Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți

Molecula de vitamina A (întreaga moleculă) se numește Retinol. Substanțele derivate din vitamina A formează, împreună cu retinolul, o categorie de substanțe numite retinoizi. Aceste substanțe chimice pot fi naturale sau sintetice și pot avea uz cosmetic sau pot fi incluse în produsele farmaceutice cu aplicare cutanată, în funcție de proprietăție lor.

Retinoizii sunt ingrediente clasificate în trei generații (denumirile sunt cele oficiale, așa cum apar ele în listele de ingrediente):

Prima generație de retinoizi include: retinol, retinal (retinilaldehyde), tretinoin (all trans retinoic acid), isotretinoin (13-cis-retinoic acid), and alitretinoin (9-cis-retinoic acid).

A două generație include: etretinate, acitretin.

A treia generație include: tazarotene, bexarotene și adapalene.

Retinol și derivate de vitamina A – ingrediente în produsele cosmetice

În cazul produselor cosmetice, ingredientele derivate din vitamina A care se regăsesc cel mai des în lista de ingrediente sunt:

Retinol – întreaga moleculă de vitamina A;

Retinal (retinilaldehyde) –  o formă de vitamina A;

Retinyl acetate (retinol acetate) –  ester al retinolului, o substanță cu proprietăți asemănătoare cu ale retinolului;

Retinyl palmitate (retinol palmitate) –  ester al retinolului combinat cu acid palmitic,  forma sintetică a substanței retinyl acetate;

Aceste forme de vitamina A sunt înrudite, unele fiind mai active decât altele la nivel molecular, dar ca ele să aibă impact asupra pielii este nevoie să fie transformate în acid retinoic. Pentru a ajunge să fie în formă de acid retinoic, substanțele suferă transformări la nivel molecular care arată așa (de cele mai multe ori): orice retinoid aplicat pe piele se transformă în retinol care se transformă în retinialdehyde care se transformă în acid retinoic.

Acest proces este ireversibil, unii retinoizii se transformă în alt fel, dar fiecare dintre ei trec prin forma de retinialdehyde și apoi în forma de acid retinoic, acest acid fiind cel care face posibilă acțiunea oricărei forme de vitamina A asupra pielii.

Cu cât retinoidul de la care pornim are nevoie de mai puține transformări pentru a fi benefic pielii, cu atât impactul lui asupra pielii este mai mare și timpul în care aceste beneficii devin vizibile este mai mic. Concentrația joacă de asemenea un rol important, există studii care arată că retinol 1% are efecte asemănătoare cu retinoizii farmaceutici (Retin-A, Differin, Isotrexin etc).

Totuși, cu cât retinoidul este mai aproape de forma de acid retinoic și cu cât este mai mare concentrația lui cu atât potențialul iritant este mai mare.

Explicația vine din faptul că doar o mică parte din retinoidul aplicat pe piele penetrează pielea, deoarece retinoizii au moleculă mare, greu de absorbit în piele. La suprafața pielii rămâne o cantitate mare de retinoid, iar acea cantitate este de fapt cea care irită pielea și duce la roșirea, uscare și descuamarea ei.

Acidul retinoic trimite informații celulelor pielii „spunându-le” să se comporte cât mai normal, să se reproducă în celule mai sănătoase, iar celulele „ascultă” și „se supun” cerinței. De aceea proprietatea principală a retinoizilor este de a „comunica” celulelor pielii, ei fiind numiți ingrediente cell communicating.

Retinolul și retinilaldehyde sunt cele mai active dintre derivate, cu cel mai mare impact asupra pielii dintre toate ingredientele de acest tip care se găsesc în produsele cosmetice, celelalte forme amintite mai sus fiind mult mai puțin active atunci când sunt aplicate pe piele. La polul opus, retinyl palimitate este substanța cu cel mai mic efect asupra pielii dintre retinoizi.

În urma cercetărilor în domeniul medical s-a dovedit că o concentrație de retinoizi între 0.1-1% este benefică pielii, bineînțeles că produsele cu concentrații apropiate de 1% au un impact mai mare asupra pielii, efectele benefice fiind observate mult mai repede (același lucru este valabil pentru efectele secundare).

De cele mai multe ori în produsele cosmetice nu este inclus retinolul ci una din formele mai „slabe”, iar concentrațiile de retinoid sunt foarte mici, retinoidul fiind listat spre sfârșitul listelei de ingrediente, cu concentrații mai mici de limita 0.1%. Aceste produse, pentru a fi cu adevărat eficiente ar trebui să aibă concentrații mult mai mari de substanțe înrudite cu retinolul (cele enumerate mai sus).

Majoritatea producătorilor folosesc substanțe mai puțin active (sunt mult mai ieftine) pretinzând că ele ar avea mai puține efecte secundare, dar în urma cercetărilor s-a dovedit că, dacă aceste substanțe sunt prezente în concentrațiile necesare pentru a avea potențialul de cell communicating, atunci și efectele secundare sunt la fel de ca și în cazul aplicării retinolului.

Produsele cu concentrații mari de retinyl palmitate pot fi mai puțin iritante pentru piele decât cele cu o concentrație mai mică de retinol, dar efectele acestora sunt și ele mai puțin vizibile.

