Soluții pentru ameliorarea rozaceei
Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu medicamente decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului curant!
În articolul Despre rozacee (pe care vă rog să îl citiți, conține informații inportante) am amintit câțiva din factorii declanșatori ai acestei afecțiuni. Dintre acei factori cele mai nocive sunt razele ultraviolete (soare, solare, lămpi UV, etc). Predispoziția genetică spre capilare vizibile la suprafața pielii este un alt factor, se numește angiogeneza. Există teorii care pun rozaceea pe seama unei carențe de vitamina D3 și teorii care susțin că vinovat ar putea fi acarianul Demodex folliculorum. Tot la fel de multe teorii susțin că rozaceea are legătură cu prezența Helicobacter Pylori în organism (asociat ulcerului gastric) sau că rozaceea este o boală neurologică.
Alți factori declanșatori ar fi cortizonul și steroizii, iritanții chimici sau fizici, căldura, transpirația, alimentele excitante (cafea, alcool, condimente iuți, etc), frecarea sau masajul pielii, saunele, stresul, fumatul, efortul susținut și orice altceva ce stimulează dilatarea vaselor de sânge.
În ciuda faptului că nu există o cauză clară a rozaceei și de cele mai multe ori ea este agravată de mai mulți factori, nu doar de unul singur, multe companii cosmetice vor ca noi să credem că produsele lor pot controla diverse aspecte ale acestei afecțiuni sau o pot vindeca. În ultimul timp au apărut pe piață foarte multe produse care conțin ingrediente (metronidazol, sulf) ce omoară Demodexul, acestea fiind vândute ca soluții pentru rozacee. Despre Demodex o să scriu un articol viitor, dar sfatul meu este să nu aplicați astfel de ingrediente pe piele fără a ști cu certitudine că aveți Demodex, o analiză cutanată este neapărat necesară si chiar banală în acest caz.
Din păcate nu există studii (sau sunt foarte puține) care să dovedească eficiența acestor produse cosmetice în a trata rozaceea, tot ce pot face ele este să țină sub control roșeața și inflamația pielii într-o anumită măsură, cu condiția ca nici un ingredient din aceste produse să nu fie iritant.
În cazul rozaceei nu există tratamente general valabile pentru că pur și simplu nimeni nu știe ce se întâmplă cu pielea, ci doar se presupune că interacțiunea dintre tot ce se întâmplă la nivel fiziologic pe piele și reacția pielii la influențele externe este cea care duce la formarea rozaceei, de aceea observarea atentă a organismului în ansamblu e un punct de pornire în lupta cu această afecțiune.
Totuși, ce soluții avem pentru rozacee?
În primul rând folosirea protecției solare zilnic, indiferent de anotimp. Apoi, eliminarea tuturor alimentelor care au impact negativ asupra pielii vostre (puteți nota în fiecare zi ce ați mâncat/băut și observa atent reacțiile pielii). Evitați orice factor declanșator amintit mai sus sau observat de voi. Nu folosiți medicamente care conțin steroizi și cortizon.
Pentru îngrijirea pielii cu rozacee (în orice stadiu al ei) aveți nevoie de produse care să nu conțină iritanți și să conțină cât mai multe ingrediente benefice. Pentru a fi cât mai sănătoasă și a ajuta procesul de vindecare pielea are nevoie de antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicating și anti iritanți.
Pe site-ul www.rosacea.org puteți găsi o listă detaliată a posibililor factori declanșatori, să acordați o atenție deosebită ingredientelor chimice iritante. Nu toate cazurile de rozacee sunt declanșate de aceiași factori și este greu uneori să aflăm exact ce anume agravează această afecțiune, dar în general evitați iritanții de orice fel, e cel mai importat aspect.
Pentru că rozaceea este o afecțiune diferită de la persoană la persoană, soluțiile prezentate mai jos au un potențial benefic mai mic sau mai mare și doar experiența voastră cu ele vă poate confirma sau infirma beneficiile lor.
Acidul Salicilic
Acidul salicilic este un exfoliant care ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii cauzate de expunerea solară sau de afecțiuni cutanate. Un produs cu concentrație de 1% sau chiar 2% BHA poate fi benefic (există studii care dovedesc acest lucru) în ameliorarea roșeții și descuamărilor pielii cauzate de rozacee.
