Pete solare – Prevenire și tratamente

Cauzele apariției petelor solare

Petele maro pe care le observăm la un moment dat pe piele sunt cauzate de o hiper producție de melanină, generată de anumite celule ale pielii. Melanina este pigmentul natural al pielii, iar cantitatea de melanină este cea care determină culoarea pielii, diferită de la persoană la persoană. În anumite condiții, melanocitele (celulele care product melanina) generează o cantitate mai mare de melanină decât produc ele în mod normal, iar acest lucru se observă pe suprafața pielii ca o pată maro, de dimensiuni diferite, ce apare în funcție de mai mulți factori.

În funcție de cauzele ce generează aceste pete solare există:

 1. Melasma – pete maro, cauzate de expunerea prelungită la radiațiile solare fără protecție solară sau cu protecție aplicată incorect. Această expunere prelungită se referă la toți anii în care nu ne-am protejat de soare, la faptul că nu s-a aplicat corect protecția solară (în fiecare zi din an, în strat generos).
 2. Chloasma – pete maro cauzate de hormoni. În condițiile expunerii la radiațiile solare fără protecție solară chloasma se poate extinde chiar pe 80% din suprafața tenului. Se manifestă în sarcină sau în timpul anumitor tratamente cu hormoni (inclusiv contraceptivele sunt hormoni).

Petele maro de pe piele nu sunt cauzate de ficat sau de bătrânețe, așa cum probabil ați auzit. Ele sunt cauzate stric de lipsa protecției solare, iar o dată cu înaintarea în vârstă se pot extinde, dar nu din cauză că îmbătrânim ci din cauză că timpul petrecut expuși la radiațiile solare crește, iar daunele cauzate de aceste radiații sunt cumulative.

Pete solare – Soluții pentru estompare

În primul rând, înainte de a încerca orice produs recomandat pentru estomparea petelor este necesar să înțelegem importanța protecției solare și să începem chiar din acest moment să aplicăm protecție solară în fiecare zi din an, în cantitate generoasă. Citiți cu atenție acest articol: Sfaturi de aplicare a produselor cu protecție solară. Aplicarea incorectă a protecției solare sau lipsa protecției solare (chiar dacă se întâmplă să uitați să aplicați doar de câteva ori pe lună) anulează orice beneficiu oferit de produsele pentru estomparea petelor și mai mult decât atât, radiațiile UV acționează asupra pielii, iar petele se vor accentua și/sau se vor mări în diametru.

Dacă ați înțeles că protecția solară este cel mai important produs atunci aveți toate șansele ca o rutină corectă de îngrijire să aibă un impact pozitiv în aspectul petelor. Insist atât de mult pe acest subiect deoarece sunt multe femei care vin la cabinet, au pete solare, dar nu au înțeles că fără protecție solară nu pot avea rezultatele dorite.

Melanina fiecărei persoane oferă o anumită protecție solară, de aceea apariția petelor diferă de la persoană la persoană. Acest lucru explică faptul că persoanele cu tenul mai închis la culoare sunt mai puțin afectate de arsuri și pete solare – asta nu înseamnă că aceste persoane sunt imune la efectele nocive ale radiațiilor solare.

Ca soluții concrete există mai multe variante de produse cosmetice și proceduri, le voi enumera mai jos. Ce este important să înțelegeți este faptul că nu există ingredientul eficient 100% pentru toate persoanele care au pete solare. De altfel nu există nici un ingredient sau medicament care să rezolve o anumită problemă la toate persoanele care prezintă acea problemă.

În cazul petelor solare ingredientele cosmetice pot avea rezultate după minim 4-8 săptămâni de aplicare zilnică. De aceea abordarea unei rutine pentru estomparea petelor ar trebui făcută cu multă răbdare, încercând mai multe variante de tratamente, cel puțin 6-8 săptămâni. După această perioadă vă puteți pronunța dacă ingredientul respectiv este să nu eficient în cazul vostru.

