Sfaturi și instrucțiuni de aplicare – peelinguri chimice

În articolul Peelinguri chimice cu AHA sau BHA am povestit câte ceva despre acest tip de peelinguri, despre beneficiile lor, concentrațiile folosite și PH-ul necesar ca exfolierea să fie posibilă. Mai multe articole despre acizii exfolianți: Îngrijire ten – Exfoliere.

Înainte de a aplica orice tip de peeling pe ten trebuie să:

1. Citiți cu atenție intrucțiunile de folosire a produsului, producătorii sunt obligați să atașeze fiecărui produs de acest gen instrucțiuni de folosire, detaliate.

2. Faceți un test de sensibilitate pe o porțiune mică de piele, pe încheietura mâinii de exemplu. Dacă aveți ten sensibil faceți un test și pe o porțiune mică de piele de pe linia maxilarului. Dacă nu există reacții adverse după 48 de ore de la efectuarea testului puteți folosi produsul. Testul se efectuează urmând întocmai instrucțiunile de aplicare ale acidului.

Vă recomand să efectuați testul de sensibilitate chiar dacă ați folosit peelinguri asemănătoare, indiferent de concentrația sau producătorul lor.

Cea mai potrivită perioadă din an pentru efectuarea peelingurilor chimice este toamnă târziu, iarna și primăvară devreme, când radiațiile solare nu sunt foarte puternice. Este foarte important să nu aplicați peelinguri vara (bineînțeles, în cazul în care sunteți familiari cu aceste proceduri și cunoașteți foarte bine din experiență și din documentație acizii exfolianți, efectele lor, etc, puteți efectua peelinguri oricând doriți, în acest caz acest articol oricum nu vă este de folos).

În ziua următoare efectuării peelingului evitați, pe cât posibil, să ieșiți din casă, iar dacă trebuie să ieșiți din casă, chiar și pentru câteva minute, protejați-vă cu factor de protecție maxim (SPF 45-50), în acest fel riscurile de reacții adverse datorate radiațiilor solare sunt nule. În cazul în care stați în locuință cu ferestre mari, luminate natural, aplicați factor de protecție SPF 20-30.

Peelingurile se folosesc timp de 6-8 săptămâni, aplicate o dată pe săptămână. După acest interval faceți pauză două săptămâni apoi puteți aplica produsul alte 6-8 săptămâni. Începeți folosirea peelingurilor cu concentrații mici (BHA 10%, AHA 20-30%), puteți crește concentrația peelingului după 6 aplicări. Nu folosiți peelinguri chimice mai mult de 32 de săptămâni pe an.

Este recomandat ca peelingurile să se aplice seara sau cel puțin după-masa, depinzând de radiațiile solare prezente în atmosferă la data efectuării peelingului.

Alegerea peelingului se face în funcție de tipul de ten și de afecțiunile cutanate pe care doriți să le ameliorați:
În articolul Alegerea exfoliantului chimic potrivit și aplicarea lui am detaliat proprietățile acizilor exfolianți.

În cazul în care nu ați folosit niciodată exfolianți chimici, folosiți peelinguri chimice cu concentrații mai mici (BHA 10% sau AHA 20%) cel puțin 6-8 aplicări, ulterior puteți aplica 6-8 sedințe cu concentrații mai mari (BHA 20% și AHA 30%). Dacă veti crește concentrațiile acizilor sau nu depinde doar de reacția pielii și de rezultatele avute.

În cazul în care folosiți exfolianți chimici în rutina zilnică puteți începe cu concentrații de BHA 10-20% sau AHA 20-30%. Puteți crește aceste concentrații dacă nu aveți rezultate mulțumitoare.

Interdicții de folosire și interacțiuni cu alte ingrediente:

Nu folosiți un peeling chimic dacă:
– ați epilat zona de piele pe care doriți să îl aplicați în ultimele 48 de ore;
– ați urmat un tratament cosmetic cu extracția comedoanelor în ultimele 48 ore;
– sunteți însărcinată sau alăptați;
– ați urmat un peeling enzimatic în ultima săptămână (mă refer aici la peelingurile enzimatice care exfoliază cu adevărat, sunt efectuate de cosmeticiană/dermatolog, de obicei);
– ați urmat un tratament cu microdermoabraziune, laser, IPL, etc în ultima săptămână – cereți sfatul specialistului care a efectuat procedurile respective pentru a ști când puteți folosi un peeling chimic;
– ați urmat un tratament cu isotretinoin (Roaccutane, Sortret, etc) în ultimele 6-12 luni – depinde de produsul aplicat;
– aveți herpes;
– aveți afecțiuni cutanate pe zona tratată (dermatite, eczeme, acnee severă papulo-pustolasă sau nodulo-chistica, psoriazis, rozacee, etc);
– aveți mai puțin de 17 ani.

