oil, apricot kernel oil, argan oil, avocado oil, hazelnut oil, safflower oil, sweet almond oil, camellia oil, plum kernel oil, peach kernel oil, macadamia nut oil)
 • Dacă nu doriţi să folosiţi uleiuri în această formă, vă puteţi orienta spre produse cosmetice care să le conţină, există avantajul rezistenţei mai mari în timp a produsului deoarece conţine conservanţi şi avantajul de a conţine ulei de calitate de origine controlată. Şi produsele cosmetice care conţin uleiuri trebuie să fie ambalate corespunzător în tuburi şi sticle opace.
 • Wheat germ oil (ulei de germeni de grâu) este un conservant natural într-o combinaţie de uleiuri datorită concentraţiei mari de vitamina E.

Despre uleiurile esenţiale citiţi aici.

Bibliografie
www.herbmed.org;
Phytotherapy Research
European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics,
Clinical Geriatric Medicine
Progressive Lipid Research
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Journal of Investigative Dermatology
British Journal of Dermatology
Skin Pharmacology and Physiology
Free Radical Research
Journal of Lipid Research
Biochemical and Biophysical Research Communications
British Journal of Dermatology
Dermatology
Dermatologic Therap
Cosmetic Dermatology – Cosmeceuticals
Journal of Investigative Dermatology
International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)

454 comentarii

Scrie un comentariu
 • buna corina,
  recomanda-mi te rog un amestec de uleiuri pt ten gras cu tendinte acneice si pete post-acneice…stiu ca tot ai vorbit despre asta insa nu ma pot decide eu acum folosesc doar ulei de jojoba….iti multumesc

 • Bună,
  As vrea sa stiu daca e buna combinatia, ulei de jojoba si unt de shea. Nu am folosit nici un fel de crema pana la varsta asta (24ani) si as vrea ceva pentru eventualele riduri si pete. Nu vreau sa folosesc creme din comert, as vrea un ulei. Am achizitionat unt de shea dar e prea gras pentru tenul meu. Am citit beneficiile uleiului de jojoba si totusi nu as vrea sa arunc untul de shea. Precizez ca ma machiez foarte rar, nu am avut niciodata probleme cu tenul si sunt confuZa in ceea ce priveste curatarea si hidratarea tenului.

 • Corina stii vreun ulei miraculos pt regenerarea genelor? Ale mele sunt distruse, am renuntat de tot la rimel pt ca le agresam si mai rau cu machiatul si demachiatul. Am pus intrebarea aici la uleiuri pt ca era vestit pt gene uleiul de ricin despre care tu spui ca nu e ok sa-l aplicam pe piele si banuiesc ca nici pe gene. La Paula’ s Choice exista vreun produs cu dedicatie pt regenerarea genelor?? Si inca o intrebare, acum in iunie cand veniti la Bucuresti aduceti toate produsele, inclusiv pudrele cu spf si balsamul de buze? Multumesc frumos

 • Folosesc de ceva vreme uleiul de cocos pt hidratarea tenului ( am ten uscat) iar sotul il foloseste pe post de after-shave. Din articol am citit ca nu il recomanzi sa fie folosit singur pe ten. Poti sa imi spus de ce? Eu sunt multumita de rezultat.

 • Buna Corina! Recomanda,mi te rog un mixt de uleiuri pentru ten uscat..si chiar si o crema hidratanta cu factor de protectie! Multumesc anticipat

 • Buna! Am si eu o întrebare 🙂 eu am un mix de ulei de jojoba si de borago daca adaug un strop de ulei de arbore de ceai ii ok? Tenul meu ii mixt si sensibil.

 • Salut!
  Va rog sa Ma ajutati cu un sfat.
  As vrea si eu sa introduc in rutina mea de îngrijire a tenului un mix de uleiuri.
  Am următoarele întrebări in aceasta privința:
  1. As putea cumpara Resist oil booster de la PC in schimbul creării unui mix chiar daca tenul meu este combinat cu tendințe acneice?
  2. Cind ar fi preferabil sa folosesc Resist oil booster/mixul personal de uleiuri daca seara folosesc Resist cleanser, resist toner, resist 2% BHA si Resist hydrating creme.
  3. Am căutat pe iherb si nu gasesc borage oil si black currant oil. Ati putea sa Ma ajutati cu un link?
  Va multumesc!
  Apreciez mult ajutorul Dvs!

