Vârfuri de păr deteriorate – cauze și soluții

Stratul exterior al firului de păr se numește cuticulă, este incolor, format din straturi de celule proteice moarte (keratină) și are rolul de a proteja firul de păr de agresiunile externe. Un fir de păr cu o cuticulă sănătoasă are un aspect sănătos, cuticula influențează și luciul natural al părului.

Cuticula părului se deteriorează treptat, la început ea se rupe și se desprinde de pe firul de păr, iar în stadiul final deteriorarea cuticulei duce la ruperea firului de păr. Cel mai bine se poate observa distrugerea cuticulei dacă studiați vârfurile firelor de păr deoarece vârful este porțiunea din fir care a fost cel mai mult timp agresată de factori externi.

Deteriorarea vârfului de păr prin fisurare longitudinală în mai multe fire se numește tricoptiloză (trichoptilosis).

Factorii ce duc la deteriorarea vârfului de păr sunt diverși și acționează în timp, diferit de la o persoană la alta. Folosirea vopselei de păr, a soluțiilor permanente, periatul excesiv, plăcile ceramice, ondulatorul, uscarea părului cu aer foarte cald, vântul, soarele, surfactanții iritanti din șampoane etc, toate deteriorează cuticula părului într-o anumită măsură. Pe lungimea firului de păr cuticula este deteriorată diferit.

 O dată ce firul de păr s-a rupt la vârfuri tot ce puteți face pentru el este să îl tăiați, cuticula deteriorată nu mai poate fi reparată.

Pentru a preveni deteriorarea vârfurilor ar trebui în primul rând să evităm tot ce duce la această problemă apoi să folosim ingrediente care mențin cuticula părului sănătoasă. Există foarte multe produse care pretind că repară cuticula părului de la simple balsamuri până la seruri foarte scumpe, dar nu toate au efecte vizibile asupra părului (în mare parte pentru că ingredientele pe care le conțin nu au impact asupra firului de păr).

Personal prefer măștile cu uleiuri aplicate pe lungimea părului și pe scalp, cu câteva ore înainte să îl spăl. Oricare din uleiurile benefice pielii previne într-o anumită măsură deteriorarea cuticulei. Măștile pot fi aplicate doar pe lungimea părului dacă doriți să folosiți uleiuri care nu sunt potrivite pielii scalpului (exemplu: scalp gras și păr deteriorat).

Părul deteriorat poate beneficia de avantajele unui produs pe bază de silicon (balsam, serum, alte produse de styling), dar aceste produse pot încărca firul de păr și este nevoie să spălați părul foarte bine pentru a le îndepărta.

Siliconul acționează ca o barieră împotriva căldurii excesive (plăci ceramice, uscător de păr), adaugă luciu părului, îl face moale și ușor de pieptănat, etc, însă nu toate tipurile de păr pot folosi acest ingredient deoarece are impact asupra volumului.

Sunt foarte multe persoane care preferă uleiuri în loc de balsam de păr, iar cele mai multe seruri sunt de fapt mixuri de uleiuri și silicon.

Cele mai comune forme de silicon din industria cosmetică sunt: cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, dimethicone, phenil trimethicone.

84 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna! Vreau sa imi iau un spray pentru hidratare dar nu stiu ce sa aleg, pe internet evident sunt multe review’uri despre alstfel de produse, unele din ele fiind chiar ridicate in slavi ca hidrateaza, daca le folosesti nu te mai tunzi nu stiu cat timp etc. Nu vreau sa ma iau dupa ce spune lumea asa ca m-am decis sa te intreb pe tine care sunt ingredientele care hidrateaza parul. Si unde trebuie pozitionate pe lista de ingrediente pentru a fi benefice. In cazul cremelor de ten ingredientele benefice(antioxidanti, anti-iritantii etc.) stiu ca stau inainte conservantilor dar in cazul produselor pentru par cum ar trebui sa arateo lista de ingredente?

    • Andreea,
      Pentru parul uscat, cel mai important este sa aplici un balsam pe care sa il lasi cat de mult poti pe par. Exista balsamuri care nici macar nu se limpezesc sau poti folosi un balsam pe care sa il limpezesti a doua zi. Daca vrei sa folosesti un produs hidratant pentru par e important sa fie in baza de silicon pentru ca siliconul protejeaza firul de par. Nu exista ingrediente speciale pentru hidratarea parului pentru ca firul de par nu este viu si nu poate asimila ingredientele, tot ce poti face este sa protejezi cuticula cat mai bine cu balsamuri si siliconi.

