Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți
Molecula de vitamina A (întreaga moleculă) se numește Retinol. Substanțele derivate din vitamina A formează, împreună cu retinolul, o categorie de substanțe numite retinoizi. Aceste substanțe chimice pot fi naturale sau sintetice și pot avea uz cosmetic sau pot fi incluse în produsele farmaceutice cu aplicare cutanată, în funcție de proprietăție lor.
Retinoizii sunt ingrediente clasificate în trei generații (denumirile sunt cele oficiale, așa cum apar ele în listele de ingrediente):
Prima generație de retinoizi include: retinol, retinal (retinilaldehyde), tretinoin (all trans retinoic acid), isotretinoin (13-cis-retinoic acid), and alitretinoin (9-cis-retinoic acid).
A două generație include: etretinate, acitretin.
A treia generație include: tazarotene, bexarotene și adapalene.
Retinol și derivate de vitamina A – ingrediente în produsele cosmetice
În cazul produselor cosmetice, ingredientele derivate din vitamina A care se regăsesc cel mai des în lista de ingrediente sunt:
Retinol – întreaga moleculă de vitamina A;
Retinal (retinilaldehyde) – o formă de vitamina A;
Retinyl acetate (retinol acetate) – ester al retinolului, o substanță cu proprietăți asemănătoare cu ale retinolului;
Retinyl palmitate (retinol palmitate) – ester al retinolului combinat cu acid palmitic, forma sintetică a substanței retinyl acetate;
Aceste forme de vitamina A sunt înrudite, unele fiind mai active decât altele la nivel molecular, dar ca ele să aibă impact asupra pielii este nevoie să fie transformate în acid retinoic. Pentru a ajunge să fie în formă de acid retinoic, substanțele suferă transformări la nivel molecular care arată așa (de cele mai multe ori): orice retinoid aplicat pe piele se transformă în retinol care se transformă în retinialdehyde care se transformă în acid retinoic.
Acest proces este ireversibil, unii retinoizii se transformă în alt fel, dar fiecare dintre ei trec prin forma de retinialdehyde și apoi în forma de acid retinoic, acest acid fiind cel care face posibilă acțiunea oricărei forme de vitamina A asupra pielii.
Cu cât retinoidul de la care pornim are nevoie de mai puține transformări pentru a fi benefic pielii, cu atât impactul lui asupra pielii este mai mare și timpul în care aceste beneficii devin vizibile este mai mic. Concentrația joacă de asemenea un rol important, există studii care arată că retinol 1% are efecte asemănătoare cu retinoizii farmaceutici (Retin-A, Differin, Isotrexin etc).
Totuși, cu cât retinoidul este mai aproape de forma de acid retinoic și cu cât este mai mare concentrația lui cu atât potențialul iritant este mai mare.
Explicația vine din faptul că doar o mică parte din retinoidul aplicat pe piele penetrează pielea, deoarece retinoizii au moleculă mare, greu de absorbit în piele. La suprafața pielii rămâne o cantitate mare de retinoid, iar acea cantitate este de fapt cea care irită pielea și duce la roșirea, uscare și descuamarea ei.
Acidul retinoic trimite informații celulelor pielii „spunându-le” să se comporte cât mai normal, să se reproducă în celule mai sănătoase, iar celulele „ascultă” și „se supun” cerinței. De aceea proprietatea principală a retinoizilor este de a „comunica” celulelor pielii, ei fiind numiți ingrediente cell communicating.
Retinolul și retinilaldehyde sunt cele mai active dintre derivate, cu cel mai mare impact asupra pielii dintre toate ingredientele de acest tip care se găsesc în produsele cosmetice, celelalte forme amintite mai sus fiind mult mai puțin active atunci când sunt aplicate pe piele. La polul opus, retinyl palimitate este substanța cu cel mai mic efect asupra pielii dintre retinoizi.
În urma cercetărilor în domeniul medical s-a dovedit că o concentrație de retinoizi între 0.1-1% este benefică pielii, bineînțeles că produsele cu concentrații apropiate de 1% au un impact mai mare asupra pielii, efectele benefice fiind observate mult mai repede (același lucru este valabil pentru efectele secundare).
De cele mai multe ori în produsele cosmetice nu este inclus retinolul ci una din formele mai „slabe”, iar concentrațiile de retinoid sunt foarte mici, retinoidul fiind listat spre sfârșitul listelei de ingrediente, cu concentrații mai mici de limita 0.1%. Aceste produse, pentru a fi cu adevărat eficiente ar trebui să aibă concentrații mult mai mari de substanțe înrudite cu retinolul (cele enumerate mai sus).
Majoritatea producătorilor folosesc substanțe mai puțin active (sunt mult mai ieftine) pretinzând că ele ar avea mai puține efecte secundare, dar în urma cercetărilor s-a dovedit că, dacă aceste substanțe sunt prezente în concentrațiile necesare pentru a avea potențialul de cell communicating, atunci și efectele secundare sunt la fel de ca și în cazul aplicării retinolului.
Produsele cu concentrații mari de retinyl palmitate pot fi mai puțin iritante pentru piele decât cele cu o concentrație mai mică de retinol, dar efectele acestora sunt și ele mai puțin vizibile.
Retinoizii farmaceutici – ingrediente ale medicamentelor cu aplicare cutanată
Atenție: nu folosiți două produse de acest gen în rutina zilnică (chiar daca unul se aplică local și altul se administrează oral).
Toate celelalte derivate de vitamina A sunt considerate medicamente. Aceste medicamente tratează multe alte boli mai severe decât afecțiunile cutanate.
Cei mai cunoscuți sunt tretinoizii, ei fiind forma acidă a vitaminei A (forme de acid retinoic), iar dintre cele mai cunoscute medicamente care le conțin amintesc: Aberela, Airol, Renova, Atralin, Retin-A, Avita, Retacnyl, Refissa, Stieva-A, Vesanoid, etc.
Alte forme de retinoizi sunt tazarotene (medicamente: Avage, Tazorac), bexarotene și adapalene (medicamentul ce îl conține se numește Differin).