Retinoizii farmaceutici – ingrediente ale medicamentelor cu aplicare cutanată 

Atenție: nu folosiți două produse de acest gen în rutina zilnică (chiar daca unul se aplică local și altul se administrează oral).

Toate celelalte derivate de vitamina A sunt considerate medicamente. Aceste medicamente tratează multe alte boli mai severe decât afecțiunile cutanate.

Cei mai cunoscuți sunt tretinoizii, ei fiind forma acidă a vitaminei A (forme de acid retinoic), iar dintre cele mai cunoscute medicamente care le conțin amintesc: Aberela, Airol, Renova, Atralin, Retin-A, Avita, Retacnyl, Refissa, Stieva-A, Vesanoid, etc.

Alte forme de retinoizi sunt tazarotene (medicamente: Avage, Tazorac), bexarotene și adapalene (medicamentul ce îl conține se numește Differin).

Isotretinoine, care este la rândul lui un acid retinoic, se comercializează sub formă de medicament cu aplicare locală (Isotrex, Isotrexin, etc) sau medicament care se administrează oral (Roaccutane, Sortret, etc). Din păcate, Isotrexinul, singurul medicament de uz cutanat disponibil în România care conține isotretinoine conține un antibiotic (eritromicina).

Când mă refer la retinoizi în acest articol nu iau în considerare forma orală de isotretinoine, despre Roaccutane am scris mai multe aici, are efecte diferite de ale retinoizilor în general.

Efectele benefice ale au retinoizilor asupra pielii

Fiind ingrediente cell communicating, ele „spun” celulelor să se nască sănătoase și promovează formarea fibrelor de colagen și repararea elastinei, acestea fiind unele dintre cele mai importante beneficii. Tot ceea ce încercam să realizăm în urma aplicării produselor cosmetice (și medicamentelor în cazul în care suferim de afecțiuni cutanate) este să avem o piele cât mai sănătoasă.

Toate formele de vitamina A au proprietăți antioxidante, aducând beneficii majore tenului prin acțiunea lor, în special în repararea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii cauzate de factorii de mediu.

Datorită proprietăților de mai sus, îmbunătățesc aspectul ridurilor, ajută la ameliorarea eczemelor, petelor, decolorării pielii, acneei, celulitei, cicatricilor minore, keratosis pilaris etc, îmbunătățesc aspectul porilor dilatați și a pielii în general.

Sunt substațe care tratează și ameliorează multe afecțiuni cutanate (și nu numai afecțiuni cutanate).

Efectele secundare observate în urmă aplicării retinoizilor

Retinoizii sunt substanțe cu potențial iritant care pot duce la roșirea, uscarea și descuamarea pielii sau chiar apariția pustulelor în caz de intoleranță.

Aceste efecte depind foarte mult de cât de activă este forma de retinoid pe care o folosiți, substanțele cele mai active (tretinoizii, isotretinoizii, etc) având cele mai multe efecte secundare, iar cele întâlnite în produsele cosmetice (retinol și celelalte forme mai slabe) au foarte puține efecte de acest gen, sau chiar deloc, în funcție de concentrația acestora.

De asemenea concentrațiile mici de retinoizi din produsele cosmetice fac ca aceste efecte secundare să fie rar raportate (atenție: în cele mai multe cazuri aceste concentrații sunt prea mici ca pielea să simtă beneficii în urmă folosirii lor).

Efectele secundare pot fi minimizate dacă folosiți protecție solară în fiecare zi și dacă folosiți un produs hidratant potrivit tenului vostru. Protecția solară este obligatorie a fi aplicată în fiecare zi din an, indiferent de anotimp.

Efectele pe care retinozii NU le au asupra pielii

Retinoizii nu sunt exfolianți, pentru că ei, spre deosebire de acizii exfolianți (acid salicilic, acid glicolic etc), afectează stratul inferior al pielii (derma), acolo unde se reproduc celulele. Confuzia este dată de faptul că până și cea mai slabă formă de retinoizi poate irita pielea și o poate usca.

Retinozii nu omoară bacteria Propionibacterium Acnes, cea care cauzează acneea, dar ei ajută la refacerea formei porilor și astfel dau voie unui agent anti-bacterian să ajungă cât mai repede la această bacterie și să o omoare. Retinoizii funcționează perfect în tandem cu produsele antibacteriene în tratarea acneei.

Retinoizii nu fotosensibilizează pielea, dar datorită potențialului iritant și mai ales datorită calității lor de a ajuta pielea să „producă” celule sănătoase este neapărat necesară protecția solară SPF 30 sau mai mare deoarece soarele poate agrava iritația.

Celulele sănătoase sunt vulnerabile în fața efectelor UV, pielea se irită foarte repede în cazul lipsei SPF-ului, iar fără protecție solară efectele retinoizilor sunt mult scăzute (este mult de povestit pentru a explica această idee, puteți ciți mai multe informații pe blog dacă doriți).

Deși retinoizii nu sunt considerați fotosensibilizanți și există chiar dovezi despre acțiunea lor benefică asupra daunelor cauzate de radiațiile solare, în urma expunerii la radiațiile solare fără protecție solară SPF 30 sau mai mare, retinoizii pot cauza sensibilizarea pielii  (uneori permanentă).

