Despre rozacee

În afară de problemele comune cu care ne confruntăm (ten gras, tendințe acneice, ten sensibil, alergii, melasmă) pielea dezvoltă foarte multe afecțiuni la care medicina are prea puține tratamente. Cele mai cunoscute sunt eczemele, seboreea, psoriazisul și rozaceea.

Pentru că nu toți suntem medici sau avem cunoștințe în domeniul dermatologic, este destul de greu să alegem produse de îngrijire zilnică, benefice afecțiunii noastre, în special în cazurile în care nici medicii nu ne dau soluții concrete.

În cazul în care pielea voastră prezintă o afecțiune este important să o diagnosticați cât mai repede pentru a reduce simptomele, dar mai ales pentru a folosi doar ingrediente de care piela are nevoie, nu ingrediente care pot agrava afecțiunea respectivă.

În cazul rozaceei este foarte important să găsiți produse care vă sunt benefice deoarece tot ce conține ingrediente iritante sau problematice nu numai că pot agrava afecțiunea, dar pot chiar anula beneficiile tratamentului (dacă urmați unul).

Rozaceea afectează între 30% și 50% din populația caucaziană și este foarte des diagnosticată greșit, de aceea este important să consultați un dermatolog specialist în rozacee pentru un diagnostic corect.

Rozaceea afectează în special pielea feței, iar evoluația ei durează o perioadă mai lungă de timp. Ea debutează ca o roșeață a obrajilor, nasului, bărbiei și frunții care apare și dispare ( flushing) sau ca o sensibilitate extremă la orice produs cosmetic. Acesta este stadiul de eritem trazitor în care apare roșeața inițial legată de factorii declanșatori: iritanți, expunere solară, emoții, schimbări de temperatură, alcool, alimente fierbinți, condimente, etc. Roșeața este tranzitorie în acest stadiu și poate dispărea în timp, după încetarea factorului agresor, ceea ce face rozaceea și mai greu de diagnosticat.

Cu timpul, această roșeața tinde să devină mai intensă și mai persistentă, iar vasele de sânge se pot dilata, devenind vizibile prin piele sub forma unor mici linii de culoare roșie și uneori chiar violacee, numite teleangiectazii. Acesta este stadiul cuperozic.

Pe fondul unui ten cu eritem tranzitor și cuperoză, afecțiunea netratată poate duce la formarea papulelor și pustulelor, semănând foarte mult cu acneea, acesta fiind stadiul papulopustulos numit și acnee rozacee. Acneea rozacee este caracterizată și de pori dilatați, zone descuamate sau zone cu exces de sebum și extinderea afecțiunii pe scalp, gât și decolteu (doar în rare cazuri se observă această extindere).

Diferența dintre acneea vulgară cauzată de bacteria P.acnes și rozaceea papulopustuloasa este în primul rând evidențiată de faptul că rozaceea nu are ca simptom comedoanele (punctele negre), iar acneea nu prezintă teleagiectazii. Tratamentele specifice acneei vulgare nu sunt foarte eficiente în cazul rozaceei.

Ultimul stadiu al rozaceei este reprezentat de elefantiazisul feței, simptomatic fiind caracterizat prin prezența nodulilor mari inflamatorii și plăcilor hipertrofice îngroșate. Nodulii sunt prezenți pe nas și obraz, doar în rare cazuri în alte zone ale feței, pielea prezintă seboree în exces, descuamări, este inflamată, îngroșată și porii sunt dilatați. Bărbații pot avea ca simptome mărirea și roșeața exagerată a nasului cu zone umflate și vene vizibile, simptome numite rinofimă și puse în trecut (în mod eronat) pe seama alcoolului. Femeile fac foarte rar rinofimă.

Ce anume cauzează rozaceea nu se știe încă, de o vreme se presupune că un acarian ar putea fi un factor declanșator în multe cazuri și anume Demodex Folliculorum. În multe cazuri au existat rezultate bune în urma tratamentele specifice Demodexului, cu metronidazol.

Se știe însă ce duce la declanșarea și agravarea simptomelor: soarele (în primul rând), căldura, stresul, fricțiunea pielii, efortul susținut, transpirația excesivă, alcoolul, nicotina, sauna, iritanții chimici, cortizonii de orice fel, etc.

Există mai multe tipuri de rozacee:

1. Rozaceea papulopustuloasă – este caracterizată de prezența unor placarde eritematoase (vezi eritem tranzitor), papule roșiatice, pustule, telangiectazii, etc.

2. Rozaceea fimatoasă – se caracterizează prin îngroșarea accentuată și difuză a tegumentelor feței, apariția de neregularități la suprafața nasului și mărirea acestuia (rinofimă), bărbiei (gnatofima), frunții (metofima), urechilor (otofima), și/sau pleoapelor (blefarofima). Rozaceea fimatoasă are la rândul ei 4 subtipuri histologice: glandulară, fibroasă, fibroangiomatoasă și actinică.

3. Rozaceea eritematotelangiectatică – este caracterizată de prezența roșetei persistente, a telagiectaziei, dar mai ales prin deshidratarea pielii și a senzației de arsură și usturime în special când pe piele se aplică un produs (nu are importanță ce fel de produs).

