Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți

Molecula de vitamina A (întreaga moleculă) se numește Retinol. Substanțele derivate din vitamina A formează, împreună cu retinolul, o categorie de substanțe numite retinoizi. Aceste substanțe chimice pot fi naturale sau sintetice și pot avea uz cosmetic sau pot fi incluse în produsele farmaceutice cu aplicare cutanată, în funcție de proprietăție lor.

Retinoizii sunt ingrediente clasificate în trei generații (denumirile sunt cele oficiale, așa cum apar ele în listele de ingrediente):

Prima generație de retinoizi include: retinol, retinal (retinilaldehyde), tretinoin (all trans retinoic acid), isotretinoin (13-cis-retinoic acid), and alitretinoin (9-cis-retinoic acid).

A două generație include: etretinate, acitretin.

A treia generație include: tazarotene, bexarotene și adapalene.

Retinol și derivate de vitamina A – ingrediente în produsele cosmetice

În cazul produselor cosmetice, ingredientele derivate din vitamina A care se regăsesc cel mai des în lista de ingrediente sunt:

Retinol – întreaga moleculă de vitamina A;

Retinal (retinilaldehyde) –  o formă de vitamina A;

Retinyl acetate (retinol acetate) –  ester al retinolului, o substanță cu proprietăți asemănătoare cu ale retinolului;

Retinyl palmitate (retinol palmitate) –  ester al retinolului combinat cu acid palmitic,  forma sintetică a substanței retinyl acetate;

Aceste forme de vitamina A sunt înrudite, unele fiind mai active decât altele la nivel molecular, dar ca ele să aibă impact asupra pielii este nevoie să fie transformate în acid retinoic. Pentru a ajunge să fie în formă de acid retinoic, substanțele suferă transformări la nivel molecular care arată așa (de cele mai multe ori): orice retinoid aplicat pe piele se transformă în retinol care se transformă în retinialdehyde care se transformă în acid retinoic.

Acest proces este ireversibil, unii retinoizii se transformă în alt fel, dar fiecare dintre ei trec prin forma de retinialdehyde și apoi în forma de acid retinoic, acest acid fiind cel care face posibilă acțiunea oricărei forme de vitamina A asupra pielii.

Cu cât retinoidul de la care pornim are nevoie de mai puține transformări pentru a fi benefic pielii, cu atât impactul lui asupra pielii este mai mare și timpul în care aceste beneficii devin vizibile este mai mic. Concentrația joacă de asemenea un rol important, există studii care arată că retinol 1% are efecte asemănătoare cu retinoizii farmaceutici (Retin-A, Differin, Isotrexin etc).

Totuși, cu cât retinoidul este mai aproape de forma de acid retinoic și cu cât este mai mare concentrația lui cu atât potențialul iritant este mai mare.

Explicația vine din faptul că doar o mică parte din retinoidul aplicat pe piele penetrează pielea, deoarece retinoizii au moleculă mare, greu de absorbit în piele. La suprafața pielii rămâne o cantitate mare de retinoid, iar acea cantitate este de fapt cea care irită pielea și duce la roșirea, uscare și descuamarea ei.

Acidul retinoic trimite informații celulelor pielii „spunându-le” să se comporte cât mai normal, să se reproducă în celule mai sănătoase, iar celulele „ascultă” și „se supun” cerinței. De aceea proprietatea principală a retinoizilor este de a „comunica” celulelor pielii, ei fiind numiți ingrediente cell communicating.

Retinolul și retinilaldehyde sunt cele mai active dintre derivate, cu cel mai mare impact asupra pielii dintre toate ingredientele de acest tip care se găsesc în produsele cosmetice, celelalte forme amintite mai sus fiind mult mai puțin active atunci când sunt aplicate pe piele. La polul opus, retinyl palimitate este substanța cu cel mai mic efect asupra pielii dintre retinoizi.

În urma cercetărilor în domeniul medical s-a dovedit că o concentrație de retinoizi între 0.1-1% este benefică pielii, bineînțeles că produsele cu concentrații apropiate de 1% au un impact mai mare asupra pielii, efectele benefice fiind observate mult mai repede (același lucru este valabil pentru efectele secundare).

De cele mai multe ori în produsele cosmetice nu este inclus retinolul ci una din formele mai „slabe”, iar concentrațiile de retinoid sunt foarte mici, retinoidul fiind listat spre sfârșitul listelei de ingrediente, cu concentrații mai mici de limita 0.1%. Aceste produse, pentru a fi cu adevărat eficiente ar trebui să aibă concentrații mult mai mari de substanțe înrudite cu retinolul (cele enumerate mai sus).

Majoritatea producătorilor folosesc substanțe mai puțin active (sunt mult mai ieftine) pretinzând că ele ar avea mai puține efecte secundare, dar în urma cercetărilor s-a dovedit că, dacă aceste substanțe sunt prezente în concentrațiile necesare pentru a avea potențialul de cell communicating, atunci și efectele secundare sunt la fel de ca și în cazul aplicării retinolului.

Produsele cu concentrații mari de retinyl palmitate pot fi mai puțin iritante pentru piele decât cele cu o concentrație mai mică de retinol, dar efectele acestora sunt și ele mai puțin vizibile.

Retinoizii farmaceutici – ingrediente ale medicamentelor cu aplicare cutanată 

Atenție: nu folosiți două produse de acest gen în rutina zilnică (chiar daca unul se aplică local și altul se administrează oral).

Toate celelalte derivate de vitamina A sunt considerate medicamente. Aceste medicamente tratează multe alte boli mai severe decât afecțiunile cutanate.

Cei mai cunoscuți sunt tretinoizii, ei fiind forma acidă a vitaminei A (forme de acid retinoic), iar dintre cele mai cunoscute medicamente care le conțin amintesc: Aberela, Airol, Renova, Atralin, Retin-A, Avita, Retacnyl, Refissa, Stieva-A, Vesanoid, etc.

Alte forme de retinoizi sunt tazarotene (medicamente: Avage, Tazorac), bexarotene și adapalene (medicamentul ce îl conține se numește Differin).

Isotretinoine, care este la rândul lui un acid retinoic, se comercializează sub formă de medicament cu aplicare locală (Isotrex, Isotrexin, etc) sau medicament care se administrează oral (Roaccutane, Sortret, etc). Din păcate, Isotrexinul, singurul medicament de uz cutanat disponibil în România care conține isotretinoine conține un antibiotic (eritromicina).

Când mă refer la retinoizi în acest articol nu iau în considerare forma orală de isotretinoine, despre Roaccutane am scris mai multe aici, are efecte diferite de ale retinoizilor în general.

Efectele benefice ale au retinoizilor asupra pielii

Fiind ingrediente cell communicating, ele „spun” celulelor să se nască sănătoase și promovează formarea fibrelor de colagen și repararea elastinei, acestea fiind unele dintre cele mai importante beneficii. Tot ceea ce încercam să realizăm în urma aplicării produselor cosmetice (și medicamentelor în cazul în care suferim de afecțiuni cutanate) este să avem o piele cât mai sănătoasă.

