Soluții pentru ameliorarea rozaceei
Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu medicamente decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului curant!
În articolul Despre rozacee (pe care vă rog să îl citiți, conține informații inportante) am amintit câțiva din factorii declanșatori ai acestei afecțiuni. Dintre acei factori cele mai nocive sunt razele ultraviolete (soare, solare, lămpi UV, etc). Predispoziția genetică spre capilare vizibile la suprafața pielii este un alt factor, se numește angiogeneza. Există teorii care pun rozaceea pe seama unei carențe de vitamina D3 și teorii care susțin că vinovat ar putea fi acarianul Demodex folliculorum. Tot la fel de multe teorii susțin că rozaceea are legătură cu prezența Helicobacter Pylori în organism (asociat ulcerului gastric) sau că rozaceea este o boală neurologică.
Alți factori declanșatori ar fi cortizonul și steroizii, iritanții chimici sau fizici, căldura, transpirația, alimentele excitante (cafea, alcool, condimente iuți, etc), frecarea sau masajul pielii, saunele, stresul, fumatul, efortul susținut și orice altceva ce stimulează dilatarea vaselor de sânge.
În ciuda faptului că nu există o cauză clară a rozaceei și de cele mai multe ori ea este agravată de mai mulți factori, nu doar de unul singur, multe companii cosmetice vor ca noi să credem că produsele lor pot controla diverse aspecte ale acestei afecțiuni sau o pot vindeca. În ultimul timp au apărut pe piață foarte multe produse care conțin ingrediente (metronidazol, sulf) ce omoară Demodexul, acestea fiind vândute ca soluții pentru rozacee. Despre Demodex o să scriu un articol viitor, dar sfatul meu este să nu aplicați astfel de ingrediente pe piele fără a ști cu certitudine că aveți Demodex, o analiză cutanată este neapărat necesară si chiar banală în acest caz.
Din păcate nu există studii (sau sunt foarte puține) care să dovedească eficiența acestor produse cosmetice în a trata rozaceea, tot ce pot face ele este să țină sub control roșeața și inflamația pielii într-o anumită măsură, cu condiția ca nici un ingredient din aceste produse să nu fie iritant.
În cazul rozaceei nu există tratamente general valabile pentru că pur și simplu nimeni nu știe ce se întâmplă cu pielea, ci doar se presupune că interacțiunea dintre tot ce se întâmplă la nivel fiziologic pe piele și reacția pielii la influențele externe este cea care duce la formarea rozaceei, de aceea observarea atentă a organismului în ansamblu e un punct de pornire în lupta cu această afecțiune.
Totuși, ce soluții avem pentru rozacee?
În primul rând folosirea protecției solare zilnic, indiferent de anotimp. Apoi, eliminarea tuturor alimentelor care au impact negativ asupra pielii vostre (puteți nota în fiecare zi ce ați mâncat/băut și observa atent reacțiile pielii). Evitați orice factor declanșator amintit mai sus sau observat de voi. Nu folosiți medicamente care conțin steroizi și cortizon.
Pentru îngrijirea pielii cu rozacee (în orice stadiu al ei) aveți nevoie de produse care să nu conțină iritanți și să conțină cât mai multe ingrediente benefice. Pentru a fi cât mai sănătoasă și a ajuta procesul de vindecare pielea are nevoie de antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicating și anti iritanți.
Pe site-ul www.rosacea.org puteți găsi o listă detaliată a posibililor factori declanșatori, să acordați o atenție deosebită ingredientelor chimice iritante. Nu toate cazurile de rozacee sunt declanșate de aceiași factori și este greu uneori să aflăm exact ce anume agravează această afecțiune, dar în general evitați iritanții de orice fel, e cel mai importat aspect.
Pentru că rozaceea este o afecțiune diferită de la persoană la persoană, soluțiile prezentate mai jos au un potențial benefic mai mic sau mai mare și doar experiența voastră cu ele vă poate confirma sau infirma beneficiile lor.
Acidul Salicilic
Acidul salicilic este un exfoliant care ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii cauzate de expunerea solară sau de afecțiuni cutanate. Un produs cu concentrație de 1% sau chiar 2% BHA poate fi benefic (există studii care dovedesc acest lucru) în ameliorarea roșeții și descuamărilor pielii cauzate de rozacee.
Antioxidanții
Există studii care arată că un nivel prea mare de peroxide (acest nivel măsoară impactul radicalilor liberi asupra pielii) și un nivel mic de antioxidanți în piele pot declanșa sau înrăutăți rozaceea. Produsele cu concentrații mari de antioxidanți și ingrediente reparatoare (skin identical) sunt un bun aliat în menținerea pielii sănătoase și implicit în ameliorarea efectelor rozaceei.
Tratamente anti microbiene topice
Studiile care susțin că prezența anumitor microbi la nivelul pielii pot declanșa rozacee dau ca soluții tratamentele locale specifice microbilor respectivi. Există foarte puține soluții anti microbiene eficiente și s-a dovedit că în combinație cu un antibiotic (de cele mai multe ori administrat oral), ele pot avea rezultate foarte bune. Trebuie luată în considerare și rezistența pe care o dezvoltă microbii la antibiotice, nu le folosiți timp îndelungat.
Combinațiile cu cele mai multe studii și rezultate cele mai bune sunt între un produs ce conține metronidazol și administrarea orală de doxiciclină sau între Benzoyl Peroxide și administrarea orală de eritromicină.
Tratamentele de acest fel se administrează la recomandarea unui dermatolog și doar în urma unei analize bacteriologice care să le justifice.
Acidul azelaic
Acidul azelaic în concentrație de 15%-20% este un ingredient cu efecte pozitive asupra mai multor afecțiuni printre care și rozaceea. Există studii care arată că aplicarea acestuia pe piele de două ori pe zi este la fel de eficient în ameliorarea roșeții pielii ca aplicarea metronidazolului și că este mai bine tolerat decât acesta din urmă. De asemenea acidul azelaic reduce descuamările și pustulele caracteristice rozaceei. Poate avea efecte iritante ușoare.