4. Rozaceea oculară – este caracterizată de senzațiile de arsură a ochilor, prezența unui corp străin în ochi, uscăciune a ochilor. Globul ocular prezintă de multe ori vase de sânge vizibile, iar pleoapele se pot inflama. Alte manifestări ar fi: blefarita, conjunctivita, hiperemia conjunctivala interpalpebrala și telangiectazii conjunctivale, fotofobie.

Această afecțiune se vindecă în procent destul mic. Netratată corespunzător rozaceea își amplifică și agravează simptomele. Tot ce se poate face pentru rozacee este ameliorarea simptomelor vizibile, dar vindecarea este posibilă doar pe o altă cale, alta decât cea a aplicării locale de produse cosmetice sau medicamente.

Bineînțeles că nu orice vas de sânge care se vede la baza nasului (de exemplu) este rozacee, de aceea vă recomand să fiți un bun observator al pielii voastre, să nu faceți presupuneri și să nu exagerați/ignorați afecțiunile cutanate.

Mult mai multe informații despre rozacee puteți gasi pe www.rosacea.org.

Soluții pentru ameliorarea rozaceei

Bibliografie:

Journal of the American Academy of Dermatology
Experimental Dermatology
Cosmetic Dermatology
Archive of Dermatology Research
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
British Journal of Dermatology
Cutis
Acta Dermato-Venereologica

121 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna,

    Ma numesc adriana am 29 de ani si acnee rosacee am obrajii foarte rosii si plini de bubite micute care nu trec indiferent ce le fac. Am tenul mixt spre gras si folosesc crema uscata de la la roche cu spf 50.
    Te rog poti sa imi recomanzi o rutina cu produse de la paula?
    Multumesc mult chiar nu stiu ce sa mai fac 🙁 nu pot sa aplic nici fond de ten sau pudra pentru ca bubitele se inmultesc 🙁

    • Buna Adriana,
      Iti recomand:
      Dimineata: Hydralight Cleanser, Hydralight Toner, Redness Relif Treatment, Hydralight SPF 30.
      Seara: cleanser, toner, Skin Perfecting BHA 1% Lotion, Hydralight Moisture Infusing Lotion.

  • Buna,
    In timp ce cautam pe net masca de fata cu argila am dat de acest site de care nu ma pot desparti. Dupa ce mi-am aplicta pe fata o masca cu argila si lamaie recomandata pe un alt site am aflat aici informatia valoroasa cum ca lamaia nu se aplica pe un ten sensibil ca al meu. Am primit diagnostic de rozacee si cuperoza de la 2 medici dermatologi, ambii mi-au prescris tratament cu unidox timp de o luna. Am reusit sa-l tin 2 sapatamani dupa care am renuntat . Unul din ei mi- a zis ca nu are ce produse sa-mi recoamnde din tara si sa incerc sa fac rost din SUA de crema preparata in farmacie care sa contina sulfur5% si sodium sulfacetamide 10% . Ce parere ai despre recomandare? Intre timp studiez site-ul si imi voi alege o crema de fata pe baza recoamndarilor tale.
    Multumesc.

    • Buna Dana,
      Nu inteleg pentru ce ai nevoie de sulf care e un iritant major ca sa tratezi rozaceea, dar am auzit si mai rau decat atat. Vei gasi informatii despre ingrijirea tenului cu rozacee, prezentate din punctul meu de vedere, sper sa iti fie de folos.

  • buna! poti sa-mi recomanzi o crema sau un ulei pentru psoriazis? pielea se usuca foarte tare in zona pielii cu paoriazis si as vrea sa o mai ameliorez. stiu ca , cauza e din interior si de acolo o sa o tratez dar as vrea ceva care sa ma ajute cat de cat si la exterior

      • Buna,
        Acum 3 ani am fost la dermatolog si mi-a spus ca am rozacee papulopustuloasa. Mi-a dat un tratament de care recunosc nu m-am tinut cum trebuia,nu m-am abtinut de la mancarea care provoaca rozaceea.
        Am citit pe blogul tau si am inteles cat de necesara este o rutina zilnica.
        M-am hotarat sa reancep trtamentul pt. rozacee si in acelasi timp sa-mi fac o rutina zilnica. Te-as ruga sa-mi spui daca procedez corect:
        DIMINEATA:
        Curatare ten: Eau termale avene-cold cream emollient cleansing gel
        Apa termala La Roche-Posay
        Skinoren 15% gel pe pustule
        La Roche-Posay Anthelios XL very high protection spf 50
        Vichy-Normaderm Teint-Fond de teint anti-imperfections
        SEARA:
        Demachiere-Boots-Expert sensitive gentle cleasing lotion
        Eau termale avene-cold cream emollient cleansing gel
        Apa termala La Roche-Posay
        Retin-A pe pustule
        Olay-Total efects 7 in 1 night firming moisturiser

        P:S:tenul meu este normal cu zone uscate.Drematologul mi-a prescris atunci antibiotice orale (nu mai stiu denumirea),apa termala avene,skinoren si gel ge curatare avene.am avut arsuri pe fata deoarece dermatologul mi-a spus sa folosesc skinoren pe tot tenul,nu dau vina pe el,poate nu am folosit eu corespunzator produsele.

        Multumesc anticipat!