Toate formele de vitamina A au proprietăți antioxidante, aducând beneficii majore tenului prin acțiunea lor, în special în repararea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii cauzate de factorii de mediu.

Datorită proprietăților de mai sus, îmbunătățesc aspectul ridurilor, ajută la ameliorarea eczemelor, petelor, decolorării pielii, acneei, celulitei, cicatricilor minore, keratosis pilaris etc, îmbunătățesc aspectul porilor dilatați și a pielii în general.

Sunt substațe care tratează și ameliorează multe afecțiuni cutanate (și nu numai afecțiuni cutanate).

Efectele secundare observate în urmă aplicării retinoizilor

Retinoizii sunt substanțe cu potențial iritant care pot duce la roșirea, uscarea și descuamarea pielii sau chiar apariția pustulelor în caz de intoleranță.

Aceste efecte depind foarte mult de cât de activă este forma de retinoid pe care o folosiți, substanțele cele mai active (tretinoizii, isotretinoizii, etc) având cele mai multe efecte secundare, iar cele întâlnite în produsele cosmetice (retinol și celelalte forme mai slabe) au foarte puține efecte de acest gen, sau chiar deloc, în funcție de concentrația acestora.

De asemenea concentrațiile mici de retinoizi din produsele cosmetice fac ca aceste efecte secundare să fie rar raportate (atenție: în cele mai multe cazuri aceste concentrații sunt prea mici ca pielea să simtă beneficii în urmă folosirii lor).

Efectele secundare pot fi minimizate dacă folosiți protecție solară în fiecare zi și dacă folosiți un produs hidratant potrivit tenului vostru. Protecția solară este obligatorie a fi aplicată în fiecare zi din an, indiferent de anotimp.

Efectele pe care retinozii NU le au asupra pielii

Retinoizii nu sunt exfolianți, pentru că ei, spre deosebire de acizii exfolianți (acid salicilic, acid glicolic etc), afectează stratul inferior al pielii (derma), acolo unde se reproduc celulele. Confuzia este dată de faptul că până și cea mai slabă formă de retinoizi poate irita pielea și o poate usca.

Retinozii nu omoară bacteria Propionibacterium Acnes, cea care cauzează acneea, dar ei ajută la refacerea formei porilor și astfel dau voie unui agent anti-bacterian să ajungă cât mai repede la această bacterie și să o omoare. Retinoizii funcționează perfect în tandem cu produsele antibacteriene în tratarea acneei.

Retinoizii nu fotosensibilizează pielea, dar datorită potențialului iritant și mai ales datorită calității lor de a ajuta pielea să „producă” celule sănătoase este neapărat necesară protecția solară SPF 30 sau mai mare deoarece soarele poate agrava iritația.

Celulele sănătoase sunt vulnerabile în fața efectelor UV, pielea se irită foarte repede în cazul lipsei SPF-ului, iar fără protecție solară efectele retinoizilor sunt mult scăzute (este mult de povestit pentru a explica această idee, puteți ciți mai multe informații pe blog dacă doriți).

Deși retinoizii nu sunt considerați fotosensibilizanți și există chiar dovezi despre acțiunea lor benefică asupra daunelor cauzate de radiațiile solare, în urma expunerii la radiațiile solare fără protecție solară SPF 30 sau mai mare, retinoizii pot cauza sensibilizarea pielii  (uneori permanentă).

Expunerea la radiațiile solare se întâmplă din primul minut în care suntem expuși luminii solare.

Alte informații importante despre retinoizi

Retinoizii sunt substanțe care se distrug foarte repede în prezența luminii și a aerului, de aceea nici un produs care conține retinoizi sau retinol și este ambalat în borcan sau în ambalaje transparente nu aduce beneficii pielii.

Produsele care conțin retinol în concentrații mari trebuiesc ambalate în recipiente cu pompă airless pentru a menține retinolul stabil în timp.

Pentru că sunt sensibili la lumină, retinoizii trebuiesc aplicați seara. Dacă este nevoie neapărată îi puteți aplica dimineața, dar aplicați imediat un produs cu protecție solară suficient de mare. Retinoizii farmaceutici și concentrațiile mari de retinol (1%) se aplică doar seara.

Deoarece au potențial iritant, este important să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici sau retinol 1% treptat, o dată la câteva zile, depinzând bineînțeles de forma de retinoid pe care o folosiți. În cazul retinolului în concentrații mai mici de 0.2% este nevoie să fiți precauți, dar s-au semnalat foarte puține cazurile de iritație majoră.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestor substanțe și a minimiza efectele adverse este nevoie să aplicați un produs hidratant seara, după ce ați aplicat retinoidul și un produs cu protecție solară dimineața (indiferent de zi).

Evitați folosirea produselor cosmetice care conțin iritanți, pot amplifica orice efect advers al retinoizilor (de fapt al tuturor ingredientelor-medicament). Atenție: hidratare nu înseamnă aplicarea unei creme grase (cu emolienți), ci înseamnă aplicarea unui produs ce conține antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicanting și anti iritanți.

Retinoizii nu sunt ingrediente miraculoase, de aceea ele sunt mult mai eficiente alături de ingrediente care ajută la ameliorarea diverselor afecțiuni pe care le tratați. De exemplu, un retinoid singur folosit pentru a trata acneea nu va avea niciodată efectele unei scheme de tratament ce conține un produs antibacterian, un produs exfoliant, etc.

Sau, un ser cu retinol nu va avea efecte notabile decât dacă are o concentrație mare (cum ar fi 1%), însă un produs cu retinol, antioxidanți, skin identical este cu adevărat un produs ale căror efecte se vor vedea pe piele, indiferent de concentrația retinolului.

Retinolul are efecte benefice asupra pielii chiar și în concentrații foarte mici (0.01%), însă o dată cu concentrația crește și riscul efectelor secundare (iritația pielii, usturime etc):

 • concentrație mică 0.01% – 0.03%
 • concentrație medie 0.04% – 0.2%
 • concentrație mare 0.5% – 1%

Pentru a trata petele retinolul este benefic alături de ingredientele inhibitoare de melanină și de exfoliantul chimic. Pentru ameliorarea porilor dilatați retinol 1% și retinoizii farmaceutici au efecte bune, mai ales folosiți împreună cu alte ingrediente cell communicating (ex: niacinamide) și acid salicilic.

Pielea este cel mai mare organ al nostru, el are nevoie de mult mai multe ingrediente benefice decât îi putem da noi, de aceea vă recomand să folosiți produse formulate complex, cu multe ingrediente benefice.

Pielea acceptă sau NU acest tip de ingrediente, de aceea este bine să luați în considerare că nu toate persoanele pot folosi retinoizii, descuamările, iritația, roșirea și uscarea pielii nu sunt efecte dorite, dacă ele persistă este mai bine să răriți aplicările produsului sau chiar să opriți cu totul folosirea lui. În acest caz puteți încerca variante de produse cu concentrații mai mici sau retinoizi mai blânzi.

