Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți

Molecula de vitamina A (întreaga moleculă) se numește Retinol. Substanțele derivate din vitamina A formează, împreună cu retinolul, o categorie de substanțe numite retinoizi. Aceste substanțe chimice pot fi naturale sau sintetice și pot avea uz cosmetic sau pot fi incluse în produsele farmaceutice cu aplicare cutanată, în funcție de proprietăție lor.

Retinoizii sunt ingrediente clasificate în trei generații (denumirile sunt cele oficiale, așa cum apar ele în listele de ingrediente):

Prima generație de retinoizi include: retinol, retinal (retinilaldehyde), tretinoin (all trans retinoic acid), isotretinoin (13-cis-retinoic acid), and alitretinoin (9-cis-retinoic acid).

A două generație include: etretinate, acitretin.

A treia generație include: tazarotene, bexarotene și adapalene.

Retinol și derivate de vitamina A – ingrediente în produsele cosmetice

În cazul produselor cosmetice, ingredientele derivate din vitamina A care se regăsesc cel mai des în lista de ingrediente sunt:

Retinol – întreaga moleculă de vitamina A;

Retinal (retinilaldehyde) –  o formă de vitamina A;

Retinyl acetate (retinol acetate) –  ester al retinolului, o substanță cu proprietăți asemănătoare cu ale retinolului;

Retinyl palmitate (retinol palmitate) –  ester al retinolului combinat cu acid palmitic,  forma sintetică a substanței retinyl acetate;

Aceste forme de vitamina A sunt înrudite, unele fiind mai active decât altele la nivel molecular, dar ca ele să aibă impact asupra pielii este nevoie să fie transformate în acid retinoic. Pentru a ajunge să fie în formă de acid retinoic, substanțele suferă transformări la nivel molecular care arată așa (de cele mai multe ori): orice retinoid aplicat pe piele se transformă în retinol care se transformă în retinialdehyde care se transformă în acid retinoic.

Acest proces este ireversibil, unii retinoizii se transformă în alt fel, dar fiecare dintre ei trec prin forma de retinialdehyde și apoi în forma de acid retinoic, acest acid fiind cel care face posibilă acțiunea oricărei forme de vitamina A asupra pielii.

Cu cât retinoidul de la care pornim are nevoie de mai puține transformări pentru a fi benefic pielii, cu atât impactul lui asupra pielii este mai mare și timpul în care aceste beneficii devin vizibile este mai mic. Concentrația joacă de asemenea un rol important, există studii care arată că retinol 1% are efecte asemănătoare cu retinoizii farmaceutici (Retin-A, Differin, Isotrexin etc).

Totuși, cu cât retinoidul este mai aproape de forma de acid retinoic și cu cât este mai mare concentrația lui cu atât potențialul iritant este mai mare.

Explicația vine din faptul că doar o mică parte din retinoidul aplicat pe piele penetrează pielea, deoarece retinoizii au moleculă mare, greu de absorbit în piele. La suprafața pielii rămâne o cantitate mare de retinoid, iar acea cantitate este de fapt cea care irită pielea și duce la roșirea, uscare și descuamarea ei.

Acidul retinoic trimite informații celulelor pielii „spunându-le” să se comporte cât mai normal, să se reproducă în celule mai sănătoase, iar celulele „ascultă” și „se supun” cerinței. De aceea proprietatea principală a retinoizilor este de a „comunica” celulelor pielii, ei fiind numiți ingrediente cell communicating.

Retinolul și retinilaldehyde sunt cele mai active dintre derivate, cu cel mai mare impact asupra pielii dintre toate ingredientele de acest tip care se găsesc în produsele cosmetice, celelalte forme amintite mai sus fiind mult mai puțin active atunci când sunt aplicate pe piele. La polul opus, retinyl palimitate este substanța cu cel mai mic efect asupra pielii dintre retinoizi.

În urma cercetărilor în domeniul medical s-a dovedit că o concentrație de retinoizi între 0.1-1% este benefică pielii, bineînțeles că produsele cu concentrații apropiate de 1% au un impact mai mare asupra pielii, efectele benefice fiind observate mult mai repede (același lucru este valabil pentru efectele secundare).

De cele mai multe ori în produsele cosmetice nu este inclus retinolul ci una din formele mai „slabe”, iar concentrațiile de retinoid sunt foarte mici, retinoidul fiind listat spre sfârșitul listelei de ingrediente, cu concentrații mai mici de limita 0.1%. Aceste produse, pentru a fi cu adevărat eficiente ar trebui să aibă concentrații mult mai mari de substanțe înrudite cu retinolul (cele enumerate mai sus).

Majoritatea producătorilor folosesc substanțe mai puțin active (sunt mult mai ieftine) pretinzând că ele ar avea mai puține efecte secundare, dar în urma cercetărilor s-a dovedit că, dacă aceste substanțe sunt prezente în concentrațiile necesare pentru a avea potențialul de cell communicating, atunci și efectele secundare sunt la fel de ca și în cazul aplicării retinolului.

Produsele cu concentrații mari de retinyl palmitate pot fi mai puțin iritante pentru piele decât cele cu o concentrație mai mică de retinol, dar efectele acestora sunt și ele mai puțin vizibile.

Retinoizii farmaceutici – ingrediente ale medicamentelor cu aplicare cutanată 

Atenție: nu folosiți două produse de acest gen în rutina zilnică (chiar daca unul se aplică local și altul se administrează oral).

Toate celelalte derivate de vitamina A sunt considerate medicamente. Aceste medicamente tratează multe alte boli mai severe decât afecțiunile cutanate.

Cei mai cunoscuți sunt tretinoizii, ei fiind forma acidă a vitaminei A (forme de acid retinoic), iar dintre cele mai cunoscute medicamente care le conțin amintesc: Aberela, Airol, Renova, Atralin, Retin-A, Avita, Retacnyl, Refissa, Stieva-A, Vesanoid, etc.

Alte forme de retinoizi sunt tazarotene (medicamente: Avage, Tazorac), bexarotene și adapalene (medicamentul ce îl conține se numește Differin).

Isotretinoine, care este la rândul lui un acid retinoic, se comercializează sub formă de medicament cu aplicare locală (Isotrex, Isotrexin, etc) sau medicament care se administrează oral (Roaccutane, Sortret, etc). Din păcate, Isotrexinul, singurul medicament de uz cutanat disponibil în România care conține isotretinoine conține un antibiotic (eritromicina).

Când mă refer la retinoizi în acest articol nu iau în considerare forma orală de isotretinoine, despre Roaccutane am scris mai multe aici, are efecte diferite de ale retinoizilor în general.

Efectele benefice ale au retinoizilor asupra pielii

Fiind ingrediente cell communicating, ele „spun” celulelor să se nască sănătoase și promovează formarea fibrelor de colagen și repararea elastinei, acestea fiind unele dintre cele mai importante beneficii. Tot ceea ce încercam să realizăm în urma aplicării produselor cosmetice (și medicamentelor în cazul în care suferim de afecțiuni cutanate) este să avem o piele cât mai sănătoasă.

Toate formele de vitamina A au proprietăți antioxidante, aducând beneficii majore tenului prin acțiunea lor, în special în repararea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii cauzate de factorii de mediu.

Datorită proprietăților de mai sus, îmbunătățesc aspectul ridurilor, ajută la ameliorarea eczemelor, petelor, decolorării pielii, acneei, celulitei, cicatricilor minore, keratosis pilaris etc, îmbunătățesc aspectul porilor dilatați și a pielii în general.

Sunt substațe care tratează și ameliorează multe afecțiuni cutanate (și nu numai afecțiuni cutanate).

Efectele secundare observate în urmă aplicării retinoizilor

Retinoizii sunt substanțe cu potențial iritant care pot duce la roșirea, uscarea și descuamarea pielii sau chiar apariția pustulelor în caz de intoleranță.

Aceste efecte depind foarte mult de cât de activă este forma de retinoid pe care o folosiți, substanțele cele mai active (tretinoizii, isotretinoizii, etc) având cele mai multe efecte secundare, iar cele întâlnite în produsele cosmetice (retinol și celelalte forme mai slabe) au foarte puține efecte de acest gen, sau chiar deloc, în funcție de concentrația acestora.