        • Dana,
          In rutina ta de dimineata nu ai nevoie de apa termala, ai nevoie de un toner cu multi anti irianti sau un produs special formulat cu anti irianti, cum ar fi Paula’s Choice Clinical Redness Relief.
          In articolul de analiza a produselor LRP cu SPF verifica te rog daca e ok produsul pe care il ai. Sa nu uiti, ai nevoie de protectie solara minerala.
          Seara: Exista si produse de curatare care indeparteaza machiajul, fara sa mai fie nevoie de demachiere. Apa termala nu e necesara, ai nevoie din nou de produsul cu anti iritanti. Retin-a este extrem de iritant pentru tenul cu rozacee. Eu ti-as recomanda sa alegi Differin pe care sa il aplici alternativ cu BHA 1% Gel (acid salicilic, extrem de important in rutina tenului cu rozacee).
          Nu stiu ce contine produsul hidratant, vezi articolul despre hidratarea pielii pentru a intelege ce anume trebuie sa contina si ce sa nu contina.
          Nu stiu daca tenul tau a reactionat la Skinoren asa pentru ca ai aplicat pe toata fata sau pentru ca nu il tolerezi. In cazul in care nu ai aplicat protectie solara in fiecare zi reactia adversa pe care ai avut-o era de asteptat.

  • de curand mi-au aparut niste puncte rosii in zona nasului si obrazului(vase capilare sparte)este ok daca folosesc
    RESIST Skin Transforming Multi-Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA

    • Maria,
      Se numeste Mirvaso, nu Mirvasol. E un medicament cu brimonidine 0.33% si are efecte in diminuarea temporara a rozaceei, nu trateaza rozaceea (A strong permanent flushing processing or attacks of redness (flushing) may since with the latest Alpha-blockers Brimonidine (Mirvaso cream) effectively treated (for 12 hours)!!! ). Protectia solara este obligatorie!
      Iti recomand sa nu aplici acest medicament inainte sa iti fie recomandat de medic si inainte sa citesti prospectul lui, are foarte multe contraindicatii.

  • buna ziua. ma ambitionez in continuare sa va intreb daca aveti cunostinta despre crema daily relief creme redness solution de la clinique. am citit si am luat la cunostinta faptul ca nu raspundeti cu privire la lista de ingrediente continute de o crema si nu asta cer. pana la urma stiu si eu sa citesc pe prospect. voiam doar sa stiu daca stiti totusi ceva legat de aceasta crema, mai ales in problema continutului de cortizon. de ce intreb cu insistenta? pt ca e o crema care pe mine ma ajuta in problema mea cu rozaceea, dar mi-e teama ca avand cortizon in ea, pe termen lung imi va face mai mult rau. e stiut faptul ca acest cortizon nu e bun pt piele. si sunt niste dubii legate de prezenta cortizonului in aceste creme. credeti ca ma puteti ajuta totusi? mai ales ca momentan aceasta crema a fost singura care m-a scos din impas. cu multumiri anticipate, ruxandra.

  • Buna seara. Eu ma chinui cu asa probleme de vreo 4 ani.
    Recent am fost la un medic si mi-a pus diagnoza Rozaceea papilo-papulopustuloasă. Rinofima.
    Cand am ramas insarcinata, si pe tot timpul sarcinii, alaptarii copilului sutuatia sa agravat foarte mult. Dupa care am intrerupt alaptatul si m-am tratat folosind, cremurile de la Bioderma, Avene…, dupa o perioada aratam bine, im trecuse si obrajii rosii.
    In primavara iar a inceput sa se agraveze. acum iar am luat-o de la inceput cu tratamentul.
    Cand am inceput sa ma tratez prima data am folosit 1-2 ani contraceptive, ele pot fi de folos in cazurile de rozacee, sau pot agrava situatia?
    Ma mai intereseaza sa stiu daca rozaceea poate sa se transmita la copii. Baietelul are 4 ani, el nu are pielea fina, pe mani, picioare are un fel de damburi (cosuri mici) si multe care nu il derajeaza, nu se evidentiaza…. Am fost la multi medici, tratamente…. nici nu stiu cate la numar. nu a ajutat nimic. Puteti sa-mi spuneti va rog daca rozaceea se transmite in timpul sarcinii, alaptatului de la mama.
    Va multumesc mult

    • Lilia,
      Rozaceea nu este o afectiune care se transmite la copil, foarte probabil copilul are o dermatita atopica, tipica copiilor, a avut si fiul meu. Este important ca gelul de dus cu care il speli pe baietel sa fie fara parfum sau alti iritanti. De asemenea incearca Avene Trixera Cream cu rol de hidratare pentru pielea lui.
      Despre contraceptive am scris articol, citeste-l te rog.
      Pentru a-ti ingriji tenul ai nevoie neaparat de protectie solara minerala aplicata in fiecare dimineata, indiferent de anotimp si de un produs cu acid salicilic, pentru inceput.