Isotretinoine, care este la rândul lui un acid retinoic, se comercializează sub formă de medicament cu aplicare locală (Isotrex, Isotrexin, etc) sau medicament care se administrează oral (Roaccutane, Sortret, etc). Din păcate, Isotrexinul, singurul medicament de uz cutanat disponibil în România care conține isotretinoine conține un antibiotic (eritromicina).
Când mă refer la retinoizi în acest articol nu iau în considerare forma orală de isotretinoine, despre Roaccutane am scris mai multe aici, are efecte diferite de ale retinoizilor în general.
Efectele benefice ale au retinoizilor asupra pielii
Fiind ingrediente cell communicating, ele „spun” celulelor să se nască sănătoase și promovează formarea fibrelor de colagen și repararea elastinei, acestea fiind unele dintre cele mai importante beneficii. Tot ceea ce încercam să realizăm în urma aplicării produselor cosmetice (și medicamentelor în cazul în care suferim de afecțiuni cutanate) este să avem o piele cât mai sănătoasă.
Toate formele de vitamina A au proprietăți antioxidante, aducând beneficii majore tenului prin acțiunea lor, în special în repararea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii cauzate de factorii de mediu.
Datorită proprietăților de mai sus, îmbunătățesc aspectul ridurilor, ajută la ameliorarea eczemelor, petelor, decolorării pielii, acneei, celulitei, cicatricilor minore, keratosis pilaris etc, îmbunătățesc aspectul porilor dilatați și a pielii în general.
Sunt substațe care tratează și ameliorează multe afecțiuni cutanate (și nu numai afecțiuni cutanate).
Efectele secundare observate în urmă aplicării retinoizilor
Retinoizii sunt substanțe cu potențial iritant care pot duce la roșirea, uscarea și descuamarea pielii sau chiar apariția pustulelor în caz de intoleranță.
Aceste efecte depind foarte mult de cât de activă este forma de retinoid pe care o folosiți, substanțele cele mai active (tretinoizii, isotretinoizii, etc) având cele mai multe efecte secundare, iar cele întâlnite în produsele cosmetice (retinol și celelalte forme mai slabe) au foarte puține efecte de acest gen, sau chiar deloc, în funcție de concentrația acestora.
De asemenea concentrațiile mici de retinoizi din produsele cosmetice fac ca aceste efecte secundare să fie rar raportate (atenție: în cele mai multe cazuri aceste concentrații sunt prea mici ca pielea să simtă beneficii în urmă folosirii lor).
Efectele secundare pot fi minimizate dacă folosiți protecție solară în fiecare zi și dacă folosiți un produs hidratant potrivit tenului vostru. Protecția solară este obligatorie a fi aplicată în fiecare zi din an, indiferent de anotimp.
Efectele pe care retinozii NU le au asupra pielii
Retinoizii nu sunt exfolianți, pentru că ei, spre deosebire de acizii exfolianți (acid salicilic, acid glicolic etc), afectează stratul inferior al pielii (derma), acolo unde se reproduc celulele. Confuzia este dată de faptul că până și cea mai slabă formă de retinoizi poate irita pielea și o poate usca.
Retinozii nu omoară bacteria Propionibacterium Acnes, cea care cauzează acneea, dar ei ajută la refacerea formei porilor și astfel dau voie unui agent anti-bacterian să ajungă cât mai repede la această bacterie și să o omoare. Retinoizii funcționează perfect în tandem cu produsele antibacteriene în tratarea acneei.
Retinoizii nu fotosensibilizează pielea, dar datorită potențialului iritant și mai ales datorită calității lor de a ajuta pielea să „producă” celule sănătoase este neapărat necesară protecția solară SPF 30 sau mai mare deoarece soarele poate agrava iritația.
Celulele sănătoase sunt vulnerabile în fața efectelor UV, pielea se irită foarte repede în cazul lipsei SPF-ului, iar fără protecție solară efectele retinoizilor sunt mult scăzute (este mult de povestit pentru a explica această idee, puteți ciți mai multe informații pe blog dacă doriți).
Deși retinoizii nu sunt considerați fotosensibilizanți și există chiar dovezi despre acțiunea lor benefică asupra daunelor cauzate de radiațiile solare, în urma expunerii la radiațiile solare fără protecție solară SPF 30 sau mai mare, retinoizii pot cauza sensibilizarea pielii (uneori permanentă).
Expunerea la radiațiile solare se întâmplă din primul minut în care suntem expuși luminii solare.
Alte informații importante despre retinoizi
Retinoizii sunt substanțe care se distrug foarte repede în prezența luminii și a aerului, de aceea nici un produs care conține retinoizi sau retinol și este ambalat în borcan sau în ambalaje transparente nu aduce beneficii pielii.
Produsele care conțin retinol în concentrații mari trebuiesc ambalate în recipiente cu pompă airless pentru a menține retinolul stabil în timp.
Pentru că sunt sensibili la lumină, retinoizii trebuiesc aplicați seara. Dacă este nevoie neapărată îi puteți aplica dimineața, dar aplicați imediat un produs cu protecție solară suficient de mare. Retinoizii farmaceutici și concentrațiile mari de retinol (1%) se aplică doar seara.
Deoarece au potențial iritant, este important să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici sau retinol 1% treptat, o dată la câteva zile, depinzând bineînțeles de forma de retinoid pe care o folosiți. În cazul retinolului în concentrații mai mici de 0.2% este nevoie să fiți precauți, dar s-au semnalat foarte puține cazurile de iritație majoră.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestor substanțe și a minimiza efectele adverse este nevoie să aplicați un produs hidratant seara, după ce ați aplicat retinoidul și un produs cu protecție solară dimineața (indiferent de zi).
Evitați folosirea produselor cosmetice care conțin iritanți, pot amplifica orice efect advers al retinoizilor (de fapt al tuturor ingredientelor-medicament). Atenție: hidratare nu înseamnă aplicarea unei creme grase (cu emolienți), ci înseamnă aplicarea unui produs ce conține antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicanting și anti iritanți.
Retinoizii nu sunt ingrediente miraculoase, de aceea ele sunt mult mai eficiente alături de ingrediente care ajută la ameliorarea diverselor afecțiuni pe care le tratați. De exemplu, un retinoid singur folosit pentru a trata acneea nu va avea niciodată efectele unei scheme de tratament ce conține un produs antibacterian, un produs exfoliant, etc.
