Tratament pentru acnee – Îngrijirea tenului acneic

Înainte să începem un tratament pentru acnee este important să aflăm și să eliminăm cauzele problemei. Tot ce vedem pe piele atunci când suferim de acnee sunt simptome/efecte ce au o anumită cauză. Primii pași în depistarea cauzei acneei sunt o serie de analize, de aceea vă recomand să apelaţi la un laborator din cadrul unui Institut de Igienă sau a unei clinici particulare pentru o analize.

Multe persoane au fost diagnosticate cu acnee (de către medici sau folosind internetul) şi în urma analizelor bacteriologice, parazitare, alergii etc au aflat că au foliculită, infecții cu streptococ, stafilococ, micoze, Demodex etc.

Toate tratamentele pentru acnee duc la fotosensibilizarea pielii. Aplicarea unui produs cu protecție solară SPF 30 sau mai mare în fiecare dimineață, indiferent de anotimp este obligatorie.

Pentru ameliorarea și tratarea acneei papulo pustuloase sunt necesari câțiva pași: reducerea producţie de sebum, îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces în pori (exfoliere) şi oprirea inflamației cauzate de bacteria P. acnes. Mai jos sunt prezentate diferite variantele de tratament pentru acnee, primele două categorii sunt tratamente alopate (produse cosmetice, produse farmaceutice, aparaturi medicale) și ultima categorie este despre tratamentele complementare.

Opțiunile de tratament din acest articol nu sunt singurele variante de tratament existente, în industria cosmetică și alimentară (suplimente alimentare) există o mulțime de produse care promit că vindecă acneea. Înainte de a alege un tratament pentru acnee asigură-te că există studii independente care confirmă efectele așteptate, nu aplica pe ten orice ingredient doar pentru că ai auzit despre el la televizor sau pe internet.

1. Tratament pentru acnee – aplicare locală (acțiune topică)

A. Absorbţia sau reducerea excesului de sebum (cauza majoră pentru pori blocaţi sau dilataţi).

B. Exfolierea celulelor moarte care blochează porii și duc la apariția comedoanelor (puncte negre). Acidul salicilic, cel mai eficient pentru (ten mixt, gras) curățarea și prevenirea blocării porilor și îndepărtarea punctelor negre este de asemenea eficient în estomparea porilor dilatați, stimulează reproducerea celulară și formarea colagenului nou.

C. Aplicarea produselor antibacteriene: Bacteria P. Acnes, cauza principală a pustulelor cu puroi în cazurile de acnee este sensibilă la doua ingrediente cu rol antibacterian: cu benzoyl peroxide (ex: Brevoxyl), acid azelaic (ex: Skinoren, Paula’s Choice Azelaic Acid).

Imediat ce bacteriile găsesc teren propice – exces de sebum și pori blocați – pentru a cauza focare de infecție, acestea generează un proces inflamatoriu care duce la înroșirea și inflamarea zonei afectate. Antibacterienele ajută leucocitele trimise de organism să omoare bacteriile care cauzează pustule (denumite popular coșuri), ducând astfel la reducerea inflamațiilor.

4. Aplicarea antibioticelor: În unele cazuri acneea este cauzată de bacterii care pot fi depistate în urma analizelor bacteriologice. Dacă este cazul dermatologul poate recomanda aplicarea locală a cremelor cu antibioticele la care bacteria respectivă este sensibilă. Ex: Duac (clindamicină + benzoyl peroxide).

D. Aplicarea retinoizilor pentru a normaliza funcţionarea celulelor pielii, cu studii care arată eficiența în tratamentul acneei. Ex: retinozi farmaceutici Retin-A, Differin sau retinoizi cosmetici (Paula’s Choice Clinical 1% Retinolreview aici).

Asigură-te că știi care sunt ingredientele active din tratamentele pentru acnee. Citește cu atenție prospectele și detaliile de folosire ale produselor alese.

Majoritatea studiilor arată că un antibacterian împreună cu un acid exfoliant (de obicei acid salicilic) au cea mai bună rată de vindecare a acneei, mai ales dacă în tratament este inclus un retinoid. Aplicate singular, eficiența acestor ingrediente active nu este la fel de mare.

De cele mai multe ori tratamentele pentru acnee au efecte doar asupra simptomele deja vizibile pe piele, puterea lor de prevenire este mică, mai ales atunci când cauzele acneei nu sunt cunoscute sau nu se pot înlătura foarte ușor (ex: dezechilibru hormonal).

Însă fără o rutină corectă de îngrijire a tenului care să includă ingrediente active din categoriile de mai sus tratarea acneei nu este posibilă. Ingredientele anti acnee pot fi aplicate pe piele pe termen lung, cu o frecvență de aplicare stabilită în funcție de toleranța pielii tale.

E. Proceduri medicale – Există tot mai multe dispozitive medicale (Laser, IPL etc) propuse ca tratament pentru acnee. Cere dermatologului tău detalii despre acest tip de proceduri, prețuri, efecte în timp etc. Procedurile medicale nu anulează necesitatea unei rutine zilnice de îngrijire corectă a pielii.

