Categorii de ingrediente cosmetice și proprietățile lor
Exista foarte multe categorii de ingrediente în produsele destinate îngrijirii corpului, mai jos am listat cele mai des folosite categorii care se regasesc în produsele cosmetice destinate îngrijirii pielii. Foarte multe din ingredientele cosmetice au roluri multiple.
Pentru a face mai ușor legătura între termenii mai cunoscuți din engleză, am preferat să listez denumirile în englezp și apoi termenii în limba română.
Absorbents – Absorbanții sunt substanțe care se adaugă produselor cosmetice pentru cu scopul de a absorbi apa și/sau substanțele solubile în ulei, precum și substanțele dispersate.
Additives – Aditivii sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice în concentrații foarte mici pentru a atribui proprietăți unor substanțe sau îmbunătăți anumite proprietăți ale altor substante sau pentru a suprima anumite proprietăți nedorite.
Anti-Foaming – Anti spumanții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a opri formarea spumei în timpul procesului de manufacturare sau pentru a reduce tendința produselor finite de a genera spumă.
Anti-irritants – Anti iritanții sunt substanțe care au proprietatea de a reduce iritația la nivelul pielii.
Antibacterial (antimicrobials) – Ingredientele antibacteriene sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a reduce dezvoltarea micro-organismelor (bacteriilor) pe suprafața pielii.
Antioxidants – Antioxidanții sunt substanțe cu rol dublu în produsele cosmetice, ei previn oxidarea și râncezirea anumitor ingrediente naturale și reduc efectele radicalilor liberi asupra pielii.
Antistatic Ingredients – Agenții antistatici sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a neutraliza electrizarea statică de pe suprafața pielii.
Binding Ingredients – Lianții (sau aglomeranții) sunt ingrediente care se adaugă cosmeticelor pentru a aglomera prin întărire mixturile cosmetice solide (bulgări, granule).
Bleaching Ingredients – Ingrediente care au proprietatea de a decolora pielea.
Chelatic Agent – Agenții chelatici sunt substanțe care îndepărtează și reduc reactivitatea ionilor de metal ce pot fi prezenți într-un produs și care ar putea afecta stabilitate produselor cosmetice.
Coloring Agents/Pigments – Coloranții/Pigmenții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice cu scopul de a colora produsele sau de a colora pielea pe perioda cât produsul este prezent pe suprafața ei.
Denaturant Ingredients – Denaturanții sunt substanțe care se adauga în produsele cosmetice care conțin alcool etilic cu scopul de a le face improprii consumului oral.
Emollients – Emolienții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice cu scopul de a înmuia și catifela pielea.
Emulsifiers – Emulgatorii (Emulsifianții) sunt substanțe care au proprietatea de a amesteca lichidele inmiscibile (care se separă), cum ar fi apa și uleiurile, rezultatul fiind o compoziție omogenă.
Emulsion Stabilizers – Stabilizatorii de emulsie sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a îmbunătății procesul de emulsifiere, stabilitatea produselor și pentru a prelungi valabilitatea produselor.
Film Forming Agent – Peliculogenii sunt substanțe care formeazaă o peliculă pe suprafața pielii.
Fragrance (sintetic și natural) – Aromatizanții (olfactiv) sunt substanțe care au proprietatea de a atribui miros plăcut produsului.
Humectants – Umectanții sunt substanțe care au proprietatea de a reține apa și a menține nivelul de hidratare la suprafața pielii.
Irritants – Iritanții sunt substanțe care irită pielea.
Leave On Exfoliant – Exfolianții chimici sunt substanțe care exfoliază pielea, citiți toate articolele din categoria Exfoliere pentru detalii despre acest tip de ingrediente.
Melanin-inhibiting – Inhibitorii de melanină sunt substanțe care inhibă producerea de melanină de către piele, sunt folosite în tratamentul melasmei. Aceste ingrediente sunt denumite și depigmentate în mod uzual, deși termenul nu este foarte corect.
Opacifiying Ingredients – Opacifianții sunt substanțe care se adaugă produselor cosmetice transparente sau translucide pentru a le conferi opacitate.