Expunerea la radiațiile solare se întâmplă din primul minut în care suntem expuși luminii solare.

Alte informații importante despre retinoizi

Retinoizii sunt substanțe care se distrug foarte repede în prezența luminii și a aerului, de aceea nici un produs care conține retinoizi sau retinol și este ambalat în borcan sau în ambalaje transparente nu aduce beneficii pielii.

Produsele care conțin retinol în concentrații mari trebuiesc ambalate în recipiente cu pompă airless pentru a menține retinolul stabil în timp.

Pentru că sunt sensibili la lumină, retinoizii trebuiesc aplicați seara. Dacă este nevoie neapărată îi puteți aplica dimineața, dar aplicați imediat un produs cu protecție solară suficient de mare. Retinoizii farmaceutici și concentrațiile mari de retinol (1%) se aplică doar seara.

Deoarece au potențial iritant, este important să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici sau retinol 1% treptat, o dată la câteva zile, depinzând bineînțeles de forma de retinoid pe care o folosiți. În cazul retinolului în concentrații mai mici de 0.2% este nevoie să fiți precauți, dar s-au semnalat foarte puține cazurile de iritație majoră.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestor substanțe și a minimiza efectele adverse este nevoie să aplicați un produs hidratant seara, după ce ați aplicat retinoidul și un produs cu protecție solară dimineața (indiferent de zi).

Evitați folosirea produselor cosmetice care conțin iritanți, pot amplifica orice efect advers al retinoizilor (de fapt al tuturor ingredientelor-medicament). Atenție: hidratare nu înseamnă aplicarea unei creme grase (cu emolienți), ci înseamnă aplicarea unui produs ce conține antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicanting și anti iritanți.

Retinoizii nu sunt ingrediente miraculoase, de aceea ele sunt mult mai eficiente alături de ingrediente care ajută la ameliorarea diverselor afecțiuni pe care le tratați. De exemplu, un retinoid singur folosit pentru a trata acneea nu va avea niciodată efectele unei scheme de tratament ce conține un produs antibacterian, un produs exfoliant, etc.

Sau, un ser cu retinol nu va avea efecte notabile decât dacă are o concentrație mare (cum ar fi 1%), însă un produs cu retinol, antioxidanți, skin identical este cu adevărat un produs ale căror efecte se vor vedea pe piele, indiferent de concentrația retinolului.

Retinolul are efecte benefice asupra pielii chiar și în concentrații foarte mici (0.01%), însă o dată cu concentrația crește și riscul efectelor secundare (iritația pielii, usturime etc):

 • concentrație mică 0.01% – 0.03%
 • concentrație medie 0.04% – 0.2%
 • concentrație mare 0.5% – 1%

Pentru a trata petele retinolul este benefic alături de ingredientele inhibitoare de melanină și de exfoliantul chimic. Pentru ameliorarea porilor dilatați retinol 1% și retinoizii farmaceutici au efecte bune, mai ales folosiți împreună cu alte ingrediente cell communicating (ex: niacinamide) și acid salicilic.

Pielea este cel mai mare organ al nostru, el are nevoie de mult mai multe ingrediente benefice decât îi putem da noi, de aceea vă recomand să folosiți produse formulate complex, cu multe ingrediente benefice.

Pielea acceptă sau NU acest tip de ingrediente, de aceea este bine să luați în considerare că nu toate persoanele pot folosi retinoizii, descuamările, iritația, roșirea și uscarea pielii nu sunt efecte dorite, dacă ele persistă este mai bine să răriți aplicările produsului sau chiar să opriți cu totul folosirea lui. În acest caz puteți încerca variante de produse cu concentrații mai mici sau retinoizi mai blânzi.

Unele forme de retinoid farmaceutic nu pot fi aplicate în același timp cu benzoyl peroxide, de aceea se recomandă aplicarea acestuia din urmă dimineața și a retinoidului seara. Retinolul și celelalte forme de vitamina A conținute în produsele cosmetice nu devin ineficiente în prezența benzoyl peroxidului. Dintre formele medicament, doar Differin (adapalene) se poate folosi în același timp cu benzoyl peroxide.

Dacă nu ai folosit retinoizi este bine să testezi toleranța pielii cu concentrații mici și medii de retinol, iar dacă tolerezi bine poți alege retinoizi farmaceutici sau concentrații mari de retinol (mai mare decât 0.5%).

Cum se introduc retinoizii (farmaceutici sau 1% retinol) în rutina zilnică

Dacă doriți să introduceți retinoizi în rutina zilnică de îngrijire a pielii, există o metodă recomandată de multe articole medicale. Considerând că folosiți retinoizii în mod corect (așa cum am descris mai sus) se recomandă începerea folosirii unui ingredient de tip acid retinoic (tretinoid, isotretinoid, alitretinoin), a unui retinoid de generația trei sau a unui produs cu retinol 1%.

Adapalene are câteva avantaje în plus față de tretinoizi, l-am folosit pentru petele post acnee și tendințele acneice, pe termen lung cu rezultate foarte bune. Din nefericire nu este disponibil în România, el se găsește în Europa, dar aveți nevoie de prescripție medicală (este totuși un medicament și mi se pare normal să fie așa) pentru a-l achiziționa. Differin este disponibil în România, poate fi achiziționat de la firma Farmaexpress, au site online.