Cele mai rapide și eficiente rezultate se obțin atunci când se folosesc doi sau mai mulți inhibitori de melanină diferiți.

Notă: Nu cumpărați produse cosmetice etichetate ca eficiente pentru pete solare fără să știți care este ingredientul activ. Există doar câteva ingrediente dovedite ca eficiente, cu studii care să susțină afirmațiile producătorului și există o mulțime de ingrediente promovate că soluții pentru pete care nu au nici măcar un singur studiu independent pentru a susține acest fapt.

De aceea majoritatea persoanelor care au pete solare  cumpără de-a lungul vieții o mulțime de produse, fără să cunoască ingredientele active conținute, iar după câțiva ani ajung la concluzia că petele nu pot fi estompate. Nu e de mirare acest fapt.

Ingredientele care estompează petele sunt denumite inhibitori de melanină. Practic ele opresc melanocitele din a produce melanină. Toți inhibitorii de melanină sunt fotosensibilizanți ceea ce înseamnă că expunerea pielii la soare fără protecție solară, în timpul tratamentului, va duce la iritații, agravarea petelor solare sau chiar la arsuri solare. Cele mai cunoscute ingrediente de acest tip, cu cele mai bune rezultate sunt:

Hidroquinona – De departe cel mai eficient inhibitor de melanină, cu cele mai multe studii, în concentrații de minim 1% și maxim 4% hidroquinona este considerată medicament în Europa și implicit în România, de aceea se poate regăsi doar în rețete preparate de farmacii. În SUA există multe produse cosmetice cu hidroquinona, iar variantele cele mai bune au și acid salicilic sau acid glicolic în compoziție (cu un produs de acest gen mi-am tratat și eu melasma).

Arbutin – Derivat din hidroquinona, arbutin are potențial ca inhibitor de melanină și este o variantă mai blândă decât hidroquinona. În concentrații de 2% (maxim admis în produsele cosmetice din Europa) poate înlocui hidroquinona și poate fi folosit împreună cu alți inhibitori pentru a avea rezultate mai rapide. În România există produse cu arbutin: Resist Brightening Essence și Radiance Renewal Mask.

Acidul azelaic – În concentrații peste 10% acidul azelaic are rol de inhibitor de melanină. În România acidul azelaic se poate cumpără de la farmacie sub formă de Skinoren sau în produse cosmetice cum ar fi: Resist Multi-Correction Treatment Azelaic Acid + BHA.

Vitamina C – În concentrații peste 10% vitamina C are rol de inhibitor de melanină. Există foarte puține produse care conțin astfel de concentrații, de exemplu la Paula’s Choice veți găsi două produs special pentru pete solare cu concentrație 25% (Resist Vitamin C Spot Treatment) și 15% (Resist C15 Super Booster). Fiolele injectabile de vitamina C nu sunt produse cosmetice, nu au moleculă suficient de mică pentru a fi asimilate de către piele și nu au efecte pe pete.

Acidul kojic – Deși este un inhibitor de melanină, acidul kojic nu este folosit foarte mult în ultimul timp deoarece este extrem de instabil ca moleculă și cu multe efecte negative asupra pielii. Personal nu cunosc produse care să îl includă.

Pentru ca pielea să beneficieze de acești inhibitori de melanină, s-a dovedit că o rutină care conține un retinoid și un exfoliant împreună cu inhibitorii de melanină este cea mai bună soluție pentru a observa rezultate notabile în estomparea petelor.

Rutina de îngrijire a tenului cu pete solare

În funcție de ingredientul activ inhibitor de melanină se pot aborda mai multe variante de rutină de îngrijire. Unele din aceste ingrediente, cum ar fi hidroquinona, nu se pot aplica dimineața pe piele, se pot aplica doar seara, unele se pot aplica de două ori pe zi (acidul azelaic sau vitamina C).

Ingredientele inhibitor de melanină se aplică doar pe zonele afectate de pete solare și nu se aplica pe buze sau pe pleoape.