Antibiotice administrate oral
Antibioticele au fost folosite în trecut cu succes în ameliorarea simptomelor rozaceei, dar medicina nu se mai bazează atât de mult pe astfel de substanțe deoarece administrarea lor timp îndelungat duce la creșterea rezistenței bacteriilor, efect ce are impact negativ asupra întregului organism.
Primul medicament aprobat pentru a fi administrat pe cale orală pentru tratamentul rozaceei a fost doxiciclina în 2006. Antibioticele se administrează doar prescrise de un medic dermatolog în urma unei analize bacteriologice.
Retinoizii
Există foarte puține studii care să le dovedească eficiența în cazul rozaceei, însă unul din tratamentele posibile este aplicarea retinoizilor local. Din păcate tretinoizii sunt mult prea iritanți pentru pielea sensibilă a celor cu rozacee și vă recomand să încercați acest tip de ingredient cu maximă precauție.
Laserul și aparate care emit lumina
Cele mai costisitoare metode de tratare a rozaceei sunt laserul (de exemplu: PDL) sau aparate care emit lumina (de exemplu: IPL). Acestea pot reduce sau chiar elimina aspectul vaselor de sânge dilatate de la suprafața pielii, roșeața persistentă, porii măriți și îngroșarea tegumentelor. Este nevoie de mai multe ședințe de acest tip, rezultatele diferă de la caz la caz. Sunt persoane cu rezultate spectaculoase și există persoane asupra cărora laserul și IPL-ul nu au nici un efect în ameliorarea rozaceei. Este important de reținut că nici laserul nici aparatele emițătoare de lumina nu vindecă rozaceea, ele doar ameliorează simptomele, regulile principale de îngrijire a pielii cu rozacee rămân valabile.
Am un ten deschis la culoare,se inroseste usor,la emotii,caldura,condimente,bauturi .Anul acesta in mai,mi-au aparut niste cosuri in zona fruntii ,le-am tratat cum „am stiut”eu mai bine cu diprogenta unguent vreo saptamana -nici un rezultat si pe urma cu brevoxyl care dupa o sapt le-a mai uscat.Am mers si la dermatolog cand deja erau aproape uscate,i-am explicat ce si cum si mi-a spus ca am o dermatoza faciala,mi-a recomandat cutivate crema.Mi-a trecut.atunci.Acuma din nou mi-au aparut in zona de langa nas,acele cosulete,cu un fel de puroi,f deranjante,am folosit din nou cutivate crema,dar fara efect vreo saptamana.Am mers la medic din nou mi-a spus ca am o dermatita periorala,mi-a dat tratm cu antibiotic,unidox solutab si ery fluid.Sunt singura ca am acnee rozacee ,pt ca am toate simptomele acestei boli.Am inceput sa iau acel antibilotic prescris de medic,nici o schimbare..si am inceput sa folosesc brevoxyl.Nu stiu ce pot sa fac sa-mi dispara acele pustule,plus ca am o senzatie de arsura a pielii si piele imi este rosie..si din nou am si in zona fruntii unde am avut si la inceput
Alina,
Imi este foarte greu sa presupun care este afectiunea cutanata prezenta pe pielea ta fara sa te vad si la fel de greu sa iti propun o rutina de ingrijire.
Daca esti sigura ca ai acnee rozacee urmeaza sfaturile din articolul de mai sus. Ai nevoie de BHA (alege Skin Perfecting BHA 1% Gel), protectie solara minerala (alege Hydralight SPF 30), un produs de curatare foarte bland (alege Earth Sourced Cleanser) si o crema hidratanta lejera (Hydralight Moisture Infusing Lotion). Produsele recomandate le poti gasi aici: http://www.paulaschoice.ro
Am un ten deschis la culoare, iar de aproape un an am dobandit o roseata de care nu mai scap. Am 41 de ani. Pana acum a fost sporadica, aparea si disparea. La inceput mi s-a spus ca am dermatita atopica (acum 4 ani) si m-am tratat ca atare, iar in iarna 2013 dupa un consult la alt medic am aflat ca am dermatita seboreica pe scalp si rozacee pe frunte, obraji si la baza urechilor spre ceafa. Am citit tot ce ai scris si iti multumesc pentru informatii, precum si ce au scris altii despre dermatita seboreica si rozacee. Momentan folosesc Bioderma sensibio AR Anti-Rougeurs, pe care o aplic de mai multe ori pe zi asa cum a zis dermatologul, inainte folosesc gelul Gel spumant Atoderm PP Bioderma. Pentru scalp mi-a recomandat Ketodar Sampon cu Ketoconazol 2%. Problema este ca nu reusesc sa hidratez nicicum fata si o simt foarte uscata, iar scuamele de pe scalp s-au ameliorat foarte putin. Mai tare ma deranjeaza aceasta descuamare a tenului. Am incercat sa-l dau si cu ulei de argan ca sa-l hidratez dar din cate am citit aici problema este mult mai complexa.
O iritare a tenului o am si atunci cand merg si la cumparaturi si incerc sa probez ceva imediat se face rosu desi sunt atenta sa nu frec materialele de fata. Ma inrosesc foarte tare si la diferentele de temperatura. Imi poti recomanda ceva care sa-mi hidrateze tenul astfel incat sa nu mai apara scuamele acele pe frunte, nas, sprancene si sa nu-l mai simt asa uscat? Am facut programare si la alt medic dermatolog dar tocmai pe 8 septembrie este disponibil iar pana atunci nu stiu ce sa aplic pe fata ca sa nu mai fie atat de rosie. Nu ma machiez asa ca nu folosesc demachiant sau alte produse cosmetice.
multumesc din suflet
nicoleta m.
Nicoleta,
Este foarte posibil sa ai o dermatita de contact. Nu poti sa aplici un produs cosmetic de mai multe ori pe zi, decat daca acel produs cosmetic este protectie solara. Iti recomand sa cauti o protectie solara minerala, rezistenta la apa (cum ar fi Bioderma ABC Derm SPF 50), pe care sa o aplici inainte sa mergi la cumparaturi.
