Conservanţi – Parabeni
Conservanţii sunt imposibil de evitat în produsele pe bază de apă pentru că fără ele produsele s-ar contamina foarte repede cu ciuperci, microbi şi bacterii şi ar deveni o problemă pentru piele. De asemenea produsele care conţin extracte de plante au nevoie de conservanţi deoarece aceste extracte sunt perisabile.
Prin anii 90, în urma unor studii de laborator în care s-a administrat oral unor şoareci o substanţă conservant numită formaldehyde pe care au combinat-o cu nitrosamine s-a dovedit că această combinaţie poate fi cancerigenă. Din acel moment, acel conservant folosit pe scară larga, a devenit o substanţă total evitată de companiile cosmetice pentru că, deşi nu s-a facut niciun test pe piele, nimănui nu ii place să asocieze cuvântul „cancerigen” cu un produs.
De asemenea, vă recomand să evitați produsele care conțin conservanți ce pot elibera formaldehyde (exemple: DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, bronopol, quaternium-15, etc) și conțin conservanți ce pot duce la formarea nitrosaminelor (exemple: toate aminele cum ar fi triethanolamine – TEA, diethanolamine – DEA, etc), combinația dintre cei doi conservanți poate duce la formarea carcirogenilor.
Prin anii 2000 a venit rândul altor conservanți pentru a fi controversați şi anume grupul de conservanţi numiţi parabeni, pe motivul că sunt asemănători cu formaldehyde. Parabenii pot fi (aşa cum apar ei pe etichetă): butylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, methylparaben sau propylparaben, ei sunt folosiţi la scară largă în industria cosmetică, iar datorită faptului că sunt eficienţi, au risc de a produce iritaţii foarte scăzut şi sunt foarte stabili în prezenţa aerului şi luminii, sunt prezenţi în mai bine de 90% din produsele cosmetice.
Parabenii au fost asociaţi, dar de la distanţă (însemnând că studiile sunt limitate, subiecţii animali şi umani pe care s-a testat teoria au fost foarte puţini), cu cancerul de sân datorită faptului că aceşti parabeni au o slabă activitate estrogenă şi a faptului că ei sunt prezenţi (nu se ştie cum) în tumorile cancerului de sân.
În 2002 a fost publicat în Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology un raport al unor teste executate cu parabeni prin administrare orală şi injectare în piele a şoarecilor, raport care arată că parabenii pot avea o slabă activitate estrogenă în celule, iar această activitate poate cauza proliferarea celulelor cancerigene. Un alt raport spune că în urma testării a 20 de subiecţi umani s-a găsit un caz în care aceşti parabeni au fost prezenţi în tumoarea cancerului de sân. Aceste studii aveau ca ţintă parabenii găsiţi în anti-perspirante şi deodorante, dar totul a fost extrapolat asupra industriei cosmetice în general. Ceea ce s-a mai dovedit de atunci este faptul că parabenii, deşi se pot găsi în tumorile cancerului de sân, nu cauzează aceste tumori.
Între timp s-a ajuns la teama de a folosi produse care conţin parabeni, ca de obicei totul a fost exagerat şi au circulat sute de email-uri pe această temă. Ce nu s-a spus însa în nici un email de acest gen este că toţi cercetătorii care studiază această problemă şi de asemenea toate organizaţiile de sănătate din lume, sunt de acord că datele din cele două rapoarte nu sunt nici pe departe concludente şi că parabenii au nevoie să fie studiaţi în condiţii adecvate înainte să li se atribuie termenul de „cancerigen”, ei fiind considerați siguri pentru a fi folosiți în concentrațiile impuse, în produsele cosmetice.
Bibliografie
Journal of the National Cancer Institute
Journal of Applied Toxicology
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Buna. Cred ca m-am exprimat destul de civilizat. Da, stiu de Balea dar nu am acces la Balea din pacate. Si stiu si ca unele ingrediente fac rau unor persoane, dar nu tuturor. Eu la asta ma refer. Pentru ca daca sunt cateva femei foarte sensibile, nu inseamna ca suntem toate la fel. Si nu, nu sunt dintre cele care se ghideaza dupa ambalaje si mirosuri si tot felul de nebunii. Daca nu imi face bine, poate sa coste si sute de lei, iar daca imi face bine poate sa contina si tot neamul de iritanti, poate sa lesine si Paula Begoun cu toata echipa. 🙂 Pana una alta am grija de alimentatie, in primul rand de ce introduc in corp, nu de ce pun pe piele, pentru ca si asta consider ca e destul de important. Daca mananci numai prajeli si prajituri, poti sa iti pui pe piele orice, ca tot nu o sa arate bine. Sunt muuuuulti factori care ne influenteaza, nu numai iritantii din cosmetice.