2. Tratament pentru acnee – administrare orală (acțiune sistemică)

A. Administrarea antibioticelor pentru a elimina bacteriile ce cauzează pustulele – Doar la recomandarea medicului dermatolog, în urma unor analize specifice care arată că este necesară administrarea orală a antibiotice.

B. Pilule contraceptive sau inhibitori hormonali pentru a controla producţia de sebum – Doar la recomandarea medicului endocrinolog și ginecolog, în urma analizelor hormonale. Aceste tratamente sunt propuse pentru dereglări hormonale, nu sunt tratamente anti acnee specifice, ce pot fi aplicate în toate cazurile de acnee.

C. Roaccutane – singurul medicament cu administrare orală capabil să vindece acneea în totalitate (eficient în 50-80% din cazuri). Doar la recomandarea și sub supraveghere medicală.

Atunci când alegi tratamente cu administrare orală ia în considerare acțiunea lor sistemică (ajung în sânge și au diverse interacțiuni în organism), efectele adverse pe termen lung și contraindicațiile de folosire.

3. Tratamente complementare (non alopate)

De multe ori acneea are cauze hormonale sau pustulele cu puroi sunt simptome ale altor afecțiuni (tiroidă autoimună, helicobacter etc), sunt generate de alergii, intoleranțe la anumite ingrediente sau chiar de stres major. Există o mulțime de opțiuni în categoria tratamentelor complementare, unele foarte cunoscute cum ar fi homeopatia, tratamentele naturiste sau aromaterapia.

Pentru a aborda un tratament complementar este necesar să cunoști foarte bine cauza problemelor tale. Pentru mulți dintre noi cauza acneei este emoțională și poate duce la depresii. În aceste cazuri se poate discuta și cu un terapeut (alopat sau non alopat, în funcție de preferințe).

Tratamentele complementare nu exclud îngrijirea zilnică a pielii și pot fi folosite în combinație cu orice metodă alopată.

Fiecare persoană trebuie să aleagă cu atenție un tratament pentru acnee, de cele mai multe ori este necesar să experimenteze cu aceste tratamente pentru că nu există o soluţie general valabilă. În funcție de cauza problemei tale, tipul de ten și simptomele care apar pe piele alege tratamentele mai simple pentru început.

Articolul Am acnee, cum procedez? este un bun ghid de punere în practică a tratamentelor de mai sus.

Alte articole din categoria Acnee care completează articolul de mai sus:

Ce să nu faci când ai acnee
Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică
Pete post acnee – Prevenire și tratament
Mituri despre acnee
Ce cauzează acneea papulo pustoloasă

Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu medicamente decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului!

94 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina,

    Recent am descoperit firma Solartium care are cateva produse destinate tratamentului acneei. Mi-a atras atentia produsul Mask gel Plus, care are in compozitie Tretinoin 0,2%, Clindamicina 0,8%, Acidul Glicolic 4%, Polivinil A. 0,2%.

    Ce parere ai despre un astfel de produs? Nu este prea dur?

    Claudia

  • Buna Corina,
    De multa vreme n-am mai scris aici semn ca mare parte din problemele mele cu acneea au disparut.
    Insa nu in totalitate…si imi dau seama ca ceva in rutina mea nu e ok sau e ceva ce lipseste de aceea te-as ruga sa-mi dai un sfat.
    De multa vreme am scapat de mare parte din punctele negre si de cel mai chinuitor aspect, pustulele, dar nu pot sa scap si de punctele albe care cateo data se transforma in papule si apoi in pustule….
    Pielea mea nu este neteda si in anumita lumina se vad foarte multe nereguli in relief cu toate ca folosesc exfoliant si de 1 sapt. si 1% Retinol.
    Rutina mea in perioada de vara este urmatoarea:
    Folosesc lotiune micelara Bioderma sensibio H2O (cea roz) + gel spumant pt curatare Bioderma Sebium in fiecare zi si dimineata si seara.

    Dimineata Seara

    Luni Skinoren+Paula`s Choice extra care non-greasy spf 50 Hidratare ( PC Moisture Boost)
    Marti spf 50 BHA 2% lichid+hidratare
    Miercuri spf 50 Skinoren+hidratare
    Joi spf 50 Hidratare
    Vineri spf 50 1% retinol+ hidratare
    Sambata spf 50 BHA 2% + hidratare
    Duminica spf 50 BHA 2% + hidratare

    • Cristina,
      Folosesti doar de o saptamana retinol 1%, ai putina rabdare si vei vedea schimbari pe ten. Daca vei putea, incearca sa aplici retinol de 2 ori pe saptamana.