Unele forme de retinoid farmaceutic nu pot fi aplicate în același timp cu benzoyl peroxide, de aceea se recomandă aplicarea acestuia din urmă dimineața și a retinoidului seara. Retinolul și celelalte forme de vitamina A conținute în produsele cosmetice nu devin ineficiente în prezența benzoyl peroxidului. Dintre formele medicament, doar Differin (adapalene) se poate folosi în același timp cu benzoyl peroxide.

Dacă nu ai folosit retinoizi este bine să testezi toleranța pielii cu concentrații mici și medii de retinol, iar dacă tolerezi bine poți alege retinoizi farmaceutici sau concentrații mari de retinol (mai mare decât 0.5%).

Cum se introduc retinoizii (farmaceutici sau 1% retinol) în rutina zilnică

Dacă doriți să introduceți retinoizi în rutina zilnică de îngrijire a pielii, există o metodă recomandată de multe articole medicale. Considerând că folosiți retinoizii în mod corect (așa cum am descris mai sus) se recomandă începerea folosirii unui ingredient de tip acid retinoic (tretinoid, isotretinoid, alitretinoin), a unui retinoid de generația trei sau a unui produs cu retinol 1%.

Adapalene are câteva avantaje în plus față de tretinoizi, l-am folosit pentru petele post acnee și tendințele acneice, pe termen lung cu rezultate foarte bune. Din nefericire nu este disponibil în România, el se găsește în Europa, dar aveți nevoie de prescripție medicală (este totuși un medicament și mi se pare normal să fie așa) pentru a-l achiziționa. Differin este disponibil în România, poate fi achiziționat de la firma Farmaexpress, au site online.

Dacă nu puteți începe cu Differin, există pe piața din România forme de acid retinoic (tretinoizii Retin-A, Airol Roche și Smooderm și isotretinoinul Isotrexin care conține și antibiotic!!!). Personal, vă recomand să consultați un dermatolog înaintea folosirii medicamentelor care conțin retinoizi, acesta vă poate da mai multe detalii. De asemenea, vă rog să citiți prospectul oricărui medicament pe care urmează să îl folosiți.

Eu vă sfătuiesc să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici cu aplicări o dată la 3-4 zile, iar pentru retinol 1% începeți cu aplicări săptămânale, urmărind cu atenție reacția pielii. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile produsului și toleranța pielii.

Bineînțeles, pentru a avea potențialul de a ajuta celulele pielii să se nască sănătoase, retinoizii ar trebui să aibă concentrațiile specificate mai sus.

Celelalte forme de retinoizi găsite în produsele cosmetice și amintite mai sus se regăsesc în numeroase produse, sunt convinsă că foarte mulți dintre voi ați folosit produse ce conțineau o formă de vitamina A, chiar fără să știți.

Aceste produse au rareori concentrații de retinoizi care să aibă impact major asupra pielii, dar, în cazul în care pielea voastră este extrem de sensibilă și, cu toate precauțiile, totuși pielea voastră nu a acceptat nici măcar retinolul în concentrații mici (0.01%), concentrațiile mici de retinoizi mai slabi din produsele cosmetice sunt singurele variante pe care le puteți încerca.

Vă sfătuiesc:

Să țineți seama de toate cele de mai sus, dar mai ales să vă amintiți că pielea se comportă extrem de diferit la interacțiunea cu substanțele chimice (naturale sau sintetice) și că nu toți putem folosi retinoizi sau că toți cei care îi folosesc au rezultate spectaculoase.

Să nu vă lăsați influențați de experiențele altora când vine vorba de retinoizi și să citiți cât mai multe dovezi despre aceste ingrediente, de un an se spune că retinoizii pot fi toxici în concentrații mari, dar nu sunt dovezi concludente în acest sens, nu s-a tipărit nimic oficial în jurnalele medicale, dar există studii care arată că formele de acid retinoic pot avea efecte teratogene.

Prospectul  tretinoizilor din România nu menționează acest aspect sau sunt evazivi, recomandările de folosire în cazul femeilor însărcinate diferă la aceste medicamente, deși substanța activă și concentrația ei este aceeasi. Repet, nu există date concludente și oficiale, dar majoritatea medicilor nu recomandă folosirea acizilor retinoici in timpul sarcinii.

Personal am început să folosesc retinoizii în ordine „crescătoare”, retinol 1% este un produs nou: formele cele mai slabe în diverse creme, pe când încă nu știam ce sunt retinoizii, apoi am folosit retinol în concentrații 0.03% – 0.1% cu rezultate bune (pe care încă le folosesc în diverse produse), apoi tretinoizi cu rezultate excelente (Retin-A pentru acnee), apoi adapalene cu rezultate foarte bune în tratarea petelor și tendințelor acneice, acum folosesc retinol 1% o dată pe săptămână pentru a avea toate beneficiile retinoizilor.

Am renunțat de Adapalene din mai multe motive: în sfârșit am găsit un produs cosmetic similar ca acțiune care mă poate ajuta pe termen lung mai ales pentru porii dilatați, petele solare și ca principal ingredient anti aging, am folosit câțiva ani adapalene, era timpul să opresc folosirea lui, pot aplica noul produs doar o dată pe săptămână comparativ cu adapalene pentru care aveam nevoie de 3-4 aplicări.

Vă rog să citiți cât mai multe informații din surse de încrede despre retinoizi, sunt substanțe studiate intens în ultimul timp și apar mereu informații importante. Știrile, blogurile, wikipedia, site-uri fără autoritate în domeniu (ex: acne.about.com), nu sunt surse medicale.

361 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna Corina!Am vazut ca in postare ai spus ca ingurul dintre medicamente ce poate fi folosit cu brevoxylu este differinul..In categoria interdictiei intra si retin a?adica isi anuleaza efectele sau ceva de genul in caz ca aplic brevoxy dimineata si retin a seara?
  Multumesc

 • Buna! Am tenul mixt,gras in zona t cu exces de sebum,acnee si urme de acnee,in special pe obraji(cam pe linia unde se aplica blushul-asta ma mai salveaza cand sunt machiata:))) Folosesc bha si brevoxyl insa as vrea sa folosesc seara retin a sau differin..as vrea sa te intreb care este mai eficient/rapid sau daca as putea sa folosesc o seara retin a o seara differin..Ma poti ajuta te rog? si in caz ca as vrea sa introduc in rutina si aha cum procedez? Pot folosi brevoxyl diineata dupa bha?ieri asa am facut insa mi s a cam inrosit un pic fata..insa sunt la primele aplicari de bha..brevoxylul il folosesc de ceva timp..(mentionez ca acum vreun an jumate-doi am folosit si retin a-si nu am avut reactii neplacute la el,nici macar descumari-chiar daca nu foloseam o crema hidratanta bine formulata)

  • Buna Andra,
   Nu poti folosi Differin in acelasi timp cu Retin-a. Ambele sunt eficiente, Differin are mai putine reactii adverse.
   Poti folosi Brevoxyl aplicat peste BHA daca nu ai reactii adverse, dar daca ti s-a inrosit pielea nu e bine sa repeti. BHA-ul se introduce treptat in rutina, la fel si AHA-ul si Differinul. Incepi cu BHA, dupa ce tenul s-a obisnuit cu el introduci Differin, samd. Brevoxyl aplici doar pe pustule, nu pe toata fata. Sa folosesti retinoizii doar seara, iar AHA-ul sa nu fie in concentratie mai mare de 8%, ai multe produse care irita tenul.
   Citeste articolul despre integrarea produselor cosmetice in rutina zilnica, e important. Sa nu uiti de protectie solara.