Nu folosiți peelinguri chimice cu acid salicilic dacă sunteți alergici la aspirină.
Nu folosiți alte produse cu acizi exfolianți (AHA, BHA sau PHA), ingrediente antibacteriene, retinoizi puternici cu 24 de ore înainte de aplicarea peelingului și 24 de ore după aplicarea lui. Este recomandat ca în timpul tratamentului cu peelinguri chimice să nu folosiți tretinoin (Retin-a).

Nu aplicați produse cosmetice după folosirea peelingurilor, altele decât ulei de jojoba sau aloe vera (sau cele recomandate de producătorul peelingului), pentru a evita eventualele iritații datorate interacțiunilor cu ingredientele pe care acestea le conțin.
Nu folosiți scrub-uri sau măști faciale astrigente (argilă de exemplu) sau măști cu aspirină în ziua următoare aplicării peelingului chimic.
Nu aplicați peelingurile chimice sub ochi, în zona ochilor, pe pleoape, buze sau foarte aproape de mucoasa nazală.
Nu aplicați peelingurile pe pielea rănită, infectată, cicatrici keloide.
Bărbații care aplică peelinguri pe ten trebuie să nu se radă cu 24 de ore înainte și după aplicarea produsului.

Instrucțiuni de aplicare (sunt generale, pot diferi de la producător la producător):
Curățați tenul cu un produs de curățare solubil în apă, bineînțeles efectuați prima dată demachierea dacă ați folosit machiaj. Este foarte important ca pielea să fie curată. Așteptați 20-30 de minute înainte de a aplica peelingul, timp în care pielea își revine la PH-ul ei natural. Acești pași sunt necesari indiferent de producător.

Puneți 1ml de produs într-un recipient de sticlă, curat și uscat. Această cantitate este suficientă pentru aplicarea pe ten, dar pentru aplicări pe zone mai mari veți avea nevoie de cantități diferite.
Vă recomand să folosiți o pensulă cu peri sintetici pentru aplicarea produsului (în general producătorii de peelinguri comercializează și pensule), însă se poate aplica și cu degetul prin mișcări de tamponare, nu frecați pielea. Atenție: nu uitați să vă spălați pe mâini după aplicarea produsului cu degetele, nu uitați să spălați pensula cu multă apă.

Timp de acționare:
Depinde foarte mult de indicațiile producătorului, dar în general se recomandă, pentru prima aplicare a unui peeling, un timp de acționare de un minut sau două ( din momentul începerii aplicării). Timpul de aplicare poate fi crescut cu un minut sau două pe săptămână, ajungând la un maxim de 10 minute. Timpii de aplicare diferă de la produs la produs datorită diferențelor de concentrație și PH.

Îndepărtarea acidului și instrucțiuni post peeling:
În cazul peelingului cu acid salicilic trebuie să îndepărtați produsul cu multă multă apă călduță (mai mult rece decât caldă, mare atenție la temperatură apei deoarece apa prea caldă poate da senzația de usturime profundă). După ce ați îndepărtat produsul cu apă, spălați zonă tratată cu un produs solubil în apă foarte blând (atenție: e foarte important ca acest produs să nu conțină iritanți) pentru a îndepărta toate rezidurile de ingrediente. Acordați deosebită atenție acestui pas.

În cazul peelingului cu acid glicolic sau lactic trebuie să neutralizați acțiunea acidului cu un neutralizator achiziționat de la același producător. Apa nu oprește acțiunea acizilor AHA. Este posibil ca producătorul să recomande neutralizare de două ori, respectați întocmai instrucțiunile. După neutralizare se așteaptă 1 minut și apoi se limpezește tenul cu multă apa călduță. În continuare se aplică aceleași instrucțiuni ca și în cazul îndepărtării acidului salicilic.

După îndepărtarea peelingului nu trebuie să folosiți alte produse chimice până dimineața următoare. În cazul în care simțiți pielea foarte uscată aplicați ulei de jojoba, iar în cazul în care pielea este iritată sau ustură aplicați gel de aloe vera, în forma lui pură.

În zilele următoare aplicarii peelingului este indicat să folosiți un produs hidratant care să conțină mai mulți emolienți.

Este foarte important să vă protejați de soare în fiecare zi, indiferent de anotimp, pe toată durata tratamentului cu acizii exfolianți și cel puțin 6 săptămâni după încetarea aplicărilor.