Ca rutina alege produse cu multi anti iritanti (Clinical Redness Relief te poate ajuta), protectie solara minerala (cum ar fi Skin Recovery SPF 30), un produs cu acid salicilic (incearca mostre de Skin Perfecting 1% Lotion) si hidratare bine formulata (incearca Skin Recovery Moisturizer).
multumesc pentru raspuns, am sa incerc sa vad ce rezultate au cremele…in ce priveste consultatia mult asteptata cred ca am primit cu prea multa usurinta un diagnostic de dermatita seboreica pe moment si un tratament cu nizoral crema de 3 saptamani dupa care se va decide daca am sau nu rozacee Abia daca m-a ascultat cateva minute pentru a descrie ce tratamente am mai urmat. Am aplicat crema de protectie solara recomandata de tine Bioderma AbC derm spf 50 si a fost ok s-a mai rehidratat.
Buna Corina,
As vrea sa incep un tratament cu laser pentru rosacee. Intrebarea mea este : pe timpul tratamentului, este ok sa folosesc bha si aha ?
Multumesc!
Gabriela
Gabriela,
In mod normal da, dar nu inainte cu o saptamana si dupa o saptamana de la procedura. Informeaza medicul despre produsele pe care le aplici si cere parerea lui, el stie mai bine sa te indrume, in functie de tipul de laser folosit.
Multumesc mult!
Buna Corina! Revin la aceasta postare pe care am facut-o anul trecut, pentru ca saptamana trecuta am inceput tratamentul cu lampa pentru Rozaceea si sunt intr-o mare dilema. 🙂 Speranta mea este la tine, poate ma poti ajuta.
Am facut cum m-ai sfatuit tu cu aha-ul si bha-ul…nu le-am folosit inainte si dupa sedinta de terapie. Am fost la dermatolog cu produsele sa intreb daca le pot folosi pe parcurul tratamentului….a ridicat din umeri, nu cunoaste produsele, nu poate sa-mi spune nimic!!!! 🙁 Sunt dezamagita, pentru ca este un medic cu review-uri bune, ma asteptam sa imi raspunda imediat la intrebare.
La tratament foloseste Energist VPL Blitzlampe, de ultima generatie cica. Ti-am scris exact denumirea aparatului, nu ma pricep la aparatele astea care si cum sunt. 😀
Am doua probleme acum : ce fac cu bha si aha? Bha-ul am inceput sa-l folosesc numai in zona T unde tenul este gras, cu puncte negre. Pe obraji, unde am si rozaceea, tenul este uscat acum de cand cu problema asta…inainte era normal spre gras.
Mi-a spus sa nu ies din casa fara protectie solara pe ten ( oricum ma dadeam zilnic cu protectie solara) . Problema este ca eu acum folosesc protectie minerala Hydralight de la Paula, care are SPF 30, iar doctorita mi-a recomandat un SPF 50 dupa ce o termin pe asta, pentru ca deja soarele se arata din ce in ce mai des si mai puternic. Ea m-a dat la cabinet cu o crema La Roche-Posay ( http://www.laroche-posay.ro/produse-tratamente/Anthelios/Anthelios-XL-SPF-50-Crema-Fondanta-p7183.aspx ) care din pacate am observat ca are alcool in compozitie… si mi-a mai dat o mostra de crema Avene sa ma dau 1-2 zile pe obraji. (http://www.eau-thermale-avene.ro/fata/produse-specifice/piele-iritata/cicalfate-crema-reparatoare ).
Problema mea este ca nu stiu nici o protectie solara buna cu SPF 50 !!! Poti te rog sa-mi recomanzi ceva? Este neaparat nevoie de protectie minerala in cazul tenului cu rozaceea? Sunt atat de albe cremele cu protectie mare…ca nu stiu cum le fac fata, sa arate bine pe ten. 😀
Rutina mea pana sapt trecuta cand am inceput tratamentul era :
Dimineata : Curatare cu spuma Balea, AHA pe urmele de la cosuri, protectia minerala Hydralight de la Paula
Seara : curatare cu spuma Balea, BHA-ul de la Paula Clear Anti-Redness 2% Extra Strong, Skin Balancing super antioxidant concentrat serum, Hydralight Moisture-Infuzing Lotion.
Am uitat sa mentionez ca dimineata mai folosesc pe obraji cand este pielea f uscata ulei de jojoba, inainte de protectia solara.
Multumesc mult!!!
Gabriela,
Da, trebuie sa aplici doar SPF mineral. Bine formulat este Bioderma ABC Derm SPF 50, dar e alb. Poti insa aplica fond de ten sau BB cream peste protectia solara.
Nu stiu cat de des faci tratamentul cu lampa. Te rog spune-mi si iti voi putea spune daca si cum poti aplica exfoliantii. Oricum AHA sa nu aplici pe zona cu rozacee in timpul tratamentului. Ti se face tratament doar pe anumite zone sau pe toata fata?
Buna Corina..si multumesc mult pentru raspuns!
Tratamentul cu lampa il fac o data pe luna si doar pe obraji, nu pe toata fata, doar pe obraji am rozaceea. Dermatologul mi-a spus ca, probabil, o sa am nevoie de vre-o 5-6 sedinte de terapie. Bine ca nu e mai des caci este destul de neplacut momentul. Doare, pisca, arde, lumina aceea intensa pe care si cu ochelarii pe ochi, ochii inchisi….tot o vezi destul de puternic. Pe de alta parte ma prinde vara pana termin cu sedintele!!!!
AHA nu am mai folosit deloc de cand am inceput tratamentul iar cu BHA m-am dat doar in zona T.
Multumesc!
Gabriela,
Poti aplica BHA pe zona cu rozacee doua saptamani pe luna, nu in saptamana inainte si dupa tratament. Aplica de maxim 2 ori pe saptamana.
AHA nu mai aplica pe zona respectiva, pana nu termini cu tratamentul.
Am si eu rosacee:(. Imi poti recomada niste produse? Eu nu stiu unde sa gasesc acele produse mentionate de tine, poti sa imi indici te rog un magazin in Bucuresti unde sa ma duc sa cumpar ce am nevoie? Am fost la medic si nu mi-a spus decat ca am cuperoza, nu mi-a dat niciun tratament, ba mai mult, aveam ca niste cosulete pe gat si mi-a dat sa ma dau cu hidrocortizon care nu m-a ajutat la nimic, eu cred ca sunt tot de la cuperoza si mi-au aparat dupa ce am fost la mare. Multumesc mult!