 • Folosesc PC spf 45 non-gressy…o sa le introduc treptat..astazi am aplicat iar BHA si apoi brevoxyl si nu m–am mai inrosit.insa cred ca o sa aplic o zi BHA,o zi Brevoxyl dimineata,iar seara o sa alternez la fel cu AHA si differinul..e ok?bineinteles,ca o le introduc in rutina treptat;;) multumesc frumos pt raspuns

  • Buna Andra,
   Da, e ok, in timp o sa observi reactia pielii si o sa poti reformula rutina dupa nevoile pielii. Daca nu mai ai pustule nu mai ai nevoie de Brevoxyl.

 • E normal ca pe toată perioada tratamentului cu Retin-a sa ti apara deacumari ale pielii ? Adica de cand am inceput tratamentul de vreo 2 luni jumatate(pentru petele ramase de la cosuri ) mi se tot deacumeaza pielea incontinuu chiar si cand il folosesc la cateva zile si cand nu l-am folosit dar in orice caz acum mai putin decat la inceput . Nu stiu probabil si din cauza ca imi spal fata de obicei cu apa calda spre fierbinte si banuiesc ca asta usuca si mai tare fata ,dar cu apa calda sau rece ..nu simt ca imi e curatat bine tenul .
  Oare chiar da beneficii Retin-a pentru petele de la cosuri ?

  • Buna Lya,
   Da, o reactia adversa a Retin-a-ului este descuamarea, dar se intampla de cele mai multe ori daca:
   1. iriti pielea cu alte proceduri sau produse (aici intra si apa fierbinte)
   2. nu folosesti produsul corespunzator (nu mai mult de o data pe zi, in strat subtire, pe pielea curatata in prealabil cu un produs de curatare solubil in apa)
   3. nu folosesti protectie solara zilnica cu SPF 45+
   4. nu folosesti un produs hidratant care sa contina antioxidanti, ingrediente skin identical, anti iritanti si putini emolienti
   Da, Retin-a are beneficii asupra petelor post acnee.

 • Corina, am si eu o intrebare…nu am reusit sa ma lamuresc singura.
  Eu folosesc seara exfoliantul bha 2%, dupa care skin balancing noisture gel.
  De curand s-a terminat acesta, si mi-am achizitionat in loc Barrier Repair moisturizer.Am vazut ca are si retinol in compozitie, si ma intreb daca este bine sa folosesc dupa bha si crema aceasta cu retinol?
  Iti multumesc pentru toata implicarea ta si informații!

  • Buna Unea,
   Am scris in articol si in comentarii. Retinolul din produsele cosmetice nu interactioneaza nici cu exfoliantii, nici cu Benzoyl Peroxide. Sa astepti 10-15 minute inainte de a aplica hidratantul.

 • Salut Corina,
  Am primit cadou de la o ruda din Grecia crema Adaferin cu urmatoarele ingrediente:
  Adapalene 0,1%
  Carbomer 934P(Carbopol 974P), PEG-20 methyl glucose sesquistearate, glycerol, squalane natural, methyl parahydroxybenzoate, propyl parahydroxybenzoate, disodium edetate, methyl glucose sesquistearate, phenoxyethanol, cyclomethicone, sodium hydroxide (used as a 10% w/w Aqueous solution).
  As dori sa aflu parerea ta la acest produs (am cautat in dictionarul cu ingrediente si par a fi ok) si daca il pot folosi impreuna cu RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum.
  Iti multumesc mult.

  • Buna Margo,
   Da, e ok produsul, este varianta greceasca a Differin-ului. Se poate folosi impreuna cu orice produs cosmetic care contine retinoizi. Sa il introduci in rutina treptat, la inceput de doua ori pe saptamana, apoi de trei, samd. Sa aplici acest produs doar seara si nu aplici alte produse gen exfolianti sau antibacteriene in aceiasi seara. Protectie solara maxima posibil si hidratare corespunzatoare tipului de ten (serul de la Resist nu va oferi suficienta hidratare, sper ca ai si o crema hidratanta).

 • Buna Corina! Am gasit acest ser la un pret bun: http://www.boots.com/en/Garnier-UltraLift-Swirl-2-in-1-Serum-Cream-anti-wrinkle-skincare-50ml_1249989/
  Am cautat ingredientele in dictionar, in afara de parfum toate sunt ok. Dar din cat am analizat eu ingredientele, primele sunt doar emulsificatori si la urma listei un amarat de retinol. Imi poti zice daca acest ser este doar emolient si atat? Si crezi ca e prea emolient pentru un ten gras? Merci

 • Multumesc mult pentru raspuns,
  da, folosesc crema hidratanta Anti-Aging clear skin hydrator, dar nu stiu cum as mai introduce in rutina mea si produsul clearly remarkable skin lightening gel with 2 BHA, sau mai bine spus cu ce sa incep cu differin sau hydroquinone, mentionez ca acum folosesc cu succes BHA 2% liquid.
  Am incercat si Resist AHA 10 % dar mam iritat, cred ca trebuia sa incep de la un produs cu o concentratie mai mica AHA.

  • Buna Margo,
   Poti incepe cu produsul cu hidroquinona, il folosesti timp de 2 saptamani seara, cu aplicari o data la doua zile, iar in zilele in care nu il folosesti aplici BHA-ul lichid. Consider ca folosesti acum BHA 2% zilnic, corect?
   Dupa doua saptamani poti introduce Differin, seara, de doua ori pe saptamana, apoi de 3 ori, ajungand in final sa folosesti o seara Differin, o seara Clearly remarkable skin lightening gel with 2 BHA. Daca nu te iriti poti sa incerci sa folosesti BHA-ul lichid dimineata in zilele in care nu folosesti Clearly remarkable skin lightening gel with 2 BHA seara, depinde doar de cum tolereaza tenul tau ingredientele.

 • Salut Corina,
  Da folosesc zilnic BHA, chiar de 2 ori pe zi, iti multumesc foarte mult pentru recomandari.
  A mai ramas doar la aceasta rutina de ingrijire zilnica a pielii sa mai adaug si AHA.

  • Buna Margo,
   Poate era mai bine sa achizitionezi produsul cu hidroquinona cu AHA in loc de BHA. Rutina ta e destul de complexa daca vrei sa folosesti si Differin. Daca ai citit articolul meu cu rutina mea zilnica, eu am inlocuit produsul cu hidroquinona+AHA cu produsul AHA 10%. Poti sa te orientezi dupa rutina mea.