Antioxidanții
Există studii care arată că un nivel prea mare de peroxide (acest nivel măsoară impactul radicalilor liberi asupra pielii) și un nivel mic de antioxidanți în piele pot declanșa sau înrăutăți rozaceea. Produsele cu concentrații mari de antioxidanți și ingrediente reparatoare (skin identical) sunt un bun aliat în menținerea pielii sănătoase și implicit în ameliorarea efectelor rozaceei.
Tratamente anti microbiene topice
Studiile care susțin că prezența anumitor microbi la nivelul pielii pot declanșa rozacee dau ca soluții tratamentele locale specifice microbilor respectivi. Există foarte puține soluții anti microbiene eficiente și s-a dovedit că în combinație cu un antibiotic (de cele mai multe ori administrat oral), ele pot avea rezultate foarte bune. Trebuie luată în considerare și rezistența pe care o dezvoltă microbii la antibiotice, nu le folosiți timp îndelungat.
Combinațiile cu cele mai multe studii și rezultate cele mai bune sunt între un produs ce conține metronidazol și administrarea orală de doxiciclină sau între Benzoyl Peroxide și administrarea orală de eritromicină.
Tratamentele de acest fel se administrează la recomandarea unui dermatolog și doar în urma unei analize bacteriologice care să le justifice.
Acidul azelaic
Acidul azelaic în concentrație de 15%-20% este un ingredient cu efecte pozitive asupra mai multor afecțiuni printre care și rozaceea. Există studii care arată că aplicarea acestuia pe piele de două ori pe zi este la fel de eficient în ameliorarea roșeții pielii ca aplicarea metronidazolului și că este mai bine tolerat decât acesta din urmă. De asemenea acidul azelaic reduce descuamările și pustulele caracteristice rozaceei. Poate avea efecte iritante ușoare.
Antibiotice administrate oral
Antibioticele au fost folosite în trecut cu succes în ameliorarea simptomelor rozaceei, dar medicina nu se mai bazează atât de mult pe astfel de substanțe deoarece administrarea lor timp îndelungat duce la creșterea rezistenței bacteriilor, efect ce are impact negativ asupra întregului organism.
Primul medicament aprobat pentru a fi administrat pe cale orală pentru tratamentul rozaceei a fost doxiciclina în 2006. Antibioticele se administrează doar prescrise de un medic dermatolog în urma unei analize bacteriologice.
Retinoizii
Există foarte puține studii care să le dovedească eficiența în cazul rozaceei, însă unul din tratamentele posibile este aplicarea retinoizilor local. Din păcate tretinoizii sunt mult prea iritanți pentru pielea sensibilă a celor cu rozacee și vă recomand să încercați acest tip de ingredient cu maximă precauție.
Laserul și aparate care emit lumina
Cele mai costisitoare metode de tratare a rozaceei sunt laserul (de exemplu: PDL) sau aparate care emit lumina (de exemplu: IPL). Acestea pot reduce sau chiar elimina aspectul vaselor de sânge dilatate de la suprafața pielii, roșeața persistentă, porii măriți și îngroșarea tegumentelor. Este nevoie de mai multe ședințe de acest tip, rezultatele diferă de la caz la caz. Sunt persoane cu rezultate spectaculoase și există persoane asupra cărora laserul și IPL-ul nu au nici un efect în ameliorarea rozaceei. Este important de reținut că nici laserul nici aparatele emițătoare de lumina nu vindecă rozaceea, ele doar ameliorează simptomele, regulile principale de îngrijire a pielii cu rozacee rămân valabile.
Bună seara! Vin și eu cu o mare rugăminte. De 8 luni ma confrunt cu o mare problema și anume zilnic mi se înroșește fata și este foarte fierbinte. Ma arde efectiv. Am fost la medic, mi a prescris o crema și 6 fiole de moldamin, dar am terminat tratamentul și nu vad nici o ameliorare. Ce ma sfătuiți sa folosesc pentru a trata aceasta situație neplăcută? Va mulțumesc!
Buna Luminita,
Te sfatuiesc sa consulti un medic care sa puna un diagnostic corect si sa recomande un tratament corespunzator. In afara de aplicarea protectiei solare minerale in fiecare dimineata si urmarea indicatiilor din articolele despre rozacee de pe blog, nu iti pot da alte sfaturi pentru ca nu cunosc diagnosticul si nu pot face presupuneri.