Raluca,
Ce tip de ten ai?
Niciodata nu am stiut ce tip de ten am, dar cand am fost la o sedinta de make up, machieusa mi-a spus ca am un ten foarte sensibil si ca ma inrosesc la cea mai mica atingere. Eu nu am avut niciodata probleme pana acum cativa ani. Acum cativa ani, am inceput sa am pori deschisi, mariti pe frunte, nas si obraji si sa ma inrosesc la orice emotie, la soare…Si pe gat mi-au aparut niste bubite ca gamaliile de ac, in partea unde m-a batut soarele, la fel si pe frunte. Am tenul deschis.
Raluca,
Aici este descrierea tipurilor de ten: https://pasagera.ro/tu-ce-tip-de-ten-ai.html Te rog sa imi spui care este tipul tau de ten.
Cred ca am un ten mixt, normal cu zone grase pe frunte si nas. Este de asemenea si sensibil, ma inrosesc f repede. Uneori, mai ales la caldura si emotii, ma inrosesc f rau pe nas si obraji, avand aspect de betiv.
Raluca,
Produse de curatare bune gasesti foarte multe, sunt review-uri multe pe blog. Alege unul pentru tenul normal, mixt.
Ai nevoie de protectie solara minerala, vei gasi in magazine multe variante.
Ai nevoie de multi anti iritanti, poti incerca varianta propusa de mine in articolul despre ten iritat.
Ai nevoie de un acid salicilic, eventual incearca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfoliants-bha-amp-aha/clear-regular-strength-anti-redness-exfoliating-solution-with-2-salicylic-acid-58.html
Ai nevoie de hidratare lejera, incearca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/hydralight-moisture-infusing-lotion.html
Multumesc pentru sfaturi!
Buna Corina,
In primul rand te felicit pentru blog, este minunat! De 2 saptamani ma confrunt cu o problema destul de ciudata a tenului. Mi-au aparut niste bubite pe obraji si zona este rosie (nu foarte rosie dar destul cat sa imi creeze un diconfort vizual si sa trebuiasca sa acopar zona cu fond de ten) si cea mai afectata zona este cea de sub zona cearcanelor. Nu am mai avut astfel de probleme inainte. Mentionez ca tenul meu este mixt si sensibil. Poate sa fie un inceput de rozacee sau o simpla iritatie? Am schimbat toate produsele din rutina mea de make-up si din rutina de ingrijire insa nu am observat vreo ameliorare. Mi-e teama de aceasta afectiune, ce pot face? 🙁 Multumesc mult!
Alexandra,
Poate fi orice: alergie, iritatie, inceput de rozacee. Trebuie sa pui un diagnostic corect problemei tale si apoi sa alegi ingrijirea necesara ameliorarii problemei tale.
Poti incepe cu aplicarea sfaturilor din acest articol: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html.
Atentie la fata de perna (sa dormi pe perna curata si calcata in fiecare seara), la pensule sau bureti de machiaj (trebuie curatati dupa fiecare folosire), la produse cosmetice noi, la detergenti sau substantele cu care ai intrat in contact in ultimul timp, la alimentatie, etc.
Buna,
Foarte utile informatiile gasite. M-ai putea ajuta cu o parere despre aceasta crema naturala: Crema pentru ten cuperozic,reactiv,foarte sensibil,acneic,cu rozaceea. Contine:apa florala de sunatoare,musetel si castraveti,ulei de rosa mosqeta,borago si jojoba,emulsifiant vegetal derivat din ulei de masline,colagen,coenzimaQ 10,acid linoleic(vitamina F),niacinamida in concentatie de 2%,azeloglicina,extract de vita rosie,extract de ceai verde,extract de schizandra,extract de lemn dulce,gama-oryzanol,silimarina,complex natural antiinflamator de ultima generatie format din gluconat de zinc,extract de castan salbatic,cafeina si extract de lemn dulce,conservant complet natural agreat Ecocert .Nu contine uleiuri esentiale adaugata in afara celor continute in mod natural de apele florale din compozitie.
Multumesc mult!
Buna ziua. In urma cu multi ani am folosit Dermovate crema, deoarece imi facea o piele foarte frumoasa.Dupa un timp am observat ca pielea mea devine din ce in ce mai sensibila. Am incetat folosirea cortizonului dar am ramas cu o piele foarte sensibila. Am o varsta la care este nevoie de hidratare dar pana acum nu am gasit nimic care sa ma multumeasca. Am decis sa consult un dermatolog, acesta spre uimirea mea mi-a pus diagnosticul de cuperoza. Nu sunt medic dar tind sa cred ca nu este un diagnostic pus corect. Nu am avut niciodata probleme cu inrosirea fetei problema mea majora fiind intoleranta la orice produs cosmetic si intradevar mici telangiectazii despre care sunt convinsa ca au aparut din cauza folosirii in ecces a cortizonului , piele subtiindu-se din aceasta cauza. Medicul mi-a recomandat Metrocreme si Rosaliac Ar iar acum tenul meu este distrus.Mi-au aparut pustule si porii s-au dilatat. Sunt disperata, nu am avut niciodata cosuri sau pustule acestea aparand strict in urma folosirii acelor produse. Doresc o programare la dv. Vreau neaparat sa ma vedeti si sigur dv veti stii cu certitudine daca diagnosticul a fost pus corect sau nu. Dati-mi va rog si indicatii de ingrijire zilnica pana ce vom reusi sa ne vedem. Sunt foarte incantata ca v-am descoperit, sunteti o persoana foarte inteligenta, aveti foarte multe cunostinte medicale , va admir si va multumesc ca existati.
Ema,
Tenul tau este uscat sau ai si zone de ten cu exces de sebum?
Buna seara.Am citit cu rabdare toate recomandarile dv. Am fost uimita sa descoper ca toate suferintele pielii mele se regasesc in dermatita cortizonica si nicidecum printre simptomele cuperozei. Sunt foarte dezamagita, Am fost la un renumit medic de la Sanador, am platit 220 lei pt o consultatie dar mi-a fost pus un diagnostic gresit si am urmat timp de doua luni un tratament gresit. Acum am mare nevoie de indrumarile dv. Va rog din suflet recomandati-mi ceea ce este de facut si voi urma cu multa exigenta si incredere toate recomandarile. Va multumesc!