Posibile reacții adverse:
În timpul aplicării este posibil să apară o senzație de usturime ușoară și înroșire a pielii, senzații care pot persista pe tot timpul de acționare a acidului. Aceste senzații se diminuează și dispar treptat după încetarea acțiunii peelingului. Dacă nu sunt respectați timpii de acționare, instrucțiunile de aplicare sau indicațiile post peeling este posibil ca pielea să se irite puternic și să se descuameze grav. În acest caz, tratați pielea cu foarte mare atenție, cu ingrediente anti iritante (o lista completă găsiți în articolul Rutina zilnică de îngrijire a tenului iritat) și nu îndepărtați crustele (dacă se formează) pentru că este posibil să apară cicatrici sau hiper pigmentari ale pielii.

În timpul îndepărtării peelingurilor este posibil ca senzația de usturime să se amplifice, dar durează doar în timpul neutralizării/îndepărtării cu apa a produsului.

În multe cazuri, deși se respectă intrucțiunile de folosire ale peelingurilor, pielea se poate descuama ușor. În acest caz puteți folosi un scrub cu ulei de sâmburi de struguri și zahăr măcinat (sau orice alt scrub cu particule abrazive mici, care nu conține iritanți) după 48 de ore de la aplicarea peelingului.

În cazul în care pielea este bronzată și folosiți peelinguri, pielea tratată va reveni la culoarea ei naturală mai repede decât pielea netratată.

Notă: Vă recomand să nu achiziționați peelinguri chimice care nu vin însoțite de un pliant sau o broșură ce conține toate informațiile necesare folosirii produsului. De asemenea nu achiziționați peelinguri chimice în bază de alcool.
Vă recomand să folosiți cu precauție acest tip de produs. Instrucțiunile de mai sus pot fi diferite în funcție de producătorul peelingului și sunt destinate persoanelor care își aplică peelinguri chimice la domiciliu. În cazul în care optați pentru aplicări de peelinguri în saloane cosmetice sau cabinete dermatologice veți primi instrucțiuni detaliate despre tipul de peeling folosit, efectele tipului de acid pe tenul vostru, indicatii post peeling, etc.

198 comentarii

Scrie un comentariu
    • Buna Aliona,
      Din pacate sunt in baza de alcool. Din lista de ingrediente respectiva, personal nu cred ca produsul are PH 2.8, mai ales ca nu contine nici un stabilizator de PH.

  • Buna Corina,
    Imi cer scuze de intrebare, dar Bravura London nu are stabilizator de PH in compozitia acidului salicilic?
    Ingredients:Distilled Water, Salicylic acid, Propylene Glycol, Hexylene Glycol

    • Buna Ana,
      In formulele vechi era listata solutia buffer, acum nu mai exista in lista de ingrediente. Formula s-a schimbat in sensul ca acidul salicilic nu mai este in baza de alcool. Cunosc produsul si stiu cu siguranta ca PH-ul este cel declarat pe site, l-am si masurat cu aparat de PH.
      Pe site-ul cu acidul de care eram intrebata nu am vazut afirmatia buffered to PH X si eram neincrezatoare in aciditatea solutiei, mai ales ca nu vedeam in lista de ingredienta ingredient stabilizator sau corector de PH. In plus, nu am incredere in ebay cand vine vorba de acizi exfolianti, nu stiam ca au magazin serios.

  • Buna Corina, am intrat astazi pe site-ul Bravura si am testat o comanda, si vad Romania din nou pe lista tarilor. Ma gandeam sa comand un Acid salicilic 10%. Am vazut ca tu acum folosesti AHA de la ei, asta pentru ca tenul tau nu mai este gras nu? Al meu a devenit mixt pe timpul iernii dar vara este gras, asa ca ma gandesc sa incep totusi cu Salicylic.

    • Buna Deni,
      Nu, folosesc AHA pentru ca am doua cicatrici pe care doresc sa le ameliorez, din nefericire sunt destul de adanci si pana acum nu am vazut rezultate asupra lor, insa AHA-ul m-a scapat de aproape toate cicaticile minore si tenul imi arata foarte bine.
      Am din nou tenul gras.
      Acidul se alege in functie de tipul de ten si de ce anume doresti sa imbunatatesti cu ajutorul lui.

      • Multumesc Corina. Cred ca o sa incep cu Salicilic pentru tenul gras si inca cu 1-2 cosulete, si apoi sa trec pe Glicolic pentru cateva cicatrici si aspectul un pic neuniform.