  • Irina,
   1. Nu poti aplica pe zonele cu tendinte acneice, este doar pentru pielea uscata.
   2. Uleiurile se aplica ca ultim pas, dupa crema hidratanta.
   3. Nu stiu daca sunt pe iherb aceste uleiuri, imi pare rau.

 • Buna Corina, referitor la uleiul de cocos am si eu o intrebare. In timpul iernii folosesc acest ulei pe fata baietelului meu de 3 ani deoarece am impresia ca frigul ii usuca tenul. Crezi ca este ok ori recomanzi altul?

 • Buna,Pasagera,de doi ani ma confrunt cu o rozacee care mai tot timpul imi da roseata in zona frunte, barbie, obraji , nu vreau sa mai folosesc creme,dar as dori sa intreb daca imi puteti face o combinatie de uleiuri care sa imi reduca roseata si sa imi hidrateze tenul corespunzator avand in vedere ca tenul meu a devenit foarte uscat de cand ma confrunt cu aceasta problema . Am consultat multi medici am facut ipl , laser tratamente de tot felul cu antibiotice si nimic . As putea spune ca ma ajutat terapia cu ozon am facut ozonoterapie mica si mare , plasmoterapie dar cel mai mult m-a ajutat injectarea cu ozon pe fata insa am facut doar o sedinta as mai face macar doua insa vroiam sa va rog pentru combinatia de uleiuri asta pana in vara cand as dori sa imi programez o consultarie la dvs Multumesc mult.

  • Mioara,
   Tu imi cer mie sa vindec cu uleiuri vegetale o afectiune de care oamenii nu se vindeca nici dupa ce au incercat tot raftul farmaciei si au trecut prin o gramada de tratamente. Este imposibil. Iar crema trebuie sa folosesti, este obligatoriu sa aplici SPF minim 30 in fiecare dimineata deoarece radiatiile solare agraveaza orice forma de rozacee. Citeste te rog pe site articolele despre rozacee. Iar daca vrei sa incerci uleiuri alege jojoba, dar nu te astepta la prea multe rezultate, nici macar pe hidratare (vezi articol despre hidratarea tenului cu uleiuri vegetale).

 • Buna Corina
  Tocmai mi-am comandat acest ulei de macese( pentru demachierea ochilor).
  Acum am realizat ca , contine Retinol Acid.
  Il pot folosi in sarcina?
  Multumesc!

  • Delia,
   Dupa cum vezi in articol acest tip de produs contine ingrediente cell communicating. Nici un ulei vegetal nu este interzis in sarcina. Daca citesti articolul despre ingredientele interzise in sarcina vei vedea ca doar retinoizii medicamentosi si retinol in concentratie de 1% sau mai mare nu se pot folosi in sarcina.

 • Buna ziua! Mi-am cumparat astazi un ulei de arbore de ceai (ti tree) de la FARES. Pe cutiuta, dar si in prospect la ingrediente este scris urmatorul lucru: ulei esential de ti tree (Melaleuca alternifolia aetheroleum) care contine: terpinen-4-ol,alfa-pinen, 1,8-cineol, alfa-terpinen, gama-terpinen, paracimen. De asemenea, tot pe cutie este scris : „Simbolul Linia Verde va asigura ca acest produs are continut 100% natural, fara adaosuri de arome, coloranti sau alti aditivi”. Am inteles ca nu toate sunt chiar uleiuri esentiale, ca mai contin chimicale.Acesta oare contine? As vrea sa il folosesc pentru pustule. Pentru hidratare mi-am luat o crema de galbenele de la plafar ( alpi fresh), deoarece am o piele uscata tare. mentionez ca nu sufar de acnee grava, am pustule pe fata, dar in diferite zone.(doua pe frunte, unul pe obraz, trei pe barbie etc)Sper sa primesc un raspuns, stiu ca primiti multe mesaje. Felicitari pentru activitatea dvs! O zi frumoasa!

 • Buna, am 47 ani, ten normal, usor uscat. Vreau sa fac un mix de uleiuri astfel : 30% jojoba, 20% borago, 20% evening primarose, 10% argan, 10% rodie si 10% coacaze negre. Proportiile si uleiurile sunt bine alese sau mi-ai recomanda altceva? Multumesc frumos.