  • Buna! De multi ani sufar de ceva ce eu recent am inceput sa cred ca e rozaceea. In primul rand cauzele aparitiei ei sunt exact cele mentionate(expunerea la soare,efort fizic de orice fel,stres sau emotii cam de orice fel oricat as incerca sa ma abtin,schimbari de temperatura,ger,o incapere calda,condimente alcool). Desi din partea mamei si a tuturor in principiu mi-a fost spus ca este o afectiune care in timp va trece si care nu ar trebui sa ma afecteze deloc(desi pana acum m-a afectat foarte mult…e aproape imposibil sa discut cu o fata pe care o simpatizez sau sa tin un discurs in fata oamenilor din cauza rosetei care in cele mai multe cazuri ma face sa arat penibil. De mentionat ca am doar 17 ani si din ce am citit rozaceea e mult mai specifica oamenilor dupa 30 de ani…ceea ce intotdeauna m-a facut sa imi pun intrebari asupra conditiei mele,dar cand recent am aflat ca poate aparea in cazuri ceva mai rare si la varste fragede am decis sa iau masuri. Momentan nu am luat nicio medicatie,am fost la un dermatolog dar care a refuzat sa ia in serios problema mea…recomandandu-mi doar sa nu mananc condimentat ssau sa ma expun la aburi sau soare. Ma gandeam sa incep utilizarea acidului azelaic si consumarea alimentelor bogate in antioxidanti, dar vreau mai intai sa aflu opinia unui expert

    • Vlad,
      Din pacate rozaceea nu trece in timp fara ca tu sa faci nimic in legatura cu asta. Eu iti recomand sa incepi cu aplicarea protectiei solare in fiecare zi si sa incerci acidul salicilic in concentratii mici 1%. Alimentatia este importanta, dar la fel de important este sa minimizezi cauzele care iti accentueaza roseata, cele pe care le-ai mentionat si tu mai sus.

  • buna ziua,am o problema si vreau sa o o tratez dar nu stiu cum.Imi apar pe fata niste eczeme care ma mananca,ma inrosesc,si imi arde fata iar in februarie 2014 am fost la domnul profesor dermatolog Tolea Ion din Craiova care m-a diagnosticat cu dermita rozaceiforma{chiar asa a zis},si mi-a dat metroruboril gel{ptr calmarea rosetei,care are efect} ptr dimineata si crema preparata in farmacie ptr seara si sa imi spal fata cu niste praf alb dizolvat intr-un litru de apa fiarta si apoi racita{acid boric}.Imediat au inceput sa se vada rezultatele bune.Dupa 3 saptamani am fost la control spunandu-mi ca pielea arata bine si sa continui doar cu metroruboril.la cateva zile dupa intreruperea tratamentului mi-au reaparut si am inceput iar sa imi aplic crema preparata in farmacie.si asa s-a intamplat pana acum,imi apar incep aplicarea cremei minune{cea de farmacie| iar cand intrerup la cateva zile reapar.Si mai mentionez ca nu e zi sa nu am niste calduri la nivelul fetei,de parca mi-ar iesi flacari prin pori fetei si nu e nevoie sa fie cald sau sa-mi fie mie cald.O cosmeticiana mi-a zis ca am si pielea deshidratata,sa fie oare asta cauza?am tenul mixt,sensibil si foarte deschis.Folosesc apa thermala,protectie solara Lamdors Dermoclini cu filtre fizice.Crezi ca aloe vera,glicerina sau vitamina c mi-ar face bine?Sau o crema ptr piele deshidratata?Ma gandeam cea de la Iwostin Hydratia Crema Fiziologica cu Ceramide.Tu ce ma sfatuiesti?era sa uit,mai folosesc lapte corporal Lamdors Dermoclini cumparat de la cosmeticiana care mi-a indicat-o si ptr ten spunandu-mi ca imi va face bine si apa micelara de la bioderma AR.iti scriu ingredientele la ceea ce folosesc.

    Crema preparata in farmacie
    acid salicilic 0,3g ,uree 0,5g ,vitam A cps V ,oxid de zinc 0,3g ,advantan crema tub I

    Laptele corporal este hidronutritiv,protejeaza,controleaza elasticitatea pielii,este ptr piele delicata{atat pe corp cat si pe fata},fermitate.
    Ingrediente
    aqua, paraffinum liquidum, PEG-6 stearate, polysobutene, hydrogenated palm/palm kernel oil PEG-6 esters, ceteth-20, stearic acid, hydrolized elastin, urea, hydrolized reticulin, allantoin, glyceryl stearate, steareth-20, lanolin alcohol, dichlorobenzyl alchol, 2-bromo-2-nitropropane-l, 3 diol.

    Protectie solar-bronze effect
    aqua, titanium dioxide, paraffinum liquidum, isohexadecane, sorbitan stearate, glycerin, cyclomethicone, PVP/eicosene copolymer, stearyl alcohol, iron oxide, glyceryl linoleate, glyceryl linolenate, glyceril arachidonate, tocopheryl acetate, phantenol, alumina, silica, sodium polyacrylate, sucrose cocoate, disodium EDTA, xanthan gum, ascorbyl palmitate, B.H.T., propylparaben, methylparaben.

    Schema ingrijirii zilnice
    Dimineata-apa thermala,metroruboril sau laptele corporal,protectie solara
    Seara-apa micelara,apa thermala,lapte corporal sau crema minune cand e probleme

    Chir imi doresc sa pot afla ce anume cauzeaza aparitia eczemelor,mam gandit ca poate e ceva din interior.Chiar nu mai stiu ce sa fac

    • Diana,
      Rozaceea este o afectiune care tine de interior, dar nu atat de mult de interiorul corpului. Si nu exista un tratament care te va scapa de ea definitiv. Ingrijirea tenului cu o rutina corecta: curatare, protectie solara, exfoliere, hidratare, se face toata viata. Mai mult decat atat, ai nevoie de foarte multi anti iritanti. Te rog citeste si articolul Solutii pentru rozacee si De ce am probleme cu tenul?

