Iritanţi şi alergeni

Acţiunea substanţelor iritante cauzează imediat inflamarea pielii chiar dacă  nu se poate vedea cu ochiul liber şi la fel de repede poate cauza formarea pustulelor de acnee sau alte afecțiuni cutanate (dermatită atopică, dermatită medicamentoasă, dermatită de contact, dermită iritativă), poate cauza înroşirea pielii, uscarea exacerbată (care poate bloca porii), alergii sau în cel mai rău caz poate cauza spargerea capilarelor de la suprafaţa pielii.

Iritarea cronică şi inflamarea pot distruge bariera protectivă a pielii, iar în timp pot distruge colagenul şi elastina din componenţa pielii, pot cauza mutații celulelor afectate , pot înrăutăți aspectul porilor măriți și producția de sebum a glandelor sebacee.

Ce ne irită pielea? Mulţi factori externi sunt iritanți: expunerea la soare, apa foarte rece, apa fierbinte, sauna, fumul, poluarea aerului, săpunurile care usucă în exces (în special cele solide), scrub-urile dure şi frecvente, multe substanţe prezente în produsele cosmetice, etc. Important este să ştim că, deşi pielea nu pare iritată sau nu simte pe moment iritația, distrugerea pielii se întâmplă de fiecare dată şi în timp se văd consecinţele.

Ce putem face pentru asta? Putem evita ingredientele şi elementele iritante, dintre care soarele are cel mai mare potențial iritant. Cel mai mare bine pe care îl puteţi face pielii este să folosiţi o cremă cu protecţie solară în fiecare zi din an, iar asta nu numai pentru că soarele este un potenţial iritant. Un alt iritant important este fumul, evitaţi locurile în care se fumează şi dacă sunteţi fumători lăsaţi-vă de fumat.

Cele mai bune rezultate asupra pielii se văd atunci când prevenim iritația prin evitarea iritanților de orice fel  şi apoi tratând zonele iritate. Folosirea unor produse care sunt blânde cu pielea şi au un potenţial iritant sau alergen cât mai mic este esenţială pentru a avea o piele sănătoasă.

Cele mai comune ingrediente iritante pentru piele sunt:

– Alcoolul (alcohol, SD alcohol, alcohol denat, ethanol, denatured alcohol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol, isopropyl)
– Camforul (camphor)
– Suc de citrice şi uleiuri de citrice (lemon oil, citrus oil, citrus extract)
– Eucaliptul (eucalyptus)
– Parfum (parfum, fragrance)
– Mentol (menthol)
– Menthyl lactate
– Menta (mint)
– Peppermint
– Sodium lauryl sulfate
– Bergamot
– Scorţişoara (cinnamon)
– Clove
– Eugenol
– Grapefruit
– Lemongrass
– Sucul de lămâie, portocale, căpşuni, rosii, kiwi
– Uleiuri esenţiale (essential oils)
– Wintergreen
– Witch hazel
– Ylang ylang

Aceste ingrediente sunt atât de comune, aţi fi surprinşi să ştiţi în câte produse se găsesc.

Produsele aplicate pe piele nu trebuie să înroşească pielea sau să usture ca să aibă efect, iar dacă acest lucru se întâmplă evitaţi să mai folosiţi acele produse. Există o singură excepţie de la această regulă: în primele zile de folosire a exfolianţilor chimici, a produselor antibacteriene, a unor retinoizi se poate simţi o uşoară usturime, asta înseamnă că este nevoie să folosiţi mai rar produsele, iar dacă senzaţia continuă puteţi să opriţi folosirea lor.

Cele mai comune produse iritante:
– Scrub-urile prea abrazive
– Loţiuni astrigente care conţin de fapt ingrediente iritante
– Loţiuni tonice care conţin ingrediente iritante
– Mănuşi pentru scrub
– Apa fierbinte sau apa rece
– Măşti care conţin ingrediente iritante (în special cele făcute în casă)
– Loofah
– Săpunurile solide

Ten iritat – Rutina zilnică de îngrijire și măsuri de urgență pentru ameliorarea iritației

În cazul alergiilor pielea se înroşeşte şi apare senzaţia de mâncărime. Există persoane predispuse la alergii, despre nevoile acestui tip de ten o să scriu în alt articol.