Dacă nu puteți începe cu Differin, există pe piața din România forme de acid retinoic (tretinoizii Retin-A, Airol Roche și Smooderm și isotretinoinul Isotrexin care conține și antibiotic!!!). Personal, vă recomand să consultați un dermatolog înaintea folosirii medicamentelor care conțin retinoizi, acesta vă poate da mai multe detalii. De asemenea, vă rog să citiți prospectul oricărui medicament pe care urmează să îl folosiți.

Eu vă sfătuiesc să începeți folosirea retinoizilor farmaceutici cu aplicări o dată la 3-4 zile, iar pentru retinol 1% începeți cu aplicări săptămânale, urmărind cu atenție reacția pielii. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile produsului și toleranța pielii.

Bineînțeles, pentru a avea potențialul de a ajuta celulele pielii să se nască sănătoase, retinoizii ar trebui să aibă concentrațiile specificate mai sus.

Celelalte forme de retinoizi găsite în produsele cosmetice și amintite mai sus se regăsesc în numeroase produse, sunt convinsă că foarte mulți dintre voi ați folosit produse ce conțineau o formă de vitamina A, chiar fără să știți.

Aceste produse au rareori concentrații de retinoizi care să aibă impact major asupra pielii, dar, în cazul în care pielea voastră este extrem de sensibilă și, cu toate precauțiile, totuși pielea voastră nu a acceptat nici măcar retinolul în concentrații mici (0.01%), concentrațiile mici de retinoizi mai slabi din produsele cosmetice sunt singurele variante pe care le puteți încerca.

Vă sfătuiesc:

Să țineți seama de toate cele de mai sus, dar mai ales să vă amintiți că pielea se comportă extrem de diferit la interacțiunea cu substanțele chimice (naturale sau sintetice) și că nu toți putem folosi retinoizi sau că toți cei care îi folosesc au rezultate spectaculoase.

Să nu vă lăsați influențați de experiențele altora când vine vorba de retinoizi și să citiți cât mai multe dovezi despre aceste ingrediente, de un an se spune că retinoizii pot fi toxici în concentrații mari, dar nu sunt dovezi concludente în acest sens, nu s-a tipărit nimic oficial în jurnalele medicale, dar există studii care arată că formele de acid retinoic pot avea efecte teratogene.

Prospectul  tretinoizilor din România nu menționează acest aspect sau sunt evazivi, recomandările de folosire în cazul femeilor însărcinate diferă la aceste medicamente, deși substanța activă și concentrația ei este aceeasi. Repet, nu există date concludente și oficiale, dar majoritatea medicilor nu recomandă folosirea acizilor retinoici in timpul sarcinii.

Personal am început să folosesc retinoizii în ordine „crescătoare”, retinol 1% este un produs nou: formele cele mai slabe în diverse creme, pe când încă nu știam ce sunt retinoizii, apoi am folosit retinol în concentrații 0.03% – 0.1% cu rezultate bune (pe care încă le folosesc în diverse produse), apoi tretinoizi cu rezultate excelente (Retin-A pentru acnee), apoi adapalene cu rezultate foarte bune în tratarea petelor și tendințelor acneice, acum folosesc retinol 1% o dată pe săptămână pentru a avea toate beneficiile retinoizilor.

Am renunțat de Adapalene din mai multe motive: în sfârșit am găsit un produs cosmetic similar ca acțiune care mă poate ajuta pe termen lung mai ales pentru porii dilatați, petele solare și ca principal ingredient anti aging, am folosit câțiva ani adapalene, era timpul să opresc folosirea lui, pot aplica noul produs doar o dată pe săptămână comparativ cu adapalene pentru care aveam nevoie de 3-4 aplicări.

Vă rog să citiți cât mai multe informații din surse de încrede despre retinoizi, sunt substanțe studiate intens în ultimul timp și apar mereu informații importante. Știrile, blogurile, wikipedia, site-uri fără autoritate în domeniu (ex: acne.about.com), nu sunt surse medicale.

361 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna,Pasagera!as aprecia daca ti-ai face putin timp sa te uiti si peste „probl”mea ,am 27 de anu ,si un ten mixt ,mentionez ca pana la varsa de 25 de ani am folosit pe ten numai apidermin -crema pe care o foloseste si mama mea (am folosit-o ptr ca imi facea f b si nu am avut niciodata probl cu tenul gen acnee sau altceva ) si uneori o mao alternam cu garnier si l’oreal.In schimb de anul trecut de cand au inceput dintr-o data sa imi apara niste cosuri pe frunte si portiunea dinspre urechi am tot folosit vichy,ivatherm pana la urma am ajuns la un dermatolog ptr ca acneea mea arata ca o eruptie.schema data de medic a fost urmat:eryfluid dimineata ,lysalpha active cream seara si ma demachiam doar cu sapun dove ,dupa 1 luna retin a seara si lysalpha dimineata-2 luni aprox iar dupa am continuat doar cu lysalpha 2 luni.(demachiere in continuare cu dove-nu am folosit fdt)ulterior mi-am cumparat bioderma apa micelara H2O si crema ptr ten sensibil tot de la bioderma,dar dupa nici 2 luni de la folosire iar mi-au aparut cosurile tot pe frunte si pe lateralele obrajilor spre urechi ,am fost din nou la dermatolog care mi-a recomandat isotrexin seara si dimineata crema avene Diacneal(care am inteles ca nu se mai fabrica si a fost inlocuita ci avene Triacneal) ,vroiam s ate intreb este ok acest tratament?ce sa folosec ptr demachiere?tot sapun eventual evene ,sau eucerin?si ce crema cu factor de protectie ar tb sa folosesc?
  Multumesc!