Ema,
Te rog sa imi scrii prin formularul de contact, sa imi pui poze cu tenul tau, sa imi explici cat timp ai folosit cortizon, care sunt reactiile tenului tau si care este starea tenului tau de acum.
Buna seara. Ma scuzati ca va scriu din nou dar am uitat sa specific ca eu am un ten mixt.
Buna Pasagera, ti-am mai scris acum ceva vreme, pe atunci aveam dermatita seboreica in plin tratament, intre timp s-a ameliorat cu Ivadermaseb si Kelual DS alternativ. Te rog mult ajuta-ma sa inteleg ce mi-a prescris medicul de aceasta data, deoarece nu stiu daca sa urmez intocmai indicatiile ei. Am ten mixt, astazi am fost la dermatolog a doua oara in ultimele luni. Diagnostic: dermatita mixta a fetei/cuperoza/ten intolerant. Fara nici o analiza suplimentara, alta decat „vizuala” am primit reteta pentru: Zinkit efervescent 1/zi, Acnepril (cred) pastile 2/zi, crema Roseliane de la Uriage o data pe zi (am inteles dintr-un comentariu de-al tau ca nu ajuta), si o mixtura din: clindamicina 1g, metronidazol 1g, talc, oxid de zinc 15g sper ca am citit bine, glicerina 20g, apa distilata 100 ml, de aplicat seara, sau o seara da una nu, dupa cum tolerez, si acest tratament timp de o luna, dupa care revenire la control. Este oare normal sa mi se prescrie doua antibiotice fara nici o analiza? Inca ceva: folosesc acum Paula’s Choice Skin Balancing oil reducing cleanser, PC Skin Balancing Pore-Reducing Toner, PC Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel, si Kelual DS o zi da una nu; abia acum (recunosc) am inceput sa folosesc crema cu SPF, mi-am luat mostre de la PC: Barely There Sheer Matte Tint SPF 30, RESIST Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF 30 with Antioxidants, CLEAR Ultra-Light Daily Mattifying Fluid SPF 30+ sa vad pe care o tolerez mai bine. Sper ca nu te-am plictisit cu mesajul kilometric, si sper sa ai timp sa ma poti ajuta cu o parere referitoare la tratamentul prescris. Multumesc!
PS: te-am „ratat” la consultatie in noiembrie, as vrea sa imi fac un drum pana in Timisoara, eu sunt din Bucuresti.
Roxana,
Nu stiu de ce ai primit clindamicina pentru dermatita si cuperoza, dar stiu de ce ai primit metronidazol. Exista o teorie cum ca rozaceea poate fi cauzata de Demodex, exista o alta teorie cum ca Demodexul nu cauzeaza rozacee, dar iritatia produsa de acesta poate fi confundata cu rozaceea. Demodexul este sensibila la concentratii mari de metronidazol, in nici un caz 1% cum ti-a prescris dansa. Oricum ar fi, trebuia sa iti faca o analiza pentru Demodex daca suspecteaza ca ai Demodex. Mai mult decat atat, daca pe ten nu ai pustule cu puroi, daca nu exista infectii pe piele, antibioticele sunt degeaba.
In fine, daca ai cu adevarat cuperoza, ten intolerant si dermatita trebuie sa schimbi produsele, Skin Balancing nu e cea mai potrivita varianta pentru tine.
Eu ti-as recomanda sa alegi un cleanser foarte bland, eventual Moisture Boost, sa alegi un toner cu multi anti iritanti cum ar fi Earth Sourced (sau chiar Clinical Redness Relief), un SPF mineral (vezi care iti place mai mult din cele pe care le incerci acum). Sa aplici un BHA lejer cum ar fi 1% Gel, o seara da, o seara nu si o crema hidratanta cum ar fi Hydralight Moisture Infusing Lotion. Daca inca mai ai dermatita seboreica aplica Kelual DS pe zonele afectate, dimineata. Incearca mostre si observa reactia tenului tau.
Buna Pasagera, si iti multumesc mult pentru raspuns! Clindaminica mi-a dat-o pentru ca acum am pustule mici si razlete, care imi dau mancarimi, dar care nu „coc”, si pentru ca inainte de tratamentul cu anticonceptionale (pentru ovare micropolichistice 🙁 ) aveam acnee cu pustule. Acum de la acnee am mai ramas doar cu cate o pustula pe ici-colo. Demodex nu suspecteaza ca am, eu am sugerat analiza, si am sugerat si ca ar putea fi Demodex, insa nu stiu de ce nu a considerat dna dr. necesar sa mi-o si faca (analiza). Sa mai spun ca este un mare „lant” de clinici? In sfarsit… O sa iau in considerare sugestiile tale referitoare la produsele de curatare si hidratare, urmeaza o noua comanda de mostre PC 🙂 Iti multumesc inca o data pentru rabdare, si iti doresc ca tot binele pe care il faci sa ti se intoarca!
Roxana,
Citeste te rog si articolul despre clindamicina. Pentru acele pustule mici (care poate ca sunt papule) BHA-ul este ideal.
Iti multumesc si eu pentru comentariul tau.
Buna ziua!
Am citit toate comentariile si m-am decis sa cer un sfat. M-am procopsit cu rozacee anul trecut, in vara. Brusc. Am fost la o armata de dermatologi, am facut doua sedinte de electrocauterizare cu efect imprecis. Am tinut rozaceea sub control, in sensul ca nu s-a extins. Am folosit apa micelara de la Bioderma si creme Bioderma si Avene. Brusc, la inceputul lunii, starea mea s-a inrautatit. Toata fata imi este rosie, inclusiv nasul (ceea ce nu am avut pana acum). mi-au aparut bubite rosii numai pe un obraz. Acestea s-au retras in aproximativ 24 de ore. Ma mananca fata ingrozitor si ma ustura. Inclusiv ochii. Senzatia este ca am folosit ardei iute. Exista sanse de ameliorare? Mi-am facut toate analizele (demodex, helico, AC Nucleari) si sunt bune. Maine fac prima sedinta de laser cu lumina pulsatila (cred ca asa se numeste). Nu imi prieste nicio crema. Nici din gama celor pe care deja le-am folosit, nici de la alte branduri. Poate laserul sa imi amelioreze aspectul inestetic si starile de disconfort? Este posibil ca rosaceea sa recidiveze dupa un timp (cum mi s-a intamplat acum, la interval de un an)? Precizez ca am grija la regimul alimentar. Nu il incalc decat intr-o singura privinta: cafeaua, pe care o beau calduta. Va multumesc anticipat pentru un raspuns!