 • Bună ziua,
  Vă rog sa-mi spuneți daca la 44 ani, ten sensbil, obraji uscați, putin mai gras pe frunte si bărbie, este indicat ziua ulei de jojoba ( nu ziua intreaga ) seara amestec: canepa, caise, rodie sau kukui, avocado, rodie .Rodie putin ca e concentrat. 1%.
  La ambele amestecuri as adăuga vit.E, 0,5% pentru conservare.
  De la ulei de primula am facut iritatie pe obraji.
  Coacaze negre ma gândesc sa fie mai mult pentru ten tanar.
  Borago sa nu patesc ca si cu primula chiar daca e CC.

  Obrajii se usuca si de la apă care este dură si de la vânt nu dau crema pe fata.
  Am tot dat in tinerețe.
  Am riduri pe frunte nu proeminente.pentru ele am folosit doar de cateva ori : argan, masline, caise, primula, vit E., tamaie. Nu am avut iritatii.
  Nu ma machiez, nu folosesc alte produse : creme, sapun.
  Arganul a uscat putin obrajii de unul singur.

  Poate putin dezordonat traseul meu .
  V-as ruga să -mi indicati un mix doar pentru o simpla hidratare noaptea.
  Ar fi bun si ceva pentru regenerare dar rodia cred ca e suficient.
  Pot lasa uleiul de jojoba pe timpul zilei?
  Parca inteapa, in ultimele zile am avut obrajii mai iritati de la baloanele de sapun ale fetiței.

  Arat cu zece ani mai tanara dar tenul
  ramane sensibil si dificil de întreținut.
  Am inteles multe lucruri din articol, e multa munca sper sa mai publicați in continuare.
  Va multumesc.
  Multă sănătate si Doamne ajută în toate.
  Ana

  • Ana,
   Cred ca ar trebui sa incepi sa citesti articolele scrise pe acest blog, poti incepe cu cele despre protectie solara. Inainte de a face orice experimente este necesar sa intelegi cum se ingrijeste tenul corect pentru ca din spusele tale imi dau seama ca nu ai nici cea mai mica idee ce inseamna ten sanatos si faci greseli grave. Poti incepe cu acest articol: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html. Voi raspunde mai jos pe textul tau:

   „Vă rog sa-mi spuneți daca la 44 ani, ten sensbil, obraji uscați, putin mai gras pe frunte si bărbie, este indicat ziua ulei de jojoba ( nu ziua intreaga ) seara amestec: canepa, caise, rodie sau kukui, avocado, rodie. Rodie putin ca e concentrat. 1%.” – Ce are varsta cu uleiurile nu stiu? Citeste articolul acesta: https://pasagera.ro/varsta-si-produsele-cosmetice.html. Cum adica uleiul de rodie este concentrat?! Te rog sa afli ce anume inseamna concentratie pentru ca nu cred ca intelegi acest termen. Uleiurile vegetale au concentratie 100% adica in sticla este doar ulei, nimic altceva. In cazul in care exista un produs ce contine ulei in alta concentratie decat 100% inseamna ca nu este ulei, este un produs sau un amestec ce contine ulei intr-o anumita concentratie. Mai mult decat atat, eu chiar nu inteleg ce spui, te rog sa explici mai clar ce anume doresti sa obti cu aceste uleiuri.

   ‘Poate putin dezordonat traseul meu.’ – Sincer eu nu inteleg nimic. Daca doresti sa folosesti uleiuri, sfatul meu este sa faci doua mixuri: unul pentru zona uscata si unul pentru restul fetei. Poti experimenta cu fiecare ulei si poti gasi o formula potrivita tenului tau, dar eu nu pot face acest lucru pentru tine. Te rog citeste si acest articol: https://pasagera.ro/hidratarea-tenului-cu-uleiuri-vegetale.html.

   Am riduri pe frunte nu proeminente.pentru ele am folosit doar de cateva ori : argan, masline, caise, primula, vit E., tamaie. Nu am avut iritatii. V-as ruga să -mi indicati un mix doar pentru o simpla hidratare noaptea. – Nu exista o formula clasica pe care sa ti-o pot indica. Este necesar sa incerci mai multe variante si sa alegi ce este mai potrivit pentru tenul tau. Te rog sa urmezi sfatul de mai sus si sa alegi 2-3 uleiuri pentru fiecare mix. Mai mult decat atat, mare mare atentie la confuzia pe care o faci in legatura cu uleiul de tamaie care este esential, nu este vegetal.

   Ar fi bun si ceva pentru regenerare dar rodia cred ca e suficient. – Uleiurile vegetale sunt departe de a fi suficiente pentru regenerarea pielii!!!

