Consultanță cosmetica online
În urmă cu câțiva ani, când tenul meu era un ‘câmp de bătălie’ pentru o mulțime de afecțiuni cutanate (pentru cei care nu mă cunosc, puteți citi povestea tenului meu, este descrisă în câteva articole), sursele mele de inspirație erau: internetul, diverse reviste, cosmeticiana și persoanele care promovau dermatocosmeticele în farmacii.
Persoanele care promovează ‘dermatocosmeticele’ în farmacii nu sunt farmaciști, sunt persoane care nu cunosc formula chimică a unui produs cosmetic, nu cunosc reacțiile diverselor ingrediente cosmetice pe piele, nu cunosc afecțiunile cutanate pentru că nu li se cer aceste cunoștințe. Aceste d-ne/d-șoare drăguțe trebuie să vândă produsele de pe raft și se bazează doar pe descrierea produsului respectiv (în cazul în care citesc descrierile) sau chiar pe statistica vânzărilor lor. Nu este vina lor, este realitate. În cazul în care aveți impresia că asistentul de vânzări de dermatocosmetice dintr-o farmacie poate fi un consultant cosmetic care vă poate da sfaturi în achiziționarea produselor potrivite vouă, vă înșelați. Personal nu am cunoscut nici un „consultant” într-o farmacie care să înțeleagă o listă de ingrediente, sper că există și excepții (puteți afla chiar voi).
Cosmeticiana poate fi cea mai drăguță persoană și vă poate face tratamente faciale care, în timp, pot avea rezultate foarte bune. Dar, oricât de amabilă și bine intenționată este o cosmeticiană, de obicei ea nu cunoaște ingredientele cosmetice (mă refer la a cunoaște toate ingredientele cosmetice conținute în orice produs cosmetic pe care îl recomandă/vinde) și sfaturile pe care vi le poate da în recomandarea produselor sau în îngrijirea tenului pot fi total nepotrivite cu nevoile pielii voastre din acest punct de vedere. Există și excepții bineînțeles, rezultatele în urma recomandărilor cosmeticienei le puteți analiza singure.
Internetul poate fi folositor sau poate induce în eroare. Cea mai accesibilă informație găsită pe internet, în domeniul cosmetic, este eronată. Bloguri care promovează diferite rețete pentru tratarea afecțiunilor cutanate, site-uri gen EWG, revistele, etc, nici unul din aceste linkuri nu are răspunsul potrivit pentru a vă îndruma în achiziționarea unui produs cosmetic potrivit pentru voi. Nici măcar un site care prezintă o listă de ingrediente a unui produs și îl recomandă datorită formulării corecte, nu oferă răspunsul nevoilor pielii voastre.
De ce? Pentru că fiecare om este diferit, pielea este diferită, iar reacțiile ingredientelor cosmetice sunt diferite de la o piele la alta. Singurele surse de încredere sunt jurnalele medicale care prezintă diverse studii în vivo ale anumitor ingrediente, dar și în acest caz apar două probleme majore:
1. Jurnalele medicale online se plătesc (majoritatea pun la dispoziție arhivele din anii trecuți gratuit).
2. Studiile spun că în x% din cazuri s-a observat reacția respectivă, iar această majoritate de procente este declarată ca reacție standard a ingredientului asupra pielii. Acest aspect nu garantează și nu înseamnă că pielea voastră va avea aceiași reacție sau că veți avea aceleași rezultate benefice în urmă folosirii ingredientului.
Toate aceste tipuri de ‘consultanță’ cosmetică pot avea sau nu pot avea rezultate pozitive. De aceea, repet, în alegerea unui produs cosmetic, nu vă bazați pe faptul că acel produs a avut efecte pozitive în tratarea problemelor cutanate ale altcuiva sau pe descrierea produsului, bazați-vă doar pe cunoașterea ingredientelor pe care urmează să le aplicați pe ten și mai ales pe cunoașterea tenului vostru.
În ultimii doi ani am dat o mulțime de sfaturi cosmetice pe blog, pe mail, în cadrul întâlnirilor cu cititoarele și m-am bucurat să aud că ați avut rezultate pozitive în încercarea de a vă cunoaște cât mai bine tenul și de a-l ajuta să fie cât mai sănătos. Pe parcursul timpului am încercat să întroduc un concept nou în România și anume consultanța cosmetică. Articolele despre rutinele de îngrijire ale diverselor tipuri de ten, despre ingredientele cosmetice și introducerea lor în rutina zilnică, despre diversele afecțiuni cutanate și soluțiile propuse pentru ameliorarea lor vin în sprijinul în cititorilor, în dorința de a vă ajuta să vă construiți singuri rutine de îngrijire personalizate, iar sfaturile din comentarii și mail au completat articolele scrise în blog.