Sau, un ser cu retinol nu va avea efecte notabile decât dacă are o concentrație mare (cum ar fi 1%), însă un produs cu retinol, antioxidanți, skin identical este cu adevărat un produs ale căror efecte se vor vedea pe piele, indiferent de concentrația retinolului.
Retinolul are efecte benefice asupra pielii chiar și în concentrații foarte mici (0.01%), însă o dată cu concentrația crește și riscul efectelor secundare (iritația pielii, usturime etc):
- concentrație mică 0.01% – 0.03%
- concentrație medie 0.04% – 0.2%
- concentrație mare 0.5% – 1%
Pentru a trata petele retinolul este benefic alături de ingredientele inhibitoare de melanină și de exfoliantul chimic. Pentru ameliorarea porilor dilatați retinol 1% și retinoizii farmaceutici au efecte bune, mai ales folosiți împreună cu alte ingrediente cell communicating (ex: niacinamide) și acid salicilic.
Pielea este cel mai mare organ al nostru, el are nevoie de mult mai multe ingrediente benefice decât îi putem da noi, de aceea vă recomand să folosiți produse formulate complex, cu multe ingrediente benefice.
Pielea acceptă sau NU acest tip de ingrediente, de aceea este bine să luați în considerare că nu toate persoanele pot folosi retinoizii, descuamările, iritația, roșirea și uscarea pielii nu sunt efecte dorite, dacă ele persistă este mai bine să răriți aplicările produsului sau chiar să opriți cu totul folosirea lui. În acest caz puteți încerca variante de produse cu concentrații mai mici sau retinoizi mai blânzi.
Unele forme de retinoid farmaceutic nu pot fi aplicate în același timp cu benzoyl peroxide, de aceea se recomandă aplicarea acestuia din urmă dimineața și a retinoidului seara. Retinolul și celelalte forme de vitamina A conținute în produsele cosmetice nu devin ineficiente în prezența benzoyl peroxidului. Dintre formele medicament, doar Differin (adapalene) se poate folosi în același timp cu benzoyl peroxide.
Dacă nu ai folosit retinoizi este bine să testezi toleranța pielii cu concentrații mici și medii de retinol, iar dacă tolerezi bine poți alege retinoizi farmaceutici sau concentrații mari de retinol (mai mare decât 0.5%).
Cum se introduc retinoizii (farmaceutici sau 1% retinol) în rutina zilnică
Dacă doriți să introduceți retinoizi în rutina zilnică de îngrijire a pielii, există o metodă recomandată de multe articole medicale. Considerând că folosiți retinoizii în mod corect (așa cum am descris mai sus) se recomandă începerea folosirii unui ingredient de tip acid retinoic (tretinoid, isotretinoid, alitretinoin), a unui retinoid de generația trei sau a unui produs cu retinol 1%.
Adapalene are câteva avantaje în plus față de tretinoizi, l-am folosit pentru petele post acnee și tendințele acneice, pe termen lung cu rezultate foarte bune. Din nefericire nu este disponibil în România, el se găsește în Europa, dar aveți nevoie de prescripție medicală (este totuși un medicament și mi se pare normal să fie așa) pentru a-l achiziționa. Differin este disponibil în România, poate fi achiziționat de la firma Farmaexpress, au site online.
Dacă nu puteți începe cu Differin, există pe piața din România forme de acid retinoic (tretinoizii Retin-A, Airol Roche și Smooderm și isotretinoinul Isotrexin care conține și antibiotic!!!). Personal, vă recomand să consultați un dermatolog înaintea folosirii medicamentelor care conțin retinoizi, acesta vă poate da mai multe detalii. De asemenea, vă rog să citiți prospectul oricărui medicament pe care urmează să îl folosiți.
Eu vă sfătuiesc să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici cu aplicări o dată la 3-4 zile, iar pentru retinol 1% începeți cu aplicări săptămânale, urmărind cu atenție reacția pielii. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile produsului și toleranța pielii.
Bineînțeles, pentru a avea potențialul de a ajuta celulele pielii să se nască sănătoase, retinoizii ar trebui să aibă concentrațiile specificate mai sus.
Celelalte forme de retinoizi găsite în produsele cosmetice și amintite mai sus se regăsesc în numeroase produse, sunt convinsă că foarte mulți dintre voi ați folosit produse ce conțineau o formă de vitamina A, chiar fără să știți.
Aceste produse au rareori concentrații de retinoizi care să aibă impact major asupra pielii, dar, în cazul în care pielea voastră este extrem de sensibilă și, cu toate precauțiile, totuși pielea voastră nu a acceptat nici măcar retinolul în concentrații mici (0.01%), concentrațiile mici de retinoizi mai slabi din produsele cosmetice sunt singurele variante pe care le puteți încerca.
Vă sfătuiesc:
Să țineți seama de toate cele de mai sus, dar mai ales să vă amintiți că pielea se comportă extrem de diferit la interacțiunea cu substanțele chimice (naturale sau sintetice) și că nu toți putem folosi retinoizi sau că toți cei care îi folosesc au rezultate spectaculoase.
Să nu vă lăsați influențați de experiențele altora când vine vorba de retinoizi și să citiți cât mai multe dovezi despre aceste ingrediente, de un an se spune că retinoizii pot fi toxici în concentrații mari, dar nu sunt dovezi concludente în acest sens, nu s-a tipărit nimic oficial în jurnalele medicale, dar există studii care arată că formele de acid retinoic pot avea efecte teratogene.
Prospectul tretinoizilor din România nu menționează acest aspect sau sunt evazivi, recomandările de folosire în cazul femeilor însărcinate diferă la aceste medicamente, deși substanța activă și concentrația ei este aceeasi. Repet, nu există date concludente și oficiale, dar majoritatea medicilor nu recomandă folosirea acizilor retinoici in timpul sarcinii.
Personal am început să folosesc retinoizii în ordine „crescătoare”, retinol 1% este un produs nou: formele cele mai slabe în diverse creme, pe când încă nu știam ce sunt retinoizii, apoi am folosit retinol în concentrații 0.03% – 0.1% cu rezultate bune (pe care încă le folosesc în diverse produse), apoi tretinoizi cu rezultate excelente (Retin-A pentru acnee), apoi adapalene cu rezultate foarte bune în tratarea petelor și tendințelor acneice, acum folosesc retinol 1% o dată pe săptămână pentru a avea toate beneficiile retinoizilor.