   Pot lasa uleiul de jojoba pe timpul zilei? – Da, dar dupa aplicarea oricarui produs de ingrijire trebuie aplicata protectie solara, in fiecare zi din an, indiferent de anotimp. Absolut toate produsele folosite sunt folosite degeaba daca lipseste protectia solara. Un mic articol, sper sa intelegi cat este de grav ceea ce faci acum: https://pasagera.ro/importanta-protectiei-solare.html

   Parca inteapa, in ultimele zile am avut obrajii mai iritati de la baloanele de sapun ale fetiței. – Nu inteleg de ce doresti sa stii daca poti sa folosesti un produs care iti face rau. Poti face orice, dar de ce sa aplici jojoba daca te irita?

   • 1% ulei de rodie în soluția finală ( mixul de uleiuri ); uleiul de rodie achiziționat de mine , este recomandat a se utiliza în proporție de 1-10 %.
    Nu am folosit ulei de tămâie decât de aproximativ 3 ori , dupa ce -am înțeles din articolul dvs ca uleiurile esențiale sunt iritante.
    Si bineînțeles nici jojoba după ce l-am încercat.
    Îmi pare rău că m-am întins cu paragrafele.
    Nu doream decat o recomandare, privind alegerea unor concentrații procentuale, pentru a obține un mix de uleiuri: kukui, cânepă, rodie si coacăze negre ( finalmente) , pentru un ten mixt. Eu am ales kukui 50%, cânepă 20%, coacăze 20% si rodie 10%.

    Va mulțumesc pentru timpul acordat.
    Ana

    • Ana,
     Experimenteaza si observa cu atentie reactia pielii, nu exista retele clasice si cel mai bine iti cunosti tenul chiar tu.

 • Nu stiu ce s-a intamplat , a disparut comentariul meu sau l-ati sters dumneavoastra.
  Eram confuză in alegerea unui mix de uleiuri dar daca n-ati putut răspunde nu-i nimic.
  Îmi cer scuze ca am îndrăznit sa va cer parerea.
  Cu drag,
  Ana

  • Ana,
   Nu a disparut comentariul tau, dar sunt cateva sute de comentarii in asteptare si raspund la ele in functie de timpul meu liber (care nu este mult din pacate). Daca ai rabdare vei primi si raspunsul meu zilele urmatoare.

 • Buna ziua,
  O sa mai adaug niste constatări la care am ajuns , „pe pielea mea”.
  Jojoba nu merge, am iritatii si mai vad ca au aparut niste chestii poate eventuale cosuri. Fruntea si nasul sunt in regula.
  Obrajii sunt afectați, putin si zona ochilor deci părțile uscate.am încercat cu avocado.
  Avocado intr-adevăr înmoaie , calmeaza dar tot am avut portiuni descuamate pe obraji desi intra foarte bine in piele.
  Am urmarit reactiile cate 3 zile, la fiecare ulei . Dupa încetarea folosirii unui tip de ulei tenul s-a „calmat”.
  Totusi vorbim de un ten matur chiar daca unii spun ca par mai tanara.
  Deci am nevoie de un ulei măcar care sa hidrateze, sa nu irite, sa ajute tenul sa pastreze aspectul neted si pe parcursul zilei.
  Sa nu va supatati, nu pot trece prin toate etapele unei rutine de îngrijire.
  Nu am pus pe fata mai nimic din 2013 , din motive obiective.
  M-am gandit ca totusi incep sa apara ridurile ( multe nopti nedormite), si am zis sa incerc cu uleiuri daca e tenul deshidratat desi per total era in regula.
  Exclus creme.
  Pana urma si ridurile trebuie sa apara.
  Oare ce sa mai incerc : ulei de canepa, kukui, rodie, coacaze.
  Am citit toate comentariile si am vazut ca si alte fete au avut reacții urâte la jojoba, borago, struguri.
  Poate au ten sensibil ca al meu.Reactiv.
  In tot cazul cat a avut doar apa tenul a fost cuminte si acum dintr-odată începe sa „faca pretentii”.
  Pot folosi sapun de copii ca sa curat totusi urmele de ulei de pe fata, este tot un produs solubil in apa.
  Evident nu zilnic si alta varianta nu am de curățare daca vreau sa aplic ulei pe fata.inainte si dupa. stiu ca e sapun dar ar trebui sa semene cu produsele blânde de curățire pe care le folosiți dvs. Pielea bebelusilor e fina nu cred sa fie daunatoare aceste săpunuri.
  M-am gandit sa mai aduc un plus de informatii la comentariul meu din 27 mai cand am facut 44 ani.
  Dumneavoastra nu ma puteti vedea si doar cu cateva idei poate fi mai greu sa va dati seama ce-i cu fata mea si sa ma ajutati.
  Va multumesc pentru toate informatiile pe care le oferiți.
  astept, cand veti putea, un raspuns.
  Toate cele bune si Doamne ajuta in tot ceea ce va propuneți.
  Ana