 • Corina am si eu 2 intrebari:
  1.Pot folosi retin A dupa aplicarea AHA in aceiasi zi?
  2.Momentan folosesc Retin A si AHA,o seara un produs,o data altul..Insa as vrea sa introduc in rutina si resist intensive wrinkle-repair retinol serum, pentru liniile fine si in special pentru urmele/petele de acnee/soare..Le folososesc tot asa o zi unul ,o zi altul?Sau ce imi recomanzi?Mersi

  • Buna Diana,
   Motorul de cautare de pe site functioneaza, iar daca te uiti in partea dreapta la titlurile ultimelor articole o sa gasesti raspunsul la intrebarea ta.
   Serul cu retinol il poti aplica in fiecare zi, dupa produsul hidratant. Il poti aplica si fara sa folosesti produs hidratant daca doresti.

 • eu am cicatrici multe pe spate si maini de la foste cosuri rupte… da… stiu… sunt o fraiera.
  daca aplic pe ele, va ajuta la ceva ?
  si daca are efect asupra celulitei, pot incerca si pe vergeturi noi?

  • Buna Kos,
   Da, asa cum am scris in toate articolele despre retinoizi, acestia ajuta in ameliorarea cicatricilor, depinzand de profunzimea lor. Vergeturile nu sunt afectate de retinoizi, iar pentru celulita ai nevoie de concentratii mari, nu cunosc produse care sa contina concentratii atat de mari.

 • Buna Corina,
  Am inceput de curand sa includ Retin-a in rutina mea zilnica, deocamdata il folosesc o data la 3 zile. De la a 2-a folosire a inceput sa mi se duca pielea tare de tot pe maxilar si barbie, dar am inteles ca este o reactie normala. Asta e crema pe care o folosesc, probabil ca nu e de ajuns, fata mea nu se simte chiar cum ar trebui, cu precadere in zona obrajilor.
  Water, Glycerin, Propylene Glycol, Carthamus Tinctorious (Safflower) Seed Oil, Ethylhexyl Palmitate, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Polyisobutene, Theobroma Cacao Seed Butter, Lycium Chinense Fruit Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Euterpe Oleracea Extract, Aloe Barbedensis Leaf Juice, Ribes Rubrum (Currant) Fruit Extract, Shea Butter, Prunus Amigdalus Dulcis Oil, Tocopherol, Dimethicone, Bisabolol, Allantoin, Sorbitan Stearate, Stearic Acid, Cetyl Alcohol, Carbomer, Triethanolamine, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, Parfum.
  Ar trebui sa suplimentez cu un ulei, de exemplu? Crema e ambalata intr-un tub opac, ca un balsam de par. E posibil sa se sensibilizeze pielea din cauza a Retin-A, pe termen lung, chiar daca folosesc FPS 30 mereu si incerc sa aduc la un nivel cat mai bun hidratarea?
  Iti multumesc foarte, foarte mult.

  • Buna Dora,
   Sunt persoane care nu tolereaza Retin-a-ul. Incearca sa il folosesti o vreme doar o data la 5 zile sau chiar o data pe saptamana, dai timp pielii sa se acomodeze cu ingredientul. Sa aplici strat foarte subtire si sa astepti 30 de minute inainte sa aplici produsul hidratant. Produsul pe care il folosesti e ok, dar este destinat ingrijirii tenului uscat. Poti suplimenta cu un ulei sau un mix de uleiuri.
   Atentie cu SPF-ul, sa aplici cu 20 de minute inainte de a iesi din casa, sa aplici o cantitate generoasa (cam cat o migdala pentru toata fata) si sa nu freci crema pe piele, sa o intinzi prin miscari usoare de netezire.
   Da, Retin-a poate sensibiliza pielea, daca simti ca nu iti face bine chiar daca il folosesti foarte rar, renunta la el.

 • Hai sa va spun si eu cum am inceput sa integrez produsele cu retinol in rutina zilnica. Mi-am luat cele 3 serumuri cu antioxidanti de la Paula’s Choice (nu aveam nici o sansa sa imi formulez eu asa ceva, mai ales cu retinol, fiind atat de instabil la lumina – nu se gaseste de cumparat pentru home crafters)

  1. seara amestec serumul cu retinol + serumul din gama resist , apoi hidratare (evident dupa curatare si exfoliere)
  2. dimineata amestec serumul pentru ten gras/mixt + cel din gama resist, apoi hidratare (evudent dupa curatare si exfoliere), urmat la final de SPF 45 si FDT

  Am aplicat mai intai fiecare din serumuri separat, vreo 2-3 zile, ca sa ma conving ca intr-adevar nu am vreo reactie alergica. Acum ii combin, sa vedem ce iese.

  Tenul meu este gras, cu pori largiti, puncte negre si pustule ocazionale (mai ales de cand fac o exfoliere corecta, as putea adauga).

  Ca si track-ing al expeirentei mele, va tin la curent peste o saptamana – doua- trei si va spun daca observ imbunatatiri notabile 🙂

  p.s. ceea ce fac eu – sa amestec serumurile, nu stiu daca este neaparat ceva de incercat de fiecare in parte. cititi review-urile si luati mostre mai intai, daca va bate gandul – exista persoane care nu s-au inteles bine cu produsele si ar fi mare pacat sa dati o caruta de bani si sa fiti nemultumite. Site-ul Paula’s choice din US are mult mai multe review-uri dcat cel european, uitati-va acolo pentru detalii

  • Buna Simona,
   Eu nu as amesteca serurile cu retinol cu nimic altceva, de fapt nu as amesteca produsele in general, fiecare are un PH la care functioneaza si anumite proprietati. Plus ca exista conservanti care individual nu sunt problematici pentru piele, dar impreuna pot fi iritanti sau si mai rau.
   In cazul tenului gras poti renunta la hidratarea in forma de crema si poti opta pentru hidratarea lichida (tonerele PC sunt foarte bune in acest sens), daca nu faci asta deja.

   • Am inteles, atunci o sa le aplic separat. Le amestecam pentru ca imi era mie mai usor 🙂 NOroc ca nu am facut asta decat o zi si o seara. Deci, dragelor, NU faceti ca mine :)))

    Conservantii din cele 3 produse sunt cam aceiasi, phenoxyethanol , Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben. Pentru hidratare folosesc foarte putin din gelul (care mi se pare minunat) Skin Balancing Invisible Finish Moisture.

    Daca e sa folosesc o crema, incerc una care sa fie cat mai putin emolienta. Lucrez pentru mine personal la o formula cu silicon in loc de uleiuri (cyclomethicone care e volatil), foarte foarte fluida, si plina de antioxidanti si alte skin-identical si skin cell communicating ingredients. Evident ca nu am gasit inca formula perfecta, pana atunci Paula ma slujeste cu devotament.

    Mie imi plac foarte foarte mult cremele cat mai fluide si lejere. Pana acum nu am gasit una perfecta, cred ca mi-a placut ca textura cea a Paulei din gama Resist, dar parca tot nu era perfecta (ma rog, dupa o mostra nu stiu ce pot intelege din ea decat ca nu ma irita ).