 • Buna!

  Ma confrunt cu niste cosuri in zona mandibulei si a gatului, in special pe partea dreapta, de vreo 2 luni. Nu reusesc sa scap de ele. Folosesc sapunul Acne Out, gelul spumant Sebium de la Bioderma in fiecare dimineata si seara si Isotrexin, pe care il aplic seara, la recomandarea medicului dermatolog. Poti sa ma ajuti cu cateva idei despre care ar putea fi cauza si sa-mi sugerezi un tratament?
  Pot aplica vitamina A uleioasa (asa cum se gaseste ea in farmacii, simpla, la sticluta) pe cosuri?
  Despre Peroxiben ai ceva informatii/pareri? Am inteles ca este asemanator cu Brevoxylul, dar nu cred ca se gaseste in Romania, mi-l poate aduce cineva din Spania.
  Multumesc frumos!

  • Buna Adi,
   Citeste articolul ‘Am acnee, cum procedez?’. Despre Benzoyl Peroxide am scris, Brevoxyl se gaseste in Romania mai nou.
   Nu mai folosi sapun. Sa nu uiti de protectia solara in fiecare dimineata.
   Cauza aparitiei acneei nu o poate sti altcineva decat tu, in urma unor analize te vei lamuri (vezi articolele despre acnee).

 • Buna!
  Nu vreau sa par neatenta, am incercat sa parcurg toate postarile si commenturile, dar e si fooarte mult material de parcurs 🙂 rugamintea mea ar fi sa-mi spui cum exact se pot folosi differin si benzoyl peroxide in aceeasi combinatie? Multumesc!

 • Buna! Daca imi iau de la farmacie o fiola de vitamina A uleioasa sau de oricare alt fel (nu stiu exact de ce tip se gasesc) si o aplic asa , pur si simplu, este ok pentru petele post acneice? Precizez ca petele nu sunt mai vechi de o luna sau chiar mai putin. Mi-e foarte frica sa nu mi se irite pielea si mai tare decat e deja rosie din cauza petelor. V-as ruga sa ma sfatuiti si cum , cat si cand sa o aplic (in fiecare seara, o data pe saptamana). Va multumesc anticipat!

 • Exista o lista intocmita de tine cu ingrediente (atat cu denuirea uzuala, cat si cu cea stiintifica, de pe ambalaje) in care acestea sa fie incluse, in functie de proprietatile si actiunile fiecaruia in cele 4 categorii (antioxidanți, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicanting și anti iritanți)?
  Am gasit o lista de genul acesta in articolul „Uleiuri vegetale”; mi-ar fi de ajutor o lista mai variata de ingrediente.
  Multumesc!
  Astept cu interes raspunsul tau.

 • Buna Corina,

  Participand la seminariile tinute de tine in Bucuresti, reusisem sa-mi creez o rutina. Insa acum, Retin-A nu se mai gaseste, la fel si Smooderm. Folosind doar BHA 2% lichid si AHA 8%gel de la Paula se pare ca nu reusesc sa obtin aceleasi rezultate ca atuni cand foloseam si Retin-a. Pur si simplu nu mai tin sub control punctele albe si negre… Ai putea sa-mi spui cu ce sa inlocuiesc retin-a? Nu stiu daca e cazul sa incerc Roaccutane. Mersi mult

 • Buna seara. Am 34 de ani, un ten normal cu usoare tendinte mixte. Nu am avut niciodata probleme cu el. Sotul meu a reusit sa imi procure din Franta 2 tuburi de Differin. Am inceput de 3 saptamani sa il aplic pe fata si in jurul ochilor de 2 ori pe saptamana. Precizez ca nu ma irita, nu pare a imi fi afectat tenul cu ceva. Intrebarea mea este: sa il folosesc in continuare, chiar daca nu am probleme cu tenul, si mai ales in jurul ochilor? Multumesc anticipat.

 • Si eu caut Retin-A de cateva zile si n-am gasit in nici o farmacie din Bucuresti :(:(, poate stie careva de pe unde poate fi procurat

 • Buna Corina! Vad ca articolul tau este ceva mai vechi, insa am o intrebare legata de retinol la care nu reusesc sa gasesc un raspuns multumitor. De ce este necesara (sau mai bine spus, obigatorie) aplicarea unei creme de protectie solara in timpul unui tratament cu retinol? Tot ce am inteles eu e ca razele solare anuleaza efectul substantei pe timpul zilei. Sau ca pielea devine mai sensibila si are neoie de protectie. Sunt una din persoanele cu ten destul de sensbil si nu stiu de ce, niciodata nu m-am impacat cu cremele cu spf mediu sau ridicat (30 sau 50). Sau poate nu am gasit eu crema buna pentru piele mea. Mi-am cumparat o crema cu retinol (Smooderm, desi am doar probleme usoare cu anceea) si vreau sa incep sa o folosesc, dar nu stiu la ce rezultate sa ma astept. Pot sa ma trezesc cu iritatii sau pete cauzate de soare?