Alina,
Rozaceea poate recidiva oricand, mai ales ca rozaceea nu se vindeca, doar se tine sub control. Citeste te rog articolul despre ten iritat.
Iti trebuie neaparat protectie solara si multi anti iritanti. Verifica sa nu fi facut cumva o alergie la ceva.
Folosesc protectie solara. De anul trecut nu ies din casa fara protectie + 5o. Ma gandeam sa merg si la alergolog in ciuda faptului ca nu am avut probleme pana acum. Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Ma duc si la articolul indicat.
Buna! Am rozacee de foarte multi ani si incerc sa o mai ameliorez cu ipl. Acum am alta problema de sanatate (gineclogice)si medicul mi-a dat ceva antibiotic (pastille) .Este adevarat ca daca faci tratamente ipl si iei antibiotic in acest timp, tenul capata cicatrice? Multumesc foarte mult.
Alexa,
Te rog sa adresezi aceasa intrebare medicului care executa procedura cu IPL si care isi va asuma raspunderea pentru raspunsul dat.
Buna! Am si eu o problema cu rozaceea.Am pete in obraji deci nu sunt vinisoare sunt pete(vase dilatate). Am fost la doctorul dermatolog si mi-a spus ca am rozacee. Dar in ce consta consultatia? Ca doar s-a uitat putin la obraji. Am vazut pe diferite site-uri acnee rozacee …….eu am doar petele cosuri nu,,bine ca imi mai iese cate u cos la doua luni asta zic eu ca e altceva. Dupa cum vede sunt baiat si as vrea daca puteti sa-mi spuneti o crema sau ceva care sa diminueze roseata, sa „stearga” petele. Va rog frumos
Cosmi,
Rozaceea si acneea rozacee sunt doua lucruri complet diferite. Te rog citeste ambele articole despre rozacee despre site. ‘O crema sau ceva care sa diminueze roseata, sa stearge petele’ asa cum spui tu, nu exista. Cu o rutina completa si corecta vei avea rezultate bune.
Buna,
Din cate stiti voi crema Metrocream de la Ivaterm are cumva in compozitie vreun derivat de cortizon? amavut mari problem din cauza unei doctorite dermatolog, care mi-a prescris o crema cu cortizon preparata in farmacie, iar acum ma feresc cat pot de orice ar contine asa ceva. Noua doctorita care a prescris Metrocream a spus ca nu da dependenta, dar totusi….vreau sa fiu sigura 🙂
Anca,
Nu stiu, uita-te cu atentie la lista de ingrediente.
Buna!
Citesc cu mare interes articolele tale si am o intrebare: de curand am fost diagnosticata cu inceput de cuperoza, am un ten cu pori dilatati, puncte negre, tenul meu luceste, dar conform spuselor cosmeticianei este nehidratat. Acum eu stiu teoria: crema cu spf, pentru ten sensibil si as vrea sa-mi pot permite produsele de la Paula’s Choice, dar momentan nu imi permit.
Te rog sa-mi recomanzi – daca poti- o crema de zi cu factor de protectie potrivita tenului meu , care sa aiba un pret pana in 60 RON
O alta intrebare: ca gel de curatare ce ai recomanda?
Pentru noapte o sa-mi cumpar crema de la Floritene
http://www.plafar.net/cosmetice/ingrijire-fata/floritene-crema-noapte-castan-india-50ml-buc-laboratoires-magistra.html
Multumesc frumos!
Georgiana,
Te rog sa cauti review-uri pe site https://pasagera.ro/category/produse-cosmetice-2/produse-cosmetice-review, vei gasi multe produse bine formulate.
Buna ziua,
As avea mare nevoie de ajutorul tau, ai putea sa imi recomanzi un program complet de ingrijire pentru tenul meu?
Tenul meu este uscat/sensibil afectat de rozacee in jurul nasului si pe pometi ai mai prezinta decuamari,este destul de uscat! As dori sa imi recomanzi o rutina de ingrijire cu produsele Paula’s Choice!
Astept raspunsul tau! Multumesc
Ileana,
Ti-am raspuns pe Facebook.
Buna.am 34 de ani si ma confrunt cu acnee pe tot corpul.mai putin pe picioare.am fost recent la dermatolog si mia dat doxacilina.de la a 2a pastila mam oprit.a inceput sa ma doara stomacul.luasem si omeran,degeaba.daca fac intravenos ar avea acelasi efect la stomac? Sau creama cu doxacilina este?caut un dermatolog specializat ,stie cineva?
Anca,
Te rog citeste acest articol: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html, se aplica pentru tot corpul.
Medicamentele administrate intravenos nu au acelasi efect asupra stomacului cum au cele administrate pe care orala.
Eu ti-as recomanda sa iti gasesti un dermatolog care sa iti faca un set complet de analize si sa determine cauza problemei tale, mai ales pentru ca exista o gramada de afectiuni cutanate care arata ca si acneea, dar nu sunt acnee (de exemplu foliculita).
Buna! Ar putea exista o legatura intre rozacee si menstruatie ? Am observat ca dupa menstruatie,timp de circa o saptamana aceasta roseata dispare..
Andreea,
Exista o legatura, dar nu as putea sa iti spun despre ce e vorba pentru ca sunt multe femei care afirma ca rozaceea lor este agravata dupa menstruatie sau inainte de menstruatie. In aceste cazuri hormonii sunt cei care fac aceste schimbari pe care le observi pe suprafata tenului, poate ar fi bine sa iei legatura cu un endocrinolog, poate problema ta e strict hormonala si o poti rezolva daca vei gasi echilibrul hormonal necesar.