    Oricum, o sa iti urmez sfatul si o sa le aplic separat. Crezi ca o abordare mai sanatoasa ar fi sa aplic mai intai un serum, apoi dupa o pauza altul? Sau sa alternez, de exemplu seara doar cel cu retinol iar dimineata o zi cel din gama resist, a doua zi cel pt ten mixt? Sincer, le iubesc pe toate atat de mult incat nu vreau sa le las deoparte :))) stii senzatia aceea, ca imi doresc sa ma spal pe fata des ca sa le pot reaplica, pentru ca imi place textura lor? :))) (evident ca nu asta fac, dar am asa o nerabdare de copil mic in magazinul cu dulciuri :P)

    • Buna Simona,
     Le poti aplica pe toate, lasa doar 2-3 minute intre aplicarile produselor hidratante (creme, seruri, etc). Important este sa nu simti ca se aglomereaza pe piele si formeaza asa zisele „scame”.
     Imagineaza-ti ca morcovii, brocoli, semintele, merele iti fac bine cand le mananci. Le poti manca pe toate pe rand, nu vei face nici un deserviciu organismului, cu cat mai multe alimente sanatoase cu atat mai bine. La fel este si pielea. In aproximativ 3 ore dupa aplicarea antioxidantilor pielea i-a asimilat complet.

     • oh, thank god, nu simt ca se formeaza „scame” . Nu stiu cum puteam trai fara siliconi :))). Ma bucur sa aflu ca timpul mediu de asimilare este de cca 3 ore, deci nu as exagera daca, in zilele in care stau acasa, mai fac un tratament la mijlocul zilei 🙂

      sfaturi pretioase! multumesc din suflet!!

     • Buna Simona,
      Nu prea mai poti, intre timp s-au acumulat si impuritati pe suprafata pielii, sebum, etc. Nu poti aplica produse de hidratare fara sa cureti tenul, iar trei curatari pe zi sunt prea multe.

 • Buna,

  Iti urmaresc de o vreme blogul si la sfaturile pe care le-am gasit aici, plus la recomandarea medicului, am inceput si eu tratamentul cu Retin-a.

  Am o acnee comedoniana care prezinta multe puncte albe pe toata suprafata fetei. De patru saptamani folosesc Retin-a, o data la doua seri, pe langa care ma exfoliezi cu AHA 8% o data pe saptamana si ziua folosesc o crema hidtratnta cu SPF.

  Ceea ce mi s-a intamplat este ca in primele trei saptamani tenul me a reactionat foarte bine la tratament, punctele albe au disparut aproape in intregime. Insa acum, in a patra saptamana, tenul meu din nou arata ca inainte, plin cu puncte albe. Oare asta inseamna ca acest tratament nu mai are efect pentru mine? Sau e normal sa se intample asa inainte sa apara rezultatele finale? Stiu ca e nevoie de mai mult de 6 saptamani pentru a vedea rezultatele finale, dar ma ingrijoreaza faptul ca tenul meu isi revenise la inceput.

  Multumesc si scuza-ma daca e o intrebare prostuta, poate ma ingrijorez degeaba, dar totusi m-ar bucura foarte mult parerea ta.

  • Buna Washiba,
   Eu as zice sa alternezi Retin-a cu exfoliantul, o seara un produs, o seara altul. Sa te asiguri ca produsul hidratant folosit nu este prea emolient pentru tine, poate duce la blocarea porilor si aparitia punctelor albe. De asemenea sa folosesti un hidratant cu antioxidanti in fiecare seara.
   Dupa 6-8 saptamani vei putea observa schimbari pe tenul tau.

 • Buna,
  Am inteles ca nu e bine sa folosesti chestii cu vitmina A atunci cand folosesti Isotrexin. Dar uleiurile (jojoba de ex) nu contin poate cantitati mai mari sau mai mici de vitamina A? Intrebarea mea este daca pot folosi seara Isotrexin si dimineata ulei de jojoba.
  Multumesc!

  • Buna Madalina,
   Cred ca ai inteles gresit. Nu poti folosi suplimente alimentare cu vitamina A sau alte medicamente care contin derivate de vitamina A atunci cand urmezi un tratament cu Roaccutane. Roaccutane are ca ingredient principal isotretinoin.
   Isotrexinul este un medicament topic care are ca ingredient activ isotretinoin, iar in cazul folosirii acestui medicament nu exista restrictii de folosire a suplimentelor alimentare cu vitamina A si nici a folosirii altor produse cosmetice (atentie: aici nu sunt incluse medicamentele) care contin diverse forme de vitamina A.
   Uleiul de jojoba nu contine vitamina A.

 • Buna Pasagera.
  De vreo saptamana am inceput sa folosesc Retin-A impreuna cu o crema hidratanta. In fiecare seara imi curat tenul, dupa jumatate de ora aplic Retin-A, iar dupa o ora aplic crema hidratanta. Dar au inceput sa imi apara mai multe cosuri, semnele de la cosurile vechi au inceput sa fie mai rostii ca niciodata. Acum toata fata imi este impanzita de cosuri. Stiu ca este un efect al retinoizilor. Deci inseamna ca tenul meu raspunde la tratament, nu? Stiu ca efectele le vad abia dupa 6 sapt, dar in cat timp trect efectele retinoizilor(cosuri, inrosirea petelor vechi, etc.)? Si inca o intrebare, crezi ca este bine sa folosesc si Brevoxyl in paralel cu Retin-A.. Adica de dimineata ma spal pe fata, aplic Brevoxyl , astept un sfert de ora si aplic crema hidratanta, iar seara imi curat tenul si aplic Retin-A impreuna cu crema hidratanta ? Ma poti lamuri in privinta tratamentului Retin-A si Brevoxyl?

  Multumesc o zi buna !

  • Buna Angela,
   Exista articole despre Retin-a, despre Brevoxyl si despre introducerea produselor cosmetice in rutina zilnic.
   Efectele adverse are Retin-a-ului nu inseamna ca tenul raspunde la tratament, inseamna ca produsul te irita excesiv. In primul rand nu ar trebui sa folosesti acest medicament in fiecare seara, trebuie sa il introduce treptat. In al doilea rand, este extrem de important sa aplici protectie solara dimineata.
   Sfatul meu este sa dai timp tenului sa se obisnuiasca cu un produs inainte sa folosesti altul. Poti face o pauza de Retin-a si poti incerca Brevoxyl pe pustule (doar pe pustule), aplicat o data la cateva zile. La fel, protectia solara nu este optionala, este necesara zilnic, indiferent de anotimp.

 • Buna,

  De 5 zile am inceput un tratament cu Retina A aplicat in fiecarea seara in strat foarte subtire .Efectele deja se vad , multe din cosurile pe care le aveam au inceput sa se usuce .Oricum o sa am foarte multa rabadare.Doream sa va impartasesc din experientele mele anterioare referitoare la tratarea acestor probleme.Am urmat un tratament cu laser pentru acnee si cuperoza la clinica LASRMED fara nic un succes , tratament extrem de costisitor si dureros, nu il recomand nimanui .
  Apoi un tratament cu Ducray (Gel + crema +exfoliant ) fara nici un succes ba chiar mi-a facut mai rau.Am incercat si gama de la Vichi, Gerovital Plant etc la fel fara nici un succes .Dupa toate aceste incercari fata mea arata mai rau ca inainte.
  Momentant urmez un tratament dat de dr dermatolg cu Vitamina A si E +Retin A ,am pastrat gelul de curatare de la Ducray si Crema hitratanta de la Avene .