  • Buna seara,
    In 2010 am diagnosticata cu cuperoza stadiu avansat.La redomandarea dermatologului am urmat un tratament cu antibiotic si mi a fost recomandat Metroruboril gel, rozaliac, si crema cu SPF 50.Acest tratament nu mi a fost util. Am incercat produsele din gama bioderma, ruboril , avene fara nici o sansa de ameliorare, dimpotriva s a extins si in alte zone ale fetei.Nu sunt sub forma de cosuri, sunt pete rosii care in timp s au marit.Nu ma deranjeaza , dar imi creaza un un oarecare diconfort.Va rog sa mi recomandati produse cosmetice cu sanse de ameliorare sau cel putin stagnare a evolutiei acestei boli,

    Va multumesc,

  • Buna Corina,
    Am un ten cu rozacee (papulo-pustuloasa), am urmat tratament medicamentos, cosurile au disparut si mai apar rar, cate unul. Orice crema am incercat nu a dat roade, am si porii foarte dilatati (lucru mai deranjant pt mine decat roseata) si roseata permanenta in obraji. Imi poti te rog recomanda ce produse pc sa folosesc, eventual o schema de tratament? Multumesc frumos!

    • Roxana,
      Incearca mostre.
      Dimineata: Resist Perfectly Cleanser, Clinical Redness Relief, Resist Super Daily SPF 30
      Seara: Resist Perfectly Cleanser, Clinical Redness Relief, Clear Regular Strenght BHA 2%, Hydralight Moisture Infusing Lotion.

  • Buna. Inainte de toate, vreau sa iti multumesc pentru toate informatiile pe care le impartasesti. Iti scriu si eu in legatura cu o problema. Am un ten extrem de problematic ce prezinta atat pustule, puncte negre, cat si pori dilatati. Am fost la patru medici dermatologi pana acum, iar diagnosticul a fost acelasi: acnee juvila. Insa, citind acest articol, ma intreb daca nu cumva am rozacee. Mentionez ca de vreo 3-4 luni, ma ustura ocazional pleoapele, se umfla si se inrosesc. Daca nu pleoapele, atunci zona din coltul ochiului. Cam tot din aceeasi perioada ma confruct si cu noduli in zona pometilor. Ce crezi ca ar putea fi?

  • Buna seara! Ma numesc Elena, am 43 de ani si am probleme cu tenul de cand ma stiu.Am ten mixt cu puncte negre in zona T,pistrui si cuperoza. Toata viata am facut tratamente cosmetice dupa care tenul arata bine vreo 2 zile. Acum tenul meu este din ce in ce mai sensibil, am facut 3 sedinte de IPL pentru cuperoza si rezultate nu se prea vad inca . De aceea, te rog, daca poti sa-mi dai niste sfaturi ce produse sa aleg de la Paula Choice, pentru ca am tot citit despre ele si nu stiu ce ar fi potrivit pentru mine. Mentionez ca am renuntat la carne de vreo jumatate de an, dar nu vad schimbari in bine la ten,mai mult decat atat am impresia ca mi s-au accentuat ridurile de expresie la ochi si nu le aveam acum cateva luni.
    Multumesc pentru munca benevola pe care o faci, ne oferi educatie si esti o gura de aer proaspat fata de tot ce se mediatizeaza.

    • Elena,
      Incearca mostre din urmatoarele produse:
      Dimineata: Earth Sourced Cleanser, Earth Sourced Toner (sau Clinical Redness Relief, in functie de care ti se potriveste mai bine), Hydralight SPF 30 (poti incerca si Resist SPF 30, este tot minerala, dar colorata)
      Seara: Earth Sourced Cleanser, Earth Sourced Toner (sau Clinical Redness Relief, in functie de care ti se potriveste mai bine), Clear Regular Strenght BHA 2% (o seara da, o seara nu), Hydralight Moisture Infusing Lotion.
      Sigur ridurile nu s-au accentuat de la lipsa carnii, din fericire 🙂 Ele s-au accentuat pentru ca dupa 40 – 45 de ani pielea nu mai produce elastina si colagen si pentru ca devin tot mai vizibili ani in care a lipsit protectia solara.

      • Pentru reducerea roșeții cauzata de cuperoza mie mi-a fost prescris Mirvaso gel. Este cam scump insa am avut noroc cu o farmacista care mi-a oferit o mostra. Am aplicat in strat subțire aproape pe toată fata, fiindcă sunt roșie cam peste tot… 🙁 după curățare si aplicare toner. In 15-20 de minute incepuse sa se estompeze roseata, in 2 ore eram literalmente palidă, n-am mai arătat așa de 10 ani cred. Efectul durează circa 6-7 ore la mine, insa folosesc protecția solară colorată de la PC și asta ma ajută sa păstrez o culoare cat de cat ok si spre finalul zilei. Nu recomand neapărat si altora tratamentul, mie mi-a fost prescris de un dermatolog si nu stiu exact cum funcționează, insa cred ca e ceva despre care suferinzii de cuperoza s-ar putea interesa.