Am renunțat de Adapalene din mai multe motive: în sfârșit am găsit un produs cosmetic similar ca acțiune care mă poate ajuta pe termen lung mai ales pentru porii dilatați, petele solare și ca principal ingredient anti aging, am folosit câțiva ani adapalene, era timpul să opresc folosirea lui, pot aplica noul produs doar o dată pe săptămână comparativ cu adapalene pentru care aveam nevoie de 3-4 aplicări.
Vă rog să citiți cât mai multe informații din surse de încrede despre retinoizi, sunt substanțe studiate intens în ultimul timp și apar mereu informații importante. Știrile, blogurile, wikipedia, site-uri fără autoritate în domeniu (ex: acne.about.com), nu sunt surse medicale.
Corina, se intampla sa stii cumva ce se intampla cu Retin-a si Brevoxyl? In farmaciile din Bucuresti niciunul dintre produse nu se mai gaseste de cel putin 2 saptamani. Din informatiile pe care am reusit sa le pun cap la cap intreband farmacistele, se pare ca nici Retin-a, nici Brevoxyl nu s-au mai importat in ultima vreme. In cazul Brevoxyl-ului, am inteles ca ar fi fost vorba de un lot prost, pe care au decis sa-l retraga de pe piata (deci exista speranta ca produsul va reveni odata cu producerea unui lot nou). Despre Retin-a nu am reusit sa aflu nimic. Ma intrebam daca au aparut schimbari in legislatia cu privire la comercializarea unor astfel de produse…
In ritmul asta, in curand nu o sa mai avem acces nici macar la putinele produse eficiente si relativ ieftine care erau disponibile pe piata romaneasca (ma deprima cand ma gandesc ca, de exemplu, inlocuirea Brevoxyl-ului cu Skinoren implica o investitie de 3 ori mai mare).
Buna Anatta,
Nu stiu nimic despre ele, sigur nu s-a schimbat legislatia in privinta acestor medicamente. Nu stiam ca Skinoren este atat de scump.
Poti cumpara benzoyl peroxide de pe acne.org, e foarte bine formulat si are pret bun/cantitate.
Buna,Corina!
Crezi ca dupa aplicarea Retin-A se pot utiliza in locul unei creme hidratante uleiurile precum cel de argan sau de struguri?
Buna Alina,
Da, poti sa le aplici, dar nu iti vor oferi hidratarea necesara tenului. Citeste articolul despre hidratarea tenului cu ajutorul uleiurilor vegetale.
Buna Corina! Sa inteleg intr-un final…ca daca folosesc uleiul dintr-o capsula de vitamina A ulioasa[ palmitat de retinol] …acesta imi irita pielea? In schimb ajuta la inlaturarea acneei? Nu stiu daca am facut dar am aplicat uleiul di tr-o astfel de capsula pentru ridurile de sub ochi!ar fi mai indicat atat pt acnee cat si pt ridurile fe dub ocji bitamina e..adik uleiul dintr-o pastila de vitam e? Multumesc
Buna Madalina,
Nu stiu de unde ai inteles ca vitamina A uleioasa (care apropo, e retinol acetate sau retinyl acetate) ajuta la inlaturarea acneei. Retinoizii medicamentosi sunt singurii care au efecte asupra acneei.
Nici ca aceasta forma de vitamina A este iritanta pentru piele nu am afirmat.
Poti citi articolele despre antioxidanti (asta sunt aceste forme de vitamine) si despre riduri.
Minunat articolul! e conceput ca fiecare sa priceapa atat beneficiile cat si dezavantajele retinoizilor! eu i-am folosit si am vazut si pe pacientii mei (medic rezident dermato) efecte miraculoase…insa daca luati pastile cu aceste ingrediente in concentratie mare si fara prescriptie medicala macar cititi prospectul…nu sunt niste creme de rutina zilnica cum am vazut ca se mai folosesc…am vazut arsuri groaznice din cauza lor, am vazut un copil cu malformatii din cauza ca mamica (care nici macar nu avea probl asa grave de ten) nu a respect contraceptia dubla si evitarea sarcinii timp de 2 ani de la intreruperea tratam cu isotretinoid (roacutan cum este cunoscut si scris peste tot pe internet)…de asemenea acest medicament blocheaza cartilajele de crestere deci nu se administreaza la copii doar ca au 5-6 bibite pe fata…are indicatii clare si repet…nu este o crema de fata de rutina…m-am lunigt cam mult…una peste alta felicitari pt articole si pt ca nu lauzi produsele fara sa zici si dezavantajele…mai rar gasesti asa ceva pe internet…:)
Buna And,
Multumesc pentru aprecieri. Am scris 3 articole despre Roaccutane. Personal nu incurajez nici o femeie care doreste sa fie mama in viitor sa ia Roaccutane pentru ca nu se cunosc efectele pe timp lung are isotretinoidului in organism.
Multumesc mult pentru raspuns!ziceam de palmitat de retinol pt k asa scrie pe folia de vitamina a uleioasa…ziceam k e buna pentru acnee deoarece am gasit multe articole pe net despre asta…am aplicat pe intreaga fatza..si a treia zi a inceput sa mi se roseasca pielea si sa se faca coaja…si sa se usce foarte tare…raspunsul la aceasta intrebare…am gasit-o aici la tine…dar in articol ai vb despre acnee..!o seara frumoasa
Si totusi….ce tratament naturist as putea folosi pentru acnee?multumesc
Buna Madalina,
Eu nu cunosc nici unul. Nu inseamna ca nu exista, dar eu nu cunosc. Personal mi-am tratat acneea cu antibacteriene, retinoizi si exfolianti chimici.
Madalina, eu ani de zile am fost o talibana a naturalului si nu mi-am rezolvat ABSOLUT nici o problema de-a tenului. Arata OKish, dar era plin de puncte negre, acneea cand venea – apai venea, era tenul tern, foarte gras si iritat, desi nu stiam.