  • Ana,
   Din pacate nu te pot ajuta pentru ca nu te pot ajuta in a-ti ingriji ‘doar putin tenul’ (ingrijire cu uleiuri vegetale nu exista!!!). Mai mult decat atat, eu nu pot eu sa experimentez in locul tau si sa gasesc solutia pe care tenul tau o va accepta. Tu trebuie sa faci acest lucru. Nu mai pune pe piele a doua oara ceva ce te-a iritat la prima aplicare. Alege uleiuri din lista de mai sus si testeaza-le separat inainte de a face un amestec de 2-3 uleiuri.
   Jojoba si samburi de struguri sunt cele mai blande uleiuri dintre cele vegetale, dar pielea noastra reactioneaza foarte diferit si pot aparea iritatii chiar si in cele mai putin probabile cazuri. Nu compara tenul tau cu tenul altcuiva, fiecare dintre noi are o reactie specifica la anumite ingrediente care nu are legatura cu reactia altora.
   Nu aplica sapun pe piele, nici tu nici copilul. Doar pentru ca un produs este etichetat pentru copiii nu inseamna ca este lipsit de alcool, parfum sau alti iritanti, din pacate. Sper sa citesti articole de pe blog si daca nu vrei tu sa iti ingrijesti pielea corect macar protejeaza-ti copilul de radiatiile solare pentru ca acestea pot duce la cancer de piele. Stiu ca noi ne gandim mereu ca nu ni se poate intampla noua, dar nu uita ca la fel au gandit toti cei care au deja cancer de la piele din cauza radiatiilor solare.
   Citeste articolul despre ingrijirea pielii copiilor.
   Sapunul

   • Dragă Corina,
    Citatul de mai jos iti apartine:
    ” In cazul in care pielea voastră este cu adevarat intoleranta puteti alege un ulei vegetal sau un mix de uleiuri pentru hidratare sunt mai potrivite decat produsele cosmetice.”

    Reviews -produse cosmetice, pag 4.

    Da, este unul din motivele pentru care am ales sa utilizez doar aceste uleiuri vegetale.
    Nu cred ca este atât de „grav” faptul ca am decis sa nu-mi abandonez tenul.
    Grav este, pe acest pamant faptul ca sunt atâția si-atâția oameni care n-au ce mânca, sunt atâția copii care mor din diferite motive, sunt atâtea războaie care curma, Dumnezeu stie cate destine…
    Astea si multe altele sunt lucruri grave si nu faptul ca eu nu folosesc toner, exfoliant, hidratant si SPF dimineata etc , samd.

    In tot cazul, iti multumesc.
    Datorită tabelului tau am realizat un mix de uleiuri si azi, remarc un aspect mai placut al pielii. Se simte o schimbare. In bine.
    A trebuit sa mai citesc si alte surse, am încercat si am gasit acest amestec de canepa, coacaze, kukui si rodie.
    In privința curatarii insa nu m-am putut descurca. Spuma de la Nivea efectiv nu se limpezea, mi se lipeau degetele de fata ( chiar si dupa 3 limpeziri ); in plus ma usturau si ochii. Si n-am folosit decat un mic puf.
    Gelul de la Balea îmi strânge pielea , spuma nu o gasesc la noi in DM.
    Boots nu se gaseste in Sensiblu.
    Nu simt, in schimb, ca mi se strânge fata de la Săpunul Nivea Baby, poate o idee…
    Pana gasesc o spuma de curatare blândă cu tenul meu il mai folosesc desi are ph bazic. Nu pot lasa tenul necuratat.
    Îmi doresc un produs cu SPF, filtre minerale, dar din tot ce-am citit , in recomandarile tale, nu vad unul pentru ten foarte sensibil. Mi-a foarte greu sa aleg. Am capul calendar.
    Produsele PC nu sunt accesibile pentru mine.
    Nu îmi permit.
    Voi încerca ceva de la Bioderma, cu filtre minerale ceva colorat.
    Si pentru asta iti multumesc.
    Cat despre puiul meu, te asigur ca are cea mai buna îngrijire. Mai dureros este ca sunt atâția copii care n-au mâncare, hainute, părinți ( cei abandonati) si lista cu lucruri grave poate continua…
    Mi s-a spus ca am prea mult bun simt, in toți acesti ani. Ca poate deranja.
    Eu îmi cer scuze, pentru textul lung l-am scris de pe telefon, sper sa nu fi gresit.
    Mult succes, Corina , in viitor.
    Si Doamne ajuta.