  • Buna Elena.M,
   Eu ti-as recomanda sa nu uiti de importanta protectiei solare aplicate zilnic, indiferent de anotimp.
   Personal nu recomand aplicari de Retin-a in seri consecutive de la inceputul folosirii produsului, insa fiecare aplica ce si cum doreste pe piele.
   In caz ca te iriti, descuamezi, etc, poti rari aplicarile.

 • Buna Pasagera .
  As vrea sa te intreb daca stii din ce cauza apar foarte des cosuri mici pe frunte si nu pot scapa nicicum de ele. Din ce cauza apar oare? Exista vreun remediu? Am 20 de ani , pana acum 1 an nu aveam deloc cosuri pe frunte numai cate unul pe ici colo si mai mult in zona barbiei ,dar de un an incoace imi apar o gramada pe frunte , (pe care le am tot timpul) si cateva cosuri mai mari inainte de menstruatie.

  • Buna Iulia,
   Exista o multime de cazuri: iti pui mana pe frunte mereu, ai breton si faci pustule de la produsele de styling sau de la impuritatile pe care le absoarbe parul in timpul zilei, de la alimentatie, de la sucuri acidulate, lapte, cafea, de la nivel mare de testosteron, de la lipsa protectiei solare, etc.
   Pentru o consultanta cosmetica poti veni la cabinet, iti povestesc despre piele si iti construiesc o rutina de ingrijire personalizata.

 • Buna. Corina exita vreo diferenta intre Retin-A produs de Janssen Elvetia si cel de johnson& Jonson?
  Eu l-a imcercat pe primul pt ca se gaseste in farmacii , dar m-am cam iritat, de fapt l-am folost in combinatie cu hidroq, pt depigmentare, deci nu stiu exact de la care ingred m-am iritat.
  S-ar putea ca cel de la Johnson & Johnoson sa fie mai putin iritant?

  • Byanka,
   Nu conteaza producatorul, conteaza concentratia de tretinoid, e posibil sa fie diferita, verifica in farmacii.
   Eu cred ca te-ai iritat pentru ca folosesti prea multe produse in primul rand: tretinoid, peeling BHA 2%, hidroquinona, etc.
   Nu stiu care era rutina ta de ingrijire anterior folosirii Retin-a-ului, dar nu poti intruduce atat de multe produse, toate iritate, fara sa ai efecte adverse. In plus, majoritatea au efecte adverse de la Retin-a si exista chiar persoane ce nu il tolereaza.
   Incearca sa cumperi Differin, 0.1% crema sau gel, e mai usor tolerat si cu mai putine efecte adverse decat Retin-a-ul. Daca nu ai folosit nici peelinguri si nici retinoizi nu le introduce in rutina simultan, foloseste peelingurile si apoi introdu retinoidul.
   Poate imi explici rutina ta zilnica, intr-o saptamana, si imi spui cum ai introdus produsele.

   • Am folost crema cu Retin-A şi hidroq acum un an, m-am iritat rău şi am renunţat s-o mai aplic, dar nu foloseam nimic pt hidratare poate asta era problema. Doam mă spălam dimineaţa şi seara cu gel: Avene sau Ivapur(Ivatherm), Aven-ul încă îl folosesc, e singurul care îmî place.
    Diminineata aplicam FDT Vichy Normateint, iar pt demachiere foloseam solutie micelară Bioderma H2O.
    Dar despre hidrochinonă ce părere ai, cam toţi medicii o recomandă pt depigmentare, cu toate că e un ingredient destul de controversat. Mai mult când foloseam crema de care ţi-am spus şi m-am iritat, mi-am sunat medicul să-i cer părerea şi mi-a spus că e normal să mă înroşesc şi s-o aplic în continuare.

    • Buna Byanka,
     Dar protectie solara foloseai? Fondul de ten nu este suficient pentru asigurarea protectiei solare.
     Am scris despre hidroquinona, am folosit-o si eu cu rezultate excelente. Nu stiu cum ai folosit cele doua ingrediente (tretinoid si hidroquinona) si de ce te-ai iritat, eu nu m-am iritat de la hidroquinona si am folosit-o in combinatie cu Differin.

     • Buna Corina,

      Si felicitari pentru blog.
      Am citit numai articolul anterior si comentariile, insa cu siguranta voi citi toate celelalte articole.
      As avea o intrebare (pe care nu am gasit-o in comentariile anterioare): pentru un ten acneic se poate administra numai vitamina A simpla, cu rezultate bune in ameliorarea tenului acneic?
      (Precizez ca nu am probleme majore cu acneea, insa tot imi apar din cand in cand pustule si comedoane pe fata. Am urmat un tratament cu Roaccutane cu cativa ani in urma, a avut rezultate bune dar dupa un timp acneea a reaparut desi intr-o forma usoara, am urmat si tratament cu anticonceptionale cu rezultate bune, insa nu as mai vrea sa revin la acest gen de medicamente (nici la anticonceptionale, nici la Roaccutane avand in vedere efectele lor adverse). Ideea este ca dupa un timp acneea reapare.De asemenea, mentionez ca folosesc dermatocosmetice, produse pentru tenul gras/mixt fara uleiuri, fara parfum etc..).

      Multumesc,

     • Buna Kris,
      Nu vei avea rezultate multumitoare doar cu vitamina A simpla. De altfel nu vei avea rezultate bune cu nici un singur produs/ingredient. Acneea (sau orice alta afectiune cutanata) se vindeca doar cu o rutina de ingrijire corecta, rutina care are in componenta mai multi pasi si mai multe produse necesare.
      Iti recomand sa citeste articolul despre dermatocosmetice si multe alte articole din blog (curatarea tenului, exfoliere, categoria acnee, hidratare, protectie solara, etc).
      E foarte important sa identifici cauza aparitiei pustulelor pentru ca tot ce vezi tu pe ten sunt efecte, iar daca nu tratezi cauza problemele nu se vor ameliora.

 • Buna Corina,
  Am o intrebare, dupa Serul Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol e necesar hidratare sau e suficient un mix de uleiuri?

  • Buna Ana,
   E necesar un produs hidratant care contine multe ingrediente hidratante. Poti incerca o perioada sa folosesti un mix de uleiuri, dar rezultate mai bune vei avea cu o crema bine formulata. Poti aplica serul acesta dupa crema hidratanta, daca doresti.

 • Buna Corina,
  Iarasi apelez la tine, ce parere ai, ar trebui sa incerc o mostra cu Serul retinol Resist sau in rare cazuri el nu se potriveste unui anumit ten (nu am folosit niciodata retinol, ten mixt cu riduri)?

