BHA – Beta Hydroxy Acid – Acid salicilic
BHA este un acid solubil în lipide (ulei), această proprietate unică face ca el să pătrundă prin sebum şi să ajungă în profunzimea porilor de unde exfoliază celulele moarte acumulate în exces care pot bloca porii. BHA-ul este folosit cu succes în ameliorarea punctelor negre şi pustulelor prezente în principal în cazul tenului normal/gras şi mixt. Acidul salicilic îndepărtează impuritățile, excesul de sebum și celulele moarte acumulate în exces (toate acestea se solidifică și formează punctele negre), diminuează aspectul porilor dilatați, curăță porii în profunzime, ceea ce duce la un aspect luminos al pielii. Citiţi aici toate beneficiile exfolierii.
În acelaşi timp, BHA (acid salicilic) are potențial iritant mai mic decât AHA, datorită relaţiei acidului cu aspirina, aspirină (acid acetilsalicilic) care are proprietăţi anti-inflamatorii ce se regăsesc într-o anumită măsură şi în proprietățile acidului salicilic. Un alt avantaj pe care îl are BHA-ul este faptul că are un uşor efect anti-bacterian, iar combinaţia lui cu benzoyl peroxide este perfectă (BHA folosit seara şi benzoyl peroxide dimineaţa, sau invers, sau chiar aplicate împreună).
Pentru tenul gras, mixt sau normal, un produs cu 1% sau 2% concentraţie BHA este ideal pentru folosire zilnică. În Europa concentrația maximă de acid salicilic admisă într-un produs de uz general este 2%. În SUA există chiar și concentrații de 9%, dar în EU această concentrație este considerată produs peeling și poate fi vândută doar cosmeticienelor sau medicilor.
Produsele care pretind că au în compoziţie BHA în formă naturală conţin de fapt extract de scoarţă de salcie (willow bark). Scoarţa de salcie conţine salicin, o substanţă care, consumată oral, se transformă prin procesul digestiei în acid salicilic, dar de aici şi până la a afirma că această substanţă poate produce exfolierea pielii e cam mult. Pe faţă nu există enzimele necesare pentru a face această transformare posibilă. Deşi scoarţa de salcie nu exfoliază, ea are anumite calităţi anti-inflamatorii dacă se găseşte în cantităţi suficiente într-un produs cosmetic.
Atenție: Persoanele alergice la aspirină nu tolerează acest acid, în rare cazuri îl tolerează în concentrații mici (0.5%-1%).
Atenţie: În lista de ingrediente a unui produs, acidul salicilic nu va fi niciodată găsit ca şi BHA, aceasta este o abreviere folosită în chimie. Dacă însă în lista unui produs apare ingredientul ”BHA” acesta este butylated hydroxyanisole – un antioxidant sintetic, potențial problematic pentru piele.
Bibliografie
Expert Opinion in Pharmacotherapy
Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery
Global Cosmetic Industry
Free Radical Biology and Medicine
International Journal Cosmetic Science
Archives of Dermatologic Research
Skin Research and Technology
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Free Radical Biology and Medicine
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Mutation Research and Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis
Buna, daca aplic acid salicilic combinat cu crema pe fata cu timpul pielea mea poate pati ceva?
Janina,
Ce acid salicilic? Ce concentratie, ce pH?
Buna, eu am cumparat acid salicilic intr-un pliculet de la farmacie (pentru muraturi), scrie doar acid salicilic.
Eu am ajuns sa ma dau pe fata cu el citind despre acidul salicilic din creme si m-am gandit ca acesta sigur este pur si l-am combinat cu apa si apidermin. Eu sunt multumita de rezultate adica mi se cutata fata de cosuri doar ca se usuca cam rau si tocmai de asta te-am intrebat daca in timp patesc ceva.
Multumesc frumos
Janina,
Acidul salicilic pentru muraturi nu este acidul salicilic exfoliant, din pacate. Nu mai aplica, este posibil ca tenul sa se irite grav.
Bună Corina, m-ar interesa și pe mine pompita pentru o folosire mai eficienta a BHA-ului. Știi de unde as putea sa o achiziționez? Mulțumesc.