De asemenea concentrațiile mici de retinoizi din produsele cosmetice fac ca aceste efecte secundare să fie rar raportate (atenție: în cele mai multe cazuri aceste concentrații sunt prea mici ca pielea să simtă beneficii în urmă folosirii lor).

Efectele secundare pot fi minimizate dacă folosiți protecție solară în fiecare zi și dacă folosiți un produs hidratant potrivit tenului vostru. Protecția solară este obligatorie a fi aplicată în fiecare zi din an, indiferent de anotimp.

Efectele pe care retinozii NU le au asupra pielii

Retinoizii nu sunt exfolianți, pentru că ei, spre deosebire de acizii exfolianți (acid salicilic, acid glicolic etc), afectează stratul inferior al pielii (derma), acolo unde se reproduc celulele. Confuzia este dată de faptul că până și cea mai slabă formă de retinoizi poate irita pielea și o poate usca.

Retinozii nu omoară bacteria Propionibacterium Acnes, cea care cauzează acneea, dar ei ajută la refacerea formei porilor și astfel dau voie unui agent anti-bacterian să ajungă cât mai repede la această bacterie și să o omoare. Retinoizii funcționează perfect în tandem cu produsele antibacteriene în tratarea acneei.

Retinoizii nu fotosensibilizează pielea, dar datorită potențialului iritant și mai ales datorită calității lor de a ajuta pielea să „producă” celule sănătoase este neapărat necesară protecția solară SPF 30 sau mai mare deoarece soarele poate agrava iritația.

Celulele sănătoase sunt vulnerabile în fața efectelor UV, pielea se irită foarte repede în cazul lipsei SPF-ului, iar fără protecție solară efectele retinoizilor sunt mult scăzute (este mult de povestit pentru a explica această idee, puteți ciți mai multe informații pe blog dacă doriți).

Deși retinoizii nu sunt considerați fotosensibilizanți și există chiar dovezi despre acțiunea lor benefică asupra daunelor cauzate de radiațiile solare, în urma expunerii la radiațiile solare fără protecție solară SPF 30 sau mai mare, retinoizii pot cauza sensibilizarea pielii  (uneori permanentă).

Expunerea la radiațiile solare se întâmplă din primul minut în care suntem expuși luminii solare.

Alte informații importante despre retinoizi

Retinoizii sunt substanțe care se distrug foarte repede în prezența luminii și a aerului, de aceea nici un produs care conține retinoizi sau retinol și este ambalat în borcan sau în ambalaje transparente nu aduce beneficii pielii.

Produsele care conțin retinol în concentrații mari trebuiesc ambalate în recipiente cu pompă airless pentru a menține retinolul stabil în timp.

Pentru că sunt sensibili la lumină, retinoizii trebuiesc aplicați seara. Dacă este nevoie neapărată îi puteți aplica dimineața, dar aplicați imediat un produs cu protecție solară suficient de mare. Retinoizii farmaceutici și concentrațiile mari de retinol (1%) se aplică doar seara.

Deoarece au potențial iritant, este important să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici sau retinol 1% treptat, o dată la câteva zile, depinzând bineînțeles de forma de retinoid pe care o folosiți. În cazul retinolului în concentrații mai mici de 0.2% este nevoie să fiți precauți, dar s-au semnalat foarte puține cazurile de iritație majoră.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestor substanțe și a minimiza efectele adverse este nevoie să aplicați un produs hidratant seara, după ce ați aplicat retinoidul și un produs cu protecție solară dimineața (indiferent de zi).

Evitați folosirea produselor cosmetice care conțin iritanți, pot amplifica orice efect advers al retinoizilor (de fapt al tuturor ingredientelor-medicament). Atenție: hidratare nu înseamnă aplicarea unei creme grase (cu emolienți), ci înseamnă aplicarea unui produs ce conține antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicanting și anti iritanți.

Retinoizii nu sunt ingrediente miraculoase, de aceea ele sunt mult mai eficiente alături de ingrediente care ajută la ameliorarea diverselor afecțiuni pe care le tratați. De exemplu, un retinoid singur folosit pentru a trata acneea nu va avea niciodată efectele unei scheme de tratament ce conține un produs antibacterian, un produs exfoliant, etc.

Sau, un ser cu retinol nu va avea efecte notabile decât dacă are o concentrație mare (cum ar fi 1%), însă un produs cu retinol, antioxidanți, skin identical este cu adevărat un produs ale căror efecte se vor vedea pe piele, indiferent de concentrația retinolului.

Retinolul are efecte benefice asupra pielii chiar și în concentrații foarte mici (0.01%), însă o dată cu concentrația crește și riscul efectelor secundare (iritația pielii, usturime etc):

 • concentrație mică 0.01% – 0.03%
 • concentrație medie 0.04% – 0.2%
 • concentrație mare 0.5% – 1%

Pentru a trata petele retinolul este benefic alături de ingredientele inhibitoare de melanină și de exfoliantul chimic. Pentru ameliorarea porilor dilatați retinol 1% și retinoizii farmaceutici au efecte bune, mai ales folosiți împreună cu alte ingrediente cell communicating (ex: niacinamide) și acid salicilic.

Pielea este cel mai mare organ al nostru, el are nevoie de mult mai multe ingrediente benefice decât îi putem da noi, de aceea vă recomand să folosiți produse formulate complex, cu multe ingrediente benefice.

Pielea acceptă sau NU acest tip de ingrediente, de aceea este bine să luați în considerare că nu toate persoanele pot folosi retinoizii, descuamările, iritația, roșirea și uscarea pielii nu sunt efecte dorite, dacă ele persistă este mai bine să răriți aplicările produsului sau chiar să opriți cu totul folosirea lui. În acest caz puteți încerca variante de produse cu concentrații mai mici sau retinoizi mai blânzi.

Unele forme de retinoid farmaceutic nu pot fi aplicate în același timp cu benzoyl peroxide, de aceea se recomandă aplicarea acestuia din urmă dimineața și a retinoidului seara. Retinolul și celelalte forme de vitamina A conținute în produsele cosmetice nu devin ineficiente în prezența benzoyl peroxidului. Dintre formele medicament, doar Differin (adapalene) se poate folosi în același timp cu benzoyl peroxide.

Dacă nu ai folosit retinoizi este bine să testezi toleranța pielii cu concentrații mici și medii de retinol, iar dacă tolerezi bine poți alege retinoizi farmaceutici sau concentrații mari de retinol (mai mare decât 0.5%).

Cum se introduc retinoizii (farmaceutici sau 1% retinol) în rutina zilnică

Dacă doriți să introduceți retinoizi în rutina zilnică de îngrijire a pielii, există o metodă recomandată de multe articole medicale. Considerând că folosiți retinoizii în mod corect (așa cum am descris mai sus) se recomandă începerea folosirii unui ingredient de tip acid retinoic (tretinoid, isotretinoid, alitretinoin), a unui retinoid de generația trei sau a unui produs cu retinol 1%.

Adapalene are câteva avantaje în plus față de tretinoizi, l-am folosit pentru petele post acnee și tendințele acneice, pe termen lung cu rezultate foarte bune. Din nefericire nu este disponibil în România, el se găsește în Europa, dar aveți nevoie de prescripție medicală (este totuși un medicament și mi se pare normal să fie așa) pentru a-l achiziționa. Differin este disponibil în România, poate fi achiziționat de la firma Farmaexpress, au site online.

Dacă nu puteți începe cu Differin, există pe piața din România forme de acid retinoic (tretinoizii Retin-A, Airol Roche și Smooderm și isotretinoinul Isotrexin care conține și antibiotic!!!). Personal, vă recomand să consultați un dermatolog înaintea folosirii medicamentelor care conțin retinoizi, acesta vă poate da mai multe detalii. De asemenea, vă rog să citiți prospectul oricărui medicament pe care urmează să îl folosiți.

Eu vă sfătuiesc să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici cu aplicări o dată la 3-4 zile, iar pentru retinol 1% începeți cu aplicări săptămânale, urmărind cu atenție reacția pielii. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile produsului și toleranța pielii.