  • Buna Corina!
    Articolele tale m-au ajutat mai mult decât toți medicii dermatologi incompetenți la care am fost la un loc.
    Însă nu reușesc sa scap de acneea chistica asociata cu puncte albe. Am citit toate articolele. Însă Ma simt copleșită de problema Asta și nu vad rezolvarea corecta. Am folosit roaccutane,antibiotice,iZotrexin,dermazin, produse preparate în farmacie, regim alimentar, însă niciodată nu am fost informata despre hidratare. Se pare ca trebuia sa „folosim produse care usucă tenul ca sa nu mai apară cosurile”. Poți sa îmi recomanzi un fond de ten care sa nu îmi blocheze porii? Mulțumesc!

    • Adelina,
      Ai citit https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html?
      Cat despre fondul de ten care sa nu blocheze porii – nu exista asa ceva. Exista fonduri de ten formulate astfel incat sa nu aiba potential de a bloca porii, dar exista cel putin o persoana care va semnala poti blocati dupa folosirea unui fond de ten. De aceea trebuie sa incerci mai multe variante si sa observi reactia tenului tau la un anume produs. Alege fonduri de ten lichide, fara uleiuri vegetale, fara unturi, fara alcool.
      Poti incerca de exemplu Paula’s Choice Best Face Forward Foundation SPF 25 sau La Roche Posay Toleriane Mattifying Mousse.

  • Buna,
    Ce parere ai despre combaterea acneei vulgare cu argint coloidal intern si extern? Mentionez ca am 23 de ani,am acnee de 7 ani si n-am reusit decat sa o tin in frau cu exfoliantul BHA de la PC,care imi usuca excesiv tenul si nu pot aplica fond de ten indiferent cu cate creme ma dau,iar de-a lungul timpului am folosit si alte tratamente fara rezultate permanente(skinoren,roaccutane,eritromicina etc). Multumesc mult pentru sfaturile pe care ni le dai,ca fara tine eu personal nu stiu ce as face.

    • Dede,
      Argintul este un alergen puternic si un metal care ingerat poate produce afectiuni grave organismului. Personal nu sunt de acord cu folosirea argintului coloidal, insa tu faci asa cum crezi de cuviinta. Ideal ar fi sa citesti si efectele adverse si cateva cazuri in care s-a ajuns la spitalizare din cauza argintului coloidal administrat incorect. Iar cand vine vorba de administrare corecta nimeni nu te poate sfatui pentru ca nu exista teste, nu este un medicament.
      Incearca alte variante de exfoliant, nu stiu pe care o folosesti, dar de exemplu BHA 2% Liquid poate fi prea puternic pentru anumite persoane, poti incerca Resist Daily BHA 2%. Aplica mai rar pentru a evita deshidratarea pielii si aplica ingrediente puternic reparatoare cum ar fi acidul hialuronic: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/produse-concentrate/resist-hyaluronic-acid-booster.html

  • Buna, ma numesc Andreea ,am aproape 16 ani si cam de la 13 ani ma confrunt cu aceasta problema.Am facut tratament recomandat de medicul dermatolog de doua ori ,si de fiecare data mi au trecut doar pentru o perioada.In sezonul cald eram ok dar cum venea frigul se inmulteau si ma confruntam din nou serios cu ele.Tin sa precizez ca acneea mi a trecut atunci cu roaccutanne,skinoren si isotrexin.M am bucurat aproape un an de tenul meu care parea din ce in ce mai bine ,pana acum 7 luni cand a inceput o explozie pe tenul meu.Am folosit o emulsie de la avene pentru acnee dar nu am avut niciun rezultat.Nu stiu daca am facut o greseala sau nu ,dar acum aproximativ 5 luni ma dadeam cu iod abundent ,credeam ca le usuca si ca imi vor trece .Acneea de pe obraji mi a trecut partial ,iar in scjimb au ramas semne sub forma unor pete rosiatice micute si unite.Nu am mai folosit iodul de atunci.Am inceput intre timp sa folosesc argila ,facandu mi o data la cateva zile masca .In prezent am ramas cu petele rosiatice ,acnee extinsa partial si obrajii de culoare roz .
    Ce pot sa mai fac ?:(.As vrea sa incerc crema ivys ,ajuta cu ceva?
    Multumesc anticipat.

  • Bună . Am o fetita de 2 anișori care e diagnosticata cu keratoza pilara( numita si „peau de poule” piele de găina ).Nu a primit niciun tratament eficient pana acum . Am încercat mai multe tipuri de creme ( ducray ictyane HD…..neutrogena aquaphore….miere de Manuka, A-derma dermalibour+). Poate ma puteți ajuta cu un sfat. , ce tratament as putea să-i fac.
    Va mulțumesc mult . O zi minunata va doresc ! Annamária

  • Despre laserul fraxel cu lumina fractionata pt cicatrici post acneice, ce stiti ? Am incercat peeling chimic, microdermabraziune. Nu stiu ce sa mai incerc. Te rog, spunemi dak este vreun risc la laserul fraxel

    • Ioana,
      Am scris despre cicatrici. Riscuri exista pentru orice procedura, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa renuntam la proceduri. Ia legatura cu un medic estetician priceput si cere recomandari de proceduri (Vezi si articolul de pe site).



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.