Buna Dana,
Da, sunt o multime de factori care influenteaza pielea, iar prin articolele de pe acest blog incerc sa prezint un stil de viata (pentru a avea un ten sanatos) si o abordare diferita de ingrijire a pielii, tot cu acelasi scop.
Iritantii, indiferent daca se vede sau nu pe moment, afecteaza grav pielea tuturor!
Paula Begoun si echipa ei te-ar sfatui exact ce te-as sfatui si eu: faci cum doresti.
Buna, ce parere ai despre laptele Doina(tubul alb ce scrie cu mov si are capacul mov)? Si crema de la Yves Rocher serum vegetal 3 eu am cea de noapte.Si cred ca am o cuperoza , mi se fac bubite la nas si sub buza de jos , mi- a dat doctorul vreo 3 creme si cred ca acum cam un an mi-a dat sa beau antibiotic si degeaba.Acum nici bine nu se trag bubitele ca apar altele.Ce sfat imi dai.Apropo ce parere ai despre rithual derm.Mersi mult.pupici.La multi ani!
Oty,
Nu cunosc ingredientele produselor despre care ma intrebi. ‘Bubitele’ la nas si sub buza de jos nu sunt cuperoza – vezi articolele despre cuperoza.
Sfatul meu este sa citesti articolele de pe blog, vei gasi multe informatii folositoare. La multi ani!
Buna, sincera sa fiu de cateva zile tot cu asta ma documentez:cuperoza.Nu stiu ce sa mai cred dar ma dispera ,la nas sunt mai rosie, nu foarte tare dar imi este frica sa nu se extinda.Sunt rosie doar pe lateralele narilor ( ) .Dar bubitele le am spre zgarciul care desparte narile, (scz de explicatii dar vreau sa ma intelegi).Si sunt ca si cu apa.Iar la barba mi se pare ca e mai rozalie ca de obicei.La un articol scria cineva ca a avut probleme de genu si avea helicobacter pylori, eu maine ma duc la doctor sa vad ce zice.Laptele Doina e de mult stiu ca eram micuta si mama folosea si foloseste si acum.Contine:aqua, paraffinum liquidum, lanolin, stearic acid, cetearyl alcohol, triethanolamine, cera alba, glyceryl stearate, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben,propylparaben, buthylparaben, ethyl linoleate, ethyl oleate, ethyl linoleate, parfume, hexyl cinnamaldehyde, citronellol, butylphenyl methylpropional, linalool, coumarin, geraniol, d-limonene, eugenol, benzyl salicylate, alpha-isomethyl ionone, hydroxycitronellal, EDTA, BHA, retinyl palmitate. :(((.Am crezut ca nu mai termin.Stiu, contine toti parabenii dar cand am citit tot ce contine parca ai impresia ca de apare o scanteie langa tine iei foc de la atatea ingrediente, spune-mi parerea ta, te rog.Iar de rithual derm te-am intrebat pt ca scria cineva ca a scapat de cuperoza de acnee si multe altele, suna tentant dar nu stiu ce sa cred, zice ca si Gina Pistol foloseste dar ma gandesc ca mai sunt vedete care fac reclama la cate un produs care de fapt nu il folosesc.E pe baza de plante.Am vorbit cu doctorita mea din ro.si a zis ca ce contine e bun si nu are ce rau sa faca doar daca intradevar are numai ce scrie si nu au pus si alceva.Sunt putin derutata ca am cautat si aici in Austria dar nu se gasesc numai in Romania.Te rog uita-te pe net la rithual derm si spune-mi ce parere ai.Cred ca ti-am pus rabdarea la incercare.Daca nu:))))) atunci mai vb.Te pup si mersi tare mult.Sanatate
Oty,
Ce ai tu nu este rozacee. Imi e foarte greu sa ma pronunt doar din descrierea ta, e bine ca ai hotarat sa consulti un medic.