Bineînțeles, pentru a avea potențialul de a ajuta celulele pielii să se nască sănătoase, retinoizii ar trebui să aibă concentrațiile specificate mai sus.

Celelalte forme de retinoizi găsite în produsele cosmetice și amintite mai sus se regăsesc în numeroase produse, sunt convinsă că foarte mulți dintre voi ați folosit produse ce conțineau o formă de vitamina A, chiar fără să știți.

Aceste produse au rareori concentrații de retinoizi care să aibă impact major asupra pielii, dar, în cazul în care pielea voastră este extrem de sensibilă și, cu toate precauțiile, totuși pielea voastră nu a acceptat nici măcar retinolul în concentrații mici (0.01%), concentrațiile mici de retinoizi mai slabi din produsele cosmetice sunt singurele variante pe care le puteți încerca.

Vă sfătuiesc:

Să țineți seama de toate cele de mai sus, dar mai ales să vă amintiți că pielea se comportă extrem de diferit la interacțiunea cu substanțele chimice (naturale sau sintetice) și că nu toți putem folosi retinoizi sau că toți cei care îi folosesc au rezultate spectaculoase.

Să nu vă lăsați influențați de experiențele altora când vine vorba de retinoizi și să citiți cât mai multe dovezi despre aceste ingrediente, de un an se spune că retinoizii pot fi toxici în concentrații mari, dar nu sunt dovezi concludente în acest sens, nu s-a tipărit nimic oficial în jurnalele medicale, dar există studii care arată că formele de acid retinoic pot avea efecte teratogene.

Prospectul  tretinoizilor din România nu menționează acest aspect sau sunt evazivi, recomandările de folosire în cazul femeilor însărcinate diferă la aceste medicamente, deși substanța activă și concentrația ei este aceeasi. Repet, nu există date concludente și oficiale, dar majoritatea medicilor nu recomandă folosirea acizilor retinoici in timpul sarcinii.

Personal am început să folosesc retinoizii în ordine „crescătoare”, retinol 1% este un produs nou: formele cele mai slabe în diverse creme, pe când încă nu știam ce sunt retinoizii, apoi am folosit retinol în concentrații 0.03% – 0.1% cu rezultate bune (pe care încă le folosesc în diverse produse), apoi tretinoizi cu rezultate excelente (Retin-A pentru acnee), apoi adapalene cu rezultate foarte bune în tratarea petelor și tendințelor acneice, acum folosesc retinol 1% o dată pe săptămână pentru a avea toate beneficiile retinoizilor.

Am renunțat de Adapalene din mai multe motive: în sfârșit am găsit un produs cosmetic similar ca acțiune care mă poate ajuta pe termen lung mai ales pentru porii dilatați, petele solare și ca principal ingredient anti aging, am folosit câțiva ani adapalene, era timpul să opresc folosirea lui, pot aplica noul produs doar o dată pe săptămână comparativ cu adapalene pentru care aveam nevoie de 3-4 aplicări.

Vă rog să citiți cât mai multe informații din surse de încrede despre retinoizi, sunt substanțe studiate intens în ultimul timp și apar mereu informații importante. Știrile, blogurile, wikipedia, site-uri fără autoritate în domeniu (ex: acne.about.com), nu sunt surse medicale.

361 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna Paula,

  Imi poti spune si mie, te rog, parerea ta despre gelul Mask Plus?
  Ingrediente:Polyvinyl Alcohol,Acido Retinoico(Tretinoina),Acido Glicolico,Propylene Glycol,PEG-7 Glyceryl Cocoate,Aminomethyl Propanol,Hydroxyethylcellulose,Imidazolidinyl Urea,Disodium EDTA,BHT,Aqua.

  Polivinil A. 0.2%;
  Tretinoin 0.02%;
  Acid glicolic 4%;

  • Lorena,
   Este un produs care contine o concentratie mica de tretinoin si o concentratie foarte mica de acid glicolic (AHA-ul actioneaza ca exfoliant in concentratii mai mari de 5%). De exemplu Retin-A contine 0.05% tretinoin. In cazul in care nu ai alta varianta poti sa il incerci daca vrei. Contine si ceva iritanti, dar nu e tragic.

 • Buna ziua! Am o nelamurire, te rog sa ma ajuti.
  Am primit recent doua produse Paula’s choice: un exfoliant (Clear Anti-redness exfoliating solution, 2% salicylic acid) si un antioxidant (Skin Balancing super antioxidant concentrate serum, cu retinol). Fiindca nu am mai folosit asemenea produse pana acum, le-am introdus pe rand si le folosesc deocamdata seara, in mod alternativ; tenul meu le tolereaza fara probleme. Inteleg din articolul tau ca si exfoliantul, si retinolul au potential iritant; nu stiu care e concentratia de retinol in antioxidantul meu. Intrebarea mea este daca as putea sa le folosesc si impreuna, in aceeasi seara (sau dimineata). Am 31 de ani si un ten mixt, cu ocazionala acnee si unele puncte negre. Multumesc anticipat!

  • Ana,
   Retinoizii cosmetici cu concentratie sub 1% pot fi folositi impreuna cu exfoliantii fara probleme. Concentratia din produsul tau este de mai mica de 0.1%. Poti sa aplici serul chiar si de doua ori pe zi, dimineata inainte de SPF si seara dupa crema sau inainte de crema hidratanta. BHA-ul insa aplica-l doar seara.

  • Alexandra,
   In the United States, adapalene is available under the brand name Differin in three different preparations: 0.1% cream, 0.1% gel, and 0.3% gel. The 0.1% gel is available as a generic made by Teva. It is also available combined with benzoyl peroxide under the brand name Epiduo. In Europe, only the 0.1% cream and 0.1% gel are available. Adapalene is currently marketed by Galderma under the trade names Differin in some countries, and Adaferin in India. It’s mostly available in 0.1% w /w gel form.

 • Buna, eu am primit un tratament cu Airol pentru o acnee vulgara sau acnee recidiva mai bine zis. schema de tratament este urmatoarea: dimi – Sebium Gel spumant (Bioderma) si daca este nevoie pe eruptii brevoxyl si seara demachiere cu Solutie micelara de la Bioderma si Airol crema si pt fon de ten Toleriane Teint – La Roche-Posay. Am intrebat de o crema hidratanta insa doctorita mi-a zis ca nu imi recomanda pt a nu se crea un strat de grasime pe piele si daca simt ca este prea uscata sa folosesc pe anumite zone o crema de la bioderma. Dar eu as vrea sa aplic cel putin o protectie solara inainte de fond de ten chiar daca are un spf 20. Ce parere ai si cum ti se pare schema? mentionez ca inainte am folosit chiar si roacutane, insa putin timp si in doze mici, iar acneea a reaparut dupa 1 an. Multumesc