    Ana

    • Ana,
     Poti sa imi scrii texte oricat de lungi, nu ma deranjeaza lungimea unui comentariu, doar ca atunci cand am 5-10 minute pentru a raspunde catorva comentarii eu mereu le aleg pe cele mai scurte, in dorinta de a raspunde la cat mai multe.

     Citatul meu este corect, dar l-ai scos din context pentru a te convinge pe tine ca ai dreptate si ca uleiurile sunt mai bune decat cremele. Eu nu stiu daca vei obtine tot ceea ce iti doresti cu uleiurile vegetale care sunt foarte bune pentru ten de altfel, dar nu sunt suficiente pentru a avea un ten sanatos. Nu este deloc grav ca nu folosesti toate produsele despre care eu spun ca sunt necesare pentru a avea un ten sanatos, este doar alegerea ta.

     Cat despre citatul meu, complet este de fapt: ‘Acest produs nu asigură hidratarea necesara pielii și nu calmează iritațiile. În cazul în care pielea voastră este cu adevărat intolerantă puteți alege un ulei vegetal sau un mix de uleiuri pentru hidratare, sunt mai potrivite decat produsele cosmetice.’ Iar in contextul din care facea partea era evident ca recomandam mai degraba un mix de uleiuri pentru hidratare decat un produs cosmetic mediocru, fara prea mari beneficii pentru piele.

     Alege produse de curatare foarte blande si cremoase. Iar filtre minerale colorate eu in afara de Paula’s Choice nu cunosc sa existe in Romania. De fapt mi-as dori enorm sa existe, mai ales SPF 50 pentru ca si eu folosesc acelasi tip de produs, iar vara este foarte greu sa cumpar din alte tari SPF-uri colorate cu factor mai mare de 30. Iti este foarte greu sa alegi pentru ca din pacate nu prea ai ce alege la pret bun si accesibil in Romania.

     La Bioderma sunt 2 SPF-uri minerale, fara iritanti, dar unul este o pasta alba care se intinde cu greu pe piele, iar unul este un spray extrem de uleios.

     Cat despre ingrijirea copilului, nu vreau sa te superi, dar sapunul nu este solubil in apa si nu este alegerea potrivita pentru a curata pielea bebelusului. Bineinteles fiecare alege asa cum doreste pentru el si familia lui. https://pasagera.ro/totul-despre-curatarea-tenului-si-produsele-destinate-curatarii-tenului.html
     In caz ca te intereseaza parerea mea despre ingrijirea pielii copiilor: https://pasagera.ro/ingrijirea-pielii-bebelusilor.html

     • Dragă Corina,

      Iti multumesc pentru raspuns, din nou.Lecturile mele, pe net, sunt pe blogul tau. In ultimele trei luni.
      Am citit articolele indicate.
      Nu stiu insa sa gasesc samponul Jason, pentru fetita mea, de aproape trei ani.
      Nu am avut nici cea mai mica problema cu pielea ei.
      Este curata, moale.
      Dumnezeu a binecuvantat-o cu o sanatate si o tenacitate.
      Am alaptat-o pana la doi ani.
      As vrea totusi, sa cumpăr acest sampon Jason.
      In privința mea, am inteles ca ar fi necesar, sa utilizez produse cu ingrediente cum ar fi acid hialuronic, niacinamide, Q10, antiiritanti.
      Am tot cautat dar nu am gasit o crema care sa contine măcar trei ingrediente si pe care sa o pot plati raportat la bugetul meu aproape inexistent. Nu mai zic de acesti antiiritanti.
      Am sa incerc sa fac un toner cu acid hialuronic, extract de ceai verde, apa de tei, conservant, nu mai stiu toate reteta.
      Am gasit-o pe Elemental.
      Q 1O as putea-o adauga in mixul meu de uleiuri.

      Te las, ca vine ploaia.
      Of cu spf-urile !
      Am avut, la mare acum cati va ani, si eu si sotul.
      Dar acum pentru ten, ceva de calitate…
      Nici Bioderma aqua lichid 50 , parca ultim aparut, nu e bun?
      Am rămas impresionată de toate traiectoria ta, de calitatea articolelor.
      Ai putea deschise o scoala !