Bibliografie
Inflammation Research
Skin Pharmacology and Physiology
Journal of Investigative Dermatology
Journal of Cosmetic Dermatology
Mechanisms of Ageing and Development
British Journal of Dermatology
Rejuvenation Research
Skin Research and Technology
Contact Dermatitis
Journal of Biochemical and Molecular Toxicology
Dermatotoxicology
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Journal of Dermatology Science
Skin Pharmacology and Applied Skin Physiology

97 comentarii

Scrie un comentariu
    • Buna Eliza,
      Otetul are proprietati dezinfectante desi aplicat local poate fi iritant. Diluat foarte mult in apa cu care limpezesti scalpul rar duce la iritatii, depinde de scalp.

  • Buna Corina,
    Am mai discutat cu tine despre o reactie alergica a buzelor la contactul cu un ruj sau balsam.
    Am fost si la un alergolog,urmeaza sa fac niste analize dar pana atunci vroiam sa te intreb ce contine un ruj in general si daca se poate realiza un ruj in farmacie fara acele substante alergice.se pare ca nu o mai pot folosi rujul normal toata viata,dar nu ma pot impaca cu acest gand .
    Multumesc pt rabdarea acordata!

    • Buna Eliza,
      Exista foarte multe formule chimice pentru rujuri, depinde de producator. De exemplu, uite ce contine rujul Paula’s Choice:

      Active Ingredients: Octinoxate 7.5%; Avobenzone 2%. (sunscreen agents) Other Ingredients: VP/Hexadecene Copolymer (binding/film-forming agent), Tricaprylin, Trioctyldodecyl Citrate (emollient slip agents), Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax (emollient and bodifier), Polyisobutene (film-former), Polyglyceryl-2 Diisostearate, Ceresin (emollients), Polyethylene (binding agent), Tridecyl Stearate, Neopentyl Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Tridecyl Trimellitate, Triisocetyl Citrate (thickeners), Hydrogenated Polydecene, Octyldodecanol, Paraffin (emollients), Retinyl Palmitate (vitamin A, antioxidant), Tocopheryl Acetate, Tocopherol (vitamin E, antioxidants), Ascorbyl Palmitate (vitamin C, antioxidant), Disodium EDTA (stabilizer), Propylparaben, Butylparaben (preservatives).

      Poti sa iti faci rujuri singura, Bobbi Brown a facut singura rujurile care au facut-o faimoasa. Nu ma intreba ce ar trebui sa contina, nu am nici cea mai mica informatie despre cum se produc rujurile. Sunt convinsa ca vei gasi multe informatii pe net.

  • Buna Corina,
    Am citit pe un site romanesc despre uleiul de jojoba un bun demachiant pt toate tipurile de ten.am achizitionat si eu o sticluta si am experimentat.intr-adevar e un bun demachiant,dar a doua zi dimineata am cateva puncte rosii care dau sensatie de mancarime.am procedat corect sau nu m-am informat suficient? cred ca nu ma pricep deloc la uleiuri 🙁
    Multumesc!

  • Buna,

    Da-mi te rog o parere, pentru ca review-urile de pe beautypedia ma deruteaza rau uneori. In cazul de fata, nu inteleg de ce un SPF cu fragrance la jumatatea listei, in zona conservantilor, este Best, iar un alt SPF e catalogat Poor din cauza ca are cedar bark si cinnamon pe ultimul si antepenultimul loc. Acestea sunt:
    http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/mary-kay/sun-care/_/SPF-30-Sunscreen
    http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/neutrogena/_/Clear-Face-Break-Out-Free-Liquid-Lotion-Sunblock-SPF-55

    Chiar sunt asa rele cele 2 extracte in comparatie cu parfumul si astfel potentialul iritant al celui de la Neutrogena e mai mare? Ma tenteaza mai mult decat primul datorita SPF-ului mai mare si a review-urilor de utilizare pozitive, chiar daca nu are antioxidanti sau alte ingrediente benefice.
    Mentionez ca am ten gras cu tendinte acneice si am ajuns sa fac compromisuri la formula chimica pentru ca SPF-urile foarte bine formulate nu mi s-au potrivit in totalitate, din diverse motive.

    Multumesc! 🙂

    • Buna Ginny,
      Inteleg dilema.
      Fragrance-ul acela este listat dupa conservanti, are concentratie mai mica de 1%, nu este problematic decat pentru tenul extrem de sensibil.
      Cedar Bark si Cinnamon sunt iritanti puternici cu potential iritant mare, indiferent de pozitia lor in lista de ingrediente. Cinnamon este poate la fel de iritant ca mentol sau camfor. Acum cred ca e mai clar.