  • Buna Corina,
    Revin cu o informatie si o intrebare. Fiindca pe Bravura nu am reusit sa comand BHA-ul mi-am incercat norocul pe medpeel.co.uk si am primit 10% BHA peel si un 20% BHA. Acum 4 zile am facut si primul peel cu 10% BHA, dupa care fata mi-a fost mai putin inflamata si destul de bine pentru cat de tare am simtit totusi „arsura”. Am fost surprinsa ca totusi am simtit usturimi fiindca folosesc de doua ori pe zi 2% BHA de la Paula de 2 luni deja. Din a 3 zi dupa peel in barbie am avut parte de descuamari insa in rest pielea se prezinta foarte bine.
    Dupa cat timp pot face urmatorul peeling si cand crezi ca ar fi bine sa trec la urmatorul pas de 20% BHA (si acela cat de frecvent sa-l folosesc)? Multumesc mult pentru sfaturi

  • Sigur! pentru 20% PH-ul este 2.3 si ingredientele: Isopropyl Alcohol, Deionized Water, Salicylic Acid, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Potassium Sorbate, Hexylene Glycol, Disodium EDTA

    pentru 10% PH -ul este 2.4 si ingredientele: Isopropyl Alcohol, Deionized Water, Salicylic Acid, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Potassium Sorbate, Hexylene Glycol, Disodium EDTA.
    Cat despre instructiunile de neutralizare nu prea stiu ce sa-ti spun in afara de faptul ca am tinut peelingul 3 min apoi am sters fata cu o discheta pe care am aplicat neutralizatorul si mai apoi am spalat fata cu multa apa la temperatura camerei (acestea au fost si indicatiile scrise)

    Stiu ca nu e ok fiindca au alcool in solutia de degresare dar nu am avut din pacate alternativa 🙁

  • Buna Corina,
    LA fel ca si GEo si eu am luat peelinguri de la medpeel, insa eu am facut foar un AHA 30 pana acum. MAine il voi aplica pe al 2-lea.
    Ph-ul la AHA 30 este de 1,7, ingrediente : Deionized Water, Glycolic Acid, Sodium Hydroxide, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Potassium Sorbate, Hexylene Glycol.iar pentru neutralizare au Neutralizer Solution Spray. Si recomanda apoi aplicare de ser Hyaluronic (http://www.medpeel.eu/glycolic_acid_peel_30_p/ga3.2.htm ).Sper ca nu e prostie 🙁

    Pentru BHA 10% ph este 2,4; ingrediente: Isopropyl Alcohol, Deionized Water, Salicylic Acid, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Potassium Sorbate, Hexylene Glycol, Disodium EDTA.Neutralizare la fel cu spray.Atentie GEo stiu ca in instructiuni scrie sa la 7-8 min ca abia atunci isi face treaba, dar sa nu exageram din prima utilizare. Eu l-am lasat doar un minut la prima utilizare.

  • Pt 10% (ce am folosit) avem la ingrediente: deionized water, glycerin, propylene glycol, sodium bicarbonate, phenoxyethanol, caprylyl glycol, potassium sorbate, hexylene glycol

    Cum pare totul?

  • Am uitat sa scriu ce e in neutralizator la AHA 30 de la medpeel: deionized water, glycerin, propylene glycol, sodium, bicarbonate, phenoxyethanolo, caprylyl glycol, potasium sorbate si hexylene glycol. Acum abia am vazut si replay-ul tau. Adica nu prea is ok sa inteleg?

  • Buna Geo si Claudia,
    Va pot spune ce as face eu in legatura cu aceste peelinguri si parerea personala despre ele.
    AHA-ul 30% – ingredientele sunt ok, problema este PH-ul destul de mic. Personal as aplica peelingul acesta doar cateva minute pe ten, in nici un caz mai mult de 5 minute.
    BHA 10 si 20% – PH-ul este corect, din pacate acidul este in baza de alcool, eu nu aplic alcool pe ten.
    Neutralizatorul – nu as aplica acest neutralizator dupa peelingul cu BHA, as neutraliza cu foarte multa apa si apoi as curata tenul cu cel mai bland produs de curatare, as limpezi din nou cu multa apa.
    Pentru AHA nu as folosi acest neutralizator, as neutraliza cu o pasta de bicarbonat farmaceutic si apa plata.
    Formula neutralizatorului este corecta, neutralizeaza (cu ajutorul ingredientului sodium bicarbonate) si nu contine iritanti. Preferinta de a folosi bicarbonatul in cazul peelingului cu AHA sau multa apa in cazul peelingului cu BHA este personala, vine in urma experientei mele cu peelingurile.

  • Buna Corina,

    Daca ph -ul este destul de mic cate minute trebuie sa stau dupa ce spal tenul si sa aplic peelingul?
    PE aceasta cale vreau sa-ti multumesc pentru sfaturi si sa-ti doresc sarbatori fericite, sanatate si un an nou plin de realizari.

    • Buna Claudia,
      Timpul de asteptare dupa curatarea tenului este acelasi, timpul in care peelingul actioneaza trebuie sa fie scurt, nu mai mult de 5-6 minute.
      Multumesc pentru urari, iti doresc asemenea.