      Bine.
      Doamne ajuta, Corina.

     • Ana,
      Samponul sau gelul de dus de la Jason le gasesti fie pe iherb.com (site din US) sau in Bucuresti la Rangali. In acest articol ai si link-uri catre ambele site-uri: https://pasagera.ro/ingrijirea-pielii-bebelusilor.html, la sectiunea despre curatarea pielii.
      Bioderma Aqua Fluid este un SPF cu formula fara iritanti, cu filtre sintetice. Exista chiar si variante colorate la acest produs.

 • Buna Corina, as vrea sa te intreb ce parere ai despre Bio-Oil ! Eu am tenul mixt, uneori uscat si folosesc uleiul seara! Multumesc!

  Botanicals: Calendula Officinalis Flower Extract (Calendula Oil), Lavandula Angustifolia Oil (Lavender Oil), Rosmarinus Officinalis Leaf Oil (Rosemary Oil), Anthemis Nobilis Flower Oil (Chamomile Oil)
  Vitamins: Retinyl Palmitate (Vitamin A), Tocopheryl Acetate (Vitamin E)
  Oil base: Paraffinum Liquidum , Triisononanoin, Cetearyl Ethylhexanoate , Isopropyl Myristate, Glycine Soja Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, BHT, Bisabolol
  Fragrance: (Rose), Alpha-Isomethyl Ionone , Amyl Cinnamal , Benzyl Salicylate , Citronellol, Coumarin, Eugenol, Farnesol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene, Linalool
  Colour: Orange: CI 26100 (Red 17)

 • Si bineînțeles, uleiul de tămâie l-am folosit intr-un mix de uleiuri (3pic la 30 ml).
  Cu toții am făcut și facem greșeli.
  Nu s-a născut nimeni învățat.

  Doamne ajuta.

   • Buna Corina
    Vreau sa imi fac, din nou, un mix de uleiuri si m-ar ajuta enorm o reteta cu proportiile.

    Uleiurile pe care vreau sa le folosesc sunt: Jojoba, Hip Rose, Evening Primrose, Borage, Germeni de grau, Coacaze negre. La care as vrea sa adaug si Vitamina A (retinyl palmitate), Coenzima Q10 si Vitamina E.
    Toate sunt de la Mayam.

    Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai putea scrie proportiile si sa imi spui daca e cazul sa renunt la vreunul dintre ingrediente. Ma refer la ultimele 3, poate nu isi au locul in acest mix.
    Mentionez ca am tenul normal/mixt cu tendinte de uscare in sezonul rece.

    Te imbratisez cu drag!
    Multumesc!

    • Cati,
     Toate ingredientele tale pot fi incluse in produs insa verifica te rog ce metode de conservare sunt necesare. Proportiile le poti alege singura, nu exista o regula scrisa, uleiul de germeni de grau si coacaze negre nu trebuie sa depaseasca 5%. Pentru ingredientele de la Mayam te rog ia legatura cu ei si afla indicatiile de concentratii recomandate.

 • Bine Corina,

  Multumesc pentru răspuns.
  Eu nu stiu unde ar trebui sa pun întrebarea urmatoare…
  Care ar fi concentratia minima de acid hialuronic , intr-un toner, pentru a nu face alergii ?
  Poate vei zice ca depinde de cum suporta pielea mea ?
  Te întreb pentru ca stiu ca folosesti un produs PC cu acid hialuronic si poate ma poti ajuta.

  Ana

  • Ana,
   Vrei sa spui care ar fi concentratia maxima de acid hialuronic pe care o poti aplica pe piele fara sa apara iritatii? Pentru acidul hialuronic nu exista acest indicator, in general majoritatea produselor cosmetice contin concentratii destul de mici, iar serurile mai concentrate (cum este Paula’s Choice Resist Hyaluronic Acid Booster folosit de mine) nu au concentratii specificate pe ambalaj pentru a le cunoaste. Singurul mod in care poti sti daca tolerezi acidul hialuronic in concentratii mari este testarea unui astfel de produs. Acidul hialuronic este un ingredient cu potential iritant aproape inexistent. Pentru produsul de la Paula’s Choice exista doar cateva persoane care au raportat toleranta mica pe pleope sau foarte aproape de ochi. Pentru restul tenului nu exista probleme de acest gen.