Fara teama, aplica cei cativa pasi simpli pentru tratarea acneei, nu dupa ureche sau vorbe din batrani, pentru ca intre timp stiinta a mai evoluat si a fost in stare sa extraga din plante ceea ce trebuie (sau sa sintetizele in laborator) asa incat sa facem un bine pielii. De cand mi-am calcat pe inima si am lasat curentul naturist in urma (a cata mia suta oara sa ii spun Corinei multumesc?!), in nici un an tenul meu are alt aspect, punctele negre s-au imputinat, acnea cauzata de hormoni s-a domolit (abia o mai vad cand si cand), tenul meu este mai radiant si se vede ca este mai sanatos. Mai am de lucru, dar o data ce am scapat de fricile cu care lumea naturista ne umple capul, mi-a fost mult mai bine. Calea de mijloc este de aur – mai folosesc si acum unturi si uleiuri brute, dar mcar stiu daca imi sunt potrivite, unde, cat si cum sa le folosesc. Am invatat ce inseamna ingredientele cu nume „ciudate”, de ce se folosesc, care au potential iritant si care nu. Ma simt (ceva ) mai informata si mai stapana in luarea de decizii.
Sfatul meu din suflet este sa citesti articolele de pe blog care se refera la acnee. Cauta-i mai intai cauzele si, chiar daca nu ai posibilitatea sa iti cumperi niste produse mai scumpe (dar care isi merita banii – de exemplu eu cred ca voi folosi un exfoliant cu BHA de la Paula’s CHoice aproape un an de zile…. deci asta DA pret bun pentru cei 100ml), aplica alte reguli mai simple: ocoleste produsele cu iritanti, nu pune mana pe fata, nu folosi produse cu alcool sau alti iritanti, curata tenul bland, nu il agresa cu scruburi mecanice – lucruri pe care oricine le poate facem indiferent de buget. si, in primul rand, afla cauza acneei tale, te va scuti de multe incercari inutile si de bani aruncati de pomana. Exista pe bloguri fete care pun comanda comuna pe acne.org – citeste si informatiile de acolo, s-ar putea sa te ajute.
Succes!
Buna ziua! din pacate, Retin a si Brevoxyl nu se mai gasesc in nicio farmacie din Bucuresti, cel putin. Ma poti indruma, te rog frumos, ce anume as putea folosi in locul celor doua produse cu care mentionez ca m-am impacat foarte bine? Mentionez ca de cateva zile de cand nu am mai folosit aceste produse mi-a revenit acneea pe care reusisem sa o tratez 🙁 Multumesc!
Buna Madalina,
Poti incerca Skinoren 15% gel si Differin.
Multumesc! o sa-mi cumpar Skinoren gel, insa Differin unde as putea gasi? Sau cum as putea proceda pentru ca, din cate am inteles, nu se gaseste in Romania.
Buna Madalina,
Citeste te rog articolul, se gaseste la Farmaexpress.
Buna Corina,
Știi cumva dacă si pt diferin trebuie sa treacă 2 ani de la aplicare in cazul unei sarcini pentru a nu avea risc de malformatii la fat , sau doar la formele orale de retinoizi?
Multumesc,
Claudia
Buna Claudia,
Doar pentru isotretinoin capsule orale. Si nu se stie cu siguranta daca doi ani sau mai mult.
Retin-A nu se mai gaseste in farmacii de cateva luni, daca as lua Smooderm ar fi aceleasi efecte?
Am gasit cu o concentratie de 0.05% tretinoin.
Sau sa incerc un ser cu retinol din gama Resist?
Buna Irina,
Da, ingredientul activ este acelasi, dar formula per total difera si nu iti poate spune nimeni daca vei observa reactii diferite fata de Retin-a.
Retinolul din produsele cosmetice are cu totul alte efecte decat retinoizii medicamentosi.
Din cate am inteles Retin-a va fi disponibil din nou in iunie.
Buna. Desi ultimele comentarii privitoare la acest subiect au imediat un an, sper sa fie citit si comentariul meu. Am inceput tratamemtul cu retin acum 5 saptamani
L-am aplicat in tot acest timp in fiecare seara, insa din pacate in cantitate mare si trebuie sa recunosc ca am si strans cosurile nou aparute. Fata mea arata mai bine decat inainte, cel putin in privinta texturii, insa continua sa-mi iasa cosuri zi de zi si pe langa asta fata imi e rosie in permanenta plus pete asemanatoare arsurilor. Sunt constienta ca entuziasmul si cantitatea sunt vinovate, intrebarea mea e insa, cum scap de roseata? N-am incercat sa opresc tratamentul pentru ca imi face bine si vreau sa ajung la 7 saptamani, asa cum scrie pe prospect. Raman recunoscatoare daca ma ajuti cu niste sfaturi privitoare la arsurile ramase
Tin sa mai precizez ca nu am folosit spf si nicio alta crema de fata, exceptand fondul de ten uneori si uleiul de masline si am evitat sa ies din casa. Multumesc anticipat, o zi frumoasa!
Buna Anca,
Poti citi articolul despre Retin-a.
Efectele adverse se datoreaza lipsei protectiei solare. Este imposibil sa fi stat 5 saptamani intr-o casa fara ferestre, singurul mod in care ai fi fost protejata de soare. De asemenea toleranta slaba la ingredientul activ duce la aparitia acestor efecte. Mai grav este ca si dupa intreruperea folosirii Retin-a-ului tenul va ramane sensibil si intolerant, iar iritatia nu va disparea prea usor.
Poti citi si articolul despre ten iritat. Apropo, uleiul de masline nu este potrivit tenului acneic si exista si retinoizi mai blanzi si mai bine tolerati, de exemplu Differin. Important este sa folosesti corect acest tip de ingredient pentru a evita efectele adverse care, asa cum am spus, pot persista pe timp nedeterminat.
In primul rand , inca o data , felicitari pt articol. Am ajuns la el deoarece am inceput sa citesc pe acne.org despre differin si cautam referinte in romania la clindoxyl , care era ‘laudat’ de anumite persoane in detrimentul differin-ului ,sau recomandat ca ‘adjuvant’. Utilizez Differin de 4 luni cu destul de mult succes, doar in combinatie cu un produs de curatare f bland dimineata, crema de hidratare Ilcsi si Bioderma SPF50. M-am documentat foarte bine inainte de a-l utiliza, mi-a fost prescris de un medic dermatolog si l-am tolerat foarte bine. Dupa primele 2-3 luni de ‘chinuri’ ,cea mai mare realizare a fost ca am scapat complet de chisturile submandibulare care m-au adus anul trecut la disperare. Au ramas doar urme care sper sa treaca in timp.