  • Multumesc si eu pentru sfaturi si voi renunta la neutralizator in favoarea apei. Pot folosi bioderma Sensibio dupa ce ma spal bine pentru neutralizare?
    Va urez si eu o perioada cat mai frumoasa si multa multa sanatate!

  • Buna,
    Da, la apa micelara! Am revenit cu feedback la peelingul de 10% de la medpeel. Se pare ca acum, dupa deja 3 aplicari facute la 6 zile distanta una de alta am inceput sa ma exfoliez destul de tare. In jurul nasului si in barbie se vede deja „noua piele” foarte curata insa am marginile foarte „zdrentuite”. Se vede destul de rau cand aplic si fondul de ten asa ca in seara asta mi-am propus o exfoliere mecanica, o masca de avocado+miere si apoi m-as fi dat cu dermalibour dar nu stiu daca sunt ok ingredientele 🙁 Aqua, Mineral Oil (Paraffinum Liquidum), Caprylic / Capric Triglyceride, Glycerin, Hydrogenated Vegetable Oil, Zinc Oxide, PEG-30 Dipolyhydroxystearate, Propylene Glycol, Avena Sativa (Oat) Kernel Flour (Avena Sativa Flour), PEG-22 / Dodecyl Glycol Copolymer, Avena Sativa (Oat) Kernel Oil (Avena Sativa Kernel Oil), Copper Sulfate, Magnesium Sulfate, Zinc Sulfate.

    In mod normal rutina mea este: Sensibio (apa micelara), Tonic Skin Balancing (pore reduction) de la Paula, BHA 2% de la paula (liquid) si apoi dupa 15 min Resist Anti-aging clear skin hydrator tot de la Paula (dimineata si seara aceeasi rutina). Pe langa aceste produse am mai folosit peeling-ul de 10% la 6 zile si deja simt ca am nevoie de mai multa hidratate desi piele mea era foarte grasa (bineinteles cu tendinte acneice multumita numeroaselor puncte negre).
    Sunt multumita de rezultatele peeling-ului insa nu stiu cat timp va mai dura acest aspect zdrentuit mai ales ca nu vreau sa intrerup nici BHA-ul zilnic de 2% nici cel de 10% (eventual o data la 7 zile)
    Ce ma sfatuiesti :(? Simt ca e foarte posibil sa gresesc undeva …
    Multumesc din suflet pentru toate sfaturile tale extrem de pretioase!

    • Buna Geo,
      Renunta la exfoliantul de la Paula cateva zile, e important sa faci o pauza.
      Eu nu vad SPF-ul in rutina ta, sper ca exista si mai mult decat atat sper ca nu aplici BHA 2% de doua ori pe zi, eu asa am inteles din rutina ta.
      Creste timpul de aplicare a peelingului cu o zi.
      De asemenea trebuie sa iti cureti tenul cu un produs de curatare, nu cu solutie micelara.
      Da, gresesti pentru ca deja nu iti mai ingrijesti pielea, o agresezi. Este insa alegerea ta. Eu nu as face asta.

  • Am uitat sa mentionez ca folosesc fond de ten MAC Fix Fluid cu spf 15 si pudra cu spf 25 iar in zilele cu soare folosesc Miracle worker spf 55 de la Paula si apoi fond de ten si pudra. Ai inteles bine, am folosit BHA 2% si dimineata si seara iar acum, de cand am inceput si peelingurile am rarit 2% la o singura data pe zi (seara). Si de cand am vazut ca arat ca un sarpe care se cojeste am mai sarit seri :). Ai dreptate, tenul meu chiar reactioneaza la o agresiune nu la ingrijire dar nu am stiut sa-mi fac un program corect fiindca imi lipsesc informatii 🙁

    Ce-i drept, de demachiat ma demachiez doar cu Sensibio – Bioderma (5 dischete folosesc pana cand ultima ramane curata) fiindca nu stiu ce altceva pot folosi fara sa-mi usuce tenul. Am tot citit la tine despre solutii solubile in apa dar peste tot pe unde am citit, nu am gasit un produs exact la care sa te referi si imi este frica sa mai incerc ceva nou fara sa cunosc recomandari.
    Vroiam sa te intreb si daca ti se pare ok (ca si ingrediente) crema dermalibour de la Ducray fiindca am cam bagat-o in rutina si imi este frica sa nu faca mai mult rau decat bine. Am inceput sa devin putin cam tensionata fiindca pe 26 voi fi nasica de bebe si tare-mi e ca am de ales intre un ten plin de cosuri sau unul plin de scuame 🙁

    • Buna Geo,
      Nu te poti baza pe fondul de ten pentru a te proteja corect de radiatiile solare, mai ales in timpul peelingurilor. Miracle worker spf 55 este de la Philosophy. Apropo, SPF mai mare de 50 nu exista in realitate, exista doar prin pretentiile si afirmatiile producatorilor (vezi articol explicativ in categoria protectie solara).
      Este important sa iti cureti tenul corect. Produse solubile in apa sunt foarte multe, de exemplu gama de cleansere Paula’s Choice.
      Pentru a indeparta scuamele iti faci un scrub cu ulei de samburi de struguri si zahar macinat, seara, pe tenul curat.
      Nu stiu ce contine Dermalibour, dar tin minte ca m-am uitat la lista de ingrediente si nu era problema cu iritantii.