 • Buna Corina,please help!Dupa ce ti- am citit blogul,in iunie mi-am cumparat niste produse Paula’s choice si am inceput sa le folosesc cu rezultate foarte bune.Am ten uscat,cu cateva pete pigmentare pe frunte si pometi,cateva riduri fine pe pleoapele inferioare(in urma unui tratament cu Unitone in 2012 fara rezultat),pori dilatati in jurul nasului,37 de ani.Am folosit dimineata sub machiaj sau nu ,daca mergeam la sala, Paula’s Choise Moisture Boost Daily Restoring complex SPF 30(nu am vrut sa folosesc exfolianti sau retinol ziua,doar hidratare) si seara exfoliant o data la 2-3 zileResist Daily Smoothing Treatment 5% AHA si apoi alternativ pentru hidratare Paula’s Choice Skin Recovery Replenishing Moisturizer si Resist Barrier Repair Moisturizer with retinol sau doar hidratare cu aceleasi creme.Rezultatele au fost bune(puteau fi grozave daca foloseam Spf50 water resistent pe care il am acum),nu imi mai apare nici macar accidental un „cos”.Tenul il simt uscat in continuare.
  Pentru ca mi s- a terminat Resist Barrier Repair Moisturizer with retinol,am inlocuit- o cu Resist intensive repair cream with retinol(la care tenul meu se inroseste,asa ca o aplic la 3 zile alternativ cu Paula’s Choice Skin Recovery Replenishing Moisturizer la care tenul meu reactioneaza foarte bine,continuand sa exfoliez o data la 2 zile cu AHA5%).De asemenea am incercat BHA 2%,pentru ca voiam sa-l introduc in rutina cu crema noua,m- am inrosit,si pielea mea a fost putin iritata a doua zi,nu am mai aplicat exfoliant sau crema noua cateva zile si totul a fost ok,am exfoliat cu AHA5%.Vreau sa te intreb daca e ok cum folosesc produsele,daca e normal sa ma inrosesc putin la crema noua si sa-mi simt fata destul de uscata dimineata si cum sa introduc in rutina Resist Pure Radiance(pentru petele mele) sau BHA.Am aplicat Pure Radiance o singura data,inainte de hidratare cu crema noua(nu m- m inrosit mai tare,dar am simtit tenul putin mai iritat a doua zi,de aceea as vrea sa-mi dai un sfat).Cred ca trebuia sa introduc treptat produsele noi,dar nu am mai avut rabdare si nu am crezut ca voi reactiona in vreun fel.Nu am mai mentionat ca folosesc cleanser si apa micelara si dimineata Spf50, ca sa explic cat mai bine cum folosesc produsele,sper ca am reusit.Crema noua contine mai mult retinol daca reactionez asa la ea?Sper ca am fost clara cu „rutina mea”,si iti multumesc anticipat pentru ajutor.

  • Cristina,
   Din cate imi scrii tu eu cred ca tenul tau este intolerant si ca esti usor alergica la retinol si la BHA.
   Poti incerca pentru pete varianta de mini produs de la Retinol Vitamin C Spot Treatment si Resist Pure. Pure poti aplica seara, dupa hidratare.
   Crema Resist Intensive o poti amesteca cu Skin Recovery Moisturizer. Ca hidratare mai poti incerca Resist Body Retinol (incearca bineinteles mostra) sau chiar Skin Recovery Mask, aplicata in strat subtire, cu rol de crema hidratanta. BHA nu aplica deocamdata.
   Resist Intensive Repair are exact aceeasi concentratie de retinol ca si Resist Barrier Repair.

 • Fica mea a folosit mask gel timp de 4 zile de doua ori pe zi pe frunte unde avea un cos mare . Dupa aceste aplicatii s a trezit cu ochii umflati rosii . Zona de sub ochi umflata rosie cu mancarimi. Este desfigurata. Nu stiu ce sa fac cu ea si nici mu stou sigur daca este de la aceasta crema.oare ma puteti ajuta cu un sfat .

  • Cristina,
   Fiica ta a facut alergie la unui din ingredientele respective. Acel produs trebuie aplicat doar cu protectie solara si in nici un caz nu se aplica dimineata sau de doua ori pe zi.
   Te rog consulta un alergolog pentru rezolvarea problemei.

 • Buna, Corina.
  Ma confrunt si eu de cativa ani cu o acnee nesuferita. In ultimul an s-a agravat si cautand cu disperare solutii (pe care dermatologii n-au reusit sa mi le dea) am dat de blogul tau. Ma gandeam sa iau si roaccutane dar ne dorim copii…
  Acum mi-am construit o rutina cu dimineata spalare gel bioderma, o zi skinoren, alta brevoxil, apoi pc clear ultralight fluid 30 spf, seara spalat gel bioderma, o zi differin, o zi pc clear extra 2% bha. Vara nu simteam nevoia de crema hidratanta seara (dupa bha/differin), dar acum imi cam simt pielea uscata, obosita de atatea creme tratament si as vrea sa-mi iau o crema hidratanta matasoasa. M-am gandit la pc resist anti aging clear skin hydrator (inca nu am riduri dar am 29 de ani…). Ce parere ai despre rutina mea si despre crema hidratanta? Ce alte produse as putea sa mai folosesc?
  Mentionez ca am tenul mixt spre gras, puncte negre, cateva semne/pete, eruptii sporadice. Acum arat mai bine, pot sa ies din casa, multumita sfaturilor tale de pe acest blog 🙂
  Multumesc,

  • Irina,
   Citeste articolele despre riduri si varsta, o sa te lamuresti ca varsta nu este un tip de ten 🙂
   E ok sa alegi Resist Clear Skin Hydrator. E ok rutina ta, daca vrei poti adauga un toner, cum ar fi Resist Weightless Toner.

   • Buna Corina,
    La sfatul tau, am adaugat la rutina mea si tonerul Resist Weightless (sunt f multumita de el). Deasemenea, mi-am luat si Resist spuma pt spalat. Acum mi se termina crema SPF si am nevoie de recomandarea ta: sa folosesesc in continuare Clear Ultralight fluid 30 (sunt multumita, dar ma gandesc daca exista ceva mai bun, mai ales impotriva luciului de la sebum)? Am incercat mostre cu Hydralight Shine free Mineral dar mi s-a parut ca se intinde greu si face o pelicula (si oricum dupa cateva ore fata imi lucea…). Cum e Resist Super Light Daily spf30? Mi-ar placea ceva cu textura f lejera, care se absoarbe usor si sa se potriveasca nevoilor tenului meu (ten gras, sebum in exces, puncte negre, pete de la acnee). Din pacate nu am timp sa comand si sa astept dupa mostre deoarece crema mi se termina in cateva zile…
    Multumesc frumos,

    Irina

    • Irina,
     Eu folosesc Resist Super Light SPF 30, e colorat. Am tenul gras, cu exces de sebum. Este mai matifianta decat Clear SPF 30+.

 • Buna Corina,te rog sa ma ajuti si pe mine.Am mai scris un coment aici,dar cred ca nu a ajuns la tine,mai bine intr-un fel pentru ca am vazut evolutia produselor noi in timp si acum pot sa expun mai clar problema mea.
  Am 37 de ani,ten uscat,cu niste pete pigmentare pe frunte si pometi.Ma demachiez,folosesc cleanser si apa micelara.Dupa ce ti-am citit blogul mi-am facut o rutina a mea cu rezultate medii(puteau fi foarte bune dar nu am folosit crema cu factor de protectie mare si water resistant).Dimineata:hidratare cu PC Moisture Boost Daily Restoring Complex spf30,peste care aplicam sau nu(daca mergeam la sala) machiajul.Seara o data la 2-3 zile exfoliere cu PC Resist Daily Smoothin Treatment 5%AHA si hidratare alternativ cu PC Resist Barrier Repair Moisturizer with retinol si PC Skin Recovery Replenishing Moisturizer .Petele pigmentare,unul din obiectivele urmarite au disparut partial,pentru ca la plecare de la sala de sport nu o reaplicam,motiv pentru care au ramas langa linia de insertie a parului,tenul il simteam partial hidratat,imi doream o hidratare mai intensa,cele cateva neregularitati ale tenului au ramas.
  Pentru ca PC Skin Recovery Replenishing Moisturizer with retinol mi s-a terminat am hotarat sa o inlocuiesc cu Resist Intensive Repair Cream with retinol ,urmarind o hidratare mai buna a tenului.La primele aplicari tenul mi s-a inrosit(asta iti spuneam in primul mesaj,la sfarsitul lui ianuarie),dar in timp roseata nu a mai aparut si tenul il simteam hidratat insuficient.Problema e ca imi simt tenul destul de uscat dupa noua rutina la care am mai adaugat cateva produse.
  Dimineata:hidratare cu PC Suncare SPF50(asta aplic daca ies din casa,stiu ca nu hidrateaza) peste care aplic sau nu machiaj,daca nu ies hidratare cu Bioderma HydraBio Riche(dupa aplicare imi simt tenul foarte hidratat,nu are SPF) sau PC Skin Recovery Replenishing Moisturizer(tenul reactioneaza foarte bine).Seara o data la 3 zile exfoliere cu AHA5% si hidratare cu Resist Intensive Repair Cream with retinol(imi simt tenul f uscat dimineata) sau PC Retinol Skin Smoothing Body Treatment(hidrateaza mai bine dar nu suficient) sau PC Skin Recovery Replenishing Moisturizer ,o data pe saptamana folosesc Resist Pure Radiance Skin Brightening Treatment urmata de hidratare cu PC Retinol Skin Smoothing Body Treatment obligatoriu pentru ca simt ca imi usuca tenul cam tare.Si o data la 10-14 zile Resist Weightless Body Treatment 2%BHA+PC Retinol Skin Smoothing Body Treatment (m-am iritat putin prima data,acum e ok).Cand nu exfoliez sau folosesc Pure,doar folosesc una din cremele hidratante alternativ.Petele pigmentare au inceput sa se estompeze,neregularitatile tenului meu au disparut datorita PC Retinol Skin Smoothing Body Treatment de care sunt foarte multumita.Nu mai apar pustule nici macar accidental.Problema e ca imi simt tenul foarte uscat.As vrea sa-l hidratez mai bine,si aici te rog sa ma ajuti tu cu un sfat.Poate gresesc undeva?Sau trebuie sa mai folosesc ceva?Te rog ajuta-ma Corina.