De aceea este necesar să experimentați cu acest tip de tratamente și să observați toleranță tenului vostru. O variantă ar putea fi aceasta (rutină minimă, la care se pot adaugă tonere și seruri dacă folosiți):

Dimineața:

 1. Curățarea tenului
 2. Inhibitor de melanină (acid azelaic, arbutin sau vitamina C)
 3. Protecție solară

Seara:

 1. Curățarea tenului
 2. Exfoliant (de 6 ori pe săptămână)/ retinoid (o dată pe săptămână dacă este vorba de Clinical 1% Retinol Treatment). Ulterior se poate aplica retinoidul de două ori pe săptămână.
 3. Hidratare

Avantajul major al acestei rutine de îngrijire în cazul în care aveți pete cauzate de soare și acnee este că acidul azelaic este și un foarte bun antibacterian și exfoliantul de tip BHA (acid salicilic) împreună cu retinoidul și antibacterianul sunt cele 3 tipuri de ingrediente necesare tratării acneei.

În cazul în care tenul tolerează foarte bine vitamina C, arbutin sau acidul azelaic se pot aplica și seara, după ce s-a aplicat exfoliantul. Daca folosiți tratamente mai complexe (Clinical 1% Retinol) este mai bine sa evitati aplicarea altor ingrediente active în zilele respective.

Dacă alegeți hidroquinona rutina ar trebui să arate așa:

Dimineața:

 1. Curățarea tenului
 2. Exfolierea chimică
 3. Protecția solară

Seara:

 1. Curățarea tenului
 2. Tratament cu inhibitor de melanină pe bază de hidroquinona (de 6 ori pe săptămână)/ retinoid (o data pe săptămâna dacă este vorba de Clinical 1% Retinol). Ulterior se poate aplica retinoidul de două ori pe săptămână.
 3. Hidratare

Este important ca produsul cu inhibitor de melanină să fie aplicat de cel puțin 5 ori pe săptămână pentru a avea efectele dorite și bineînțeles să conțină concentrațiile necesare de ingrediente active.

Există situații în care o combinație de ingrediente inhibitoare de melanină au o rată de succes mult mai mare decât dacă s-ar aplica un singur produs de acest gen. Astfel, se poate aplica acid azelaic alternativ cu vitamina C sau arbutin (sau orice altă combinație), cu condiția să nu aplicați cele două produse unul peste celălalt – poate fi aplicat unul seara, unul dimineața.

Pot folosi produsele pentru estomparea petelor în timpul verii?

În timpul verii cantitatea de radiații solare este mult mai mare, iar majoritatea persoanelor care au melasmă pot observa că vara petele sunt mai intense (se întâmplă mai rar, dar chiar și în condițiile în care se aplică SPF 30-50, de preferință cu filtre sintetice în strat generos în fiecare dimineață se poate observa agravarea petelor vara).

Însă tratamentele cosmetice pentru estomparea petelor se pot aplica și în timpul verii. Dacă mergeți în concediu la mare nu aplicați aceste tratamente deoarece radiațiile solare sunt reflectate de apă și pielea este foarte afectată, de aceea este mai bine ca toate tratamentele gen inhibitori de melanină, acizi, retinoizi să nu fie folosiți în concediu.

Procedurile dermatologice pentru estomparea petelor nu se execută vara (indiferent de afirmațiile dermatologilor, vă recomand să nu apelați la aceste proceduri vara).

De ce în timpul verii petele mele reapar sau sunt mai vizibile, deși folosesc protecție solară?

Există mai multe motive pentru acest lucru, iar cel mai comun este:

 1. Aplicarea incorectă a protecției solare – În cazul în care nu se aplică SPF 50 în strat generos, în fiecare dimineață radiațiile solare vor ajunge pe suprafața pielii și vor accentua petele. Nu doar aplicarea protecției solare este necesară ci și o mare atenție în a aplica corect și a reaplica dacă este nevoie. Citiți cu atenție acest articol și respectați întocmai. Ca un fapt divers, doar 5% dintre persoanele care folosesc SPF aplică corect.