  • Da, philosophy! Eu folosesc doar Paula si Philosophy si vad ca le incurc intre ele. Chiar ma uitam luna trecuta pe site-ul lor ca nici nu mai exista crema cu factor 55 si doar 50 (probabil au avut plangeri). Ma voi uita pe Paula si dupa demachiante ca oricum mi se termina tonicul si crema hidratanta si trebuie o noua comanda 🙂 Multumesc mult pentru sfaturi!
    O sa-mi bag si un scrub si vad ca si Dermalibour ma ajuta!
    Sarbatori fericite si multa multa sanatate! :*

  • Buna Corina,
    aseara era cat pe ce sa-mi comand peelingurile de la bravura london, dar am zis sa te intreb pe tine mai intai ce sa-mi comand. Initial ma gandisem sa comand BHA 10% si BHA 20& si sa incep treptat, dar apoi m-am gandit ca vreau sa-mi ameliorez si micile cicatrici cu AHA care mi-au ramas de la cosuri si nu as vrea sa comand mai mult de doua produse.
    Cum folosesc BHA 2% de 6 luni crezi ca ar fi prea brusc pt tenul meu sa-mi iau doar BHA 20% si AHA 30%?
    Multumesc

  • Buna, Am aplicat cateva peeling-uri AHA 50%, timp de actionare 10 minute, si as vrea sa stiu daca pot sa depasesc 10 min, crezi ca e vreo problema?
    Nu am avut probleme, irtatii, descuamari,etc.
    Pe perioada aplicarii peeling-rilor se poate aplica si Retin-A, dupa 3-4 zile?de la peeling.

  • Buna Corina! Mi-am comandat de la Bravura London un BHA 5% si un BHA 10% (pentru ca erau la reducere). Folosesc deja BHA 2% de la Paula de mai bine de 1 an. Vroiam sa te intreb daca e ok sa folosesc 10 ml de BHA 5% (3-4-5 minute) in urmatoarele 10 saptamani, sa fac o pauza de 2 saptamani si apoi sa incep BHA 10% (iar in celelalte zile BHA 2%). Sau e mai bine sa le alternez, o saptamana 5%, cealalta saptaman 10%, timp de 8 saptamani, pauza 2 saptamani si apoi la fel inca vreo 8 saptamani?
    Si dupa ce termin amandoua sticlutele, dupa cat timp e indicat sa incep iar o cura de peeling? As vrea sa incerc si 20% dupa. Multumesc.

    • Buna Raluka,
      Poti aborda oricare dintre cele doua variante sau chiar o alta varianta: sa aplici BHA 5% la inceput pentru a observa reactia tenului tau, iar daca totul e ok sa aplici BHA 10% de cate ori este posibil. Daca observi discomfort poti oricand aplica BHA 5%. In legatura cu aplicarea BHA 2% in zilele ‘non peeling’ nu imi pot da cu parerea, ramane sa experimentezi si sa observi daca tenul va tolera sau nu.
      Ce doresc sa amintesc este ca dupa luna mai ar fi bine sa nu aplici peelinguri decat daca esti extrem de sigura ca stii ce faci si daca pielea ta le tolereaza foarte bine.

  • buna, daca am inteles bn esti la Londra?m as bucura sa fie asa, daca am inteles bn, as avea un salon preferat in sf !!!Mi se par f utile informatiile, mi am comandat produse de la bravura london deja, sper sa aiba efect!

  • Buna Corina!
    As vrea sa stiu daca in locul neutralizatorului (Ingredients – Sodium Bicarbonate)
    pentru aha 30% de la Bravura London pot folosi bicarbonatul de sodiu ce se gaseste la supermarket.
    Multumesc!