 • Buna,

  Va scriam acum 5 saptamani ca am iceput tratamentul cu Retin A , am trecut prin niste faze nasoale ,mi-au iesit o gamada de cosuri (chisturi dureroase rau), intre timp mi-au mai trecut ,Nu mai pot purta parul deloc desfacut , in fiecre zi il prind , orice fir de par care ma atinge ma irita pe fata Acum sunt in faza in care mi-au iesit multe puncte negre si nu vreu sa umblu la ele deloc, problema este cum le curat , cu ce , ce produs sa folosesc ca sa nu irite fata mai tare ?
  Intre timp am bagat si brevoxil in tratamentul zilnic ,cam de 1 saptamana nu am vazut rezultate vizibile dar sun dispusa sa astept.
  O alte chesteie care mi se pare ciudata este cam un obraz perfect curat fara pete , cosuri , urme de cosuri nimic este ca de portelan si un alt obraz cu pete rosii de la vechile pustule , cosuri negre , etc

  Oricum nu cedez, merg mai departe spre saptamana 6.

  Un weekend frumos.

  • Buna ElenaM,
   Brevoxyl-ul pentru ce il folosesti? Nu are efect decat pe pustule, nu are efect pe pete sau pe puncte negre.
   Pentru puncte negre trebuie sa folosesti acid salicilic 1-2%, introdus cu atentie in rutina ta zilnica. Nu stiu cat de des aplici Retin-a, dar daca nu il tolerezi mai bine renunta la el. Asigura-te ca folosesti protectie solara in fiecare zi si crema hidratanta seara, potrivita tipului tau de te.
   Daca ai tenul atat de iritat foloseste ceaiurile anti iritante (reteta o gasesti in articolul despre ten iritat).

  • Buna Aliona,
   Retinyl Palmitate este cea mai slaba forma de retinoid, nu vei avea rezultate evidente in urma folosirii lui. In plus serul contine iritanti, iar Organic Herbal Infusion nu stiu ce plante contine, ar putea fi orice, de la plante benefice pana la plante care duc la iritatii, alergii, sensibilizarea a tenului.

 • Mi-am luat de curand Differin si inainte sa incep sa il folosesc am tot cautat articole despre cum sa il aplic, cand etc. Din multe articole a reiesit ca adapalene nu e chiar aceeasi chestie ca Retin, Renova, Retin-a micro si alte produse cu retinoizi. Si ca pentru anti-aging, cel mai bun este Renova. Ma intrebam daca ne poti spune de ce ai ales Differin (pe langa faptul ca este mai putin iritant si se poate combina cu benzoyl peroxide), avand in vedere ca el si tazarotene sunt forme sintetice ale tretinoinului.. Mai gasisem o afirmatie pe care nu o inteleg foarte bine, insa imi da de inteles ca differin nu e la fel de bun ca retin-a „This may be at least partially because adapelene was designed to only bind to RAR receptors, not RXR ones. Tretinoin binds to bothThis may be at least partially because adapelene was designed to only bind to RAR receptors, not RXR ones. Tretinoin binds to both” ..Thanks!

  • Buna Adiana,
   Am ales Differin pentru ca este cel mai bine tolerat de piele si pentru ca foto sensibilizeaza pielea considerabil mai putin decat alti retinoizi medicamentosi plus ca efectele adverse sunt foarte putine (in cazul meu nu au existat efecte adverse). Adapalene nu este acelasi lucru cu tretinoid si nici cu isotretinoid, sunt diferite. Totusi, adapalene 0.1% gel este similar in rezultate cu isotretinoin 0.05%, fara efectele adverse ale acestuia din urma.
   Fiecare dintre retinoizi este mai potrivit pentru altceva, nu exista unul mai bun decat celalalt. De exemplu, pentru pete este mai potrivit tretinoid-ul, dar tinand cont de faptul ca majoritatea nu il tolereaza si adapalene este o optiune buna. Pentru acnee adapalene este net superior pentru ca este si un anti inflamator si are proprietati comedolitice, practic previne intr-o anumita masura blocarea porilor si dezvoltarea pustulelor.
   RAR si RXR sunt receptori retinoici:
   „The retinoic acid receptor (RAR) is a type of nuclear receptor[1] that is activated by both all-trans retinoic acid and 9-cis retinoic acid.[2] There are three retinoic acid receptors (RAR), RAR-alpha, RAR-beta, and RAR-gamma, encoded by the RARA, RARB, RARG genes, respectively.
   The retinoid X receptor (RXR)[1] is a type of nuclear receptor that is activated by 9-cis retinoic acid.[2] There are three retinoic X receptors (RXR): RXR-alpha, RXR-beta, and RXR-gamma, encoded by the RXRA, RXRB, RXRG genes, respectively.”
   Tretinoizii activeaza receptorii RAR si RXR. Adapalene activeaza doar RAR, dar procesul este mai complicat decat atat pentru ca aceasta activare se formeaza in doua feluri independente. Daca ai timp si chef citeste un studiu: http://www.pnas.org/content/100/12/7135.full.pdf
   Afirmatia din citatul tau este corecta, dar nu inseamna ca Retin-a-ul este mai bun decat Differin sau ca Differin este mai bun decat Retin-a.
   Si tretinoidul tot un ingredient chimic sintetic este. Adapalene si tazorac sunt generatii mai noi de retinoizi, obtinuti din tretinoid.

   • Multumesc mult de raspuns. O sa il mai citesc de vreo 5 ori, ca e f multa informatie de digerat si nu reusesc sa sintetizez din prima 😀

 • Buna, citesc de cateva luni sit-ul tau, incerc sa-mi refac pielea dar nu reusesc. Am cumparat, aha si bha, brevoxyl, skinoren, crema bioderma 50spf. Nu reusesc nici macar sa ameliorez. Obrajii sunt plini de pete rosii si pustule. Am fost la dermatolg mi-a dat aknesit si skinoren. La gineco tratament pt ovare polichistice, dar ma simt rau de la anticonceptionale, yasmine, am luat doar o singura folie desi mi s-a recomandat 3 luni de tratament. Te rog ajutama de mai bine de 8 luni ma chinui, numai stiu ce sa cumpar plus nu reusesc sa-mi faca o schema zilnica de ingrijire. Eu folosesc dimineata exfoliant, crema spf si fon de ten sa acopar ca imi este rusine sa ies din casa, seara ma spal 10 min cu un gel de la dct organic, apoi aplic exfoliant si crema. Acum folosesc de cateva zile mibazon, o oarecare ameliorare….mai incerc .

  • Buna Elena,
   Scrie-mi te rog rutina ta completa, cu timpi de asteptare intre aplicarile de produse, si ce altceva mai folosesti: masti, scrub-uri, etc.
   Spune-mi ce contine gelul cu care te speli seara 10 minute.
   Eu te sfatuiesc sa apelezi la un endocrinolog pentru a afla sursa exacta a chisturilor de pe ovare si pentru a le trata. Atata timp cat vei avea ovare polichistice este putin probabil sa observi imbunatati pe ten. De asemenea te sfatuiesc sa iti faci o analizi bacteriologica din pustulele respective.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.