Zilele acestea insa am inceput sa mai caut iar pe net informatii deoarece inca am multe puncte negre pe nas, tenul este in continuare foarte gras in special in zona T si mai apr papule si pe ici pe colo si bubitze albe de grasime. Din articolul acesta si comentarii am inteles ca ar fi bine sa ma indrept spre un produs de exfoliere BHA si/sau acid salicilic ( voi citi articolele ) . Ezit in a folosi un antibiotic pentru ca am impresia ca nu am nevoie .
Dar motivul pt care am scris nu e acela de a-mi spune ‘povestea’ , desi s-ar putea sa foloseasca cuiva :). Va scriu pentru ca am vazut ca faceti trimitere la site-ul farmaexpress si aveti probleme in procurarea Differin-ului. Eu tocmai mi-am luat al 2-lea tub din Ungaria, fara nici o prescriptie medicala ( desi prima data m-am dus cu reteta de la medicul din Timisoara pt ca nu vorbesc ungureste ) cu doar 32 ron. Pe site-ul farmaexpres am vazut preturi de peste 20 eur ceea ce mi se pare exorbitant fata de pretul cred eu real, cu care se poate achizitiona din tara vecina. Eu am luat Differin 0.1% gel ( farmacista mi-a spus ca ar fi mai portrivit decat crema pt tenul meu f gras) cred ca 30 ml ( revin maine daca e incorect).
Sper sa va fie de folos aceasta informatie si va urez succes ! Cu sigurata voi citi si restul articolelor si poate revin cu intrebari 🙂
Buna Gia,
Multumesc pentru comentariul tau.
BHA este acid salicilic. Poti citi si parerea mea despre antibiotice daca doresti.
Da, Differin in Ungaria costa 8 euro, stiu de la clientele de la cabinet, in Franta costa 5.5 Euro, iar in restul Europei este peste 20 de euro, din pacate. In Uk costa sub 15 lire, dar se poate obtine doar cu reteta de la medic din UK.
Am spus in mai multe comentarii preturile din Europa, dar nu e rau sa le reamintim. Pe Farmaexpress preturile sunt cele din Austria. Nu ii cunosc, dar cred ca e un pas inainte pentru ca produsul e disponibil in Romania pentru cine nu are drumuri sau prieteni prin Europa.
Foarte prompt reply-ul! Multumesc si pentru lamurire, e clar ca nu am citit decat acest articol si toate comentariile lui , motiv pentru care nu am inteles ca BHA e acid salicilic 😀 . Si din pacate nu am stiut nici ca ai detaliat preturile din Europa pt Differin , de accea m-am gandit sa ‘sar’ in ajutor cu o informatie utila poate pt unii care stau mai langa granita de vest 🙂 sau au drumuri prin Ungaria de exemplu , mai ales ca se poate achizitiona usor de la orice farmacie ( daca are pe stoc) si fara prescriptie medicala.
O singura dilema mai am si poate ma ajuti cu explicatii cand ai timp : avand in vedere ca incerc sa raman insarcinata si nu am idee cand si daca se va intampla acest lucru ,asa ca nu as renunta la Differin pt ca de-abea l-am descoperit si imi face bine, am cautat informatii in acest sens si nu imi este inca foarte clar daca aceasta concentratie mica de 0.1% utilizata seara pe toata fata (in cantitate mica dupa recomandari) afecteaza sau nu sarcina 🙁 Am citit pareri si pro si contra sau unele incerte pt ca nu ar fi destule studii care sa demonstreze o eventuala influenta negativa. Te rog sa imi scrii daca ai informatii ‘reliable’ in acest sens . Din pacate prospectul e in maghiara si nu am reusit sa il citesc ( voi incerca la o prietena sau translate.google 🙂 ) si o voi intreba si pe dr.ginecolog daca raman insarcinata, insa as vrea sa ma informez cat mai bine daca intr-adevar e safe sau nu sa continui utilizarea gelului .
Multumesc anticipat si iti doresc succes in continuare
Buna, Corina!
Ai scris in articol ca „Fiind ingrediente cell communicating, ele “spun” celulelor (colagen, elastina, etc) să se nască sănătoase”. Totusi, colagenul si elastina nu sunt celule, sunt niste macromolecule care fac parte din structura pielii, deci la ce te-ai referit pana la urma?
Buna Andra,
De fapt colagenul si elastina sunt proteine care formeaza structura pielii. Ce doream sa spun este ca retinoizii ‘spun’ celulelor pielii sa se nasca sanatoase si promoveaza formarea fibrelor de colagen si elastina. Voi modifica in articol pentru a ma face mai bine inteleasa, multumesc de atentionare.
ups 🙁 am citit acum ghidul de utilizare al blogului si am descoperit articolul referitor la produse permise in timpul sarcinii unde ai scris ca retinoizii printre care si differin nu pot fi folositi 🙁 . Imi cer scuze ca nu am cautat acest articol inainte sa scriu intrebarea, crezand ca e on topic la retinoizi.
Ma mai documentez , voi incerca sa citesc cat mai multe articole si comentarii pe blogul tau (sper sa am si timp), pt ca vad ca sunt foarte bine documentate si structurate ( te felicit inca o data) si numai dupa aceea daca mai am intrebari voi reveni.
Bună, Corina!
Am auzit că Retin-A, poate fi folosit şi pentru ameliorarea vergeturilor. Ce părere ai despre această idee?
Mulţumesc
Buna Anca,
Nu prea cred ca are efecte pe vergeturi, poti incerca daca doresti.
Buna,
Retin A se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala?
Buna Delia,
Eu am cumparat-o si fara reteta.
Buna, Corina!