PH Adjuster/PH Stabilizer/ Buffer – Corector PH/ Stabilizator PH/ Bufer – Acest tip de substanțe sunt necesare pentru modificarea și stabilizarea PH-ului produselor cosmetice.
Plant Extract – Extractele de plante se adaugă în produsele cosmetice și au diverse proprietăți benefice pentru piele însă unele pot fi iritante. Există extracte de plante care se adaugă pentru a atribui miros plăcut produselor. Aici putem încadra și uleiurile vegetale extrase din plante (și nu numai) și uleiurile esențiale.
Preservatives – Conservanții sunt substanțe folosite în produsele cosmetice pentru a preveni dezvoltarea micro organismelor în produs, pentru a preveni alterarea ingredientelor produselor și pentru a prelungi valabilitatea produsului finit.
Propellant Ingredients – Agenții de pulverizare se folosesc în produsele cu ambalaj sub presiune și au proprietatea de a propulsa produsul cosmetic din tubul sub presiune.
Scrub Agent – Particulele abrazive sunt substanțe cu rol de exfoliere mecanică a stratului superior al pielii.
Silicones – Siliconii sunt o categorie aparte de substanțe cu diverse proprietăți și mai multe întrebuințări:
– pot îmbunătăți (temporar) aspectul superficial al pielii
– poti fi folosiți pe post de opacifianți
– pot reduce spumarea produselor de curățare
– pot ajuta hidratarea pielii, pot îmbunătăți astectul zonelor de piele descuamată
– fac mai ușoară aplicarea produselor cosmetice pentru că au proprietatea de a aluneca pe piele cu ușurință
Skin Conditioning Agent – Exista mai multe categorii de ingrediente de acest gen, emolienții și umectanții sunt și ei substanțe care îmbunătățesc aspectul pielii prin proprietățile lor. Alte proprietăți ale acestor ingrediente pot fi: îmbunătățesc aspectul pielii uscate sau deteriorate prin reducerea descuamărilor și redarea supleții pielii, unele pot fi ocluzive și formează o barieră la suprafața pielii pentru a încetini pierderea apei din piele.
Skin Identical – Ingrediente identice pielii
Solvents – Solvenții sunt substanțe care au rolul de a dizolva alte substanțe.
Sunscreen Actives (UV Absorbers) – Ingredientele protecție UV sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice cu proprietatea de a proteja pielea (într-o anumită măsură) de razele ultraviolete prin caracteristicile lor. Despre acest tip de ingrediente puteți citi în articolul acesta.
Surfactants – Surfactanții (Tensidele) sunt o categorie complexă de diverse substanțe cu diferite proprietăți:
– ajută la combinarea a două substanțe care nu se combină în mod normal prin dizolvarea sau dispersarea uneia în cealaltă
– asigura aplicarea uniformă a produselor (atunci când sunt folosiți în alte produse decat cele pentru curățarea pielii).
– surfactanții agenți de curățare curăță pielea prin mixarea apei cu uleiul(sebumul) și impuritățile făcând posibilă îndepărtarea lor prin limpezire
– ajută la formarea emulsiilor prin reducerea tensiunii superficiale ale substanțelor care vor fi emulsifiate
– măresc puterea de spumare sau stabilizează spumarea
– surfactanții hidrotropi au abilitatea de a mări solubilitatea în apă a altor surfactanți
– surfactanții agenți solubili ajută ingredientele să se dizolve în anumiți solvenți în care nu ar fi solubili în mod normal
– surfactanții agenți de suspensie modifică suprafața unei substanțe solide, împiedică aglomerarea particulelor unui produs cosmetic
Suspending agent – Agenții de suspensie care nu sunt surfactanți sunt, de cele mai multe ori polimeri și gume. Ei modifică interacțiunea dintre particulele solide și mediul lichid în care se găsesc pentru a îmbunătăți rezistența particulelor la aglomerare.