  • Cristina,
   Poti schimba hidratarea cu noua crema Clinical Ultra Rich Moisturizer (va fi lansata in martie 2015), iar daca tot nu o simti suficienta poti aplica si cateva picaturi de Resist Moisture Oil Booster. Dimineata inainte de SPF poti aplica crema hidratanta.

  • Larisa,
   Cand vei deschide ambalajul retinolul tau nu va ma fi. E foarte greu de stabilizat si nu poate fi stabilizat in borcane, din pacate. Nu are rost sa te complici cu produse ambalate in borcan. Paula’s Choice a lucrat un an de zile la stabilizarea si gasirea ambalajului optim pentru retinolul 1%.

 • Buna Corina.in primul rand as vrea sa ti multumesc pt tot ce faci aici,pe mine una m ai ajutat enorm.am reusit sa mi construiesc o rutina cat de cat ok zic eu si imi merge foarte bine cu ea.am un ten mixt gras in zona t cu putine pct negre dar nu pot sa zic ca ma deranj ff mult pt ca am vz ca stau bine ms acolo nu se inflameaza sau ceva,oricum pt asta mi am comandat bha lichid de la Paula.folosesc si spf 50 ziua,toate bune si frumoase.de curand am inceput sa imi introduc in rutina si tretinoin,momentan folosesc mask gel plus nu stiu cat de bun e da sunt multumita per total.si acu vine intrebarea mea,poate un pic prosteasca nu stiu daca ai mai zis am citit comm da nu am vazut nimic legat de subiect.retinoizii astia gen isotrexin retin a differin etc cat se pot folosi?presupunand ca ne merge bine cu ei (am vz ca tu folosesti differin cu succes) de ceva timp?parca am citit ca o data intrerup probl revin?off deci sunt disperata da nu ma incanta deloc ideea sa imi mearga bine cu cv si dupa sa fiu nevoita sa opresc…adica mai bine sa nu stiu:)))fiind totusi tratament gen retinoizii medicamentosi??cred ca ai inteles ce am vrut sa zic.si inca o data multumesc,daca nu era blogul tau nici macar la rezultatele astea nu eram.o seara buna!!!

  • Adina,
   Eu nu mai folosesc Differin de un an de zile, nu mai am nevoie de el. L-am folosit aproape 5 ani. Poti sa il folosesti pe timp nedeterminat, nu da dependenta si daca apar iritatii sau tenul devine intolerant la el il opresti si gata.

 • Buna! Ce parere ai despre Mask Gel? Despre compozitia lui? Il pot folosi seara, iar dimineata sa folosesc brevoxyl si apoi, Avene clenance 50 spf? Nu de alta, dar nu am reusit sa gasesc pe nimeni care sa-mi aduca Differin sau Epiduo.

 • buna, am fost diagnosticat cu psorias palmar , mai exact pe degetul 1 ,2 si putin pe 3 pe ambele maini , mi a fost luata biopsie si acolo rezultatul a fost „posibil psoriasis” mi a fost recomandat Neotigason, am citit despre el si ma ingrozeste cate efecte secundare are, il i au de o saptamana, pana acum nu am inca efecte secundare si nici efecte de ameliorare pe maini, am citit despre el, dar as vrea mai multe pareri pro si contra , mi a fost indicat sa iau 6 luni-pana la 9 luni, pe prospect scrie maxim 6 luni min 3 luni

  • Mihai,
   Neotigason are la baza acitretin care nu este un retinoid, este un analog sintetic aromatic al retinolului. Eu nu am experienta cu acest tip de medicament.

 • sa foloseti tretinoin vara daca ziua aplici spf?nu pot apărea pete?in afară de isotrexin si mask plus semai găsesc creme cu tretinoin in românia?

  • Raluca,
   Daca il tolerezi bine il poti aplica si vara, seara.
   Isotrexin nu contine tretinoin, contine isotretinoin asa cum scriam in articol. Da, exista si alti retinoizi in Romania cum ar fi Retin-A si Differin (la farmaexpress.ro), insa uneori nu gasesti toate variantele in farmacii.

 • Buna Corina, doresc sa te intreb daca acetatul de retinol este mai bun decat palmitatul de retinol pentru ten, eu folosesc din cand in cand vitamina a uleioasa, cea de la Biofarm pentru a-mi masa tenul.Ce parere ai?Este inutil sau ?

  • Alex,
   Sunt la fel de slabe si de asemenea nu vei gasi produse cu concentratii mari de Retinyl acetate. Vitamina A uleioasa este inutila, din punctul meu de vedere.

 • Eram in cautarea unui raspuns la intrebarea mea in raspunsurile date de d-voastra fetelor, dar nu gasesc. Folosesc de 3 sapt, de fapt de 3 ori o data pe saptamana am aplicat Clinical 1% Retinol Treatment de la Paula Choice (am citit tot aici ca daca folosesc protectia corespunzatoare, pot folosii retinozii medicamentosi in orice anotimp) dar intrebarea mea este…E obligatoriu un produs de hidratare dupa aplicarea retinolului, eu nu am avut nici un reactie adversa, nu imi simt tenul mai uscat, nici o diferenta inca in urma aplicarii retinolului si ma gandeam ca o data aplicat nesimtindu-mi tenul uscat sau ceva il pot lasa asa peste noapte fara alt produc aditional, e rau cum gandesc sau…? Multumesc!

  • Daria,
   Este necesar sa aplici un produs care sa contina antioxidanti, ingrediente reparatoare, ingrediente skin identical. Hidratarea pielii este ceea ce asigura nivelul optim de apa in piele, insa daca te lipsesti de ea doar o data pe saptamana nu e mare tragedie.

   • Va multumesc mult pentru raspuns…Chiar ieri am facut o sedinta de microdermoabraziune si ultrasunete, iar cosmeticiana mi-a si spus ca imi era f uscat tenul, ca are nevoie de mai multa hidratare, cred ca folosind in primavara produse ptr pete ( hidroquinonina si un alt produs preparat in farmacie) am subtiat cumva si pielea sau ceva de genul, poate zic o prostie, oricum retinolul nu il folosesc mult, acum voi face o pauza vreo doua sapt de la el, pana cand se regenereaza tenul ( pentru ca ea mi-a aplicat acum vitamine oricum ) si pe langa protectia obligatorie cu 50+ o sa incerc sa imi hidratez mai mult tenul….voi incepe din toamna sa imi iau si exfolianti de tip AHA si cu retinolul si vit C sper sa reusesc sa ma scap de cateva pete mici ce au mai ramas (eu le vad mai mult). Dupa masa placuta si inca o data multumesc ca in toata agitatia cotidiana va faceti timp sa raspundeti si intrebarilor mele de om nestiutor! 🙂

 • Cautand cu dispererae ceva pe baza de retinoizi pe piata romaneasca impotriva acneeei nodulare a fiului meu in varsta de 15 ani, am gasit din intamplare crema de la Gerovital cu retinol :,, Crema regenerare avansata” . Ce parere ai ?