Consultanța cosmetică face legătura între vizita la cosmeticiană și vizita la medicul dermatolog. Consultantul cosmetic, prin sfaturile date, trebuie să vă ajute să vă cunoașteți cât mai bine tenul, să cunoașteți ingredientele cosmetice și să vă îndrume spre un stil de viață necesar sănătății pielii în general și tenului în particular. De asemenea, consultantul cosmetic vă propune rutine zilnice de îngrijire a tenului personalizate, rutine care trebuie schimbate în timp.
Consultanță cosmetică nu înlocuiește vizita la dermatolog, dar, în foarte multe cazuri, afecțiunile cutanate sunt rezultatul îngrijirii incorecte a tenului, iar o rutină corectă de îngrijire poate avea un impact major asupra diverselor afecțiuni.
Pasagera.ro este singurul blog din România care conține articole cu rutine de îngrijire zilnice a tenului și care oferă consultanță cosmetică personalizată online. De foarte multe ori, construirea unei rutine personalizate devine dificilă sau chiar imposibil de realizat fără a vedea persoana și tenul pentru care se construiește rutina și fără a cunoaște informațiile necesare (de exemplu: analize bacteriologice, analize hormonale, ce alte tratamente ați urmat, ce stil de viață aveți, ce anume a dus la apariția afecțiunii pe care o aveți).
În dorința de a veni în întâmpinarea problemelor cititoarelor și de a pune în practică tot ce am învățat până acum, am urmat o școală de estetică/cosmetică, iar în luna octombrie 2012 am obținut diploma de estetician ce îmi oferă dreptul internațional de a acorda consultanță cosmetică și de a presta diverse servicii cosmetice în cadrul unui cabinet.
În ultimele luni am fost foarte ocupată cu deschiderea cabinetului și nu am avut foarte mult timp pentru a scrie articole pe blog, dar am răspuns la majoritatea comentariilor, am ținut legătura cu voi pe mail și am organizat întâlnirea cu cititoarele în București. Sper că în viitor să pot scrie mai multe articole despre produse și proceduri cosmetice, pentru că blogul conține toate informațiile necesare (cred eu) pentru o îngrijire corectă a pielii.
Despre cabinetul de consultanță și alte noutăți puteți citi în articolul următor.
Buna din nou, as dori sa achizitionez de la tine produse PC. Eu am tenul mixt, sensibil, acnee usoara spre moderata inflamatorie, evident si pete maronii (greu ma abtin sa nu deranjez cosurile). Ce ma intereseaza in principal este un exfoliant BHA si un produs de protectie solara. As vrea sa te rog sa-mi spui care sunt preturile.Multumesc anticipat!
Buna Sidd,
Ti-am scris mail.
Buna Corina ,
Dupa mai bine de 10 ani, de cand ma lupt cu inamicul meu nr 1. acneea,citindu-ti postarile de pe blog mi-am dat seama ca poate, in dorinta mea de a-mi trata problema cu orice pret, de f multe ori am gresti,agravandu-mi situatia… 🙁 Sincer, sunt una din cazurile care si-au km piedut speranta… 🙁
Am aproape 28 de ani si in naivitatea mea,sper l-a o ameliorare dupa o eventuala sarcina.
Ce parere ai?
Am obtinut, o oarecare ameliorare in perioada in care luam anticonceptonale(Diane35 – pt 4-5 ani),in dorinta de a avea un bebelus,am intrerupt administrarea lor de aproximativ 2 ani.Pe parcursul anilor am incercat f multe produse atat medicamentoase kt si cosmetice…majoritatea unguente,lotiuni sau creme… insa fara prea mari rezultate.
Avand in vedere complexa ta experienta,ti-asi multumii pt eventualele sfaturi sau propuneri in privinta unor produse.(precizez: momentan traiesc in Italia)
Iti multumesc anticipat. 🙂
Buna Erika,
Poti citi articolul Am acnee, cum procedez? Apoi poti citi rutina de ingrijire a tenului acneic si comentariile.
Buna Corina, pe care mail as putea sa iti trimit cateva fotografii in speranta ca ma vei putea ajuta cu un raspuns? Multumesc
Buna Agnes,
Scrie-mi prin formularul de contact si iti voi raspunde.