Alte motive:

 1. Folosirea produselor cu protecție solară incompletă – atenție mare la produsele care nu protejează de tot spectrul solar, există produse fără protecție UVA. De aceea trebuie să vă asigurați că protecția solară folosită conține și ingrediente eficiente pentru UVA. Aici este lista de filtre SPF: Ingredientele produselor cu factor de protecție.

Însă chiar dacă este folosit un produs foarte bun, aplicat corect, există persoane care observă o schimbare negativă în aspectul petelor în timpul verii. Iar acest lucru se poate întâmpla deoarece chiar și cel mai mare SPF (mai precis SPF 50), aplicat corect, protejează pielea de 97,5% din radiațiile solare, iar 2,5% dintre aceste radiații ajung pe piele și au efecte nocive. De la persoană la persoană, această cantitate de radiații solare poate duce la apariția petelor sau la accentuarea unor pete mai vechi.

Singurul lucru pe care îl puteți face pentru a evita pe cât posibil acest neajuns este să aplicați mai multe tipuri de protecție solară, cu filtre diferite, încercând să includeți și filtre chimice (listă cu filtre chimice) și filtre minerale (titanium dioxide și zinc oxide). De exemplu: cremă cu SPF 50 în strat generos, fond de ten sau BB cream cu SPF cât mai mare, pudra cu SPF cât mai mare.

Proceduri pentru estomparea petelor

Există mai multe proceduri pentru estomparea petelor de care puteți beneficia în cabinetul unui medic dermatolog, cele mai cunoscute și cu rezultate mai bune sunt:

 1. Peelingurile chimice cu TCA
 2. Procedurile cu laser
 3. IPL

Cereți informații unui medic dermatolog despre aceste proceduri și asigurați-vă că știți cu exactitate ce presupune o procedură înainte de a începe tratamentul. Întrebați medicul despre îngrijirea pielii înainte și post procedură, iar dacă observați cea mai mică problemă nu ezitați să luați legătura cu medicul care a executat procedura pentru că acesta este în măsură să vă îndrume.

Cum îmi îngrijesc pielea după ce nu mai am pete solare?

Bineînțeles produsul cu inhibitor de melanină poate fi scos din rutină, iar protecția solară aplicată corect, în fiecare zi din an, rămâne cel mai important produs din rutina zilnică. Restul rutinei se poate modifica în funcție de preferințe sau nevoi, vă recomand să păstrați acidul exfoliant în rutină pentru a avea mereu un ten luminos.

Pielea care a avut la un moment dat pete va fi mereu sensibilă la radiațiile solare și cu tendința de a se păta, de aceea mare atenție la aplicarea zilnică a protecției solare.

Ce să nu fac pentru petele solare?

Cu groază observ că și în anul 2015 există site-uri care recomandă folosirea unor produse extrem de iritante pentru pete, în special produse din bucătărie, promovate ca eficiente pentru că sunt naturale sau pentru că sunt eficiente în îndepărtarea petelor de pe textile sau ceramică. De aceea vă avertizez că următoarele ingrediente sunt extrem de iritante și pot duce chiar la arsuri severe dacă sunt aplicate pe piele (în special dacă nu se aplică protecție solară): lămăie, hrean, acizi din fructe, resorcină, căpșuni,  mentă.

Nu aplicați pe piele produse hand made destinate estompării petelor, nu vor fi eficiente!

91 comentarii

Scrie un comentariu
 • Draga mea Corina , de foarte multe ori imi dau lacrimile cand citesc comentariile tale , esti atat de rabdatoare , blanda , calda si la obiect . Explici mai bine decat oricine , asa ca sa intelegem exact tot ce trebuie .Îți multumesc in numele multor femei pt tot ce faci si stiu ca o sa continui la fel .
  Întrebarea mea este , daca se poate face o reteta pe baza ingredientelor de mai sus , dar care sa aiba efect .( dar pt pete solare pe spate , aparute acum 25 ani din cauza ca am stat excesiv la soare fara nici un fel de protectie .Ca sa intelegi mai bine , stateam an de an la plaja de dimineata de la 10 pana seara la 7 . Am stat asa vreo 9 ani la rand, zilnic )