  • Andreea,
   Nu cunosc lista de ingrediente a produsului, dar sunt cateva mici probleme cu acel produs: 1. (si cel mai important) – retinolul ambalat in borcan este degeaba. 2. la 33 de lei fii sigura ca produsul contine concentratii insignifiante de retinol (retinolul este un ingredient foarte scump cu tehnologie complexa de ambalare si pastrare); 3. cu siguranta produsul contine ceva derivati de vitamina A mai slabi, in nici un caz retinol.
   Pentru acnee fiul tau are nevoie de un retinoid medicamentos (te rog citeste cu atentie articolul de mai sus) sau de retinol cu concentratii de 1% sau mai mari.
   Poti citi si aceste articole: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html si https://pasagera.ro/paulas-choice-review-clinical-1-retinol.html.

 • Buna!
  Am citit din nou articolul si comentariile despre retinol pentru ca nu stiu de ce retineam ca de ex. inainte de a merge la plaja (ma rog concediu, incerc sa evit vara asta statul la soare, doar ca avand un baietel mai trebuie sa ne si jucam ) cu 2 saptamani se poate inceta folosirea lor, adica asociasem exfoliantii cu retinolul, na si acum ma gandesc ca eu aplicand doar o data pe saptamana retinolul 1% PC si urmand a pleca in concediu undeva pe la jumatatea lunii august citind azi comentariile vad ca ati scris undeva ca expunerea la soare se poate face dupa cateva luni :O…..om sunt….
  Daca renunt de acum sa mai aplic retinolul ar afecta la fel de mult?
  Oricum protectia 50+ e nelipsita pentru mine, dar as vrea sa stiu daca mi-ar putea afecta tenul in mod negativ si putinul ala cat l-as sta la soare? 🙁
  Si va mai deranjez cu doua intrebari ….
  Anul acesta nu aveti programat sa ajungeti pe undeva prin Ardeal cu seminariile? Citisem tot pe aici ca acum doi ani daca nu ma insel ati fost la Cluj.
  Si o alta rugaminte…v-am scris in casuta de la contact, dar imi imaginez ca primind atatea mesaje e mai greu sa ma cititi (mi-am incercat norocul cum am si scris de altfel)…daca v-as trimite prin pm pe facebook o poza cu tenul meu (pentru a-mi vedea pata care ma necajeste pe mine mai mult, tenul altfel fiind mixt mai mult uscat in ultimul timp) ati putea sa imi sugerati ce produse sa imi iau exact de la Paula Choice?…Pentru ca intentionez sa imi iau Aha si Vitamin C, dar imi e sa nu imi iau produsele aiurea si mai grav sa le folosesc aiurea!
  Va multumesc mult inca o data si chiar repetandu-ma in mesajele mele sunteti de un real ajutor, sper ca la un viitor seminar indiferent de unde il veti tine sa pot participa si eu, sunt convinsa ca live as putea intelege si as percepe mult mai bine tot ceea ce inseamna piele si ingrijirea ei corecta!
  Multumesc, o dupa masa placuta!

  • Daria,
   Probabil ma refeream la expunerea la soare fara SPF, adica expunerea la soare cu scopul de a te bronza.
   Dupa o saptamana de cand te-ai intors de la mare poti sa aplici linistita retinolul.
   Am fost la Cluj, dar anul acesta mai am programata doar o intalnire la Bucuresti, in noiembrie deoarece voi fi plecata mult din tara.
   Raspund la toate mail-urile, chiar daca mai greu fiind atat de multe. Pentru pete trebuie sa te protejezi foarte bine de soare, uite articol: https://pasagera.ro/pete-solare-prevenire-si-tratamente.html. Poti sa alegi vitamina C, aplici doar pe pete.

   • Va multumesc foarteee mult pentru raspuns,imi cer mii de scuze ca sunt atat de pisaloaga 🙁 ….nu ma expun niciodata fara protectie la soare, e f bine atunci o sa imi iau vitamina C si toate impreuna + rabdare cred ca va fi bine….Va doresc multa bafta in tot ceea ce aveti de gand sa faceti! O sa fiu atenta pe langa toate sfaturile bune pe care ni le dati si la viitoarele seminare pe care le veti face cand va fi sa fie ! Multumesc inca o data si toate cele bune!

 • Buna tuturor,
  Multumesc pentru treaba minunata de care ne bucuri. Vreau sa-i anunț pe doritori ca din Grecia am achizițonat Airol (alternativa la retin A) la prețul de 3 euro, pret recomandat 2.
  Mi as dori sa încerc si Differin, insa nu am încredere sa cumpăr din Tara, medicamente online care normal se eliberează cu rețeta. Din informațiile pe care le dețin acestea nu se pot vinde online.
  In rest toate cele bune!

  • Marcela,
   Din cate stiu eu Differin gasesti si in Grecia.
   Si de asemenea din cate stiu eu Farmaexpress vinde legal Differin in Romania, la pret de Germania (de acolo il cumpara), in jur de 180 lei.

 • Buna, Corina,

  Stiu ca nu mai faci analiza de produse, asa ca voi face eu analiza ingredientelor si iti voi da detalii pe care le cunosc, ca sa imi spui daca poate avea efecte acel produs.

  Este vorba de SKIN BY ANN WEBB Super Retinol Slow Release Retinol Cream 1 oz. Din pacate nu am gasit nicaieri care este concentratia de retinol, am gasit doar ca ph-ul este intre 4.75 si 5.75, iar aceasta este marea mea nelamurire. De ce este variabil ph-ul? Ce se schimba in tubul de crema astfel incat se schimba si ph-ul? In cazul unei creme cu retinol conteaza ph-ul, ca la exfolianti?

  Tubul este opac si se inchide cu capac ce se insurubeaza.

  Avand in vedere ca nu imi pot procura Differin, care este bestial, am inceput sa caut inlocuitori. Daca mai aduci cand vii la intalnirile din Bucuresti, o sa cumpar toate tuburile, sa am rezerve 🙂

  Ingredientele nu le-am gasit mot-a-mot in dictionar, insa am gasit forma mai mai mult sau mai putin scurta si am analizat ce am gasit:
  Certified Organic Aloe Barbadensis Leaf Juice – good, anti-irritants, plant extracts
  Caprylic/Capric Triglyceride – good, emollients, plant extracts, thickeners/emulsifiers
  Cetearyl Ethylhexanoate – good, emollients, thickeners/emulsifiers
  Hyaluronic Acid (Algae) – best, skin-identical ingredients
  Palmitoyl Dipeptide-5 Diaminobutyroyl Hydroxythreonine – nu l-am gasit
  Palmitoyl Dipeptide-5 Diaminohydroxybutyrate – nu l-am gasit
  Retinol – best, cell-communicating ingredients, vitamins, antioxidants
  Olea Europaea (Olive) Oil – best, antioxidants, emollients, plant extracts, skin-identical ingredients
  Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil – good, plant extracts
  Tocopheryl Acetate (Vitamin E) – best, antioxidants, vitamins
  Glycerin – best, skin-identical ingredients
  Sucrose Tristearate – am gasit doar „sucrose”, care e good, skin-identical ingredients
  Polysorbate 60 – nu am gasit decat 20, 80 si „polysorbates”, care sunt good, surfactants/detergent cleansing agents, thickeners/emulsifiers
  PEG-20 – nu am gasit forma simpla, ci cu „methyl glucose sesquistearate” in plus, iar acesta este good, emollients, surfactants/detergent cleansing agents
  Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2 – am gasit forma fara „-2”, care este good, emollients, thickeners/emulsifiers
  Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil – poor, antioxidants, fragrance: synthetic and fragrant plant extracts, irritants, plant extracts
  Pelargonium Graveolens (Geranium) Oil – poor, antibacterial/anti-acne, irritants, plant extracts
  Butylene Glycol – good, slip agents
  Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer – good, film-forming/holding agents
  Phenoxyethanol – good, preservatives
  Ethylhexylglycerin – good, preservatives

  Multumesc!