  • Ane Marie,
   Retinoizii medicamentosi cum este si Smooderm (atentie, acesta nu este retinol) duc la fotosensibilizarea pielii daca nu se aplica protectie solara in timpul tratamentului si cateva saptamani dupa intreruperea lui. Fotosensibilizarea vine la pachet cu hiper pigmentarile (melasma), iritatii si roseata a pielii, senzatii de arsura, descuamari grave si uscarea/deshidratarea tenului. Lipsa protectiei solare poate avea efecte adverse neplacute, iti recomand sa citesti prospectul medicamentului pe care l-ai achizitionat.
   Retinolul aplicat fara protectie solara poate avea aceleasi efecte secundare negative, mai usoare insa. Alege SPF mineral – vezi articolele despre protectia solara, inclusiv cel care include sfaturile de alegere a unui astfel de produs.

 • Iti multumesc frumos pentru raspuns. Acum inteleg importanta cremei de protectie solara. Promit ca nu o sa sar peste ea. Am cautat creme cu psf mineral si cred ca voi incerca Avene, intrucat imi plac mult produsele lor.
  Mai am o intrebare, desigur, daca nu cer prea mult. Defapt, e o nelamurire a prietenei mele. Am tot vorbit cu ea despre retinol s.a.m.d si acum se intreaba daca e ok sa foloseasca capsule concentrate cu vitamina A seara? Mai adaug faptul ca folosseste o crema de zi cu spf inclus. Merci.

  • Ane Marie,
   Vitamina A din suplimentele alimentare nu au aceleasi efecte cu retinolul/retinoizii medicamentosi aplicati pe piele si nici aceleasi interdictii. Insa, fiind vorba de un supliment alimentar e mai bine sa consulte un medic nutritionist pentru a afla daca acest supliment poate fi administrat in cazul ei.

 • Buna,

  Pentru ten gras, pori deschisi si cicatrici post acneice – ce crema pot folosi?
  Am inteles ca Retin A nu se gaseste in farmacii…
  In momentul de fata folosesc Roacutanne, a doua cura. Doresc sa intrerup tratamentul si sa incep aplicare de crema cu retinoizi, si eventual, exfoliere cu BHA. Ma poti ajuta cu o schema de tratament? Nu am acnee.

  Multumesc,

 • Buna Pasagera,

  Te felicit pentru rabdarea cu care raspunzi la aceleasi intrebari, puse chiar si la 1-2 comment-uri distanta!

  Apreciez enorm toata munca depusa pentru noi cititoarele. Urmand toate sfaturile tale am reusit sa am un ten pe care il iubesc :D.

  Iti multumesc *)

 • Buna Corina,
  Eu am aproape un an de cand citesc, ma informez, experimentez si obtin rezultate de pe blog-ul tau. In tot timpul asta am reusit pana la urma sa-mi adun si sa-mi gasesc informatiile si produsele potrivite nevoilor mele. Am constatat ca e destul de greu pana sa gasesti reteta potrivita tie, am avut si perioade dezastruoase chiar daca avem produse bune, cu ingrediente benefice, am ajuns la concluzia ca poti avea efecte total negative si cu produse foarte bine formulate, si nu cred ca sunt singura, asta pentru ca ne incapatanam sa obtinem rezultate si facem exces de zel combinand si folosind cat mai multe de-o data. Eu asa am patit, in primul rand pt ca am dat peste foarte multe informatii pe care n-am reusit sa le filtrez corespunzator la mom respectiv si pe de alta parte pt ca voiam sa scap cat mai repede de probleme. In cele din urma am reusit sa trec peste toate etapele rele si sa am un ten normal. Am introdus Differinul in rutina abia dupa un an de cand citesc articolele tale si imi pare rau ca nu l-am incercat mult mai devreme. Pt. mine e un produs surprinzator de benefic si mi-ar placea sa scrii un articol exclusiv despre acest produs. 🙂
  Numai bine!

  • Crisu,
   Multumesc pentru comentariul tau, ai surprins foarte bine greselile pe care le fac majoritatea femeilor (pe care le-am facut si eu) atunci cand incearca sa isi amelioreze problemele tenului. Ai inteles ca nu exista produs miraculos, ca e nevoie de timp, ca produsele se aleg in functie de ingrediente si de reactia tenului la ele, ca rutina incepe de la simplu la complex, nu invers, ca e nevoie sa intelegi corect ce este pielea si ce nevoi are ea. Felicitari! Sper ca si tu, la randul tau, sa impartasesti informatiile acumulate altor persoane.
   O sa scriu despre Differin daca simti ca ai nevoie de un articol de acest gen 🙂
   Sa ai o zi minunata.