  • Buna Ioana,
   Iti multumesc pentru aprecieri si sper sa iti fie de folos timpul petrecut pe blog. Nu inteleg la ce anume te referi cand spui reteta. Doresti sa o o crema care sa contina ingredientele active de mai sus? Acest lucru este imposibil.
   Doresti o propunere de rutina de ingrijire a pielii pentru a avea efecte eficiente asupra petelor? Poti scrie la info@paulaschoice.ro pentru a primi o rutina, te rog neaparat sa atasezi fotografii cu petele si sa imi spui ce anume ai incercat pentru estomparea lor si cu ce efecte, sa stiu de unde incepem.

 • Buna ziua,

  Incep prin a va multumi pentru posibilitatea de a va adresa intrebari punctuale.

  Am un ten usor cuperozic si, in ultimii doi ani, cu mari pete solare.
  As vrea sa mi procur produsele Paula’s choice pentru o rutina zilnica, cap coada, si v-as ruga, daca mi puteti spune, ce produse imi recomandati din aceasta gama, astfel incat sa rezolv cele doua probleme ale pielii.

  Imi permit sa va cer parerea si vis-a-vis de tratamentul hydrafacial, credeti ca mi poate fi de folos in eliminarea acestor pete maronii?

  Mi-ar placea sa pot beneficia de o consultatie, dar stau in Bucuresti, de aceea va intreb daca veniti cumva curand in Bucuresti astfel incat sa mi pot programa o consultatie la d-voastra?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns si numai bine va doresc!

  Ana Craciun

  • Ana,
   Pentru recomandare de rutina te rog frumos scrie mail la info@paulaschoice.ro, include si fotografii cu petele si descrierea tenului tau te rog. Nu cred ca Hydrafacial poate avea efecte pe pete, insa inainte sa incerci o procedura chiar nu poti sti care va fi reactia pielii tale. Din pacate nu stiu cand voi veni la Bucuresti data viitoare, tocmai de am fost, in 11 Martie.

 • Bună ziua! Am 16 ani si m.am expus fară protecție solară la razele soarelui..mi.au apărut cateva pete pe față,sub forma de pistrui,țin să precizes ca am tenul foarte deschis si predispus la aparitia acneei,folosesc seara si dimineata gelul de curatare si crema din gama ,,effaclar duo +” . Imi puteti recomanda si mie o crema cu un factor de protectie bun,care sa nu.mi afecteze aparitiei cosurilor?

 • Salut,
  am pete sub ochi de un an , folosesc bioderma white objective ser in fiecare seara, dar nu vad rezultate . protectie solara 50 skindor . am auzit de produsele uriage ca sunt bune as vrea sa imi zici si mie cum corect sa fac sa scap de pete. ms

  • Veronica,

   Am scris mai sus cum anume scapi de pete, te rog citeste articolul, sper sa iti fie de folos. Nu conteaza numele produsului, conteaza ingredientele active.

  • Veronica, nici un produs cosmetic nu poate justifica un astfel de pret!!! Nu exista produse miraculoase, nu te lasa pacalita de marketing. Nici un produs cosmetic nu poate opri aparitia petelor!!! Pentru a preveni aparitia petelor este nevoie de protectie solara aplicata in fiecare zi, iar pentru a estompa petele ai nevoie de produse care contin ingrediente anti-pete. Poti citi despre experienta mea cu petele daca doresti: https://pasagera.ro/pete-solare-langa-ochi-experienta-personala.html.

  • Ana-Maria, pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa imi spui lista completa de ingrediente, concentratia acizilor si pH-ul produsului. Fara aceste informatii nu pot sti daca are sau nu efecte pe pete.

 • Buna seara!
  Imi puteti recomanda o formula de crema cu hidrochinona pentru a o putea prepara in farmacie pentru petele hiperpigmentare?Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.