  • Alexandra,
   In timp pH-ul unui produs se schimba pentru ca exista ingrediente active cu rol de stabilizare de pH, ingrediente care se deterioreaza in timp. Retinolul functioneaza de obicei la pH mai mare de 4, dar poate fi activ si in produse cu acizi, la pH mai mic. Nu iti fa griji de pH, fa-ti griji de ambalaj.
   Daca produsul tau este in recipient cu capac cu surub sigur nu poate avea o concetratie prea mare pentru ca nu ramane stabil acel retinol. Produsul tau este foarte departe de Differin. Nu inteleg de ce te complici cand ai solutia la indemana. Clinical 1% Retinol aplicat o data pe saptamana are efecte asemanatoare cu Differin aplicat de 3-4 ori pe saptamana. Iar mini produsul iti este suficient pentru peste 10 aplicari.
   In fine, revenind la produsul tau. Nu e rea formula, are si peptide, are si retinol. E simpluta, dar nu e rea. Important este ca ingredientele acelea active sa aiba concentratii bune, nu sa fie doar cu numele in produs, asa cum este de obicei. Iar la 20 de dolari produsul cred ca ingredientele acelea au concentratii mici.
   Cele doua uleuri esentiale sunt iritante.

   • Iti multumesc mult pentru raspuns! Am ales sa fac analiza produsului pentru ca este in tub, nu borcan, altfel nu avea rost. Retinolul si borcanasele nu fac treaba buna impreuna. Daca un produs ar putea avea efecte pe ten, asta pot afla numai incercandu-l, dupa ce fac si analiza chimica.

    Mi-a placut foarte mult differin. Nu prea ma atrage clinical retinol, pentru ca nu stiu foarte multe despre el, am retinut doar ca trebuie amestecat cu crema preferata, ori eu nu doresc acest lucru. Poate mi-am facut o parere gresita si poate sunt pornita spre differin si din cauza asta nu am facut mai multe cercetari referitoare la clinical.

    • Alexandra,
     Intre Differin si produsul tau este o diferenta de la cer la pamant, din pacate.
     Retinol 1% este foarte aproape ca efecte de Differin, nu se amesteca cu nimic, se aplica pe piele.
     Eu sunt la fel de mare fan Differin, l-am folosit 4 ani. Dupa prima luna de 1% Retinol nu m-as mai intoarce la Differin.
     Dar daca ai ceva cunostinte in Turcia, acolo se gaseste fara reteta, la orice farmacie.

 • Buna, iti citesc cu interes postarile, sunt foarte bine documentate si la obiect
  In primul rand multumesc pentru munca depusa pentru a ne ajuta pe noi cele ce ne chinuim cu aceasta problema
  Sunt plecata in UK de 2 luni, si mi-am achizitionat A313 pomade. M-am dat o singura data si pielea mi-a reactionat destul de dur. Am achizitionat crema pentru semne (pete, nu gauri). din ceea ce am citit scris de tine, incerc sa o folosesc la inceput o data la 3-4 zile, pana mi se obisnuieste pielea

  Nu am gasit foarte multe informatii despre ea, dar atat cat am citit mi s-a parut k
  Ma poti ajuta cu mai multe informatii?

  PS.
  tenul meu este uscat si foarte sensibil, deschis ca nuanta, nu am puncte negre ci doar multe semne ramase de la ruptul si scormonirea incorecta.

  Multumesc!

  • Tirdea,
   Stii ce nu inteleg eu? Care este concentratia de retinol din acel produs? Pentru ca 200.000 UI este termen doar pentru capsule sau medicamente lichide, nu pentru medicamente cu aplicare locala si nici nu exista formula pentru a determina procentul pentru ca fiecare ingredient are alta valoare de mg pentru 1 UI.
   In fine, este posibil sa nu tolerezi retinolul sau sa nu tolerezi acea concentratie (pe care nu o stiu). Poti incerca sa aplici o data sau de doua ori pe saptamana sa vezi ce se intampla, dar daca iritatia persista nu mai aplica, poate ca pur si simplu nu tolerezi retinolul.
   Poti incerca si Clinical 1% Retinol mini produs (il gasesti la Paula’s Choice UK), este foarte eficient, il aplici o data pe saptamana, seara.
   Nu uita, protectia solara aplicata in strat generos este obligatorie.

 • Buna Corina..iti multumesc pt tot ceea CE faci pt noi.mi-am achizitionat deja un set cu produse PC , insa am cateva nelamuriri si te rog sa ma ajuti . am tenul mixt spre gras cu puncte negre in zona t si puncte albe pe pometi .diferin am incercat sa il achizitionez de LA farmaexpress si mi-au spus ca nu se poate fara reteta.daka folosesc serul cu retinol din gama resist sau clinical retinol 1% mai pot folosi differin sau isotrexin ?si pt tenul meu dak folosesc bha2%,pot sa folosesc si aha pt puncte albe? mi le-am Scos akum un an si au reaparut. am citit in cateva nopti articolele tale dar totusi as vrea sa ma luminezi can sa fiu sigura.

  • Taby,
   Daca folosesti Clinical Retinol 1% nu mai ai nevoie de Differin sau Isotrexin.
   Poti sa folosesti si BHA si AHA, dar eu ti-as recomanda sa incepi cu BHA. Oricum punctele albe trebuiesc scoase.

 • buna! eu am o acnee foarte nesuferita pe care reusesc sa o tratez pe anumite perioade, apoi revine. in 2012 am fost la dermatolog, mi-a recomandat skinoren, isotrexin, curatare, protectie solara. am avut roseata, iritatie, senzatie de arsura uneori de la isotrexin, dar rarind aplicarile, am reusit sa-l suport pana la urma. la momentul respectiv am avut rezultate excelente. acum vreun an si jumatate mi-a revenit acneea si, descoperind blogul tau intre timp, am hotarat sa incerc doar brevoxyl. mi-a tratat foarte bine acneea, aveam tenul curat si luminos, si prea putine reactii adverse (putina uscaciune uneori). acum iar am o perioada de acnee ”explodata”, de data aceasta destul de grava, si pe obraji, ceea ce nu mi s-a mai intamplat. dar brevoxylul nu se mai gaseste, n-am reusit sa fac rost de niciun fel. am incercat sa folosesc skinoren, n-are niciun efect si voiam sa-l combin cu ceva. inteleg ca isotrexinul nu-l recomanzi pt ca are antibiotic, atunci cu ce? retin-a sau ce se gaseste la noi si ar fi eficient in combinatie cu antibacterian? p.s. : am folosit si AHA si BHA de la inceputul anului, acum pe timp de vara fac o pauza. oricum n-am vazut nicio ameliorare de la ele, dar poate nu au rezultate spectaculoase in doar cateva luni. as astepta brevoxylul sa apara, (oare mai apare??), dar e prea horror tenul meu, am cedat nervos 😛 multumesc!

 • Ma numesc Victoria , am peste 50 de ani . Am citit un articol despre crema cu MATRYL ca este foarte buna . Va rog sa_mi spune-ti dacă este adevărat și care sînt acele creme.

  Mulțumesc

  • Victoriam
   Matryl este un ingredient, din pacate nu vei gasi produse care sa aiba in compozitie o asa mare concentratie pentru a fi cu adevarat eficient.
   ‘Trade name Matrixyl, a fatty acid mixed with amino acids. The only research showing this has any significance for skin was carried out by the ingredient manufacturer, Sederma. In their research, three different “half-face” studies with a total of about 45 participants showed it to be better than a retinol or vitamin C product (Source: Journal of Cosmetic Science, January–February 2001, pages 77–78). Without independent substantiation, however, there is no way to know how accurate this company-funded research is. Further, according to Sederma’s research, the recommended concentration for this ingredient is 3% to 5% and there are few, if any, lines that include more than just a trace amount in their products.’ – http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/palmitoyl-pentapeptide-3

 • Bună Corina scuze de deranj dar folosesc adapalene de ceva timp…. Si nu prea inteleg faza cu lumina… Retinoizi se distrug si la lumina de la becu din baie (seara) sau din camera? Si am pielea foarte uscata… Ca si cum ar cadea pot sa aplic cremă hydratanta fix dupa adapalene sau trebe sa astept… Multumesc mult

  • Denisa,

   Becurile nu emit radiatii UV asa cum face soarele 🙂 Retinoizii sunt distrusi de UV. Poti aplica imediat dupa adapalene si ar fi bine sa raresti aplicarile la 2-4 pe saptamana, bineinteles doar seara. Uscaciunea fetei se poate datora faptului ca ai aplicat mai mult decat poate tolera pielea ta. Si nu uita, in fiecare dimineata trebuie sa aplici protectie solara, altfel te vei arde.