  • Buna Corina,vreau sa imi fac un peeling pe fata cu unul dintre aceste produse pentru bataturi (ca sunt mai ieftine) ele au acizi dar nu scrie concentratia la toate,as dori sa stiu care dintre ele ii mai sigur pentru fata.
    1.Keritogen Plus -http://www.armonianaturii.ro/Keritogen-Plus-crema-pentru-calcaie.html*productID_1085-detalii_produs,
    care contine:Acid salicilic, lanolina, ceara. 2.Clavos-http://www.naturaplant.ro/produse/2670/Clavos_-_Crema_pentru_bataturi, care contine : lanolina, acid salicilic, turpentine. 3. Dermofarm-http://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/dermofarm-crema-pentru-bataturi_11309, care contine acid salicilic 10,0%, acid benzoic 3,0%, vitamina a 1,0%, excipient pana la 100 grame. 4.Fitomed-http://www.casaherba.ro/cosmetica-medicala/33-fitomed-crema-pentru-bataturi.html, care contine : Lanolin, Salicilic acid, Lanalkol, lactic acid. 5.Crema pentru negi-http://www.casaherba.ro/cosmetica-medicala/35-crema-pentru-negi.html, Compozitie: Lanolin, Lanolin alcohol, Salycylic acid, Cetyl alcohol, Petrolatum, Lactic acid. 6.AslaMed B-http://www.naturaplant.ro/produse/2756/AslaMed_B, Compozitie:Contine acid glicolic, acid salicilic, argila 7. Duofilm, solutie cutanata – http://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/duofilm-solutie-cutanata_15397 , 100 ml solutie cutanata contin acid salicilic 16,7 g si acid lactic 16,7 g;

    • Buna Natalia,
      In primul rand este deja primavara si nu e ok sa iti mai faci peelinguri si in al doilea rand eu nu iti recomand sa iti aplici astfel de produse pe ten.
      In plus nu stiu PH-ul si concentratia produselor respective, nici macar daca ar fi ok nu te-as putea sfatui.

  • ok,ceva tot o sa fac ca am tenul patat ,gras,cu pori deschisi , multe cicatrici si acneic, nu mai suport situatia,dar ma gandesc ca acizii, daca da jos batatura inseamna ca da jos si piele de pe fata,dar daca as face totusi peeling acum primavara si m-as da cu protectie de 50 apoi ,nu ar fi ok?sau m-as pata mai rau?

  • Buna, Pasagera.
    As vrea sa stiu:
    1. Un serum cu 10% AHA trebuie indepartat de pe fata/neutralizat dupa cele 10 minute in care e lasat sa actioneze?
    2. Este valabila frecventa de 1 aplicare/saptamana si pentru serumul 10% AHA sau aceasta frecventa e valabila pentru concentratii mai mari de AHA?

    • Buna Anca,
      AHA 10% nu este peeling, nu trebuie indepartat de pe ten. AHA 10% poate fi aplicat o data sau de mai multe ori pe saptamana in functie de toleranta tenului.
      Despre exfolianti gasesti multe articole pe blog, inclusiv despre produsul cu 10% AHA Paula’s Choice.

  • Corina, folosesc de cateva luni BHA-ul lichid Paula’s Choice. Fiind lichid, am luat si o pompita tip spray crezand ca aceasta va pulveriza fin produsul pe ten, ceea ce nu mi se pare ca face. 🙁
    Cea mai buna metoda de aplicare a lichidului in cazul meu mi se pare ca este sa pulverizez produs in palma curata de 3-5 ori, apoi cu varful degetelor sa aplic produsul pe ten foarte repede.

    As vrea sa te intreb daca ph-ul palmei ar putea influenta eficacitatea exfoliantului, mai ales daca m-am spalat pe maini cu cca. 1 min inainte de a folosi BHA-ul? si

    Daca as folosi o pensula cu peri sintetici , aceasta ar influenta ph-ul BHA-ului?

    Multumesc!
    O zi frumoasa in continuare!

  • Buna.
    Am tot citit pe site-ul tau aproape toate articolele:)
    Felicitari, faci o treaba minunata!
    Imi doream sa ajung pe 31 la work-shop, insa, din pacate, la ora 17, in aceeasi zi, am examen ca doar incepe sesiunea:/
    In ultima vreme m-am confruntat si ma confrunt cu acneea. Ma scoate din minti, ma izoleaza practic. Am mers la medic si urmez tratament cu antibiotic plus topic: Izotrexin (stiu parerea ta despre el, insa chiar nu aveam alta alternativa). Mai am aprox. o saptamana de tratament si dupa as vrea sa incerc peelingul. Superficial, bineinteles, avand in vedere ca petele sunt recente, aprox. 2 luni, sper sa amelioreze aspectul. Ma uit in oglinda si ma vad… „murdara”. Da, asta e cuvantul potrivit.
    Ce parere ai? Doctora nu mi-a mentionat ca ar trebui sa astept o anumita perioada dupa incetarea tratamentului insa vroiam sa aud si alta parere:) Astept raspunsul tau. Multumesc!