 • Salutare. Cum retin a nu se mai gasste in tara la noi si se pare ca nici in alte tari, am rugat o prietena din Italia sa imi cumpere si mi-a gasit isotrex ( isotretinoin ). Este sigur sa il folosesc pe fata pe o perioada lunga de timp ? Mentionez ca vreau s ail folosec pentru anti age si puncte negre, anterior am folosit retin a 0.05 si l-am suportat bine. Multumesc anticipat.

  • Petrov,
   Pentru prevenirea imbatranirii pielii si punctele negre exista solutii mult mai bune, eu nu as aplica un medicament pentru asta. Poti citi articolele dedicate celor doua probleme, poate te ajuta.
   Isotrexinul, ca si Retin-A-ul, poate sensibiliza tenul. Este alegerea ta daca il vei folosi sau nu.

 • Buna,
  As dori sa te intreb daca pot folosi Differin in loc de Retin-a pentru tratarea acneei? Am folosit Retin-a pentru acnee si am avut rezultate excelente, dar din pacate nu se mai gaseste.
  Multumesc

 • Buna Corina,

  De cand a disparut Retin-A de pe piata mi-a revenit acneea, am incercat alte produse, dar se pare ca numai retinolul imi prieste. Dermatologul mi-a prescris un alt unguent pe baza de vit A, dar nu gasesc in nicio farmacie din oras. Poti te rog sa-mi dai niste nume de creme cam cu aceleasi ingrediente ca Retin-A? Multuesc anticipat!

 • Buna Corina,
  As avea o intrebare legata de modul de introducere in rutina zilnica de ingrijire a Differin-ului. Mi l-ai recomandat si am reusit in scurt timp sa fac rost de el insa nu mai retin cum trebuie aplicat pe ten – doar pe zonele cu probleme sau pe toata fata.
  Multumesc,
  Carla

  • Georgiana,
   Poti aplica Differin doar pe zonele cu probleme sau chiar pe toata fata, in functie de ce anume doresti sa obti. Differin este un medicament complex, cu multiple efecte (vezi mai sus). Se aplica doar seara, la inceput o seara da, o seara nu. In functie de toleranta tenului tau poti aplica mai des sau mai rar.

 • Buna Corina, in primul rand scuze daca se repeta intrebarea 🙂
  din ce am citit, as putea inlocui Retin A cu Differin sau Smoothderm; doar ca nici unul nu se gaseste in Ro?… exista vreo varianta de inlocuitor de Retin A mai usor de procurat? De Crema cu Vitamina A de la Mebra imi poti spune ceva?
  Ms,

  • Irene,
   Differin se gaseste in Romania, se procura cu reteta de la farmaexpress.ro. Crema despre care ma intrebi are urmatoarea lista de ingrediente: Vaselinum , Paraffinum liquidum , Paraffinum , Cetostearyl alcohol , Cholesterol , Retinol.
   Practic este vaselina cu un continut foarte mic de retinol. Nu este nici macar un retinoid cosmetic, in nici un caz un retinoid gen Retin-a. Iar site-ul lor este suspendat din cauza ca nu si-au achitat facturile.

 • buna corina daca ma poti ajuta cu un raspuns ar fi minunat. folisesc rutina de ingrijire a pielii dupa epilare in cazul firelor crescute pe sub piele dar fara prezenta foliculitei.am observat ca in cazul meu orice cicatrice devine hiperpigmentata.ma gandeam ca ar fi timpul introducerii unui element ce ar rezolva axest lucru. retin a nu se mai gaseste un farmacii, am inteles ca a fost retras de pe piata si am citit ca nici smooderm nu mai este disponibil. ce altceva imi recomanzi?? iti multumesc amticipat

  • Ana,
   Eu ti-as recomanda sa folosesti AHA 10% si SPF inainte sa folosesti retinoizi. Iar pentru retinoizi alege Differin. Retin-a nu are momentan autorizare de punere pe piata, dar o sa fie repus pe piata din cate stiu eu.

 • Buna Corina,
  Am tenul mixt cu tendinte acneice. Folosesc de aprox. 2 ani doar produsele PC (gama Skin Balancing), iar in martie anul acesta am fost si la seminarul din bucuresti unde am avut o consulatie cu tine. De atunci am introdus differin in rutina (urmand schema recomandata de tine – o urmez cu strictete) dupa cum urmeza: dimineata = curatare, toner, o zi BHA 2% lotion, o zi skinoren, ser cicatrici si SPF; seara = demachiere, curatare, toner, o seara differin-crema hidratanta-ser cicatrici, o seara BHA 2%, ser cicatrici, crema hidratanta, ser Skin Balancing Super Antioxidant Concentrate.
  Tenul meu arata foarte bine, doar ca de vreo 1,5-2 luni este plin de cojite (chiar si asa daca nu te uiti de aproape arata tot foarte bine 😀 ). Aceste cojite sunt prezente in zona T, unde am si cel mai mult sebum. Dar si in zona de deasupra buzei superioare si in jurul buzelor, loc in care nu aplic nici BHA, nici Differin. In fiecare seara, dupa ce termin rutina ma mananca foarte tare zona dintre nari, la fel loc in care nu aplic BHA sau Differin.
  Ca atare nici nu se pune vb de fond de ten. Aplic zilnic o pudra recomandata pe beautypedia si cam atat. Cam de 1 luna tenul meu produce si foarte mult sebum. Folosesc oil tissues cam de 3 ori pe zi, iar daca aplic PC Shine Stopper de 2 ori. Alimentatia este 90% fructe, legume, seminte, fara lactate si carne de pui foarte rar.
  Am incercat 2sapt sa aplic differin 1 data sau max de 2 ori pe sapt, dar fara nici un rezultat.
  Azi m am enervat foarte tare si m am decis sa iti scriu pt k pe pielea din zona narilor si dintre nas spre pometi erau niste cojite destul de mari, exact ca si cum m-as coji dupa o zi de plaja fara SPF (nu am fost deloc la plaja anul asta)
  Tind sa cred ca nu fac ceva corect, dar nu stiu ce :(. Am nevoie de ajutorul tau. Scuze daca am scris mult, dar am dorit sa expun toata situatia.