  • Buna Corina,

    As vrea sa imi spui daca tu ai incercat nucile de sapun pentru spalatul hainelor. Am tot citit pe net ca se pot folosi fara probleme pentru spalatul hainelor si chiar pe post de gel de vase, sampon sau gel de corp pentru persoanele alergice la chimicale. M-ar interesa mult daca tu le-ai folosit si ce parere ai despre ele. Multumesc!

  • Buna ziua!Imi puteti recomanda o crema hidratanta cu spf ?Am un ten acneic care se irita foarte usor,probabil din cauza ca am folosit acum cativa ani isotrexin.Acum am 24 de ani si il folosesc foarte rar si aplic doar putin..Am incercat mai multe creme hidratante ,dar majoritatea ma irita mai rau,cum ar fi acestea:

    http://www.bioderma.com/ro/nc/produsele/ce-e-nou/product/characteristics/1105.html

    http://www.bioderma.com/ro/nc/produsele/ce-e-nou/product/characteristics/1148.html

    http://www.aveneusa.com/products/product-lines/clean-ac/clean-ac-hydrating-cream

    http://www.laroche-posay.com/products-treatments/Hydraphase/Hydraphase-Intense-Light-p5403.aspx

    Singura care mi s-a parut mai buna a fost aceasta:
    http://ivatherm.ro/aquafil-rich-crema-hidratanta-ivatherm-apa-termala-herculane.php

    Acum ca vine vara vreau sa folosesc una cu spf si ma gandeam la aceasta:
    http://ivatherm.ro/crema-hidratanta-de-fata-ivatherm.php

    Imi puteti recomanda alta crema hidratanta cu spf?Va multumesc!

  • buna, benzyl alcohol poate fi iritant si in cantitati foarte mici (ultimul pe lista) sau cleansere (care nu stau mult pe piele)?

  • Buna Corina,

    Am o intrebare despre o lotiune, Himalaya.
    Este http://www.himalayahealthcare.com/products/personalcare/refreshing-clarifying-toner.htm
    Ti-am pus link-ul ca sa poti vedea ambalajul.
    Ingrediente: Aqua, Glycerin, Polysorbate 20, Phenoxyethanol & Methylisothiazolinone, Parfum, Sodium Citrate, Potassiun Alum, Benzoic Acid, Boerhavia Diffusa Root Extract, Citrus Medica Limonium Peel Extract, Lens Esculenta Fruit Extract, Daucus Carota Sativa Seed Extract, Linalool, Hydroxycitronellol, Limonene, Cytronnellol, Benzyl Salicylate, Hydroxyisohexyl 3 – Cyclohexene Carboxaldehyde Alpha Isomethyl Ionone.

    Vad parfumul si stiu din start ca nu e ok.

    Multumesc mult de tot,
    Andi

  • Oh dear, iti mulțumesc tare mult. O sa îl consult data viitoare, esti o persoana minunata :d
    Un an cat mai împlinit.

    Andi

  • Buna ziua,
    Serumul PC Skin Recovey contine SD alcohol 40. Poate fi daunator unui ten uscat, chiar daca e ultimul listat? Eu am tenul destul de uscat, cu roseata permanenta, seara folosesc in loc de crema masca skin recovery, dupa care aplic serul din aceeasi gama. Intra foarte repede in piele, iar dimineata resimt o usoara uscaciune a tenului.
    Multumim pentru toate sfaturile, dar mai ales pentru noua abordare a scrierii tale.

  • Buna,
    Intalnesc creme pentru fata, fonduri de ten, care se vor naturale, cu tot felul de certificari, dar care au in lista de ingrediente alcohol (intr-un produs l-am vazut al doilea listat), cu mentiunea ca alcoholul este obtinut din plante, prin fermentatie, sau linalool, obtinut din agricultura ecologica. Ce parere ai? Ce impact are asupra tenului?
    Multumesc!

    • Lili,
      Alcohol ca ingredient poate fi obtinut din place prin fermentatie. Indiferent de metoda de obtinere, este la fel de iritant.
      Linalool chiar este o componenta a extractelor de lavanda sau coriandru si este puternic iritant si alergen si potential citotoxic pentru celulele pielii.