Carla,
Poti incerca la magazine care au recipiente de vanzare sa cauti un recipient mai mic, opac, cu pompita si sa transferi o parte in acel recipient (Atentie, sa nu faci acest lucru cu tonerele decat daca faci transferul la lumina artificiala). Nu mai exista pompe la Paula’s Choice.
Buna Corina
BHA meu lichid, cumparat in luna mai, l-am transferat intr-o sticluta mai mica cu pompita ( gen spray).Mentionez ca sticluta nu este opaca.
De cateva saptamani am observat ca BHA din interior a devenit tulbure, neclar .In luna mai cand l-am transferat in acea sticluta cu pompita, BHA era clar.
Ce inseamna asta?
Multumesc!
Delia,
Produsul s-a degradat pentru ca sticla nu este protejata de radiatiile solare. Trebuie sa fie opaca.
Multumesc Corina pentru ambele raspunsuri 🙂
Buna Corina
mi se termina Skin Perfecting 2 % …si nu cred ca vreau sa mai comand acelasi lucru.
Tota lumea lauda 1 % Lotion.
Tu ce crezi , pentru tenul meu gras ( cu puncte negre , fara probleme majore ) ce-ar fi mai indicat Lotiunea sau Gelul!
Merci!
Ma refeream la 2% Liquid BHA…
Delia,
Lotiunea este doar pentru tenul uscat, in nici un caz pentru cel gras. De ce nu incerci cateva mostre din ambele variate?
Intentionez sa incerc mostre din ambele.Stii de ce te intreba, pentru ca pe ambalajul lotiunii scrie ca e pentru toate tipurile de ten.
Si an o prietena care si-a comandat lotiunea de vreo 3-4 saptamani( are tenul gras) si nu se opreste din laudat , spunandu-mi cat de bine ii face…si se si vede diferenta.
Delia,
Noi avem tipuri diferite de piele care reactioneaza foarte diferit la ingrediente. Incearca si vezi care iti este mai potrivit. Doar prin experienta poti afla raspunsuri 🙂
Buna!
Am BHA 2% lichid de ceva timp.. aplic o perioada, uit..iar imi amintesc iar aplic. Acum 2 saptamani am reinceput sa ma dau dar nu mai vad aceleasi rezultate. Inainte mi se cojeau bucati moarte de piele daca aplicam prea mult..dar acum parca e doar apa, in o luna de aplicare nu vad nici o imbunatatire la punctele negre. Ce crezi, nu mai este activa substanta?
Dupa BHA, sau AHA depinde de seara, ma dau cu ulei din samburi de struguri care mi se pare foarte bun. O fi si de la asta?P.S.: poate inlocui uleiul crema hidratanta seara?
Madalina,
Aplica de doua ori pe zi, dar aplica in fiecare zi fara sa mai uiti 🙂
Incearca sa astepti 15 – 30 de minute inainte sa aplici urmatorul produs de curatare.
P.S.: https://pasagera.ro/hidratarea-tenului-cu-uleiuri-vegetale.html
Buna ziua!
Vreau sa va întreb ce părere aveti despre acest ser exfoliant? http://www.elemental.eu/blog/ser-exfoliant-antiacneic-aha-bha.html .Nu o sa il prepar eu,ci o doamna care se ocupa cu prepararea cosmeticelor naturale de mult timp,ceea ce vreau sa stiu e daca este benefic sau nu pentru comedoanele închise din jurul bărbiei si cele de pe frunte.Multumesc!
Andreea,
Hamamelis este foarte iritant, iar acel acid natural BHA nu poate exfolia. In plus, in lista de ingrediente nu exista nimic care sa stabilizeze pH-ul sub 4. La Paula’s Choice sunt exfolianti la 42 de lei, incearca: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha.html
Buna seara,
Acidul salicilic din crema Bioderma sebium global este sigur in sarcina avand in vedere ca pe eticheta nu e precizata concentratia?
Andreea,
Stai linistita, nu este activ din pacate. Are pH mult prea mare ca sa fie activ.