In primul rand, felicitari pentru blog- este incredibil de folositor, mai ales pentru persoanele care au probleme cu tenul/pielea. Datorita blogului tau, am inceput sa fiu mult mai atenta la produsele de ingrijire si cele cosmetice. Acum nu mai dau o gramada de bani pe toate produsele care mi se par mie ok, fara sa verific inainte lista de ingrediente. Mi-am format chiar un obicei- inainte sa cumpar o crema, ma uit pe blogul tau, sa vad ce parere ai.
Acum, am nevoie de un pic de ajutor: am avut intotdeauna probleme cu tenul- este gras si acneic. A fost bine cat am luat contraceptive, acum, ca nu mai iau- mi-au „explodat” toate cosurile, tenul si scalpul mi se ingrasa groaznic, stii- tot tabloul.
Dupa tratament cu Brevoxyl- care a dat rezultate, dar nu exceptionale (l-am folosit un an, cu pauze), m-am hotarat sa incerc si Isotrexin. Am inceput de aseara. Ca si crema hidratanta, folosesc Sabon cu alge- pentru ca mai am putina (stiu ca nu e minunata, dar vreau s-o termin), apoi dimineata ma dau cu Avene Clean Ac cu SPF 30. Este ok schema asta, ce zici? Ce alta crema as putea folosi? Si cu ce altceva ar trebui sa ma dau in timpul tratamentului cu isotrexin?
Multumesc mult
Buna Ioanas,
Poti citi articolele despre rutina de ingrijire a tenului acneic.
O schema de tratament ideala contine antibacterian, exfoliant (BHA) si retinoid.
Buna,
Cam dupa cat timp de la folosirea Retin-A, ma pot expune la soare sau la solar?
Multumesc 🙂
Buna Iulia,
Dupa cateva luni te poti expune la soare fara protectie solara.
Buna,
Pot aplica Retin-a dupa ce mi-am facut un scrub? Imediat dupa scrub am aplicat ulei de jojoba dar as vrea sa stiu daca pot aplica si Retin-a. Mersi!
Buna Crisu,
Poti, dar eu iti recomand sa nu o faci pentru ca e posibil sa te iriti serios.
Buna Corina, n-am mai avut rabdare sa primesc raspunsul tau si am riscat. Am avut grija sa nu ma frec prea tare asa ca n-am ramas multa vreme rosie, dar a fost chiar bine, de dimineata aratam foarte bine, tenul meu nu era iritat deloc. Stiu ca nu prea recomanzi scruburile dar pt mine sunt singura solutie sa scap de cojitele de pe fata.
Buna Crisu,
Eu recomand scrub-urile pentru indepartarea descuamarilor. Poti sa faci scrub si in ziua respectiva sa nu aplici Retin-a, in caz ca observi iritatii.
Buna, Corina!
Tocmai am dat peste o crema cu urmatoarele ingrediente: vaselinum, paraffinum liquidum, paraffinum, cetostearyl alcohol, cholesterol, retinol. Crezi ca ar avea vreun efect pe tenul normal/mixt sau concentratia de retinol e prea mica?
Multumesc!
Buna Oana,
Nu stiu despre ce produs e vorba, dar ma indoiesc ca retinolul e stabil in formula respectiva. Concentratia e foarte mica.
Crema cu vitamina A se numeste (produsa de Mebra, o firma romaneasca).
De cand iti citesc blogul nu ma mai ating de niciun produs pana nu ii verific lista de ingrediente, iar crema am gasit-o printre produsele mamei mele si mi-a atras atentia retinolul din compozitie, dar ma gandeam in acelasi timp ca vaselina in concentratie mare ar putea bloca porii… de-asta am si cerut o opinie avizata. 😀
Multumesc din nou!
Buna Oana,
Vaselina e ok – vezi articole 🙂
buna dimineata.
daca se poate as avea nevoie de un mic ajutor.am 43 ani ,nu am riduri aproape deloc-desi sunt o pers slaba.nu am avut probleme cu tenul ,dar de vreo doi ani nu-mi mai gasesc crema potrivita.am zona T care luceste mai ales vara ,iar restul destul de deshidratat. ce ma deranjeaza cel mai tare sunt porii deschisi din zona T care dau un aspect de ten matur si batranicios.Va rog mult imi trebuie o idee ce gel de curatare sa folosses si mai ales daca exista o crema buna ptr ten matur/cu porii deschis.
ptr machiaj mi-am luat de la Clarins o pudra pulbere de care sunt foarte incantata.
m-as bucura f mult daca imi raspundeti,va multumuesc.antoanela
Buna Antoanela,
Poti incerca Resist Cleanser, Resist Clear Skin Hydrator si Resist Intensive Wrinkle Repair Retinol Serum.
Pentru cine e interesat sa achizitioneze Differin de pe farmaexpress: le-am trimis mail prin martie si mi-au raspuns ca varianta de 25 g costa 143 lei, iar cea de 50 g 176 lei, cu transport inclus (transportul era 40 de lei atunci). De asemenea, solicitau si reteta.
Buna Oana,
Eu stiu ca e 24 de euro pentru varianta de gramaj mai mare. Da, este medicament, se solicita reteta indiferent de unde se achizitioneaza legal.
Buna! Am o foliculita care „raspunde” la acidul retinoic din Retin-A si Smooderm. Problema este ca aceste doua creme nu se mai gasesc in Romania.
Ceilalti doi acizi (din grupul celor trei – acid retinoic, acid azelaic si peroxid de benzoil): Skinoren-ul mi-a dat rezultate prea putin vizibile, iar Brevoxyl-ul deloc. 🙁
Intrebarea mea este daca mai exista in Romania vreun alt produs cu acid retinoic de 0,05% sau daca se poate sa imi dau comanda de undeva din strainatate.
Multumesc!
Buna Anca,
Retin-a va fi disponibil din octombrie. Nu mai exista alte produse cu tretinoin in Romania in afara de cele doua.
Daca aveti rude in Spania, apelati cu incredere ptr ca se gaseste Differin 0,1% fara reteta la pret de 30 euro.
Bună Corina. Eu am folosit până acum Retin-A, odată la 2 zile şi nu am avut efecte adverse, iar acum mi se termină şi nu ştiu ce să-mi iau în continuare Diferrin sau Retin-A. Crezi că e mai eficient Differin-ul pentru melasmă şi coşuri? Dacă da care ar fi mai eficient crema sau gelul pentru ten gras?Mulţumesc.