Laptele Doina este apa si parafina lichida plus o gramada de iritanti pe sfarsitul listei de ingrediente, inclusi in formula pentru a parfuma produsul. Nu te ajuta cu nimic un astfel de produs. Daca citesti articolul de mai sus iti dai seama ca nu e nimic in neregula cu parabenii.
Pentru a-ti face o idee despre rithual derm te rog foloseste lista de ingrediente pusa la dispozitie pe blog.
Gina Pistol foloseste Paula’s Choice, a venit personal la Timisoara la cabinetul meu, i-am construit o rutina si le-a achizitionat. Tenul ei arata foarte bine acum.
Buna, Corina mai omorat chiar ma gandeam de unde esti, si eu sunt de langa Timisoara (8km).Cand vin acasa fi sigura ca te contactez.In ce zona?Imi plac tare mult produsele tale,desi in Austria nu se gasesc dar te rog daca poti sa imi recomanzi ceva pt.curatat fata si o crema buna.Ritualul tau pt.fata e uimitor dar sincer cu doi copii e cam greu.Crema serum vegelal 3 de noapte o am de la yves rocher, ce parere ai desre produsele lor am vrut sa comad si cea de zi dar nu stiu ce sa fac.Sau daca le sti produsele recomanda-mi te rog ceva, nu stiu exact ce gen de ten am dar oricum nu gras.Mai am acasa ceva de la eucerin dermato clean 3in1 si crema hyaluron filler dar nu le-am mai folosit, m-am gandit ca poate nu sunt bune la 30 ani ci sunt pt varsta mai mare, nu scrie de la cat.Mersi pt.tot in special pt.rabdarea de care dai dovada.Scz ceva pt maini extrem de uscate te roggggg.Tote cele bune.Sa fi iubita:))))))))
Oty,
Produsele Paula’s Choice se gasesc in Austria: http://www.paulaschoice-eu.com.
Din pacate nu pot spune daca un produs este bun sau nu inainte sa vad lista de ingrediente, iar momentan nu fac analize de produse din lipsa timpului. Despre produsele cosmetice si varsta poti citi pe blog articole.
Pentru maini exista o crema foarte buna la Neutrogena – Fast Absorbing Cream. Pentru ten iti pot face recomandari daca imi spui tipul de ten.
Buna Corina,
In articolul de fata discuti despre legatura dintre parabeni si cancer, daca e justificata sau nu. Vreau sa ma lamuresti, te rog, asupra unui alt aspect – parabenii si imbatranirea pielii. Am citit ca intr-un studiu publicat in „Journal of Investigative Dermatology” s-a descoperit ca dozele ridicate de methylparaben reduc nivelul de colagen existent si, prin urmare, accelereaza imbatranirea celulelor pielii. Acesta e folosit pe scara larga in cosmetice, inclusiv in cele anti-aging. Chiar daca acestea nu contin doze ridicate de methylparaben, de ce si-ar pune cineva pe fata un produs care iti imbatraneste pielea? Postez linkul ca sa vezi cu ochii tai:
http://www.prevention.com/beauty/methylparaben-ages-your-skin
Mai demult am citit ca parabenii dintr-o crema aplicata pe ten in contact cu lumina soarelui accelereaza procesele de degradare a colagenului, elastinei etc.
Am incredere ca imi poti oferi informatii relevante despre acest subiect, asa ca astept cu interes parerea ta.
Dora,
Da, exista o gramada de astfel de studii si vor exista in continuare pentru ingredientele cosmetice. Este foarte simplu sa induci teama, mai ales cand oamenii nu inteleg aceste studii, nu le citesc direct la sursa si nu le pot interpreta.
Pielea umana nu este pielea soarecilor in primul rand si aplicarea unui ingredient in concentratii de 50-60% nu este acelasi lucru cu aplicarea lui in concentratii de 0.1-0.5% (tipic pentru parabeni). Gandeste-te asa: daca pun un varf de sare in mancare imi face bine, daca mananc sare cu lingura cu siguranta o sa am o problema mare de sanatate in cel mai scurt timp. Eu nu ma las impresionata de astfel de studii cu concentratii pe care nu le aplicam absolut niciodata pe piele si mai ales cand sunt singulare, facute pe soareci.