  • Bună! Cred că mă confrunt și eu cu această problemă și aș vrea să îți cer ajutorul. Roșesc foarte repede și foarte tare de la soare, căldură, stres, emoții, efort fizic, alcool și altele. Sunt în ultimul an de facultate și mă deranjează foarte tare aceată situație mai ales că voi avea susținerea licenței. Mereu la prezentare de proiecte sau la câteva secunde după ce începeam să vorbesc cu un profesor roșeam imediat și simțeam că îmi arde fața, să nu mai menționez cât de penibil mă simțeam știind că persoana cu care vorbesc observă asta. De asemenea, dacă vorbesc cu persoane mai puțin cunoscute roșesc foarte repede. Ce pot să fac să scap de acestă situație? Poți să îmi recomanzi o cremă sau o soluție care să atenueze această roșeață? Voi merge și la dermatolog însă până atunci sper să găsesc o soluție nemedicamentoasă. Sper din suflet să mă poți ajuta cu un sfat. O zi bună!

  • Buna,

    De curand am fost diagnosticata cu rozacee si keratoza foliculara. Mi s-a recomandat Metrogel, pe care nu l-am gasit nicaieri in tara si fara succes pe site-urile din afara, doxiciclina si Mirvaso gel.

    Ai putea sa imi spui daca exista in Romania un inlocuitor pentru Metrogel, stiu ca ingredientul activ este metronidazol.

    De asemenea, mi s-a recomandat dupa o luna de tratament sedinte cu IPL. Cu rozaceea ma lupt de ani buni, dar nu pot sa spun ca ma deranja foarte tare, incepusem sa o ignor. Motivul pentru care am ajuns la doctor a fost aceasta keratoza foliculara (incepusera sa imi apara niste ridicaturi pe piele, destul de tari si de inestetice).

    Sunt la inceputul tratamentului, dar oare sedintele de IPL ajuta atat de mult? stiu ca au un pret foarte ridicat.

    Multumesc frumos.

    • Alina,
      Exista foarte multe produse cosmetice la farmacie care contin metronidazol, eu cred ca din moment ce ai platit consultatia dermatologica ar trebui sa ceri medicului sa iti recomande un produs pe care sa il poti gasi in Romania.
      Parerea mea este ca oricum il cauti degeaba, metronidazol nu are efecte pe rozacee, iar singurul motiv pentru care medicii romani recomanda metronidazol in cazurile de rozacee este presupunerea (Atentie, nu exista dovezi reale, ci doar presupuneri) ca rozaceea ar avea legatura cu Demodexul.
      IPL-ul nu este raspunsul pentru keratoza, tu ai nevoie de ingrediente care sa indeparteze keratinocitele moarte, nu ai nevoie de antibiotice si metronidazol. Bineinteles aceasta este parerea mea, fiecare alege pentru el.
      Ingredientele despre care vorbesc sunt acizii exfolianti, mai precis acidul salicilic (BHA-ul). Poti citi mai multe despre el pe site.

      • Buna Corina,

        Revin cu informatii despre problema mea cu rozaceea, poate experienta mea ajuta si alte persoane. Dupa ce am fost la doctor si mi s-a prescris metrogel si mirvasogel in prima faza, am inceput sedinte de PDL. Stiu ca la multe persoane nu a functionat, dar la mine rezultatele sunt vizibile. Pretul este exagerat, dar am zis ca fac acest efort financiar. Tenul nu se mai irita asa de repede, nu mai este asa rugos. Pot sa imi aplic fond de ten fara sa stau 10 minute in fata oglinzii sa ma chinui sa il intind. De asemenea, am folosit Sensibio AR seara de seara si Mask Gel. Cele doua creme au functionat foarte bine.
        Acum mi s-a prescris Emulsie hidratanta de tip ulei-apa 2% uree Excipial U Hydrolotion, de la Galderma, inca nu am incercat-o, nu pot sa dau detalii.

        Asteptarile mele erau sumbre, prin luna iulie cand mi s-a pus diagnosticul de rozacee si keratoza foliculara. Nu cred ca tratamentul este universal valabil, dar in cazul meu este de bun augur. Sunt constienta, ca trebuie sa respect niste reguli de acum incolo si nu o sa am dintr-o data o fata cu piele de bebelus.

        Bineinteles, nu lipseste din rutina mea crema pentru protectie solara, am folosit doar factor 50. Aici, recunosc nu am gasit o crema care sa ma faca sa spun WAW, asta e potrivita pentru mine, dar sunt in cautari.

        Ce am observat, de la un ten gras, am ajuns sa am un ten normal, putin uscat in unele zone, ceea ce ma bucura. Ma saturasem sa imi sterg sebumuul de pe fata din ora in ora.

        Pentru corp am folosit crema Tractopon cu uree, crema pe care o iubesc, lasa o piele foarte fina. Ca parte negativa, mirosul care nu este tocmai placut.

        Vreau sa iti multumesc pentru sfaturile pe care mi le-ai dat, pentru informatiile pe care ni le oferi. Mi-a parut foarte rau ca nu am putut fi prezenta weekend-ul asta la intalnirea cu tine.

        Mi-am achizitionat Redness Relief de la Paula, sper sa ma ajute in problema mea. Am avut o mostra luata undeva in luna iulie si mi-a placut mult cum se simte pe piele.