Buna! Mama mea se confrunta cu aceasta afectiune a pielii de multi ani. De curand, i-a fost recomandata o crema, Mirvaso. Insa pretul piperat ne face sa ne gandim bine inainte de a o achizitiona. Ea are pielea sensibila si nu raspunde bine la orice crema. Iar mostre nu am gasit pe nicaieri. Stii ceva de acest produs? Am inteles ca ar fi nou pe piata din Romania. Multumesc!
Bogdana,
Mirvaso nu este tratament pentru rozacee, doar o ameliorarea temporara, foarte eficienta din cate am citit eu. Nu stiu insa cat de bine este tolerat.
Buna Corina, apropo de Mirvaso o folosesc eu dar este doar o ameliorare timp de 12h apoi reapare o folosesc ocazional doar din pacate ma lupt roseata care apare pe obraji barba si nas cel mai accentuat am fost la multi dermatologi fiecare a zis alt diagnostic ecsema dermatita dermatita seboreica rosacee cert este ca nici o schimbare dupa diferite tratamente nu am vazut , as dori un ajutor pt a putea comanda produsele Paula’s Choices,te rog din inima
Dana,
Mirvaso nu este tratament pentru rozacee, are efect strict asupra simptomelor de roseata si atat.
Te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro, cu fotografii ale tenului tau si descriere detaliata a problemelor pe care le ai si ti se va face o propunere de rutina.
https://www.vidal.fr/actualites/16199/soolantra_premier_medicament_topique_a_base_d_ivermectine_dans_le_traitement_de_la_rosacee/ ce parere ai despre crema?
Dana,
Ivermectine este un medicament anti parazitar care omoara Demodexul (uite articol despre Demodex https://pasagera.ro/demodex-folliculorum-demodex-brevis-descriere-simptome-tratament-rutina-de-ingrijire-a-pielii.html) cu efecte adverse extrem de severe. Nu este tratament pentru rozacee. Nu stiu daca stii franceza, dar te rog citeste cu atentie indicatiile acestui produs, vei vedea ca nu este pentru rozacee. Iar daca nu ai Demodex nu iti aplica aceasta crema pe ten (personal nu as aplica daca nu ar fi recomandata de un dermatolog, in urma unor tratamente).
Buna Corina este adevarat despre Mirvaso multumesc, am fost la dermatolog diagnostic rosacee, urmez tratament antibiotic si alte doua medicamente dupa 6 zile de antibiotic ,apoi crema ce am postat-o in linkul de jos este ceva aparut nou ma uit la continutul cremei si nu pricep mare lucru, voi face un control urgent pentru pleoapele umflata multumesc frumos pentru email si sper sa reusesc sa o scot la capat
Buna Corina, la recomandarea dermatologului am folosit cateva zile Soolantra , multumesc frumos pentru parere si iti confirm ca este dezastruoasa pielea mea dupa aceasta crema din pacate :(,stiu franceza am citit efectele dar sunt paralele cu limbajul medical),am oprit crema, esti deosebita apreciez mult timpul tau si tot ce faci aici, multumesc din toata inima
Buna Corina
De cateva luni mi-a aparut pe barba o zona, destul de bine definita, in care textura pielii s-a modificat(au aparut niste striatii, descuamări) existând si senzatie de usturime si prurit. In ultimul timp am scapat de descuamari si de usturime/prurit dar a ramas aceeasi textura a pielii modificata. Am fost la un dermatolog care mi-a dat diagnosticul de cuberoza si melasma (tenul meu a fost intotdeauna usor patat dar fara episoade de inrosire puternica). Tratamentul pe care mi l-a dat consta, intern, in antibiotice si un antimicotic iar extern mi-a prescris crema de la La Roche Posay – Toleriane Ultra, cu interzicerea folosirii altor produse cosmetice.
Pana acum eu aveam o rutina ce consta in curatare, toner Paula Choice Resist Weightless, crema cu factor de protectie 30 de la Kiss My Face, exfoliere BHA 2% Resist Pore Refining si crema hidratanta (seara) Skyn Balancing gel (eu avand tenul mixt).
Problema mea e ca de cateva zile ( de cand am inceput tratamentul) a revenit senzatia de prurit de pe barba. Acum nu stiu ce sa fac pentru ca inteleg sa continui, cel putin o perioada, tratamentul medicamentos dar din cate stiam factorul de protectie este important mai ales in cazul tenului sensibil.
Scuze pentru postarea atat de lunga dar tind sa revin la vechea mea rutina (avand in vedere ca senzatia de mancarime e insuportabila) si as avea nevoie de un sfat.
Anca,
Bineinteles ca ai nevoie de rutina ta completa, pentru ca nu poti sa aplici doar apa chioara (scuze, dar asta e crema aia de la LRP) si sa te astepti ca pielea ta sa fie sanatoasa.
Este practic imposibil sa ai cuperoza doar pe barba si cel mai probabil ai o dermatita. Mergi la alt medic si tine-te de rutina ta. Medicul trebuie sa iti indice un tratament pe care sa il introduci in rutina ta. Eu te-as sfatui sa incerci Clinical 1% retinol mini produs, aplicat pe toata fata, o data pe saptamana. Iar pe zona respectiva sa aplici un ulei vegetal sau o crema hidratanta mai emolienta.
Buna Corina,
Citesc cu interes blogul tau si sunt atat de multe informatii pretioase incat ….nu prea reusesc sa le asimilez pe toate. Am si eu cateva probleme si cateva intrebari, poate ma lamuresti tu!
Am fost la dermatolog si mi a recomandat pentru pete si cuperoza (nu sunt decat cateva vase sange vizibile) skinoren dimineata si seara. Daca pe pata e ok, pe zona cu cuperoza ustura si ma irit destul de tare si acum folosesc doar seara. Crezi ca are efect daca folosesc asa?
Si o alta intrebare: este ok daca in acest timp fac si un tratament ci Glyco A 12% ? Si daca da, cum sa le folosesc? Din pacate, protectie solara folosesc doar de cand am inceput sa utilizez skinoren.
Multumesc!