  • Am citit cu multa placere randurile de mai sus.Si avand in vedere ca persoana care a le-a scris este doar „pasager” in saloanele de infrumusetare nu poate decat sa ma bucure,spun asta din punctul de vedere al unuei persoane care „lucreaza”cu parul.Si nu de ieri,de azi.Dar asta e alta poveste.
    Se poate discuta mult pe marginea subiectului.Ca o recomandare avizata (si daca imi este permis)va sfatuiesc sa cereti ajutorul unui stilist atunci cand doriti sa aflati lucruri noi despre par ideal fiind sa discutati cu acelasi stilist de fiecere data.El stie cel mai bine(sau asa ar trebui)ce nevoi are parul dumnevoastra sau ce poate sa realizeze din el luand in considerare faptul ca totdeauna ne dorim ce nu avem .:).Cum spunea si Corina cauzele pentru care parul se deterioreaza sunt multiple.Si mai am eu o vorba:daca parul clientei ar putea vorbi as putea scrie o carte din tot ce mi-ar spune.Dar pentru fiecare problema exista o rezolvare iar produsele sunt deasemenea nenumarate si cu indrumare si vointa rezultatele se vad imediat.
    Ce as mai dori sa adaug este faptul ca sunt incantata cand vad pe strada doamne ,domnisoare din ce in ce mai multe cu parul aranjat iar atunci cand ies in afara tarii si vad o femeie frumoasa de cele mai multe ori aflu ca este romanca .Si ma bucur.

    • Lori,
      Multumim de sfaturi. Ai dreptate, un stilist ar trebui sa cunoasca foarte bine parul clientelor si nevoile acestuia, asta daca fiecare femeie ar avea un stilist la care sa mearga regulat pentru tuns, coafat, etc. Stilistul si cosmeticiana ar trebui sa fie ca si medicii de familie: cu fise ale fiecarui client si cu sfaturi de folos.

  • Buna,

    Imi pare bine ca am gasit atatea informatii utile pe blog-ul tau. Felicitari!

    Insa am o singura intrebare, sper sa ma poti ajuta
    Am putin timp de cand folosesc sapun cu sulf http://beautybazar.wordpress.com/2011/09/23/review-sapunul-cu-sulf/ pentru ca aveam probleme mari cu cojitele pe scalp. Sunt foarte multumita de el, numai am nici un fel de cojite sau matreata, insa ultimile 2 dati cand l-am folosit mi-a ingreunat parul foarte mult, de abia pot sa il descurc. Ma clatesc foarte bine si folosesc si un balsam pentru varfuri despicate. Dupa ce il usuc , zici ca nici nu l-am spalat…aspect neingrijit si foarte uscat. Cam o data pe luna imi fac masca cu ulei de masline pe toata lungimea parului si acopar cu un prosop fierbinte/cald. Stau vreo 2-3 ore asa si apoi ma spal. Nu stiu cu ce gresesc ..imi e teama ca daca numai folosesc sapunul iar o sa imi apara matreata.

    Multumesc frumos!!!

    • Andreea,
      Sapunul incarca foarte mult firul de par, ai nevoie de un sampon. Mai mult, sulful este extrem de iritant pentru piele si este posibil sa iti apara probleme cutanate la nivelul scalpului. Te rog citeste articolul despre produse pentru curatarea tenului, am scris foarte mult despre sapun si de ce nu este potrivit acesta pentru curatarea pielii.

  • Buna Corina,

    Tota lumea vorbeste de aplicarea unui tip ( sau un mixt ) de ulei pe lungimea firului de par , cu cateva ore inaintea spalarii parului.
    Insa vreau sa-ti cer un sfat :ce parerea ai despre aplicarea a doua -trei picaturi de ulei ( de argan , de ex) …dar dupa spalarea parului? ( frecat bine in palma , intins pe lungimea firului de par si lasat sa se usuce natural)
    Multumesc pentru timpul acordat si pentru toate sfaturile pe care ni le impartasesti!

  • Buna ¡ numere meu este Stefania si am o nelamurire cu parul me,in urma cu 6 luni mi-am aplicat mecha Californiana la un salón,parul s-a degradat in timp si ultima solutie a fost foarfeca..dupa acest accident parul Sa suptiat si Sa rarit( mentionez ca ininte foloseam lunar vopseaua de par „treseme” ce imi era aplicata de stilist) parul si-a mai capatat din aspectul luí anterior., la momentul actual folosesc si masca cu ulei de argan de par si ser pt par sec..ce ñu stiu este daca le pot folosi impreuna ..sí ce Sfat imi poti oferi mai departe..¿

    • Stefani,
      Te sfatuiesc sa gasesti un stilist care sa te ajute in alegerea produselor potrivite. Poti folosi masca cu ulei de argan impreuna cu seruri de par.