Thickners – Reglorii de vâscozitate (Agenți de îngroșare) sunt substanțe care se adaugă produselor cosmetice pentru a micșora sau mări vâscozitatea produsului finit.
E trecut pe wish-list-ul de toamna dar pt perioada de vara ce toner imi recomanzi?de la ce firme?
Multumesc frumos pt raspuns!
Buna Ana Maria,
Skin Balancing Toner e potrivit pentru toate anotimpurile.
Buna, Corina, am o mare problema cu cremele pentru tenul sensibil, in sensul ca se pare ca sunt mai sensibila decat am crezut si am tot felul de „overreactions” , iar – mai nou – pe frunte mi-au aparut trei miliarde de cosulete ingrozitoare.
Mentionez ca pot utilizez doar produse dermatocosmetice. Am fost la dermatolog- mi-a recomandat ca pe frunte sa ma ung cu Skinoren, insa am deja 2 luni si nu vad nici o imbunatatire.
Astazi mi-a fost recomandata o crema pentru ten sensibil si reactiv de la Thalgo, care are urmatoarea compozitie: Aqua (Water)
Caprylic/Capric Triglyceride
Glycereth-26
Isononyl Isononanoate
Cetearyl Alcohol
Glyceryl Stearate
Butylene Glycol
Glycerin
Olus (Vegetable Oil)
Cyclopentasiloxane
Potassium Palmitoyl Hydrolyzed Wheat Protein
Cyclohexasiloxane
Bisabolol
Polysiphonia Lanosa Extract
Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester
Hydrolyzed Linseed Extract
Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Extract
Ruscus Aculeatus Root Extract
Alteromonas Ferment Extract
Phenoxyethanol
Chlorphenesin
Parfum (Fragrance)
Xanthan Gum
Laureth-3
Hydroxyethylcellulose
Benzoic Acid
Dehydroacetic Acid
Potassium Sorbate
Ethylhexylglycerin
Sodium Benzoate.
Te rog sa ma sfatuiesti daca e sau nu buna pentru minunea mea de ten.
multumesc din suflet,
Madalina
Buna Madalina,
Nu stiu daca e potrivita sau nu pentru tine, poti afla doar tu dupa ce o incerci. Contine insa o cantitate mare de iritanti si nimic care sa merite atentia.
Buna, din nou!
Imi poti da o parere despre crema Egyptian Magic? am primit-o de curand si cica ar contine doar urmatoarele ingrediente: ulei de măsline, ceară de albine, miere, polen, lăptișor de matcă și propolis….
Multumesc!
ClaudiaP,
Sper ca nu ai de gand sa o aplici pe ten. Pentru zonele foarte uscate de piele de pe corp e ok, dar nu te astepta la minuni de la uleiul de masline, miere si laptisor de matca.
Nuuuuu aveam de gand sa o folosesc pe fata fara sa intreb 🙂 Pe net am gasit ca cica e minunata pentru orice 🙂 Eu ma dau cu ea pe buze, pentru ca mi se usuca destul de tare de la aerul conditionat si de la tratament. Chiar daca nu ating buzele, tot se usuca de jur-imprejur.
Mersi frumos pentru raspuns!
ClaudiaP,
Am avut-o si eu, tot pentru buze mi-am cumparat-o. E ok, aplica strat generos. O sa vezi si azi articolul meu despre buzele mele super uscate, am gasit solutia finaly 🙂
Buna Corina!
Am nevoie de opinia ta, cand ai timp. Am cautat ingredientele a 2 creme hidratante, dar nu reusesc sa-mi dai seama pentru ce tip de ten sunt 🙂
1: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Methylpropanediol, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Glycerin, Butyrospermum Parkii Butter, Caprylic/Capric Triglyceride, Ceteareth-20, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Vitis Vinifera Seed Oil*, Calendula Officinalis Flower Extract*, Theobroma Cacao Seed Butter, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Disodium EDTA, Cetyl Palmitate, Ceteareth-12, Decyl Oleate, Sodium Carbomer, Alcohol Denat., Parfum, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.
2:Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Methylpropanediol, Glyceryl Stearate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Butyrospermum Parkii Butter, Isopropyl Myristate, Chamomilla Recutita Flower Extract*, Vitis Vinifera Seed Oil*, Prunus Amygdalus Dulcis Oil*, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Allantoin, Panthenol, Bisabolol, Ceteareth-20, Cetyl Palmitate, Ceteareth-12, Dimethicone, Alcohol Denat., Disodium EDTA, Sodium Carbomer, Parfum, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, C I 19140
Se poate compara vreuna dintre cele 2 cu crema hidratanta de la avon, spre exemplu? Cea recomandata de tine.
Astral,
Primul este pentru ten gras si contine iritanti, al doilea la fel. Nu se compara, din pacate.
Buna Corina, nu am gasit in dictionar ALPINA GALANGA LEAF EXTRACT, TETRASODIUM GLUTAMATE DIACETATE. Sunt inofensive si benefice? pot aplica un produs cu aceste ingrediente in jurul ochilor? In asteptarea raspunsului tau, iti multumesc anticipat. De asemenea, vreau sa iti multumesc inca o data pentru toate raspunsurile pe care mi le-ai dat cu rabdare si implicare, de-a lungul timpului, de cand am descoperit blogul tau cu adevarat util si educativ. Astept cu mare interes postarile tale, intrucat esti o persoana care ma inspira si mi-ar face placere sa citesc (si sunt convinsa ca nu numai mie) cat mai multe articole non-beauty scrise de tine. O zi frumoasa!
Elena,
Sunt ok ingredientele. Aplica cu mare atentie, cateodata nu toleram formula unui produs, nu un anume ingredient ci o combinatie de ingrediente.
Buna Corina,
Ai putea sa imi recomanzi o rutina de ingrijire si aici ma refer la niste produse anume. Am citit articolul cu produsele analizate de la balea cele pentru demachierea si curatarea tenului si voi achizitiona deoarece sunt foarte accesibile.
Ma intereaza o crema de zi si o crema noapte pentru un ten mixt (fara alte sensibilitati speciale). De asemenea m-ar interesa daca recomanzi un produs SPF 50 colorat (cele fara pigment imi lasa fata alba si lipicioasa, desi astept cam 15 minute pana sa aplic altceva peste).
Multumesc inca o data si sper sa gasesti timp sa imi recomanzi niste produse.
Alexandra,
Pentru zi incearca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/resist-youth-extending-daily-mattifying-fluid-spf-50.html si pentru seara incearca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/resist-anti-aging-clear-skin-hydrator.html
Sunt produse cu SPF 50 colorate in Romania, dar doar etichetate BB Cream sau poate CC Cream insa nu stiu sa iti recomand ceva anume pentru ca nu le cunosc formulele. Incearca mostre din ce ti-am propus eu mai sus, nu este nici alba nici lipicioasa. Sau incearca una colorata, cu SPF 30: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/resist-super-light-daily-wrinkle-defense-spf-30.html
Ai citit acest articol: https://pasagera.ro/construirea-rutinei-de-ingrijire-a-tenului.html?
Buna , imi poti spune te rog daca continutul acestei creme e ok ? Water, Isohexadecane, Niacinamide (Vitamin B3), Dimethicone, Isopropyl Isostearate, Polyacrylamide, Zinc Oxide, Magnesium Ascorbyl Phosphate (Vitamin C), Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Sorbitan Stearate, Cetearyl Alcohol, Sucrose Polycottonseedate, C13 14 Isoparaffin, Panthenol (Pro-Vitamin B5), Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Stearyl Alcohol, Titanium Dioxide, Dimethiconol, Benzyl Alcohol, Ethylparaben, Laureth 7, Propylparaben, Disodium EDTA, PEG 100 Stearate, Stearic Acid, Sodium Hydroxide, Methylparaben, Oleth 3 Phosphate, Ammonium Polyacrylate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Citric Acid, bht, Triethoxycaprylylsilane, Glycerin
Elena,
Foloseste te rog dictionarul de ingrediente pentru a-ti face o idee despre acest produs.