        Sper ca nu am scris foarte mult si nu am plictisit pe nimeni. Vreau doar sa spun ca atunci cand te confrunti cu aceasta problema (rozacee) trebuie sa ai foarte multa rabdare, sa citesti foarte bine etichetele produselor, sa nu iti pierzi speranta.

  • Buna,

    Numele meu este Mara si am nevoie de o recomandare din partea ta.Am fost la dermatolog si m-a diagnosttcat cu rozacee ( roseata e cu precadere pe nas si pe barbie).Am primit ca si tratament de la Roche Posay Apa Micelara, Rosaliac AR intense, Skinoren si ceva crema facuta la farmacie pe baza de sulf.S-a mai ameliorat un pic roseata dar nu foarte mult.Ce produse imi recomanzi sa folosesc pentru curatarea tenului, respectiv pentru protectia solara?

    Multumesc mult!

  • Buna ziua,

    Mă numesc Ramona și am 36 de ani si probleme cu acneea rosacee de 7 ani. Am incercat o multitudine de tratamente prescrise de medicii dermatologi dar fara un efect vizibil. La mine acest tip de acnee se manifesta prin roseata obrajilor, bubite rosii, pete rosii care par vase sparte si care nu imi trec indiferent de tratament, mentionez ca folosesc factor de protectie SPF 50 de la Bioderma. Mă puteti ajuta?

    • Ramona,
      Rozaceea nu este o afectiune care se poate vindeca insa exista produse (care impreuna cu toate indicatiile de mai sus) ajuta mult tenul in ameliorarea simptomelor. Practic nu vindeci afectiunea, dar poti repara mult bariera naturala a pielii si poti tine in frau roseata care este deja pe ten. Capilarele sparte se pot repara doar la medicul estetician, iar cauza rozaceei nu o poti repara cu produse cosmetice.
      Scrie te rog la info@paulaschoice.ro si cere o propunere de rutina.

  • Buna, Corina,
    Am un fiu de 14 ani care se confrunta cu inrosirea obrajilor, comedoane mari pe nas si pustule dureroase in zona fruntii. Gandindu-ma ca toate acestea sunt cauzate, probabil si de shimbarile hormonale prin care trece la varsta lui, am incercat sa-i tin totusi in frau aceste probleme cu spuma de curatare dimineata si seara, bha2%, skinoren si protectie solara de la PC. Problemele insa nu s-au rezolvat, chiar uneori obrajii sunt foarte rosii si pustulele sunt chiar mai multe si f. mici. Am gresit folosind bha2%, sa fie prea mult pt el, sa-i iau doar cu 1% concentratie, avand in vedere ca are si o rozacee? Sa adaug si o crema hidratanta seara? Si care anume? Eu folosesc Hidralight moisture infusion gel, poate folosi si el sau e prea mult pt el?. Sa-i iau gama Calm redness PC? Imi cer scuze, nu stiu daca am fost coerenta, am pus cam multe intrebari, dar imi doresc sa stiu daca e corecta schema pt el?
    Multumesc mult!

    • Mihaela,
      BHA 2% e cam mult pentru un ten cu rozacee, mai ales ca nu stiu cat de corect aplica baiatul tau protectia solara. Te rog scrie la info@paulaschoice.ro si cere recomandare de rutina, asa este cel mai simplu.

  • Buna,
    Abia de doua luni ma tratez pentru rozacee. Am 42 de ani si de vreun an am urmarit roseata faciala, intuind ca ar fi mai mult decat o caracteristica a tenului meu. Asa am ajuns la medic si am facut ulterior conexiunile cu rapida inrosire (in situatii care nu erau stresante numaidecat) si cu cele cateva capilare sparte de la baza nasului. Si, corelat cu numeroasele telangiectazii de pe picioare, am inteles ca am un fond circulator care predispune la rozaceee.
    Situatia mea nu este in stadii avansate, nu am papule oribile care supureaza, ci unele mici dar raspandite pe toata fata. Tratamentul pe care in urmez este: seara, pe fata curatata, utilizez Metronidazol gel (dar unul preparat la clinica unde merg la dermatolog- mi-a spus ca e mai concentrat), apoi Antirougeurs de la Avene, pe care il dau si dimineata, fara gel insa. Am folosit asa doua luni(lunar merg la control), si ieri mi-a schimbat crema de seara cu Cicaplast Baume B5, sa scap de urmele pe care le am.
    Sunt constienta ca e un drum lung, mai ales ca tratamentul este extern. Ce as vrea sa va spun:
    1. Daca e ceva in neregula cu tenul vostru, mergeti NUMAIDECAT la specialist. Daca as fi fost suficient de desteapta aum cativa ani, as fi inteles ca nu trebuia sa fac atatea saune si sa stau la soare fara protectie, numai pentru ca imi permitea fenutipul… In rarele mele vizite la cosmeticiana, am auzit cuperoza si rozacee, dar nu m-a dus capul sa ma interesez si sa merg la medic.
    2. Mergeti la o clinica privata, nu la un medic de stat, numai aici veti fi tratat atent si cu respect, si veti putea pune toate intrebarile
    3. Aveti rabdare, nu trece peste noapte. Acordati-i incredere medicului dvs, colaborati cu el, mergeti la controale (chiar daca pare ca nu da rezulatate pe loc!!), pentru ca numai impreuna putem afla ce ne merge, -suferim de aceeasi afectiune, dar suntem diferiti, pielea ne e diferita, varsta, stilul de viata, genele, etc

    Rabdare si…parale…

    • Dana,
      Si despre protectia solara ai fost informata? Stii ca radiatiile solare agraveaza orice forma de rozacee?