 • Buna pasagera! Scriu acest mesaj pentru ca vreau sa trag un semnal de alarma…Desi retinoizii au efecte extraordinare pentru piele, pot avea efecte secundare psihice si neurologice dezastruoase. Pot sa confirm acest lucru pentru ca am patit-o pe pielea mea. Din decembie am inceput sa folosesc Airol 0,05 % , la inceput l-am folosit doar 1 data pe saptamana si dupa a 2-a saptamana am inceput sa am niste stari usor depresive, am crezut ca este de la stres. Am pulsat la de 2 ori, apoi de 3 pe saptamana si a inceput sa-mi tremure vederea, apoi capul, apoi mainile, apoi palpitatii si zgomote intensificate mai ales seara inainte sa adorm, insomnii si anxietate. In nici un caz nu am asociat starile mele cu tretinoinul. Am ajuns la urgente, la psihiatru si la psiholog. Acum 1 saptamana mi-a ajuns si tretinoin-ul de 0,1 pe care l-am folosit 1 singura data pentru ca in noaptea in care l-am aplicat, nu am dormit si am stat cu dintii inclestati, auzeam zgomote ciudate in ureche iar a 2-a zi stari de greata si anorexie. De atat a fost nevoie sa-mi dau seama ca de fapt am toate starile nasoale de la tretinoin. Am intrerupt aplicarea si au disparut aproape toate simptomele, au mai ramas insomniile si palpitatiile care s-au redus considerabil ca frecventa si intensitate. Abia acum am facut mai multe cercetari si DA, mai sunt persoane care au avut aceleasi simptome, desi pe prospect nu este specificat ca ar avea efecte adverse de acest fel. Oricine se hotaraste sa introduca in rutina de ingrijire un retinoid medicamentos, sa fie atenta la orice stare schimbata si sa intrerupa aplicarea imediat in caz de apare vreun simptom dubios. In cazul meu nubstiu exact cat timp va dura pana voi elimina complet tretinoinul din organism si voi scapa de toate simptomele.

  • Alina,
   Multumesc. Eu am povestit despre retinoizi si starile depresive. Insa exista studii care demostreaza ca persoanele predispuse la probleme de acest gen pot fi afectate de retinoizii medicamentosi administrati oral. Nu am citit nici un studiu pentru aplicari locale, dar stiu cu siguranta ca organismul nostru poate raspunde in multe feluri la substantele care ajung in sange (da, retinolul aplicat pe piele ajunge in sange, in concentratie foarte mica). Exista persoane care au facut soc anafilactic de la o aspirina, cu siguranta exista persoane care au efecte adverse serioase la retinoizi. Insa atentie mare, nu putem generaliza!!! Chiar deloc.
   Personal recomand ca oricine doreste sa foloseasca un medicament sa o faca la recomandarea medicului. Din pacate, nici macar acest lucru nu te fereste de eventualele efecte adverse.

 • Buna Corina, sper din tot sufletul sa ti gasesti putin timp si sa mi acorzi putina atentie. Am 20 de ani am un ten acneiC. Acum 4 5 luni mi se depistat un chist marisor la ovarul stang , ginecologul mi a dat un tratament timp de 3 luni cu anticonceptionale Yasmin ca prin minune nu imi mai apar cosurile mari cat capul meu . Am ramas cu cateva pete rosii , frunte barba . Am observat ca am o piele sensibila si observ mici vene daca ma uit atent la piele .de asemenea am un ten cu porii deschisi sau cum sa zic ca am mereu puncte negre zona T frunte barbie nas . Vreau sa te rog mult sa mi sugerezi , sa ma indrumi cum sa mi ingrijesc tenul corect . Abia am putut sa scap de cosuri sper sa nu apara dar vreau si tenul fara pete si puncte negre micute pe tot tenul. Mai vine si vremea rece si am o piele predispusa la intosire la frig uscare .Mersi mult astept un raspuns

 • Bună Corina,

  După îndelungi căutări am decis să încerc Neutrogena , cremă anti-rid de noapte cu retinol.
  Am două rugăminți :
  Nu stiu de unde să comand nu gasesc in farmacii ….
  Daca poți spune-mi cât de grav este ca are acel BHT la final si un compus al ureei care este iritantă.
  Lista de ingrediente arată asa :
  Water
  C12 C15 alchil benzoat
  Gliceride
  Cetearil alcool
  Etilhexil hidroxistearat
  Dimeticona
  Extract frunza ceai verde
  Retinol
  Pantenol
  Este disodic
  Tocoferol
  Ceteril gliceride
  Polifosfat 20
  Trietanolamina
  CH3-paraben
  Propilparaben
  Butylene glycol
  Diazolidinil uree
  BHT
  Carbomer

  Are multe recenzii bine pe beautypedia.

  Acel pantenol nu este adaugat ca sa evite iritarea pielii de la alte ingrediente iritante cum ar fi acest retinol care este atât de bun pielii?… si altele, eu nu stiu chimie cosmetică!

  Îti mulțumesc, Corina!

  • Buna Ana,
   Review-ul de pe beautypedia este corect, nu am nimic de adaugat la el. Panthenol este o forma de vitamina B, citeste despre el in dictionarul de ingrediente. (nu inteleg intrebarea ta, retinol nu este iritant, pur si simplu nu este foarte bine tolerat si cauzeaza efecte adverse; sau intrebi daca Panthenol are proprietati anti iritante? Nu suficient de multe pentru a opri efectele adverse ale retinolului, daca acestea apar).
   Nu stiu de unde poti comanda acest produs, imi pare rau.

   • Corina,

    Am inteles ideea despre B5.
    In legătură cu BHT -ul insist.
    Crema de ochi Cosmetic plant avea BHT la final; mi-ai zis să nu aplic pe piele.
    La fel si acest produs are BHT…
    Datorită tie am reînceput să am grijă de tenul meu.
    Acest produs este accesibil bugetului meu, are recenzii bune pe beautypedia însă ce fac bht-ul.
    Datorită tie am curiozitatea să incerc acest produs, citind articolele tale.
    Imi poti spune măcar ce efect negativ are acest bht asupra sănătății?
    Intenționez sa -l folosesc o vreme…
    Uitam, crema este intr-un tub metalic cu capac ce se insurubeaza.
    Din unul din comentarii am inteles ca nu ar fi stabil retinolul astfel ambalat…
    Daca nu poți sa ma lamuresti voi intelege pozitia ta.

    • Ana,
     In ultimul timp s-au facut foarte multe teste pentru acesti iritanti si alergeni, se schimba multe lucruri in industria cosmetica. Eu evit BHT-ul pentru ca in urma cu 5 ani am citit ceva studii care puneau semne de intrebare, insa se pare ca in concetratiile admise de legislatia in vigoare nu prezinta risc asupra sanatatii, cel putin asta se spune acum. Retinolul nu poate fi stabil daca este in tub cu capac, dar depinde destul de mult de tipul de retinol folosit. Daca are pret bun, are formula buna, incearca-l, nu ai nimic de pierdut.

     • Pe beautypedia scrie ca e ambalat astfel încât să fie stabil. Retinol,asa este trecut.Simplu.
      Nu ma las pana nu pun retinol pe piele!!!
      Acum problema mea e ca nu dau de el.
      Nu reusesc de pe telefon sa fac comandă.
      Am acces la Internet doar de pe telefon.
      Îți multumesc Corina.
      Datorită tie folosesc acum trei produse pentru ten, fara iritanti, tenul arată mult mai bine ca-nainte.
      N-am renuntat nici la mixul de uleiuri seara.
      Mai rămâne acest produs tratament pe care vreau sa-l folosesc dar nu stiu cum sa pun mâna pe el.
      Poate m-ajută cineva care-mi va citi comentariul.
      O doamnă drăguță.
      Un site de unde să pot comanda prin telefon.
      Mulțumesc

      AnaTe rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.