Uite un articol complex scris de Paula, pentru a vedea lucrurile intr-o alta lumina: http://www.paulaschoice.com/expert-advice/myths/_/parabens-are-they-really-a-problem
In general eu te sfatuiesc sa faci asa cum simti tu ca e mai bine pentru tine si sa nu te lasi prinsa in ‘razboiul’ de interese al industriei cosmetice 🙂 Eu asa fac.
Buna ziua. Sunt curios unde se poate face o analiza a unui produs cosmetic? De exemplu o crema. Si cine avizeaza punerea pe piata a acestor creme? Punerea pe piata se face dupa testare? Cat se testeaza? Cu gandul ca voi primi raspuns,
Va multumesc anticipat.
Ionel,
Depinde ce intelegi prin analiza. Daca vrei sa stii detalii despre ingrediente te poti folosi de acest dictionar: http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/.
Avizarea se face in tara producatorului si apoi daca sunt importate in Europa de pe alte continente se face o notificare de punere pe piata la Bruxelles (cel putin asa este legal, dar vei fi surprins sa afli ca multi nu baga in seama aceasta lege si vand orice prostie in Europa, produse manufacturate in conditii precare). Producatorii nu sunt obligati sa testeze prea multe, insa cei seriosi fac inclusiv teste clinice. Tot ce este important pentru Ministerul Sanatatii este respectarea concentratiilor ingredientelor continute in aceste produse. Insa exista o gramada de creme romanesti sau straine care nu respecta regularizarile in vigoare.
Paula’s Choice testeaza aproximativ 3 ani un produs inainte de a-l pune pe piata. 1 an de cercetare a formulei si diverse teste de stabilitate si aproape 2 ani de cercetare clinica si testare double blind. Sunt si alti producatori care fac asta asa cum sunt unii care nici macar nu se duc sa declare ca vand produse cosmetice (fabricate de cele mai multe ori in bucatarie).
Ce alegem noi ca si consumatori?
Buna ziua, Corina!
Nu gasesc cuvintele potrivite sa va multumesc pentru acest blog extrem de informativ ce mi-a dat lumea peste cap. Pacat doar ca l-am gasit atit de tarziu. Cred ca de o luna de cind l-am descoperit stau ore bune pe el in incercarea de a absorbi informatiile. Multumesc nespus de mult. Si-acum ar fi fost frumos sa inchei mesajul, dar am si eu o intrebare. Stiu ca nu aveti timp pentru a face analize la produsele cosmetice, însa am o nedumerire si as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta. Am primit in dar o crema pentru protectie solara si evident ca am apelat imediat la dictionar. Desi ingredientele par (din cite pot sa-mi dau eu seama) relativ ok, crema nu are alti conservanti decit tocopherol, listat pe ultimele pozitii, inainte de popularii iritanti – limonene, linalool. Este destul de potent conservantul ptru o crema cu SPF 50 (tinosorb M si octinoxate)? Multumesc anticipat.
Natalia,
Multumesc pentru gandurile bune. Nu cred ca este vreodata prea tarziu sa incepem sa ne ingrijim tenul corect, vei vedea ca tot ce faci acum are rezultate pe termen lung.
Vitamina E nu este un conservant, este un antioxidant puternic care poate previne rancezirea si degradarea naturala a produselor cosmetice care o contin. Insa daca ai un produs ce are autorizare de punere pe piata atunci e putin probabil sa fie problema de formula, poate ai omis conservantii. In general probleme la partea de conservare am vazut la produsele home made si la produsele foarte ieftine.
Mulțumesc mult pentru raspuns. Intr-adevar, imbunatatiri minore deja se vad si simt.
Sper ca doar au omis conservantii, dar cred ca le voi scrie un mesaj caci nici pe site-ul firmei nu este menționat nimic.
Toate cele bune!
Buna, spune-mi te rog daca e ok produsul care are urmatoarele ingrediente: Aloe Barbadensis Gel (Gel Stabilizat de Aloe Vera), glicerilstearat, propilenglicol, alcool cetilic, PEG-100 stearat, lanolina, sorbitol, dietilhexiladipat, etilhexil stearat, etilhexil palmitat, alantoina, extract de propolis, lanolinalcool, dimeticon, tocoferol (vitamina E naturala), betacaroten (provitamina A), extract din flori de romanita (Anthemis nobilis), trietanolamina, acid ascorbic, EDTA disodic, diazolidiniluree, metilparaben, propilparaben, parfum.
Multumesc!