  • Buna Corina,
    Ma confrunt cu o problema si am nevoie de ajutorul tau, daca esti draguta sa imi raspunzi la intrebare.
    Eu am rozaceea pe ambii obraji. De anul trecut am inceput terapia cu laser. A ameliorat problema dar si medicul dermatolog mi-a spus ca rezolvare completa nu prea se poate. Fac cate 4-5 sedinte anual, iarna spre primavara, ca sa o tin sub control.
    Si acum sa-ti spun problema mea. Obisnuiesc sa ies la alergat de 3 ori pe saptamana acum, cate jumatate de ora, nu mai mult. Fata mi se face foarte rosie si roseata dispare cam dupa o ora…o ora si ceva. O prietena care este medic de falilie, nu dermatolog, mi-a spus ca cel mai probabil fac vasodilatatie.
    Intrebarea mea este, aceasta vasodilatatie nu-mi afecteaza in rau rozaceea? Sedintele mede de terapie cu laser nu sunt degeaba facute…daca eu patesc asa dupa alergat ( efort mai mare in general ) ?

    Multumesc mult!

    • Gabriela,
      Nu ai voie sa faci efort fizic sustinut atunci cand ai rozacee pentru ca aceasta afectiune este exacerbata atunci cand sunt prezenti factorii declansatori (efortul fizic este unul dintre acesti factori). Te rog citeste cu atentie articolul de mai sus si articolul in care sunt prezentate solutiile pentru ameliorarea rozaceei.

      • Multumesc mult pentru raspuns! Articolul il citisem dar se pare ca nu cu foarte multa atentie. 🙁 Si eu care ma gandeam sa incerc si un kangoo jumps…trebuie sa-mi iau gandul. 🙁

  • Buna draga Pasagera, am fost diagnosticata cu rosacee si am avut ten mixt. Mi sa dat tratament de la dermatolog dar acum tenul e mai mult uscat dar rosaceea nu sa ameliorat am mancarimi pe fata si pori dilatati, puncte negre nu prea am dar porii sunt ff dilatati. Ce schema de la paula’s choice imi recomanzi?

  • buna, despre crema Mirvaso stie cineva ceva? chiar nu se gaseste in Romania? mi-a recomandat-o dna dr in speranta ca ar putea ajuta, diagnosticul fiind rozacee in stadiu de eritem persistent,dar nu era convinsa ca este corect. mentionez ca nu am decat niste pete rosii diametru cam 2 cm si parca maronii cateodata pe ambii obraji, cam de jumatate de an.nu am niciun alt simptom ( mancarime, usturime, eczeme etc), nimic. multumesc anticipat pt sfaturi.

    • Raluca,
      Mirvaso gel este un medicament care actioneaza prin vasoconstrictie cutanata directa, aici sunt detalii despre el: http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2014/20140221127901/anx_127901_ro.pdf. Nu este un tratament pentru rozacee, actioneaza strict pe simptomele de roseata (eritem) pe care le amelioreaza timp de cateva ore de la aplicare. Poate avea efecte adverse grave si ar trebui folosit doar la recomandarea medicului (cu conditia ca medicul cunoaste medicamentul, reactiile adverse si indicatiile de folosire).
      Iti recomand sa ceri parerea unui alt medic inainte de a aplica acest medicament pe piele. Exista multe alte metode de estompare a eritemului, fara potentialele efecte adverse avute de Mirvarso, cu efecte pozitive pe termen lung. Citeste te rog articolul Solutii pentru rozacee.

  • Am 46 de ani si ma lupt de f2f mult timp cu acneea de Vero 5 ani am a flat ca am rozacee papulo pustuloasa.Am folosit f multe creme printre care si duac gel care acum 2 ani a about efficient maxima asupra pustulelor .De 8 luni de zile a revenit problema am luat 4 luni doxiciclina schinoren si duac dar nu mai scap de pustule.te rog poate poti sa ma ajuti.Multumescl

  • Buna,am o razacee care nu cedat decat la solantra.mi s_a recomandat de catre dermatolog sa nu o mai folosesc. Si sa o inlocuiesc cu rubialine pana apare pe piata mirvaso.rubialine mi_a provocat arsuri,roseata si unflarea fetei.ce parere ai despre cele trei produse?ce_mi recomanzi?nu mai stiu ce sa folosesc,si pe ca sa mai dau sute de lei

    • Nicoleta, recomandarile mele pentru rozacee le gasesti in cele doua articole despre rozacee. Soolantra si Mirvaso sunt medicamente despre care medicul tau iti poate da mai multe detalii – nu uita sa aplici protectie solara in fiecare dimineata, indiferent de anotimp.

  • Buna,

    Daca am rozacee papulopustuloasa, cu ajutorul unui tratament adecvat, as reusi sa scap definitiv de papule (cosuri)? Daca da, care tratament ar fi cel mai indicat? Antibiotice sau Isotretinoin? Multumesc frumos



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.