    • Buna Ana Maria,
      Bafta la examen!
      Poti veni sambata la workshop.
      Peelinguri nu e ok sa iti aplici singura in aceasta perioada a anului.
      Poti insa folosi exfolianti chimici cu BHA 2% si un alt retinoid.
      Citeste articolul Am acnee, cum procedez?

      • nu singura mi-l aplic:) dna dr dermatolog o va face. crezi ca e in regula avand in vedere topicul folosit si antibioticul?

        • Buna Ana-Maria,
          Cu antibioticul e ok, dar retinoidul nu poate fi folosit. Depinde de peeling, medicul respectiv ar trebui sa iti spuna exact cum sa procedezi.

          • O sa fie un peeling superficial, avand in vedere si anotimpul. Insa, daca nu as avea nevoie de el, nu l-as face. Sa vad cum mai evoluez pana termin tratamentul. Sper sa fie bine. Multumesc!

  • Buna Corina, as dori sa te intreb…inafara de peelingurile aceastea, cunosti ceva creme sau geluri pentru diminuarea semnelor postacneice? Multumesc mult 🙂

  • Buna,
    Eu am mici gauri in piele. Daca ma dau cu fond de ten sau un corector se acopera, pentru ca sunt mici. I-am zis dermatologului ca nu le aveam acum 1-2 ani si au aparut in urma acneeii. Mi-a recomandat sa merg in toamna la un peeling chimic. Doream sa stiu daca dispar definitiv acele gauri dupa acest peeling chimic si cam cate sedinte ar fi necesare, orientativ, pentru problema mea? Nu am cicatrici lasate de acnee, ci doar mici pete care deja mi se estompeaza si pana in toamna sigur nu le voi mai avea. Multumesc!

    • Buna Laura,
      Acele ‘gauri’ sunt cicatrici post acnee. In functie de profunzimea lor pot sau nu fi ameliorare cu peelinguri. Medicul care iti face peelingurile iti poate spune in cate sedinte vei obtine ameliorari, el stie ce tip de peeling iti va aplica. Da, in principiu efectele ar trebui sa fie definitive in cazul cicatricilor post acnee.

  • Buna ziua,
    Va prezint problema mea: am ten acneic de cativa ani, am incercat aproape tot ce se putea din gama dermato cosmeticelor din farmacie pentru a trata(usca, exfolia, hidrat) fara rezultat insa.
    La ultimul dermatolog consultat am primit urmatoarele indicatii: antibiotic, pe care l-am terminat(14 zile), isotrexin, sebium global- acestea pentru pustule. In timpul si putin dupa cura cu antibiotic a fost relativ bine, parea ca au mai dispoarut leziunile, insa ulterior au revenit, si odata cu incercarea de a le elimina puroiul raman semne mari, rosii, care nu dau semne sa treaca.
    Aceasta este una dintre probleme.
    Cealalta, la fel de importanta este hiperpigmentarea in zona de sub ochi si nasul, unde odata cu primavara imi apar portiuni maronii(eu avand tenul foarte deschis), coloratii pe portiuni intinse, foarte intense.
    Tot medicul dermatolog mi-a aplicat o solutie de peeling la cabinet, s-a format crusta(pe zona mustatii a cazut, la ochi fara efect). Pentru acasa mi-a prescris acid glicolic concentratie 12%, disponibila in farmacii(de la isis), pe care l-am aplicat in conformitate cu recomandarile, seara, o zi da si una nu. Precizez ca ma irit foarte tare, prima data de la 2 aplicari s-au format criste maro inchis care s-au indepartat in 4 zile, acum am aplicat din nou si a doua zi m-am trezit foarte rosie pe acele portiuni, cu o senzatie de usturime profunda.
    Cum as putea sa procedez?
    Mi-au fost facute recomandari corecte?
    Citesc cu totul alte recomandari de aplicare a peelingului pe blogul Dvs, decat cele ce le-am primit.
    Eu las crema de peeling toata noaptea pe fata(portiunile vizate).A doua zi aplic factor de protectie 50+.
    Sper sa gasiti disponibilitatea sa-mi raspundeti.
    Va multumesc anticipat.
    Cristina,

    • Buna Cristina,
      Produsul de la Isis nu este un peeling, este un produs cu o concentratie mare de AHA, care nu se limpezeste. Este insa posibil sa nu tolerezi acidul glicolic, nu e normal sa ai astfel de reactii.
      Pentru acnee poti citi articolul ‘Am acnee, cum procedez?’. Pentru melasma poti citi articolele despre Zone Hiperpigmentate.
      Citeste te rog si articolul de aplicare corecta a protectiei solare.
      Poti veni la mine la cabinet pentru o sedinta de consultanta cosmetica, te pot indruma in ingrijirea tenului pentru a-ti ameliora afectiunile cutanate.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.