Buna, daca pun acid salicilic intr-o apa florala de neroli sau imortele se poate folosi ca exfoliant? ar avea efect?…
Irina,
Chiar deloc. Tu incerci sa faci un exfoliant chimic fara sa cunosti baze de chimie cosmetica. Ai nevoie de un anume pH, de o anumita concentratie si alte conditii ca acel acid sa fie activ. Uite: https://pasagera.ro/cum-se-fac-produsele-cosmetice-hand-made.html
Buna!
Azi mi-am cumparat acid salicilic, 25ml. Scrie in felul urmator: ” stamdardizat la o concentratie de 10% acid salicilic natural”. Vad ca tara de origine e SUA. Il aplic direct pe piele sau se dizolva in ulei de masline? Alte variante…? Multumesc!
Cere te rog aceste informatii producatorului, sunt multi acizi cu diferiti pH, nu am cum sa ii cunosc pe toti. Cu siguranta nu se dizolva in ulei de masline sau in altceva!!! Si probabil ai nevoie de neutralizator. In fine, scrie mail acolo unde ai gasit acest produs.
Buna Corina, poate NF se refera la https://comenzi.farmaciatei.ro/ingrijire_personala/ingrijire_corp_si_fata/tratamente/acid_salicilic_natural_bha_25_ml_mayam-p10048295 . Si eu vreau sa te intreb despre el, deoarece am vazut ca in articol ai zis ca un un BHA natural nu poate avea efectul dorit, cel al unui BHA obtinut in laborator. Asadar, sunt sanse de a folosi acest produs impreuna cu altceva pentru a deveni exfoliant? Multumesc!
Alexandra,
Producatorul scrie la compozitie: Extract din scoarta de salcie, solutie standardizata la 10% acid salicilic. Produsul este 100% de origine vegetala, nu contine conservanti.
Atata timp cat nu avem o lista ingrediente conform legislatiei in vigoare (!!! – ce au listat ei nu are nici o legatura cu o lista de ingrediente corecta) nici macar nu stim despre ce vorbim.
Natural sau nenatural nu conteaza. Tot ce conteaza sunt ingredientele. Acidul salicilic impreuna cu ‘altceva’ (te rog citeste cu mare mare atentie despre acest altceva aici: https://pasagera.ro/cum-se-fac-produsele-cosmetice-hand-made.html) este un exfoliant chimic eficient, daca acel ‘altceva’ este de fapt o lista de ingrediente alese pentru a obtine un produs cu pH si concentratie potrivite pentru a fi aplicate pe piele in siguranta si necesare pentru activarea acidului.
Iar apropo de lipsa conservantilor – foarte rau ca nu contine! Ce anume protejeaza acel produs de bacterii si fungi? Doar aciditatea lui? Sa fim seriosi.
Eu nu admiram ceva anume la acest produs, pur si simplu eram curioasa, deoarece este cam singurul ce contine acid salicilic, pe care eu l-am gasit pe raftul farmaciei (excluzand gama Paula’s Choice). Ideea prepararii cosmeticelor acasa mi se pare tare atractiva, insa constientizez ce implica. Cat despre aplicarea acestui produs ca atare pe piele, poate mai bine spun pas.
Alexandra,
Sunt mai multe de genul celui despre care ma intrebi. Ti-am raspuns doar la intrebare, nu credeam ca admiri ceva anume la produs.
La nivel international Paula’s Choice este singurul brand specializat in formularea acizilor si sunt foarte putine alte produse cu pH si concentratie necesare pentru ca acizii sa fie activi si eficienti. Din punctule meu de vedere exfoliantii Paula’s Choice sunt chiar ieftini (comparam 30 ml/42 lei de la PC cu 30ml/~60 lei de la Bioderma de exemplu) si functioneaza comparativ cu cei de la Bioderma, Avene, etc care nu functioneaza, din pacate.
Buna, am gasit blogul tau acum cateva ore si de atunci nu ma mai opresc din citit. Vreau sa stiu ce parere ai despre un tonic realizat din: apă minerală plată, apă de trandafiri, niacinamidă, extract de ceai verde, BHA, conservant? Crezi ca este un bun inceput de a incorpora BHA in rutina zilnica?