 • Buna! Azi mi-am cumparat mai multe uleiuri si stau si ma uit la ele, ca nu stiu cum sa le abordez. Am tenul gras, acneic, dar de cand s-a schimbat vremea seara il simt foarte uscat. Am mai folosit ulei de jojoba, cu care m-am inteles foarte bine, asa ca azi l-am recumparat. Am mai ales si ulei din samburi de macese, ulei de borago, ulei din samburi de rodie si ulei de luminita noptii. Ar fi mai indicat sa le incerc pe fiecare in parte in cate o seara, sa vad cum se comporta tenul si abia apoi sa imi fac mixul? De asemenea, cel mai important, as vrea sa stiu cum stabilesc proportiile. Atat pentru mixul acesta, cat mai ales, cum le stabilesc in general… pe viitor voi mai incerca si altele. Multumesc!

  • Din dorinta de a nu lasa un mesaj kilometric intial, dupa ce l-am recitit mi-am dat seama ca am dat informatii trunchiate. Am o rutina de ingrijire a tenului destul de corecta, zic eu. Am citit toate articolele destinate ingrijirii tenului. M-am familiarizat cu iritantii&co. Si acest articol, inclusiv cele 423 de comentarii :)). Pentru ten folosesc panoxyl (de cativa ani) si chiar daca folosesc o crema hidratanta, cand e vremea rece simt nevoia sa folosesc ceva mai mult. De aceea m-am intors la uleiuri. Am vazut ca ai scris intr-un comentariu ca nu e o reteta general valabila pt mixuri. Asa ca pana voi mai achizitiona alte uleiuri, vreau sa le introduc pe acestea in rutina zilnica. Deci o reteta pentru acest mix mi-ar fi mai mult decat utila, nu stiu in ce masura o sa imi dau singura seama care ulei se absoarbe mai repede, care sa fie in cantitate mai mare sau mai mica 🙂

  • Oana,
   Nu exista o reteta de stabilit proportiile, trebuie sa testezi fiecare ulei si sa alegi proportiile in functie de ce anume doresti sa obti si de textura finala obtinuta, iar pentru asta e nevoie sa experimentezi.
   Poti incepe cu un singur ulei, apoi adaugi urmatorul, testezi cateva zile, adaugi pe urmatorul, testezi din nou. Tot asa pana cand ajungi la o retete care sa iti placa si cu care sa te impaci. Pomegranate nu pune mai mult de 5-10%.

  • Lore,
   Neem oil este special pentru ca provine din India (este folosit in medicina traditionala indiana Ayurveda), iar metoda de extractie are impact major asupra calitatii produsului finit. Are proprietati antibacteriene, dar din cauza putinelor informatii despre componentele active eu nu recomand a fi aplicat pe ten. Orice ingredient antibacterian are potential iritant.

 • Buna am si eu o intrebare am cumparat cateva uleiuri (Cocos argan,lino ricin) post sa le amestec toate impreuna am firul de par subtire si imi cade multumesc

  • Camelia,
   Te rog citeste articolul despre cresterea si caderea parului. Poti sa folosesti orice uleiuri vegetale doresti pe lungimea firului de par.

 • Uleiul de catina este iritant?am demodex stabilit prin test si pana ajung la medic m as trata cu acest ulei care omoară demo dex din ce am inteles..am rozacee stadiul cuperozic.Ce parere ai sa aplic sau nu?multumesc!

 • Buna ziua!
  De ce denumirile uleiurilor sunt trecute in limba engleza intr-un articol in limba romana? Nu toata lumea cunoaste limba engleza. Nu este corect. O traducere ar fi binevenita.

  • Adina,
   Te rog uita-te cu atentie peste tabel, apare si traducerea fiecarui ulei vegetal. Numele uleiurilor vegetale in INCI sunt in limba engleza si latina.

 • Buna Corina,
  Am auzit despre uleiul hidrofilic, am incercat sa ma informez ce reprezinta si daca este sigur pentru a fi aplicat pe fata, dar nu m-am lamurit,
  ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai spune ce reprezinta acest ulei,
  Multumesc
  Cu mult respect, Diana

  • Georgiana, este un ulei cu indice oleic aproximativ 35%, poate fi aplicat pe toate tipurile de ten. Nu contine GLA si este foarte bun pentru rehidratarea pielii. Desi este un ulei exotic, nu este nici singurul bun si nici nu are ceva special, asa cum au uleiurile care contin GLA. Doar cu ulei de baobab nu poti schimba prea multe in aspectul pielii tale, insa este un ingredient bun pentru hidratare.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.