Monica,
Daca te ustura nu este ok, nu mai aplica pe zonele respective. Glyco A 12% poti sa aplici seara, de 2-3 ori pe saptamana, in functie de toleranta tenului tau, iar Skinoren aplica dimineta. Nu stiu de ce ai pete (solare sau in urma pustulelor), dar te incurajez sa citesti articolele despre pete de pe site, foloseste motorul de cautare.
am lucrat 7 ani la un aparat de tocat hartie si m-am ales cu rozacee acneica. Pentru hidratarea tenului ce crema as putea folosi ?multumesc
Sanda,
Alege de aici o crema hidratanta in functie de tipul tau de ten si de momentul in care vrei sa o aplici (seara sau dimineata): http://www.paulaschoice.ro/skin-care/calm.html
Buna, am fost diagnosticata cu rozacee de putin timp. Am roșeața si pustule destul de mari in jurul gurii si a nasului , iar pe obraji si putin pe frunte se aseamăna mai mult cu o iritație..mi s a prescris crema ce conține nadifloxacin 10 mg,o folosesc de 2 zile dimineața si seara, dar deocamdată nici o ameliorare.am curățat tenul cu apa micelara hidrabio de la Bioderma , am aplicat ulei de cocos si apa termala de la La Roche Posay . Doar atât am putut suporta pe ten din cauza mincarimilor si a usturimii ..te rog sa mi faci o schema de îngrijire a tenului mixt care sa țină rozaceea sub control, cu produse de la PC, sau orice alt brand .. Si , ce fond de ten cu grad de acoperire cat mai mare imi recomanzi ?
Multumesc
Anisia,
Am trimis mail-ul tau la Paula’s Choice, te-am pus in CC.
Buna. De cand ma stiu, am o problema cu roseata la nivelul nasului. Restul tenului e ok, doar nasul este meru rosu, indiferent daca e cald sau frig. Tot incerc sa o maschez cu fond de ten dar as fi fericita daca as gasi un tratament. Ma puteti ajuta, va rog frumos?Multumesc.
Bianca,
Ai fost la dermatolog? Protectie solara folosesti? Ce anume crezi ca duce la aparitia rosetii? Este mai accentuata aceasta problema atunci cand ai emotii, cand bei alcool, cand mananci condimentat? Rozacee doar pe nas nu se prea poate sa ai, alta este cauza.
Buna . La medici nu mai apelez este inutil. Imi baga medicamente care nu Au nici un rezultAt si mi distrugè ficatul. Am un Ten pritentios am citit articolele tale dar nu stiu Cum sa apuc si sa incep o ingrijire corecta . Am acnee zona T , mi Au Ramas Pete rosii frunte si jurul gurii care le astup doar cu fond de Ten. Pyncte negre Pe nas frunte barbie.rozacee observ Pe Langa nas vene mICI dar si Pe barba observ .mi se inroeseste pieLea de la frig decine uscAta sunt rosie rau . Fruntea mea deja a facut riduri de la Cate nebunii am folosit e uscAta parca dar in acelashi timp este si grassa pieLea . Te rog mult cum pot sa mi ingrijesc tenul in acestea conditi c’è produsse sa mi iau
Daniela,
Eu recomand produsele Paula’s Choice, le gasesti aici: http://www.paulaschoice.ro
Daca crezi ca te-ar interesa o propunere de rutina de ingrijire a tenului cu produsele respective scrie mail la info@paulaschoice.ro si trimite si fotografii cu tenul tau.
Buna ziu. Numele meu e Florin am 32 de ani, si de câteva luni sufăr si eu de rozaceea.momentan folosesc i crema de la dermatolog cu antibiotic , metronidazol, si pentru hidratare o crema de la Forever living, cu aloe Vera Si propolis Si de la Eucerin o crema anti roseata….
Buna,Corina!ajuta ma te rog intr o problema disperanta..am rozacee si când e frig se vede si mai rău..ce produs sa aplic?te rog din tot sufletul sa ma ajuți ca nu stiu ce sa mai fac ce crema sa iau..am încercat cu crema cu factor de protectie si ma irita..te implor indica mi ceva!
Ramona,
Rozaceea este agravata de frig, din pacate. Pentru ameliorarea simptomelor ai nevoie de o rutina de ingrijire completa, nu doar un singur produs. Scrie te rog mail la info@paulaschoice.ro si cere recomandare de rutina. Incearca mostre si observa reactiile tenului in timp.
Buna ziua! ma confrunt cu rozacee permanenta de 4 ani jumate ( de cand am ramas insarcinata, avand hipertensiune in timpul sarcinii), ten foarte uscat cu cojite si cosuri mici pe toata fata.La simpla atingere a obrajilor acestia se inrosesc imediat. Am fost la dermatolog dar mi-a recomandat creme fara nici un succes. Am incercat Bioderma Sensibilo Ar,Metroruboril, Floritene cu castane india, Rosaliac de la Roshe Posay, Ivadermaseb pt piele cu roseata si scuame, Unt shea si dedeaba. Mi-am pierdut speranta ca tenul meu se va mai reface vreodata. imi puteti face o recomandare de tratament pentru afectiunea mea? Multumesc! Catalina
Catalina,
Sigur ca da, cu mare placere, te rog scrie la info@paulaschoice.ro si ti se va raspunde imediat cu o propunere de rutina. Citeste te rog si articolul Despre rozacee, sper sa iti fie de folos.
Mie dermatologul mi-a prescris Soolantra și m-a programat la tratament laser, cu aceeași explicație că nu se vindecă ci doar se ameliorează și trebuie să fac laser o dată la 1-2 ani. Numai că Soolantra nu se mai găsește pe absolut nicăieri, iar în loc mi-a prescris Mask Plus, care trebuie să recunosc că e destul de eficient contra coșurilor sub piele pe care le aveam, însă mi-e teamă că o să iasă o „mega-combinație” între laserul ăla și pielea mea sensibilizată de tretinoin…
Foarte ciudata alegere de a inlocui Soolantra cu Mask Plus. Acid salicilic ai incercat vreodata? https://www.paulaschoice.ro/produs/calm-redness-relief-1-bha-lotion-exfoliant/
Nu pentru a inlocui Soolantra, dar pentru a reduce simptomele rozaceei.
Buna ziua. Am si eu o intrebare am luat 20 de zile de doxiciclina pt probleme ginecologice. Dupa cat timp as putea merge la IPL? Multumesc!
Patricia,
Aceasta intrebare trebuie a o pui specialistului care va executa sedintele de IPL.