  Mii de multumiri pentru toate sfaturile tale!

  • Oana,
   E momentul sa raresti aplicarile produselor tratament. Aplica dimineata serul cu cicatrici plus Skin Balancing Serum (pe zonele uscate), inainte de SPF.
   Seara aplica: o seara Skinoren, o seara BHA, o seara Differin. Dupa o saptamana-10 zile ar trebui sa se ameliore descuamarile. Nu stiu ce crema hidratanta aplici, sper ca nu e Skin Balancing pentru ca Skin Balancing e cea mai light.

 • Buna Corina,
  Multumesc din suflet pentru raspuns.
  Folosesc toata gama Skin Balancing (curatare, toner, hidratare, SPF) si da, crema hidratanta este Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel. Am tenul mixt cu tendinte acneice si stiam k asta este gama recomandata pentru tenul meu.
  Ce alta crema hidratanta imi recomanzi in acest caz?

 • Corina, ce-mi recomanzi sa introduc in rutina saptamanii 3 dintre: Retin-A, Differin sau isotrexin ?(pe cel din urma il am deja de la medic, dar nu l-am folosit). De maine incep abia saptamana 2 a rutinii, dar vreau sa stiu ce sa-mi achizitionez pentru urmatoarea 🙂
  Multumesc!!

  P.S. Deja pielea arata mai bine, chiar daca a trecut doar o saptamana, iar la inceputul ei am avut ceva probleme….(m-am speriat ca se agraveaza, dar era doar o adaptare a tenului)

 • Buna, am auzit ca retinoizii sunt buni si pentru veruci plantare profunde, as vrea sa stiu daca local are vreun efect ,am incercat foarte multe solutii si creme si nu au avut efect ,recidiveaza chiar si dupa chiuretaj si dor ingrozitor…. Poate ma puteti sfatui cu ceva , multumesc

  • Reka, am avut si eu veruci pe barbie si pe calcai. Pe cele de pe fata le-am indepartat cu laser, dar au reaparut si mai multe si mi-au ramas si cicatrici (de preferat este sa nu se zgadare pentru ca se inmaultesc – n-am stiut la momentul respectiv), iar pe calcai le-am lasat asa pt ca erau fff dureroase. Ma dadeam doar cu tinctura de rostopasca si o solutie care usuca (am uitat cum ii spune- gasesti la farmacie) si acopeream cumva zona. La un moment dat s-a uscat destul de tare si am putut sa o extrag cu o penseta pe care am aruncat-o dupa. A ramas un gauroi care s-a vindecat relativ repede.
   Dupa interventia laser de pe fata mi s-a dat sa folosesc Retin-A si le-am mai tinut putin in frau – nu mai cresteau asa mari, insa totul a venit din interior, eu asa cred, pentru ca dupa vreo 2 luni de pastilute din plante pentru imunitate, am reusit sa scap de ele (spirulina cu catina am luat). Oricum, trecusera vreo 2 ani de la prima aparatie (citisem ca dispar singure dupa un anumit interval de timp), acum nu stiu daca a fost de la incercarea de crestere a imunitatii sau au disparut singure 🙂
   Ideea e ca trebuie sa respecti anumiti pasi de igiena ca sa nu se inmulteasca si sa nu dai si familiei tale. Cele de pe calcai se iau ffff usor. A avut si sotul meu.

   Incearca sa lucrezi la imunitate si sa ai rabdare….mie mi-au disparut peste noapte, nu stiu cum sa spun…m-am trezit intr-o dimineata si se mai vedeau doar semnele lasate de laser….Sper sa nu mai apara vreodata….au trecut 5 ani de atunci 🙂

   Bafta!

 • Buna! Am o intrebare: pot folosi vitamina A uleioasa pentru demachierea tenului? Mi-a recomandat-o o prietena estetican si as vrea sa stiu ce parere ai si tu. Multumesc!

  • Anya,
   Depinde de concentratia retinoizilor. Daca e vorba de retinoizi medicamentosi sau de retinol 1% sau mai mare, atunci e mai bine sa nu aplici aceste produse o saptamana inainte si dupa IPL. Daca e vorba de retinoizi cosmetici cu concentratii mici atunci e ok.

 • Buna ziua. Ce mi-ati putea recomanda intre Differin si Renova? As vrea sa le folosesc pentru estomparea semnelor acneice. Differin am mai folosit,dar nu cu rezultate notabile. Multumesc!Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.