Laura,
Vrei sa iti faci tu tonerul asta sau l-ai cumparat deja? Citeste mai intai despre hidrolat (Vezi pe site), despre produsele cosmetice hand made: https://pasagera.ro/cum-se-fac-produsele-cosmetice-hand-made.html si despre exfoliantii care nu sunt exfolianti: https://pasagera.ro/totul-despre-exfolierea-pielii-indepartarea-celulelor-moarte.html
Am citit zilele trecute si acele articole, mi am dat seama cum stau lucrurile de fapt si mi am comandat câteva mostre de AHA si BHA de la PC. Daca voi vedea ceva rezultate , cu siguranța voi comanda variantele full size.
Buna,
Am o intrebare scurta la care insa nu am gasit inca un raspuns, poate nu am cautat unde trebuie. As dori sa incep sa folosesc produse BHA si AHA, insa am inteles ca in eventualitatea in care as dori sa raman insarcinata ar da malformatii fatului. Este adevarat? As vrea sa folosesc atat pe fata, cat si pe corp(spate).
Cleo,
Cauta te rog articolele despre sarcina si alaptare, vei gasi detalii despre folosirea ingredientelor active, inclusiv exfoliantii chimici.
Iti multumesc pentru indrumare, o sa ma lamuresc acolo.
Buna Corina! In Bucuresti exista o farmacie care are si laborator unde pot prepara solutii si creme in comibantiile pe care le doresti. Am intrebat daca pot face o solutie de acid salicilic cu PH 3- 3,9 dar fara sa contina iritanti si mi-au spus ca pot doar ca pt un asemenea PH ar trebui sa adauge niste acidifianti si anume acid citric si ascorbic care sunt iritanti:( ce parere ai?
Viorica,
Da, pentru un asemenea pH este necesar sa foloseasca stabilizatori de pH. In concentratia de 2% acid salicilic e ok sa foloseasca ceilalti 2 acizi, nu vor fi iritanti, sunt mici concentratiile. Mare atentie sa nu foloseasca alcool cu rol de solvent, sa te asiguri ca va folosi altceva. Si sa nu uite de conservanti.
Da, le-am spus ca nu vreau sa contina alcool. La ce te referi sa nu uite de conservati? sa ii introduca sau nu in formula?
Viorica,
Sa ii introduca neaparat.
Buna Corina , ce proprietati are acidul salicilic atunci cand este inclus intr-un produs care nu are un pH optim pentru exfoliere ? Are beneficii in cazul asta ?Atunci cand este inclus intr-un sampon , ca al 4-lea ingredient ,ce beneficii poate avea ?
Ioana, eficienta acidului salicilic intr-un produs depinde 100% de pH și concentratie. Produsele cu acizi exfolianti cu pH mai mare de 4.2 permit doar unei mici parti de acid sa actioneze asupra pielii, cu cat creste pH-ul cu atat scade eficienta acidului. Daca ai timp poti citi acest articol, contine si un tabel cu concentratii de acid active in piele, la pH diferit: https://labmuffin.com/fact-check-friday-why-does-ph-matter-for-ahas-and-bhas/.
Pentru BHA a aparut un studiu care incearca sa arate ca BHA-ul nu depinde atat de mult de pH, insa nu are prea multe sustineri in acest moment.
Exfoliantii in sampoane nu au efect asupra pielii (‘Alpha-hydroxy acids in rinse-off shampoos and conditioners are almost entirely removed from the skin within minutes by rinsing (resulting in negligible epidermal penetration)’ – vezi acest studiu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21871557). Exista producatori care sustin ca acizii exfolianti au efecte asupra firului de par (bazate pe studii ale laboratoarelor lor) cand sunt incluse in produse pentru par, insa nu am vazut inca studii independente.
Am scris si eu un articol despre exfoliantii inclusi in produsele de curatare: https://pasagera.ro/produse-de-curatat-care-contin-exfolianti-aha-si-bha.html