  • buna, voiam si eu sa intreb ce efect pot avea ingredientele de genul linalool, limonene, geraniol, eugenol, dar si parfumul in produsele care se clatesc, precum sampoanele si gelurile de dus. adica intrebarea este daca le pot folosi fara grija, avand in vedere ca nu raman mult timp pe piele.
    de asemenea, as vrea sa folosesc o crema de maini care are in compozitie parfum, in rest e ok. ma gandesc ca pielea mainilor nu e atat de sensibila, nu?
    multumesc.

    • Mina,
      Daca sunt cu concentratii mai mici de 2% (si de obicei sunt) si nu esti alergica la ele atunci nu au impact asupra pielii in gelurile de dus sau sampoane. Insa daca ai pielea sensibila, dermatita sau alte afectiuni, mai bine le eviti.
      Cand e vorba de produse care raman pe piele eu nu aplic nici macar parfum, indiferent daca produsul este pentru corp sau pentru ten – tu faci asa cum crezi de cuviinta.

  • Buna !Dupa vizite la medici si analize,schimbat produse peste produse am fost diagnosticata cu dermatita atopica cauzata de alergeni pe care ii am pe listuta. Mi-a fost recomandat demachiantul Tolerian si crema Dermalibour pentru calmarea tenului.Imi ajuta atunci cand apar eruptiile dar acneea care se intretine pe fond alergen persista .Ce as putea introduce in rutina ca sa netezeasca tenul?am nevoie disperata de ceva sa imbunateteasca aspectul unul ten buburuzat fara pustule si cateva puncte negre.Citesc fiecare ingredient in parte sa nu contina parabeni,coloranti de galben si verde,compusi de crom…schimbat fondul de ten ….multumesc anticipat !

  • Buna Pasagera!
    Recunosc,am luat la cunostinta conditiile postarii;văzând ca multe doamne si domnisoare se plâng de existenta a dermatitei atipice.M-am gandit sa iti cer o recomandare si tie,deoarece nu cred că mai pot tolera (dermatologic vorbind) inca o adevarata eruptie pe tenul meu.Pe scurt,la vârsta de 25 de ani,tenul meu este unul mixt-care deja virează spre total gras,mai putin obraji/barbie/partile laterale ale fruntii.De mai bine de 3 ani;subit au aparut diferite modificari ale trenului,mici eruptii pruriginoase pe barbie,perioral,extinzandu-se pe obraji.Verdictul dermatologului:dermatita ..poate seboreica sau atopica.Tratament :Keerium DS.Ma confruntăm cu episoadele astea primavara/toamna,in rest toleram orice,fara restrictii la diverse produse cosmetice.Ei bine,situatia s-a schimbat,pana acum aprox în1 an jumatate,cand am folosit felul de curatare Effaclar,ajuns pe la jumtate tubului..M-am trezit cu o senzatie de usturime/arsuri/prurit intens si o roseata in jurul gurii de nedescris.Am renuntat.Am mers la dermatolog ,au urmat analize,examinari.Nimic concludent.dupa inlaturarea felului de curatate,in cateva zile piele si-a revenit.Am incercat cu normaderm-vichy,bioderma sebium,gerovital-felul din gama pe care ei o recomanda ca fiind dermato-cosmetia;aproximativ aceeasi reactie,dar nu atat de violenta.Am primit recomandarea de a folosit Bioderma D.S fel curatare,cel din gama SVR,Toleriane (la roche-posay).Ok,toate. Calmează…dar pe alta parte explozia de puncte negre si comedoane ma ucide.Momentan am ramas la Normaderm;e iarăsi toamna si tenul e explodat..nu stiu pe ce sa mai mizez,ca si produs de curatate;sa curete blând tenul si porii..:( pacat ca nu pot atasa si foto;ca sa vezi cum se manifesta eruptia.cel mai îngrijorător lucru pentru mine este sa nu scap de sub control punctele negre/comedoanele..caci fara o curatare eficienta se blochează.La fel si in privinta hidratarii Pe zonele predispuse la iritatii,cremele active si recomandate pentru aceasta reactie si-au cam pierdut din eficacitate.imi dau seama ca orice crema cu parfum ma irita,asa ca singura varianta viabilă pe care o am acum e se crema Lipikar;pe care o folosesc si cei mici.(o aplic doar pe zonele iritate).Sincer,nu stiu ce atitudine pot lua.
    Multumesc anticipat!



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.