  • eu ce ar trebui sa fac, din inconstienta mi-am vopsit parul si l-am decolorat de foarte multe ori, iar acum este complet distrus, mi s-au rupt varfurile, si atunci cand e ud are aspect de guma! as vrea sa-l pot repara…

    • Madalina,
      Ai rabdare, se va regenera. Nu il mai vopsi si nu il mai decolora, pasteaza-l scurt o perioada.

  • buna! as vrea sa te intreb ce parere ai despre sprayurile sau cremele care se dau pe par inainte de placa sau uscator, ptr a proteja parul de caldura? crezi ca sunt utile? ce ingrediente ar trebui sa contina ptr a proteja intr-adevar firul de par de caldura?

    PS
    pe 3 mai am trimis 2 comentarii la 2 articole si imi arata si acum awaiting moderation. oare au ajuns la tine sau s-au ratacit? (intreb ptr ca am citit ca ii spuneai unei cititoare ca s-au mai pierdut unele mesaje).
    multumesc mult.
    mina

    • Mina,
      Verific cele doua mesaje si iti raspund acum, dar sunt 123 de comentarii awaiting moderation in acest moment, de aceea dureaza mai mult timp pana raspund la toate.
      Intr-o anumita masura, exista metode de a proteja parul de caldura generata de placa sau uscator. Nu atat incat folosirea acestor dispozitive care genereaza caldura intensa sa nu aiba efecte negative asupra firului de par, dar mai bine decat daca nu s-ar folosi nimic.
      Ingredientele care ajuta firul de par sa isi pastreze aspectul sanatos sunt siliconii. Practic un produs nu trebuie sa fie etichetat ‘pentru protectie termica’ pentru a proteja parul de caldura si de altfel incepand cu balsamul aproape toate produsele de styling contin siliconi. Cauta deci sa folosesti produse de styling bazate pe aceste ingrediente, cum ar fi dimethicone, cyclomethicone si altele care se termina in ‘cone’.

  • buna pasagera,
    daca un sampon contine aceste ingrediente: lauriletersulfat de sodiu, cocodiethanolamin, cocoamidopropil-betain, acrilamide, metildibromoglutaronitril, phenoxiethanol,0,5% extract vegetal de mesteacan, coada calului, nuc, musetel, salvie, brusture si urzica, parfum, clorură de sodiu, apă? Este ok?… Eu am un par uscat si tot ce am folosit pana acum nu m-a ajutat deloc. Ce imi recomanzi? Multumesc anticipat

  • Buna!Ma numesc Monica si am o mare problema cu parul de curând m-am decolorat blond eu fiind bruneta apoi mi-am aplicat vopsea la nu mai trei zile după decolorare,un blond platinat ,problema e ca nu mai imi revin din starea cum arată parul meu înainte sa i-l expun la decolorare mi sa subțiat foarte tare si cade ,arată foarte ars si despicat nu știu cu ce sa i-l tratez am folosit uleiuri si balsamuri dar arată mai rău ce mi-ați putea recomanda ca este foarte ars si despicat?

    • Monica,
      Iti recomand sa iti schimbi stilistul. Se poate face decapaj fara sa arzi parul, parerea mea este ca procedura nu a fost aplicata corect. Se poate vopsi chiar in aceeasi zi cu decolorarea. Eu sunt bruneta si am fost blonda cam 3 ani, o data la 5 saptamani faceam decolorare radacina si vopsire pe toate lungimea in aceeasi zi, iar prima data am facut decolorare pe lungime si vopsire in aceeasi zi.

  • Buna… Ce sfat ai pentru parul gras. … Il am de ceva timp si nustiu ce sa mai fac. Si mai am o problema parul meu a devenit inchis la culoare eu eram blonda… Acuma sunt saten inchis sa inchis singur la culoare nustiu de la ce 🙁

    • Criss, care este lista de ingrediente si cum se numeste acest sampon? Cand te referi la parere ma intrebi daca poti folosi un sampon pentru uz veterinar pe parul tau?

  • Buna Corina , produsul asta poate sa fie folosit ca si protectie pentru par ? El este de fapt un primer pentru fata .

    Hexamethyldisiloxane, Cyclopentasiloxane, Caprylyl Methicone, PEG-12 Dimethicone/PPG-20 Crosspolymer, Dimethicone, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Tocopherol.

    Multumesc pentru raspuns . : )

    • Andreea, poti folosi produsul pentru par, insa nu stiu care va fi rezultatul final, cum va arata parul tau dupa ce ai pus serul cu siliconi.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.