Buna Mary,
Alege Differin. Gelul este mai penetrant, e mai indicat pentru tenul gras.
Salut Corina!
In privinta Retinoului deci acum citeva zilele fostam eu prin magazine si am dat de un Vitamin Serum 40 carrots Retinol-Rich Skin Care. Scrie ca paraben free si parca arata asa bine dupa continut, tu ce crezi ar fi bine de utilizat seara inainte de crema hidratanta? si daca e bun de aplicat pe tenul gras.
Iata ingredientele:
Water (Aqua), Polysorbate-20, Glycerin, Phenoxyethanol, Capryl Glycol, Ethylhexylglycerin, Hexylene glycol, melaleuca alternifolia(tea tree), leaf oil, arachis hypogaea(peanut)oil, daucus carota sativa(carrot) root extract, isopropyl myristate, beta carotene, retinol, tocopherol, hamamelis virginianna(witch hazel) Bark/Leaf/Twig Extract, Citrus Brandis(grapefruit), fruit extract, ascorbic acid, soluble collagen, tetrasodium EDTA, Xanthan Gum,Methyl Gluceth-20, Sodium PCA, Fragrance (parfum).
Si a 2 intrebare daca o crema Vitamin C Serum moisturizing organic&natural pot sa o utilizezi dupa differin seara.
Buna Irina,
Al patrulea ingredient este un conservant, practic serul este apa si glicerina. Toate ingredientele benefice (retinol, tocopherol, ascorbic acid) au concentratii mult prea mici ca sa aduca beneficii pielii. In plus contine iritanti.
Da, poti sa aplici produsul respectiv, nu poate contine ingrediente medicament care sa interactioneze cu Differin.
Corina, ce părere ai de crema Avene triacneal ? am câteva pustule ,insa mai mult cicatrici (cred că asta e, am pete rosiatice care uneori mai trec, alteori sunt mai evidente ) si am văzut că are in compoziţie si retinaldeheyde si acid glyoclic .
mulţumesc !
Buna Mihnea,
Nu cunosc PH-ul si concentratiile ingredientelor respective. Plus ca retinaldehyde are nevoie de PH diferit de al acidului glicolic, nu prea merg aceste ingrediente in acelasi produs.
Buna,ma bucur multa ca te-am gasit. In urma unor ani grei si stresanti din viata mea, ridurile fine care se formeaza in jurul ochilor au deveni vizibile tot timpul si sunt suparatoare,avand in vedere ca am doar 29 de ani. Am incercat: Roc, Aslvital -contur ochi antirid, Gerovital H3, Loreal Code Jeunesse, fiole Aslavital cu colagen si colagen marin, cat si un ser din Germania , numit Ombia med, cu acid hialuronic. Dupa o luna si jumatate de ingrijire „ca la carte”, cu demachiere, tonifiere ,hidratare,contur ochi,spf, ridurile mi s-au inmultit si adancit.Singurul produs care imi umplea ridurile era serul Ombia med, dar pe care am renuntat sa il mai folosesc, pentru ca am citit undeva ca produsele care fac „minuni” de fapt inflameaza ridurile, si le adancesc mai tare.Uite aici lisa de substante pe care o contine serul Rating of Aqua: please login
Aqua (Wasser)
2. Rating of Caprylyl Glycol: please login
Caprylyl Glycol
3. no rating available
Cardiospermum Halicacabum Flower / Leaf / Vine Extract *
4. Rating of Dicaprylyl Ether: please login
Dicaprylyl Ether
5. Rating of Echium Plantagineum Seed Oil: please login
Echium Plantagineum Seed Oil
6. Rating of Glycerin: please login
Glycerin
7. Rating of Helianthus Annuus Seed Oil: please login
Helianthus Annuus Seed Oil
8. Rating of Helianthus Annuus Seed Oil Unsaponifiables: please login
Helianthus Annuus Seed Oil Unsaponifiables
9. Rating of Heliotropine: please login
Heliotropine
10. Rating of Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer: please…
Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer
11. Rating of Lactic Acid: please login
Lactic Acid
12. Rating of Methylpropanediol: please login
Methylpropanediol
13. Rating of Octyldecanol: please login
Octyldecanol
14. Rating of Persea Gratissima Oil: please login
Persea Gratissima Oil
15. Rating of Phenylpropanol: please login
Phenylpropanol
16. Rating of Propylheptyl Caprylate: please login
Propylheptyl Caprylate
17. Rating of Sodium Hyaluronate: please login
Sodium Hyaluronate
18. Rating of Sodium Lactate: please login
Sodium Lactate
19. Rating of Tocopherol: please login
Tocopherol
20. Rating of Urea: please login
Urea
Ce parere ai? E un produs bun, sau imi bat joc de fata mea? Ce imi recomanzi pt incetinirea aparitiei ridurilor, sa fie cat de cat convenabil, nu imi permit ceva exagerat de scump? Exista cumva un fond de ten anti-imbatranire, sau care sa nu imi imbatraneasca tenul mai tare, am ramas cu multe pete si cearcane adanci. Multumesc frumos, astept cu nerabdare raspunsul tau
Buna Lia,
Poti citi articolele despre riduri pe blog. Habar nu am daca e bun sau nu produsul respectiv pentru ca ce mi-ai dat tu nu e o lista de ingrediente, practic eu trebuie sa caut ingredientele printre cuvintele acelea si nu am timp. Dupa cum observi in chenarul de mai sus nu fac analize de produse.
Fonduri de ten anti imbatranire nu exista, dar asta nu inseamna ca fondul de ten imbatraneste tenul.
Am uitat sa iti spun ca de cinci zile iau zilnic vitamina a,c si e. Am inteles ca dupa 10 zile tenul arata specatulos, dar eu nu vad nici o schimbare in bine,dimpotriva….
Buna Lia,
Nu stiu de unde ai inteles ca dupa administrarea vitaminelor A, C si E tenul va arata spectaculos, nu este adevarat.
Buna ,Pasagera ! Capsulele de vitamina A sunt bune ca sa le sparg si sa aplic acea substanta din interior pe petele lasate de acneee? Isi face efectul ?
Buna Diana,
Foarte putin probabil.